Hirdetés

2021. május 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) sh4d0w


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Hogy biztosra menjenek, gyorsan szerveztek egy áramszünetet...

https://coreinfinity.tech

(#2) Zigur válasza sh4d0w (#1) üzenetére


Zigur
senior tag

Nyilván inkább kötbért akarnak fizetni az időre nem legyártott chipekért, mint hogy legyártani őket és haszonnal eladni....

(#3) sh4d0w válasza Zigur (#2) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Az áramszünet vis maior, jövőre meg megemelik az árakat, mert nagy a kereslet.

https://coreinfinity.tech

(#4) k-adi válasza sh4d0w (#3) üzenetére


k-adi
veterán

"A TSMC szerint 2022-ben is marad a chiphiány"

hát persze, nekik ez csak "jó"

nagy kereslet - nagy profit

(#5) MaraTóni


MaraTóni
junior tag

aham... és azt akarják beadni a gondolkodó embernek (sajnos egyre kevesebb a %-os arány), hogy nem gondolták ők meg a többi gyártó hogy robbanásszerű igény fog kialakulni a 2020-as évek elejére félvezetőkből... a profitjukat szépen elrakják zsebre, ahelyett hogy tucatszámra építenék a gyárakat, és mondjuk az újrahasznosítást is el kellene kezdeni mint opciót, mert hamarosan kurvára szétszennyezük ezekkel a vackokkal is a környezetet...
de értem én a pénz a lényeg a mai világban, és ez lesz az emberiség veszte... még ebben az évszázadban, de lehet a 30-as éveket sem éljük meg.... :((( :U

(#6) ElEvEn11


ElEvEn11
aktív tag

Jézusom! Úgy látom itt is mindenki inkább az összeesküvés-elméletekben hisz. Ezért, meg azért, de mindenképpen direkt, előre kiszámítottan szívatnak minket álláspont. Azt az egyik, ám igen érdekes és fontos állítást, például ebben a cikkben sem veszi észre sok ember, hogy:

"A TSMC ugyanakkor hangsúlyozta, már most is 100 százalékos terheltség fölött működnek a gyáraik."

Könyörgöm! Csak egy kicsit gondoljatok bele, hogy amikor bármilyen egyszerűbb gépet 100% felett, tehát a névleges teherbírása felett járattok, akkor meddig bírja a legapróbb üzemzavar nélkül! Márpedig egy lapkagyártó sor sokkal bonyolultabb és sokkal érzékenyebben reagáli a legkisebb üzemzavarra is. Ahogyan legutóbb, amikor egy építkezésen átvágták a főkábelt Tajvan-ban és az egyik gyárban ingadozott az energiaellátás.
A világgazdaság, amiben a chipgyártásnak ma már főszerep jut, a gazdasági politika, a kereskedelem, az IT technológiák és a gyártási folyamatok ma már annyira összetettek, hogy nem lehet kizárólag, csak ilyen fekete-fehér következtetésekben és titkos összeesküvésekben megtalálni az okokat.
...vagy inkább menjetek a sóhivatalba! :P

Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

(#7) sh4d0w válasza ElEvEn11 (#6) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Menjél te.

https://coreinfinity.tech

(#8) ElEvEn11 válasza sh4d0w (#7) üzenetére


ElEvEn11
aktív tag

Ez részemről nem egy olyan fajta, tényleg gonosz és rohadék beszólás volt, mint az elhíresült "Boldog karácsonyt kívánok Képviselő Asszony!" Én inkább mosollyal, barátinak szántam ezt és ezért nem is anyáztam ténylegesen. Csak, hogy tudd! Nem érdemes komolyan venni az utolsó sort, de ha szeretnéd, ám legyen neked. Arra is utaltam volna ezzel, hogy én teljesen el tudom fogadni, ha valakinek más a véleménye, mint az enyém és nem kívánom a vérét látni, ahogy az mostanában otthon egyre inkább népszerű nézet, bármiről is legyen szó. „Nem értesz velem egyet, akkor a K anyád / dögölj meg / pofánváglak” kategóriás eszmecserékre gondolok itt. Én nem így állok hozzá! Sosem tettem.
PEACE! :K

[ Szerkesztve ]

Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

(#9) sh4d0w válasza ElEvEn11 (#8) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

All right then, peace :K

https://coreinfinity.tech

(#10) toronyhaz


toronyhaz
tag

Autóelektronikával foglalkozó cégnél dolgozom 10+ éve. 15 környékén volt egy visszaesés darabszámban. Régebbi termék futott ki de jött sok új. Azóta nem győzzük gyártani ezeket. Tavaly ilyenkor volt egy nagyobb állás a globális helyzet miatt. De az is alapanyag hiány miatt több helyen. Nem győzzük azóta sem. Eszméletlen . És elég sokszor arra megyünk be hogy már úton kellene lennie a termékeknek. Igaz ez csak egy kis szelet a tortából.
Anno 2007-ben kezdtem az első(bejelentett :D) melóhelyemen. Ahol autólámpákat gyártottunk. 1 gyártó 1 adott típusát. Már akkor egy 8 órás műszakban 300 KELLETT. Azaz napi 600 lámpa. Hihetetlen mennyi autót vásárolnak. Kb mint én cipőt. 2-3 év és jön a következő,de van 4db.Brutális hogy mennyire a frog ass-e alatt van Magyarország ezen a téren. Bár ha jobban belegondolok lehet jobb is...

(#11) Norb79 válasza toronyhaz (#10) üzenetére


Norb79
senior tag

Szerintem meg jobb lenne, ha azt tanulnánk globálisan ebből, hogy nem kell ennyit fogyasztani, és a kínai 996 irány helyett elmozdulhatnánk a négy napos munkahét irányába, jöhetne megint egy család központú élet, ahol valóban van idő a családdal lenni minőségi módon.
Szóval ja, lehet mindenkinek 12 évig lenne ugyanaz az autója, meg addig hordaná a cipőt és ruhát amíg tönkremegy, de csomó minden lehetne máshogy. Erre még több gyár, még több fogyasztás felpörgetés.
Nem tudom jobb világ lesz e amikor nem lesz hiány a chip, mert több lesz a gyár, vagy egyáltalán lesz e olyan.

(#12) Scarletiel


Scarletiel
aktív tag

Az én nézetem szerint elmondom, hogy működnék és miért ha én lennék a TSMC...

Ugye megrendelésre dolgoznak, figyelembe véve a gyártósor kapacitását és annak karbantartásához szükséges erőforrásait, idejét stb. Namost ugye a cikk említi, hogy 100% felett dolgoznak, magyarul szerintem mind emberi mind gépi szinten iszonyatos túlórák vannak, amit ahogyan írtátok is sokáig következmények nélkül nem lehet csinálni.

1. Ez nem kifejezetten csak erre a cégre vonatkozik, hanem mindegyikre a világon. Csak és kizárólag annyit vállalnék el megrendelésből, amit biztosan és pontosan meg tudok csinálni anélkül, hogy a gépeim és munkásaim kárára menne rövid vagy hosszú távon. Mert ugye a cégek szeretik bevállalni a jóisten f*szát is, azt a következményekkel később foglalkoznak.

2. Ha elértem a fent említett limitet, akkor valószínűleg cég/gyár szinten marha sikeres a termék amit csinálok, így bizonyosan van profit bőven, ergo nem zsebre bacom az egészet és villákat veszek, hanem felhúzok még egy gyárat még ha évekbe tellik is a megépítése, így a dupláját tudom termelni. Most lehet azt mondani, hogy ezt korábban nem lépték meg, mert honnan tudná biztosan egy cég, hogy a befektetett x trilliárd eurója visszajön-e. Nos mivel chipgyártásról beszélünk, minden technológia ezeket használja és mindegyik az elmúlt évtizedben egyre jobban fejlődik, így fixen megtérült volna, csak ugye akkor nem tudnának árat emelni, nem tudnák azt mondani, hogy akkora a kereslet, hogy 4x-es áron is elviszik.

Ezt a két dolgot simán megtehették volna, csak inkább arra mentek, hogy amíg nem 10000000000000% a haszon addig nem építek gyárat. Most elkezdtek egyet vagy többet, de az évek mire meglesz addig meg mehet a jó drága chip mindenbe. Utána meg az az ár lesz a természetes már mindenkinek, így csökkenteni biztos nem fognak. Hozzá szoktatják az embereket szépen. GG.

:W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W

(#13) k-adi válasza Scarletiel (#12) üzenetére


k-adi
veterán

2023 a gyár

de ja, gg

(#14) tDr1v3r válasza toronyhaz (#10) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Most mondjam hogy mosógépből meg okos riasztóból miért akarnak ennyit az emberek? :D EMS multinál vagyok, szerencsére nem termelési részen (karbantartó mérnökség, SMT), csak akkor állnak sorok ha nincs anyag vagy ember rá, 0-24 megy a gyártás teljes gőzzel... borzalmasan nagy a felvevőpiac, mi konkrétan ott tartunk hogy ha kiesik egy-két vevő a többieknél mind lehet növelni a volument annyira hogy ne kelljen elküldeni embert. De új vevőt is könnyen találnánk, csak bírják az NPI mérnökök...

#12 Scarletiel: Annyit is vállalnak el amennyit bír a kapacitás, csak nyílván az évek alatt nem tudták úgy növelni akkorára amekkorát igényel a piac... de ez az összes gyárat érinti, hatalmas bumm lett az utóbbi évek alatt a felvásárlópiacon amit bizony nem bírt sok cég erővel. A gyártókat konkrétan az is hátráltatja hogy ha bővíteni is akarnak nem feltétlen tudnak időben: pl. az egyik vezető beültetőgépgyártó alkatrészeket is alig-alig tudott szállítani a gépekhez hozzánk mert új gépeket kellett összeraknia egy kínai bérgyártónak, és ez csak egy gyárvárost érintett...

Karbantartás meg ilyenek szerintem Tajvanon sincs, ugyanúgy ahogy Kínában. Utóbbi gépet cserél ha csökken a teljesítmény vagy alapszintű beavatkozással nem tudnak mit kezdeni a géppel.

[ Szerkesztve ]

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

(#15) Scarletiel válasza tDr1v3r (#14) üzenetére


Scarletiel
aktív tag

Hát én pedig nem hiszem el, hogy egy dollár/euro csilliárdokat termelő cég nem tud időben elkezdeni építkezni ha akar. Simán szartak bele, mert profit maximalizálás kell, így megveszik 4x-es áron az X darab készletet, nem kell gyárra költeni, amúgy meg költöttek volna gyárra nem keveset és csak 1x-es áron tudtak volna kereskedni, mert nem lett volna hiány. Nekik ez nem biznisz, csak szerintem a vásárlóbázisom felé mutatott reputációmnak több értéke van mint a pillanatnyi profitnak...

(#16) tDr1v3r válasza Scarletiel (#15) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Nem két hónap felhúzni egy gyárat azért, főleg nem olyat aki bare die-al foglalkozik, amihez speciális gépek is kellenek, elég csillagászati árban... ők se láthatták hogy lesz egy pandémia meg egy bányászőrület időközben. Hidd el hogy ez nem volt kiszámítható egyáltalán.

Nem hiszem hogy 4x-es ár lenne, bérgyártásban ez csak lefele szokott menni.

[ Szerkesztve ]

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

(#17) joey04


joey04
titán

megágyaznak a tartósan magas áraknak.

(#18) Televan


Televan
veterán

2023-2024 és visszatér a bőség! ;]

Amikor feszülő hólyagomból távozott a pisa, arcomra ült ki Mona Lisa mosolya!

(#19) Malák válasza k-adi (#4) üzenetére


Malák
tag

nekik az is jó, ha eleget gyártanak és ennyiért adják :D
Sőt, azért egy túlegyszerűsített marshall kereszttel is kiszámolható, hogy ez kevésbé éri meg, mint picit olcsóbban sokkal többet eladni. Szóval ez nekik SEM jó

(#20) azbest válasza Malák (#19) üzenetére


azbest
félisten

pont a mashall kereszt alapján nem cél kiszolgálni minden keresletet, hanem azt eltalálni, hogy mi az a mennyiség és ár, amivel a lenagyobbat lehet szakítani.

Új gyár építése nagy költség, szóval nem feltéten éri meg több évnyi profitot beletenniük. Minden szempontből hibatűrő gyárat sem feltétlen érdemes építeni, mert a redundancia és az infrastruktúra kiépítése és fenntartása is drága.

Az árak pedig úgy hullámoznak, hogy szépen lecsökkennek az árak az évek alatt, majd jön a menetrendszerű baleset, ami miatt megsokszorozódik pár hónap alatt minden érintett termék ára, majd 5-10 év alatt megint lecsökken. Akkor újra egy baleset és megint lehet nagyot szakítani.

Nem akarok én összeesküdni, de a dörzsölt nagy gyártók biztosan nem ad-hoc működnek, hanem nagyon-nagyon részletes elemzés és modellezés alapján kisakkozzák, hogy mi az ami hosszútávon a legjobban megéri nekik. Ha tényleg rosszul járnának, akkor már változtattak volna rajta és beruhaztak volna, ha azzal úgy látják, hogy növelhető a profit.

[ Szerkesztve ]

(#21) Joci10 válasza tDr1v3r (#16) üzenetére


Joci10
senior tag

Csatlakozom. Eddig is tök jól megvolt a ritmusuk (kihirdetik a következő csíkszélességű gyártást, erre partnereket keresnek (eleget, hogy ne legyen veszteséges, és hosszú távra), elkezdik építeni a következő gyárat, hozzá a gyártósorokat, aztán beindul a gyártás is); csak most hirtelen ez elszállt. Nem az ő hibájuk, hogy nem tudtak ezzel lépést tartani, mert eddig nem volt rá szükségük. Az AMD és az NVIDIA is csak annyi GPU-t gyártatott alapból, amennyi nekik kellett az előző generáció eladásai alapján, így mindenki ezzel számolt. Most látni csak, hogy ez kevés; de ehhez nem elég azt mondani, hogy márpedig akkor most kétszer annyit gyártunk - ide össze kell jönnie annyi plusz rendelésnek a TSMC felé, ami miatt megéri új gyárat építeni, mert egy gyár nem azért épül, hogy egy félévben gyártson valamit, aztán meg majd elküldik az embereket, meg bezárják a gyárat, mert 1 év múlva már nem lesz szükség ennyi termékre. Hosszú távra terveznek a gyárakkal, és nem 'impulzus' gyártásra rendezkednek be, mert annak nem sok értelme lenne.

(#22) fatpharm


fatpharm
újonc

Megint megy a konteózás meg a "hogy oldanám meg én tökéletesen ha multinacionális, billió dolláros cég CEO-ja lennék" :C

Innen már csak egy lépés, és kiderül, hogy a TSMC fejlesztette ki és terjesztette el a koronavírust, hogy fel tudják verni az árakat :DD

[ Szerkesztve ]

(#23) kilua válasza fatpharm (#22) üzenetére


kilua
aktív tag

Csak nehogy a konteósok megtudják hogy a koronavírus 10nmes, a TSMC meg 5nmen tud gyártani :DD

[ Szerkesztve ]

(#24) ElEvEn11 válasza kilua (#23) üzenetére


ElEvEn11
aktív tag

Tudod hány ilyen és ehhez hasonló konteóhívő van a PH olvasók között? Magadra vonzod a bajt! :DDD ;)

Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

(#25) Z10N


Z10N
addikt

2024-25 elott itt nem lesz normalizalodas. Majd akkor megvehetjuk a 7nm chipeket, amikor mar 5nm "elvult" lesz es jon a 3nm.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.