Hirdetés

2021. április 17., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29) Kront válasza Cifu (#28) üzenetére


Kront
tag

sok mindennel próbálkoztak, de konkrétan plazma (meg lézer, meg oled) nem volt köztük. akkoriban az még gyerekcipőben járt. zabálta az áramot, beégett, felmelegedett és nem volt megbízható.
eleinte középen közönséges katódsugárcsöves monitor (CRT) volt, balra meg elektromechanikus kijelző, ami alfanumerikus karaktereket és egyéb jeleket pörgethetett ki magából, mint ahogy egyes pályaudvarokon ma is látni ilyeneket. egy ilyen (be nem épített Szojuz) kijelző még a BRG tanműhelyében is ki volt állítva a 80-as évek végén.
az elektromechanikusat később felváltotta az elektrolumineszcenciás (ELD) panel. ezt amúgy is az oroszok találták fel és tökéletesítették a 60-as évekre. ilyenek voltak a régi "világítós" hét-nyolcszegmenses számológépek.
később középre LCD monitor került. bal oldalon maradt az ELD. majd jött a PC-sítés kora. középen VGA monitor (nem volt "kézihajtányos", közönséges, szabványos LCD VGA volt, leszámítva a mil specifikációt) 16 szürke (azaz sárga) árnyalattal. bal oldalon pedig egy színes 3 bites VGA, 8 színnel. szintén szabványos. sőt, a vezérlőbusza akkorra már megegyezett a NATO-ban, NASA-nál is szabványosított rendszerekével. ugyan olyan adatcsomagok utaztak a displayvezérlőhöz, mint az F-16, F-18, AH-64 vagy a Hubble vezérlésében.
valamikor az Argon lecserélése után megjelentek a teljesen egyforma színes panelek, mindkét oldalon. azóta több olyan írást is láttam, hogy ezek már képesek PFD/MFD módon, egymás tartalékaként működni (már, ha ez igaz. korábban probléma volt, hogy a "GUI"-nak nem volt tartaléka, mert nem volt hely megoldani.) az új kijelzők vélhetően a repiparban megszokott AMLCD panelek. (a munkahelyemen ilyen paneleket fejlesztenek)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.