Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kis Retro :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
f(x)=exp(x)
őstag
Nagyon jó volt olvasni a cikket.....hát igen. Jól lehet látni, hogy milyen gyors a fejlődés. 32MB RAM akkoriban még elég volt, most meg lassan 32GB is kevés (na jó, ez túlzás, de a játékok mesterségesen feltúrbózott hardverigénye kezd felháborító méreteket ölteni).
-
Zoz
őstag
válasz f(x)=exp(x) #1 üzenetére
Mennyi ilyet raktam össze anno!
A ház lehet a legrégebbi a konfigban, az egy 286 vagy 386-assal kezdhette. Rettenetesen utáltam ezt a fajta házat, főleg mikor tele kellett rakni kis floppy, nagy floppy, cd, meg 1-2 vinyó...
A RAM-ok meg igazán különleges darabjai annak a kornak! Ezek az úgynevezett downgraded memóriák, amikor vesznek a szükséges kapacitásnál több hibás IC-t, és mindegyiket csak részben használják fel, így lesz az aktuális daraboknál 12MB hibás IC-ből 8MB RAM... az egyik fajta modulokon jól látszanak a bekötési pontok amikkel egy-egy részt kötnek be az adott IC-ből.
Persze az ilyen fél halott RAM IC-knél gyakran hamar megdöglött a másik fele is, így az ilyen modulokból legalább 50% visszajött garba... de ez kellett a népnek, mert ez volt a legolcsóbb.
Később még SD RAM-ok idején is voltak ilyenek. -
MODERÁTOR
'97? Azt hiszem akkoriban egy TSENG ET 6000-rel ment a gépem. Azt hiszem abban az évben, vagy akörül cseréltem Nvidia Riva 128-ra. Király időszak volt. Jó volt olvasni a cikket, köszi.
-
macilaci78
nagyúr
Ilyen házakkal megáldott gépek voltak a koliban. Digit kijelzőn 5 mHz, turbo gomb megnyomása után 26 mHz. Hogy meglódult a Street Rod!
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Ádyka
őstag
Szokásos jó írás, jó képekkel
"......míg a 200-as Intel 19500 forinttal került többe. Ez nem tűnik soknak....."
Tényleg nem tűnik soknak, hanem rengetegnek, ilyen árú konfignál.A cyrix procik nagyrészt a felébe kerültek az intel prociknak ezekben az időkben. A teljesítmény meg közel sem volt a fele, sőt dos alatt kimondottan pattogtak.
1997. VII. 2. Az akkor még sok cég árai közül a legalacsonyabb árakat kiválogatva:
IBM 166+ 13200 Ft
IBM 200+ 17900 Ft
AMD K5 100 9400 Ft
AMD K5 133 11990 Ft
AMD K5 166 17900 Ft
AMD K6 166 39960 Ft
AMD K6 200 59900 Ft
Intel 133 20900 Ft
Intel 166 25500 Ft
Intel 200 44920 Ft
Intel 166 MMX 45900 Ft
Intel 200 MMX 79490 Ft1998 VII. 29. -én a legalacsonyabban meghirdetett árak:
IBM 233 MX 9900 Ft
AMD K6 233 15700 Ft
AMD K6 300 27650 Ft
AMD K6-2 266 22880 Ft
AMD K6-2 300 34550 Ft
Intel 166 MMX 14900 Ft
Intel 200 MMX 19300 Ft
Intel MMX 233 19900 Ft1998. XII. 09.-én a legalacsonyabban meghirdetett árak:
IBM 233 MX 9900 Ft
IBM 266 MX 12090 Ft
IBM 300 MX 13200 Ft
AMD K6-2 266 15174 Ft
AMD K6-2 300 19000 Ft
AMD K6-2 333 23100 Ft
Intel 200 MMX 19300 Ft
Intel MMX 233 18920 FtA 300 MX elvileg / kb 233 MHz körül ment, ahol az azonos valós órajel miatt már nem volt olyan egetverő a lemaradása. És még így is olcsóbb volt.
Valamint sok alkalmazásban igencsak odacsaptak Pl.:
- tömörítgetés: ami akkor nagyon népszerű volt: Itt kb 35-40 %-kal gyorsabbak voltak intel azonos órajelű
megoldásainál.
- Windows bootidő: kb 20-30 %-kal nyert a cyrix azonos órajelen, PR számopzást nézve egál
- XP alatt webezgettem, persze kínlódás volt, de egyértelműen szebben mentek az oldalak cyrixonEttől függetlenül valamiért én is kitesztelt 166@262 MHz-en Intelt vettem az ST6X86 PR166 után Acorp TX lappal. Franc tudja miért, pedig biztos drága volt.
[ Szerkesztve ]
Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
nyunyu
félisten
'97? Azt hiszem akkoriban egy TSENG ET 6000-rel ment a gépem. Azt hiszem abban az évben, vagy akörül cseréltem Nvidia Riva 128-ra.
Letezhet, 97 karacsonya korul jelent meg a gyorsabb Riva 128ZX, 98 szeptemberetol volt kaphato a TNT.
Mondjuk akkoriban kb. fel ev alatt elavult egy VGA, mert kijott valami meg durvabb
(98 tavasz: Voodoo 2, nyar eleje Matrox G200, nyar vege S3 Savage3D, osz TNT, 99 tavasz: Voodoo 3, Matrox G400, TNT2, Savage4...)Haz meg valami nagyon kovulet lesz, '90 vagy '91-ben vett 286-osunk lakott pont ugyanilyenben.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
RexMaximus
senior tag
A jo oreg Ready, a net elotti korszak arbajnoka, a mai napig kisert a vadasz utcaban. Par eve latam a kirakaton keresztul mmx-es posztereket ott... jobban mutatnanak nalam
-
nyunyu
félisten
1998 VII. 29. -én a legalacsonyabban meghirdetett árak:
Intel MMX 233 19900 FtEn hulye ekkoriban nyugdijaztam a Pentium 100-amat, helyette vett P2-300 meg valami 40k-ba fajt, plusz nagyjabol ugyanannyi volt hozza az Asus P2B is.
-
snecy20
nagyúr
Ebből a korszakból nekem az maradt meg, hogy szinte soha semmi nem akart működni, a játékok fele hol elindult, hol nem.
Meg a 97-98 körüli idő már az a korszak volt, hogy hardveres gyorsítás nélküli VGA-val kezdtek a játékok élvezhetetlenné válni... Meglepően gondtalan időszak a mai ezen a téren. Akkor meg mentek a nagy bütykölések, szinte minden nap fejjel benne voltam a gépházban mert mindig akadt "némi teendő" odabent.Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Lenry
félisten
egyébként a Turbo gomb pontosan mit csinált?
nekem is volt az akkori gépemen, de már fogalmam sincs, hogy csinált-e egyáltalán valamit...Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
troller
senior tag
Riva 128, azt én is benyaltam'97-ben, egy PCI-os STB Velocity 128 személyében (Penium MMX 233-am volt valami jó kis tomato alaplapban és nem volt AGP még benne), ha jól emlékszem 60 ezer Ft volt az ára, soha többet nem adtam ennyit videókártyáért, és egyikben sem csalódtam akkorát mint abban. Olyan szinten voltak ratyik a driverek hozzá, hogy pár hónapon belül vettem mellé egy Elephant 3Dfx Voodoo 1 kártyát mellé és azon toltam a Quake 2-t meg az Unrealt. 2D-s kártyaként elég sokáig kitartott, később került mellé egy Voodoo2-es, majd még egy SLI-be, ezt a 3 kártyát cserétem egy dara Voodoo3-ra, utána rendesen üresnek tűnt a ház.
Asus P8H67M-LE; Xeon E3-1270v2; 2x8GB DDR3; PNY GTX 1660 super 6GB
-
nyunyu
félisten
válasz RexMaximus #7 üzenetére
A jo oreg Ready, a net elotti korszak arbajnoka,
Nekem a Carrera jut eszembe az Ifabora/Compfairre jaro, mindenszarprospektustosszedo idoszakombol, valahogy mindig naluk kotottem ki.
Azok mikor zartak be?Ha jol remlik, mikor 98 osszel egyetemre kerultem, akkor mar nem mukodtek, 00 korul lett a helyukon a masik legendas lehuzomuvesz banda.
-
troller
senior tag
Én '98 szeptemberében cseréltem a 233mmx-et 300-as PII-es Celeronra, még az L2 cache nélkülire, és még kaptam is vissza pénzt. Jó kis Abit BH-6 alaplapban meghúztam 4,5*66 helyett 4,5*100-ra, magasan verte a 233mmx-et játékok alatt, pedig azt is 266-ra húzva használtam.
Asus P8H67M-LE; Xeon E3-1270v2; 2x8GB DDR3; PNY GTX 1660 super 6GB
-
Steve1207
veterán
Ja, akkoriban nem a bugokat kerestük, hanem örültünk, ha elindul valami...
Nekem a floppys szüttyögések "hiányoznak", hoztad haza a cuccokat nagynehezen, aztán vagy meghalt, vagy jó kis crc hiba kicsomagoláskor...(#14) troller: fú de bírtam BH6, BH6-II, meg volt valami VIA chipes "olcsóság is" (VH6 meg VH6-II talán).
Imádtam a Slot 1-es Socket 370 átalakítókat (de javítsatok ki, ha nem az volt a neve).[ Szerkesztve ]
.
-
vamzi
senior tag
Ez a gomb lényegében a gép sebességének a lassítására szolgált, gyártótól függõ megoldással. Az igényesebbeknél leosztotta az órajelet, vagy kikapcsolta a cache-t (meg még néhány trükközés).
Arra szolgált, hogy ha véletlenül a régi CGA-s játékaidat akarnád futtatni a csúcsszuper 486DX4/120-on, akkor pl. a menõ manóból többet is láss, ne csak egy elmosódott foltot a képernyõn.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turbo_button
http://forum.hwsw.hu/topic/5637-mire-jo-a-turbo-gomb/ -
aram01
nagyúr
én úgy emlékszem hogy 98-ban építettem a gépem 320k-ért (javitsatok bele ha nem emlékszem pontosan a paraméterekre)
300-as cerka proci
valami lap
32mb ram
8mb intel vga ?
18 mb valami vodo
4x cd író (az íróhoz vennem kellett valami halál drága scsi átalakítót)
vinyó: talán 3,2-es?
17 crt monitorIsten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
-
nyunyu
félisten
egyébként a Turbo gomb pontosan mit csinált?
Nagyon regrol ered, talan meg a 286 idoszak elejerol.
Turbot kikapcsolva az alaplap visszaallt a szabvanyos 8MHz-re, hogy a programok pont olyan gyorsan fussanak, mint egy eredeti ATn, illetve a periferiaknak se okozzon gondot a magasabb orajel, hiszen akkoriban meg nem minden periferianak volt sajat oszcillatora, helyette az ISA busz orajelet osztottak/szoroztak. *
Bekapcsolva meg annyin ment, amennyit a gepben levo alaplap+proci tudott.
Felteve persze, hogy ra volt dugva az alaplapra, mert 386/486 kornyeketol kezdve mar tuske sem volt neki az alaplapokon, fuggetlenne valt egymastol a proci es az ISA busz orajele, helyette a 33/40/50MHz-t kezdtek belul hasznalni, 486DX2-tol felfele szorozni is, illetve azt vette at a PCI is.
*: Jart nalam anno egy 8 bites ISA buszos, eredetileg 4.77MHz-s XTbe valo hercules kartya, annak mar az ATk 8MHzre emelt busz orajele is sok volt.
Kepet ugyan adott, de a szerencsetlen monitor nem birta kovetni, olyan gyorsan futott.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
snecy20
nagyúr
válasz Steve1207 #15 üzenetére
Amikor divatba jött, hogy a CD-s játékok már nem csak pár MB-ot pakoltak fel a HDD-re (lényeget úgyis beolvasta CD-ről), hanem a komplett CD tartalmát, na onnantól kezdtek égetően szűkösek lenni a 600MB meg 1GB-os vinyók.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Archttila
veterán
Hazaértem elolvasom!
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Nem mindegyik alaplap állt vissza a szabványos 8MHz-re, a késői 486- oknál kisebb volt a leosztás tehát magasabb maradt a freki. A turbo tüskéi a 486- os lapokon még megtalálhatók, a Pentiummal halt ki, némelyik S7 lapon még rajta van fizikailag de nem működik.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
davidsone
addikt
mai szemmel nagyon ótvarúl néz ki de jó vissza tekinteni a retro korba
[ Szerkesztve ]
...reklámozzák, terjesztik, beszippantják az agyadat, megerjesztik...
-
br.rak
őstag
300as cerka. Hát, ez inkább 99 eleje itthon, pláne ha ha az "A"-s verzió
8mb intel vga: :i740 D3D (pl incoming) alatt elég szépen ment, viszont open GL driverekbe beletört az intel bicskája (nagyon sokáig ez volt az alap az intel integrált VGA-ihoz)
18mb valami vodo (ilyen nem volt sima V1: 4 mega, a Rush nevű szörnyszülött 6m, V2 8 v 12 mega és volt egy banhsee ami talán 12megás (AGP?) volt)Ebből a konfigból 17es monitor lehetett talán a legkomolyabb (plána he jó frissítése értékeket tudott)
Sokan szidtátok a riva 128-t. Pedig 98-ra már nagyon baráti volt az ára. Ha jól rémlik a megás natúr VGA kimenetes, valami 10k HUF volt, amikor a V2 olyan 50-70e között vesztegették, nyilván jobb volt, de annyival.
Engem nagyon sokáig kiszolgált egy ilyen AGPs kártya, talán 2001-02- ig. És alapvetően kisebb nagyobb kompromisszumokkal, de minden elment rajta.turbo gomb:
Az újabb gépeknél már csak egy sima vezérelhető "jumper" volt a házon. Pl ha a kiosztás engedte tudtad vagy a szorzót vagy az FSB-t emelni gombnyomásra vele[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Tenyleg, a Carrera. Ilyen egybeirt, dolt betus logojuk volt nagyobb C-vel. Ugy eltuntek, hogy a tudatom legmejere kerultek. Vlsz en csak arlistajukkal talalkoztam, nem kovettem oket.
En is minden szart osszeszedtem ezeken a rendezvenyeken, ujsagokat leszamitva errol a csatornarol jot meg info
Igy utolag a regi ismertebbek kozul nem tudom ki maradt fent (Aqua de ok 98 korul indultak. Edigital elodje is akkori lehet kb).
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
Azok az egykori Tomató alaplapok manapság minek felelnének meg, a mai kínálatból?
-
-
titán
Ilyen Cyrixom volt. Utáltam a Pentiumom után, szörnyű volt. Játékok utálták, akadozások, fagyások desktopon is. Pár hét küzdelem után váltotta egy K6. Megváltás volt.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
nyunyu
félisten
válasz RexMaximus #26 üzenetére
Igy utolag a regi ismertebbek kozul nem tudom ki maradt fent (Aqua de ok 98 korul indultak. Edigital elodje is akkori lehet kb).
Par hete setaltam a Bartok kornyeken, meglepetten vettem eszre, hogy mar a Qwerty is bezart, pedig azok is igen kovuletnek szamitottak.
Talan mar csak a Rufusz van meg mutatoban a muegyetem kornyeken a 98 korul osztodassal szaporodo szamtechboltok kozul, tobbi mar mind megszunt.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
válasz RexMaximus #36 üzenetére
Nekem ugy remlik, fel eve meg megvolt a bolt, meg a Mammut aljaban levo fiokjuk is mukodott.
Eredeti bolttal szemben a laptop szakuzletet, meg a szervizt szuntettek meg par eve.
[ Szerkesztve ]
-
Nekem PR300- as volt, atomstabilan ment, PR400- ként klónoztam nemrég, ez is atomstabil és FX5500- al dobálja a 100FPS átlagot Quake1 és 2- ben is, tehát a relatíve gyengébb FPU ellenére sincs nyoma szaggatásnak, mikrolaggok sem nagyon vannak, szemre legalábbis. Persze tudom hogy azért a PR400 ritka volt itthon de a 300- ast lehetett kapni sokáig.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
nyunyu
félisten
Eredeti Quakeet szoftver renderrel, vagy GLQuaket?
Utobbi ugye a hajszaritodat kergeti, nem a processzort.Quake 2-nel mar egyben volt a ketto, nem utolag hegesztettek hozza a kulonbozo 3D gyorsitok tamogatasat.
[ Szerkesztve ]
-
-
arnd
senior tag
Vörös Csillag mgtsz... és legalább valóban magyar tápegység volt. Hazai fejlesztés stb.
Akkoriban még elég macerás volt beszerezni megfelelő alkatrészeket, CoCom lista... szóval ne hasonlítsuk a Vargané tápokhoz. -
őstag
Én egy szalagos Commodore koppintással kezdtem
Utána nagyon erős vasnak tűnt a 486-os gép1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
djculture
félisten
Az a vicc hogy maga a turbo gomb a nevével ellentétesen arra szolgált hogy lebutítsa az órajelet mert a régi programok az alaplapon lévő kristály 4,77 MHz-re voltak belőve, igy a későbbi procikon extra gyorsan hibásan futottak. Később ugyanis a 286 386 stb korában már ez a krisztály rezonator 14.31818MHz-en működött
[ Szerkesztve ]
-
Andrew_31
Modder
Régi szép idők.
A jumper-es megoldást imádtam.
Azt nem felejtette el a Bios.
Én végig jártam a szamárlétrát.
286-tól napjainkig.
486 DX2-66 már FSB záras volt. De az alternatív jumper beállítással akkor is ment 80-on.
De volt olyan lapom amivel ilyen megoldással a DX33-ból DX66-ot csináltam.Az tekert rendesen 66-os FSB-vel. Haver DX4-100-as gépével simán felvette a versenyt.
Első P1-es procim egy Intel P1-75 volt ami 100-on stabil volt.
Ezt haver munkahelyén kicserélte egy P1-100-ra ami ment 133-on.
De a kedvencem ebből a szériából a P1 166MMX volt,ami jól megfeszelve vitte stabilan a 266MHZ-et.
Azért azt hozzá tenném, hogy első gépem egy Commodore 16 volt ,ezt eladva az árából Bécsbe vettünk egy C128-at.[ Szerkesztve ]
-
-
cinemazealot
addikt
Nagyon kellemes nosztalgia volt olvasni a cikket, köszönöm.
1997-ben én éppen a műegyetemet kezdtem egy a nagybátyámtól kapott 200 MHz-es MMX Petyával. Annak ellenére, hogy nagyon nem volt egy korszerű masina, 3D Studio R4-gyel, később pedig még 3D Studio MAX 2.0-val és Adobe Premiere 4.2 LE-vel is izzasztottam. Annak a háza is hasonló volt ehhez, és rettentően elkeserített, hogy körülöttem már szinte mindenkinek Pentium II-je és Pentium III-ja volt, nekem pedig 2002-ig kellett várnom a "megváltó" AMD Athlon XP 1700+-ra. Viszont minden tiszteletem az övé, mert több kisfilmemet is tisztességgel segített renderelni/vágni/konvertálni: A nagy kékSCHég (besz@rok, ezt valaki feltöltötte YouTube-ra ), Gyberator 2, The Neptun...
Természetesen ebben is volt hangerő szabályozós CD meghajtó (Audio CD lejátszóra nem volt pénzünk), és volt benne AdLib (kompatibilis), később SoundBlaster 2.0 (kompatibilis), végül SoundBlaster 16 (eredeti) hangkártya is, sőt még egy hullámtábla kiegészítő is, ami 2 MB memóriával járult hozzá az SB16 MIDI-lejátszási képességeihez. Abból az időkből nekem a Mistral, a Rufusz és a Tigra nevű boltok maradtak meg emlékeimben, talán nem ok nélkül, hiszen sok-sok éven át azon a környéken lófráltam.
Szerettem ezt az időszakot...
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
válasz cinemazealot #47 üzenetére
Nem-nem, '97-ben egy Pentium200 MMX igenis jónak és korszerűnek számított!
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + RX 6800 16GB GDDR6! GAR/SZÁMLA/BESZÁMÍTÁS/INGYENFUTÁR!!!
- Új Lenovo 16 Flex5 WQXGA 2in1 Touch Ryzen5 7530U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Garancia
- Új Lenovo 15 LOQ FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen5 8645HS 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB Win11 Garancia
- Új Lenovo 14 Slim5 WUXGA OLED Nano Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Garancia
- Új Lenovo 14 Slim5 WUXGA OLED Nano Ryzen5 7535U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest