Hirdetés

2021. május 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Hanyszor megkaptam mar en itt, hogy az elkepzelhetetlen, hogy osszeutkozzenek. Na es ilyen Starlink, Oneweb szeru muhold halo meg lesz jopar.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#2) dabadab


dabadab
titán

A hír félreértés.

Valójában az történt, hogy a Space Force figyelmeztette a két felet, hogy ha nem csinálnak semmit, akkor közel fognak kerülni a műholdak (akár 60 m-re, illetve az ütközésre is adtak 1,3% esélyt), mire azok reagáltak és a OneWeb műholdja odébb ment, így nem kerültek egymás közelébe, vagyis minden úgy történt, ahogy alapvetően történnie kellene.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#3) dokanin


dokanin
aktív tag

Mindenesetre ha már 1300 műhold esetén is felmerült ez a kérdés, mi lesz akkor ha már 40 000+ lesz?

Gyanús, hogy itt is hirtelen lesz nagy gebasz. Amikor már maxi számban lesznek fenn a holdak és bekövetkezik az elkerülhetetlen eső ütközés, ami ezer irányíthatatlan törmeléket hagy hátra, amik újabb ütközéseket generálnak.

Sőt az Iridiumnak már korábban is sikerült így leamortizálni egy műholdat, pedig nekik csak 60 körüli darab volt pályán.

[ Szerkesztve ]

(#4) dabadab válasza dokanin (#3) üzenetére


dabadab
titán

Ugyanez.
Figyelik a pályákat, aztán ha azok keresztezik egymást, akkor szólnak, hogy ki kellene térni.

DRM is theft

(#5) azbest válasza dabadab (#2) üzenetére


azbest
félisten

jaj, de hát így nem hangzik Musk ellenes szenzációnak a hír, mihez vezet ez :D

A hírben az egyetlen érdekes dolog, hogy a OneWeb kérésére kikapcsolták a Starlink műhold automatikus ütközés elkerülő rendszerét, mert a OneWeb akart csinálni manővert és ők attól tartottak, hogy talán pont az ő manőverük felé akarna kitérni a rendszer. Gondolom az 1.3% is úgy jött ki, hogy ha nem lenne semmi elkerülő manőver. Azt nem is tudjuk, hogy mennyire ügyes az automata elkerülő rendszer, ha nem piszkálják.

[ Szerkesztve ]

(#6) t72killer


t72killer
titán

A brit műhold nem tudta, hogy odafenn jobboldali közlekedés van

#4: ez a "szólnak neki" hogy fog működni 50-60ezer műholdnál :F? Ja opsz 8-10db-ot "benéztünk" a 3682 kritikus kereszteződésből? Még szerencse, hogy ezek igen alacsony pályán randalíroznak, úgyhogy hamar lejön a szemét egy-egy karambol után.

Mondjuk 60méteres megközelítés még mindíg messze van a tényleges ütközéstől, csak gondolom nem lehet pl 5méter precizitással számolni a pályákat, hogy ne legyen rizikó egy ilyen közelítésből.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) dabadab válasza t72killer (#6) üzenetére


dabadab
titán

ez a "szólnak neki" hogy fog működni 50-60ezer műholdnál :F?

Pont úgy, mint most. Illetve minden bizonnyal jobban, mert most még eléggé gyerekcipőben jár a rendszer, nincsenek rendesen kidolgozott eljárások, meg ilyenek.
(Összehasonlításként: pre-covid a flightradar24 szerint simán volt húszezer repülőgép is egyszerre a levegőben, aztán azok se szoktak összeütközni)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#8) Yeffy válasza dabadab (#2) üzenetére


Yeffy
veterán

igy mar mindjart masabb a leanyzo fekvese... :U

Big girls ride harder. || Kondi powaa'! ヅ

(#9) vandor01


vandor01
senior tag

na ezek majd jol osszevesznek?
42000 vs 648 aztan vki kikapcsolja az elkerulo manoveres opciot
esetleg vki meghackeli a cuccot es elkerulobol kereso kamikaza lesz! azt hajra!
vagy jon egy startup aki roncsbegyujtessel foglalkozik es elfogy az osszes tormelek!
akkor vaki majd gyart tormeleket csak hogy jol menjen a business!

lesz meg itt balhe keremszepen.... :DD

CSAK az INNOVACIO jegyeben! dr Palkovics: "Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban."

(#10) Hieronymus válasza t72killer (#6) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nem lehet teljesen pontos pályát számolni.
A Földről nézve a műholdak bukdácsolnak egy keveset. Habár a Föld gravitációja a legerősebb hatás, kívülről származó gravitációs erők is hatnak a műholdakra. Némileg eltérő erővel, mint a Földre vagy a többi holdra.
Nyilván az egymástól hatvan métere számolt elhaladó távolság csak csekély ütközés esélye, de nem kizárható az ütközés. Ami további veszélyt generálna a többi hold számára. A törmelék pályákat nem fogják számolni. Legfeljebb a nagyobb darabok esetében lehet követni a mozgásukat.
A műholdas műsorszórás esetében, ha jól emlékszem 5 m3 területen belül tartják a holdak helyzetét, miközben látszólag állnak felettünk.
A GPS esetében pályakorrekciós adatokat számolnak a földi egységek számára.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#11) Zotya84 válasza dabadab (#7) üzenetére


Zotya84
őstag

Ráadásul azok csak ~10km magasan kóricálnak, nem 550km-en, ahol kicsit nagyobb a "gömb"felület, ahol el kell férniük.

(#12) dabadab válasza Zotya84 (#11) üzenetére


dabadab
titán

Mondjuk pont ez nem sokat számít, a 10 és az 550 km-es réteg területe között kb. 17% különbség van.

DRM is theft

(#13) t72killer válasza dabadab (#7) üzenetére


t72killer
titán

Nyilván full automata/AI rendszernek kéne ezt levezényelni.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#14) azbest válasza dabadab (#12) üzenetére


azbest
félisten

Abban viszont van egy kis különbség, hogy 900kmh körül csapatják a tipukus gépek, míg a műholdak 7.28 km / s = 26208 km/h.
Ettől függetlenül viszont tényleg nem egy lehetetlen feladat, hiszen kis eltérítés is hamar elég nagy távolságra lévő pályára tudja mozdítani.
Nocsak a OneWeb is fenn van a glóbuszon [link]

[ Szerkesztve ]

(#15) Lami66


Lami66
senior tag

Milyen elegánsan elkerülték egymást, és ameddig van üzemanyag a műholdban addig tud manőverezni. Csak az a kérdés, hogy amikor 20x ennyi lesz fenn, és napi rendszerességgel kell majd arrébbsasszézni, akkor mennyi időre, mennyi manőverre lesz elég a "benzin" egy műholdban?

(#16) azbest válasza Lami66 (#15) üzenetére


azbest
félisten

nem is értem, hogy olyan irodaházakban, ahol 25 ezer ember is dolgozhat, hogy nem ütköznek egymásnak folyton az emberek. Hm, lehet köze van annak, hozzá, hogy 100 emeletesek? :U Ja, a liftnél néha zsúfoltság van és kerülgetni kell egymást.

[ Szerkesztve ]

(#17) ledgeri válasza Hieronymus (#10) üzenetére


ledgeri
veterán

Az NAGYON NAGYON kicsi hibahatár lenne: 35786000:5...
Az inkább lesz 5 km^3.
Példavideó analizált adatokból... 1 percen belül mondja, hogy a két objektum 93 km-re van egymástól, csak kontextus miatt picit előbre "vágtam", több is látszik így.

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#18) Lami66 válasza azbest (#16) üzenetére


Lami66
senior tag

Biztos, hogy nem ütköznek abban az irodaházban? De. Viszont csak annyi történik, hogy elnézést kérnek egymástól és mennek tovább. Persze ha nem elnézéskérés történne, hanem egy pillanat alatt szétfröccsenő húscafatokká válnának akkor biztos értesülnénk minden dolgozói összekoccanásról.

(#19) UnA válasza azbest (#16) üzenetére


UnA
Korrektor

Ez béna hasonlat, mert nem 25 ezer biorobot dolgozik egy épületben. ;)

(#20) ltomi79 válasza UnA (#19) üzenetére


ltomi79
lelkes újonc

A hasonlat nem tökéletes, de korántsem nevezhető bénának, ugyanis jól szemlélteti azt, hogy a műholdak a harmadik koordináta-tengelyen is eltérő pályán mozognak majd. Tehát a hasonlatba illesztve, ha a munkakezdés (pályára állás) után már mindenki a saját emeletén tartózkodik, akkor nem tudnak ütközni a többi emeleten lévővel. A kritikus rész a lépcsőház és a lift. Ugyanakkor a műholdak nem 8 órás műszakokban dolgoznak, így a műszakváltás is ritkábban okoz problémát. ;) Nyugdíjazás után pedig egy temetőpályára, vagy a légkörben történő elégésbe küldik őket, és nem a többi emeleten bóklásznak céltalanul. :D

(#21) azbest válasza UnA (#19) üzenetére


azbest
félisten

"A két toronyban és a hozzá kapcsolódó épületekben mintegy 50 ezer, különböző nemzetiségű ember dolgozott. Nagy tudású szakértők, üzletemberek és pályakezdők kötöttek naponta ezerféle üzletet. Látogatóként mintegy 200 ezren fordultak meg naponta a komplexumban." [link]

Van még pár felhőkarcoló, ahol akár 100 emelet is van tele dolgozókkal. Biztos előfordultak néha konfliktusok, de nagyon akarni kell valakinek, hogy a műholdak kapcsán vizionalizált apokalipszis megtörténjen. Morbid a hasonlat, de ez volt az első találat, ahol konkrét létszámokat is írtak. Számtalan, még a műholdak pályáinál tízezreinél is bonyolultabb rendszerek üzemelnek körülöttünk, amelyeket észre sem veszünk. Néha történik valami incidens és akkor rácsodálkozunk.

[ Szerkesztve ]

(#22) Zotya84 válasza dabadab (#12) üzenetére


Zotya84
őstag

Akkor az csak 17%-kal több lehetőség átjárni köztük. ;)

(#23) nexplo válasza Yeffy (#8) üzenetére


nexplo
senior tag

Előbb utóbb nem fognak "elférni" a műholdak odafenn. Nem vagyok összeesküvés hívő de az űrszemét és a sok műhold ekkora számban szerintem már kezd sok lenni. Abban bízom hogy egy ilyen ütközés után a darabok elégnek és nem érnek földet talán..

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#24) dabadab válasza nexplo (#23) üzenetére


dabadab
titán

Nem nagyon számoltál ennek utána, igaz? :)

Az meg ezeknél a műholdaknál teljesen esélytelen, hogy egyben érjenek le, ahhoz egészen egyszerűen túl kicsik.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#25) nexplo válasza dabadab (#24) üzenetére


nexplo
senior tag

Nem igazán. Nem a szakterületem így nem is tudnék mit számolni. Annyit látok hallok olvasok, hogy ezerszám reppennek fel a ketyerék. Azt tudom, hogy több tízezer beazonosított űrszemét is van és ezek mellé megy még fel jó pár.. A földön is előbb utóbb belefulladunk a szemétbe, a világűr sem végtelen. Mármint a körülöttünk keringő része értelem szerűen. Esetleg jobban benne vagy a témában? Szívesen veszem ha van szakmai tapasztalatod :K

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#26) dabadab válasza nexplo (#25) üzenetére


dabadab
titán

Csak az 550 km-es pálya felülete kb. hatszázmillió négyzetkilométer. Ha csak ezen az egyetlen pályán lenne mondjuk százezer műhold, akkor az azt jelentené, hogy átlagosan hatezer négyzetkilométerenként (ami kb. Somogy megye területe) van egyetlen műhold (a Starlink műholdak nyitott napelemekkel kb 3 x 10m-esek, szóval kb. akkora mint egy (meglehetősen lapos) busz), szóval valahogy így kell elképzelni ezt a baromi nagy zsúfoltságot :)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#27) pilóta válasza nexplo (#25) üzenetére


pilóta
veterán

Pusztán területszámítás. Egy közepes pesti közparkban több szemét van, mint az űrszemét összesen. Egyetlen baj velük, hogy nagyon gyorsak, de amúgy rohadt ritkán vannak, mert iszonyatos nagy területen vannak elszórva, és nagyon pici az esélye ütközésnek, műholdakkal meg még kevésbé, mert azoknak pontosan ismert a pályája. Pl. a cikkben szereplő 60 méter nagyon-nagyon közeli találkozásnak számít (persze ha 6 méter lenne, akkor sem ütköztek volna, szóval ilyen szempontból tökmindegy...).

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#28) azbest válasza pilóta (#27) üzenetére


azbest
félisten

előbb utóbb muszáj lesz valami űrszemét gyűjtő erőteret létrehozni, meg kell noszokgatni a fizikusokat :D
Rethmann Space - dumping your sh*t back to Earth

Ez a méterezés inkább csak amolyan statisztikázás, amit a média felfúj. Meg ugye pont figyelmen kívül hagyják azt, hogy elvileg a starlink műholdak autonóm módon is kitérő manővereket csinálnának elvileg - erről amúgy érdekes lenne látni valamit.

[ Szerkesztve ]

(#29) nexplo válasza dabadab (#26) üzenetére


nexplo
senior tag

Így már érthetőbb köszi. Ettől függetlenül azt a részét tartom, hogy mint ahogy az óceánokat úgy a világűrt is tele fogjuk szemetelni. Minden csak idő kérdése sajnos. Viszont az pozitív hogy van még hely "műhódnak" :)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#30) Hieronymus válasza azbest (#21) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

'Számtalan, még a műholdak pályáinál tízezreinél is bonyolultabb rendszerek üzemelnek körülöttünk, amelyeket észre sem veszünk. Néha történik valami incidens és akkor rácsodálkozunk."

Mint például?
Ami bonyolultabbnak tűnik, az a közúti közlekedés. A napi közúti balesetihalálozások száma nem támasztja alá a feltételezésed.
Az irodaházas példa sem korrekt. Nem a teljes irodaház bonyolultságát kell nézni, hanem egy adott szint bonyolultságát. Ritkán sétálnak emberek háromdimenziós térben leginkább lefelel, tőzsdekrach esetén. De akkor is elszigetelten a vízszintesen közlekedőktől. Legalább is sz utolsó másodpercig. De olyat még sohasem hallottam, hogy valaki a másikról esett fel a tizenötödikre.
A függőlegesen közlekedőktől eltekintve olyan alacsony az ütközési kár mértéke, hogy az elnézés kérés hosszán túl senki sem emlékszik az eseményre. Ráadásul intelligensnek tekinthető egyének alkotják ezeket a rendszereket, önállóan képesek felismerni az ütközési pályát és szükség szerint módosítják a haladási irányt. Mégsem 100% a rendszer biztonsági szintje.

(#24) dabadab: " ezeknél a műholdaknál teljesen esélytelen, hogy egyben érjenek le, ahhoz egészen egyszerűen túl kicsik."
A hónap kommentje címre nevezlek.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#31) dabadab válasza Hieronymus (#30) üzenetére


dabadab
titán

A hónap kommentje címre nevezlek.

:F

DRM is theft

(#32) ledgeri válasza nexplo (#29) üzenetére


ledgeri
veterán

Jobb lenne, ha inkább földközeli pályákat írnál űr helyett, mert akkor írsz arról, amire gondolsz :K
Ha pl olyan példákat vesszük, hogy a Hold és a Föld közé befér az összes bolygó a Naprendszerből, akkor máris érthető az értelmetlenségi foka a mondatodnak.

Egyébként meg van még hely

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#33) nexplo válasza ledgeri (#32) üzenetére


nexplo
senior tag

Köszönöm a pontosítást, de a 25-ös hsz-emben írtam hogy pontosan hogy értem ;)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#39) UnA válasza dabadab (#26) üzenetére


UnA
Korrektor

"Csak az 550 km-es pálya felülete kb. hatszázmillió négyzetkilométer. "

Azért még fennmarad a kérdés, hogy vajon tényleg a teljes gömbfelület hasznos a műholdak számára, vagy inkább csak annak egy bizonyos szelete?

(#40) ledgeri válasza nexplo (#33) üzenetére


ledgeri
veterán

Mégis utána ugyanazt a szót használtad rá újból, ami utólag, általad is belátva rossz.

#39 UnA Fel kell tenni a kérdést, hogy hol van ember, és ott milyen kapcsolatra van szüksége. Pl a Starlinknek is lesz sarkponttokon lefedettsége, hiába 90-95%-a azoknak nem lát rá...

[ Szerkesztve ]

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#41) dabadab válasza UnA (#39) üzenetére


dabadab
titán

LEO-n (amiről most szó van) nagyjából egyenletes az eloszlásuk (a két sark fölött ritkásabban vannak, de ez az eltérés még bőven a fenti számolás hibahatárán belül van)

Geoszinkron meg főleg geostacionárius pályán nem, de az se gond. A geostacionáris műholdak egymáshoz képest állnak, szóval ott az ütközés nem probléma, a geoszinkron pályáknál meg sokszorosan nagyobb a terület, mint LEO-n.

Mindenféle keringő bizbaszok térképe 3D-ben: [link] (azt érdemes nem elfelejteni, hogy itt a műholdak SOKKAL nagyobbnak látszanak, mint a valóságban, mert pl. egy 1200 pixel széles Föld esetén egyetlen pixel egy 10x10x10 km-es kockát reprezentál)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#42) dokanin válasza dabadab (#26) üzenetére


dokanin
aktív tag

Ja hát így leírva nem tűnik olyan zsúfoltnak, de egy Iridium műholdnak már sikerült telibe trafálnia egy arra járó ruszki műholdat. Szóval ha kicsinek is tűnik az esély előbb utóbb bekövetkezik. Pláne ha ilyen ütemben nő a számuk.

[ Szerkesztve ]

(#43) nexplo válasza dokanin (#42) üzenetére


nexplo
senior tag

Én is azt vallom hogy bármekkora hely is van fenn az folyamatosan csökken. Azt pedig hogy előbb utóbb valami nagyobb darab el fogja érni a földet hiba esetén, szintén valósan benne van a pakliban szerintem.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#44) pilóta válasza nexplo (#43) üzenetére


pilóta
veterán

Azt pedig hogy előbb utóbb valami nagyobb darab el fogja érni a földet hiba esetén, szintén valósan benne van a pakliban szerintem.

És ez miért probléma? Naponta több tonna anyag ütközik a földdel évmilliárdok óta. Ennek persze nagy része elég a felső légkörben. A műholdak elég kicsik ahhoz, hogy szintén elégjenek, ami olyan nagy (mint pl. a Mir volt), azt irányítottan valamelyik óceánba vezetik.
De ha le is ér valami kis darab valamelyik műholdból, az se nagy tragédia, elképesztően pici az esélye, hogy valakinek a fejére essen, mivel a bolygó felszínének nagyon pici része lakott hely...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#45) nexplo válasza pilóta (#44) üzenetére


nexplo
senior tag

Ez kicsit olyan mint most ez a Covid mizéria. Az esetek 1-3%-a hal csak bele. Nem is kell ettől félni mindaddig amíg nem én vagy család vagy ismerős esik abba a kevés százalékba. Egy ütközés vagy egyéb előre nem látható eset kapcsán nem lesz irányított érkezése a dolgoknak. Nem félek tőle hogy a fejemre pottyan de minden egyes darabbal ami felkerül az esélye nő. A cikk témája alapján jött szóba ez :)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#46) pilóta válasza nexplo (#45) üzenetére


pilóta
veterán

Igen, csak az esélyeket kell a helyén kezelni. Ha majd ezerszer ennyi lesz fenn, mint most, akkor lesz 0,000000000001% esélyed, hogy rád esik. Cápatámadás a Balatonban valószínűbb (ki tudja, mikor enged el egyet valaki :D).

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#47) nexplo válasza pilóta (#46) üzenetére


nexplo
senior tag

A hír ami alatt irkálunk olyan mintha valaki látott volna egy cápát a Balcsiban. Mint mondom nincs bennem félelem sőt én totál optimista vagyok minden tekintetben. :K

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#48) Hieronymus válasza pilóta (#46) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Cápatámadás a Balatonban valószínűbb..."

De csak akkor, ha viszed a cápát a támadáshoz.
Nyilván a hasonlat teljesen értelmetlen már csak azért is, mert a cápa sósvízi állat. Nem sokáig maradna támadás képes a Balatonban. Szóval sót is bőven kell hoznod a Balatonba, ha támadásképes cápát akarsz telepíteni.

A zuhanó műholdak és az űrből érkező "természetes szemét" között van egy igen jelentős eltérés. A szemét nem Föld körüli pályáról érkezik. Sokkal nagyobb sebességgel érkezik az anyag. A mozgási energia elemésztése sokkal több hőt termel.
Két műhold találkozása esetén a mozgási energia egy jelentős részét az anyag deformáció emészti el. Nem fog önszántából szétégő pályára állni.

Sokkal rosszabb becsapódási helyet is találhat egy műhold darab, mint egy ember.

A valószínűséget nem lehet úgy értelmezni, hogy azért nem ütköznek, mert kicsik. És nem lehet úgy értelmezni, hogy nagyon kicsi az esély. Minél több hold fog pályára állni annál jobban emelkedik az ütközés esélye. Az első fellőtt műholdnak volt az esélye nulla, hogy más műholdhoz ütközzön.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#49) mrhitoshi válasza dabadab (#26) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Ami engem jobban foglalkoztat, az a reagálási idő üzemhiba/véletlen esemény esetén. Nem fúvókás stabilizációs rendszer nélkül bajos lehet a lassabb beavatkozás.

[ Szerkesztve ]

PS4

(#50) UnA válasza pilóta (#44) üzenetére


UnA
Korrektor

Ennek ellenére már volt, hogy embert talált el egy darab (szerencsére apró és nem veszélyes módon) , és még házba is jutott be a tetőn keresztül, stb.

Cikk a témában: https://www.wired.com/2009/01/jan-22-1997-heads-up-lottie-its-space-junk/

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.