Hirdetés

2020. július 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) .mf


.mf
(veterán)

Láttuk már ezt a sztorit... Az állami támogatású kínai gyárak olyan alacsony árszintre mennek (dömping-árra), hogy a többi szereplő nem tud fejleszteni, kiszáll a piacról, eladja és leszereli a gyárat és a szabadalmait, technológiai know-howt. Amint már egyedüli versenyzők, egyből többszörösére, a régi piaci ár fölé emelik az árat, tudva, hogy egy ilyen gyárat felépíteni és berendezni, a technológiára a licenszeket visszaszerezni és fejleszteni elég nagy kezdeti kiadás, amibe nem biztos, hogy újra belemennek...

(#2) snecy20


snecy20
(veterán)

Én azt hittem hogy ezzel már 20 éve felhagyott! :Y

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#3) Yeffy válasza .mf (#1) üzenetére


Yeffy
(addikt)

:( :(

Big girls ride harder! || Kondi powaa'! ヅ

(#4) nubreed


nubreed
(addikt)

És így lesz Kína első számú gazdasági hatalom szép lassan... Amúgy meg Japán, Korea és még azok ahol egyébként komoly hagyományai vannak akár a kijelző gyártásnak, miért nem képesek ugyanazt megcsinálni, amit Kína is? Igen, a kaínaiak gecik, hogy a mindent felülmúló állami támogatással nyomják, de miért nem teszik akkor ugyanezt Japánban, Koreában (bár ott is megy ez valamennyire)? Rengeteg nagy múltú japán elektornikai cég dőlt be vagy lett eladva az elmúlt évtizedekben a kínai/koreai nyomulás miatt, ahelyett hogy picsognak, hogy hú/há hát le kell építeni/el kell adni ezt vagy azt az üzletágat mer a kínaiak beelőztek, és nem bírjuk ebben az ellenszélben, mondjuk talán el kéne gondolkozni azon, hogy azt kéne csinálni mint ami Kínában is megy.

We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

(#5) bitblueduck válasza nubreed (#4) üzenetére


bitblueduck
(aktív tag)

Mondjuk ehhez az is kéne, hogy legalább egy hasolnó nagyságú gazdaság/gazdasági szövetség álljon szemben Kínával. Mert ha Japán önti a pénzt egy ágazatba, és Kína is akkor vajon melyik bírja tovább szusszal? Főleg, ha sok fronton megy ez. Vagy megnyerjük a kijelzőket, és akkor melyik ágazatokat engedjünk el cserébe?

[ Szerkesztve ]

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#6) Feketelaszlo válasza nubreed (#4) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Japánban is ezt csinálták a '60-as és '80-as évek között a nyugati piacok ellenében egészen addig amíg ki nem pukkant a lufi.

(#7) nubreed válasza Feketelaszlo (#6) üzenetére


nubreed
(addikt)

Akkor reméljük majd Kínában is kipukkad. Mindenesetre a japánoknak ki kéne találniuk valamit ha fenn akarnak maradni a víz felett. Meg úgy kb. mindenkinek, mert a kínai dömping minden iparágra hatással lesz. Mondjuk az ember a pénztárcjával szavaz és én elvből sem vennék echte kínai tv-t de ezt nem tudom megmagyarázni több milliárd embernek, ők csak azt látják, hogy a kínai 40% -al olcsóbb mint a japán/koreai/taiwani.

We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

(#8) .mf válasza Feketelaszlo (#6) üzenetére


.mf
(veterán)

"Japánban is ezt csinálták a '60-as és '80-as évek között a nyugati piacok ellenében"

Pont a lényegben tévedsz. Japánban abban a korszakban az olcsó munkaerő és az IP-másolás hozta a versenyelőnyt, viszont piaci alapon működő cégek voltak, amelyek tartósan nem üzemelhettek veszteségesen; és piaci verseny volt a cégek között is. Sok területen pedig valós alapkutatást és fejlesztést végeztek, racionalizáltak és innováltak, igaz inkább az említett korszak végére.
Kínában ez a nagy különbség: néhány iparág/szegmens nem piaci alapon működik, bármennyire veszteséges lehet, az állam kipótolja adókból vagy más bevételekből; és állami irányítás vagy erős állami befolyás alatt áll, nincs igazi piaci verseny. A fejlesztésbe se tolnak annyit, mint anno a japánok.

(#9) Béééla válasza nubreed (#4) üzenetére


Béééla
(őstag)

Szabad piac, piacgazdaság, fujj állami támogatás, piactorzító hatás, nem rémlenek?
Korea amúgy csinálta. Nem kicsit.

Bélabá

(#10) Tetsuo válasza .mf (#1) üzenetére


Tetsuo
(aktív tag)

Mindenki ezt csinálja, aki tudja.
A monopolhelyzet evidensen emeli az árat, az erős verseny meg csökkenti.

Egyébként itt nem (csak) erről van szó.
A japán know how kifulladt, vagy pontosabban a fogyasztók az adott minőséget nem akarták megfizetni és emiatt nem érték meg az újabb fejlesztések. Az a minőségtöbblet, amit minden japán termék nyújtott komoly költségekbe/árba került. A 80-as évek elektronikai eszközei ezért mutatnak nagyobb innovációt a mai, végsőkig könnyített, nulla tartalékkal rendelkező termékeknél.
A mai embernek ez nem kell, mert a hosszútáv helyett a frissesség lett fontosabb. A "fejlődés" pedig úgy felgyorsult, hogy szinte évente újabb szabványok tömkelegének kell megfelelni minden eszköznek, amit sokszor a gyártók is csak lemaradva tudnak követni (pl. elmarad az alapos tesztelés).

A japán munkamorál, a japán néplélek (bár egyre kevésbé van ilyen), nem tud átállni a minőség helyetti dömpingre, míg a kínaiaknak ez könnyebben ment. (Ennek sokrétű okait most nem taglalnám.)

[ Szerkesztve ]

(#11) nubreed válasza Tetsuo (#10) üzenetére


nubreed
(addikt)

Számomra sokkal szimpatikusabb és sokkal közelebb áll pont emiatt a japán mentalitás. És szívesebben veszek olyan terméket, aminek a létrehozása mögött ez a mentalitás van.
Habár kínából sem feltétlenül csak az ultragagyi dömpöng cucc jön mindig, ott is vannak igényes és innovatív fejlesztések. Csak, hogy egy példát említések, amit pl. DAC/AMP vonalon művel néhány kínai gyártó az egész érdekes.

We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

(#12) janeszgol válasza Tetsuo (#10) üzenetére


janeszgol
(veterán)

+1
Egy kivétellel, és az a Sony. Már 15-20 éve nem azt képviseli, amit leírtál.

Szeptemberben szerzodes hosszabbitas. Tervezett telefon: Huawei P40 lite. (Huawei P Smart Z alternativa.)

(#13) nubreed válasza janeszgol (#12) üzenetére


nubreed
(addikt)

Attól függ melyik termékcsoportban. Mert nem mindenben kurvultak el.

We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

(#14) Necroman_Mk2 válasza nubreed (#4) üzenetére


Necroman_Mk2
(senior tag)

"miért nem képesek ugyanazt megcsinálni, amit Kína is?"

Mert ahhoz csökkenteni kellene a költségeket, aminek egyik leghatékonyabb módja a fizetések csökkentése lenne. És ezt, érthető pszichológiai okokból, nem akarják meglépni, mert csak káoszt eredményezne. Minimum a képzett, motivált munkaerő elvándorlását, rosszabb esetben zavargásokat is.

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#15) NumberGuy válasza .mf (#1) üzenetére


NumberGuy
(tag)

Ez nem szokott azzal kiegészülni, hogy a csődbe ment konkurens cég márkanevét megvásárolják, és ezen a név alatt adják ki most már a saját terméküket? :) Pl. Philips néven forgalmazott TP Vision tévék (és most már hang eszközök) https://prohardver.hu/hir/philips_av_uzletag_vissza.html

[ Szerkesztve ]

(#16) btprg válasza NumberGuy (#15) üzenetére


btprg
(tag)

Ez a legundorítóbb dolog szerintem... Épp nemrég láttam az InterSpar-ban valami low-end lapostévét "Telefunken" néven. Garantáltan semmi köze nincs a németekhez és az eredeti Telefunken gyárakhoz. Meg az Orion gagyikínai mikrohullámú sütők és társai.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.