Hirdetés

2020. október 30., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4) llax válasza Hieronymus (#1) üzenetére


llax
senior tag

"A motor meg növekvő fordulatszámon képes előállítani a növekvő nyomaték szükségletet."

Egy motor bármely fordulatszámon (amin működőképes) képes leadni az adott fordulat max. nyomatékát, de akár fékezni is tud.

Legtöbb felhasználásban fordulatszám szabályzós motorok dolgoznak, amelyek vagy fix fordulatúak, vagy szabályozható fordulatúak. Ezek a "gázt" maguknak adagolják, a lehetőségekhez mérten állandó/beállított fordulatszámra törekedve. Ilyen a négyütemű kerti gépek többsége (fűnyíró, rotakapa), traktorok, mozdonyok, hajómotorok, szivattyúk, aggregátorok, stb...
Pl. traktorban ez úgy működik, hogy ha fix állásban tartod a gázpedált és mész sík úton mondjuk 30-cal, akkor egy felüljáróra felfelé megy 29-ccel, lefelé intenzív motorfékkel 31-el (a "gázt" ekkor sem vetted el! - magától motorfékez, csak hogy tartsa a fordulatot). Ezt tudja egy 50 évez MTZ és egy új, 100 milliós csodamasina is. ~Tempomat :)

Az a kevés (kategória - nem darabszám) kivétel, ami nem ilyen, a közúti járművek nagy többsége és a kisebb kétütemű kerti gépek, ezeken a felhasználó a bejuttatott üzemanyagot (v. b-l keveréket) közvetlenül szabályozza, így a gázpedállal/gázkarral elsősorban a nyomatékot állítja.
Jóformán az összes többi motor magának szabályozza a nyomatékot (adja a "gázt") a fordulatszám tartásának érdekében.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.