Hirdetés

2019. december 11., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) julius666


julius666
(őstag)

Ennek legszemléletesebb példája az elektronikus lakossági átutalásokat terhelő pénzügyi tranzakciós illeték, amely a magyarországi bankokat sújtja, a külföldi székhelyű fintech cégeket nem.

Nem hogy jó reggelt, már jó estét. Ez a vonat nagy részben már el is ment. Fél ismerősi köröm Revoluton van már, csak azért van rendes bankszámlájuk még, mert (egyelőre) kell a számlaszám ahová utalja a cég a fizetést, ahonnan aztán fel lehet töltögetni a Revolutos számlára kártyás fizetéssel.

Egyetlen gombnyomás tetszőleges Revolutos ismerősnek pénzt átutalni, ha mondjuk ő fizette egyben a számlát az xy helyen, bármiféle költség nélkül, ráadásul azonnal ott is a pénz. Fiatalok körében ez egyre általánosabb. GIRO instanttal, ingyenes utalással is már nehéz lenne őket visszaráncigálni a "hagyományos" utakra.

Magyarországon közel 6 ezer milliárd forintra, történelmi csúcsra emelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége 2018 végére, ez 18,7 százalékos növekedés egy év alatt. Az okok közé sorolta a tartósan alacsony kamatokat, a tranzakciós illetéket, a 150 ezer forintig ingyenes havi kétszeri készpénzfelvételt, a készpénzben fizetett nyugdíjak magas arányát.

A fél ország kizárólag készpénzt lesz hajlandó használni, bármit is csináljon a kormány. Amíg nem lesz iszonyat durva büntetés a készpénzen (mondjuk az ATM felvételen), addig az átlag magyar minden hónap elején végig fogja csinálni az ATM-ből (legalább) 150 rugót egyben felvevős ceremóniát.

(#2) Zotya84 válasza julius666 (#1) üzenetére


Zotya84
(őstag)

Te is fordítva ülsz a lovon: nem büntetni a készpénzt, hanem verhetetlen előnybe hozni az elektronikus dolgokat vele szemben. Az, hogy mindenkinek érdeke legyen, hogy ne használja: ez kezdődik a tranzakciós illetékkel, és a kártyaelfogadási díjakon, számlahasználati díjakon keresztül vezet egészen az személyi adózásig bezárólag sok mindenen.

Addig, amíg sokkal többe kerül a használónak az elektronikus számlahasználat, mint a kp, addig nem fogod tudni kikényszeríteni a használatát, mert akkor abból balhé lesz. Tudod, amikor a minimálbéresnek kerül a számlavezetése évi ~12000-be, az, hogy kártyája van még ~6000-be, akkor ő mindent meg fog tenni, hogy ezektől a költségektől megszabaduljon – hisz ez a költség egy havi fizetésének 18-20%-a. És ez rohadt sok! Én nem panaszkodom a jövedelmemre, de szerencsés helyzetben vagyok, mert 2 felé utalják, meg egy részét kérem (és kapom) kp-ben igény szerint, így elég jól sikerült minimalizálni a bankköltségeim, de így is sokallom, hisz a pénzem náluk van, így is, úgy is felhasználják máshová, hogy pénzt csináljanak belőle, de akkor ezt legalább ne az én zsebemre csinálják, ha már abból teszik és vissza nem adnak lófüttyöt sem kamat címszóval.

Munkahelyen meg kártyaelfogadóként olyan költségek vannak rajta, hogy már minden nagyobb fizetésnél ismert partnernek inkább adok utalásos számlát (amit aztán vagy kifizet időben, vagy nem), minthogy kártyával fizessen. Szóval, ja, ahol lehet kerüljük...

(#3) L4mie válasza julius666 (#1) üzenetére


L4mie
(veterán)

Pontosan: Jó estét:

Ahhoz, hogy kártyára rászokjanak az emberek, mondjuk az kéne, hogy a sarki kínai/gyroszos, fodrász vagy Trófea étterem.... ne a kizárólag "készpénzben tudsz nálunk fizetni" rendszerrel csaljon adót, hanem vezesse be a kártyás fizetés lehetőségét, mert valahogy nehezebben tudom elképzelni, hogy azt már nem üti be a gépbe amiről kártyaforgalmi kimutatás van.....

Másik: nekem picit megint banki rinyának tűnik ez a dolog...kevés nekik a kb. 650 milliárdos éves nyereség....
"lakossági átutalásokat terhelő pénzügyi tranzakciós illeték, amely a magyarországi bankokat sújtja" aham persze a bank meg szépen áthárítja mindenféle címszóval a lakosságra. és a többi és a többi,lehetne még sorolni...
Vajon az hogy lehet másik országban évi 6000 forintnyi valutáért kapsz dombornyomott bankkártyát és minden utalás, tranzakció ingyenes? Csak a fenti fix díjba kerül az éves bankolás?

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#4) opr


opr
(addikt)

Szvsz gyakorlatilag az osszes ilyen nevetseges adot meg koltseget torolni kene.
A vilag egyik leggusztustalanabb dolga az, hogy fizetni kell azert, hogy megvasarolhassa az ember a mar amugy is rekord adokkal sujtott sajat penzet, hogy aztan fizethessen belole a 27%-os rekord AFA-val terhelt termekekert. :(

Olyannak meg, hogy atutalasi ido maximum elvi szinten szabadna leteznie, a fintech programozok es rendszeruzemeltetok eves baljan, amikor ezredmasodpercekkel megy a borzgozos dobalozas.

Plusz jol mondtak felettem: Nem a kp-t kell buntetni, hanem az elektronikus penzt helyzetbe hozni. Ha nincs agyon terhelve az elektronikus penz elfogadasa es atadasa se ceges se magan szempontbol, akkor hirtelen eltunik a kp ertelme. Erre sajat peldat tudok hozni: Amig Magyarorszagon eltem, amint megjott a fizetes, vettem le belole amennyit csak tudtam ingyen kp-ban. Miota Angliaban elek, konkretan nincs nalam kp. Egy filler penny sem. Vajon miert? Itt is van ingyenes penzfelvet atm-bol.

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#5) Silεncε válasza L4mie (#3) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Azért azt adjuk meg, hogy ma ha nem egy zsákfaluban élsz, gyakorlatilag mindenhol lehet kártyával fizetni (legalábbis nekem még sehol nem mondták, hogy "bocs, itt nem tudsz kártyával fizetni"). Ilyen szempontból azért egész jól állunk (vagy én lakok jó környéken)

A többihez: támogatok minden javaslatot, miszerint minél inkább toljuk a kártyát, én már csak nagyon minimális kp-t használok, sokkal kényelmesebb, gyorsabb a kártya, mint a kp-vel hülyéskedni, számolgatni, szedegetni

[ Szerkesztve ]

(#6) tha_answer


tha_answer
(tag)

looaafaaact.
fizessenek csak. vezesse be a kormany a revolutra is a tranzakcios illeteket, meg a tobbi fintech cegre. a jaradekvadaszokkal vagytok?

(#7) L4mie válasza Silεncε (#5) üzenetére


L4mie
(veterán)

jó helyen élsz :D én kimegyek a drogosok közé a metrómegállóhoz egyik kis büfében sincs kártya, nézd meg a trófia grill weblapját...kártyával nem fizethetsz, de otp automatát tetettek az ajtajukba.

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#8) dajkopali válasza Silεncε (#5) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

a költségek miatt nagyon-nagyon sok kisebb üzlet van, ahol vagy nem is telepítettek kártyaolvasót, vagy pedig limit van: itt a környékünkön mindegyikből akad, pl. 500 vagy ezer forint alatt nem lehet kártyával fizetni

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#9) Feketelaszlo válasza L4mie (#3) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Elképzelhető, hogy abban a "másik országban" a hitelkártya hitelekkel meg egyéb - Magyarországon periférián tengődő - banki szolgáltatással amúgy is akkorát kaszál a számlavezető intézet az ügyfélen, hogy mindegy neki van-e átutalási költség vagy nincs? Persze csak írásban gondolkodom, de egy ország pénzügyi kultúrája nem ott kezdődik és ér véget, hogy mennyire elterjedt a bankkártyás fizetés. Az is egy fontos eleme, de érzésem szerint Magyarországon egy mélyebb bizalmi szakadék tátong a bank és a lakossági ügyfél között (esetenként mindkét irányba), amin az államilag támogatott hitelek is csak kicsit segítenek. Persze lehet, hogy ez az érzés téves - csak akkor nézzük meg, hogy milyen banki termékeket vesz igénybe az átlag magyar, meg az átlag másik országbéli, s hogy azokat összesítve mekkorát nyer a bank.

(#10) erahurka válasza Zotya84 (#2) üzenetére


erahurka
(nagyúr)

Na meg ugye a minimálra bejelentett emberkék egy része többet visz haza annál. Azt pedig nem kártyára kapja. :U

Elsőként azt kellene elérni, hogy ne érje meg trükközni a fizukkal, hanem mindenki szépen be legyen jelentve arra az összegre, amit keres, és azt kapja meg átutalással. Utána beszélhetünk arról, hogy teljes digitalizáció.

"Hamburger! Elengedhetetlen az egészséges reggelihez!" >>>http://fastfoodcentral.blog.hu<<< | Kajapornó: http://instagram.com/erahurka

(#11) janeszgol válasza julius666 (#1) üzenetére


janeszgol
(veterán)

Én postáztam. Nem hogy szűkült volna az a nyugdíjas kör, akik készpénzben kérték a nyugdíjat, hanem még bővült is! Volt olyan házaspár, akiknek a nyugdíja (a kettő együtt) közelebb volt a 450 ezerhez, mint a 400-hoz, mégis megszűntették a számlájukat rögtön, ahogy nyugdíjba kerültek.
2005-ben, amikor kezdtem az első felsőoktatási tanulmányaim három számlám volt. Három. És ez tök általános volt. Ma egyet használunk ketten, és még társkártyát sem kértem. Annyira megdrágultak a bankok, hogy rossz nézni. Persze tudom a biztonságot meg kell fizetni, nem kamatozik a pénz, ellenben a hitel sem annyira (kivéve az áruhitel, de az más tészta). Valamit valamiért, a mérlegnek mindig két nyelve van, akárhogy forgatod.
Magyarországon még mindig a készpénz az úr.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban. / Intel is dead. nVidia targeted - AMD | Akinek nincs a háztartásában minimum egy Lumia, az annyit is ér - Lázár után szabadon

(#12) Dragon3000 válasza Zotya84 (#2) üzenetére


Dragon3000
(senior tag)

Szerencsére munkáltatón keresztül van számlám és így minden ingyenes, egyedül a kártya éves díja van, ami 2500Ft körül van.

(#13) Dragon3000 válasza L4mie (#3) üzenetére


Dragon3000
(senior tag)

"ne a kizárólag "készpénzben tudsz nálunk fizetni" rendszerrel csaljon adót, hanem vezesse be a kártyás fizetés lehetőségét, mert valahogy nehezebben tudom elképzelni, hogy azt már nem üti be a gépbe amiről kártyaforgalmi kimutatás van....."

Azt ügye tudod, hogy minden helyen online pénztárgép van, így amit beüt és kapod a blokkot, azzal ő nem tud csalni, ha nem üti be és blokkot sem kapsz, akkor már tud.

(#5)Silεncε
Amiket L4mie felsorolt, nagyon sok helyen így van, hiába lakok nagy városban, egyik kínai éteremben sem lehet kártyával fizetni és sok más ilyen üzlet van még.

[ Szerkesztve ]

(#14) L4mie válasza Dragon3000 (#13) üzenetére


L4mie
(veterán)

Lehet, hogy van navos gép, de a kínai a munkahelyemnél pl. akkor üti be a gépbe ha kártyával fizetsz, ha nem akkor csak minden 3.at.

*na igen elsőnek a fizukat kéne rendbetenni...nem csak a dolgozókét, hanem azt az elhanyagolható mennyiségű minimálbéres vállalkozót is :DDD de ezzel aztán tényleg nem vagyok képben nem akarok okoskodni.

[ Szerkesztve ]

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#15) fatal` válasza L4mie (#7) üzenetére


fatal`
(félisten)

Évek óta rendelek a Trófeából (XI. ker), a weboldalon is lehet kártyával fizetni, vagy lehet kérni hogy küldjenek a futárral terminált.

Tényleg el kellene törölni, semmilyen haszna nincs, állítom a kp gyártása és kezelése többe kerül, mint az adó, amit beszednek az elektronikus fizetésen. Én mondjuk egyáltalán nem használok kp-t, mindig csak egy kevés van nálam ha valami gond lenne, de nem szokott.

http://goo.gl/gd6Zi5

(#16) Tetsuo válasza L4mie (#7) üzenetére


Tetsuo
(aktív tag)

Talán el kellene kerülni ezeket a késdobálókat. ;)

(#17) dabadab válasza tha_answer (#6) üzenetére


dabadab
(félisten)

???

A tranzakciós adó szedése a járadékvadászat.

DRM is theft

(#18) L4mie válasza Tetsuo (#16) üzenetére


L4mie
(veterán)

De finom... megoldás: kártyával fizetek;)

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#19) Tetsuo válasza L4mie (#18) üzenetére


Tetsuo
(aktív tag)

Nátrium glutamáttal te is meg tudod szórni az ételt. (Kb. ez a trükkje az összes ilyen csehónak, pláne a kínainak, töröknek stb.) Hogy ezt élvezni mennyire igénytelen, abba most nem mennék bele, de ha tanácsot kérnél, akkor elmondanám, hogy le kell róla szokni. ;)

(#20) L4mie válasza Tetsuo (#19) üzenetére


L4mie
(veterán)

nahát... a bankos témából kiderül milyen igénytelen is vagyok...köszi a felvilágosítást. :U szerintem hagyjuk az offot, de ha tanácsot akarok majd megyek a táplálkozás topicba.

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#21) tha_answer válasza tha_answer (#6) üzenetére


tha_answer
(tag)

negative. azaz negative * negative az positive.

a bankok kvazi monopoljaredakabol szed el az allam. az osszes fintech ceg a szabalyozasok nem betartasaval, es a monopoliumra torekvessel akar ervenyesulni. mindeketto jaradekvadaszat. csak tudod mig az allamnal az eselye megven h orvos, tanar kapja meg vagy infrastruktura, addig a revolutnal semmi.

(#22) dabadab válasza tha_answer (#21) üzenetére


dabadab
(félisten)

"az osszes fintech ceg a szabalyozasok nem betartasaval, es a monopoliumra torekvessel akar ervenyesulni"

Asszem itt egy kicsit megszaladtak a dolgok.

DRM is theft

(#23) erahurka válasza tha_answer (#21) üzenetére


erahurka
(nagyúr)

Mondjuk a magyar államnál pont nincs esélye hogy orvos, tanár vagy infrastruktúra kapja :DDD

"Hamburger! Elengedhetetlen az egészséges reggelihez!" >>>http://fastfoodcentral.blog.hu<<< | Kajapornó: http://instagram.com/erahurka

(#24) LittleShark


LittleShark
(tag)

A magyarországi bankok nyeresége 2017-ben 623,25 milliárd forint, 2018-ban pedig 648 milliárd forint volt.

Egy évig nem ment pénz az OTP számlámra. 30000 forintot kellet fizetnem.

Az a tény, hogy egy banknak egyetlen forint nyeresége is keletkezhet az vérlázító! :W

• Topik: bit.ly/SlimFlix • bit.ly/filmezz • Támogatás: bit.ly/LittleShark • • •

(#25) Diabolis


Diabolis
(csendes tag)

Jaj, szegény bankok. Majd elmorzsolok értük egy könnycseppet....

Az ismerőseim közül sokan a kedves végrehajtók miatt tartanak kp-t, és minimalizálják a fizetés számlára utalását. Az ugyanis elég gusztustalan, hogy a végrehajtó már kifizetés előtt lenyúlja a fizetésed 50%-át (nem 33-at, van rá kiskapu), aztán még a számládra is odavág egy inkasszót.
De mondhatom a saját példámat is: abszolút jogtalan végrehajtás (bíróság mondta ki, hogy semmi közöm a pénzhez, okirathamisítás, rendőrség, egyebek), a rafis számlámra rávágta az inkasszót. Majd a rafi kezdett el NAPI HÁROMSZOR hívni (éjszakás után élvezet volt), hogy ÖTEZER forint tartozásom van, büdös bűnöző, csaló vagyok. Jah, a számlavezetési díj. De ha be akarom fizetni, az is a végrehajtónak megy, a számlavezetési díj pedig folyamatosan gyűlik.
Ezer és ezer hasonló történetet tudok. Ha számlán van a pénzem az nem kamatozik, akkor inkább kifizetem az utalós dolgokat, a maradékot pedig leveszem és beteszem a párna alá.

(#26) Jofi81 válasza Tetsuo (#16) üzenetére


Jofi81
(őstag)

Nem csak az ilyen "késdobálók" nem fogadnak el kártyát. Kapásból három hely jut eszembe Budapesten (Bors, Pizzica, Rapaz), ahová gyakrabban járnék, ha lenne kártyás fizetési lehetőség. A Kazinczy utcai Kis Parázzsal is jártam úgy, hogy fizetéskor derült ki, hogy nem fogadnak el kártyát, el kellett mennem pénzt felvenni.

(#27) RoyBatty válasza dabadab (#22) üzenetére


RoyBatty
(tag)

Pedig van igazság abban, amit mond. Sok fintech cégnél abban merül ki az innováció, hogy kikerül egy csomó bankokra vagy más pénzügyi szereplőkre szabott szabályozást és helyi adót (amik betartása mind-mind pénzbe kerülne) és így bír olcsó lenni.

[ Szerkesztve ]

(#28) dabadab válasza RoyBatty (#27) üzenetére


dabadab
(félisten)

A járadékszedés azt jelenti, hogy valaki úgy szed be pénzt, hogy azért semmi ellenszolgáltatást nem nyújt (lásd: tranzakciós adó). A fintech cégeknél ez nyilván nem működik, mert ha nem adnak semmit, akkor miért fizetne nekik bárki?

DRM is theft

(#29) dabadab válasza LittleShark (#24) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Az a tény, hogy egy banknak egyetlen forint nyeresége is keletkezhet az vérlázító!"

Mondjuk ki elvtárs: felháborító, hogy bárki pénzt akar kérni a munkájáért.

DRM is theft

(#30) RoyBatty válasza dabadab (#28) üzenetére


RoyBatty
(tag)

Nem mondom, hogy magyar állam minden fillér adót hasznos célra költ, de ennek legalább nem 0% az esélye. A Revolut (vagy más fintech cég) esetében viszont garantált, hogy az általuk valahol a világban fizetett adót nem a magyar állampolgároknak hasznos dolgokra fogják elkölteni.

(#31) julius666 válasza RoyBatty (#30) üzenetére


julius666
(őstag)

A Revolut (vagy más fintech cég) esetében viszont garantált, hogy az általuk valahol a világban fizetett adót nem a magyar állampolgároknak hasznos dolgokra fogják elkölteni.

Nem tudom, nekem eléggé hasznosnak tűnik a szolgáltatásuk, márpedig megkockáztatom hogy a bevételük nagy része arra megy. Hogy középárfolyamon váltják a deviza ügyleteimet. Hogy azonnal kapom az ingyenes push notit minden pénzügyi műveletemről, sőt, van rendes, értelmes validáció online fizetéshez (MC 3D secure), appon push notival, ujjlenyomat olvasással.

Szembe lehet velük állítani a bankrendszer szolgáltatás/díj értékét, vagy hogy milyen frankó dolgokra költi a Magyar állam a tranzakciós adóból nemzetgazdasági szinten befolyó gombokat.

(#32) snorbi82 válasza Silεncε (#5) üzenetére


snorbi82
(senior tag)

Én zsákfaluban élek. 4 bolt van, ebből csak egynél nem tudok kártyával fizetni (oda nem is járok).
De! Szeged, Árkád. Bemegyek az asszonnyal ruhát venni. Fizetésnél közli az eladó, hogy nem tudok, csak kp, és kb még 3 másik üzletben ez fogadott. Csak gratulálni tudtam.

HTC Desire S -> Lg Optimus G -> LG G2 -> LG G4 -> Huawei Mate 9

(#33) julius666 válasza Zotya84 (#2) üzenetére


julius666
(őstag)

Én értem amit írsz, el is fogadom. Egyszerűen nem ugyan arról beszélünk.

Én a magyar lakosság ~50%-áról beszéltem. Nyugdíjasokról, alacsony iskolázottságú dolgozókról, begyöpösödött hétköznapi emberekről. Ezek körében a számladíj persze egy valid érv, de nem ez a döntő.

Az átlag magyar retteg a bankoktól, az elektronikus pénztől. Csak az a pénz "az övék" számukra, amit a kezükben fognak. Sok helyen persze nem lehet fizetni kártyával, de én határozottan azt látom, hogy ahol igen, a többség ott is KP-zik.

De lásd még: nyomdai MÁP+, amit a postákon fognak árulni. Hiába ott a magyar államkincstár, ami minden szempontból ingyenes, kiváló szolgáltatást nyújt, piacinál jobb hozamokat ad, a kisemberek nem sok pénzt tettek be oda, a parádés MÁP+ eladási számok nagy részét a trükköző nagybefektetők adták. Nem, mert a nagyinak valami fizikai papír kell, amit meg tud venni a postán, hogy ne a matracba dugdossa a nyugdíját.

Ez a kemény magyar valóság. Ezzel nem tudsz kezdeni semmit, ezek az emberek csak akkor fognak ezen változtatni, ha érezhetően megdrágítaná az állam nekik ezt az életmódot. Ez nyilván durva közfelháborodással járna, úgyhogy soha nem fogja meglépni senki. Majd 20-30 év múlva kikopnak ezek a generációk, addig marad a készpénzben úszás.

(Most ezzel nem Magyarországot szidom, sok helyen nyugaton is imádják a kp-t, lásd pl. Németország. Sőt, a kártyás fizethetőség terén Mo. kifejezetten jól áll.)

[ Szerkesztve ]

(#34) RoyBatty válasza julius666 (#31) üzenetére


RoyBatty
(tag)

Az a baj, hogy a tranzakciós adóból nem gombok folynak be éves szinten több, mint 200 milliárd forintról beszélünk. Én nem vitatom, hogy a fintech cégeknek vannak értelmes és előremutató szolgáltatásai, amik nincsenek jelen a hagyományos bankoknál, de egy kicsit fals két szolgáltatást úgy összehasonlítani, hogy az egyiket brutális adók terhelik, a másikat meg nem (lásd taxisok kontra Über vita a világ nagyjából összes országában).

(#35) tonyrulez válasza L4mie (#7) üzenetére


tonyrulez
(őstag)

Trófea vicces hogy SZÉP kártya, Erzsébet kártya elfogadóhely, tehát termináljuk van, de bankkártyával már nem lehet fizetni :))

4 8 15 16 23 42

(#36) julius666 válasza RoyBatty (#34) üzenetére


julius666
(őstag)

Az a baj, hogy a tranzakciós adóból nem gombok folynak be éves szinten több, mint 200 milliárd forintról beszélünk

A semminél persze több, de nemzetgazdasági szinten ez apró. Csak az új Puskás Feri stadionra elgurult ennyi.

Ha az emiatt keletkezett bürokratikus overheadet számoljuk (beleértve az extra készpénzezésre elvesztegetett, hasznosabban is tölthető idejét a kisembereknek, cégeknek), illetve a készpénz egyéb negatív hatásait (feketegazdaság erősítése), simán lehet összességében nullás, vagy bukó ez az egész buli költségvetési szempontból is.

(#37) Jofi81 válasza tonyrulez (#35) üzenetére


Jofi81
(őstag)

Frici papa ugyenez.

(#38) arnyekxxx válasza Diabolis (#25) üzenetére


arnyekxxx
(addikt)

át kéne gondolni az ismerettségi körödet szerintem

(#39) tha_answer


tha_answer
(tag)

Define jaradek: 77ik oldal jaradek a globalis egyenlotlensegek forrasa
[link]
"Összefoglalásként elmondható, hogy egy globálisan és nemzetállami szinten is felelősséget vállaló gazdaságpolitikának támogatnia szükséges minden olyan kezdeményezést, amely a tőke- és a munkajövedelem arányos megoszlásának és méltányos adózásának irányába hat. Ha az alfejezetben felsorolt tételeket össze-gezzük, az adóparadicsomok felszámolása, a tőkejövedelmek után fizetendő adók méltányos emelése, a pénzügyi tranzakciók megadóztatása, valamint a sza badalmi és szerzői jogok észszerű rövidítése lehetőséget biztosít egy, a világ GDP-jének 7 százalékát kitevő jövedelemátcsoportosításra a tőkemonopóliumok járadékaiból a költségvetések és a munkájukból élő társadalmi csoportok felé (1. táblázat).Fontos hangsúlyozni, hogy nem cél a sikeres és gazdag vállalkozóktól méltány-talanul forrásokat elvonni és odaadni a szegényeknek. A munka tiszteletének és az emberi tőke fejlődésre való képességének, az emberhez méltó életnek a biztosítása a cél, amely éppen a tőke és a munka közti egyensúly felborulása miatt került veszélybe. Ebben pedig a járadékok felhalmozódása kulcsszerepet játszott, ami a gazdasági növekedést hosszú távon gyengítheti, sőt a „tartós stagnálás” (secular stagnation) okaként is értelmezhető. A kockázatitőke-befektető, aki mindannyiunk számára értékes szolgáltatások létrejöttébe fektet, nem összetéveszthető a jövedel-meket a gazdaságból termelés nélkül, passzív módon kivonó járadékvadászokkal. "

[ Szerkesztve ]

(#40) dabadab válasza tha_answer (#39) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Define jaradek"

Biztos lenne magyarul is valami hasonló, de az angol Wikipedia elég jól defíniciót ad:

"Rent-seeking is a concept in public choice theory, as well as in economics, that involves seeking to increase one's share of existing wealth without creating new wealth."

(Igen, ez nem a járadék, hanem a járadékvadászat, mert arról volt szó.)

DRM is theft

(#41) Diabolis válasza arnyekxxx (#38) üzenetére


Diabolis
(csendes tag)

Jah, majd az alapján ítélem meg őket, hogy kinél csönget a végrehajtó a devizahitel miatt. Akkora király vagy..... :W

(#42) tha_answer


tha_answer
(tag)

Jaradek az jaradek, annak a forrasai kulonbozoek lehetnek. De leginkabb monopoljaradek/halozati jaradek az itban.
jaradekszedesen az allamot illetve az allambol eloskodo vallalkozokat erti perpilla koznyelv, de ennel ez sokkal tobb lasd fentebb.

Az allam jaradekot szedve megvan ra a lehetosege h teremtsen belole vmit a koz javara. Vallalati maganjaradekbol nem lesz a koz szamarasemmi. A jaradekszedest allami monopoliumma kell tenni. Ezek a fintechcegek qrvanagy innovatorkent hivatkoznak magukra kizben csak a piaci szabalyozatlansagokat exploitoljak / evidens dolgokat csinalnak leontve szartapbullshittel.

[ Szerkesztve ]

(#43) dabadab válasza tha_answer (#42) üzenetére


dabadab
(félisten)

Bocs, de tökre nem érdekel egy olyan vita, ahol nekiállsz létező fogalmakat random újradefiniálin.

DRM is theft

(#44) Cold3


Cold3
(csendes tag)

Akkor tulajdonkeppen be kell vezetni egy uj penzt, nemzeti fizeto eszkozkent. Hivjuk bigyonak.
Osszesen 1 dolgot kell tudnia. Nyomonkovetni kitol, kihez kerult.
Ebbol egybol levezetheto a fehergazdasag. Ezert a josagert el kell kerni minden tranzakcio 10%-at, hisz ez egy szolgaltatas es jol meg is dolgoztak erte...

Biztos ebbben tartana mindenki az osszes likvid megtakaritasat, nem aranyban vagy szerszamgepben es tojasban.

Azon gondolkodjatok el, hogy miert nem tunik el a fekete foglalkoztatas? Pedig az mindenkinek jo volna es 1 ev alatt atuthato volna100%-ban.
Pont azert, amiert a kinai gyermekmunka es kizsakmanyolas sem tunik el. Osszeomlana az adott tarsadalom es a gazdasag is.
Olyan sosem lesz (belathato idotavban, sot inkabb latszik a cserekereskedelem) , hogy a tranzakciok 100% elektronikus kovetett legyen.

(#45) -NOKIA- válasza julius666 (#33) üzenetére


-NOKIA-
(Ármester)

Arra még nem gondolt senki, aki éjjenzi ezt a digitális készpénzmentes világot, hogy onnantól hogy megszűnik a kp, teljesen kiszolgáltatottak leszünk az államnak és a bankoknak? :U

[ Szerkesztve ]

(#46) erahurka válasza -NOKIA- (#45) üzenetére


erahurka
(nagyúr)

Most is azok vagyunk.

"Hamburger! Elengedhetetlen az egészséges reggelihez!" >>>http://fastfoodcentral.blog.hu<<< | Kajapornó: http://instagram.com/erahurka

(#47) -NOKIA- válasza erahurka (#46) üzenetére


-NOKIA-
(Ármester)

Én azért nyugodtabban alszom arannyal meg kp.val a párnám alatt.
Kívancsi vagyok ez a sok kártyahuszár majd mit kezd amikor sorbanállás lesz az ATM előtt, meg nem vehetsz ki csak pár forintot, mint anno a görögöknél.

(#48) tha_answer válasza dabadab (#43) üzenetére


tha_answer
(tag)

bocs, de tokre nem en definialom, hanem az a tanulmany amit linkeltem.

elegge vicces , hogy egy olyan ember agal itt hogy ne fizessenek "jaradekadot" a bankok/fintech aki szerint "drm is theft". ha szted (is) theft, akkor olvasd el a 77ik oldaltol a tanulmanyt - nem tart sokaig - amiben tobbek kozt leirjak hogy ezek a fajta jogokbol kepzett jaradekokok jogalapjanak egy reszet is meg kene szuntetni. ha mar "theft".

[ Szerkesztve ]

(#49) MaCS_70 válasza RoyBatty (#30) üzenetére


MaCS_70
(veterán)

+1

A tranzakciós illeték nem az ördögtől való -- a magyar adózási és pénzügyi viszonyok -- legalábbis a bevezetésénél -- indokolttá és hasznossá tették.

Akkoriban volt egy hosszabb beszélgetésem az egyik nagy nemzetközi tanácsadó cég egyik felső vezetőjével, aki elmondta, hogy a belső kommunikációjukban kifejezetten támogatandó megoldásként kezelik, de kifelé kénytelenek azt az álláspontot képviselni, hogy ellene vannak.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50) dabadab válasza tha_answer (#48) üzenetére


dabadab
(félisten)

Bocs, de egyelőre ott tartottunk, hogy a jelek szerint nem tudod, hogy mi az a járadékvadászat meg hogy mi az a járadék. Ha az ilyen definíciós kérdéseknél (amik nem vita tárgyai, mert közismert fogalmak) elakadunk, akkor hogyan lehetne értelmesen beszélni másról?...

DRM is theft

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.