Hirdetés

2019. augusztus 21., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-12 09:12:56

LOGOUT.hu

Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#451) M3lakH válasza M3lakH (#450) üzenetére


M3lakH
(tag)

BIOS flash patent, már nem rinyál :)

(#452) kenand válasza M3lakH (#450) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Memoria és a RAM-ok közötti északi hídra lehet tenni egy kis ventit, ha 400FSB felett járatod.

•Geil Black Dragon DDR2 1066 2x1GB @ 1066MHz 5-5-5-15, 2V (default)
•Geil Black Dragon DDR2 1066 2x1GB @ 1111MHz 5-5-5-15, 2.2V

1066-on 5-5-5-15-re tudod állítani (ha automatán nem tenné meg a BIOS) fesz 2V. De 2.2-re is rakható, ha tovább húznád felfelé.

(#453) M3lakH válasza kenand (#452) üzenetére


M3lakH
(tag)

a felső sor van nekem, de a ramra 2.2-2,4V van írva. biosban olyat találtam, hogy DDR frek, ott tudok ddr2-1066 ot választani. akkor azt tegyem oda, az FSB meg fel 400 ra, és minden más maradjon érintetlen, és auto? vagy a dram voltage legyen akkor kézzel beálított 2-2,2 volt?

(#454) M3lakH válasza M3lakH (#453) üzenetére


M3lakH
(tag)

valamit nem teljesen értek. FSB fel 400 ra, ddr1066, kézzel megadva neki hogy 2 volt (auton nem indult el..)
memóriák mennek is 533.3-on, viszont a procira a bios, 3,6 ot ír, a win7 3.0, total commander 3.7, CPU-Z meg 2,4.. :S HELP! :D

(#455) M3lakH válasza M3lakH (#454) üzenetére


M3lakH
(tag)

ez is furi elsőre, de nem tudom ezt kell-e írnia..

[ Szerkesztve ]

(#456) kenand válasza M3lakH (#455) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Procid az energiatakarékoság miatt 6-9-ig tudja változtatni a szorzót ezért változik az órajel, terheléskor 9így jön ki 400-as FSB-nél a 9x400=3.6 Ghz, de a szorzó lehet kisebb terhelésnél 6x, 7x is...
RAM 1066-on megy (2x533)

(#457) M3lakH válasza kenand (#456) üzenetére


M3lakH
(tag)

Köszi, közben "rájöttem" hogy ha a szorzót manuálisan 9 re teszem, akkor mindenhol a beállított 3,6 ot mutatja. 3d markban jött egy 5 frame pluszban, így belekarcol néha a 18ba... :)) játékoknál jelentősen érezni a procit, sokat hozott, köszi szépen még egyszer a segítséget!!! :R

(#458) kenand válasza M3lakH (#457) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Örülök, hogy tudtam segíteni.
András

(#459) Pazolini


Pazolini
(senior tag)

Sziasztok!

Legújabb gyári BIOS-szal használok egy Asus P5Q Deluxe + Xeon E5450 párost. Nem rég vettem Aprón. Sokat vacakoltam a beállításokkal az Asus extra két sata portjai miatt, de most minden oké, régi rendszerem win7@64 INtenso 128gb ssd-re klónozva: működik, ahogy kell. Indulás is gyors, nem xarakodik a bios... :DDD

Kérdésem: szükséges-e hozzányúlnom a BIOS-hoz, hogy még jobban kiaknázzam a Xeonban rejlő erőforrást? Kell-e nekem a moddolt biosra flash-selnem vagy csak ezt akkor kell megtennem, ha extrém módon tuningolni akarok?

Köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#460) kenand válasza Pazolini (#459) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Szia!

Csak akkor kell moddolt BIOS, ha a lap nem ismeri fel rendesen és nincs Speedstep, SSE 4.1 Stb.
CPU-Z vel meg tudod nézni.

(#461) Pazolini válasza kenand (#460) üzenetére


Pazolini
(senior tag)

Köszönöm! :)

(#462) Balu4


Balu4
(csendes tag)

Sziasztok,
Pécs környékén van valaki aki esetleg vágott már cpu-t, hogy ne kelljen a foglalatot módosítani?
Balu

[ Szerkesztve ]

(#463) kenand válasza Balu4 (#462) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

DcF1sh Komoly szakember, biztosan meg tudja csinálni, bár elég elfoglalt... esetleg kérdezd meg tőle...

Bár én inkább a foglalatot vágnám, mint a CPU-t...mindkettő megoldható, de az előbbi könnyebb.
Óvatosan kell, hogy a foglalat lábait ne hajtsd el, ha már le van vágva , akkor meg arra, hogy ne elfordítva tedd bele a CPU-t...

[ Szerkesztve ]

(#464) M3lakH válasza Balu4 (#462) üzenetére


M3lakH
(tag)

Én is vacilláltam, hogy melyiknek essek neki... Az alaplap "olcsóbb" talán, és könnyebb is. Egy új sniccer kell hozzá meg egy kis türelem, én még a házból sem szedtem ki az alaplapot. :) megfelelő irányból a foglalat szélét használva vezetőnek kicsi előre hátra mozdulatokkal szépen lehet haladni lefelé, és ha leértél az aljára, szinte magától kitörik a darab, amit utána kifújsz egy közepesen mély levegővel.. :)

(#465) sniperpista


sniperpista
(újonc)

csá
valakinek sikerült járatni a xeonokat 8Gb memoriával?
nekem asrock g41m-vs3 r2-0 alapon x5450 2x2Gb memoriával tökéletesen fut
ez betü olvasásra kiválo ,de játcodni már nem tudok vele
alaplapom, az eredeti gyárilag támogatott procival mükxik 2x4Gb -on 2 embernek
DDR2 -övel megy a xeon 8Gb -án állitolag ,de ez 30 000 pénz
ha nem tudok felmenni 8Gb -ba uj gépet kell vegyek
legolcsobb az amd variácio ,amit jegelnek is rendesen az oldalon
akinek sikerült megoldani ezt a 8 G-ás problémát kérem irjon
mindenjot
pápá

(#466) Balu4 válasza M3lakH (#464) üzenetére


Balu4
(csendes tag)

Köszönöm a tippet, @kenandnak is köszönöm a segítséget. Vágtam én is sikerült szerencsére. Bios módosítás nélkül, felismerte a lapom:

Mégis kellene a bios módosítás (mi ez a 8.5-ös szorzó, szabad bios-ból 9-re állítanom)?
Van valakinek erre tippje?

[ Szerkesztve ]

(#467) kenand válasza sniperpista (#465) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

AMD-s DDR2-k olcsóbbak de nem kompatibilisek az intel CPU-kkal. szerintem 4x2GB-s modullal megoldható a 8gb.
Dual 771-es lapokban meg olcsón a 4x4 akár a 8x4gb is...(de azok FBDIMM ramok, sima 775-be nem jók)

(#466) Balu4
Intel Xeonoknál nem tudod akármire állítani a szorzót. Ha húzni akarod az FSB-t kell emelned, PCI-t fixáld 100-ra, ha a memóriáid nem bírják a tuningot akkor akkor azokat is vissza kell osztani a BIOS-ban.

[ Szerkesztve ]

(#468) szkorhetz


szkorhetz
(őstag)

Sziasztok!
Múlt héten tettem szert egy Xeon E5450-re, a leírásnak megfelelőlen beállítva a Real Temp továbbra is alapjáraton 40, terhelve 60-64 fokosnak látja a procit, pedig egy Arctic Cooling Freezer Pro-val hűtöm és nincs még semmilyen OC a dolgon. Nem magas egy kicsit, nem lesz gáz?

Köszi!

Egyébként nekem simán Bent van p45-ds3-ban a 4*2 giga Kingston HyperX 1066.

[ Szerkesztve ]

Ingyen 3000 Ft és kártya Revolutra: https://revolut.com/referral/szilrdjqqo!G10D21

(#469) kenand válasza szkorhetz (#468) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Szia!

Azok még jó hőmérséklet értékek, nem kell aggódni

(#470) szuszinho


szuszinho
(senior tag)

Futtat valaki osx-et xeonon?

[ Szerkesztve ]

(#471) kenand válasza szuszinho (#470) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Most nem, de működik. Számos Mac pro Xeonra épült.

Általában csak az extra dolgokkal lehet driver gond Pl. SAS, IDE, ethernet/Wifi vezérlő
SATA-t meg AHCI módba kell tenni.
Macabookkal vagy Mac pro-val leginkább egyező alkatrészekkel van a legkevesebb gond.

[ Szerkesztve ]

(#472) szuszinho válasza kenand (#471) üzenetére


szuszinho
(senior tag)

Flottul működött a gépemen az osx, de mióta xeon van, nem tud bebootolni sem a rendszer, sem a telepítő. Nem találtam meg még az okosságot, hogy sikerüljön.

(#473) elistvan válasza Balu4 (#466) üzenetére


elistvan
(senior tag)

Nem a speedstep miatt ugrott vissza?

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#474) M3lakH válasza Balu4 (#466) üzenetére


M3lakH
(tag)

a 8,5 os szorzó fura, nekem 9-8-7-6 között variál csak, felekkel nem... És ha megnézed feljebb nekem feszkóból is többet kap (automatára van állítva, és ARK-n is ennyit írnak...) mikrokódokkal minden oké, bootnál nem írja hogy frissíteni kéne a BIOS-t?

(#475) Balu4 válasza M3lakH (#474) üzenetére


Balu4
(csendes tag)

@elistvan
Akkor az lenne, hogy x8,5 (6-9), sajna a max szorzó is 8.5.

@M3lakH
Nekem is, én is úgy tudom 6-9 között állítgat, ha engedélyezve van a bios-ban. Azért más mag feszültség, mert nálad 400-ra van húzva az FSB, nálam az eredeti 333.
Nem kellett módosítanom a gyárit, felismerte a bios, cpu-z is látja, de csak így. Megnézem még egyszer, de nem emlékszem hogy láttam volna hibát (elég gyorsan végig szalad).
Köszönöm a segítségeteket.

(#476) Balu4 válasza M3lakH (#474) üzenetére


Balu4
(csendes tag)

Ez a második sor, valóban mintha a xeon előtt nem lett volna:

E szerint akkor nem kell módosítanom a bios-t, mert felismerte a mikrokódot; vagy pont az, hogy nem tartalmazza a bios ezt a kódot és kell a frissítés?

(#477) elistvan


elistvan
(senior tag)

Most próbáltam egy Gigabyte GA-P31-S3G -ben egy 2 magos Xeon 5160-t (ala c2d e6850) adapter feltettem, proci betéve, gép indit a venti pörög kép nincs. Szerintetek? Van valaki kép/video arról, hogy az adaptert hogy kell pontosan feltenni, mert haver szerint ferde lett.

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#478) V.Tibor


V.Tibor
(újonc)

Szevasztok ! Van egy Gigabit GA-P41T-D3P alaplapom és kíváncsi vagyok hogy szerintetek együtt tud-e működni a Xeon processzorok valamelyikével ? A válaszokat előre is köszönöm .

(#479) kenand válasza Balu4 (#476) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

(#476) Balu4

Ha felismerte kiírja, de ez nam gond. CPU-Z- vel meg tudod nézni az utasítás keészletet, ha van minden SSE 4.1, Speedstep, VX-T akkor nem kell mod BIOS.

(#477) elistvan
Reseteld a CMOS-t, ha nem segyít akkor nem talál olyan mikrokódot, frissítsd először az elérhető legújabbra a régi procival, he nem segít MOD BIOS kellhet.
Előfordul, hogy hibás a 771-775 adapter, a BIOS mod után sem megy az a baj...

(#478) V.Tibor
99%, max moddolt BIOS kellehet. De BIOS mod nélkül is megy a Xeonokkal, max nem minden utasítás támogatott. Frissítsd a BIOS-t a legutrolsó elérhető gyárira, utána próbáld a Xeont. (socket mod, vagy moddolt xeon kell, hogy fizikálisan bele tud tenni)

[ Szerkesztve ]

(#480) elistvan válasza kenand (#479) üzenetére


elistvan
(senior tag)

Frissítés megvolt a legutolsóra.

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#481) kenand válasza elistvan (#480) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Ha nem jól illeszkedik, vedd le és ragaszd fel újra.
Esetleg próbálj meg másikat. (adaptert)
Tedd viszza a régi procit és készíts moddolt BIOS-t.

Ha gigabyte akkor 90% Award BIOS van a lapon

(#482) Balu4 válasza kenand (#479) üzenetére


Balu4
(csendes tag)

Köszönöm a választ.
Minden van (CPU-Z szerint) csak az eredeti kérdésem maradna meg:itt.
Miért 8.5 a maximum szorzó miért nem 9?
Jó, nem kell így a mikrokód frissítés, de akkor ez egy olyan E5450, ami csak 2.8 GHz-en megy alapból?

[ Szerkesztve ]

(#483) R̲e̲m̲ válasza Balu4 (#482) üzenetére


R̲e̲m̲
(aktív tag)

csináld meg azt a biost, valószínűleg megoldja - biosreset volt?
ez úgy néz ki mint egy E5440es...

(#484) Balu4 válasza R̲e̲m̲ (#483) üzenetére


Balu4
(csendes tag)

Bios módosítás igen még nem volt. Teljes bios alaphelyzetbe állítással kezdtem. Tényleg E5450-es, ez van rászitázva, Cpu-z is ezt látja és a bios is, sebességben most olyan mint az enyém igen...

[ Szerkesztve ]

(#485) kenand válasza Balu4 (#484) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Szia!

Külön van a BIOS-ban egy 0.5 fél szorzó, azt is kapcsold be (a 0.5-felesknél pl L5420) is úgy van.

(#486) robogos10


robogos10
(aktív tag)

Sziasztok egy kis segítség kellene srácok
XEON E5450 (Q9650) menne az alaplapomba átalakítóval?
Alaplap neve Acer FMCP7AM
Rendszer BIOS dátuma 10/23/08
BIOS verzió R01-A0

(#487) NeoExDeath


NeoExDeath
(aktív tag)

Sziasztok!

A cikk hatására kipróbáltam a dolgot. Eddig egy E8400-as Core 2 Duo-t használtam gond nélkül, most vásároltam egy Xeon E5450-es procit. Az alaplapi foglalat módosítása után a proci gond nélkül bement.

Az alaplapom egy Gigabyte EP43-DS3.

A problémás jelenség a következő: a gép gond nélkül bootol, a boot menüben minden hibátlan, kiírja a proci adatait, minden frankó. A BIOS-ban beállítok mindent alapértelmezettre. 3 oprendszer van a gépemen, 2 db win7 és egy ubuntu. Egyik sem bootol be. A boot menü után amint elkezdene tölteni valamelyik oprendszer, kifagy az egész. Nem tudom mi lehet a gond.

Eddig a legfrissebb, nem béta állapotú BIOS volt fent, ezek után befrissítettem a legfrissebb, gyártó szerint beta BIOS-ra gond nélkül, ezek után sem töltenek be az oprendszerek. Megcsináltam hogy kiveszem az elemet az alaplapból, majd pár perc után vissza, ez sem segített semmit.

Mi lehet a baj, mi a megoldás?

Köszönöm előre is.

[ Szerkesztve ]

(#488) R̲e̲m̲ válasza NeoExDeath (#487) üzenetére


R̲e̲m̲
(aktív tag)

első probléma a gyártó szerinti bios.
valószínűleg nincs benne a xeon mikrokód.
másik - valamien energiagazdálkodási hülyeség, c1e, vagy mianeve be van kapcsolva - olyankor nekem is szétfagy. Ubuntu nembiztos, hogy procicsere után bármikor is el fog indulni
bár ha reseteltél mindent, szerintem marad a hiányzó mikrokód...

(#489) kenand válasza NeoExDeath (#487) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Pü-ben is megírtam
A belinkelt orosz homlapon 99% van moddolt BIOS (xeon mikrokóddal) ha nem találsz és az útmutató alapján nem megy megcsinálom neked...

[ Szerkesztve ]

(#490) NeoExDeath válasza R̲e̲m̲ (#488) üzenetére


NeoExDeath
(aktív tag)

Rákerestem a neten, hogy van-e módosított BIOS Xeon mikrokóddal az én alaplapomhoz. EGy linket találtam, itt a legfrisebb beta driver lett állítólag módosítva hogy ismerje a Xeon procikat is. Nem lett kiemelve hogy melyik Xeon-ról van szó, mindenesetre aki kérte, elégedettnek tűnt az eredménnyel. Letöltöttem, frissítettem a BIOS-t erre gond nélkül.

Semmi változás, ugyanúgy kifagy töltésnél. BIOS-ban letiltottam ezt a C1E dolgot, ezek után is kifagy. Mit tudnék még tenni, mi lehet a gond? Lehet hogy a letöltött BIOS mégse jó nekem? e5450-es Xeon-t tettem be E0 steppinggel, azt írják a neten hogy az én alaplapom tesztelve volt c0-as ugyanilyen procival és ment, nem értem miért ennyire nehézkes nálam.

Még egy kérdés, ha a boot során a proci gond nélkül látszódik, és BIOS-ban tudom állítgatni is az órajelet, stb, akkor tuti hogy jól illeszkedik a slot-ba igaz? Ott nem lehet gond? Az adapter ami 775-é alakítja tuti jól működik ilyen esetben?

(#491) R̲e̲m̲ válasza NeoExDeath (#490) üzenetére


R̲e̲m̲
(aktív tag)

Szia!
az adapter 2 lábat cserél fel, ennyi a dolga.
Akkor tudod biztosra, hogy jó, ha az intel cpu tesztje lefut hibátlanul.
Esetleg egy vindóz reinstallt próbálj meg.

(#492) kenand válasza NeoExDeath (#490) üzenetére


kenand
(Topikgazda)

Szia 1067A mikrokódnak kell a CPU-hoz benn lenni. Azt a letöltött BIOS fájlnál meg tudod nézni
cmd
majd
intelmicrocodelist.exe modbios.bin
Kiírja a BIOS-ban milyen mikrokódok vannak, nézd meg van-e benn Xeon 10067A

CMOS reset volt?

vedd ki az CMOS elemet várj fél percet és rakd be újra...

[ Szerkesztve ]

(#493) spilbi


spilbi
(tag)

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni, mivel próbálok én is egy ilyen projektet. Adott egy E5450-es Xeon, amit itt az apróban egy rendkívül jól értékelt, profinak tűnő felhasználótól vásároltam. És van egy Asrock G41M-VS3 (rev.2) alaplapom. Ahol eddig olvastam, kérdeztem a témáról, azok után egyöntetűen mennie kellene. Miután indítom a gépet csak egy kicsit (1 másodpercre) felpörög a ventilátor (proci és táp), aztán megáll, se kép se hang. HDD még csak be se indul (legalábbis nem hallom). BIOS-t korábban frissítettem, mielőtt még beraktam volna az újat (reset is megvolt). Arra gondoltam, hogy kevés a táp (400W), ezért lehúztam mindent, RAM-ok ki, VGA-ki, de ugyanez a jelenség. Az adapter látszólag tökéletesen van rajta, a procit 3x kivettem-visszaraktam. Ugyanaz történik. Valami tipp? Adapter szedjem le és vissza?
Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#494) robogos10


robogos10
(aktív tag)

Sziasztok egy kis segítség kellene srácok
XEON E5450 (Q9650) menne az alaplapomba átalakítóval?
Alaplap neve Acer FMCP7AM
Rendszer BIOS dátuma 10/23/08
BIOS verzió R01-A0

(#495) szkorhetz válasza spilbi (#493) üzenetére


szkorhetz
(őstag)

Nem volt sérülés a proci alján? Láb hiba vagy valami? Vágás jól sikerült?

Ingyen 3000 Ft és kártya Revolutra: https://revolut.com/referral/szilrdjqqo!G10D21

(#496) LamerGyuri válasza robogos10 (#494) üzenetére


LamerGyuri
(senior tag)

Egy Aida riport nem ártana a lapról.
Éjjel volt időm, turkáltam egy kicsit, de a te nVidia chipseted nem találtam a támogatottak között; a cikkírótól kérnék egy megerősítést.
Ha mégis menne, a BIOS-t is módosítani kellene valakinek.
Szerintem.

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#497) hati válasza spilbi (#493) üzenetére


hati
(addikt)

Nálam u.e. volt a helyzet. Adapter le-fel és minden ok. Egy próbát nálad is megér.

(#498) robogos10 válasza LamerGyuri (#496) üzenetére


robogos10
(aktív tag)

Szia elsőnek is köszönöm a segítséget! :)
Pontosan miről is csináljak riportot? :)

(#499) LamerGyuri válasza robogos10 (#498) üzenetére


LamerGyuri
(senior tag)

Aida64 nevű program riport varázslójával csinálsz egy riportot, és felteszed valahová, vagy elküldöd e-mailben, hogy kiderüljön, ténylegesen milyen lapkakészlet van a lapodon.

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#500) NeoExDeath válasza kenand (#492) üzenetére


NeoExDeath
(aktív tag)

Köszönöm a válaszokat. Sajnos tanácstalan vagyok, mert úgy látszik nem a BIOS és a mikrokód hiánya a probléma. Két honlapról is szedtem mások által összerakott BIOS-t az alaplapomhoz, de mivel nem voltam bizonyos, az itteni leírás alapján magam is megcsináltam. Sajnos nem lett jobb, továbbra is akkor fagy ki a rendszer amikor a Win-nek be kellene töltődnie. Mi lehet a probléma?

Már másra nem tudok gondolni, mint hogy kiveszem a procit, megfújkálom meg ráolvasok meg ilyesmi, aztán visszateszem hátha működni fog... valamilyen jó tanács esetleg?

Csak annyira nem gondolom hogy a foglalat vagy az illeszkedés lenne a problémás, akkor a BIOS-ben sem tudnám állítgatni az órajelet. Addig minden teljesen ok míg a win nem kezd el betölteni. Azt meg nem tudom elfogani hogy újra kellene telepítenem az oprendszert egy proci csere miatt. Jelenleg egy oprendszerem sem hajlandó betölteni a 3-ból.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.