Hirdetés

2021. május 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Mi lehetne megbizhatobb mint egy 5G-rol szolo tanulmanyt, amit egy 5G fejlesztesben kozvetlenul erdekelt gyarto rendelt meg? Az IoT lassan 10 eve a csodavaras stadiumaban van.

Amugy sok mindenben van racio, de egyreszt erre alkalmas lenne a 4G is, masreszt inkabb a koltsegek oldala a problema. IoT-re nagyon olcso havidijas konstrukcio kellene, a mi mobilszolgaltatoink meg nem eppen arrol hiresek, hogy olcso mobilnetet adnanak.

Rengeteg jovobemutato hasznos technika a piszkos anyagiak miatt nem terjed, mint pl. a napelemek, napkollektorok, smart home, elektromos auto, vagy epp a bioelelmiszerek. Minden ami green, bio, smart, eco, healthy taget kap, azonnal extra felarat vonz a gyartok, forgalmazok reszerol, amivel mar szuletesekor legyilkoljak a sajat otletuket.

A gyarakban is, ahol az IoT teret nyerhet, valoszinubb hogy sajat wlan mesh -t epitenek ki hozza.

Emellett nalunk eleve nem igazan nevezhetoek a gazdak high-tech beallitottsagunak, sot a tobbseguk uzleti terve eletkeptelen. Addig maradnak eletben, amig jon az EU/kormany tamogatas, szoval pont ott tartanak mint a Kadar rendszerben 35-40 eve.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#2) waccamár válasza Tigerclaw (#1) üzenetére


waccamár
aktív tag

Egyrészről van igazság abban amit írsz, másrészről pedig én abban látom a problémát, hogy ezeken a területeken a döntéshozók egyszerűen 0 tudással rendelkeznek az informatikáról és annak előnyeiről (bár te is ezzel zárod a gondolatmenetedet, tehát ebben is egyetértünk).

El sem jutnak odáig, hogy most akkor az 5G helyett nekik jó lenne a 4G is, mert még az emailt sem tudják kezelni.

Habár konkrétan a mezőgazdaság területéről nincs élő saját példám és tapasztalatom, de sok szolgáltató vállalkozásról igen - nem gondolnám, hogy a mezőgazdaságban nagyságrendekkel magasabb az átlag informatikai tudás.

"masreszt inkabb a koltsegek oldala a problema." - szerintem ez nem probléma, ha megbecsülhető a várható megtérülés és haszon... Márpedig megbecsülhető.

(#3) joghurt


joghurt
addikt

A marketing duma helyett a magyar valósághoz vajmi kevés a köze.

Fénysebességgel húztak el mellettünk még a csehek is, ahol tényleg számottevően van már precíziós gazdálkodás.
A dán mezőgazdászok ott vannak Szlovákiában és Romániában is (mivel Dániában létszámkorlátos a terület), hozzák a nyugati szaktudást.

Itthon a NER enélkül is behúzza a területalapú támogatásokat.

A lengyeleknél is ehelyett fejlesztésekre lehetett pénzt kapni - jelenleg kb. ötször akkora a területre eső gépesítettségük, mint nekünk. És akkor mindenki csodálkozik, hogy onnan jön a tejtermék és a felvágott, és a magyar nem versenyképes mellette.

A tej élet, erő, egészség.

(#4) Armagedown


Armagedown
őstag

A cikkben említett dolgok nem igényelnek nagy sávszélességet, akár a 3G hálózatokon is meg lehetne csinálni.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#5) Ptk


Ptk
csendes tag

Az ingyenes és pont az ilyen helyeken jól használható LoraWAN-ról nem esett szó. Persze, hogy megint megy a vakítás.

(#6) Puma K


Puma K
veterán

Az ilyen jellegű technológiák adaptálása elvárható lenne... 3G, 4G, 5G részletkérdés... a gyakorlati haszna és a befektetés költsége és annak megtérülése lenne a lényeg. Meg persze a végeredmény... haladni kéne a korral...

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘// "2020 német pánvegán queer crossfitter a meggyőződésből maszk nélküli ember."

(#7) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

ez tipikusan egy olyan tanulmány, ahol mindenkit megkérdeztek, kivéve a mezőgazdászokat. így azután egy orbitális nagy bullshit lett az egész.

Példa: Magyarországon az öntözésre alkalmas területek nagysága eszerint ( [link] ) 200 ezer hektár, ebből a felén öntöznek. A magyar termőterületek nagysága 7.32 millió hektár. Tehát a területek 2.7 százaléka lenne alkalmas öntözésre, ebből 1.3-at öntöznek most. A többit az eső.

Értelemszerűen egyetlen gazda sem fog iot-t venni, hogy megnézze, mennyi az az öntözővíz mennyiség, amit nincs honnan kijuttatni a földekre.

Másrészt meg a precíziós gazdálkodás vagy 15 éve menő nálunk is, megoldották maguknak, piszkosul nem fognak semmi 5g-be beruházni, ami minden olyan dolgot tud, amit a traktor most is tud 5g nélkül. abszolút tiszta pénzkidobás lenne.

Az meg, hogy mennyi befektetés lesz és mennyi extra hasznot hoz, sima hasraütés. Sacc/miatyánk szorozva szellem/négyzetméterrel.

Ja, drónok fognak permetezni. Istenem, ekkora baromságot. Majd jön egy drón, akkora lesz, mint a mi -as helikopter, másik három drón cipeli az akkupakkot hozzá, hogy fel bírjon emelni 2 tonna vizet. Mindezt úgy, hogy a rendesebb gazdáknál már több, mint egy évtizede van automata traktor, számítógépvezérlésű permetező, stb. stb.

Ha valahol, akkor ennél a "tanulmánynál" igazán kilóg a lóláb, az álláspontjukat az üléspontjuk határozta meg.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) bambano válasza joghurt (#3) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

Te se tudod, merre tart a magyar mezőgazdaság...
A dán mezőgazdászok ott vannak romániában, tényleg?
A faterom a 70-es, 80-as években járt dániában, a németeknél meg izraelben is tanulmányúton (izrael akkoriban csúcstartó volt tejtermelésben). Szóval még egy kicsit tornázni kell a romániai dánoknak, ha azt a 40-50 év lemaradást be akarják hozni, ami romániában van.

A tejtermék azért jön külföldről, mert az exporttámogatási rendszer is elcseszett, nem azért, mert a magyar gyengébb.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9) Puma K válasza bambano (#7) üzenetére


Puma K
veterán

Az ilyen infókért és véleményekért érdemes fórumozni :R

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘// "2020 német pánvegán queer crossfitter a meggyőződésből maszk nélküli ember."

(#10) Tapsi válasza bambano (#7) üzenetére


Tapsi
addikt

Nyilvánvalóan marketing bullshitről van szó. Az öntözéses gazdálkodás a magas hozzáadott értékű élelmiszereknél térül meg, nálunk a földterület nagy része gabona, nincs értelme kiépíteni, és talán nem is lenne környezetbarát. És igen, a precíziós gazdálkodás régesrég itt van már GPS alapú szenzorokkal, automata traktorokkal. Ehhez nem kell 5g.

(#11) bambano válasza Tapsi (#10) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

nincs olyan, hogy a földterület nagy része gabona.
vetésváltás van, ciklikusan minden földterületen van gabona, szokásos a repce, kukorica, és kötelezően van zöldtrágyázásra használt növény, ami gyakran takarmányborsó vagy mustár.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12) Tapsi válasza bambano (#11) üzenetére


Tapsi
addikt

...ciklikusan minden földterületen van gabona...

Ez nincs így. Például ahol zöldségtermesztésre vannak berendezkedve, ott nem vetnek gabonát a földbe, (mű)trágyázzák, és kész. Általánosságban elmondható, hogy a szántóföldek nagy részében folyamatosan valamilyen gabona található, vetésforgónak megfelelően.

(#13) bambano válasza Tapsi (#12) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

ugye tudjuk, hogy zöldséget kertészetekben termelnek, gabonát meg szántóföldeken.
Általánosságban elmondható, hogy a szántóföldeken mindig váltják a haszonnövényt, ami nem csak gabona. ráadásul a biológiai védekezés egy fajtája, ha következő évben olyan növényt ültetsz, amit az ideinek a kártevői utálnak. ezért normális helyen próbálják kerülni, hogy kétszer egymás után kalászost vessenek, és soha nem vetnek háromszor egymás után olyat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14) Tapsi válasza bambano (#13) üzenetére


Tapsi
addikt

A krumpli is szántóföldi növény, de ez lényegtelen is. A bruttó hazai termelés a lényeg, az pedig gabona túlsúlyos konstansan. Ne ragadj le egyetlen földdarabnál, nyilván mindig van vetésforgó, de aggregáltan egyértelműen a gabona dominál. De mutatom: [link]

(#15) nemlehet válasza Tigerclaw (#1) üzenetére


nemlehet
őstag

Én telconál dolgozok és a leggyorsabban fejlődő üzletágunk jelenleg az IoT és IITC. Szóval ha nem is a mezőgazdaságban, de az IoT köszöni megvan ipari szinten. Nem látok rá a teljes üzletágra, ahhoz kihal vagyok, de az support onboardingos kollégáktól tudom hogy havi 10+ ügyfél az aki kéri a prémium supportot, szóval ennél valószínűleg jóval több új szerződés van.
Olyanokról nem is beszélve, hogy most volt szerződésmódosítás az egyik legnagyobb ügyféllel, a következő 3 évben 5 millió SIM-el bővítik a flottájukat.

Amúgy az IoT-t jellemzően nem a helyi szolgáltatók árazzák be (ahol legalábbis erre van mód, vannak kivételek ahol más a szabályozás pl Törökország, Brazília, Malajzia), mert az IoT global SIM-eket használ és teljesen máshogy működik a roaming mint egy lakossági SIM-nél. Hidd el egy IoT SIM havi szinten nem kiadás, még egy kis cégnek sem, vannak ügyfelek akiknek már pár tucat NB-IoT SIM-ért is megéri szerződést kötni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#16) joghurt válasza bambano (#8) üzenetére


joghurt
addikt

Bocs, hogy te mindenhez is jobban értesz, de elég konkrétan a mezőgazdasági piacról élünk 15 éve. A faterod látta, hogy hallotta, hogy ismert valakit 40-50 éve, az ma már nagyon nem úgy van. Például elmúlt a románoknál a szocializmus, csak szólok.

A dánok speciel be is fektetnek, mert nekik több a pénzük.

Ja, és egyébként itthon is van drónos permetezés, kb. 1,5 méteres fesztávval. Nem öntöz, növényvédőszert juttat ki célzottan.

Mezőhegyesen egy Matrice-t hordanak körbe, felszáll a platóról, felmér egy táblát, aztán kiértékelik, hogy lokálisan irtják az ürgét, vagy szőnyegbombázás.

Az már csak apróság, hogy a növénytermesztésben is ennyire el vagy tájolva. Répát, zellert, krumplit, borsót simán szántóföldön termesztenek (és megfelelő kombájnnal szednek fel), és nem Mari nénik dugdossák kézzel a fóliasátor alatt.

A tej élet, erő, egészség.

(#17) repvez


repvez
őstag

Az lehet, hogy hasznos lenne a mezögazdaságban, ha tudnák hogyan kell.
Mert még azért mindig jobban megéri a cégeknek, hogy minimálbérét felvesznek egy 8 osztájt sem elvégzett emberkét a tehenész telepre trágyázni a fejögépet kezelni, minthogy kiépitsen egy olyan hálózatot ami automatikusan irányiot mindent.
Ugyan ez a növénytermesztésnél is. nyáron amikor kukoricát kell idegenelni akkor felveszik a napszámosokat , minthogy valami géppek megoldanák.

És ahogy többen is irták, hogy ahhoz, hogy eldezdjenek valami hasonlót ahhoz nem kelelt volna az 5gre várniuk, mert már a 3-4g is elég lett volna .
De amig néhány gazdának gondot okoz, hogy a gépére feltelepitsen programot addig nem lehet azt elvárni, hogy majd saját maga fogja telepiteni konfigurálni és felugyelni az 5g-s hélózatát , ami ugy müködik, ahogy szeretné.

Meg ha már itt tartanánk, akkor a földeken nem igen van villyan sem, vagy a nagyfeszról kellene külön dobozzal lekötni akár 12 voltos kis kütyükhoz áramot, igy sokkal hasznoisanbb lenne ha a füldek mellett kis napelempark termelné meg a saját energiáját az uzemetetéshez, többnyire csak nyári időszakban lenne dolog a foldeken .

Ugyhogy nem a technologia hiányra kellene fogni azt, hogy nem terjedt el a távfelugyelet és a monitorozása a földeknek.

(#18) kkf


kkf
aktív tag

én nem értek a mezőgazdasághoz, de nem tudom elképzelni mire kellhet az elméleti 1GBit-nél (4G) is nagyobb sávszélességet biztosító technológia. a drónok öntözés közben 4k-s mozit néznek?

"Vigyázzá, mer Vindózt rakok fel rád, aszt összeomlasz!"

(#19) joghurt válasza kkf (#18) üzenetére


joghurt
addikt

Igazából semmire. A marketingrizsa szerint a rengeteg együttműködő eszköz miatt. Mintha egy szántóföldön érzékelős drónnal, beavatkozó drónnal, sorvezetős erőgéppel, távvezérelt vetőgéppel/permetezővel együtt több eszköznek kellene együttműködnie, mint egy mezei okosotthonban.

Egyébként a drónok néznek nagyfelbontású mozit. Csak nem pornót, mint az unatkozó rendszergazda, hanem különböző színtartományokban a növényeket. Vörösön-infrán pl. gyönyörűen látszik a klorofill, azaz hogy hol milyen jól fejlődik a zöccség.
Van olyan partnerünk, akik bérmunkában csinálják ezt a felmérést. Mert a tábla széléről nézhet ki minden jónak, aztán a közepén meg kirohad, gombásodik stb.

A tej élet, erő, egészség.

(#20) Tigerclaw válasza kkf (#18) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Arra tippelek, hogy talan egy 5G-s cellara sokkal tobb kliens felcsatlakozhat mint egy 4G-sre, de ez tenyleg csak tipp.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#21) joghurt válasza Tigerclaw (#20) üzenetére


joghurt
addikt

(A magyar préri közepén sok helyütt még 2G/4G lefedettség sincs. Persze nagyon szépen mutatnak a lakosságarányos lefedettségi számok.)

A tej élet, erő, egészség.

(#22) Tigerclaw válasza joghurt (#21) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

4G neha meg varosban sincs, nem beszelve a belteri lefedettsegrol, ami IoT eseten gyarakban, femlemezes, szendvicspanelbol epult csarnokoknal nem mindegy.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#23) Armagedown válasza Tigerclaw (#20) üzenetére


Armagedown
őstag

Az lehet, hogy több csatlakozást bír, de a hatótávja a magasabb frekvencia miatt alacsonyabb, így több bázisállomásra van szükség a normális lefedettséghez.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#24) repvez válasza joghurt (#21) üzenetére


repvez
őstag

nem tudom, hogy máshol milyen, de felénk pont forditva van a lakott területen néha még 2g térerő sincs söt GSM-se ,hogy mibilon hanghiváast lehessen kezdeményezni vagy fogadni, de a lakott területen kivül, 50m-re a kertek végében a szántóföldeken meg ütközésig van a 4g térerő.
Mindegyik szolgáltatónál. és nem értemmi a rácio benne, ha megnézem a lefedettségi térképeiket mindegyiknek szépen kirajzolodik ez, hogy a lakott területekmkimaradnak és a földeken meg van jel, nem hiszem, hoyg nem lehetne az adótornyokon az antennát odébb mozditani, hogy a házakra is kerüljön a jelből.

(#25) bambano válasza joghurt (#16) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

mindössze 15 éve? newcomer.

[link] itt van a logran 20wg hatósági engedélye. eszerint például kétszikű gyomnövények például őszi búzában károsítása ellen 35-75 gramm vegyszer és 200-300 liter víz kell hektáronként. aki nem tudná, egy hektár az 10 ezer négyzetméter, vagyis négyzet alak esetén 100 méter x 100 méter. Ha például egy rendesebb tábla 70 hektár, ahhoz HÚSZ TONNA vizet kell kipermetezni. Hordjál már be ennyi vizet egy táblára drónnal...

mondjuk ennek a légi kijuttatása pont nem engedélyezett, gondolom van más ilyen is még, mert elfújhatja a szél...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#26) dabadab válasza Armagedown (#23) üzenetére


dabadab
titán

Az 5G-nek két frekvenciasávja is van. Az egyik az, amiről te beszélsz és kb 24-50 GHz-ig van, az tényleg csak rövid távra jó. Viszont ott van a másik is, ott 6 GHz alati frekvenciák is vannak (egészen 450 MHz-ig), azok viszont nagy területet lehet befedni.

DRM is theft

(#27) joghurt válasza bambano (#25) üzenetére


joghurt
addikt

Célzott permetezés. Nem az egész tábla. (Többek között ettől precíziós a gazdálkodás.)

És jöhetsz egy konkrét permetszer adatlapjával. Biztos azért fizettek a kb. 50 literes tartályú hexakopterért, mert semmi értelme. Meg nyilván hallucináltam, amikor láttam.

(Valóban, egy rendes tábla ilyen méreteknél indul. De itthon a remek kárpótlás miatt szétaprózódott birtokszerkezet miatt többnyire már 10 hektár egybefüggő földnek is örülnek. A cseheknél meg épp mostani projekt, hogy talaj- és környezetvédelmi okokból 50 hektárra korlátozzák az egyben művelhető blokkok méretét.)

A tej élet, erő, egészség.

(#28) Atomgeszi válasza joghurt (#27) üzenetére


Atomgeszi
veterán

"De itthon a remek kárpótlás miatt szétaprózódott birtokszerkezet miatt többnyire már 10 hektár egybefüggő földnek is örülnek."

Így van. És _részben_ ezért sem terjedt el itthon az öntözés. Mert mindenkinek mindenkivel össze kellene fogni, hogy egymás földjén át mehessen az öntözés.

(#29) bambano válasza Atomgeszi (#28) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog (1)

valójában senkivel nem kell összefogni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#30) Atomgeszi válasza bambano (#29) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ja bocs, én a kiépített automata öntözőre gondoltam, mint USA-ban.. Ahol egyben van 50 -100 hektár. Mert itt hiába van valakinek 100 hektár földje, ha az összevissza mindenütt van sajnos.

De folyamat hozza fel nekem hirdetésben mindig ezt a talaj alatti öntözőrendszert. Csak földrészt tévesztettek. :D

Hiába próbálná meg egyberakni, megvenni ezt azt.. nincs eladó. Ha van is(és nem valami szar homokos talajú valami), azért meg irreális összeget kérnek, és csak a nagyhalak tudják megvenni, mert egyszerűen pofátlan érte az összeg. De a nagy megveszi, mert neki nem számít a pénz.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.