Hirdetés

2020. május 31., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-12-26 12:02:24

LOGOUT.hu

Milyen számológépet vegyek?

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) f(x)=exp(x)


f(x)=exp(x)
(őstag)

A topicot ünnepélyesen megnyitom. :)

(#2) jimmy399 válasza f(x)=exp(x) (#1) üzenetére


jimmy399
(senior tag)

Laptop. A legjobb. Nem csak számológépre.

--- N/A ---

(#3) AllTheBest válasza jimmy399 (#2) üzenetére


AllTheBest
(senior tag)

Igen, és azt lehet használni órákon középiskolában, meg érettségin...

[ Szerkesztve ]

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#4) II.Démonlord


II.Démonlord
(tag)

Anno hasonló problémával szembesültem (bejegyzésem). Akkor én egy Canon F-789SGA mellett döntöttem. Eddig nem bántam meg, nagyon sokat segített a zh-k alatt és mindent tud, ami számomra szükséges.

(#5) jimmy399 válasza AllTheBest (#3) üzenetére


jimmy399
(senior tag)

Bocs, azt gondoltam egyetem/fősuli...

--- N/A ---

(#6) Kisgépkezelő válasza AllTheBest (#3) üzenetére


Kisgépkezelő
(aktív tag)

Nálunk egyetemen lehetett. Egy darabig abba jegyzeteltem, de aztán abbahagytam, mert túl nagy volt a kísértés, hogy unalmasabb órákon rákattintsak valami játék.exe parancsikonra.

(#7) kmisi99 válasza jimmy399 (#5) üzenetére


kmisi99
(addikt)

De igazad is van. A legtöbb középiskolás csukott szemmel rábök egyre az ideális lesz neki. Persze a jobb gépeknek van pár előnye, mint az hogy bármilyen alapú logaritmust kiszámol. Ami érettségin kis előny. Persze aki tudja hogy olyan szakra megy tovább az már előre vehet valami komoly gépet.

(#8) exabit


exabit
(tag)

Engem egy TI-83 grafikus számológép segít már több mint egy évtizede. Ehhez vagy a TI-83 Plus-hoz használtan egész jó áron hozzá lehet jutni.

(#9) Klaus Duran válasza exabit (#8) üzenetére


Klaus Duran
(senior tag)

Texas Instruments GRAFIC TI-82 STATS Asztali számológép 40 900 :Y
Mások ennyiért telefont vesznek. Mondjuk nem én, de akkor is.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=v0uSOjnRm3U

(#10) f(x)=exp(x) válasza jimmy399 (#2) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Mint már írták, középiskolában/fősulin ez nem megoldás. Egyetemen se teljesen, mert szerintem számológéppel (ha jól összeszoktatok), min. olyan gyorsan ki lehet számolni dolgokat.

II.Démonlord: igen, olvastam a bejegyzésed. Nagyon jó gép az a Canon, viszont nekem a Casio FX-ei jobban kézre állnak. FX 991ES van a közelembe sokaknak, azt használtam, bevált. Azt még hozzátenném, hogy a Canon is logikusan van felépítve, tehát aki azt használja is hatékonyan tud számolni.

kmisi99: ha tudnád, hány számológéppel fürödtem be én és az ismerőseim! A legtöbb gond az ilyen 50%-os akciós hiper-szuper tudományosokkal van. Volt olyan gép (egy egész sorozat konkrétan), amely a tizedesvesszőt nem jelezte. Persze a kedves eladó szépen felháborodott, hogy mit gondoltam, miért ilyen olcsó. Meg hogy ki lehet következtetni. Mondom neki persze, ilyen 3.24+1.5 szintű dolgokat szoktam beütögetni.
Nekem az a lényeg, hogy egy problémát minél gyorsabban meg tudjak oldani vele. Sok dolgot én se használok (még!) benne, de rengeteg segítséget nyújt. Ellenőrzésekre szeretem nagyon...

exabit: a grafikusokat nagyon nem szeretik...főleg egyetemen. De durva kütyü. Játszani szoktál rajta?

[ Szerkesztve ]

(#11) exabit


exabit
(tag)

Az tény hogy a grafikus számológépek drágábbak mint a tudományos társaik, ezért kell mérlegelni hogy tényleg lesz-e rá szükséged, viszont használtan jó áron ki lehet fogni darabokat.
Nekem érettségin nem problémáztak miatta de szerintem nem is tudták hogy mi az a grafikus számológép. :) Egyetemen szintén nem érdekelt senkit, bár egyszer megkérdezték matek szeminárium után hogyan tudok olyan gyorsan mátrix determinánst számolni. :DDD
Nekem természettudományos pályán jól jön mindig hogy tudok célprogramokat írni az adott feladat gyorsabb elvégzéséhez. Meg alapból piszok gyorsan lehet vele számolni hiszen látod az előző pár műveletet is a kijelzőn, valamint memóriából sem csak egy van hanem 20+ így sok részeredményt el lehet tárolni. Kicsi dolgok ezek de élmény egy ilyet használni. (Az egyetlen ami mindig hiányzott a TI-83-ból hogy tört alakot garfikusan nem tud megjeleníteni csak a kevésbé szép karakteres formában.)
És persze játék is van rajta de már ritkán veszem elő.

(#12) weiss


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

Segíteni ugyan nem tudok, de annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy engem egyetemen ijesztgettek, hogy mennyire kell a jó számológép /villamosmérnök-távközlés/, aztán nagyapámtól kapott Citizen SR-59-cel toltam végig könnyedén az 5 évet... röhögve azokon, akik megvették a ilyen-olyan szuper cuccot, csak használni felejtették el megtanulni.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó HP laptoptápok

(#13) kmisi99 válasza f(x)=exp(x) (#10) üzenetére


kmisi99
(addikt)

Sose felejtem el, egy matek témazáróm hibás számológép miatt lett egyszer 3 mas. Csak a dolgozat után már az új géppel számolva a jó eredmény jött ki de hiába mutattam a tanár előtt, hogy itt van helyesen beírom a gépbe de ezt hozza ki. De a tanárt nem érdekelte. Kissé leharcolt gép volt. Ment is a kukába. Nálunk kb mindenkinek jó volt az alap olcsó kategória. Persze itt is volt aki megvette a gagyi de drága casiot ami egysoros volt, és pár műveletet nem tudott meg voltak a fullosabbak. A matektanár gépe a másodfokú egyenletet is kiszámolta.

Én szégyen nem szégyen amit számológépen profin megtanultam az az, hogy kiírtam számológéppel az aktuális tanár nevét és utána, hogy b*zi. Ha nem tudtam a feladatot akkor másnak mutattam, hogy nekem ezt az eredményt hozza ki bármit írok be. :B

[ Szerkesztve ]

(#14) f(x)=exp(x) válasza exabit (#11) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Az egy dolog, hogy nem problémáztak miatta, ettől függetlenül nem lehet használni. Érettségin nem nagy +, ugyanis egy komolyabb tudományossal is ki lehet számolni mindent.
Szóva nagyon jók a grafikusak, csak ne lenne ennyire bekorlátozva a használata, mert ha elveszik, b@szhatod.

weiss: hát igen. Csak azt nem értem, akik megveszik, és nem tanulják meg normálisan használni (mátrix, vektorok, egyenletek, egyenlőtlenségek stb.), azok miért nem vesznek hagyományost. A te géped se az utolsó piaci mondjuk, csak + dolgok nincsenek benne, amikre (ezek szerint) nem volt szükséged, vagy megoldottad máshogy.

kmisi99: nekem az egyik gépem nem tudott tisztességesen sin-t számolni. Szerencsére hamar észrevettem (típusfeladat volt, és emlékeztem, hogy tegnap egy másik számológéppel más jött ki), és kértem egyet a tanártól, kijavítottam mindenhol, viszont főtt a fejem miatta.
Amit most vettem, kiszámol sok mindent, negyedfokú egyenletet, négyismeretlenes egyenletrendszert, egyenlőtlenséget stb., csak hogya középiskolai dolgok közül soroljak párat. Sokat segít, mint mondtam, leginkább ellenőrzésnél (megoldásnál is).

(#15) f(x)=exp(x)


f(x)=exp(x)
(őstag)

Összefoglaló kész!

(#16) e=mc²


e=mc²
(őstag)

En egy Sharp EL-501 szamologepet hasznaltam nagy megelegedettseggel kozepsuli + egyetem alatt, es meg mindig megvan, ha kell.

Nem tobb soros a kijelzo, csak egy, igy erettsegin és a vizsgak alkalmaval is hasznalhattam.

[ Szerkesztve ]

Ambulimax Provider

(#17) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Casio FX 991-et a népnek!

Sosem kellett szebb, jobb. A grafikus számológépek általában nagyon lassúak, ez is tud törtet adni, a nevezetes számokat az ember felismeri, max ha azt akarod tudni, hogy mi mennyi pí, akkor elosztod, és megkaptad. Rendszeresen hülyének néznek engem a többiek, de engem zavar a lassú pötyögés, az emeletes törtek lassú bevitele.

Harmad/negyedfokú egyenletet nevezetesebb gyökök nélkül sosem adnak élesben úgy, hogy csak számológépet lehet használni. Egyszer egyik ZH-mon kellett egy harmadfokúnak a megoldása, deriváltam, közelítettem, mert tudtam, hogy az egész gyöke nem túl nagy szám.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#18) f(x)=exp(x) válasza Cucuska2 (#17) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Ilyenem is volt, tényleg jó, ahhoz képest, hogy csak egysoros, elképesztően hatékony. :)

(#19) shark300 válasza Cucuska2 (#17) üzenetére


shark300
(tag)

Szintén ilyenem van. Nagyon sokat segített az integrálás és a mátrixművelet tudása az egyetemen. Utána elkérte egy ismerősöm, mert kellett egy vizsgára. Ő is nagyon elégedett volt vele.

Ha egy hirdetésem lejárt, akkor már nincs meg az a termékem.

(#20) XharX válasza jimmy399 (#5) üzenetére


XharX
(aktív tag)

Azért ott se mindenhol, a villtan tanárom fejemet venné.

Én is most ruháztam be egy új gépre, Casio FX570ES-Plus lett a végeredmény. Nagyon hasonló az FX911ES-Plus-hoz, csak pár extra maradt le róla(pl napelem). Arra amire kell tökéletes(komplex számok és 3x3 mátrix determinánsának számolása), plusz 5 éve Casio gépeket használok, már kitanultam. Múltkor az egyik zh-hoz kértem el egy sharp gépet, mire megtaláltam hogy is kell, Sarrus-l 3x kész lettem volna :U

(#21) f(x)=exp(x) válasza XharX (#20) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Az Fx ES széria nagyon jó (akárcsak az egész FX széria). Az ES széria egyetlen gyengéje a menüje, de annak a használatát is kis gyakorlással el lehet sajátítani.
Kíváncsiságból lemérnéd, hogy ezt a kifejezést mennyi idő alatt számolja ki?

(#22) XharX válasza f(x)=exp(x) (#21) üzenetére


XharX
(aktív tag)

Persze, holnap lemérem. Most lusta vagyok cc 5 percig stopperrel a számológépet nézni. :))

(#23) f(x)=exp(x) válasza XharX (#22) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

OK, köszi! Nem lesz az 5 perc, max. 2 szerintem, de ki tudja. :)

(#24) Gyb001 válasza f(x)=exp(x) (#21) üzenetére


Gyb001
(senior tag)

fx 570ES PLUS
4 perc 58 másodperc. :P

A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

(#25) f(x)=exp(x) válasza Gyb001 (#24) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

A 991ES-en is sok, azt tudom. :)
Csak azt akartam megtudni, hogy az EX 570 és 991 között mennyi a különbség.
Nekem egyébként ~37s.

(#26) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Sziasztok. Van olyan számológép ami offline (zsebszámológép, androidos v PC-s) és jól számol komplex számokkal is? Konkrétan például ezt: (-32)^(3^4)

Az egyetlen offline helyes megoldást a win XP adta: [kép]
offline a többi hibát ad: [kép] [kép] [kép]
online vannak jó megoldások: [kép] [kép]

ui: tudom hogy a jobb zsebszámológépekben (Sharp EL-506 és Casio fx-991 széria) van komplex mód, de konkrétan ezt képtelenek kiszámolni.

[ Szerkesztve ]

(#27) Doky586 válasza f(x)=exp(x) (#25) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Kiszámoltattam én is a (#21) alatti kifejezést. Sharp EL-W506 alatt: 30s, 506W alatt 31s. (ámbár ez utóbbin át kellett alakítani (logX^2)/log36 alakra)
De mindkettő régi (6-7 éves) típus, az újabb EL-W506X típusom nincs. a Sharp-nak ezek a tudományos csúcs gépei, kb 10eFt-ért.

A Casiokat nem ismerem, ott a fx-991 sorozat a csúcs (tudományos téren) [kép] [kép]

[ Szerkesztve ]

(#28) Doky586 válasza Doky586 (#26) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Elnézést elgépeltem: ..jól számol komplex számokkal is? Konkrétan például ezt: (-32)^(3/4)
ez is kimaradt: ..offline a többi hibát ad: [kép] [kép] [kép] [kép]

(#27): Ahogy néztem a Sharp és a Casio más-más algoritmust használ (Simpson vs Gauss Kronrod) ezért a sima időmérés nem jó összehasonlítási alap, a pontosságot is nézni kell. A képlet pontos értéke 200.3416535 ami itt olvasható [kép], alapértelmezett módban egy lépésben a W506 30s alatt 200.559.. eredményre jut, de ha kettébontom a számítást (-5)...1 és 1...99 -ig, akkor 60s alatt 200.3475.. eredményt ad.

[ Szerkesztve ]

(#29) Doky586 válasza Gyb001 (#24) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nálatok mi volt az integrálás eredménye?
Casio fx570ES+ : (298s), = ???
Casio fx991EX : (37s), = ???

Nálam
Sharp el-W506 : (30s) = az első 3 számjegy helyes; vagy (60s) = az első 5 számjegy helyes..

(#30) Doky586 válasza f(x)=exp(x) (#21) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

A WA átalakítása után már bármivel kiszámolható a pontos érték, nem kell a zsebszámológép pontatlan-lassú numerikus módszerét használni. Aki nagyobb pontosságra vágyik mint a (nemcsak zseb-) számológépekkel elérhető 10 számjegy, azoknak kiszámoltam 500 számjegy pontossággal is az integrálást: [kép] (nem valószínű hogy ezt bármi más kiszámolná ilyen pontosan)

[ Szerkesztve ]

(#31) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Hát nem túl nagy itt a forgalom.. :(((

Még a topikgazda sem válaszol a feltett kérdésekre... :O

Ennyire nem szokott senki számolni ???
Vagy mindenkinek elég a 4 alapműveletes gép 1eFt alatt?

[ Szerkesztve ]

(#32) nubu015


nubu015
(tag)

Hát tényleg nem pörög a topic de nekem azért segített hogy milyen számológépet vegyek,
szóval köszi !
(Egy casio fx-991 es plus lesz, bár még nincs a kezembe)

m.

(#33) Doky586 válasza nubu015 (#32) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nálad milyen gyorsan és milyen pontossággal számolja ki a (#21) -ben szereplő integrálást?
illetve az általam említett (#28) komplex hatványozással boldogul?

[ Szerkesztve ]

(#34) akalamago55


akalamago55
(csendes tag)

Sziasztok!
Érettségire kellene a lehető legtöbb segítséget nyújtó számológép. Ezt ajánlották eddig nekem.
Többet is szánnék rá, ha ennél többet segítene. (jól látom, hogy nem lehet akármilyen alapú logaritmussal számolni amin linkeltem??)
Mit ajánlotok?

[ Szerkesztve ]

(#35) dellfanboy


dellfanboy
(senior tag)

Sziasztok!
BME-re járok villamosmérnöknek.
Milyen számológépet ajánlotok? Előadáson azt mondták hogy szerezzünk be
egy olyan gépet ami ismeri a komplex számokat és a mátrixokat ,
valamint képes 3 ismeretlenes egyenletrendszer megoldására.
Esetleg tudtok nekem valamilyen pontos típust ajánlani?
köszi
üdv.

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#36) dellfanboy válasza akalamago55 (#34) üzenetére


dellfanboy
(senior tag)

ilyen van nekem is, vagyis tavaly ilyennel abszolváltam az emelt matek, fizikát. tesom épp most adja el az fx82-es plus-t 3000huf-ert ha esetleg érdekel egy tavalyi vásárolt gép dobj egy privát üzenetet. 2015 januáris vásárlás

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#37) Doky586 válasza dellfanboy (#35) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ahogy pár hozzászólással ezelőtt írtam (#27): Sharp EL-W506B vagy ízléstől függően Casio fx-991es+

De van aki szerint android telefont is használhatsz a vizsgákon.. [link]

[ Szerkesztve ]

(#38) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

(#39) Doky586 válasza f(x)=exp(x) (#21) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Abszolut pontatlan, de legalább gyors. Android. :D

(#40) nubu015


nubu015
(tag)

Üdv!

Kicsit késve de itt a válasz :
A casio fx-991ES PLUS (egy hete vásárolt)
A #21-es hozzászólásban szereplő integrálást 5:04 perc alatt számolta ki, és
200.3416535-öt adta eredményként.
A #28-es hozzászólásban lévő komplex számosra pedig Math ERROR-t adott. :(

m.

(#41) f(x)=exp(x) válasza Doky586 (#29) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

A teljesen pontos adatot írja 37s alatt.
A másikat akkor se számítja ki, ha komplex módra állítom.

(#42) Doky586 válasza f(x)=exp(x) (#41) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Tehát mindenki más-más algoritmussal számol..
Sharp gyorsabb de kevésbé pontos, Casio típusonként mást használ így pontos de az ES+ szépiája lassú.

Casio fx570ES+ : (298s), = ???
Casio fx991EX : (37s), = 200.3416535
Casio fx991ES+: (304s), = 200.3416535
Sharp EL-W506 : (30s), = 200.559
Android I&D : (4s), = 196.94

Kíváncsi lennék a különféle számológépek miben használnak még más-más algoritmust a számoláshoz és ez hogyan érinti a kiszámolt eredményt és a számolási időt..

[ Szerkesztve ]

(#43) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

A torture test ötlete alapján csináltam egy kis összehasonlító mérést. Még a Google számológépe is pontatlan. A hibás eredményeket pirossal aláhúztam.
A pontos érték:

Időrendben:

tan(355/226) rad

[ Szerkesztve ]

(#44) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nálatok mennyi az eredmény..?

(#45) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Találtam egy összehasonlító videót: [link]

az eredmények:

Casio fx-991EX: (9999 Ft) (35s) 717.9281095
Casio fx-991ES+: (9000 Ft) (183s) 717.9281095
Canon F-789SGA: (6700 Ft) (280s) 717.9281095
Sharp EL-W506: (8500 Ft) (16s) 718.707626
---- '' ----: (32s) 717.9490779

egy eddig még nem említett versenyző: Canon F-789SGA
igaz gyorsaságra nem a legjobb, de mindent tud, pontos és olcsó! Szerintetek megér ennyit?

[ Szerkesztve ]

(#46) f(x)=exp(x) válasza Doky586 (#45) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Simán megéri az árát! :K

(#47) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Csináltam újra egy gyors tesztet:

Mit ér a napelem a zsebszámológépen ? (EL-W506)

Kivettem az elemet a gépből és próbáltam számolni. Legyen kéznél nálatok is hasonló esetben valami fogvájó féleség amivel időnként hátul reset-elni kell a gépet, mivel ha napfény hiányában kapcsol ki akkor nem biztos hogy felébred a szokásos bekapcsoló-gombra.

- szokásos egyszerű feladatokat közepes szobai fényviszonyok esetén is jól végzi, de
- integrálásos logaritmusos számításokra viszont több fény kell neki, ezeket csak az ablak közelében tudta sikeresen kiszámolni.

Resetnél természetesen minden tárolt beállítást is elfelejt.

[ Szerkesztve ]

(#48) Doky586


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ma vettem MM-ben egy Canon F-789SGA számológépet: [kép] [kép] [kép]

Neten még 6.7e, boltban 6e, pénztárnál meg csak 5e volt az ára, úgyhogy megérte.. :K

a (#21) alatti integrálást 10p 20s alatt számolta ki, de pontos értéket adott
(mondjuk vizsgán egy 5-10 percig számoló számológép -amikor még számítási % sem mutat közben, lehet hogy csak egy óra múlva végez) nem életbiztosíték

[ Szerkesztve ]

(#49) f(x)=exp(x) válasza Doky586 (#48) üzenetére


f(x)=exp(x)
(őstag)

Használd egészséggel. :)
Egyébként köszi az információt meg mindent, azért nem reagálok az írásaidra, mert érdemben nem tudok mit írni. :B :R

(#50) Doky586 válasza f(x)=exp(x) (#49) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ami érdekes hogy ennél a másik integrálásnál (ami a képeken is látszik) viszont megfordul a helyzet:

itt a Canon 8s alatt megadja a pontos 1-et, amíg a Sharp 38s után ad csak egy pontatlan ~0.8 választ; pont fordítva mint a másik integrálásnál. Szóval mindegyiknek megvan az előnye és hátránya.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.