Hirdetés

2020. szeptember 30., szerda

Gyorskeresés

Legfrissebb anyagok

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [Adamyno:] COVID19 - Vihar a biliben (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
(senior tag)
LOGOUT blog

Én is betartottam az előírásokat, csak akkor mentem emberek közé, mikor muszáj volt. Aztán jól elkaptam, meg mindenki más is a házban (párom + barátaink akik ittragadtak a járattörlések miatt). A barátainknak be kellett járni munkába, mi itthonról dolgoztunk, viszont párom elesett bicóval és csúnyán összetörte magát, vele kórházba kellett menni. Szóval a fene tudja ki és honnan hozta.
Ami kellemetlen, hogy ez már 5 hónapja volt és azóta is légzési nehézségeim vannak, 30m-t nem tudom tolni a fűnyírót, de a szokásos esti 2km-t sem tudom megállás nélkül lesétálni, ami annak fényében durva, hogy még a megbetegedésem napján is triatlonra készültem, most augusztusban lett volna életem első Ironman 70.3-a.

Aki telibesz*rja az egészet, remélem előbb-utóbb megtapasztalja ezt.

Amúgy ez a maszkos hiszti elég elszomorító, rávilágít mennyi az aluliskolázott ember. Fél, mert nem engedi be az oxigént, a vírus ellen meg amúgy sem véd. Nem zavarja meg olyasmi, mint szövetsűrűség és anyagméret, ezek ilyen okos maszkok, csak a vírust engedi tovább.
Meg félnek hogy megbetegedést okoz, de nem baj, hogy mások munkájuknál fogva napi szinten hordják évtizedek óta.
Elszomorító.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯

(#2) D1Rect


D1Rect
(félisten)

A gyerekek százasával vannak összezárva mindenféle maszk nélkül, aztán hazamennek a szüleikhez.
Mindemellett a fertőzések egy jelentős része a szemen keresztül jut be, úgyhogy a maszkhoz érdemes szemüveget is hordani.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#3) exabit


exabit
(tag)

Azért kíváncsi leszek meddig fogod bírni hogy napi 8 órán keresztül viseld az FFP3-as maszkot.

(#4) Narxis válasza futo001 (#1) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

wow :Y Én is kb. 5 hónapja estem át rajta, 1 hétig magas láz és a vége felé már a mély levegővétel azért nehéz volt. Mondjuk én vírus előtt se tudtam volna triatlont futni, ilyen téren nincs változás de nem fulladok lépcsőzésnél, fűnyírásnál stb.

(#5) D1Rect válasza exabit (#3) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Tekintve, hogy a covid nem megy sehova, valószínűleg élete végéig.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#6) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog


+

Tegnapi gyűjtés.

"Olcsón, gyorsan és pontosan dolgozunk. Megrendeléskor Ön ezekből egyszerre kettőt választhat." P. K.

(#7) GreatL


GreatL
(senior tag)

Aki nem hord maszkot az egy hülye, hanyag bunkó.

Intel Core i7-9700K | Giga RTX 2080 Ti WF OC | Xiaomi Mi 9

(#8) Adamyno


Adamyno
(tag)
LOGOUT blog

(#2) D1Rect
Sajnos igaz amit írsz.

(#3) exabit
Erre én is kíváncsi leszek. Szerintem nem lesz vele gond. Ivásnál, étkezésnél értelemszerűen lekerül.

(#5) D1Rect
-Otthon nem használom
-Melóhelyen igen, de nem tervezek itt hosszútávra
-Jellemzően csak zárt helyen, ahol másokkal együtt tartózkodunk vagy tömegben.
-Remélhetőleg belátható időn belül lesz valami megoldás. Mondjuk egy vakcina.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#9) Gdi


Gdi
(senior tag)

Elmúlt heti tapasztalataim (3):

-Öreg, gebe csóka, valahol 65 és a halál között lerobbanva, fülén/tarkóján az a cucc amit a pacemakerekből vezetnek ki. Szeged-BP Nyugati gyorsvonat (az a fülkés ahova max8-an férnének be). Szóval ott ül bent, két másik emberrel, én ültem be 4.-nek. Szóval ott ül, lesápadva, maszk az álla alatt... és köhög, de nagyon. Kezét max a hónalja vakarására használja. Senki rá nem szól. Végül is a 2ó:30p-es utat jó úgy vele egy konzervdoboznyi helyen végigülni.

-Szintén 60+ banya, akinek az emberi alakját a zsírszöveteitől nem lehet már kivenni, tolja bevásárlókocsiját Penny-ben. Maszk szintén valahol áll alá letolva, és durván hurutos köhögéssel ott sétálgatja a köreit a tisztítószerek meg az ételes sorok között. Köhög a vakvilágba.
-Egy idősebb fazon ugyan ez a hűtőknél, neki még a nyakára se volt maszk téve.

Egyik sem használná a kezét szája eltakarásra... a maszkban biztos megfulladna, hisz mindenki ezt mondta nekik.

De ez csak az elmúlt egy hét.

Az ilyen extra igénytelenek többsége az idősebb korosztályból kerül ki.
Belefújja az orrát a csupasz kezébe, beletörli a nadrágja seggébe, és fogja tovább a korlátot...

Utazni csak melóba járok meg onnan haza, de heti 3-5 ilyenbe belefutok, az apróbbakat már észre se veszem.

A Kecskemétet mostanában elárasztó román, illetve zsákfalus romákról nem is beszélve, akik a idénymunka, mercigyár meg a baromfifeldolgozó építési szarjai miatt jöttek.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) D1Rect válasza Adamyno (#8) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi fertőzötteknél sem alakul ki feltétlenül az immunitás.
Túlságosan nem bízom a vakcinában.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#11) lo_jo


lo_jo
(aktív tag)

Édesanyámmal hónapokig nem találkoztam, mert laborban PCR teszteket csinál, így ha a hozzá vezető úton elkapom, az egész intézet kieshet. Itthonról dolgozok, csak a legszükségesebb esetben megyek emberek közé, betartom a szabályokat, hordom a maszkot, alaposan kezet mosok. Azaz a körülményeimhez képest mindent megteszek. Nyáron tartottuk meg az elmaradt tavaszi családi ünnepeket és akkor tudtunk csak elmenni együtt ebédelni, mert végre nem 12 órázás és folyamatos hétvégézés volt a program a laborban.

A nyári picit nyugisabb időszak után újra beindult az "élet" náluk, maximum kapacitáson mentek a tesztek a kollégiumokba beköltöző határon túli magyar diákok, az egyetemre érkező külföldi diákok és különböző intézmények alkalmazottainak és ápoltjainak szűrései miatt. Ehhez képest az azóta híradóban és több oldalon is megjelent hírben ő az egyik fertőzött, mert a kolléganő 2 napig egyértelmű tünetekkel járt be dolgozni. Hiába van rajta maszk, ő is ember, nem fertőtleníti a kezét minden másodpercben, köhög a maszk alatt, amit néha megigazít, stb. És itt az eredménye, édesanyám is fertőzött és a kora és egyéb körülményei miatt veszélyeztetett is.

Forrongok az idegességtől, hogy valaki, aki egészségügyi dolgozó, képtelen felfogni és betartani a szabályokat, míg én, egyszerű emberként képes vagyok távol maradni a szeretteimtől a védelmük érdekében. És azért sem tudok jól aludni, mert rettegek, hogy a láz, köhögés, ízlelés tompulása után mikor hívnak, hogy nagyobb a baj. Most otthon várja a tünetek elmúlását édesapámmal, aki eddig tünetmentes, ma kellett mennie tesztre, holnapra várható az eredménye. Táppénzen vannak, én meg egy felelőtlen dolgozó miatt, mintha beszélőre mennék, zárt ajtón keresztül beszélhetünk, a kukucskálóban láthatnak, a bevásárlást pedig lerakom az ajtó elé, amit bevisznek, amikor már egy emelettel lejjebb vagyok a lépcsőn. Vajon a kedves kolléga is gondol a többiekre, akik miatta fertőzöttek? Vagy gondol a családtagokra és az álmatlan éjszakákra?

(#12) DeFranco válasza D1Rect (#5) üzenetére


DeFranco
(nagyúr)

jól érzem ki a szkepszist a komment(j)e(i)dből (a maszkviselés fontosságára/eredményességére tekintettel)?

[ Szerkesztve ]

(#13) HyP3b0y


HyP3b0y
(senior tag)

Március óta home office-ban vagyok. Még hüledeztünk a kínaiakon amikor hazaküldték őket 2 hétre erre fél éve itthon ülök, hogy elég szopó nekik.Erre gyanúsan nem látom az irodát már ebben az évben. Az egyetlen mázli, hogy megengedhetjük mert ilyen a munkaköröm.
Ez a maszk dolog meg nekem annyira hiszti. Nem kell mindenhol hordani, ennek örüljenek. Bemész a boltba, elintézed és jössz ki és utcán már nem kell. Nehogy már arra a nagyon maximum 1 órás Tesco körre ne bírja ki valaki amikor mások órákat műtenek nem csak maszkban, de mellette ólomköpenyben.
Az orról lehúzósokat egyesével ütögetném tarkón, ha már felvetted, you had one job...

De van másik véglet, az egyedül ül a kocsiban maszkban, mindig jókat derülök rajtuk :)

Az igazán agyatlan nyugger amelyikkel egy házban élek, a vírushelyzet elején vett egy öreg, diesel ML mercit. Soha sehova nem jár vele, fél év alatt 5x indította be, ebből 1x autómentőt hívott mert megkotlott az akksi. A másik 4 alkalommal ahelyett hogy menne egy kört, túráztatja egy helyben a dieselt hogy töltse. Na most a csóka a parkolóban egyedül, maszkban ül a kocsiban és nem hiszed el, lyuk van a a kibaszott maszkján hogy míg "tölti" az akksit addig bagózzon!

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#14) Urby66


Urby66
(aktív tag)

Azt kár lenne tagadni, hogy a vírus itt van, és azt sem lehet kijelenteni, hogy nem okoz megbetegedést.
Nekem az egésszel kapcsolatban csak annyi a bajom, hogy sem az országos, sem pedig a világszintű kommunikáció nem következetes. Ez szerintem probléma, mivel így egyre több olyan ember lesz aki megkérdőjelezi az egész értemét. Csak pár példa (sajnos a forrásokat most nincs időm kikeresni, de bárki megteheti akinek van internet-hozzáférése... :P )
Szóval csak szemezgetek:
Magyar virológus, az év elején: a maszk nem gátolja a fertőzés terjedését.
Ugyanő most: A maszk hatékony eszköze a védekezésnek.

Az egyszerű sebészi maszkon a vírus nem tud átjutni mivel az folyadék cseppekkel utazva terjed, de a maszk külső felületét sose érintsük meg viselés közben. Akkor most átjut vagy sem?? :F

Az aktív esetek száma szorosan összefügg a végzett tesztek számával. Az eddigi grafikonok alapján akkor van sok új eset ha sok új teszt zajlik.

A demográfiai adatok alapján egyik erősen sújtott országban sem történt kiugró változás a halálesetek számában az elmúlt években. Magyarországon idén kevesebb ember halt meg, mint az előző év hasonló időszakában.

És végül a kedvencem: Mivel a vírus szexuális érintkezés útján nem terjed ezért az óvszer használata aktus közben nem szükséges. Ellenben a csókolózás során igen jól el lehet kapni a partnertől ezért az együttlét során maszk viselése javasolt. :Y Egész életemben azt sulykolták, hogy az óvszer a legjobb védekezés, erre most ez. :F

Szóval nem akarom azt sugallni, hogy nincs is vírus, vagy azt, hogy nem kell komolyan venni azt amit kérnek a szakemberek a védekezés kapcsán. Csak arra mutatok rá, hogy a -véleményem szerint - sok egymásnak ellentmondó információ lát napvilágot a vírus kapcsán a hivatalos forrásokból is.

(#15) Tikakukac


Tikakukac
(titán)

Egyfelől egy köbkilométer irodistát haza lehetne küldeni. Lehetett volna őket már 20 éve is, mert sok értelme nincs annak, hogy egymás hegyén-hátán vannak. Egy felsővezető barátom mondta: tudod, amikor bent vannak az emberek mennek a konyhák, büfék, környékbeli boltok és ezer másik dolog pörög és eléggé általánosan meg lett mondva a nagyobb cégeknek ilyen-olyan módon, hogy tessék szépen bent dolgoztatni a népet, mert az úgy jó.
Másfelől tényleg az van, hogy itt a seggkilógatós ország, ahol kórházban én szappant vagy feltöltött fertőtlenítős pumpát még soha a büdös életben nem láttam, mindegy hova és kit és miért vittem be, kórtermek, mint otthon a csirkeól kb. és akkor most így megtolva ezzel a vírussal kellene nekünk valamit kezdeni.

Gyerekek, ez jól felkészült és alapból is elég szépen ketyegő helyeken is gyomorba rúgta az országokat, mi a tökömet várunk? Az embereknek kézmosást kell oktatni, meg, hogy takarítsd meg a telefonodat, gépeket, autóban a fogdosott dolgokat, kilincseket és hasonlók. Az egészségügy akkora egy foshalmaz mióta élek, hogy én csak vesztőhelynek hívom mindet. Jellemzően bárkit is vittem eddig be, az tényleg ott is maradt. Nincs szolidaritás egymással szemben, mert nonstop évek óta az a lényeg, hogy harcban vagyunk és megy az egymásnak ugrasztás. Aztán majd hirtelen jól fog menni minden úgy, hogy padlóba állt a gazdaság és az eleve zéró megtakarításos vagy eladósodott emberekre szakad rá a mindenség. Hát persze.

Én már tavasz óta ugatom, hogy srácok, nyugodtan lehet itt kommunikálni, hogy minden faszán megy és fog is. Csak nyugodtan. Majd be fog jönni a tré idő és kezdődik valami olyan szintű fosvihar, amihez mérhetőt igen régen nem látott az ország. Addig mindenki élvezze ki a jó időt, a maradék pénzt és a kollégákat. Nemsokára otthon csücsi lesz munka nélkül, pénz nélkül, hidegben, kenve a vajaskenyeret.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#16) D1Rect válasza DeFranco (#12) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Egyszerű ténymegállapítas.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#17) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Akik nem hordják, azok már beleuntak. Egyre többen fognak beleunni, ez van, de most már ahogy nézem, már nagyon nem is próbálják paráztatni az embereket, mint tavasszal. Lett egy ilyen vírus is, ezzel együtt kell élni, majd lassan megszokja mindenki. Lásd svédek, tavasszal mindenki őket ekézte, most meg nincs is gyakorlatilag náluk esetszám növekedés.
Vakcinában én már nem bízom, egyre inkább úgy tűnik, h évente többször is kellhet oltatni. Namost én a gyúráshoz sem szúrok semmit, vírus ellen sem fogom rendszeresen szúrni magam, pont a mellékhatások miatt. Nem véletlen mondják, h egy oltás kifejlesztése, ha nagyon sietnek, 5-10 év, pont a mellékhatások tesztelése végett. Ennek a vacaknak a mortalitása eleve nagyon alacsony (~0.5%), ezért kritikus egy jól kitesztelst szuri, ami meg nem 1-2 év lesz.

Maszkot pedig csak ott veszem fel, ahol muszáj.

Azt monduk én sem értem, h informatikusként miért muszáj bennt ülnöm a munkahelyen, ugyanezt tudnám otthonról is csinálni, de ez van.

Szóval, szokjunk hozzá, h ez van. Ki kell menni, folytatni kell az életet, mert túl rövid ahhoz, h rettegve kuksoljunk a maszkok mögött. Mondjuk ha találkozik valaki egy szimpatikus lánnyal, akkor az mennyire életszerű, h smárolás elött kér 2db, 1 hétnél nem régebbi negatív covid tesztet? Na, semennyire. :)

(#18) ncc1701 válasza HyP3b0y (#13) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Kocsiban, egyedül, maszkban, az vagy bankrabló, vagy szimplán csak hülye.

(#19) lo_jo válasza Urby66 (#14) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Értem a problémát, csak nem tudom elfogadni. Aki ezekkel az érvekkel jön, az nem érti, hogy hogyan működik a világ és annak vizsgálata. Nem hinni kell a dolgokban, az orvosoknak és kutatóknak meg főleg nem hitből áll a munkája. A tudomány világában változnak a dolgok, ha valamiről bizonyítják, hogy az eddigi módszer nem volt jó, akkor jön az új, ami akár az ellentéte is lehet a korábbinak. Aki meg feltétel nélkül hisz, az nem tudja elfogadni a változást.

Legtöbbször a túlzottan vallásos vagy egyéb dolgokban megrögzötten hívő emberektől hallom ezeket az érveket, vagy a nagyon tájékozatlanoktól. A kettőnek sokszor bőséges a keresztmetszete, de nem feltétlen vonnék le ebből sem ok-okozati összefüggést, vannak tanult hívők és vannak ateista tudatlanok is.

A maszk hordás-nem hordás dologra pedig van már szép szemléltető ábra is millió forrásból a neten. Egész egyszerűen a sebészeti maszk és a sima egyszerű szövetmaszk nem téged véd, hanem a környezetedet. Ha pedig mindenki védné a másikat, jelentősen csökkenhetne a továbbadás. Valóban, amíg nem védőszemüveggel vagy esetleg teljes vegyvédelmi ruhában járunk, nem zárható ki 100%-osan a fertőzés, de jelentősen csökkenthető. Ahogy a személyes kontaktus minimalizálásával is.

Tesztek: A tesztre is úgy tekintenek egyesek, mint a szentírásra. A negatív teszt birtokában már mindent megengedhet magának és nem veszi fel a maszkot a boltban, tömegközlekedésen, mert ő negatív. Csak azt nem érti meg, hogy a negatív eredmény egy pillanatnyi állapot, azt jelenit, hogy a mintavétel pillanatában nem volt kimutatható fertőzése. De ez abban a pillanatban, hogy elhagyja a mintavétel helyét, már nem jelent semmit, mert az arcába köhöghetnek a buszon és már meg is fertőződött. A tömeges tesztelésnek is csak arra lenne jó, hogy pontosabb számot kapnánk a tünetmentes hordozókról egy adott időpillanatban.

Halálozások: A tavaszi első hullámban a halálozási adatokból kiderült, hogy az elhunytak nagy része veszélyeztetett korban volt vagy közepes és súlyos alapbetegségben szenvedett, amivel egyébként élhetett volna, ahogy a fertőzéssel is az alapbetegség nélkül. A kettő együtt már sok volt a szervezetnek. A mostani második hullámban nagyon sok a fiatal, akik alapvetően erősebb immunrendszerrel le tudják küzdeni a vírust. Kiugróan magas volt a gólyatáborokban fertőzöttek aránya, ahogy most teljes osztályokat küldenek haza 1-1 tanár megbetegedése miatt. Lehet, hogy ezek is növelni fogják a fertőzöttek statisztikáját, de jóval kisebb arányban várható a halálozás. Persze ha a házi karantén helyett a nagymamát látogatják, akkor borul az egész.

Szexuális érintkezés: Itt is kutatások folytak, kiderült, hogy emberi ürülékből és egyéb testnedvekből is kimutatható volt a vírus, nyálkahártyán pedig felszívódik. Amíg nem kutatták, addig állították, hogy nem kell védekezni.

Ellentmondó információk? Igen. Ahogy már sokszor, a tudomány a kutatások hatására most is megcáfolja a korábbi saját felvetéseit és az akkori ismeretek fényében megállapított "törvényeit". Még szerencse, így kimutatható a fejlődés.

[ Szerkesztve ]

(#20) Syl válasza Urby66 (#14) üzenetére


Syl
(nagyúr)

> a maszk nem gátolja a fertőzés terjedését.

Cecília is ezt mondta a tavasszal...

Words cannot express how much i don't care

(#21) lo_jo válasza Syl (#20) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Mindenhol hangsúlyozták, hogy a maszk önmagában nem gátolja a fertőzés terjedését, csak csökkenti az esélyt. Ha a kettő között nem érti valaki a különbséget, akkor nem fogja hordani, ez pedig elkeserítő.

(#22) Tikakukac válasza ncc1701 (#17) üzenetére


Tikakukac
(titán)

Akik nem hordják, azok már beleuntak. Egyre többen fognak beleunni, ez van, de most már ahogy nézem, már nagyon nem is próbálják paráztatni az embereket, mint tavasszal.

Persze. Ugyanis ha paráztatnák a népet hogyan lenne szeptember végén focimeccse a főnöknek? Sehogy. Plusz valahogy rugdosni kell a gazdaságot, mert hihiiij, könyvelő mesélte, hogy ötösével dőlnek be a válllakozások nála.

Lett egy ilyen vírus is, ezzel együtt kell élni, majd lassan megszokja mindenki.

Tegnap mesélte az egyik kocsmában a tulaj, hogy ja, ott végigment mindenkin még tavasszal. Azóta lehet ecetettel takarítani, mert szagokat nyomokban éreznek. Ennyi, majd megszokod. Vagy ha nem úszod meg ennyivel, akkor max mész a föld alá. Ez ilyen, azt is meg lehet szokni.

Lásd svédek, tavasszal mindenki őket ekézte, most meg nincs is gyakorlatilag náluk esetszám növekedés.

Ugye még szerkeszteni akartad és véletlenül hagytad le, hogy jól bele is purcant annyi ember és fog is még elképesztően sok, amennyit a környező országok még csak felső becsléssel sem mertek bemondani? Ja, hát igen.

Ki kell menni, folytatni kell az életet, mert túl rövid ahhoz, h rettegve kuksoljunk a maszkok mögött.

Ha nem hordod és főleg carpe diem életérzéssel futsz bele, akkor aztán tényleg rövid lesz az az élet. Kellett már csokrot küldenem így nagyon vagány 51 éves férfiember temetésére idén.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#23) Urby66 válasza lo_jo (#19) üzenetére


Urby66
(aktív tag)

Én olyan embernek tartom magam aki józan paraszti ésszel szeret a dolgok mögé gondolni, aki szereti a saját véleményét kialakítani és ez nem feltétlenül egyezik a média által megformált véleménnyel.
Egyetlen dolgok hianyolok nagyon a szakértőktől. Ha jol értem a vírust nem lehet "kiirtani" szóval már mindig itt lesz velünk. A szakemberek azt is mondják, hogy a nyáj immunitás elérésének belátható időn belül nincs esélye. Mindenkinek elég és hatásos oltóanyagot a következő pár évben akkor sem tudnak gyártani ha minden piaci szereplő ezen dolgozik.
Azt el tudom fogadni, hogy jönnek a hullámok és védekezni, intézkedni kell. Azt nem látom, hogy a "most még húzzuk össze magunkat kicsit" politikának hol lesz a vége. Ha a vírus nem tűnik el, mitől várjuk, hogy ne legyen harmadik, ötödik, huszadik hullám? Mi fog történni hosszú távon? Hogyan reméljük, hogy csökken a vírusos esetek száma? Hogyan érjük ezt el?
Most már egész életemben maszkban kell lefeküdnöm a feleségemmel?

(#24) ncc1701 válasza Tikakukac (#22) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Nézd, nagyon sokan abban a hitben élnek, h ez a vírus egyszercsak majd eltűnik, és kicsit kell még kibírni. Nem így lesz. Ugyanúgy itt marad, mint a h1n1, meg az aids, meg sok más. Rugkapálhatsz, de ez gyakorlatilag jó eséllyel mindenkin át fog menni.

A svédeknél pedig arányaiban nem volt több halál, mint máshol. Itt is lesz annyi, meg mindenhol, csak ők hamarabb túl lettek rajta. Mi még nem vagyunk túl rajta, ennyi a diffi.

Én mindig is azt mondtam, h a veszélyeztetettek maradjanak otthon, karanténban, az egészségesek pedig hadd éljenek, dolgozzanak.

(#25) Narxis válasza ncc1701 (#24) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

+1

Ismétlődő oltásokra lehet szükség a koronavírus ellen [link]

(#26) ncc1701 válasza Urby66 (#23) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Akkor lesz vége, mikor a többség meg fogja unni, és már népszerűtlen lesz a védekezős politika. Majd figyeld. Ezt is a politikusok szabályozzák, és nem a szakemberek.

(#27) ncc1701 válasza Narxis (#25) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Ezt ugatom. Ki a fene adatna be magának 3 havonta egy teszteletlen valamit? Stanazololt sem mernék ennyit szúrni, pedig az jó lenne. :)

(#28) DeFranco válasza Urby66 (#23) üzenetére


DeFranco
(nagyúr)

Nekem az az értelmezésem, hogy azért viselünk maszkot, hogy tompítsuk a terjedést.

Feltéve, hogy valós hogy megakadályozni nem tudjuk, és megengedve hogy tényleg nem lehet még egyszer úgy behúzni a féket mint tavasszal, azért, hogy ne mindenki egyszerre essen ki (és essen be az ellátórendszerbe) ezért védekezünk ahogy tudunk.

Persze lehet ezt úgy érzelmezni hogy bögrével merjük a vizet a lyukas csónakból a tó közepén, de ha csak annyi időt nyerünk amíg jön a segítség (javul a helyzet, lesz oltóanyag, stb.) vagy amíg szép sorban mindenki valahogy átvészeli akkor már nyertünk.

Az egész tavasz a görbe lapításáról szólt, akkor az akkori ismereteink szerint azt kellett tenni, annak volt a legnagyobb várható haszna.

Most egy más helyzet van, sokkal több az infónk (és nem nekünk, laikusoknak, hanem azoknak akiknek az a szakmájuk hogy járványokat modellezzenek) mások is a lehetőségeink, én el tudom fogadni azt, hogy most arra játszunk, hogy ha megállítani nem is tudjuk, igyekszünk annyira csillapítani hogy ne legyen se gyógyszerhiány, se eszközhiány se pánik se leállás.

Nem vagyok expert sem stragégiai játékban sem tower defense-ben de ez analóg azzal, amikor ott sem a totális lehengerlő győzelemre játszunk (mert nem tudunk) csak igyekszünk egy mögöttes cél eléréséig kihúzni és onnan nyerni.

(#29) lo_jo válasza Urby66 (#23) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

A tudománynak elég jó válaszai vannak problémára és ezen is dolgoznak. A spanyolnátha is egy hasonló, több hullámban terjedő "egyszerű" influenza A vírus volt, ami több embert ölt meg, mint előtte az első világháború összes áldozata. Kellett hozzá több körülmény, de a végeredménye az, hogy ma már évente 2 hullámban van nagyobb influenzajárvány és a kórházi látogatások tiltásán kívül semmi más nem kell hozzá, hogy az átlagember túlélje. A veszélyeztetett korú és állapotú emberekre nézve viszont sajnos ma is lehet halálos.

A virológia már nem az a szintje a tudománynak, amihez a józan paraszti ész és az átlagember mögélátása elég, ez egy elég speciális terület.

Mitől várjuk, hogy ne legyen sokadik hullám? Saját tapasztalatom szerint tömegközlekedésen és boltban 10 emberből nagyjából 5-6 az, akin nincs vagy nem jól van a maszk. Amíg felnőtt embereknek videóban kell megtanítani, hogy hogyan mossanak kezet, hogyan horjanak maszkot, ne fogdossák az arcukat, stb, addig nem várom, hogy ne legyenek újabb hullámok.

(#30) Adamyno


Adamyno
(tag)
LOGOUT blog

Érdekes hozzászólások.

[ Szerkesztve ]

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#31) zotyesz66


zotyesz66
(senior tag)

Vagy pollen allergiás. Mint én.

Aranyszabály: akié az arany, az szabályoz.

(#32) Tikakukac válasza ncc1701 (#24) üzenetére


Tikakukac
(titán)

Nézd, nagyon sokan abban a hitben élnek, h ez a vírus egyszercsak majd eltűnik, és kicsit kell még kibírni. Nem így lesz. Ugyanúgy itt marad, mint a h1n1, meg az aids, meg sok más. Rugkapálhatsz, de ez gyakorlatilag jó eséllyel mindenkin át fog menni.

Az király. Akkor mi lenne, ha mondjuk nem úgy egyszerre tolnánk rá a korhadt szekér jellegű EÜ-re ezt? Csak úgy előjött bennem a gondolat. Mert azt ugye tudod, hogy az élet még ezen felül megy tovább, ergo a stathoz bátran hozzá lehet csapni azokat, akik nem a korona miatt, hanem az arra átcsoportosított erőforrások miatti elmaradt kezelések, műtétek stb. miatt haltak meg. És hát 0 tartalék -x = extrém szopás. Lásd várólisták.

A svédeknél pedig arányaiban nem volt több halál, mint máshol. Itt is lesz annyi, meg mindenhol, csak ők hamarabb túl lettek rajta. Mi még nem vagyunk túl rajta, ennyi a diffi.

A tököm tudja, gyorsan megint megnéztem azt a szép görbét a millióra levetített halálesetekre és hát spanyol, olasz, svéd fent az égben, dánok, norvégok, finnek meg a totál másik végében. De biztosan igazad van. A diffi, hogy más f@szával verjük a csalánt, a más pénisze esetünkben pár ezer, tízezer, végén százezer ember halála vagy élete végéig tartó szövődményei. Apróságok.

Én mindig is azt mondtam, h a veszélyeztetettek maradjanak otthon, karanténban, az egészségesek pedig hadd éljenek, dolgozzanak.

Abból, ami kirajzolódik a tartós hatásokról, nos, én tartom, hogy bármennyire vagyok fiatal és egészséges, köszi nem. Tetszenek a szagok, a látásom, hallásom, szeretem, hogy tudok futni és úszni, mert jó a tüdőm. Ismét csak nyugodtan, aki akarja, csinálja, én kihagynám :K

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#33) D1Rect válasza Tikakukac (#32) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Az a rossz hírem van, hogy nagyon úgy tűnik, előbb - utóbb mindannyian át fogunk esni rajta.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#34) lo_jo válasza ncc1701 (#24) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Kár, hogy erről az arányaiban nem több halálról nem szóltál a svéd halottaknak.

[link]

Az alsó táblázatot rendezd a deaths/100k pop szerint és hasonlítsd össze a svéd számot a környező országokéval.
Ha valaki lusta lenne rá, segítek:
Svédország: 57,41 (ezzel 13. a listában)
Dánia: 10,92 (51.)
Norvégia: 4,99 (77.)

Egyikre sem mondanám, hogy az az ország, ahol trükköznek a számokkal.

(#35) ncc1701 válasza Tikakukac (#32) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Akarhatod kihagyni, de nem fog menni. Hacsak nem tudsz elköltözni valami lakatlan szigetre.
Próbálj meg egészségesen élni, normálisan kajálni, sportolni, és nem stresszelni. Ha túlsúlyos vagy, akkor fogy je, erősítsd az immunrendszered, kb ennyit tudsz tenni.
Semmiféleképp nem esnék abba a téveszmébe, h ezek helyett majd egy kínából importált, semmiféle szabálynak nem megfelelő, szállítással bruttó 40ft-os maszk fog majd megvédeni.

(#36) Tikakukac válasza D1Rect (#33) üzenetére


Tikakukac
(titán)

Nincs ezzel gond. De akkor szeretném olyan körülmények között megtenni, amikor nem a harmadik 24 óráját kezdi a nővérke és nem nekem kell kitakarítani a befekvés előtt a kórtermet és a budikat.
Mikro szegény anyámnak voltak műtétjei akkor előtte megcsináltam ezeket és szorgosam romra volt fizetve mindenki, hogy figyeljenek oda rá, de fordítva ez sajnos nem nagyon fog már menni :N

ncc1701: Semmiféleképp nem esnék abba a téveszmébe, h ezek helyett majd egy kínából importált, semmiféle szabálynak nem megfelelő, szállítással bruttó 40ft-os maszk fog majd megvédeni.

Ebbe én se, bár fogalmam sincs ez honnan jött most elő. Esélyesen a svéd halottak számaiból amiről írtál. Azaz a hasamra csapokból :B

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#37) ncc1701 válasza lo_jo (#34) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Nem, nem. Fertőzött/halott arány az, amit keresel. Nem az összes népesség %-a. Mivel náluk elég magas %-ban megfertőzödtek az emberek, nyilvánvaló, h több darab halott van. De ezt idővel minden ország be fogja érni, csak tovább fog menni a húzd meg-ereszd meg.
De kezeld a helyén a dolgokat, itthon napi 3-4 ember lesz öngyilkos. Napi 80-90 ember hal meg daganatban. Napi 130-140 ember hal meg szív, és érrendszeri problémában. Egészséges életmóddal ennek legalább a harmada megelőzhető lenne, a másik harmada pedig jó egészségüggyel gyógyírható. Ehhez képesit itthon még 500 ember sem halt meg ebben a rettenetes kórban.

(#38) Urby66


Urby66
(aktív tag)

Nem kötözködés csak kérdés a halálesetek kapcsán.
Hogyan lehet az, hogy országonként ennyire nagyot szór a halálozási arány? Továbbá miért van az, hogy nem lehet a magas vagy az alacsony arányt egyértelműen rasszhoz, éghajlathoz, földrajzi területhez kötni?

A halottak néhány országban valóban magas száma megjelenik a teljes halálozások számában is? Tehát ha az összes halottat nézem pl. havi bontásban az adott országban akkor is megfigyelhető egy kiugrás?
Éves halálozási számokat nézve is látható az elmúlt évekhez képest növekmény?

Szerintem a halálesetek és az érintettség számításánál senki sem veszi figyelembe, hogy a vírus sok esetben tünetmentes, vagy enyhe tüneteket produkál amit teszt nélkül nem lehet felismerni. Ezek az esetek - mivel nem láthatóak - nem kerülnek a statisztikába.
Ezzel ellentétben a halottak számát - első gondolatra - könnyű számolni, mivel a halál egészen jól detektálható. De halál esetén vajon mi a protokoll? Ha kimutatható a szervezetében a vírus akkor az lesz a halál oka akkor is ha pl. áttétes végstádiumú prosztatarákja volt szerencsétlen betegnek?

Ez miatt véleményem szerint nagyon nehéz pontos számokat adni egy olyan betegség esetén ahol sem a tünetek sem pedig a halál oka nem határozhatók meg teljesen egyértelműen.

[ Szerkesztve ]

(#39) lo_jo válasza ncc1701 (#37) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Nem, nem. Ha a halott/fertőzött arányt nézed, akkor azzal azt mutathatod meg, hogy egy adott országnak milyen az alap egészségügyi helyzete. Mivel az alapbetegséggel rendelkezőkre és az idősekre veszélyesebb, így egy generálisabb képet is kaphatsz, nem csak a covid kezelés minőségéről. De most arról beszélünk, hogy a svédek hogy kezelik a helyzetet, azt pedig az mutatja meg, hogy a teljes népességből hány százalék lesz fertőzött vagy halott. A fenti statisztikából az első közvetlenül nem derül ki, számolgatni kéne hozzá, de ott van a deaths/100k pop, ami teljes lakosságot vesz figyelembe, nem 100k fertőzöttre számol.

Helyén kezelem a dolgokat. Attól, hogy valaki ellop egy millió forintot, nem jogosít fel semmi arra és nem csökkenti a "bűnösségemet", ha én csak százezret lopok. Lehet relativizálni dolgokat, csak az emberi életet nem érdemes. Akkor is így gondolkoznál, ha közvetlen ismerősöd vagy rokonod lenne egy statisztikai adat?

[ Szerkesztve ]

(#40) Adamyno válasza ncc1701 (#37) üzenetére


Adamyno
(tag)
LOGOUT blog

Csak az az egy aprócska különbség, hogy ha akarod, ezeket a dolgokat elkerülheted mivel jelentős részben rajtad és az életmódodon múlik. A vírusfertőzés esélyének cöskkentése pedig nem csak rajtad múlik. Sőt, leginkább azon, hogy a környezetedben élők menyire alkalmazzák az aktuális védekezési formákat.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#41) D1Rect válasza Tikakukac (#36) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Nem gondolom, hogy el fogod tudni dönteni, hogy mikor kapod el.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#42) lo_jo válasza Adamyno (#40) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Részben igaz, de sajnos a környezetszennyezés és az égéstermékek miatt egy csomó daganatos megbetegedés nem elkerülhető vagy csak nagyon körülményesen. Ha mindenki a tiszta levegőjű Alpokba költözne, akkor ott nőne a légszennyezés.

@Urby66
Szerencsére az orvosok és a kórboncnokok tudják, hogy az áttétes prosztatarák nem tüdőgyulladással és vizesedéssel, majd a végén fulladással jár, még a tüdőrák sem olyan, mint egy vírusos tüdőgyulladás. Az, hogy bizonyos esetekben a számokkal hogyan kozmetikáznak, már más kérdés, ezekre is vannak egyébként kutatások. A szórás pedig függ az országok és a benne élő emberek korától, alap egészségügyi helyzetétől, higiéniájától, iskolázottságától és még nagyon sok mástól. Rassztól és éghajlattól kevésbé, nézd meg, sivatagi országok is elég "magasan" vannak (Jemen, Csád, Szudán, Libéria), cserébe ott általánosan rosszabb az egészségügyi és higiéniai helyzet. Az is igaz, hogy aki tünetmentes és nem volt letesztelve, semmilyen statisztikába nem kerül bele, "átvészeli", hacsak egy kontaktszűrés során ki nem derül. Vagy megcsinálják rajta az antitest tesztet. Ezért nem is feltétlen mérvadó a halott/fertőzött mutató, relevánsabb a halott/lakosság mutató.

[ Szerkesztve ]

(#43) Urby66 válasza lo_jo (#42) üzenetére


Urby66
(aktív tag)

Igen a halott / teljes lakosság mutató talán relevánsabb lenne. Ebben az esetben viszont az a baj, hogy az országok nem hasonlíthatók jól egymáshoz, mert területenként biztosan más a fertőzöttség.

Talán a legpontosabb képet az adná. ha a halálozások számát az adott területre jellemző a sok éves átlag halálozások számához viszonyítanák. Ezzel - ha feltételezzük, hogy más járvány éppen nem pusztít - jól lehetne látni a vírus valódi hatását a halálozásokra.

Amúgy az orvos se mindig tudja teljesen pontosan. Nyilván jobban tud ítélni mint én aki nem tanulta, nem foglalkozott betegekkel. Csak a saját példám alapján mondom, hogy egyik elhunyt rokonomnál sem kértünk tényfeltáró boncolást. Az egyik esetben még meg is kérdezték, hogy jó-e ha azt írjuk szívmegállás. Persze olyankor már beleegyeztünk, nem az volt a fontos mi kerül a papírra...

Egy kicsit foglalkoztam statisztikai kimutatásokkal a munkám miatt. A végén már azt láttam, hogy ugyanabból az adathalmazból ki tudom mutatni a várt hatást és majdhogynem az ellenkezőjét is. ;]
Persze ez nem feltétlenül igaz az összes kimutatásra a világon, de azért érdekes volt látni, hogy két verziót kellett készíteni ugyanannak az adathalmaznak az alapján és a vezetőség döntött melyiket mutatják meg.

[ Szerkesztve ]

(#44) Gargouille


Gargouille
(aktív tag)

Igazából maszkot viselni tömegközlekedésen, boltban stb. nem egy óriási nagy "áldozat". Nem is értem, vannak akik átszúratják a nyelvüket/mellbimbójukat, meg harangot akasztanak a tökükre meg mittudomén még miket csinálnak divatból, de egy maszkot felvenni 10 percre amíg bemegy a boltba, na az aztán elviselhetetlen kényelmetlenség. :D

(#45) Tikakukac válasza D1Rect (#41) üzenetére


Tikakukac
(titán)

Abban azért szinte biztos vagyok, hogy Pest belvárosában BKK-t használva, melóban aktívan emberek között, otthon lakótársakkal megtömve kicsit hamarabb fogom benyalni, mint ha hazamennék távmunkázni vidékre, az Isten háta mögé, egy mocsok nagy szinte önfenntartó háztartásba.

Szerintem. Csak ki van adva, hogy nope, szépen mindenki kalapálja csak a GDP-t helyben.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#46) lo_jo válasza Urby66 (#43) üzenetére


lo_jo
(aktív tag)

Persze, mérvadóbb lenne az ilyen kiigazításokkal, de ismerve a svéd jóléti társadalom általános helyzetét, nem gondolnám, hogy a normál halálozások terén is ilyen "előkelő" helyet foglalnak el a listán. A feltételezés, hogy más járvány nem pusztít pedig elhanyagolható, mert a gyenge immunrendszerűekre egy influenza is halálos lehet a mai napig, az pedig elég rendesen terjed, csak sokkal szezonálisabb. Viszont az influenzára van védőoltás, ami ugyan nem 100%-os, mert viszonylag gyorsan mutálódik a vírus, de ezt is statisztikai alapon, az előző évek számai és kutatásai alapján állítják össze. A leggyakoribb és a legagresszívabb vírustörzsek ellen elég jó védelmet nyújt és bizonyították, hogy ha nem is véd meg a fertőzéstől, sokkal enyhébb lefolyású az oltottak körében.

(#47) angyalpc2 válasza futo001 (#1) üzenetére


angyalpc2
(tag)
LOGOUT blog

"Jót mosolygok" a varrott házi maszkokon mintha az bármitől is megvédene.
semmire nem jó kb, a fröcsögő nyálat esetleg megszűri, semmi több, meg e kifújt légáramlást kicsit csillapítja. Pedig meg vannak győződve mennyire jó, hát nem.
Egy zsebkendő többet ér.

A Sima kőrházi maszk ...már jobb 2 hagya fassznyival... de oldalt a levegő ugyan úgy áramlik, csak a vírus átadást csökkenti, de ha az orról lehúzod az se ér semmit.

Végre valaki aki leírja hogy tényleg azta a kurva
Ami kellemetlen, hogy ez már 5 hónapja volt és azóta is légzési nehézségeim vannak, 30m-t nem tudom tolni a fűnyírót, de a szokásos esti 2km-t sem tudom megállás nélkül lesétálni,

A legnagyobb baj hogy nincs XY aki azt mondja kamerába, hogy ez is ez a tünet és hogy durván lecsökkent a tüdőkapacitás, pedig átlag ember vagyok/voltam.

Ha ismersz ilyen embereket én a helyedben összeállnék velük és egy youtube videóba elmondhatnátok a tapasztalataitokat.

Ami egyébként elbizonytalanítja az embereket az az, hogy az első hullám egy nagy nulla volt. Valamint sok embernél enyhe tüneteik voltak csak...
De erről se mond senki semmi konkrétumot mi az hogy enyhe, hány napig?

(#48) angyalpc2 válasza D1Rect (#2) üzenetére


angyalpc2
(tag)
LOGOUT blog

jah
Facen láttam iskolatárs gyerekének iskolanyitót 20centire egymástól a gyerekek 1 csarnok kb 200+ gyerek
no comment.

(#49) Kisgépkezelő válasza D1Rect (#41) üzenetére


Kisgépkezelő
(aktív tag)

Én sem. Hetek óta próbálom elkapni, de sehogy se sikerül. :(

(#50) Avicularia válasza GreatL (#7) üzenetére


Avicularia
(addikt)

Én nem hordok mert nem ajánlott nálunk a hordása. Akkor most én egy hülye bunkó vagyok?

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [Adamyno:] COVID19 - Vihar a biliben (téma lezárva)
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.