Hirdetés

2022. augusztus 17., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog

Felháborodás volt, azért mert az információgyűjtő autókat ki akartak tiltani a rendvédelmi szervek telephelyeiről? Ez számomra nagyon furcsa. Azért kellett volna felháborodni, hogy az autó miért gyűjt adatokat és küldi azokat tovább.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) Rive


Rive
addikt

Hát, igazából minden IT eszköz, amin kamera van (telefonok ideértve) esetleges sebezhetőségeiken keresztül potenciálisan felhasználhatók efféle adatgyűjtésre.
Csak azért ugrani a Teslára, mert náluk ez hellyel-közzel ismerten történik... Hát, nem tűnik átfogó biztonsági koncepciónak.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3) Geller72 válasza buherton (#1) üzenetére


Geller72
veterán

Az, hogy adatokat gyűjt, szerintem teljesen evidens, mert anélkül nem működne. Hogy eltárolja, az már egy más kérdés, de érthetőek az okok. Az AI így tanul és a kövi sw frissítésben benne vannak ezek a megtanult képességek. Ez szerintem benne van a végfelhasználói szerződésben is, csak a kutya sem olvassa el. (Azt sem). A telefonod, appok is gyűjtenek és továbbítanak információkat, ha tetszik, ha nem. De ha nem tetszik, nem használod, ez ilyen egyszerű. A törvényi szabályozás lehetővé tenné elviekben a felhasználási feltételeket, mármint ami a begyűjtött, továbbított adatokra vonatkozik, más kérdés hogy ezt elég nehéz ellenőrizni. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ekkora adatmennyiséget hogyan továbbít a Tesla, és ezt ki fizeti ki. Mert azért a folyamatos videó adatfolyam nem 2 MB. És ráadásul nem is egy kamera felvételeiről van szó. Mindenesetre, ha gyűjtik és tárolják is, legalább(is) nem adják el az adataid 3. félnek.

--->>Honor is only one<<--

(#4) Alogonomus válasza Rive (#2) üzenetére


Alogonomus
senior tag

De legalább kifizethettek a baráti projektcégnek egy nagy adag summát a nyilvánvaló kockázat megemlítéséért.

(#5) blackrulz válasza Rive (#2) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Kamera se kell, fitbit és más geolokátoros karkötők is tiltva vannak pl évek óta az amerikai hadseregnél... Volt is belőle balhé hogy külföldi szervereken tárolgatni a katonák mozgását akárcsak a biztosított területeken belül is elég para, nem hogy bevetésen mondjuk...

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#6) Geller72 válasza blackrulz (#5) üzenetére


Geller72
veterán

Azért sikerült Afganisztánt így végignyomni.. :D.

--->>Honor is only one<<--

(#7) blackrulz válasza Geller72 (#6) üzenetére


blackrulz
nagyúr

nem hiszem hogy sok afgán hekker dolgozott azon hogy harmadik félnél tárolt adatokban túrkáljon :D

When you want a circus you exalt the clowns

(#8) Geller72 válasza blackrulz (#7) üzenetére


Geller72
veterán

Nem is nagyon kellett. Sok app, ha engedélyezed, feltölti közösségi oldalakra, hogy milyen faja csávó vagy, és ezeket az adatokat, ha publikusak, azért bárki elérheti. Elég sokan postolnak (bárhol a világon) az agyatlanok simán publicban. Emlékszem, hogy volt ebből konkrét balhé is, azaz megtámadtak egy bázist anno.
Ez egy amcsi bázis Afganisztánban, amit a Strava szépen feltérképezett. :DAmúgy nincsenek tiltva az eszközök, csupán a geolokációt kötelező kikapcsolni rajtuk.

[ Szerkesztve ]

--->>Honor is only one<<--

(#9) Rive válasza blackrulz (#5) üzenetére


Rive
addikt

Na, ez a másik oldala.
A harmadik meg, hogy ha valahol ki van rakva a ne fotózz! tábla, akkor mire föl háborodik fel bárki, hogy a lekapcsolhatatlan mobil fotómasinájával nem akarják beengedni :F

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10) buherton válasza Geller72 (#3) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Ezzel azt mondod, hogy vagy elfogadom a legális kémkedést és használom a mai technológiát, vagy nem fogadom el és akkor vadászhatom a butafonokat, meg nem vehetek részben önvezető autót?! Ez nonszensz, mert ezzel igazából nincs választási lehetőségem.

Nekem, mint felhasználónak igenis meg kellene adniuk azt a jogot, hogy hozzájárulok-e, hogy az adatokat az autó, telefon, kiskutya megossza-e bárkivel.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#12) Synthwave válasza buherton (#10) üzenetére

"Ez nonszensz, mert ezzel igazából nincs választási lehetőségem."

Már hogyne lenne. Csak akkor nincs, ha K.I.T.T.-et akarsz. Analóg autók ftw, azoknak legalább még van lelke, és ha kicsit értesz hozzájuk, akkor javarészt otthon is szervizelhetők, töredék költségekből.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#13) btprg válasza Synthwave (#12) üzenetére


btprg
aktív tag

Ezt a dolgot én se igazán értem. Sokan panaszkodnak ezek miatt a dolgok miatt, de aztán úgyis ugyanúgy megveszik a négy keréken guruló számítógépet meg az eye-phone-t. Mintha nem lenne más alternatíva. Így lesz az "ez a jövő" duma önbeteljesítő jóslat, pedig tömeges elutasítás esetén nem az lenne a jövő.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#14) Somatom


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Kinek, mi az aggódása. Engem a német rendőrség megfigyelései jobban aggasztanak, mint a Tesla -é. A Tesla -nak nincs joga eljárni ellenem, a német rendőségnek viszont van.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#15) M@cika


M@cika
őstag

Nem szeretik a konkurrenciát. Amikor "állam bácsi" szerez infókat az persze OK, de holmi más érdekeltség nemáááá. :-)))

Nasit a kis fehér medvének!

(#16) RandomName válasza Geller72 (#8) üzenetére


RandomName
tag

Jaja.
[link]

(#17) tvamos válasza Synthwave (#12) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azert ez nem ennyire egyszeru. Most meg talaln van valasztasod, de mar most is kotelezoek bizonyos vezetest "segito" rendszerek, es egyre tobbet akarnak kotelezove tenni. Akkor nem lesz valasztasod.
Masreszt az meg csak-csak oke, hogy a tulajrol adatot gyujtson a Tesla, de a kozlekedes egyeb szereploirol is gyujt-, es tarol adatokat, es azok nem irtak ala sehol sem, hogy oke, a szomszed Teslaja taroljat rolam felveteleket egy szerveren. Vagy persze, az is valasztas, hogy nem megyek ki az utcara...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#18) bambano válasza Geller72 (#3) üzenetére


bambano
titán

a probléma az, hogy a tesla tulaj nem fogadhat el szerződést harmadik fél nevében.
tehát ha engem lefilmez a kamerája, akkor az én jogom eldönteni, hogy mit tehet vele, nem a tesla tulajé.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#19) Geller72 válasza buherton (#10) üzenetére


Geller72
veterán

"Nekem, mint felhasználónak igenis meg kellene adniuk azt a jogot, hogy hozzájárulok-e, hogy az adatokat az autó, telefon, kiskutya megossza-e bárkivel."
-Nem értelek. Megadják. Pontosan akkor, amikor elfogadtatják veled az EULA-t. Ha elfogadod, akkor aszerint kell használod, ahogy abban meg van adva, ha nem fogadod el, tehát nem élsz vele, akkor nem használod. Ezt az oldalt is pontosan így használod. Ahogy az OS-t is, ami a számítógépeden fut. Elolvastad az ahhoz tartozó EULA-t? :D. A telefonodét, az appokét? A BT-s fülesedét? A GPS-t amit használsz? Sorolhatnám. Mindketten tudjuk, hogy semmi sem kötelező. De akkor egy csomó dologról le kell mondanod, ami sok esetben azért több előnnyel kecsegtet, mint hátránnyal. Félre ne értsd, én sem vagyok elragadtatva ezektől az adatvédelmi dolgoktól, vagy éppen azok hiányától, de ez van. Vagy elfogadod, hogy az adataiddal kereskednek, vagy visszamész a kőkorszakba. Valamennyire persze kordában lehet ezt tartani, lehet managgelni, védekezni ellene, de nem teljeskörűen.

--->>Honor is only one<<--

(#20) Geller72 válasza bambano (#18) üzenetére


Geller72
veterán

A google maps kocsija is lefényképez, és a publicba ugyan ki vagy takarva, de a szerveren lévő verzióban nem. Perelted már őket ezért? Nem. Perelheted? Igen. Megnyered? Nem. A face örökre eltárolja a profilodban szereplő dolgokat. És te ezt a használatbavételkor a szerződésben elfogadtad. Pont. Elég érdekes, hogy amikor két éve újrareggeltem ebbe a szarba, 9 évvel ezelőtti "emlékeket" dobott fel. Akkor is gyűjt rólad adatokat, ha a geolokáció nem aktív, de a cellainfókat felhasználja. Plusz azért nekem is volt egy két érdekes szitum, így nem mondanám azt, hogy tutira nem kapcsolgatja ki-be a mikrofonját/kameráját a telómnak.. :U

--->>Honor is only one<<--

(#21) Synthwave válasza tvamos (#17) üzenetére

"Akkor nem lesz valasztasod."

OT. Az autógyártás 95 százaléka nálam úgyis meghalt '96 tájékán.

"Masreszt az meg csak-csak oke, hogy a tulajrol adatot gyujtson a Tesla"

Az sem az. Részemről fuck Tesla + okosszirszarok. Pedig kocka vagyok, nem kicsi.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#22) Geller72 válasza Synthwave (#21) üzenetére


Geller72
veterán

OT ide vagy oda, nem szeretnék 2000 előtti autóban ülni, amikor frontban nekem jönnek. Nem szeretnék ABS nélküli autóban, légzsák nélküli autóban utasként sem ülni. Volt pár OT-s kocsim, többe került a fenntartásuk, javíttatásuk, mint egy átlagos 10 év alatti kocsinak. Ok, hogy egyre bonyolultabbak az autók, ez a része nekem sem tetszik, de ez ellen nagyon nem lehet tenni, fejlődik a technika.

A témában elég erős szemléltető videó. Egy régebbi, de bunkernak tartott Volvo 940 találkozik egy nem is olyan fiatal, kisautóval, egy kicsi Renault Modussal. Elég tanulságos, mennyit fejlődött az ütközésvédelem. És hogy miért nem szeretnék egy régi autóban ülni, főleg nem a családommal..

[ Szerkesztve ]

--->>Honor is only one<<--

(#23) bambano válasza Geller72 (#20) üzenetére


bambano
titán

nem azt mondom, hogy minden frankón, törvényesen működik...
de az akkor is problémás, hogy felveszik az utcaképet.
igazából az alapprobléma az, hogy az usa szokásjog, jogrendszer pont az ellenkezője az eu-snak. ebből vannak a bajok.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24) azbest


azbest
félisten
LOGOUT blog

örülük, hogy legalább itt bekerült a szenzáció mellé, hogy valójában nem történt semmi. Szerdán ment a belső levél és csütörtökön közzétették, hogy nincs kitiltva, a belső utasításnak nincs hatálya. Kicsit túlbuzgó volt egy vezető és valsz önkényesen akarta megmondani a tutit.

Most már csak azt kell tisztázni, hogy a Sentry Mode miatt volt a hisztije a belini főembernek, aki azt hitte, hogy a szava törvény, de hamar felvilágosították, hogy nem az. Mondjuk elég ciki, ha a vandalizmus / lopás elleni rendszert a rendőrség zárt parkolójában bekapcsolják az ott dolgozók.

Van, ahol tilos rögzíteni dolgokat, de az ettől teljesen független. Közterületen és más hasonlóan nyílt területen lehet felvételeket készíteni. Neten közzétenni az már más kérdés, azt nem, mert esetleg kellemetlen dolgokt láthatnak meg egymásról úgy az emberek.

[ Szerkesztve ]

(#25) Geller72 válasza azbest (#24) üzenetére


Geller72
veterán

"Közterületen és más hasonlóan nyílt területen lehet felvételeket készíteni."
-Amikor kamerát akartam rakni a kapubejáró fölé, pont a közterület jellege miatt nem volt mindegy, hova néz. Csak úgy nem rakhattam fel, pedig nem csak a kapubejárót szerettem volna csekkolni, hanem az utcában elhaladó kocsikat is. Párszor kirámolták az utcában lévő ingatlanokat.. Csak egy kamera kellett volna, ami felveszi, hogy milyen autó járt erre. Nem lehetett. :U

--->>Honor is only one<<--

(#26) Pötyi válasza Geller72 (#19) üzenetére


Pötyi
őstag

Érdekes, hogy korábban léteztek olyan GPS-ek, amik vették a műholdak jeleit, az alapján kiszámolták, hogy hol vagyok én a Földön - és megmutatták nekem a kis képernyőn. Csak nekem! Pont. Kész, ennyi. Nem ám visszaküldve egy adatbázisba a pozíciómat! Tehát igenis működhetne most is így, mert még emlékszem , hogy képes a dolog így is működni. Aztán jött a belemagyarázás, hogy _csak_ állandó adatkapcsolattal működik, mert úgy mindig a legfrissebb térkép adatbázist kapom. Az állandó online meg már viszi is a pozíciómat. Na, hol a privacy-d? Nem tudod úgy bekapcsolni a GPS-t androidon, hogy ne járulj hozzá a pozíciód megosztásához. Pedig ott a sirfstar-akárhány chip ott van a mobilodban. Én meg képesnek érzem magam, hogy feltöltsek egy térkép-adatbázis frissítést a telómra. Ha nem teszem és elavult adatbázis miatt nem létező útra akar vinni, az az én bajom. De az, hogy gyárilag még a lehetőség is el van véve a júzertől, az zavar. Hacsak nem teszel fel egy custom romot...

Kieg:

Majd' elfelejtettem: manapság a "gps" szót sem találod meg a menűben.

[ Szerkesztve ]

QNX is cool!

(#27) azbest válasza Geller72 (#25) üzenetére


azbest
félisten
LOGOUT blog

egyik 3800 fős faluban 64 körüli számú térfigyelő kamera üzemel az önkormányzat által. Sőt ahogy olvasom lehet "örökbe fogadni" térfigyelő kamerát, hogy a lakos biztosítja hozzá az áramot és odatelepítik.

Azért az átmenő forgalmat monitorozni kicsit más, mint a területet szegélyező körzetületeket. Btw, az említett faluban az önkormányzat nem szívbajos, mert kifejezetten úgy van felállítva a kamerák egy része, hogy lehessen követni az emberek mozgását a területen, az utakon.

#26Pötyi
az a-gps nem úgy működik. A friss adatok (műholdpozíciók) segítségével és nagyobb számítási teljesítménnyel sokkal gyorsabb helymeghatározást tud, mint a teljesen offline. A navigációt ne keverd bele, mert az már egy másik történet, hogy milyen utak vannak és milyen útvonalat tervez.

Az is két teljesen különböző dolog, hogy jogot kér a helymeghatározás eléréséhez a rendszertől és az, hogy az adatokat mire használja fel. Az utóbbit az alkalmazás adatvédelmi szabályzata tartalmazza.Értelemszerűen, ha egy alkalmazás feltételeit ("szerződés") nem fogadod el, akkor ne használd.

[ Szerkesztve ]

(#28) Geller72 válasza Pötyi (#26) üzenetére


Geller72
veterán

Most is vannak ilyen eszközök, BT-n keresztül csatlakoztatod a telóhoz/tablethez/akármihez és azon keresztül oldja meg a helymeghatározást, nem kell külön bekapcsolni/rendelkezni ilyen tulajdonságú készülékkel. ;).

--->>Honor is only one<<--

(#29) Pötyi válasza Geller72 (#28) üzenetére


Pötyi
őstag

De - ismétlem - minek csatlakoztatnék külső gps vevőt a telóhoz, ha egyszer ott van benne a sirfstar? Képes lenne rá technikailag, hogy úgy működjön, hogy nem viszi vissza a pozíciómat, csak az android úgy van megirva, hogy nincs ilyen lehetőség így használni!

QNX is cool!

(#30) Pötyi válasza azbest (#27) üzenetére


Pötyi
őstag

Köszönöm, nekem elég a lassabb pozícionálás is, én beérem annyival. Már ha lehetne...

QNX is cool!

(#31) Somatom válasza Pötyi (#29) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Pontosítsunk! Nem az Android van így megírva, hanem a GPSZ (Google Play Szolgáltatások).

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#32) azbest válasza Pötyi (#30) üzenetére


azbest
félisten
LOGOUT blog

általában lehet. A régebbi rendszereken is volt pontossággal kapcsolatos opció. Az újon pedig alapból több beállítási lehetőség is van. [link]

Az agp-shez a készülékgyártó vagy chipsetgyártó / mobilszolgáltató szokott biztosítani friss adatot, amit a készülék időnként letölt hogy gyorsabban tudja kiszámolni a műholdak jeleiből a pozíciót. Mobiltelefonnal a szolgáltató mindig tudja hol jársz, ha aktív a készülék.

Nekem úgy tűnik, hogy alapvetően nem ismered mi mit jelent és mit csinál, néztél pár összeesküvős rettegős videót és azt hiszed az úgy van. :U

Ha valamelyik alkalmazás megtagadja a működést a részletes és gyors helymeghatározás nélkül, az leginkább azért van, mert használhatatlan ha csak pár percenként tud pozíciót frissíteni.

#33Pötyi
az agps kapcsán írtam, hogy esetleg a mobilszolgáltatóhoz kapcsolódhat, aki egyébként is tudja hol vagy.

Én meg évekig androidra fejlesztettem alakalmazásokat :)
A lényeg, hogy az internet tele van szenzációs "leleplezésekkel", de valójában pontosan lehet tudni, hogy mi mikor, miért és hová kerül. Ha valaki utánaolvas a fogalmaknak, a működésüknek, akkor elég jól meg lehet érteni. Valóban van egyéni felelősség, hogy ki mit enged meg milyen programoknak a készülékén, de nem érdemes felülni a szenzációhajhász, hattintásvadás paranoid videóknak sem.

[ Szerkesztve ]

(#33) Pötyi válasza azbest (#32) üzenetére


Pötyi
őstag

No-no! Én egy szót se szóltam a cellainformációkról! Kérlek ne adj a számba olyan mondatot, amit nem mondtam. Én kizárólag a gps-ről beszéltem.

Kieg:

Meg hát azért szerényen, de egy icipici olvasottságom van a témában, nekem még a boldogult Detrekői Ákos tartotta a térinformatikát.

[ Szerkesztve ]

QNX is cool!

(#34) Geller72 válasza azbest (#27) üzenetére


Geller72
veterán

Javaslom tanulmányozásra.
Ezt is.;)

--->>Honor is only one<<--

(#35) Synthwave válasza Geller72 (#22) üzenetére

Az első szavam "autó" volt (tényleg), szóval ez nem hat újdonságként. Nem a bonyolultságukkal van a legnagyobb bajom, hanem szimplán nem tetszenek. Nem váltanak ki semmi érzelmet, autót meg nem azért veszek, hogy a lehető leggazdaságosabban eljussak A-ból B-be. Miután kiszállok, minden egyes alkalommal elégedetten akarok visszanézni.

Maximum az ablak legyen elektromos, meg a napfénytető; még a szervó sem feltétel, sőt. Vezetési érzetre NAGYON más, mint a modern, tizenkettő egy tucat-kaptafa négykerekűek, amik annyira elveszítették az egyéniségüket, hogy ránézésre már meg sem mondom, milyen márka. Közvetlen az ember-gép kapcsolat, érzed az út minden rezdülését, és a picit kopottas bőr illata a háttérben finoman vegyül az olajéval.

Családom meg nincs, és ahogy nézem, nem is lesz...

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#36) bambano válasza Geller72 (#34) üzenetére


bambano
titán

két generációval ezelőtti cikket?
minek?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#37) tomcat78 válasza Synthwave (#21) üzenetére


tomcat78
senior tag

Azért utána még volt pár évig. Nem az agyon okosított, downsizeingolt "csodákra" gondolok ;] De egy vastagon gyárilag tartalékosra hagyott 2.7 v6 biturbo még mindig elég nyers hozzá, hogy élmény legyen a vezetés :C Pláne, ha az ember gyereke kicsit foglalkozik is vele.... :U :D Kézi váltó, kikapcsolható bizbaszok.... Nem egy drift autó, de az önzáró difi azért tud tréfás lenni még egy kotróba is.... :D

"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...

(#38) blackrulz


blackrulz
nagyúr

Engem a kamerás kérdéseknél picit jobban aggaszt a safety score mint jelenség a teslánál, mert innen egy lépés csak a credit score jellegű piaci modell.

When you want a circus you exalt the clowns

(#39) buherton válasza Geller72 (#19) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Pontosan ez a baj, a gyártók semmilyen választási lehetőséget nem adnak, hanem önkényesen eldöntik, hogy ha használod a termékeiket, akkor azzal együtt adatot is gyűjtenek.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#40) btprg válasza Geller72 (#22) üzenetére


btprg
aktív tag

Ez azért van, hogy így érzel a régebbi autókról, mert az autógyártók ezt a biztonsághisztériát nyomatják már évtizedek óta. Ez nekik elemi érdekük, hogy a vásárlókat a biztonságkérdés felnagyításával rábírják arra, hogy tökéletesen működő régebbi autójuk helyett vegyenek újat.

Igencsak túl van tolva a téma. Veszel egy új autót, az a legjobb, legbiztonságosabb. Egy év múlva kijön egy még biztonságosabb. Akkor már rögtön lehet rád mondani, hogy ha nem cseréled le azonnal, akkor te már veszélyezteted a családodat, bolond vagy, stb. :W Ha meg kompromisszumot kötsz, hogy a tiéd még elég biztonságos, akkor ez meg már egy teljesen szubjektív dolog, hogy mi számít elég biztonságosnak.

Aki felül a bizonsághiszti szopórollerre, az újra és újra nagy költségekbe verheti magát (meg akár le is kényszerül mondani arról amit szeretett), és mindezt egy olyan dolog miatt, ami a legtöbb ember életében sose következik be. Kisebb koccanásai mindenkinek vannak, de olyan durva balesetek igen ritkák, ahol egy OT autóban meghalsz vagy megnyomorodsz, egy újban meg megúszod. Ehhez persze az is kell, hogy ne baromállat módjára vezess, autópályán 150-nél a másik seggében 2 méterre, meg kormányt rángatva, és tisztában legyél a saját és az autód képességeivel.

Egy másik példa a bizonsághisztéria értelmetlenségére, és a kettős mércére: ha motorozol, szinte mindenki úgy gondol rád hogy milyen menő vagy, bár kicsit veszélyes. Ugyanezek az emberek hülyének néznek, ha egy 30 éves autód van, és nem értik miért nem félted jobban az életedet.
Nem lehet az élet egy biztonsági játék. Nem azt mondom, hogy direkt kockáztatni kell, de ha a 20+ éves autó nem oké, akkor az lenne a következetes, ha nem motorozol, nem biciklizel, nem elektromos rollerezel, nem sétálsz az utcán forgalmas út mellett a járdán stb. :)

Ami a javíttatást illeti, meg a fenntartást, hát az biztos nem mindegy, hogy milyen veterán autó. Egy régi prémium vagy különleges autó fenntartása biztos több, de amúgy szerintem egy nyugati veteráné alapból több mint egy szocialistáé. Nekem szocialista van, és így hogy ugyanazt gyártották kevés módosítással 10+ évig, így szerencsére vannak azért alkatrészek, nem kell pontos évjárat, felszereltség meg motorkód alapján aranyáron rendelni külföldről :)

Synthwave:
+1
Egyébként nem túl gyakori, de azért szerencsére lehet találni olyan nőt, aki nem új Sharan PDXYZTDI-re vágyik, meg nem gondolja azt hogy a gyereket beleültetni egy veterán autóba elmebetegség.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#41) btprg válasza azbest (#32) üzenetére


btprg
aktív tag

Azért nem biztos hogy ilyen egyszerű ez a dolog. Amikor megkaptam életem első androidos telefonját pár éve, akkor azzal kezdtem, hogy minden beállítást próbáltam személyre szabni, csak olyan engedélyeket adtam meg amire józan paraszti ész alapján valóban szüksége van az adott programnak. Az lett a vége, hogy nem működött normálisan egy csomó program. Toltam egy factory reset-et, és utána mindent elfogadtam és mindennek megadtam amit kért (akkor is ha túlzás), és láss csodát, minden hibátlan lett :U Szóval az elméleti lehetőség megvan, a gyakorlatban viszont nem biztos hogy jó.

Konteótól függetlenül, szinte biztos hogy a Google megállás nélkül gyűjti a pozícióadatot, akkor is ha kikapcsolod.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#42) kpbendeguz válasza bambano (#23) üzenetére


kpbendeguz
addikt

"de az akkor is problémás, hogy felveszik az utcaképet"

A google streetview is felveszi, sőt meg is osztja az utcaképet, ehhez képest a Tesla csak trainingre használja és nem adja tovább harmadik félnek.
Amúgy közterületen mindenkinek joga van olyan felvételt csinálni, amilyet akar, tehát ha közterületen lefotóznak, az ellen nem tehetsz semmit.
A megosztás már más kérdés, azt letilthatod, ha felismerhető vagy a képen, ezért szokták a megosztott tartalmakon - beleegyezés hiányában - felismerhetetlenné tenni az arcokat, rendszámokat, stb.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#43) bambano válasza kpbendeguz (#42) üzenetére


bambano
titán

az, hogy a google is törvényt sért, nem menti fel a teslát.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#44) Synthwave válasza tomcat78 (#37) üzenetére

"Azért utána még volt pár évig."

Csak dizájnban nem igazán, az életérzést nekem már nem hozzák; a favoritok igazából a '80-as évek német, olasz és japán mérnöki csodái (meg természetesen az Espritek, kiemelten a Peter Stevens-féle X180-as széria, plusz a C4-es Corvette, különösen a '90-es évjárat, mert az még a régi külső, de már az új belső), és persze Marcello Gandini koncepcióautói 1968 és ~1991 között. Azok náággyon $$$. : > De azért a '60-as, '70-es évek amerikai izomautói is megmozgatják a fantáziámat, még ha egy kicsit hátrébb is vannak a listán.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#45) Synthwave válasza Synthwave (#44) üzenetére

Ja, meg persze a Bertone koncepciók, 1968-tól ~1990-ig (bár ezek közül jópárat Gandini követett el), néhány sorozatgyártást is megélt modellel egyetemben. :D

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#46) kpbendeguz válasza bambano (#43) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Miből gondolod, hogy a google törvényt sért?

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#47) tomcat78 válasza Synthwave (#44) üzenetére


tomcat78
senior tag

2000 magasságáig azért még lehetett különbséget tenni legalább a gyártók között. Mármint formavilágan.
Egy sima 2001-es A6os az egyik autóm a nevezett motorral. Formára persze messze van a legendástól :R
A motor viszont... :D .Ha emlékeim nem csalnak, akkor még a Lamborghini-vel került az Audihoz az alapja. És bár sokan Lambo fejlesztésnek tartják az 5.2 v10-et is, semmi közük hozzá mérnöki szinten. Azoknak a motoroknak az alapjait még a Cosworth tette le. Amit meg szerintem nem kell bemutatni valakinek, aki szereti az autókat :DDD Nem Tsi meg Tfsi.... :U Amik persze korszerűbbek, de...... ;]

"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...

(#48) tvamos válasza tomcat78 (#47) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nézz rá egy új 4-es BMW-re! Azt fém lehet eltéveszteni!

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#49) Geller72 válasza btprg (#40) üzenetére


Geller72
veterán

1967-es bogaram volt. Nem kimondottan az alkatrészek voltak drágák hozzá, hanem a karosszéria munkák.De azok nagyon. :D Egy komplett festés is egy vagyon manapság.

--->>Honor is only one<<--

(#50) szunyika válasza Geller72 (#3) üzenetére


szunyika
tag

szerintem arra nincs kapacitása a teslanak hogy az összes autója összes kamerájának anyagát fogadja (sávszélesség) és tárolja (helyigény) a végletekig

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.