Hirdetés

2020. október 30., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10) llax válasza Hieronymus (#6) üzenetére


llax
senior tag

A turbó fordulatszáma emelkedik magától, ha növeled a befecskendezett üzemanyag mennyiségét. Lehet hangolni a rendszert úgy is, hogy mindig legyen elegendő légfelesleg egy jelentősebb (kezdeti és azonnali) nyomaték növeléshez.

Nő a generátor terhelése* -> csökkenne a motor fordulata** -> a regulátor növeli a befecskendezett üzemanyag mennyiségét -> több kipufogógáz keletkezik -> nő a turbó fordulatszáma is***

* A gerjesztést (ezzel a motor terhelését) is úgy vezérlik, hogy inkább beleférjen némi feszültség csökkenés, de a szinkron tartható legyen.
** Ahol fontos a frekvencia megtartása, de még inkább a szinkronban tartás, ott villamos úton vezérlik az adagolót, már a generátor terhelését (v. gerjesztését) érzékelve, hogy a fordulatszámot (és akár a szinkront) pontosan tartani tudják.
***A jelentős tehetetlenségű forgó elemek miatt van némi idő reagálni, ha az a generátor nagyon sok és sokféle fogyasztót lát el egyszerre, gyors és jelentős terhelés növekedéssel nem kell számolni (a terhelés csökkenést könnyebb lereagálni), így a turbó tehetetlensége nem jelent nagy problémát.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.