Hirdetés

2020. szeptember 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) speter33


speter33
(aktív tag)

Nem is vészes az ára.
Drágábbnak gondoltam.

(#2) Dragon3000 válasza speter33 (#1) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Ha csak átváltom és az áfát számolom, akkor 25e Ft, miközben az Asus 10gbe meg 33e-ért beszerezhető, ez alapján szerintem drága.

(#3) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Alaplapra kell integrálni, minden más pótcselekvés.

(#4) speter33 válasza Dragon3000 (#2) üzenetére


speter33
(aktív tag)

A kinti fizukhoz képest gondoltam :B

(#5) cspguy válasza speter33 (#4) üzenetére


cspguy
(csendes tag)

Hagyjuk már, Intel X540-et yottamark matricával veszel kicsit többért ebayről és az 10GBE, nem ez a hulladék 2.5-es.

(#6) Reggie0 válasza ncc1701 (#3) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Feleslegesen dragit meg sok lapot. PCIe pont erre van kitalalva, alaplapon is jo esellyel oda kerulne.

(#7) headhunter


headhunter
(addikt)

(#8) Dragon3000 válasza speter33 (#4) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Attól a 10gbe megoldásokhoz képest drága, mindegy, hogy itthon vagy külföldön nézzük.

(#9) McSico


McSico
(aktív tag)

Nem értem miért kell pöcsölni ezzel. Ott a 10 gigabit, csak használni kell.
Ez a 2,5 gigabit csak egy vicc. Ugyan úgy karcsú mint az 1 gigabit...

"Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

(#10) ncc1701 válasza McSico (#9) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Nem szeretnék itthonra venni 10 gigás switchet.

(#12) Jonesy84 válasza ncc1701 (#10) üzenetére


Jonesy84
(tag)

Most rákeresve 2,5G-s eszközök aranyárban vannak, de nem is igazán van választék, a 10G-sek jóval olcsóbbak.

(#13) ncc1701 válasza Jonesy84 (#12) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Igazából akármelyik előre lépés lenne. De egy 10 gigás switchért otthonra én nem fogok 80 ezret adni.
Ezek csak úgy fognak tömegével elterjedni, mikor már az alaplapra lesz integrálva mindenhol a 2.5-5-10G ethernet port. Mert 30-ért a kutya sem fog venni plusz kártyát.

(#14) Dragon3000 válasza ncc1701 (#13) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Általában az embernek nem is kell minden eszköz között a gigabitnél több, így ha csak 2 eszköz van, akkor azokba mehet külön kártya és meg is van a gyors lan, ha háromhoz kell, akkor esetleg a központi gép, ami mindig megy, mehet egy dualportos kártya és meg is van oldva bármiféle switch nélkül. Amúgy meg 2,5gbites portokkal szerelt switch sincs, így ahhoz is egyelőre csak a 80e-res megoldást tudnád venni, amin úgyis csak 2 port van, ami gyorsabb gigabitnél.

(#15) ncc1701 válasza Dragon3000 (#14) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Persze. Ez ilyen melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás problémája. Míg nem lesznek elterjedve a 2.5-5-10G eth interfésszel szerelt eszközök, addig drága lesz hozzá a switch is. És amíg drága a switch, addig a kutya nem fog drágán venni 2.5-5-10G ethernet kártyát.
Megkockáztatom, alaplapra integrálni, tömegesen a 2.5-5-10G ethernet portot a standard gbithez képest kb 0ft többletet jelentene tömeges gyártás esetén (chip legyártása ugyanannyiba kerül).

[ Szerkesztve ]

(#16) Dragon3000 válasza ncc1701 (#15) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Nem tudom, sokan vannak úgy, hogy kellett a gyorsabb hálózat és 10gbit-re váltottak. Sok lehetőség van, vagy megveszi az ember a drága asus és társait, akkor 60-65e-ből megvan oldva két gép között vagy szerverből lecserélt megoldások közül vesz csak azok legtöbb esetben sfp+ csatlakozósak, viszont 35e-ből meg lehet oldani két gép között, vagy kicsit drágábban lehet intel kártyát venni, ami rj45, akkor 50e-ből megvan a két gépre való. Jövőre én is bevállalom valamelyik megoldást, mert nagyon korlátoz a gép és nas között a gigabit, a 2,5Gbit szinte nem lenne olcsóbb és később az is kevés lenne, akkor már inkább legyen a gyorsabb, ami sokáig bőven ki fog szolgálni.

Alaplapok, amin 2,5Gbps lan van, minimum 10e-rel többe kerül, mint a gigabites társai, amin 10Gbps van az a felső kategória (a sok plusz hülyeség, ami soha nem fog kelleni nem költenék 100e-ret csak azért alaplapra, hogy 10Gbps legyen rajta, akkor már inkább megveszem a középkategóriás megoldást és a különbözetből a két gépbe a lankártyát), amíg ezt ekkora felárral árulják nincs értelme ennek elterjedtségéről beszélni.

(#17) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

Ha ez segít abban hogy a 10 gigás kártyák árát is lerántsa magával, akkor jó.

(#10) ncc1701: Én szeretnék, csak olcsón. :D

[ Szerkesztve ]

(#18) E.Kaufmann


E.Kaufmann
(őstag)

Én annak örülnék, ha a gigabitet teljesen leváltanák és a Realtek, vagy hasonló IC gyártó úgy ontaná a 2,5G-t, mint eddig a gigabiteseket. Tudom, sokat szídták, de otthonra jó volt, ha frissítették a drivert.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#20) devast válasza E.Kaufmann (#18) üzenetére


devast
(addikt)

Ez lenne a megoldás. Ahhoz, hogy ezeknek jó ára legyen nagyon nagy mennyiséget kell eladni. 10 gigásból nem fognak eladni annyit, mert szinte minden cat5e-vel van behúzva, nem fogják a cégek újrakábelezni az egész épületet. Így ahova kellett (core hálózat, szerverek) már most is 10gb van, sfp+ már nagyon régóta létezik és ott kábelt sem kellett cserélni. 5gbe viszont tényleg elterjedhetne már...

[ Szerkesztve ]

(#21) McSico válasza devast (#20) üzenetére


McSico
(aktív tag)

De nehogy már az ilyenek miatt ne fejlődjön a technika. Ha nem kell nekik a teljes sávszél akkor ne cseréljenek kábelt, de ne ilyenek miatt kelljen már ilyen zsákutca fejlesztésekbe belemenni amikor ott a kész 10gigabites szabvány.
Egyébként olyan 50m-ig a cat5e is átviszi, ha nem a leggagyibb kábeleket használják.

"Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

(#22) devast válasza McSico (#21) üzenetére


devast
(addikt)

cat5e-re 10gbase-t -t rakni felelőtlenség, ugyanis teljesen specifikáción kívül van. Vagy viszi, vagy nem, vagy random hol igen hol nem attól függően hol kapcsolnak be épp egy mikrót stb... így nem építenek hálózatot. A 10gbase-t azér van sz*rban, mert az end-usereknek nincs szüksége rá, ahol meg szükség van erre a sebességre az sfp+ optika jobb megoldás ( olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, optikai kábel jövőállóbb, zavartűrés, kilóméterig jó stb...).
Röviden és tömören a piacnak nincs rá szüksége ilyen formában, és ameddig ez a helyzet fennáll addig nem is lesz. A 2.5 és 5gbase-t -re viszont a nagy sebességű wifi ap-k miatt szükség van, és el fog terjedni. Meg néhol az isp-k is elkezdtek 1gb fölötti netet árulni, az is hajtani fogja.

[ Szerkesztve ]

(#23) Reggie0 válasza devast (#22) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

"( olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, optikai kábel jövőállóbb, zavartűrés, kilóméterig jó stb...)"
Hat ezeknek egy resze egymast kizaro modon igaz, pl. amint kilometeres optikarol van szo mar nem ugyanarrol a modulrol es kabelrol beszelunk, amelyik olcsobb lenne(amugy nem olcsobb az optika), se nem fogyaszt kevesebbet, stb. stb..
Az optika meg csak akkor olcso ha 10+ kilometerekre tervezel egy vezeteket, de epuleten belul sosem volt az. Esetleg a POF, de az meg lassu.
SFP+ dac sem sokkal olcsobb, ha a gepben nincsen SFP+ interfesz es kartyat kell rakni bele vagy eppen nem tamogatja a passziv DAC-ot, ami amugy is csak igen rovid tavolsagra jo, es akkor meg nem beszeltunk ket kulonbozo eszkoznel a kompatibilitiasi problemakrol sem, ami a 10gbase-t-nel nem okoz problemat.

[ Szerkesztve ]

(#24) devast válasza Reggie0 (#23) üzenetére


devast
(addikt)

Bocs, nem kilóméter, a multimode 550m. De mégsem 100m. Épületen belul, ahol kellett a 10gb már kiépítették az optikát. Mert előtte nem volt 10gbase-t, a sebesség meg kellett. És per port kevesebbet fogyaszt (kb a felét) és olcsóbb is... néztél mostanában sfp+ dac árakat meg hálókártya árakat ? Switchekről nem is beszélve. Persze a gyári cisco modul aranyárban lesz... Kábelezés meg rack-rack között nem probléma. Kliensekhez nyilván nem lehet optimálisan kivinni... de ha itt tartunk megint visszakanyarodva az árhoz a 10gbase-t spec szerelékek és fali aljzatok megint csak rohadt drágán mennek cat5e-hez képest. A szerverekbe meg ígyis úgyis kell hálókártya, nem sok szervert szerelnek gyárilag 10gbase-t -vel, és 2 port egy szerverre úgysem elég.
Nekem is tetszik a 10gbase-t, értem, hogy annak kéne lennie a fejlődés következő lépésének, de a piac teljesen racionális okokból nem harapott rá nagyon, és így az ára sem mérséklődik. Viszont a 2.5 és az 5 el fog terjedni gyorsabban mint a 10.

szerk: ilyen plusz pozitívumokról már nem is beszélek, mint amikor pl 1 villámcsapás 4 racknyi switchet nyírt ki nálunk, azóta minden uplink optikával megy :DDD

[ Szerkesztve ]

(#25) Dragon3000 válasza devast (#24) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Amíg kb a már kapható 10Gbps lan kártyák árán osztogatják (25e körül vs 30e körül van már az asus, az is tudja a 1/2,5/5/10Gbps-et), akkor nem hiszem, hogy nagyon előrébb tolná a fejlődést, na meg, amíg alaplapok esetében is minimum 10e Ft a felára a 2,5-nek a gigabiteshez képest.

(#26) devast válasza Dragon3000 (#25) üzenetére


devast
(addikt)

ebay-en 6500 nettó egy RTL8125 hálókártya, 50k-s alaplapokra integrálják... be fog az indulni, pár év. Hogy az asus nyerészkedik rajta? Persze, amíg nincs konkurencia annyiért adja amennyiért akarja. Gigabitet se adták mindig gombokért...

(#27) Dragon3000 válasza devast (#26) üzenetére


Dragon3000
(őstag)

Én itthoni árakról írtam, az asus a 10Gbps-es, az itteni cikkben szereplő 2,5-es megoldás csak átváltva 20e+áfa+profit, így még alul is lőttem a 25e-res árral.

Ahol az a realtek ilyen olcsó, ott majdnem a szállítás ugyanannyi, ahol olcsó a szállítás, ott már 10e felett van az ára, ha már külföldről kell beszerezni, akkor inkább vennék sfp+-os megoldással 10Gbps megoldást a két gépbe.

(#28) Reggie0 válasza devast (#24) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Piac azert nem harapott ra, mert pont ott van ra igeny, ahol a fizetokepes kereslet es a mennyiseg alacsonyabb, ugyanis nekik lehetne rentabilis. Egy kis ceg vagy maganszemely nem fog fel-egy milkaert hegesztogepet venni, vagy jo dragan berelni 10-100 csati krimpelese helyett. Viszont amig nem terjed el es lesz gyakori a 10gbase-t, addig nem lesz olcsobb se. Ordogi kor ez.

A szerelekek meg kb. annyiba vannak, mint az optikahoz. A kabel is kb ugyanannyiba van meterenkent. Egyedul az sfp+ modulok olcsobbak optikaban, a szereleshez szukseges eszkozok pedig sokkal dragabbak. Viszont SFP+ PCIe adapter aranyarban van.

Felre ne erts, en az optikai eszkozoket szeretem, de meg mindig nem eleg praktikusak, hogy mindenkinek hetkoznapi szinten megfeleljen. A POF volt egy ilyen irany, de az lassu maradt es viszonylag draga a tudasahoz kepest.

[ Szerkesztve ]

(#29) devast válasza Reggie0 (#28) üzenetére


devast
(addikt)

Mindenkinek hétköznapi eszközökben soha nem fog elterjedni az optika, ez nyilvánvaló. De a 10gbase-t sem, amíg nincs tömegesen igény ekkora sávszélre. Márpedig most tömegesen a wifi terjedt el, mindenkinek az van otthon, szinte senki nem kábelez semmit már... fejlődik is a wifi rendesen.

(#30) MeszesKPT


MeszesKPT
(senior tag)

Erősen mesterséges korlátozásnak érzem, hogy végig akarják velünk járatni a 2.5 és 5-ös lépcsőket is. Mintha 100 Mbit után jött volna 250 meg 500 is a gigabit előtt.

(#31) ncc1701 válasza devast (#29) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Kelleni fog neki az uplink. :)

(#32) Reggie0 válasza devast (#29) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Szerintem egyaltalan nem nyilvanvalo. A wifi nem alternativa, ahogy az 5G sem. Ezek nem megbizhatoadat atviteli kozegek, garantalt savval. Minden nap annyi sav van, amilyen az idojaras es a szomszedok...

[ Szerkesztve ]

(#33) McSico válasza devast (#29) üzenetére


McSico
(aktív tag)

Persze csak a WIFI sok eszközzel megtámogatva, máris ugrik a sávszélesség. A távolság növekedéssel ugrik szintén a sávszélesség, és a stabilitás.
Ha több gépet kell kiszolgálni pl. NAS-al, oda karcsú lesz a 2,5 gigabit is amit eröltetnek, a wifi-ről meg nem is beszélve. Ilyen körülményt simán lehet otthoni felhasználói szinten is létrehozni.
Szép és jó a wifi, telefonhoz, meg okos eszközökhöz amik nem generálnak nagy adatmozgást.

"Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.