Hirdetés

2020. november 24., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#18) Cifu válasza uki (#15) üzenetére


Cifu
nagyúr

Huhh... Hol is kezdjem, egyszerűbb azt mondani, miben van köze a valósághoz: két szovjet űrhajós felment a világűrbe, hogy a működésképtelen Szaljut-7 űrállomást megjavítsa - és sikerrel jártak... Ennyi. :)

De a teljesség igénye nélkül:

-Az űrhajósok nevét megváltoztatták (Vlagyimir Dzsanyibekov -> Vlagyimir Fjodorov, Viktor Szavinih -> Viktor Aljohin)
-Az űrsétán valójában nem történt semmi rendkívüli, sőt, szovjet/orosz űrsétán még sose sérült meg az űrruha kesztyűje.
-A filmben mikrometeoritok rongálták meg a Szaljut-7 napelemeit, a valóságban az egyik rádióegység zárlatos lett, és a zárlat következtében lemerültek az akkumulátorok, eközben pedig nem tudott az űrállomás rádióadást fogni a rádió hibája miatt. Az energiarendszer nélkül a hőháztartással se foglalkozott az automatika, így szó szerint keményre fagyott az űrállomás (cirka -20°C-ra, helló folyékony víz, amit ugye a filmben mutattak).
-A Szaljuz-7 már nem "katonai" űrállomás volt (mint az Almaz programhoz tartozó OPSz űrállomások (Szaljut-2, -3 és -5), a fedélzetén járt francia és indiai űrhajós is. Szóval miféle érdeke lett volna az amerikaiak "ellopni" a Szaljut-7-est?
-Az űrsikló 14,4 tonnát tudott elvben visszahozni a Földre - a Szaljut-7 tömege több, mint 20 tonna volt.
-Az űrsikló rakterének méreteit rosszul mutatják: a filmben 6x15m, a valóságban 4,6x16m. Igen, a Szaljut-7 fizikailag se fért volna el, még a napelemszárnyak és antennák nélkül sem.
-Az STS-51B teljesen eltérő pályára ment fel, mint amilyenen a Szaljut-7 volt. Plusz a rakterében ott volt a SpaceLab, amit akkor először "ki kellett volna dobni" ahhoz, hogy egyáltalán elférjen ott valami.
-Az amerikaiak sose tervezték, hogy "ellopjanak" egy szovjet űrállomást. A szovjetek sem tartottak ettől sose...
-Az űrállomás noha nem volt irányítás alatt, valójában nem pörgött, mikor dokkolt hozzá a Szojuz (ez esetben esély se lett volna a dokkolásra)...
-Miközben annyi dolgot megváltoztattak, hogy "érdekesebb" legyen a történet, egy érdekes dolgot meg kihagytak - valójában a kézi dokkoláshoz megfelelő távolsági adatokat nem ad alaphelyzetben a Szojuz (nincs távolságmérő rajta), így a Vzor periszkóphoz egy katonai LPR-1 lézeres távolságmérőt "hegesztettek" .
-Az állomáson valóban volt probléma a súlytalanságban "elszabaduló" vízzel, de messze nem annyival, mint a filmben mutatják.
-A kalapácsos jelenet teljesen kitalált, valójában a napelemet közvetlenül az akkumulátorokhoz kötötték rá kábellel.
-Nem volt tűz a fedélzeten.

És a többi....

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.