Hirdetés

2019. november 19., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) -AD4M-


-AD4M-
(tag)

Allons-y!

(#2) nullpoint


nullpoint
(senior tag)

Ezelőtti írásod után jutottam el ide. Egész emészthető formában mutatják be a számítást. :)

(#3) UnA


UnA
(Korrektor)

De miért kéne foglalkozni vele? Ez csak egy bulvárhír ebben a formában, a valóságtartalma is kétséges. :P

(#4) nullpoint válasza UnA (#3) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

A bulvár az pont beleillik az oldal profiljába. ;]

(#5) Agyturbina válasza UnA (#3) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Mert a semminel tobb the a valaminel kevesebb, Ha fogalmazhatok igy super pozicioban van :DDD

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#6) nullpoint válasza Agyturbina (#5) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

:C :DD

(#7) bkercso


bkercso
(veterán)

Wow! :C
Már várom, hogy a zsebemben legyen - persze szobahőmérsékleten és nem csak 54 qubittel! :))

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#8) Fred23


Fred23
(veterán)

Nagy dolog, hogy már itt tartunk, ha tényleg itt tartunk! Donald, where's your trousers?

Nem láttam a bejegyzést mostanáig, de sajnos csak utánad linkeltem ezt a hírt valamelyik passzoló topikba. :DDD

(#9) Agyturbina válasza Fred23 (#8) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Ahogy látom van akit érdekel a téma köztük engem is.
Ha tetszik ha nem ez a következő lépés igaz nem tudom mikor lesz tömegtermék.

Ezért érzem hanyagolt témának hiszen hogy megismerjük szükség lenne több információra. Az még nem nagyon van itten.

Lehet nem jól csinálom de egyelőre nem tudok jobbat. :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#10) Bozodi János válasza Agyturbina (#9) üzenetére


Bozodi János
(aktív tag)

máshol se sok, de szvsz én nem is a logout brogjain várom a kvantumtechnológia bajnokait hirtelen megjelenni és mindent is megtanítani a helyieknek.

Tűzoltósááág!

(#11) nullpoint válasza Bozodi János (#10) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

Igen, csak érdekes hogy még a kifejezetten bulvárújságok is írnak róla , ezzel szemben egy magát számítástechnikai oldalnak hívni nem szégyenlő oldal pedig meg sem említi. :)

(#12) Agyturbina válasza Bozodi János (#10) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Hat ez az én sem itt varom, sőt kb 10 evvel ezelőtt találtam talán az Ipon-on egy linket ami nagyon szépen és egyszerűen elmagyarázta magyar nyelven az egészet a kvantum összefonódással kezdődően.

Sajnos ezt hiányolom kompletten.

Ez ellen próbálok tenni így vagy úgy, és igen a Pro-hardver Főoldalnak kellene erről írni, kb Folyamatosan :K

Remélem, a kis gerilla akcióm sikerrel jár és előbb-utóbb rájönnek, hogy jobb nekik, ha itt olvassak a népek, nem a konkurenciánál.

Ha nem akkor meg Posztumusz Agyturbina leszek max.... Ez van Nekem nem áldozat, a kérdés megértik-e az illetékesek, hogy igen is szükséges.
Lehet(Biztos :DDD mert nem egyszerű flame gyárra alakulni egy ismeretlen területen) az elején nem lesz népszerű, de ez olyan agytekerő, és csodalatos dolog aminek szinte végtelen a kapacitása az emberrel karöltve arra, hogy előrébb mozdítsa az emberiséget.

Szabad fordításban: Nem tudom, hogy hogy működik, de értem, hogy miért, mi a célja :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#13) Bozodi János válasza Agyturbina (#12) üzenetére


Bozodi János
(aktív tag)

nullpointnak is: háttugye ilyenkor azt tudod akkor tenni, hogymegírod magad, azt' kiteszed a logoutra. hogy a ph-n mi jelenik meg meg mi nem, azt nyilván nem az fogja befolyásolni, hogy ki mit szeretne olvasni.

a következő szigorúan magánvélemény, de szerintem a kvantumakármi ma még nagyon obskúrus tudomány, nem véletlen, hogy ilyen IBM meg hasonló garázscégek is per pill dolgoznak, de nem túl publikusan dolgoznak ezen. most azt várni, hogy egy konzumer hardver oldalon erről értekezzenek...

Tűzoltósááág!

(#14) Agyturbina válasza Bozodi János (#13) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Ha meg tudnám tenni én lennék a legboldogabb :K

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#15) bkercso válasza Agyturbina (#12) üzenetére


bkercso
(veterán)

A szépségei a fizikában rejtőznek (ahogy a megvalósítás nehézségei is). Az alapokat megétrteni egy dolog, de egy most kibontakozó új dolgot nem lehet csupán az alapoktól megérteni úgysem.
Pont a kvantumszámítógép irányába tett kutatások miatt tudunk meg egyre többet (alapvető dolgokat!) a kvantumvilágról. Pl. talán csak egy hónapja, hogy kiderült, hogy a dekoherencia (hullámfüggvényösszeomlás) determinisztikus. 100 évig véletlenszerűnek hitták, akik hitték - Einstein pl. nem hitte...

#13: ugyan az, talán jobb megfogalmazásban! :DDD

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#16) bkercso válasza nullpoint (#2) üzenetére


bkercso
(veterán)

Szerintem így nem szabad előadást felépíteni. :B
Na mind1.

Mit tudtunk meg a működésről? Annyit, hogy szuperpozíciót használ. De mi is az a kvantumszuperpozíció?
Ma a valóság legmélyebb rétegeit a kvantumgravitációs elméletek kapargatják: a húrelméletek és a hurokkvantumgravitáció. Előbbi még kiindulásnak használ mi általunk empírikusan alapfogalomnak vett olyan dolgokat, mint tér és idő, utóbbi azonban ún. háttérfüggetlen elmélet, vagyis nem veszi a teret és időt mint egy színpadot/hátteret alapfogalomnak.
A hurokkvantumgravitáció kutatói nagyjából arra jutottak, hogy az Univerzumban nincsenek dolgok, csakis kölcsönös viszonyok vannak. "Ez a változó ebből a megfigyelési pozícióból ebben állapotban van." - ennyit mondhatunk csupán (ajánlom Carlo Rovelli: Az idő rendje c. könyvét! Közérthető és egyben költői.)

Egy részecske állapota (pl. egy elektron spinje vagy egy foton polarizációja) attól függ, hogy a részecskét alkotó viszonyrendszer mit "lát" maga körül. Elmagyarázom kicsit...
A részecskére eddig úgy tekintettünk, mint egy golyóra. Most itt az ideje egy dinamikusan fluktuáló rendszernek látni!

Gluonok nyomásának fluktuációja protonban (szimuláció, melyet a kvarknyomás mérésének nyomán paramétereztek be):

Nézzük meg most, mit értünk "állapot" alatt! Hát bizony, a makrovilágban megismert fogalmainkkal leírható dolgot: hely, lendület, energia, időpillanat, spin, polarizáció stb. A makrovilágban egy sok atomból álló megfigyelővel vagy mérőrendszerrel való kölcsönhatás eredményét látjuk, minden esetben. A fogalmaink azonban idegenek a természet mélyebb rétegeitől. Amíg egy szeparált, atomi mérettartományú rendszer nem lép kölcsönhatásba egy sokatomos rendszerrel, addig nincs határozott "állapota" a mi fogalmaink szerint: ún. kvantumszuperpozícióban van, vagyis lehetséges makroállapotainak keverékében. Legalábbis így mondjuk. Valójában az a helyzet, hogy ha megkérdezzük pl., "Hol van?", akkor a kérdés nem értelmezhető, mert a hely makrojellemző, vagyis szorosan kölcsönható sokatomos rendszerek jellemzője. A térdimenzió (távolság) nem alapfogalom a természetben, hiszen a természetben nincsenek dolgok! A térdimenzió minden bizonnyal szubatomi... minek is nevezzük?; legyen Vassy Zoltán után a neve "mögöttes mikrodinamika" (MM) ...szóval az MM zajosodási karakterisztikája a távolság, ha jól értem, amit eddig olvastam. Talán azért lehet 3 térdimenziónk, mert 3 paraméter mentén zajosodik az MM (?).

Azt, hogy a makrorendszerrel való kölcsönhatás folytán a kvantumszuperpozíció összeomlása milyen makroállapotot eredményez, csupán valószínűségekkel adhatjuk meg, merthogy mindig másmilyet (a lehetségesek állapotok közül). A szuperpozícióban lévő rendszer időfejlődését pedig egy valószínűségi függvénnyel, a hullámfüggvénnyel írhatjuk le. Ennek matematikai eszköztárát hívjuk kvantummechanikának; amit "elméletnek" nevezni kissé túlzás. A kölcsönhatás magával a téridőt alkotó MM-el is létrejöhet, ilyenkor a hullámfüggvény spontán összeomlását emlegetjük.

Ha a fentieket kissé megemésztettük, akkor haladjunk tovább!
Ott tartunk, hogy van egy MM, ami egy kölcsönös viszonyrendszer. Ebben ha-akkor típusú kapcsolatok vannak. Ezek nyomot hagynak egymáson, mert ok-okozatilag egymásra következnek az MM-beli állapototok (amik nem a makroállapotok; de nincsenek rá szavaink, mert nem ismerjük az MM-et), és emiatt az egymásrakövetkezés miatt látjuk folyni az időt.
Az MM fluktuációinak tartós mintázatai (ún. attraktorai) a részecskék, pl. a proton. A protont a makroműszereinkkel stabilnak látjuk, ahogy a vízben forgó örvényt is, mégis folyamatosan változnak, nincs két egyforma állapotuk, ha alsóbb szinten nézzük - gondoljunk a fenti ábrára!

Említettem, hogy egy részecske MM-beli állapota csak attól függ, milyen viszonyrendszert lát maga körül, mert csak kölcsönös viszonyrendszerek léteznek a valóságban, vagyis minden csak valamihez képest létezik. Ha két részecske viszonyredszere egyforma, akkor időbeli fejlődése (hullámfüggvénye) is egyforma. Pontosabban nem is írhatók le többé külön, csakis közös hullámfüggvénnyel, mintha egyek volnának. Ezt hívjuk kvantumcsatolt állapotnak. Ez egy meglehetősen hétköznapi jelenség a szubatomi mérettartományban, pl. két részecskét egymáshoz közel helyezve is létrejön köztük. Kvantumcsatolás tartja a grafitot a papíron, és a hidrogénkötés (ruhánk gyűröttségének stabilizálója) is így működik.

Kvantumcsatolt részecskéket térben eltávolíthatunk: amígy nem hatnak spontán kölcsön a téridő MM-jével, addig megmarad a közös viselkedésük. (Ellenkező esetben elzajosodik a csatolás, úgy mondjuk).

Ha tehát azt halljuk, hogy a kvantumszámítógépek kvantumcsatolást használnak számolásra, jusson eszünkbe, hogy innentől fogva a valóság olyan mély rétegével számolunk, amelyet még csak most karcolgatunk, most kezdünk megismerni - jelentős részben épp a kvantumszámítógép létrehozására irányuló kutatásoknak hála. Ezért is lehetnek ezek a gépek ennyire gyorsak: nem mint golyót mozgatják a részecskéket, hanem a részecskéket alkotó MM a processzoruk.

:R

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#17) Agyturbina válasza bkercso (#16) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

:R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#18) bkercso válasza bkercso (#16) üzenetére


bkercso
(veterán)

A téridő maga kvantumcsatolások hálózatából állhat egy megalapozott feltételezés szerint:
http://www.astronomy.com/news/2019/05/could-quantum-mechanics-explain-the-existence-of-space-time

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#19) Agyturbina válasza bkercso (#18) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

SZVSZ teljesen logikus, ha arra gondolok, hogy az anyag gyakorlatilag csak akkor létezik abban a formában amit mi is meg tudunk tapasztalni, amit előzőekben leírtál, onnan mar csak egy lépés... :K

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#20) bkercso válasza Agyturbina (#19) üzenetére


bkercso
(veterán)

Valahogy én is így érzem, de kérdés, hogy a matek kijön-e.

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#21) UnA válasza Agyturbina (#19) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"SZVSZ teljesen logikus..."

Akkor olvass utána, hogy a fizikusok már elég sokat rágták a küszöböt a kérdés miatt, hogy ez az Univerzum hogyan is létezhet, mert több olyan érték is van, ami lehetővé teszi, hogy egyáltalán kialakuljanak a magasabb rendű anyagi formák. És itt ezalatt az atomi és molekuláris szinteket is bele kell érteni ebbe, vagyis semmi sem triviális – a csúszka bármelyik elemének elmozdítása az ismert világ összeomlásához (vagy egyszerűen nem-létezéséhez) vezet.

(#22) bkercso válasza UnA (#21) üzenetére


bkercso
(veterán)

Erre megoldás az antropikus elv. Egy másik felvetés, hogy ezek a paraméterek önbeállók.
Amíg min. 13 szabad paramétert tartalmaznak az elméleteink, addig nem mondhatjuk, hogy értjük az Univerzum működését.

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#23) Agyturbina válasza bkercso (#20) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Ez AZ a kérdés amit imádok, mert a matek az a nyelvezet amit mi teremtettünk arra hogy a logikánknak megfelelő módon le tudjuk írni az összefüggéseket.
A mi logikánknak végül is a fizikai felépítésűnk okozza.
Pont az amit le szeretnék írni :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#24) Agyturbina válasza UnA (#21) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Igen

Az a kérdés inkább a miért kategória SZVSZ :R
Ha a tér létezése adott az ismert anyag interakcióba lép vele, és az ismert anyag gyakorlatilag energia vagyis nem létező akkor valószínűleg önmagával lép reakcióba ha jól értelmezem.
Vagyis az interakciók sorát látjuk amit együttesen tér idő ként érzékelünk és ezért nem tudjuk elválasztani egymástól.

Persze a tévedés jogát fenntartjuk :DDD

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#25) bkercso válasza Agyturbina (#23) üzenetére


bkercso
(veterán)

A matek alapjait a természettől lestük el (egész számok, alapműveletek), aztán olyan módon bővítgettük, hogy alkalmas legyen a természet különböző helyzetekben való leírására.
Aztán csodálkozunk, hogy másféle helyzeteket is le tud írni... :)

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#26) bkercso válasza Agyturbina (#24) üzenetére


bkercso
(veterán)

Az anyag gyakorlatilag térből van: a tér tágulásakor részecskék születnek, valamint a térben a kvantumfluktuáció miatt spontán is születnek majd szétsugárzódnak részecsk-antirészecske párok, amiket ezért átmeneti részecskéknek hívunk.

Érdekesség, hogy Rockenbauer Antal emeritus professzor a tér fénysebességű forgásaiként írta le a különböző részecskéket, és sok mident helyesen ki tudott számolni ebből a felvetésből (ld.: "A fizika kalandja" blog).

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#27) bkercso


bkercso
(veterán)

Apránként :) :
https://phys.org/news/2019-10-quantum-spacetime-simulator.html

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.