Hirdetés

2022. augusztus 12., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog

Őszintén? Igaza van. 2022-t írunk, ne nek(i)em kelljen már azzal időt tölteni, hogy a méret optimalizáljam a dolgokat.

Mondom máshogy. Ne én legyek a gépért, hanem a gép legyen értem.

Mindenzt mondom és gondolom úgy, hogy programozó vagyok.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) Xpod


Xpod
addikt

Teljes mértékben egyet értek a cikk írójával. A userek azt hiszik, a tárhely csak úgy terem. Azt nem veszik figyelembe, hogy a bővítés mekkora extra munkával jár, esetleg leállással jár.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#3) wintikek válasza buherton (#1) üzenetére


wintikek
tag

Még akár igaza is lehetne. Ha userről lenne szó. De elvileg rendszergizda.
100 MB-os csatolmány? Dolgoztam már pár helyen, biztos legyél benne, hogy 10-ből 9,5 helyen kapod vissza a mailer daemontól. Egyáltalán az a csoda, hogy elmegy.

Állami cuccról beszélünk, biztos gőzerővel fejlesztenek mindent ami infrastruktúra és a hely is korlátlan.
Ja... Valszeg nem.
A tárhely drága. A vezetőség kapzsi. Ha van X mennyiségű tárhely amin sok user osztozkodik, akkor igen, kellenek a korlátok. Nem is kevés. És nem azért, mert a zzinformatikus egy irigy ceci, hanem azért, mert ha megtelik a tárhely akkor lehal a renCer.

Eredeti témához a javaslatom: 5 megás küldés fogadás korlát minden mailboxra. Sztjónapot.

Nem akarok nagyképű lenni, de 10 éve mindig elsőre sikerült bedugni minden USB eszközt...

(#4) Xpod válasza wintikek (#3) üzenetére


Xpod
addikt

Az 5 Mb szerintem kicsit kevésnek tűnik nekem, 10-15MB használható.

Az a baj, hogy sokan az emailt nem arra használják amire való. (Sokan még mindig a vicces cicás képek, dokumentum tár, stb. szinten vannak.)

Nem csak a tárhely ami probléma szerintem. Sokan csesznek kitakarítani a nem használt mailboxokat, ami viszi a licenceket is feleslegesen. Az infotv. meg GDPR dolgokról nem is beszélve. 20 évre visszamenőleg meg van minden levél, és ha kap egy NAIH ellenőrzést a cég és emiatt megb*szák a szervezetet, a user hisztizik, ha őt meg kirúgják emiatt.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#5) Gargouille


Gargouille
őstag

Mindent arra kell használni amire való. E-mail-ben nem küldözgetünk 50-100MB-os csatolmányokat. Az üres pizzás dobozt sem a wc-be próbáljuk gyömöszölni és ott lehúzni. Meg lehet csinálni, de nem arra van méretezve...

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#6) Adamyno


Adamyno
tag
LOGOUT blog

1# a méretoptimalizálás okés, de ha egy kőkori programot használsz, az nem fog menni. Nem tudom honnan származik amúgy az az rtf, de van egy szoftver ami szerintem ilyeneket gyárt alapból, szóval oda kellene kis odafigyelés mivel saját fejlesztés, így nem várható lényegi változás beáltható időn belül.

Ha jól emlékszem, a mail mérete szervezeten kívül max 20-25 MB körül van, csak szervezeten belül ilyen megengedő. Majd kicsit beleásom magam, mert nem ez a szakterületem. De valszeg megöröklöm (ezt is) :P

Egyébként igen, a usereknek halvány lila gőze nincs, hogy milyen infrastruktúra és mennyi munka van bizonyos rendszerek mögött. Sokszor még mindig a 20 évvel ezelőtti linuxos rendszerhez kérik a hozzáférést, pedig már 6-7 éve Windows AD van :F

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#7) wintikek


wintikek
tag

Jó, az egy erős túlzás volt, viszont figyelembe vettem, hogy 2-3 ilyen 100 megás csodától meg tud telni egy mailbox. Így valszeg fiókonként 2-3-4-500 megás kvótáról beszélünk.
Az valóban nem sok, de ha nincs fejlesztve akkor sajnos ez van.

Ilyenkor kell használni a parkolós hasonlatot. Egy 50 férőhelyes parkolóban sem tudsz leparkolni 120 autót, ha fejreállsz akkor se. :D

Nem akarok nagyképű lenni, de 10 éve mindig elsőre sikerült bedugni minden USB eszközt...

(#8) Balika911


Balika911
félisten

Minden vackot ne kelljen átkonvertálni vagy linkelni, de a példában is szereplő soktíz megás dolgokat tényleg nem emailben szokás küldeni, felénk legalábbis.

A 25 MB fölötti csatolmányokat amúgy a Gmail is feltolja felhőbe és linkesíti.

[ Szerkesztve ]

Streacom F12 fekete HTPC ház eladó, új állapot

(#9) buherton válasza Balika911 (#8) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

A 25 MB fölötti csatolmányokat amúgy a Gmail is feltolja felhőbe és linkesíti.

Pontosan erre gondoltam.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#10) AxBattler


AxBattler
félisten

100 - 250.000+ soros, 40-50 oszlopos excel táblákkal dolgozunk, mentegetjük, és időnként küldözgetjük ezeket.
Állami, igen.

A külső (szintén állami) ájtí cég meg...
- a célprogramot csigalassúsággal fejleszt, kb. a használati időciklus felénél sem működik (jól) egy csomó minden, hibajegyekkel nem foglalkozik, mert fejleszt, de mégsem. Persze munkaórára számolnak el.
- ba#ik szerverkapacitást biztosítani, órákat malmoznak a rendszerek.
- ba#ik tárhelyet bővíteni, pedig elég lenne pár 16TB-os meghajtó.
- persze EU-s pályázatból finanszírozódik.

Köszönöm, hogy ezt kiírhattam magamból.

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccok: Sapphire Pulse RX 570 ITX 4G (11266-06)

(#11) Adamyno válasza AxBattler (#10) üzenetére


Adamyno
tag
LOGOUT blog

Pontosan :)

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#12) nyunyu


nyunyu
félisten

Irodában ma nem sikerült a saját asztalomhoz leülnöm, hanem csak a velem szemközti volt szabad.

Ottani USB-C dokkolóba bedugva a LAN kábelt nem értem el a belső szerverek felét, így kénytelen voltam kábel kihúz, majd WiFi+VPN kombóval dolgozni.

Ja, kolléga által generált 250MB-s CSV fájlt kellett először letöltenem a fájlszerverről magamhoz, onnan SVNbe, majd 3 különböző szerverre, hogy be bírjam importálni a DBkbe, hogy pár másik kolléga elemezhesse az eredményt.

Nagyon élveztem a 180KB/sec sebességet, amit a céges WiFi+tűzfal hegyek+VPN együttesen biztosít, úgy 1 óra alatt végeztem is. :DDD
(Pláne, hogy dokumentumkezelő rendszerből 3 millió sort exportáló kolléga beszúrt két extra oszlopot a CSV közepébe, csak hogy nem tudjam az egyezményes CSV formátumra szabott import eljárásommal könnyen beolvasni.)

Csak tudnám, hogy a bank IT üzemeltetői miért nem bírják megoldani, hogy tökmindegy legyen, melyik asztal dokkolóját használom az adott asztal alatti LAN porttal.
(Elméletileg 3 hete átállították a belső hálózaton, hogy ne a fizikai LAN port alapján kapjon ilyen vagy olyan belső IPt az ember, hanem (emberhez dedikált) gépnév alapján dőljön el.
Gyakorlatban ma IT DEV IPcím helyett mezei irodista IP címet kaptam a másik LAN porton, azok meg a Jirát se érik el.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#13) pető bá' válasza AxBattler (#10) üzenetére


pető bá'
őstag

Ezekkel az egyszerű tárhelybővítésekkel amúgy óriási problémák vannak, és most nem a konkrét esetre reagálok, mert nyilván nem tudom ott milyen az infra, hogy kezelik az adatot stb.

Dolgoztam egy olyan helyen, ahol volt egy 500GB-os közös hálózati tár.
Kritikus adatokat tárolnak rajta, ezért van (nem pontosan emlékszem, de kb):
- egy óránkénti mentés 24 órára visszamenőleg, tehát bármikor az előző 24 óra bármelyikére vissza lehet állítani egy fájlt (véletlen törlés-rámentés stb.)
- egy napi mentés, 30 napra visszamenőleg.
- heti mentés 3 hónapra visszamenőleg.
- még 1-1 havi mentés 1 évre visszamenőleg.

Ez mondjuk nagyságrendileg összeadva 40-50TB. Nyilván minden valamilyen raid (tehát nem csak 40TB-nyi hely kell, hanem mondjuk 60TB vagy több), lehetőség szerint redundánsan, két külön lokáción. De ha nem, akkor is van 60TB vas összesen 500GB valós adat miatt.

A kedves felhasználó ebből annyit lát, hogy tele a közös meghajtó, és csak 500GB a teljes tárhely; a telefonján több szabad hely van. Amúgy igaza van.

A rendszergazda annyit lát, hogyha elkezdi bővíteni, hatalmas költség minden egyes GB, és ennek a mozgatása időben lassan annyi ideig tart, hogy egyszerűen nem fér el a hálózaton (mert nyilván nem csak és kizárólag ezt az 1x500GB-t kell menteni, vannak egyéb kritikus VM-ek, sql, appszerverek stb).

Szóval kicsit komplexebb tud lenni a probléma, mint hogy valaki sajnál még párszázezer forintnyi tárhelyet adni :)

Nem ezzel foglalkozom, csak láttam a problémát és hogy a usernek / megrendelőnek mennyire nehéz ezt elmagyarázni.

Three logicians walk into a bar. The barman says, 'Does everybody want a drink?' The first logician says, 'I don't know.' The second logician says, 'I don't know'; the third says "yes". :)

(#14) AxBattler válasza pető bá' (#13) üzenetére


AxBattler
félisten

Értem, jogos a felvetés.
De egy EU-s pénzből finanszírozott, kiemelt terület központi rendszerénél a háttértár + szerverkapacitás a minimum, ha eltekintünk a kutyaütő fejlesztőcsapattól.

Eladó cuccok: Sapphire Pulse RX 570 ITX 4G (11266-06)

(#15) Sethdobaloah válasza pető bá' (#13) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Feltéve hogy óránként nem cserélik le kompletten a teljes tartalmát annak az 500 gb-nak, a matekod nagyon nem jó:)

...csak én vagyok helikopter?

(#16) pető bá' válasza Sethdobaloah (#15) üzenetére


pető bá'
őstag

Úgy emlékszem hogy ezek snapshot-ok voltak.
De lehet hogy igazad van és sokkal kevesebb elég, csak arra akartam rámutatni hogy egy tárhely biztonságos üzemeltetése igen költséges tud lenni.

[ Szerkesztve ]

Three logicians walk into a bar. The barman says, 'Does everybody want a drink?' The first logician says, 'I don't know.' The second logician says, 'I don't know'; the third says "yes". :)

(#17) Anaren91


Anaren91
senior tag

Édesanyám igazgató helyettes, és sokszor engem hív ,hogy oldjak meg valamit nekik a suliba. Van valami idétlen oldal, ahova fel kellett tölteni nekik doksikat. 100Mb a tárhely ahova fel kellett tölteni de asap a cuccot, és az évek alatt már megtelt.
Mondom no para, régebbiek kellenek még? -Nem
Na akkor törlöm... Hoppá. Nem lehet törölni régebbi fájlokat, mert csak FU, azért. Csak lecserélni lehet, de ha az új fájl nagyobb mint amit lecserélnél megint FU
Fel kellett hívni a tankert, vagy mit, és kérvényezni kellett, hogy bővítsék a tárhelyet. Kemény 200 Mb-ra.

Na ilyenkor durran el az ember fasza, hogy 2022-ben ilyennel kel szopni a közoktatásban....

Jah és igen, world doksit kellett feltölteni, linkelve nem volt jó, csak ha a fájlt töltöd fel. Ráadásul scannelt dolgok kellettek, mert aláírt papírokat kellett bemutatni. Szal ha ilyen elvárás van, akkor más is elvárná, hogy biztosítsanak megfelelő infrastruktúrát ahhoz, hogy értelmesen fel lehessen tölteni...

[ Szerkesztve ]

(#18) Anaren91 válasza Anaren91 (#17) üzenetére


Anaren91
senior tag

De tovább víve a témát, mondjuk csak 2019-es adatokat találtam hirtelen, de olyan 7900 intézmény (óvoda, áltsuli, középiskola, gimnázium) volt az országban. De számoljunk 8000-el az egyszerűség kedvéért.
Egy 12 TB-os WD Gold 150k kb. Gondolom állam bácsi kapna rá kedvezményt. Ha csak 10 db ot venne egy szerverbe, amin ezek a sulis cuccok mennek akkor minden sulinak jutna kb 1.5 GB tárhely. És beszélünk itt most nagyon max 2 misis szerverről. Szerintem basztak már el több pénzt is más értelmetlen dologra.
Lehet itt mondani, hogy nem egyszerű kiépíteni stb. De vannak emberek akik ezért pénzt kapnak. És ha mondjuk csak 10 misit beleölnének, akkor már meg lenne oldva...
De lehet én gondolom bután...
Vagy lehet tárhelyet bérelni. Jah, hogy arra pénzt kellene költeni.. Értem. Pedagógus napra kaptak anyámék 700Ft-ot a tankertől. Vettek belőle egy kávét... Na erről ennyit.

[ Szerkesztve ]

(#19) Gargouille válasza Sethdobaloah (#15) üzenetére


Gargouille
őstag

A matek valóban nem jó, de arra tökéletesen rávilágított, hogy a tárhely bővítés rendszer oldalról az mindig X-szer annyi erőforrást jelent, mint az a növekmény amit a felhasználók érzékelnek belőle. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#20) updog válasza AxBattler (#10) üzenetére


updog
senior tag

Mondjuk ezt az excel mániát sosem értettem 100 sor és 10 oszlop felett. Őőő, adatbázis? Egy basic frontendet föléfejleszteni nagyjából egy havi béréből meglenne azoknak, akik a negyedmillió soros exceleket tologatják, aztán onnantól nem kéne többet csinálni ez senkinek.

Persze naiv gondolat, nemhogy itthon de echte német cégnél is láttam ilyet, és még sokkal cifrábbakat is :D

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." | "Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!" - 5FDP

(#21) dabadab


dabadab
titán

Nekem meg a nyavalygó rendszergazdák miatt lenne kedvem sírni.
Nekik az a dolguk, hogy a usereknek biztosítsák az infrastruktúrát és ebbe tényleg beletartozik az is, hogy normális méretű emailtárhely legyen.
Nem értem, hogy miért kellene az email tárhelyen spórolni, az a létező legjobb filemegosztási mód is. A külső linkekkel az az egyik gond, hogy azok hajlamosak eltűnni, így aztán pár év múlva simán lehet az, hogy ott az email, csak pont a lényeg hiányzik belőle, mert a link már nem él, a másik gond meg az, hogy plusz lépés a használatuk.

Amúgy meg ha már szakma, akkor a rendszergazda használjon deduplikáló imap szervert (google dovecot dbox) meg tömörítést a filerendszeren (google ext4 compression), ha már a cég IT büdzséjét rettenetesen megterhelné még pár TB HDD)

DRM is theft

(#22) dabadab válasza pető bá' (#13) üzenetére


dabadab
titán

Ez mondjuk nagyságrendileg összeadva 40-50TB.

Meg lennék lepődve, ha legalább a napi mentések nem inkrementálisak vagy deduplikáltak lennének (mondjuk dirvish-sel, a backup stratégia is erősen annak a filozófiájára hajaz), szóval ez messze nincs ennyi.

Simán lehet, hogy a backup mérete összesen kb. a tavaly ilyenkori adatmennyiség plusz az azóta keletkezett file-ok, szóval hasraütésre bőven 1 TB alatt, vagyis a backup kapacitásnál nem százszoros, hanem inkább kb. kétszeres szorzóval kell számolni.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#23) pető bá' válasza dabadab (#22) üzenetére


pető bá'
őstag

Őszintén nem emlékszem, hogy hogy volt megoldva végül, de biztosan voltak nem inkrementális mentései is, és nyilván voltak inkrementálisak is. Kb a (termelő)cég teljes fájl szintű adatvagyonáról volt szó (legalábbis így volt kezelve, a valóságban meg ezer éve meg nem nyitott archiv f@szságokkal volt tele :) ).

Three logicians walk into a bar. The barman says, 'Does everybody want a drink?' The first logician says, 'I don't know.' The second logician says, 'I don't know'; the third says "yes". :)

(#24) nemlehet válasza dabadab (#21) üzenetére


nemlehet
őstag

Igen ezzel én is így vagyok. Persze, bevallom néha levakarom az arcom azoktól a kollégáktól akik egy PDF-et nem tudnak kreálni a beépített Print to PDF-el, de a cégnek el kell dönteni:
1. Vagy időt és pénzt áldoz arra, hogy megtanítsa a best practice-t a dolgozóinak, felkészülve arra, hogy lesznek olyanok akiknek ádámtól és évától kell magyarázni.
2. Időt és pénzt áldoz arra, hogy olyan infrát rakjon az emberek alá, hogy az első pontra ne legyen szükség.

Ha meg egyikre sincs hajlandóság akkor kell a rendszergazdának azt mondani, hogy "én már csak egy kávét kérek".

Amúgy én is úgy gondolom, hogy az egyetlen működő megoldás a bejegyzésben leírt szitura az az, hogy méretkorlátot állít be a belső emailekre is. Másképp ez nem fog változni, mivel működik a küldés, senki nem fog szórakozni konvertálással mert "haladni kell".

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#25) Xpod


Xpod
addikt

Saját tapasztalat, hogy itt is fejétől bűzlik a hal.
Ha a vezetőség nem hozza meg a szükséges döntést és azt nem követeli meg akkor csinálhat bármit a rendszergazda.

Van egy ügyfelünk aki ezt az elvet követi kb 10 éve.
40 fős önkori, email postafiók mindenkinek 1 GB, fájl szerver 500 GB. És nem kellett még bővíteni egyiket sem.
Meg van követelve az adatmegőrzési idők betartása, amire nincs szükség vagy lejárt a megőrzési ideje törölni kell. Scannelt doksi fájlszerverre mennek a userek mappába. Amit hosszú távon meg kell őrizni és nincs napi használatban az ki van rakva egy 1TB-os archív adathordozóra. (plusz még egyre, mint biztonsági másolat)

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#26) Gargouille válasza dabadab (#21) üzenetére


Gargouille
őstag

Ebben teljesen igazad van. A probléma, hogy nem a rendszergazda dönt, hanem a vezetőség általában és rendszerint itt akad el a folyamat. A rendszergazda sok esetben ugyanúgy szív ahogy a felhasználó, hiszen őt nyaggatják a userek (jogosan), ő meg hiába kilincsel a vezetőknél. Nem mondom, hogy kivétel nélkül mindenhol így van, de 90%-ban ez történik.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#27) net84 válasza AxBattler (#10) üzenetére


net84
őstag

Csak nem a KIFÜ-re gondolsz? Ne piszkáld már őket, van gondjuk elég :DDD . Egyébként aki dolgozott a korábbi sulinetes (nem tudom mi volt akkor a neve a központnak) érában az ottani bagázzsal, annak felüdülés a KIFÜ. Annyi állami szerv, intézmény tartozik hozzájuk, hogy nem csodálom, amikor elvesznek. Persze, vannak dolgok, amik mehetnének máshogy is, de ugye minél nagyobb egy szervezet, annál nehezebb és lassabb.

A külsős szemlélőnek hülyeségnek tűnő korlátozások, túlszabályozások mind-mind a végeken dolgozó "IT"-sek analfabetizmusának köszönhető (pl. amikor egy adott végpontoni helyről feltolnak 800+ usert, darabjának 500MB mail tárhely beállítással, majd kiderül, hogy csak a wifi-hez akartak egy személyes hozzáférést beállítani... - B@zdmeg! ott a publik jelszó, az miért nem volt jó vagy miért nem állít be az ilyen rendszergizda egy profilt változó kóddal, lejárati idővel? Mindenre is van már grafikus felület is pont ezért...).

Külön kedvencem, amikor az oktatási intézményben az informatika tanár egyben a rendszergazda is. Tisztelet a kivételnek, de a nagy többségnek egy tanfolyam/továbbképzés nem elég...
Beugró feladatnak adnám a supporton, hogy egy ilyen szituációban kell megoldani egy feladatot: távelérés nincs, végponti eszköz nem látszik - cél, hálózat életre keltése a helyi szakember közreműködésével. ;]

Az a gond, hogy a világ összes tárhelye nem lenne elég némely juzernek. Csak lokális példákból szemezgetve:
39-nek elég a profiljához beállított tárhelyméret , de egy mindig jön és sír. Megduplázom, fél év múlva megint sír (közben 2db külső meghajtóval mászkál mindenhova és a közösön is van személyes mappája). Majd egy szép napon visít a közös tárhely, hogy megtelt. Nézem a stat-ot, 3 felhasználó viszi el a 2 tera 80 százalékát. Ebből az egyik, akinek folyton tele van a személyes tárhelye is. Kiértesítem a kötelező takarításról őket, hát persze, hogy megjelenik, hogy kellene akkor a személyes tárhely upgrade, mert hova máshova tegye? Én meg geci vagyok, így átnézem miért megy a sírás? Képek, filmek, zenék, 5-10 éves ppt-k, word doksik tömege... 3 nap haladék, utána szisztematikus gyalu. Érdekes, rend tud lenni egyből...
Mail korlát is a hülyébbik fele miatt kell. 450MB-os videó anyagot próbál kör e-mailben mindenkinek (pedig elég lenne az érintett 3-nak) elküldeni, közben fent van a közös tárhelyen az anyag. De azért benyögi levelező hibának...
Értesítés, hogy adott (évek óta parkoltatott) domain alatt lévő mail címek megszűnnek 1,5 hét múlva, szíveskedjen mindenki áttérni az "újra". Egy nagyon okos jelez vissza... "Céges" mail címmel regisztrált az összes lehetséges helyre, hogyan oldja meg? Válasz: Szerintem gyorsan, mert jövő hét végén már nem fogsz hozzáférni.
...és a személyes kedvencem: kiértesítést kiküldöm valami változás/átállás miatt. Leírom egyértelműen, hogy központi, nincs ráhatásom, mindenki tartsa be a határidőket. Határidő elött egy nappal legalább 3 megkeresés: nem lehetne későbbre időzíteni, még nem volt időm foglalkozni vele. Határidő után két nappal egy renitens: látom, hogy lejárt a határidő, de sok volt a dolgom, nem lehetne, hogy majd csak a jövő héten álljunk át? De, lehet, központot hívd az új profilodért, a régi alatti adatok elvesztek...

Képzésekre: a fizikai jelenlétet igénylőre mindig megy a köpködés. Az on-line/e-learning képzésen pedig úgy csalnak, ahogy nem szégyellik. Bejelentkezik és közben nincs is a gép elött, az e-learning anyagot végig kattintgatja, a vizsgafeladatokra pedig egymás között küldözgetik a megoldásokat. Értékelésben látom a nevet, 100%-os vizsga. Nofene! Következő helpdeskes kérésénél csak a modulszámot és a bekezdés számát mondom neki. Azt sem tudja miről van szó... Szép, de 100%-os a vizsgád, aztán ezt az egyszerű dolgot sem tudod? Ja, XY csinálta meg helyettem (a megoldott tesztsorból sem tudta maga kitölteni, mást kellett megkérni). 50-ből 1 csinálta végig becsületesen...

Adatbiztonság, adatvédelem betartatása pedig maga a pokol egy ilyen helyen... :Y GDPR: ammegmi? :(

Read only...

(#28) nyunyu válasza net84 (#27) üzenetére


nyunyu
félisten

Adatbiztonság, adatvédelem betartatása pedig maga a pokol egy ilyen helyen... :Y GDPR: ammegmi? :(

Pár hete volt egy panaszos hívása az ügyfélszolgálatunknak, miszerint miért küldözget a bank belépési jelszót a mobiltelefonjára, azonnal töröljük az adatait mindenhonnan, különben irgumburgum, NAIH, MNB.

Panaszt kivizsgáló kolléga sehol se találta a rendszerben a telefonszámot, ránézésre nem ügyfél.

Így hozzám fordult, hogy vajon tartozhatott-e a telefonszám egy elmúlt hónapokban GDPR törölt ügyfélhez, vagy sem.
Küldtem neki egy selectet, ami végignyálazta az archívumot, de a 27 táblából egyikben sem volt meg a szám.
Ugyanezt megfuttattuk az eredeti éles táblákon is, de ott is csak az egyszerhasználatos SMS jelszót küldő rendszerben találtuk meg kétszer.

Mivel pont mostanában szoptam a külső partnereknél indított hiteligényléseket kezelő rendszernek a kiganyézásával, melyik táblából milyen sorrendben lehet adatokat törölni, hogy ne boruljon meg a DB mindenféle külső kulcsok miatt, így nekem nagyjából meg volt a táblaszerkezet, de az alapján sem sikerült konkrét ügyfélhez kötni a számot, csak annyi látszott, hogy valaki az egyik webáruházban akart hitelre venni egy ájfónt, és azt a számot adta meg a hiteligénylés elkezdéséhez, de magát a folyamatot nem vitték végig, mert nem adták meg az SMSben küldött egyszerhasználatos jelszót, így a tényleges ügyféladatokat sem tudtuk bekérni, rögzíteni.
Aztán második kísérletnél sem adták meg az SMSben kiküldött tokent.

Ezt így megírtuk a nem ügyfélnek, azóta kuss van.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#29) Adamyno


Adamyno
tag
LOGOUT blog

Voltam a KIFÜ-nél interjún. Mit is mondjak... utána meggondoltam magam :D Rájöttem gyorsan, hogy ez nagyon nem az a cég amire elsőre gondoltam. A hangzatos név nagyon nem tükrözi tevékenységet.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#30) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Ha bármi rendszer bajom van, felhívom a rendszergazdát, bemondom a gép kódját és megoldja a következő percekben.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#31) nyunyu válasza Adamyno (#29) üzenetére


nyunyu
félisten

Ezek az ügynökségek a kormány kiterjesztett kirakatai a minél több EU lóvé lenyúlásának.

Pár éve voltam egy NAV projekt környékén, ottani arcok azon röhögtek, hogyan kell az állami cégeknek a vécépapír igényléseiket is előre tervezniük, aztán az erre szakosodott ügynökség weboldalára kötelezően feltölteniük, hogy megjelenhessen a közbeszerzési értesítőben.

Szerinted miért a négyig kezeli azt az adatbázist?
Nyilván előre tudják, hogy a nemzet pénztárosa milyen tendereket fog 3 hónap múlva nyerni.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#32) AxBattler válasza net84 (#27) üzenetére


AxBattler
félisten

Nem, létezik finomabb falat is. De most ezt inkább befejezem.

Eladó cuccok: Sapphire Pulse RX 570 ITX 4G (11266-06)

(#33) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azért egy 1GB-os account nem olyan nagy dolog.
A userek 90%-át meg képezheted, amennyit akarod, nem értik meg, nem nézegetik a file-ok méretét, stb.

@pető' bá : Differenciálmentés jó dolog... Nem zabálja annyira a helyet. Mondjuk heti 1 full+akár óránként differenciál.

@net84 : Több tíz giga esküvői képet töröltettünk egy userrel a legutóbbi tárhely-migrációnkkor a céges hálózati meghajtójáról...:D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#34) Xpod


Xpod
addikt

Én drasztikus megoldáshoz nyúltam sok évvel ezelőtt egy cégnél. Ki lett hirdetve igazgatói körlevélben, hogy magán cuccok tárolása tilos, 1 hónapja van mindenkinek takarítania. Letelt az 1 hónap beállítottam a scriptet, hogy minden avi, jpg, mp3 fájlt mozgasson el, egy nem megosztott mappába. Erről készült egy report ami felkerült az igazgatóhoz, biztos ami biztos alapon. A user meg mikor jött reklamálni hogy eltűntek a fájljai, akkor kértem a mappa nevét és ha az igazgató rábólintott, hogy visszaállíthatjuk akkor visszakapta a mappájába a fájljait. (130 fős szervezet, talán 4 ilyen visszaállítást csináltunk. Amint igazgatói engedély kellett a visszaállításhoz egyből nem volt fontos a fájl. Így kb 1 TB-os spóroltuk meg 2009-ben, és nem kellett szervert bővíteni.)

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#35) hcl válasza Xpod (#34) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ezekkel a sztorikkal ide :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) net84 válasza nyunyu (#28) üzenetére


net84
őstag

Az is szép....
Kapaszkodj meg: Keres Y, hogy nézzem meg, miért neki küldi a kisfőnök a köszönő e-mailt egy adatszolgáltatás miatt. Nézem, olvasom, mondom, ott van, fél napja küldted el neki... Ő aztán nem. Dehogynem, ez a te mail címed és itt van, ekkor ment ki. Itt sem volt... Kellett rajt gondolkodnom egy kicsit, de aztán rájöttem. X kollégának szokása volt, hogy leült az első bekapcsolt géphez (Y-nak pedig szokása volt bekapcsolva hagyni), amit meglátott (ne kelljen már folyton mászkálnia vagy magával hordania a saját gépét). és elkezdett dolgozni. Az már nem érdekelte (és sajnos nem is értette), hogy a gép nem ismeri fel és nem tudja azonosítani. Ezért aki be volt jelentkezve, annak a nevében garázdálkodott a hálózaton, a webes rendszerben és a nevével küldözgetett leveleket. Lebaxtam mindkettőt. Egyik megértette, másik szerintem a mai napig sem.... :W
A másik túlokos felhív, hogy nézzek rá a gépére (mikor mondta, hol van, sejtettem, hogy közös használatú munkaállomás elött ül), mert nincsen meg a címjegyzéke. Nézem, ott van. Mutatom neki a címjegyzéket, de állítja, aki tegnap bent volt, az most nincs bent. Akkor piszkozat ment, e-mail-ek közül kikeres. Nincs. Dolgozott bennem az előző sztori. Userre ránéz. Ez nem a Te profilod és nem a Te levelezésed... Ablak bezárt, user kiléptet és a "jelentkezz be és kezd elölről" mondattal elköszöntem :DDD .

Read only...

(#37) net84 válasza Adamyno (#29) üzenetére


net84
őstag

Pár év alatt mindent is betoltak KIFÜ alá. Persze, erre jött létre. Csak közben a technikai terhelhetőség a végére ért, a szakmai tudás meg kint maradt...
Most nem tudom hogyan állnak, egy ideje már nem kell velük kapcsolatban állnom (mondjuk sosem volt gondom, amint átverekedtem magam az általános helpdesk, betanított support vonalon).

#32 AxBattler - Ezek szerint még bent vagy a darálóban ;) okok! nem firtatom...

#33 hcl - :DDD láttam én már elég cifraságot, sosem érdekelt, hogy céges vagy nem céges. Nagy fájlméretekre vadásztam. Aki külön engedélyt kér nagy fájlok tárolására, arról tudtam vagy alapból olyan helyen volt. Mindenki más gyanús volt és ott lebegett az ujjam a törlés gomb felett. Egyszer gyalultam be kérdés nélkül. Akkor is ment ki fél évvel előtte figyelmeztető mail. Aztán elfelejtettem. Majd mikor eszembe jutott, lecsaptam :)) Volt sírás-rívás.
A képzésre: ha odafigyelne, megértené, csak leszarja, mert ezt látja a közvetlen főnökén is (nincs ott, a beadandót mással csináltatja meg és amúgy is hülye ő is mindenhez).

Read only...

(#38) hcl válasza net84 (#37) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Amúgy ez alap, minden rohadt céges általános oktatásra (tűzvédelem, általános céges policy, stb), nyomják a megoldókulcsot.

Én csak azért nem eresztettem el ilyen *.mp3 törléseket, mert terjedtek file-ban céges videók, ilyesmik is, azt meg szabad.

Oktatást megértené - az már nem divat, egyáltalán bármivel törődni, vagy foglalkozni. Egyre több olyan szakemberrel is találkozok, akik alapvető dolgokat nem értenek, de nem gáz (szerintük).

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#39) Xpod válasza hcl (#38) üzenetére


Xpod
addikt

"Én csak azért nem eresztettem el ilyen *.mp3 törléseket, mert terjedtek file-ban céges videók, ilyesmik is, azt meg szabad. "
Erre volt külön mappa létrehozva oda fel lehetett tölteni a céges videókat, képeket. De azt viszont kiemelt figyelemmel volt mindig kísérve, hogy tényleg csak céges cuccok kerüljenek fel. (havi szinten kb 3-5 fájl került fel ebbe a mappába, de az is általában meghatározott személyektől.)

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#40) nyunyu válasza hcl (#38) üzenetére


nyunyu
félisten

Pár hete volt nálunk tűz+munkavédelmi oktatás IRL az irodában, valami ötvenes alkesz nyomta.

Sok szép tippet kaptunk arról, hogyan kell józanul munkába menni, majd miután lepacsiztál a fél vezérkarral, utána az öltözőben a csizmaszárba dugott kétdekás nyakát hogyan kell kitekerni.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#41) hcl válasza Xpod (#39) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mindegy is, elkezdek törölgetni, azt' jönnek, hogy nincs meg a cucca... Tehát más módszer volt.
A gépekről is gáz volt irtani, mert ott csak simán tiltott volt a mp3 tárolása, de ott is lehettek munkához köthető dolgook-

@nyunyu : Volt ilyen kollega, aki kérdezte, hogyan lehet meggyorsítani a dolgait.
Mondjuk, hogy hé, nem voltál üzleti viselkedés tréningen, ez megvesztegetés :D
Válasz : Volt, és most alkalmazza a tanultakat :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#42) nyunyu válasza AxBattler (#10) üzenetére


nyunyu
félisten

100 - 250.000+ soros, 40-50 oszlopos excel táblákkal dolgozunk, mentegetjük, és időnként küldözgetjük ezeket.

Volt rajtam 2 hónapja egy feladat, miszerint töltsem be a dokumentumkezelő rendszer SQL Serveréből CSVben kiexportált adatokat a hiteligénylő rendszer Oraclejébe, mert kellenek a már GDPR törölt ügyfelek dokumentumainak selejtezéséhez.

Héten kaptam meg az utolsó, legbonyolultabb ügyirattípus exportját.

Írok a tesztelő kollégának, hogy itt meg itt találja a CSVket a fájlszerveren, ebbe a táblába importáltam be:
select * from documents;
csv-k meg külön külön is megvannak: select * from csv_x;

Óra múlva jön a hibajegy, hogy miért van 2,6 millió rekord a documents táblában, amikor a 6 CSV összesen 2,2 millió soros?

Emlékeztem rá, hogy az előzőleg kapott 5 CSV volt 1,2 millió sor, most kapott utolsó meg 1,4.

Aztán véletlenül duplakattal nyitottam meg a CSVt, Excel meg kiakadt 1048576 sornál, mondván nem tud többet betölteni.

Kérdezem a kollégát:
- Ugye Excelben számoltad a sorokat?
- Igen.

Hibajegy lezár...

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#43) AxBattler válasza nyunyu (#42) üzenetére


AxBattler
félisten

No, itt mi még nem tartunk. :D
Egyébként Excel helyett mást nem is választhatnánk.

A gépeinkre nincs panasz (i5-8400 + 2*8GB RAM + 256GB NVMe SSD), de még így is szenvedős a fájlok megnyitása, szerkesztése, stb.

Eladó cuccok: Sapphire Pulse RX 570 ITX 4G (11266-06)

(#44) dabadab válasza nyunyu (#42) üzenetére


dabadab
titán

Excel meg kiakadt 1048576 sornál

Itt továbbra is a modern Excelről van szó, nem a 16 bites Excel 4.0-ről?... :Y

DRM is theft

(#45) nyunyu válasza dabadab (#44) üzenetére


nyunyu
félisten

Excel 2016.

2003-ig bezárólag 65536 sor volt a maximum.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#46) totron válasza Gargouille (#26) üzenetére


totron
őstag

Ennyi. Közép- és felsővezetői szintről nézve a rendszergazda rendszerint egy, a hajó koszos gépházában robotoló, amúgy eltaposni való kis bogár, pótolható. Ha foghíjasan felhallik pár, indokolt fejlesztési igény, az már jó.

(#21) dabadab, hogy ott az email, csak pont a lényeg hiányzik belőle
Ez nagyon igaz.

a másik gond meg az, hogy plusz lépés a használatuk.
Felhasználói szinten érted? A +1 katt ne számítson már plusz lépésnek... Nem megy az, hogy irreálisan legyen minden zsírozott villám, pontszerűen létezzen a Valhalla állapotában, persze jó fizetésért, a geekgyerek meg pörgesse magát 800%-on, hogy ő fenntarthassa a jellemhibába forduló kényelmességét. Rendszergazdának sem nagy pluszvállalás kilinkelni valahova, más kérdés, hogy én sem látom értelmét.

(#47) nemlehet válasza nyunyu (#45) üzenetére


nemlehet
őstag

Én úgy tudom CSV-ben tud többet kezelni 1 millió sornál, xlsx nem képes rá. Én rendszeresen húzok 1,8-2,5 millió soros reportokat és nem hiányos az adat benne.
Mondjuk nálunk O365 van, lehet ezért működik.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#48) buherton válasza totron (#46) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Mindez igaz lenne, ha a nagy IT cégek nem nyújtanának felhős szolgáltatást. Szemben a közhiedelemmel, biztonságos a cloud, csak - ahogy minden másnál is - alaposan kell eljárni.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#49) nyunyu válasza buherton (#48) üzenetére


nyunyu
félisten

Azért annyira nem triviális a felhő.

Kéne upgradelni a Jira meg Confluence licenszeinket, de már nem lehet saját szerverre telepíthetős verziót kapni, csak felhős előfizetés van.

Mivel bank vagyunk, így az MNB 25 oldalnyi útmutatásának kell mindenben megfelelnünk, hogy egyáltalán engedélyezhessék a felhő használatot.

Eddig egy bank próbálkozott vele, de végül az is meggondolta magát a bevezetés felénél.

Többi bank meg a precedensre vár, hátha valakinek sikerül végigszopnia az MNB jóváhagyást + felhő bevezetést megabírság nélkül.

Pl. valaki berak a felhős Jirába egy hibabejelentés mellé egy képernyőképet bármelyik éles banki rendszerről, amin ügyféladatok látszanak, az azonnal adatvédelmi incidens, ami után csak reménykedhetsz, hogy sok vazelint használnak.
Egy-egy ilyenért milliós bírságok röpködnek.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#50) hcl válasza buherton (#48) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

He? :D

Mondjuk úgy, hogy másé a felelősség.
Esetleg valami hibrid cucc.

@nyunyu : Asszem a Zsorzs felhős, nem?

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.