Hirdetés

2021. április 17., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#30) Cifu válasza Kront (#29) üzenetére


Cifu
nagyúr

sok mindennel próbálkoztak, de konkrétan plazma (meg lézer, meg oled) nem volt köztük. akkoriban az még gyerekcipőben járt. zabálta az áramot, beégett, felmelegedett és nem volt megbízható.

A narancs-plazma (orange plasma) kijelző az 1970-es és 80-as években eléggé általános volt a hordozható számítógépeknél, mivel abból tudtak kellően lapos kijelzőt csinálni (CRT-ből elég nehéz, no), ezért gondoltam erre. Az áramzabálás ilyen kis mértékben nem annyira vészes, főleg, hogy a CRT is zabál. A beégés nem hinném, hogy e téren hátráltató tényező, max. a szimulátorokban, mivel az űrhajó kijelzői amúgy is csak az űrállomásig tartó úton és visszafelé kerül bekapcsolásra (btw az LCD is csodásan be tud égni sajna... :U ). Ha jól tudom például az tengeralattjárókon volt használatban narancs-plazma, tehát ha katonai célra megfelelőnek tartották, akkor gondolom űrhajóba is elment volna...

később középre LCD monitor került. bal oldalon maradt az ELD. majd jött a PC-sítés kora. középen VGA monitor (nem volt "kézihajtányos", közönséges, szabványos LCD VGA volt, leszámítva a mil specifikációt) 16 szürke (azaz sárga) árnyalattal. bal oldalon pedig egy színes 3 bites VGA, 8 színnel.

Őőőő...

Szojuz (Szíriusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-T (Neptunusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-TM (Neptunusz-M panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző
Digitális óra az analóg helyett (ez az ELD, amit említesz)

Szojuz-TMA (Neptunusz-ME panel)
bal oldalon (pilóta) színes VGA felbontású (640x480) kijelző 8 színnel
középen (parancsnok) monokróm (fekete/sárga) VGA felbontású (640x480) kijelző 16 árnyalattal

Szóval amennyire én tudom, a Szojuz-TM sorozatig maradt a CRT, lapos kijelző a -TMA típusba került először. És itt a probléma, mert nincs olyan, hogy 8 színű kijelző. Akkor az ott egy színes LCD lehetett, ami "mögött" a grafikus hardver csak 8 színt tudott megjeleníteni (ráadásul nem is a spektrumot lefedve, mert kék szín egyáltalán nem szerepelt ezek között). A középső panel kinézetre teljesen megegyezett a bal oldalival (amit a pilóta használt), de ugye 16 árnyalatú monokróm kijelző volt. A középső volt nekem gyanús a narancs-plazma terén, mivel a kijelző színéből ez logikusnak tűnt, de HPASP-al (aki most egy Szojuz-szimulátoron dolgozik) elemeztük az információkat, és arra jutottunk, hogy az feltehetően színes LCD lesz, csak a mögöttes hardver ennyire gyenge képességekkel bírt. Ugyebár a VGA szabvány nem ismert 8 színes palettát, vagy monokróm, vagy 16 színt ismer.

Itt van milyen színeket tudott a bal oldali kijelző:

Gyakorlatilag a fekete, a piros két árnyalata, a sárga, a narancs két árnyalata és a zöld két árnyalata. Nem hinném, hogy ilyen LCD kijelző létezne, vagy az orosz képes lett volna két szub-pixeles LCD kijelzőt gyártani csak piros és zöld szubpixellel (vagyis RGB helyett akkor csak RG?). Ez esetben ezért van 16 kocka a fenti képen, mert valójában a 16 VGA színt próbálná megjeleníteni, csak ugye az RG LCD-n ez így jelenik meg.

Hmm... most kezdek megvilágosodni, ez magyarázat lehet arra, miért nem tudtak a kijelzők fehéret megjeleníteni, csak fekete-zöld-sárga-piros színek mentén mozogtak. Szóval a VGA kijelző megállja a helyét, csak éppen nincs kék szubpixele, így nem is tud olyan színt "kikeverni", amiben kék lenne...

valamikor az Argon lecserélése után megjelentek a teljesen egyforma színes panelek, mindkét oldalon. azóta több olyan írást is láttam, hogy ezek már képesek PFD/MFD módon, egymás tartalékaként működni (már, ha ez igaz. korábban probléma volt, hogy a "GUI"-nak nem volt tartaléka, mert nem volt hely megoldani.)

Én úgy tudom, hogy a Neptunusz-ME két kijelző képes volt az összes üzemmódra, csak ugye a középső kijelző nem tudta a színeket megjeleníteni. Egyes, a bal oldalon ülő fedélzeti mérnöknek szánt képernyőkön a ideális és a veszélyes értékeknél volt használatban a zöld/sárga/piros szín, lásd:

A középső kijelzőre ment a dokkoláskor az Orbitális modulon lévő fekete-fehér kamera képe, ezért ott meg a több árnyalat megjelenítése volt a fontosabb (bár 16 árnyalat...)...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.