Hirdetés

2019. október 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) scarabaeus


scarabaeus
(őstag)

Csak induljon el ez a megoldás, és terjedjen, gyorsan.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#2) Duracellm... válasza scarabaeus (#1) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

A mostani M.2-es SSD-k teljesítményét mondjuk csak ötszörözi, akkor még 2 év múlva is nagyon korai lenne consumer-piacra dobni.

Asztali feladatokhoz feleselgessen fürge, és árban biztos nem 20%-al lesz drágább mint a mostani csúcs a 3D nand. ;]

És ez a késleltetés is lemegy a klozeten, ha a PCH-ra kötik rá.

[ Szerkesztve ]

(#3) -=MrLF=- válasza Duracellm... (#2) üzenetére


-=MrLF=-
(senior tag)

Ez jól néz ki, 5-6 év és csak becsatornázzák a procihoz közvetlenül mint a ramot, legalább egyet a rendszernek.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland

(#4) Duracellm... válasza -=MrLF=- (#3) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Szerintem nem vagyunk messze ettől :K

A meredeken felfelé induló majd 900-nál vízszintessé váló vonal azt jelenti hogy "valami" veszettül visszafogja. A hagyományos memória, 500K*-tól indul 4300K*iops-nél ér véget, ilyen körülmények között. Ha meghosszabbítjuk azt a görbét, és eldobjuk a CPU és e közül - jelenleg elterjedt/szabványos - pci-express csatornát, ami ezt limitet okozza: akkor nagyon oda fog vágni!

*Forrás

[ Szerkesztve ]

(#5) tibaimp válasza Duracellm... (#4) üzenetére


tibaimp
(őstag)

A "Forrást" megnézve, nem sok mindent értettem belőle, de csináltam egy ilyet a saját RAMdisc-emen, ez többet mond minden szónál:

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#6) Cefet


Cefet
(aktív tag)

Ha memrisztoros alapú a cucc, akkor RAM sebességen fog működni...

(#7) scarabaeus válasza Cefet (#6) üzenetére


scarabaeus
(őstag)

Az ugyan a HP és a SanDisk biznisze, de ez is hasonló, RAM-ok nagyságrendjébe tartozó sebességű.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#8) Cefet válasza scarabaeus (#7) üzenetére


Cefet
(aktív tag)

Szerintem mindegy minek hívják, a lényeg ugyanaz, a kialakítás dettó. A sebesség, és a tartósság okán nem is lehet más. Azt nem értem, hogy az általad is említettek miért nem tolják már ki, hiszen a HP-nál már évekkel ezelőtt is volt (próba) tömeggyártás. Tudom, hogy nem akarták a Flash-t kivégezni, mert van pénz benne (főleg most a 3D-ben), de ez azért mégiscsak lutri, mert ha valaki piacra dobja, nagyot szakíthat vele. Az biztos, hogy minden félvezető gyártó, és sok egyetem kutat memrisztor témakörben. Úgy látszik, hogy az Intel-Micron páros elérkezettnek látja az időt a piacra lépéshez. Gratula nekik, és az a sejtésem, hogy rövidesen követi őket a többi gyártó is...

(#9) Duracellm... válasza Cefet (#8) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

"mert ha valaki piacra dobja, nagyot szakíthat vele."

Átlag felhasználó Most elérhető leggyorsabb és legelterjedtebb portja a M.2 és sata3.
Egy ilyen eszközbe, ha beleteszel a 3d nand-nál 5X gyorsabb médiát, nem lesz meg az 5x-ös gyorsulás, mert korlátozták ezek szabványok. Ezért teljesen értelmetlen lenne Most piacra dobni consumer piacra, ha a termék ugyan azt tudja - felhasználói oldalról - mint a konkurencia, csak 3x annyiba kerül. :)

Kivárnak, amíg lesz rá igény, megfelelő szabvány és több millió darabot lehet eladni, haszonnal...

[ Szerkesztve ]

(#10) Cefet válasza Duracellm... (#9) üzenetére


Cefet
(aktív tag)

Az átlag felhasználónak is lenne igénye egy gyorsabb, nagyobb, tartósabb, esetleg olcsóbb tárolóra. Az alaplapokon lévő adatátviteli csatornák áteresztő képessége is függ az iparág szereplőitől, a gyártóktól. Ha akarnák, akkor akár a RAM-ok sebességével is elérhetőek lennének a háttér tárak. Eddig nem volt rá szükség, de úgy látszik az új tárak (sebességben) gyorsan kinövik a meglévő csatolókat.
Szóval igazad lehet a "most"-ban, ezekhez az új tárakhoz új gép is kell majd.

(#11) Duracellm... válasza Cefet (#10) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Igény lenne rá, de fizető képes kereslet még nincs. Ez már nem a tárolásról fog szólni, ez annál több lesz ;)

Szerintem az új irány az lesz, hogy a CPU kap nem-felejtő, alacsony késleltetésű memóriát, amibe a OS+programok+beállítások beleférnek. És lesz egy vagy több ugyan ilyen sebességű, de nagyobb késleltetésű "háttértár memória", amiből be lehet tölteni, ki lehet menteni ide a dolgokat.
Így bekapcsolás után 0,5sec alatt használható lesz a gép, és onnan folytatod ahol abbahagytad, bármihez nyúlsz nincs érezhető különbség elérési időben, nem tudod megmondani hogy háttértárról dolgozol, vagy memóriából, mindkettő hasonló teljesítményt nyújt. Értelem szerűen a CPU kisebb adatokat mozgat/változtat, oda a drágább, kis késeltetésű változat kell.
Az már maga lenne a csoda, ha a két terület ugyan azokból az alkotórészekből állhatna, csak a power-state-e határozná meg, hogy az a terület kis/nagy késleltetéssel dolgozik, aszerint hogy a művelet mennyire sürgős a processzornak lehetne energiát spórolni.

200GB-1600GB /memória/ most még kivitelezhetetlen/drága a CPU mellé, egyenlőre.

[ Szerkesztve ]

(#12) scarabaeus válasza Duracellm... (#11) üzenetére


scarabaeus
(őstag)

Igen-igen, annak idején, amikor először kerültek ezek szóba, eszembe jutott a 2000-es évek elejéről az iPAQ-em, ami ugyan fő- és backup akkuról és RAM-ból, de hasonlóan működött: a háttértár és a műveleti tár ugyanaz a RAM volt, lehetett közöttük húzni a határt ugyan az egyik-másik javára, de a "háttértár" részből közvetlenül, betöltés nélkül futottak a programok, a műveleti tár csak azok adatai részére volt, nem is annyira elkülönítve. Persze ha lemerült a fő-, majd a backup akku is, akkor jött a teljes gyári állapotról indulás, ROM-ból betöltve a rendszert a RAM-ba, aztán jöhetett a backup visszaállítása a CF vagy SD kártyáról.

Viszont, a programok simán a "helyükön" futottak.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#13) Cefet válasza Duracellm... (#11) üzenetére


Cefet
(aktív tag)

:K
Én is valami hasonlót képzelek el. Kicsit árnyalja a képet, hogy memrisztorból kapuáramkörök is készíthetőek.
Nagyon távlati jövő, de nem elképzelhetetlen, hogy kapsz egy chipet, amiben van 1000 milliárd memrisztor, és a rátöltött firmware-től függ, hogy CPU, GPU, vagy tár legyen, esetleg mind egyszerre. Sőt, esetleg valósidőben, a futó alkalmazás igényeihez szabja a belső struktúráját. Ugyancsak bónusz, hogy egy memrisztor nem csak két állapotot vehet fel, ami által ideális lehet analóg számítógépek készítéséhez. Szerintem a legnagyobb elmék is csak agyalnak rajta, hogy mi mindenhez lehetne felhasználni...
Alapvetően meg fog változni a számítástechnika, de valószínűleg nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan, egyik részterület a másik után. Talán éppen most kezdődik a tárakkal...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.