Hirdetés

2021. augusztus 1., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Jól látod a dolgokat :D
Amúgy nem olvassák el :D tizenév infó+technikai pálya után felhívnak, hogy lennék-e pénzügyi vezető :D

"Közben lecsekkolják a hátteredet 4"
Már ha tudják.

2-3 hónap a kiválasztás? Ahova fel is vettek, ott kb. 1 volt. Kicsit hosszabb volt a kétkörös helyeken.
A cég oldaláról nyilván hosszabb.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#2) Luck Dragon

“” Ha itt elég meggyőzően előadod, hogy te vagy az a szelíd Nobel díj várományos, aki egy rocksztár ás Alekszej Grigorjevics Sztahanov szerelemgyereke, akkor írhatsz szakmai tesztet “”

Imádom ezt a részt :))

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) nyunyu


nyunyu
félisten

Aztán a sztori úgy folytatódik, hogy egy héttel a munkába állásod után megkapod a távozó elődöd laptopját, amivel persze megfelelő user/password hiányában még mindig nem tudsz semmit kezdeni.

Addig néha behívnak skypeon pár meetingre, hogy szokd a közeget, meg legyen valami halvány fogalmad a projektekről, amin egyszer majd dolgozni fogsz.

Téged felvevő emberke közben hiteget, hogy már megkérték a szükséges jogosultságaidat, de a laptop, új AD júzer, VPN szentháromság beüzemeléséhez személyesen be kéne fáradni az IT osztályra, de az ott dolgozó kollégák is home officeban vannak a covid miatt, és csak húsvét után lesznek bent.

Húsvét kedd 10 óra: Hősünk laptoppal felvértezve betéved a központba, ahol összesen 1db, alig 2 hónapja ott dolgozó hálózatos kollégába botlik a takarítónőn kívül, akinek fogalma sincs arról, hogy mi a szitu.

Ő ránéz az örökölt laptopon futó Windows 7-re, majd lesajnálóan közli, hogy ez nem felel meg a céges policynek, Windows 10-et kéne rá rakni, de az nem az ő dolga, olyan kolléga csak szerdán lesz bent.
Na jó, némi noszogatás után felhívja a haverját, aki szerdára van beosztva, hogy be kéne jönnie, mert lenne neki meló.

Délután skypeon megtárgyalod a részleteket a főnököddel, ő örül, mert közben azt az infót kapta, hogy csak csütörtökön lesz bent az IT helpdesk főnök személyesen.

Szerda 10 óra: Már megismer a recepciós, és egyből tárcsázza a szerdai kollégát, hogy megjött az új kolléga a telepítendő laptoppal.
Irodában egyedül lézengő IT helpdeskes csóka közli veled, hogy csütörtökre fel kéne húznia 4 laptopot, de a tiedről most hall először.
Géptípus azonosít, USBs vinyón talál 3 féle disk imageet hozzá, ebből kettő nem jó (Win7 x86, x64), így gondolkozás nélkül felhúzza a harmadikat, mert az Win10.

Közben olyan emailekkel szórakoztatják, hogy menjen át a szomszéd szobába, és be kéne kapcsolnia a rendszeradmin gépét, mert az nem tud HOból dolgozni.
Persze azt se tudja, melyik a rendszeradmin gépe a sok közül, mivel ő is csak pár hónapja van itt, személyesen sosem találkoztak.
Némi telefonálgatás után talál egy lekapcsolt szünetmentest, visszakapcsolja, de az sípol.
Így a gépnek másik konnektort keres, majd ír a rendszeradminnak, hogy már müxik.

Visszatérve a laptopodhoz észreveszi, hogy a frissen felhúzott Win10 image 32bites, és csak 4GB-t tud használni a 8-ból.

Hosszas káromkodás után sokadik pendriveján talál egy 64bites Win10 telepítőt, lehet újrakezdeni a laptopodat, aztán szép lassan Office, vírusírtó, fejlesztőeszközök is felkúsznak kb. délután kettőre.

Ekkor a megoldatlan Jira jegyeket böngészve megtalálja az IT helyett a szoftverfejlesztő részlegnek felvett jegyet, amin az exkollégád laptopjára kértek neked új VPN profilt, hogy be tudj lépni távoli asztallal a benti gépre.
Mivel nem az osztályuknak szólt, így a főnöke nem delegálta neki.

Célegyenesben vagyunk, már csak az exkolléga RSA tokenjét kell beizzítani, meg a VPN van hátra.

Persze a frissen felhúzott Win10, háromszori RSA újrahúzás után is kilockolja a júzeredet, ha a tokenen látható számot próbálod bepötyögni a Win logon képernyőn.

Helpdeskesünk fejcsóválva elővesz egy másik tokent, hozzád rendeli, az is azt csinálja.

Közben befut a hálózatos arc is, hogy már nagyon éhes, de a sarki kifőzdében minden ehetőt leraboltak délután háromra, és már csak párféle saláta, meg fasírt van.
Irodába visszaballagva a "zsákmánnyal" kiderül a rendszeradmin gépének a titka: hálózatos arcot előző nap nagyon zavarta a mögötte visító szünetmentes.

Ebéd után persze még mindig nem működik a második RSA token, majd sokadik próbálkozásra nagy türelmetlenül beütöd a token bekérő ablakban a domain jelszavadat, és voila, beenged a Windows.

Neszóljsenkinek,mertezígynemszabályos dünnyögi a helpdeskes kolléga, majd vállat vonva rátér az egész délelőtt keresett, de nem talált VPN profilod telepítésére. (Délután 3-ra generálja le valaki)

Hurrá, ez is megvan.

Közben a domaines logokból kideríti, hogy az exkolléga melyik gépet szokta távolról birizgálni, mert az nem szerepel a félrecímzett Jira jegyben, és felvesz oda a távoli asztal használók közé.

Persze a VPN az nem úgy megy ám, kell neki egy domain policy update, de mivel hálózatos kolléga éppen a szerverszobában matat valamit, várni kell.

Addig helpdeskes kollégával leballagsz egy emelettel lejjebb a még októberben minden második asztal kihagyásával social distancing kompatibilissé tett irodába, ahol a novemberi zárás óta senki sem járt, majd előássa a kupac aljáról a megfelelő desktop gépet, hogy billzetet, egeret dugjon rá.
Persze az egér elsőre nem működik, így simán nyom egy resetet a Windows 7-nek, attól megjavul a kurzor.
Elsőre sikerül belépned rá a friss, ropogós domain júzereddel.

Juhéé, már csak a VPN kipróbálása van hátra, így visszaballagtok a fenti osztályra, ahol ketten támogatjátok jelenlétetekkel a hálozatos kollégát, hogy időben befejezhesse a wifi konfigurálását, és megnyomhassa a domain policy update gombot.

Wifire lépés után már a VPN fanfárja (tada.wav?) szól, siker!

Aztán sokadik próbálkozásra sem jelenik meg a desktop gép login bekérő ablakja, akár gépnévvel, akár IP címmel indítod a távoli asztalt.

Melletted ülő helpdeskes srác laptopjáról persze mindig megy.

Rutinos öreg rókaként kérdezed az ITs arcokat, hogy nincs-e véletlenül tűzfal a VPN és a belső hálózat között, talán fel kéne rá venni egy szabályt, hogy engedje be a gépedet.

Újabb 5 perc múlva a hálózatos srácnak leesik, mit is kérdeztél, és nekiáll matatni a VPN szerver beállításai között, majd lemásolja az exkollégára vonatkozó szabályokat, és beállítja a te júzeredre, majd újabb domain update.

Még mindig nem megy...

Majd egy Win restart után este 6-kor sikerült távolról belépni a benti gépre.

Céges emailcímedre persze még várni kell 1-2 napot, mert azt nem igényelte meg senki.

Amikor újdonsült barátaidtól elbúcsúzva, félig diadalittasan hazaérve meglátod hogy egész nap skypeon próbáltak elérni a kollégák, meg projektmenedzserek, mert szerdánként 11-kor van a heti státusz, amin meg kellett volna beszélni, mire jutottál a melóval múlt szerda óta...

Emlékeztetőül: csütörtök: nem volt laptop, péntek-hétfő: ünnep, kedd: laptopot nem sikerült megcsináltatni, szerda...

(Ja, 6 évig dolgoztam IT supportosként, de a mai nap még így is túl tömény volt a túloldalról nézve.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#4) Amea válasza hcl (#1) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

Vannak ezek a tinderen nevelkedett fejvadászok, akik szőnyegbombázás technikával minden elérhető email címre elküldik az állást, bízva abban, hogy a nagy számok törvénye alapján csak összejön valami.
Az esetek túlnyomó részében ez visszafele sül el, az IT tele van specifikus szakirányokkal, és ha kapsz két olyan levelet, amin messziről látszik,hogy azt se tudják, kinek küldték, letiltod őket.
Én a mai napig kapok holland nyelvű ajánlatokat, hogy menjek SAP fejlesztőnek. Az egy dolog, hogy nem vagyok az, de a holland meg olyan nyelv, amit ha beszélnék is letagadnám :D

dehogy van rendbe'

(#5) Luck Dragon válasza nyunyu (#3) üzenetére

Plusz megkérdezik hogy mi volt a baj és ki tartott eddig ? :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Amea válasza nyunyu (#3) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

"mire jutottál a melóval múlt szerda óta"

De tényleg, mire? Hát mit írjunk így a státuszriportba? :DDD

dehogy van rendbe'

(#7) hcl válasza nyunyu (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Na várjál, kihagytad a legfontosabbat, miszerint felvettek valamilyen melóra,
...és a munkaköröd valami egészen más lesz!!! :D

Bár én már a 2. olyan helyen vagyok IT supportos, ahol az adunk laptopot, az működik, be is tud jelentkezni, az a user első napján megvalósul. Ahol nem supportos voltam, hanem user, hát, ott nem valósult :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) Agyturbina


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Azt bírom, fejvadász szűrő programot használ, erre jött egy új iparág, hogyan írjunk úgy CV-t, hogy át jusson a szűrőn. Így jutottam el oda, hogy nem pályázok meg semmit, hiszen ha leírom az igazat, akkor senkit nem érdekel. A többiek meg lehazudjak a csillagokat is, hogy át jussanak a szűrőn. :C

Amikor elkezdenek dolgozni, akkor csak teljes kiképzés után lesznek jók az alap feladatokra.
:DDD

Imádom.
Az olyan hülyék mint én, nem kapnak meg semmilyen munkát így, hiszen mindenki képzettebb nálam papíron.
Aztán jön az amikor én össze találkozok azzal aki tudja is kit keres. Kapom az ajánlatokat, nem azért mert szép a CV, hanem azért mert tudom is miről beszélek, és képes vagyok elvégezni a feladatot kb felügyelet nélkül. :K

Sebaj, ez nekem pont így tökéletes.
Sajnos nektek már nem annyira :( ahogyan látom, szenvedtek a hülyék ellen felállított rendszerben, ahol csak a hülyék jutnak át. :O

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#9) nyunyu válasza hcl (#7) üzenetére


nyunyu
félisten

Na várjál, kihagytad a legfontosabbat, miszerint felvettek valamilyen melóra,
...és a munkaköröd valami egészen más lesz!!!

Az benne a legszebb.

Valami 3 éve kötelezően bevezetendő négybetűsnek kéne megfelelni, így ki kéne találni hogyan lehet a zéró dokumentációval ellátott+lelépett fejlesztők miatt tökéletesen fekete lyuk alkalmazások adatbázisaiból régi rekordokat törölni, hogy ne dőljön közben össze a fél bank.

Úgy érzem, túl keveset kértem az interjún.

Eredetileg egy másik bankba akart benyomni a fejvadász, de ott pont az állásinterjúmra lett covidos az interjúvoltató szakmai vezető, következő hétre meg a helyettese, akivel végül beszéltem, így sok türelmet kérve 3 héttel később még mindig nem tudták megmondani, hogy indul-e az a projekt, amire fel akartak venni, vagy ki lesz a befutó az elhúzódott interjúk miatt.

A mostani lehetőség viszont tényleg úgy zajlott, hogy szerdán hív a fejvadász, hogy még mindig nem válaszoltak az A bankból, de lenne másnapra interjú B-hez, pénteken meg már azzal jött, hogy mikor tudnék kezdeni B-ben.

Asszem kezdhetek félni.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#10) Amea válasza Agyturbina (#8) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

Nem is azok a szakemberek küzdenek ezzel, akiknek már van jó sok év háttere, meg ismeretsége, meg neve. Ők sokszor nem is keresnek melót egyáltalán, gyakran kikerülik ezeket a köröket és valami ismeretség alapon mennek át egyik helyről a másikra.

Csak hát odáig el kell jutni, hogy tapasztalt, keresett guru legyen az ember. Ha külföldre mész, akkor meg megint nullát ér a hazai networking és építheted magad újra.

dehogy van rendbe'

(#11) hcl válasza nyunyu (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Még mindig kérhetsz többet, ha nem adják, akkor majd az új helyen :D

@Agyturbina : "Amikor elkezdenek dolgozni, akkor csak teljes kiképzés után lesznek jók az alap feladatokra.
:DDD"

Ennek azért van az a része is, hogy mindenhol kicsit más a dolog.
Az én kérdéseim nagy része a "hogyan szabad" és a "hogyan szoktátok" közül kerül ki. Meg sok helyen vannak speckó cuccok, amiket sehogyan nem ismerhetsz, azt meg kell tanulni.
Mostani helyen p. van IBM i5 alapú adatbázis - nem a miénk, csak a usereink használják. Itthon kb. három helyen láthattál olyat, ha egyáltalán. Azt muszáj leoktatni minden új kollegának.

@Amea : " Ha külföldre mész, akkor meg megint nullát ér a hazai networking és építheted magad újra."
Kivéve, ha valami ismerős hívott, a hazai köreidből, aki már kiment :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#12) Agyturbina válasza Amea (#10) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Az a probléma, sokan vannak olyanok mint én, az évek száma semmit nem mutat, mert az eddigi helyek közül 4 év volt a max, az is azért mert kötelező a szakmához.
És mindenhol mást csináltam. :K Sokszor teljesen különböző dolgokat, pl mezőgazdasági gépszerelő, vagy UPS technikus.
Én rendszer szinten gondolkozok, mindenhol, így bármit át látok elég hamar. Ezért hiba keresés és javítás a specialitásom. Mindegy, hogy mech, elektromos vagy IT.
Erre nem lehet CV-t írni, mert senki sem keres ilyen személyt. Meg nincs is mit írni....
Ami bejönne mint állás az technikus, csak ugye ott még azt nézik mennyi időt töltöttem el hasonló helyen. Milyen jó droid vagyok.

Persze ez saját meglátás, networking meg nem játszik, nem szeretek jopofizni. Ennek ellenére aki megismer, az érdeklődik, és segít. Nincs semmilyen online profilom.
Ennek ellenére 1 év volt amikor munkát kerestem, új városban, igaz akkor elsőre kaptam munkát, de azt gondoltam mást kellene csinálni. Csináltam mást de nem jött be, mert személyes problémám volt.

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#13) Agyturbina válasza hcl (#11) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Alap feladatokra azt jelenti pl WC használat vagy kv főzés.

Nem viccelek, a Dulux felvett egy kupac új vegyész mérnököt, Indiábol. Ezek voltak az első 2 hét feladatai.

Vagy elektronika vonalon maradva, egy nyamvadt lakatfogo/oszcilloszkop leolvasása nem ment a kollégának aki villamos mérnök. De a CV az tökéletes. :DDD

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#14) hcl válasza Agyturbina (#13) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

:D :D :D :D :D :D

"felvett egy kupac új vegyész mérnököt, " ja, onnan? Akkor értem... :DDD
Az IBM Power firmwarek is azóta egyre rosszabbak, amióta Kumarék veszik a telefont a HW supporton...

Amúgy a CV már régóta arról szól, hogy ki tud nagyobbat mondani... :S Ellenőrizni senki nem ellenőrzi.

"Ami bejönne mint állás az technikus," csak az meg nem ez a szint. A legtöbb helyen a teki már ismert hibákra megy ki. (Been there, done that, jó vót.)
Amit te írsz, az a liba izé hibakergető mérnök.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#15) Agyturbina válasza hcl (#14) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Nem vagyok mérnök, hála a magyar oktatás elrettentő hatásának. Lehet majd 10 év múlva benevezek az itteni oktatásba, ha már unom a banánt :DDD

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#16) nyunyu válasza Agyturbina (#13) üzenetére


nyunyu
félisten

Alap feladatokra azt jelenti pl WC használat vagy kv főzés.

Anno T-s kollégák meséltek sokat a Pillangón dolgozó turbánosokról.

Sokan nem mertek az InfoParkban parkolni, mert meló után mindig ott kriketteztek a kocsik között.
Vagy amikor egy 10 négyzetméteres irodába bezsúfoltak az addig ott dolgozó 2 magyar mellé 5 indiait, egyiknek se jutott eszébe, hogy talán nem a gépénél kéne ebédelnie a jó csípős curryt.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#17) Agyturbina válasza nyunyu (#16) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Volt turbános kollégám(pakisztáni), volt Indiai, és volt Srí Lanka szülöttje is. Nekem nem volt bajom velük, sőt a pakisztáni nagyon is értelmes, rendes, és rendszereto kollégám volt. Annyi kreatív a srác, hogy hihetetlen.
A kaja, hát meg kellett szokni, de úgy voltam, lehet máskor is enni. Kolumbia lakóinak aztán vannak érdekes kajai. Az mindig kétszer csípős :DDD

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#18) hcl válasza Agyturbina (#15) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az mindegy, a tudásszintet mondtam.

@nyunyu : "talán nem a gépénél kéne ebédelnie a jó csípős curryt."
Nemtom, mi openoffice-ban is sokat a gép mellett ettünk, mert az étkezőkben nem volt hely/nem értünk rá/stb. Mondjuk a durvább kajákat nyilván nem, de én pl. szendvicsen élek :DDD

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#19) nyunyu válasza hcl (#18) üzenetére


nyunyu
félisten

Indiaiak nem csináltak problémát abból, hogy a dupláncsípős curryjük után ne böfögjenek hangosan, meg ne fingják tele az open officet.

Más kultúra na.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#20) Agyturbina válasza nyunyu (#19) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Nálunk nők is dolgoztak, és együtt ettünk. Sosem volt ilyen probléma.

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#21) hcl válasza nyunyu (#19) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Mondjuk ebből némely honfitárs sem. Az az 1-2 indián, aki itt volt helyben, meg ilyeneket nem csinált.
Nem mindegy a kultúra képviselője sem :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#22) Amea


Amea
újonc
LOGOUT blog

...akkor ha már kajálás: Étkezéstechnikai Kisokos

dehogy van rendbe'

(#23) F.E.K.. válasza Agyturbina (#13) üzenetére


F.E.K..
senior tag

Mondanám hogy nem hiszem el, de....

(saját fotó)

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.