Hirdetés

2019. október 23., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Jim Tonic


Jim Tonic
(nagyúr)

Jól hangzik. Mit jelent ez megjelenés szempontjából?

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#2) Balika911


Balika911
(nagyúr)

Hajrá, nyomassák csak, az viszi le az árakat.

Samsungnál hogyan vannak a V-NAND generációk? Én így tippelem, de nem biztos hogy helyesen:
1) 24 réteg MLC (850 PRO)
2) 32 réteg TLC (850 EVO, PM863)
3) 32 réteg MLC (SM863)

Szerk.: Megnéztem, a 850 PRO is 32 rétegű, rosszul emlékeztem. Így tényleg jó lenne egy leírás erről.

[ Szerkesztve ]

(#3) GIJoe válasza Jim Tonic (#1) üzenetére


GIJoe
(őstag)

Jól hangzik valóban, bár ha addigra az Intel előjön 3D Xpoint-al , HDD ár alá fog beesni az ára...

(#4) Marauder válasza GIJoe (#3) üzenetére


Marauder
(csendes tag)

Addig csak mintapéldány lesz, a sorozatgyártás odébb van.

(#5) Petykemano


Petykemano
(addikt)

az intel-micron 3D XPointról mikor írtok?

(#6) MK VII


MK VII
(veterán)

Jöjjenek csak a gyártók, hogy minél hamarabb lemenjenek az árak. :K

(#7) vicze1 válasza Petykemano (#5) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Csak kisebb forradalom lehet belőle, szóval nem igazán kell említeni. ;]

(#8) Petykemano válasza vicze1 (#7) üzenetére


Petykemano
(addikt)

én nem hiszem azért, hogy első körben minden alapjaiban változtatna meg.
1000x gyorsabb a NAND-nál és 1000x tartósabb, és 10x többet lehet elhelyezni belőle, mint a DRAM-ból. De kevesebbet mint a NAND-ból és lassabb, mint a DRAM. Ha ez nem így lenne, írták volna. Azt is írták, hogy pl valószínűleg a HBM-nél lassabb eléréssel rendelkezik. És azt se részletezék, hogy milyen sávszélességet tud. A HBM1 512GB-ot átvisz. A jelenleg kapható tokos SATA3 SSD-k meg 500Mb-ot. 1000x szorzóval megvan, de ahhoz csatolás. Szóval ezek így még érdekes kérdések.

Elsőre azt mondanám, hogy a felhasználási területe lehetne az SSHD-kben HDD-kben a DRAM és az SSD cseréje/összevonása. Ultramobil eszközökbe RAM és NAND helyére szintén összevonva. Hiszen lehet, hogy egy LPDDR3-nál már gyorsabb elérhetést biztosít. Bár arról nem vagyok meggyőződve, hogy azzal tényleg nyerünk, ha újraindítással sem lehet törölni a ram tartalmát... :)

(#9) pusszycat válasza Petykemano (#8) üzenetére


pusszycat
(veterán)

Akkor beveszem az eladó SSD hirdetésem. :D

" Minél előbb, annál hamarabb." - by pusszycat. Samsung 860 EVO SSD 500 GB inside :) Samsung Galaxy S9 Plus & Huawei P Smart

(#10) Duracellm... válasza Petykemano (#8) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Szerintem NVMe-s eszközök formájában jön elsőként. Mert ott adott a sávszélesség/késleltetés hozzá, és azt pont arra találták ki, hogy úgy lehessen használni, mint a CPU melletti hagyományos memóriát. Ez meg arra pont alkalmas...

És igazad van, ehhez mindent le kell majd cserélni, ami eltart majd egy darabig.

[ Szerkesztve ]

(#11) vicze1 válasza Petykemano (#8) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

A cél valójában a DRAM és a HDD egyesítése 1db eszközbe. Ha tudja egy régebbi DRAM sebességét, már az is óriási előrelépés, nyilván teljesen új csatlakozás kell, és nem csak HW oldalon kell minden megváltozzon, hanem SW oldalon is nagyon-nagyon más kezelés kell hozzá.
Amúgy főleg szerver oldalon nagyon fontos lenne DB-kehez, hogy legyen egy ilyen gyors tároló, szóval az első célpont a szervereknek lesznek.

"újraindítással sem lehet törölni a ram tartalmát"
Most kb. ez olyan mondat, mintha azt mondanád, hogy nem lehet benzinnel tölteni az elektromos autót. Tudom, hogy ilyen esetekben nehéz elszakadni a régi berögződésektől, de ez egy teljesen másfajta megvalósítása a számítógépnek, ezért is írom, hogy kisebbfajta forradalom lehet, ha tényleg tudja azt, amit ígér, de azért sok buktatója is van nyilván.

@Duracellm...: Igen PCIe/NVMe-t írtak. SATA lassan olyan, mint valami kőbalta... Jobban elavult mint anno az IDE.

[ Szerkesztve ]

(#12) Petykemano válasza vicze1 (#11) üzenetére


Petykemano
(addikt)

Nem elég csak a sebességét tudnia, hoznia kell a kapacitását is. A NAND is épp ezért csak egy átmenet volt a DRAM és a mégneses lemezek között. Jobb - közelítve a DRAMhoz - eléréssel közelített szép lassan a HDD kapacitásához még egy nagyjából megfizethető áron.
A cikkek, amik taglalták a 3D XPoint technológiát leírták, hogy vannak más fejlesztések is, de egyelőre még nem született meg az áttörés, ami mind a három szempontot maradéktalanul hozza. Persze kétségtelen, hogy mindennek árának elfogadhatóvá/eladhatóvá süllyedésében fontos szerepet játszik, hogy mennyire sikerül elterjeszteni. Abu például a HMC-ről mondta, hogy jobb, mint a HBM, csak még nincs kész (ez nem segít a terjedésben és a terjedésből fakadó olcsósodásban) és drágább is(, ami szintén nem segít.)

Szerintem ez a 3D XPoint sem az áttörés még. Az áráról persze nem tudunk semmit, nyilván drága lesz eleinte, most a rossebb SSD volt az elején. De végülis ez is csak közelít a DRAM sebességéhez és annál nagyobb sűrűséget tud, de egyelőre úgy tűnik, a kapacitás meg nem fogja elérni a NAND-ét. Tehát egyelőre nekem úgy tűnik, hogy ez is csak egy fázis, egy államás a DRAM és a HDD egyesítésének útján és nem tradeoffoktól mentes.

NA olvasom a prohardveres cikket...

[ Szerkesztve ]

(#13) CoDWaW07


CoDWaW07
(őstag)

Hajrá, nyomják csak le az árakat :C :K

●ASUS M5A97 EVO R2.0 ● AMD FX8320 ● 8 GB Corsair Vengeance 1600 Mhz ● MSI R9 280X 3GB ● Samsung 850 EVO 120 GB ● 1.5 TB ● Cooler Master Silent PRO 600W ● iPhone 6 Space Gray

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.