Hirdetés

2021. január 19., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Chaser


Chaser
titán

megoldották a kék oledek rövid élettartamát? :)

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#2) Zuzer


Zuzer
csendes tag

Lehetne q-oled a neve :)

(#3) vidotom


vidotom
kezdő

Végre. Talán most végre megszűnik a bullshitelés, és valóban a létező legjobb képminőséget célozzák meg mellébeszélés helyett.
Na de hogy másfél év alatt a semmiből tömeggyártás legyen? Az azért elég váratlan, és valószerűtlen.

(#4) vidotom válasza Zuzer (#2) üzenetére


vidotom
kezdő

Jajj, ne adj ötleteket. Mert amúgy illene a sorba a QOLED, ha már van AMOLED meg super AMOLED, stb.

(#5) Segal válasza vidotom (#4) üzenetére


Segal
veterán

Samsung politikáját követve SOLED-nek kéne hívni ami ugye a Samsung OLED lenne de mindenki Super OLED-nek könyvelné el.
Amúgy meg a másfél évről annyit hogy ha már nekünk beszélnek róla akkor ott már jócskán előrehaladott állapotban vannak a dolgok és nem aarról van szó hogy jó lenne majd egyszer. Az idő rendesen szorítja is őket mert ha jövőre jönne már az is ciki lenne tehát 2021-ben már muszáj lesz.
Viszont nagyon kiváncsi leszek a jövő évi ces-en mit fognak nyilatkozni a qled tévéikről mert ugye akkor még azt kéne isteníteni hogy mennyivel jobb mint az OLED, viszont nagyon meg kell válogatni a szavaikat mert 21-ben meg már azt kell majd valahogy megmagyarázni hogy az OLED miért is annyival jobb mint a qled-jük :DDD

(#6) GeryFlash


GeryFlash
addikt

Na mivan, nem sikerült letömni a vásárlók torkán azt hogy a Számszung KÚLED jobb/egy szint az OLED-del? :U

Több mindent, kevesebb semmit!

(#7) Gomez86 válasza vidotom (#3) üzenetére


Gomez86
senior tag

Én is így vagyok vele... Vérge..

Viszont azért itt nem kell semmi újat feltalálni. Már 100-an csinálják már ezt, sőt nekik van AMOLED-del foglalkozó részlegük. Szerintem nem kivitelezhetetlen. Nameg itt ugye a $ is megvan hozzá.

"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan

(#8) vidotom válasza Gomez86 (#7) üzenetére


vidotom
kezdő

OLED kis méretben és nagyban nagyon nem ugyanaz. Nem arról van szó, hogy a végterméket máshol vágják el, és kész a 64K felbontású kijelző. Ilyet egyedül az LG csinál, a kínaiak is csak most vágnak bele.
De legyen igazuk, jöjjenek az OLED-ek a széles tömegeknek. Én lennék a legboldogabb, ha lenne konkurense az LG-nek, és letörnék az árakat!

(#9) vidotom válasza Segal (#5) üzenetére


vidotom
kezdő

Jogos. De hát már három éve is ciki volt, aztán mégsem váltottak.
Nem féltem a marketinggépezetüket, meg fogják oldani. Könnyen lehet, hogy ezért is kék OLED-del terveznek. Csak hogy más legyen, és meg lehessen indokolni, hogy ez miért jobb így. Függetlenül attól, hogy tényleg jobb lesz-e. Mert józan paraszti ésszel a képminőség szempontjából nehezen tartom indokolhatónak. Költség szempontjából esetleg, de arról meg nem tudunk - még - eleget.

(#10) Segal válasza vidotom (#8) üzenetére


Segal
veterán

Amiben biztos lehetsz hogy nem lesz ez árzúzó termék. Majd szépen az LG fölé árazzák mert az az sz*r a miénk meg a jó ezért fizesd meg...

(#11) Chaser válasza Segal (#10) üzenetére


Chaser
titán

ha 65" lesz a legkisebb méret, akkor biztos nem :) ha mindenki átállna oledre, akkor lenne árverseny, lg jelenleg csak magával versenyzik, samu sokszor a qledet is oled árában akarta adni/adja
most gondolkodom erősen, h az 55-ös b8-at lecseréljem 65-re, de nagyon szép "felára" van...

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#12) Balika911 válasza Gomez86 (#7) üzenetére


Balika911
nagyúr

Viszont azért itt nem kell semmi újat feltalálni.

Újat eddig se kellett feltalálni, viszont az elvet piacképes termékké fejleszteni egy komoly feladat. Az elv pedig új. Nem csinálják százan, mert ez egy más megközelítés, mint pl. az eddigi AMOLED, az RGB OLED, vagy az LG-féle WOLED.

[ Szerkesztve ]

(#13) adamssss


adamssss
veterán
LOGOUT blog

Nocsak. Nem jott be a QLED? Pedig szerintuk beeg az OLED meg egyebkent is. Ennyit a Samurol...

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#14) hardzsi2 válasza Chaser (#1) üzenetére


hardzsi2
aktív tag

Ha jól értem, a Samsung-nál csak kék OLED fog világítani és ezt a színt módosítják kvantumpöttyökkel a másik két alapszínné. Ez tehát azt jelenti, hogy csak egyféle dióda lesz benne, így egységesen tud öregedni / fakulni a teljes panel.

Ha pedig kellően nagy az induló fényerő, akkor abból szoftverrel visszavehetnek (max-ra nem engedik tekerni), hogy aztán később, az öregedéskor egy picit ráerősítve évekig állandó szinten tarthassák.

Felmerül még a kérdés, hogy miért a legjobban öregedő kéket választották alapszínnek, miért nem a tartósabb zöldet vagy pirosat: feltehetően csak a kékből lehet rendesen kikeverni a többit a pöttyökkel.

[ Szerkesztve ]

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#15) Balika911 válasza hardzsi2 (#14) üzenetére


Balika911
nagyúr

Igen, csak a kékből lehet a többit színszűrővel előállítani.

(#16) Chaser válasza hardzsi2 (#14) üzenetére


Chaser
titán

jól érted, de pont a kékkel volt gond, túl hamar kiégett, ezért használ az lg fehéret, előtte szűrővel
nagyon sokat nem csíphetnek le a max fényerőből, akkor ugrik a hdr - vagy béna lesz, amit olcsóbb qledeknél még megjátszhattak, olednél nem -
mindenesetre kíváncsi vagyok mit alkottak, ha a hír igaz, akkor már évek óta vannak működő példányaik tesztre, és valószínűleg azt a két év gart kibírják amit adnak majd ők is ( :

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#17) kalmani


kalmani
tag

A konkurenciaharc következtében rohamosan csökkenni fognak a nagyméretű OLED képmegjelenítők. Az LG már tegnap bejelentette, hogy óriási árzuhanás lesz tapasztalható a csúcsminőségű televízióinál. Magyarországon kezdik az árcsökkentést.
NEM!

(#18) stilo18


stilo18
addikt

Leáraznám nagyon a Q90 - eket, had vigyék az emberek :))
Egy vevő már lenne is :C

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#19) janos666


janos666
nagyúr

Ha 65" lesz a minimum, akkor remélem kb. annyit kóstál majd a hasonló kategóriás 65-ös, mint a mostani 55"-ös LG-k (tekintve, hogy más gyártóknál is amúgy is csorognak le lassan a nagyobb méretek árai az utóbbi években és addigra nem lesz már különösebb kuriózum az OLED úgy általában, főleg ha jön Samsung és LG mellé valami olcsóbb koreai gyártó is olcsóbb modellekkel, hogy ezeknek versenyképesebb középkategóriás modellt kelljen állítani OLED fronton is az "olcsó gagyik" fölé ár/értékben is).

A WRGB-től nagyon szívesen megszabadulnék, ugyanakkor tartok tőle, hogy az első Samsung-ok még annyira sem lesznek barátságosak funkcionalitásban, mint most az LG-k (programozható kalibrációs LUT és hasonlók, mindenféle erőltetett "képjavítók" nélkül, mint a mostani Samsung LCD-k, amik már nem is igazán állíthatóak színhelyesre és "tisztára", mint akár csak a régi Samsung-ok).

(#20) MeszesKPT


MeszesKPT
őstag

Mielőtt végleg lelőnék az LCD gyártást, meg kellene oldani a beégés és öregedés problémáját.

(#21) Z_A_P


Z_A_P
őstag

Tegyuk fel egy TV-n lesz 500e Ft hasznuk.
Havi 30ezer * 500e = 15 milliard.
3300 mlrd a gyartosor befektetes, akkor kb 18 ev utan lesz nyereseges?? :F

OK

(#22) Balika911 válasza Z_A_P (#21) üzenetére


Balika911
nagyúr

Az csak az induláskor havi 30 ezer. Később nyilván a többszöröse lesz.

[ Szerkesztve ]

(#23) Pro Koryak


Pro Koryak
őstag

Olcsó biztosan nem lesz:
1. új technológia
2. az "iszonyatos mennyiségű pénzt "vissza kell hozni, minél hamarabb, ja és persze a többszörösét
3. 65" vagy nagyobb, ami csak alig feláras :Y az 55"-hoz képest
Szóval még a hülyének is...

(#24) Balika911 válasza Balika911 (#22) üzenetére


Balika911
nagyúr

Kiegészítés, hogy akkor kell a többszörösére növelni a gyártást, ha legalább a mostani QLED-ek szintjét célozzák vele (ez úgy évi 2-3 millió darab). De a hír alapján ezt akarják pár év alatt elérni, és nem egy QLED fölötti rétegterméket képzelnek el. Eleinte azért jó eséllyel az utóbbi lesz belőle.

[ Szerkesztve ]

(#25) Piftuka


Piftuka
veterán

No, ez mindenképpen egy érdekes, ugyanakkor jó hír a felhasználóknak!

(Reméljük, hamarosan a TOSHIBA vezetőitől is hallhatjuk, hogy piacra dobják a szemüveg nélküli 3D OLED készülékeiket! :K )

Egyetértek azzal, hogy ezt valószínűleg a háttérben már rég óta fejlesztik. Jó ötletnek tartom azt is, hogy a panel technológiát illetően a saját útjukat járják.

Ha az ő megoldásuk csökkenti, vagy kiiktatja az LG panelekre jellemző "tinting" problémákat és egyéb képi "anomáliákat", tartóssági problémákat, akkor jelentős szeletet szakíthatnak majd ki a prémium készülékek szegmensének "tortájából".

Hozzáteszem, hogy szerintem a QLED technológiát sem fogják elfelejteni, bármit mondanak is. Sokkal valószínűbb, hogy megtartják az LCD televízióik csúcskategóriájában, legalább a 9-es szériát.

Ha ezáltal az a sorozat az árában is a "helyére kerül", akkor bizony lehet rá kereslet, mert bitang jó tévé. Csak arra kell ügyelniük, hogy a válogatott, legjobb VA paneljeiket, és a legmodernebb elektronikát pakolják mellé.

Amíg az OLED technológia is "tökéletlen", megvan a piaca a jó kontrasztú, kiváló minőségű LCD készülékeknek.

Egyébként is... éppen most cikkezik itt a Prohardver! is arról, hogy "A Samsung uralja a gamer monitorok globális piacát".

Ilyen körülmények között szvsz balgaság lenne az LCD technológiával felhagyniuk.

Persze az elképzelhető, hogy 2025-től csak Innolux, Au Optronics, SHARP, stb. VA paneleket vásárolnak majd minden LCD televíziójukhoz, és monitorukhoz, és ők valóban nem gyártanak ilyet.

Ám nem biztos, hogy az a racionális döntés; figyelembe véve, hogy akár csak az elmúlt 2-3 évben is mennyi probléma volt a megfelelő VA panelek gyártási kapacitásával (nem csak a Samsung gyáraiban)...

Az viszont biztos, hogy érdekesen alakul ismét a televízió készülékek jövője. :)

Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

(#26) janos666 válasza Piftuka (#25) üzenetére


janos666
nagyúr

Ne tegyünk már úgy, mint ha minden LCD kijelzőpanel és/vagy a háttérvilágításuk teljesen homogén lenne. Ott is simán vannak szivárványszínű fehérek, "bevilágítások" az élek/sarkok mentén (vagy csak úgy foltok akárhol), és akkor a FALD hibáiról még nem is beszéltünk (ami nélkül sohasem fog tényleg szép kontrasztosnak tűnni a kép egy OLED mellett még akkor sem, ha épp olyan tartalmat kap, amin elemében van a FALD és nem lehetetlen feladatot kap a zónák számához mérve).

Azt is el kéne felejteni, hogy az LCD-k örök életűek. Sohasem mennek tönkre. Nem ég ki a vezérlésük, nem durran el a tápjuk, sohasem hibásodik meg a háttérvilágítás, illetve extrém esetben sem tud akár még beégni is hosszú távon. Minden LCD minimum 30 év, még olcsó javítást sem igényel majd soha. Túlélnek mindenkit. Még tervezett elavulás sincs. Lesz "evolution modul" ingyen és minden évben megkap minden új funkcionalitást, új formátumtámogatást, új HDMI portokat, új USB-t...

Miért pont a csúcskategóriában tartanák meg az LCD-ket a belépő (és közép?) helyett, mikor az a gond, hogy minőségben vált kínossá LCD-vel versenyezni OLED ellen, míg LCD-ből most is vehetsz olcsóbbat, vagy nagyobbat?

Játékra is mindig jobb volt a PDP és az OLED is, mint az LCD. Az egyetlen kivétel, mikor a jobb LCD-k már nem csóváztak annyira és volt jól használható BFI is, de az OLED-eken még nem működött semmilyen BFI (ma is kissé határeset, bár szerintem már elég jó) és natív 120Hz sem volt (de 2017 óta már van 1080p120, idén pedig lehetne már 216p120 HDR is, ha lenne HDMI 2.1-es VGA is, nem csak TV). De ez összesen néhány év volt.

A "gamer" szóval fura dobálózni, mikor tudjuk, hogy a legtöbb "gamer" cucc csak idióta hype buta gyerekeknek. Beleraknak egy RGB ledet egy olcsó kütyübe, ráfestenek egy játékkaraktert és eladják dupla áron, úgy hogy semmilyen tekintetben nincs játékra optimalizálva, akár fele annyiért találsz olyat, amivel kényelmesebb/jobb játszani, pedig nem arra árulják.

[ Szerkesztve ]

(#27) daneel_hu válasza Piftuka (#25) üzenetére


daneel_hu
addikt

"(Reméljük, hamarosan a TOSHIBA vezetőitől is hallhatjuk, hogy piacra dobják a szemüveg nélküli 3D OLED készülékeiket! :K )"

3d minek?
Filmek végett avagy játékhoz?
Film már nagyon-nagyon kevés lesz 2020-től ahogy nézem.

(#28) Duree


Duree
veterán

Nekem ez egy kicsit sántít , ugyan is pont a kék szin a sarkalatos pontja az egész Oled technológiának, azért nincs RGB Oled mivel a kék szin nagyságrendekkel kevesebb az üzem ideje, hamar elöregszik.Most pedig a kék szin lenne az alap, ez eléggé meredek.

(#29) janos666 válasza Duree (#28) üzenetére


janos666
nagyúr

Talán az lehet a válasz, hogy másféle kék kell a QD mögé, mint amit régen szűretlenül használtak, és ehhez az igényhez idő közben találtak tartósabb megoldást.
Illetve régen gondolom az volt a másik gond, hogy ha egyenetlenül öregedett ki az RGB-ből az egyik, így csúszott a fehéregyensúly. Bár ez a PDP-knél is kezelhető probléma volt (üzemidő és/vagy még pontosabb pulse counter [egyfajta "kilométeróra"] alapon kompenzálták az öregedést (ha szervízemüből reset-elsz egy régi Pioneer plazmát, akkor szabad szemmel is látványosan sárga a fehér, a többi gyártónál nem ilyen egyszerű megfigyelni, de a Panasonic-ok is inkább sárgulnak, ahogy öregszenek [akkor is, ha nem babrálod őket, csak sokat hajtják őket]).
Az LG-nél a piros szűrő mögül szokott leghamarabb kikopni a fehér OLED (vagy a szűrője megy tönkre?), mert az dolgozik legtöbbet (a D65 fehérbe abból kell legtöbb), így fizikailag is nagyobb az utóbbi években az R subpixel a többihez képest.
Plazmát a Samsung is gyártott, most pedig ott volt segítségnek lemásolni az LG-től az ő OLED öregedés kompenzációjukat, és ez a Samsung OLED még nem tegnapra lesz kész...

Lehet, hogy nem mertek bevállalni X üzemidőt, mielőtt elkezd tönkremenni, de ha most kb. annyit ki tudnak belőle hozni, mint az LG tud a WOLED-ből, akkor relatívan versenyképes lesz, így vállalhatónak tűnik, ha az LG-t is veszik annak ellenére, hogy csak ezt az X-et lehet tőle várni.

De tényleg senki sem látott még néhány éves LCD-t (főleg Samsung-ot :DDD) tönkremenni? Pixelcsíkok? Kiégett háttérLED? Senki, sehol? Nézzetek szét hardwareaprón a hibás TV hirdetések közt, vagy kérdezzetek meg egy szerelőt, hogy kell-e LCD TV-kben is hibás kijelzőpanelt cserélni, vagy azok garantáltan örök életre szólnak-e.

[ Szerkesztve ]

(#30) Chaser válasza janos666 (#29) üzenetére


Chaser
titán

dehogynem megy tönkre lcd, csak a beégés esélye konvergál a nullához - édsanyám' 1-2 csatornát néz - illetve hallgat ( : - kommersz kis samu tv, már sok éves, semmi baja, de a notebookaimnak sem volt soha gond beégés terén a win tálca vagy chrome -
de ez van, majd a következő generációk talán jobbak lesznek ebből a szempontból is
ez a tech ennyit tud, cserébe kárpótol a képminőség - aki nem látta az meg úgy sem fogja tudni mennyivel ergyább' egy jobb lcd is -

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#31) dribli válasza stilo18 (#18) üzenetére


dribli
tag

A minap Media Markt-ban jártam és alaposan megvizsgáltam a kinálatot. Leginkább egy Samsung 65" QLED Q90R tipusút néztem. Pontosan olyan tipusú demó ment rajta, mint az LG készülékeken szokott: valami szines akármi középen, körben pedig teljesen fekete minden. Nem véletlenül csinált ilyet a Samsung, semmivel nem volt rosszabb ez a fekete, mint az LG TV-ken, háromszor is összehasonlitottam... Szemmel érzékelhetetlen volt a különbség, az meg, hogy műszerekkel ki mit mér - engem nem érdekel... Az LG OLED TV-k sokadszorra sem nyűgöztek le, számomra túlszaturált a szinviláguk, gyanitom, hogy sokan ezekért a harsány szinekért imádják az OLED-et, de hát nem vagyunk egyformák és ez igy jó.
A fenti tipusból jövőre be is szerzek egyet, bár most sem vészes az ára, addigra még olcsóbb lesz. Nekem most is van két Samsung TV-m 2009-ből. Mindkettő tökéletesen működik azóta is, soha nem kellett javittatni. Nekem ez a megbizhatóság, és a hosszú élettertam is számit. Kiváncsi leszek az OLED-eket 10 év alatt hányszor kell kukázni...
Aki nem hiszi el nekem a tökéletes feketét a Samsung 65" QLED Q90R készüléken, az menjen el a Media Marktba és nézze meg saját szemével. Én meglepődtem, mert még a tavalyi tipus sem tudott mély feketét. Nekem ennél feketébbre nincs szükségem...
Ami a Samsung pálfordulását illeti, kényszerből teszik: oly mértékben esett vissza a TV eladás, hogy nincs más választásuk. Lehet, hogy továbbra is jobbnak tartják a QLED-et, ám,ha pénzt akarnak keresni, akkor váltaniuk kell.
Én viszon továbbra sem váltok - nekem egy Samsung 65" QLED Q90R tökéletesen elég, ami be sem ég :)

(#32) daneel_hu válasza dribli (#31) üzenetére


daneel_hu
addikt

MediaMarkt-okban általában fénycsöves világítás van, de ha mégsem összességében azt lehet mondani, hogy fényárban úsznak a boltok. Ilyen körülmények között a magasabb fényerejű készülékek tarolnak, ráadásul a sötétebb színek közötti különbségek szinte érzékelhetetlenek lesznek.

De még ilyen körülmények között is látszik az oled előnye, feltéve ha egy normális színprofil van hozzá választva és nem az áruházi buta. (túlszaturált fos)
Mi a kispestiben és a budaösiben szoktunk megfordulni, ott nincs akkora fény, ki is jön az oled előnye.
Sötét körülmények között nagyon elvérzik a QLED.

Egyébként szerintem is jó a QLED de messze nem OLED minőség sajnos.

(#33) Partizan182 válasza dribli (#31) üzenetére


Partizan182
senior tag

Tükröződésgátló/fényelnyelő bevonatot látod, abban a Samu piacvezető, emiatt olyan ütősek a feketéi fényárban. Gyakorlatban (otthon) a feketéknek ára van, a finom árnyékok részleteit egyszerűen beletöri a feketébe. Színben épkézláb beállítások (nem bolt mód) mellett az LG sokkal pontosabb, Samu enyhén túlszaturál és a HDR fényerejét túlvezérli.

Ezzel együtt az elmúlt évek legjobb LCDje, világos szobában mindent ver.

(#34) sakal83 válasza dribli (#31) üzenetére


sakal83
addikt

Ertjuk. Samsung fan vagy. A feketet 3x is osszehasonlitottad fenyben es ennel feketebbre nincs szukseg:) a samsung meg csak kenyszerbol megy az oled fele mert a gonosz emberek ezt nem latjak:) huh. Kemeny mondatok:)

(#35) Balika911 válasza dribli (#31) üzenetére


Balika911
nagyúr

Én sem értem, hogy a fényárban és demó módban működő tévék alapján miként ítéled meg a képüket. Vagy nem tudod, hogy áruházakban így futnak, illetve, hogy milyen otthoni képmódjaik vannak?

Egyébként a kettő közül épp az LG OLED az, amit az AutoCal miatt könnyebb lehet pontosabbra beállítani. Samsungban sajnos semmi ilyen nincs. Bennem az alacsonyabb ár és ehhez képest megfelelő képminőség miatt merült fel a nagyméretű (82") QLED. De rögtön el is felejtettem, amikor összeraktam, hogy ez a tévécsalád az idén sem tud eARC-ot, de még DTS-t sem kezel, és VRR támogatás sincs. A jövőben azért továbbra is opció maradhat a QLED, csak legyen bennük fullos eARC meg VRR.

Ennél az Samsung OLED-nél is attól tartok inkább, hogy ilyeneken spórolnak és nekem ezért lesz élből felejtős. De pár év alatt sokminden változik, meglátjuk.

"Nekem most is van két Samsung TV-m 2009-ből. Mindkettő tökéletesen működik azóta is, soha nem kellett javittatni."

[link] :)

[ Szerkesztve ]

(#36) stilo18 válasza Balika911 (#35) üzenetére


stilo18
addikt

Q90 tud VRR-t.

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#37) Balika911 válasza stilo18 (#36) üzenetére


Balika911
nagyúr

Nope, FreeSync-et tud.
(VRR alatt konkrétan a HDMI VRR-t értem.)

[ Szerkesztve ]

(#38) stilo18 válasza Partizan182 (#33) üzenetére


stilo18
addikt

"világos szobában mindent ver."

Mikor mondom cimborámnak, hogy az oled a legjobb, ez a téma mindig előkerül.

Hogy 80/90%-ban mindig nappal, este világítás mellett néznek tv-t. Akkor hol a hiba pl a Q90-nél?
Nem mindenki vak sötétben nézi a tv-t...

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#39) stilo18 válasza Balika911 (#37) üzenetére


stilo18
addikt

Akkor rosszul olvasom a tesztekben..

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#40) Balika911 válasza stilo18 (#39) üzenetére


Balika911
nagyúr

Emlegetik a VRR-t teljesen általánosan az AdaptiveSync, FreeSync, G-Sync, HDMI VRR szinonímájaként is. Sokszor nehéz összerakni, hogy melyik forrás és megjelenítő mit is támogat, és mi mivel működik együtt.

A FreeSync over HDMI is klassz lehet AMD kártyával és/vagy XBOX-szal, csak nekem az nVidia vonal a szimpatikusabb. Egy jelentős plusz az idén, hogy az LG OLED-ek G-Sync plecsnit kaptak (ami itt egy átbrandelt HDMI VRR), és az nVidia elérhetővé tette az integer scalinget a driverben. Nekem ez az irány bejön. :)

[ Szerkesztve ]

(#41) stilo18 válasza Balika911 (#40) üzenetére


stilo18
addikt

Köszönöm :R

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#42) Partizan182 válasza stilo18 (#38) üzenetére


Partizan182
senior tag

Azért a nappali / MM-es fényárt nem kell összekeverni egy esti állólámpával a sarokban, ez utóbbi mellett még bőven az Oled uralkodik, mi sem vaksötétben használjuk. Q90 legnagyobb baja a DTS hiánya, a túlvezérelt HDR fényerő, a gyenge betekintési szög Game módban. Plusz az oled képe a pixel szintű (fény)vezérlés miatt mindig kicsit élettel telibb lesz (mintha lehúznának egy fátylat).

De ezek apróságok, nálam a KO kritérium az a HDR feliratok ordenáré bloomingja, legtöbb kontentet angol felirattal nézünk, kicsinálna rövid távon.

(#43) dribli válasza stilo18 (#38) üzenetére


dribli
tag

Igen, pontosan erről van szó! Olvastam már (talán itt) a tökéletesen fekete szobáról szóló beszélgetést, ahol mint kiderült, még a plafonnak is teljesen feketének kell lennie a tökéletes OLED élményhez... Nos, ezen az úton én nem óhajtok menni. Én is, mint a legtöbb ember, fele részben nappali fényben, fele részben este, a nappaliban 3-4 különböző ponton elhelyezett hangulat világitásban nézem a TV-t. Eszemben sincs, teljesen lesötétitett szobában nézni, ami ráadásul a szemnek se tesz jót. Az R90 egy kiváló TV, nyilván van amiben az OLED jobb, nálam viszont a hosszabb élettartam, a beégés veszélyének a hiánya egyértelműen elbillenti a mérleg nyelvét. Nem jobb annyival az OLED képminősége, ami ellensúlyozná az emlitett két paramétert.

(#44) janos666 válasza dribli (#43) üzenetére


janos666
nagyúr

Ilyen szerintem sehol sem derült még ki, csak mikor lebeszélte magát valaki az OLED vásárlásról / megmagyarázta magának, hogy miért nem volt hiba mást venni. ;]

(#45) daneel_hu válasza dribli (#43) üzenetére


daneel_hu
addikt

Senki nem akar rábeszélni semmire, demokrácia van azt veszed amelyiked akarod.
Viszont a hozzászólásodban vannak tévedések és túlzások, pusztán erre reagáltunk.
Peace.

"Igen, pontosan erről van szó! Olvastam már (talán itt) a tökéletesen fekete szobáról szóló beszélgetést, ahol mint kiderült, még a plafonnak is teljesen feketének kell lennie a tökéletes OLED élményhez."

Ezt nem tudom hol olvastad, szerintem a projektor topikban.
3 éve olvasom az oled topikot, ott nem volt ilyen hozzászólás soha.
Szerinted a végtelen kontraszthoz minek tök sötét szoba? :DD

(#46) Chaser válasza dribli (#31) üzenetére


Chaser
titán

otthoni körülmények közt kicsit más lesz az a fekete ( :
multikban általában demo üzemmódban megy minden tv, én out of the box használtam nagyon sokáig a b9-et, hdr-nél valóban kicsit túlszaturált volt, egyébként meg nem, nemrég kicsit finomhangoltam így már hdr-nél sincs ilyen
ha kifejezetten nappal akarod nézni a tv-t, nagy bemenő fénynél, akkor vegyél qledet, tükröződik az is, de nem annyira mint az oledek ( : ez még a hátrányuk az esetleges beégés mellett

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#47) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Érdekes hogy pont kék lesz az alapszín, ami miatt leálltak az egésszel. Nekem úgy tűnik hogy csak kényszerből lett kék, a logikus fehér helyett, mert akkor licenszelni kellene a konkurenciától. Szóval nem azért kék mert jobb lesz a végeredmény, hanem mert muszáj hogy ne fehér legyen. Persze lehet hogy fehér lesz, enyhe kékes beütéssel, kicsivel más színhőmérsékleten mint amit az LG használ.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#48) Chaser válasza Tigerclaw (#47) üzenetére


Chaser
titán

nem hiszem, h az lg engedné licenszelni a woled technológiát, helyükben én sem tenném ( :
vagy tényleg kényszer, vagy valamit alakítottak a kék ledek élettartamán, mindenesetre ha ilyen nagy hévvel azt mondják, h 2025-re az lcd ágat le is építenék - feltételezve h a cikk hivatalos forrásból van -, akkor nyilván nem kukás megoldással állnak elő, pláne h meg kell magyarázni majd, mért jobb az oled a qled-nél ((( : bár sztem elintézik annyival, h az új tech ötvözi mindkét tech előnyét, ami akár igaz is lehet

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#49) dribli válasza daneel_hu (#45) üzenetére


dribli
tag

Próbáltam érzékeltetni, ( úgy tünik nem sikerült) hogy nálam a képminőség csak az egyik szempont. Számomra legalább ilyen fontos a várható élettartam és a meghibásodás (beégés) esélye. Összességében ezért tartom jobb vételnek az R90-et. Az OLED rajongóknak ahogy látom, csak a képminőség számit. Mindössze ennyi a különbség közöttünk.

(#50) Chaser válasza dribli (#49) üzenetére


Chaser
titán

beégésre kicsi az esély a qlednél, konvergál a zerohoz, meghibásodási esélye ugyanakkora
nem vagyok rajongó, és tisztában vagyok a beégés kockázatával, engem kb nem érint, nem nézek hagyományos tv-t, konzolt se sokat látott a tv, azzal is tisztában vagyok, 5-10 éves korára lcd-hez képest sokkal hitványabb képe lenne, de akkora már filléreket érne mindkettő, szóval mindegy

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#51) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Szerintem továbbra is túl nagy az árkülönbség a látható végeredményhez képest. A nagy többség inkább vesz 1-2 mérettel nagyobb belépő/középkategóriás TV-t sima VA vagy IPS panellel mint hogy beruházzanak egy kisebb prémium technológiás tévébe. Egy 65-ös normál paneles olcsóbb mint egy 4x-es QLED vagy Nanocell és akkor még félárnál tartanak egy belépő 55-ös OLED-hez képest. Ha nem demokat néznek rajta hanem átlagos tartalmat, ami jellemzően nem 4k, nem HDR, akkor végképp nincs ami indokolja a 2-3 x árat ugyanannál a méretnél.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#52) daneel_hu válasza dribli (#49) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nincs probléma, nem akarlak meggyőzni. :)
Arra világítottam rá, hogy amit állítasz az túlzás. (sötét szoba és képminőség, teljes fekete stb...)
+ azt, hogy a két készülék között nem tudsz képminőségileg érdemben dönteni egy MM-boltban. Képtelenség, mert túlságosan világos van.

Hosszútáv mit jelent?
Nálunk az előző plazma 9 évig szolgált, majd nyugdíjaztuk. (elajándékoztam)
Most van egy 65E8 a nappaliban, de kétlem, hogy 4-5 éven belül ne cserélném le. :)
És nem azért mert nem jó vagy nem bírja, hanem azért mert majd jobb kell.
X-dik ipari forradalmat éljük éppen, szédületesen fejlődnek a műszaki dolgok, ezek is.
Magyarán ha 4 év múlva beszarik, pont leszarom.- de ha nem szarik be akkor is újat aakrok majd. (ennyire ismerem magam)

Ha nálatok 10 évig lesz egy QLED, lelked rajta.

(#53) stilo18 válasza daneel_hu (#52) üzenetére


stilo18
addikt

Azért a Te hozzáállásod ehhez a témához-a kisebbség része itthon.

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#54) Gomez86 válasza stilo18 (#53) üzenetére


Gomez86
senior tag

Ebben nem vagyok biztos - sőt úgy gondolom hogy a többség így van ezzel, csak nem vallja be. Magának sem

Persze ez azokra igaz akik valamennyire követik hogy mi történik és nem azért vesznek tévét, mert a tévészolgáltatójuk 10k-ért odaadja nekik "ajándékba".

"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan

(#55) Chaser válasza Tigerclaw (#51) üzenetére


Chaser
titán

aztán mgnézel egy 4k hdr-t, és máris rájössz h mért annyi amennyi ( :
b8 speciel 720p/1080p-t is igen szépen felskálázza, 1080p/hdr is igen ütős, amennyiben egy tisztességesen megcsinált anyagról van szó, ahol a fekete fekete, akkor áll leesik, természetfilmek lemásznak a kijelzőről
ezzel nem azt mondom minden filmet hdr-ben kell nézni, nem, de van aminél sokat hozzátesz, van olyan film is ahol teljesen sötét jelenet 1-2 perc van, de minden bevilágítás nélkül ahogy feltűnik egy alak a semmiből az leírhatatlan, kontrasztosága miatt nekem speciel simán megfelel 3d-nek ( : ezen a panelen már látom a mélységét a dolgknak, más kijelzőn ilyen sajnos nincs
extraként pwm mentes, és tud 120hz-et is

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#56) Tigerclaw válasza Chaser (#55) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Igen, de kevesen néznek 4k HDR-t, nem beszélve arról hogy a HDR is olyan mint az FDH, 4K, vagyis az eredmény nem feltétlenül hozza azt amit kellene. Ezen azt értem, hogy attól hogy a formátum lehetőséget az csodás dolgokra, sok kiadó, rendező, vágó, nem él vele. Vannak DVD filmjeim, amik fantasztikus minőséget adnak és Blu-ray is, ami majdnem VHS szintű. A HDR is csak egy címke amit rátehetnek egy produkcióra, ha megfelel bizonyos technológiai feltételeknek, de azt nem vizsgálják, hogy a HDR tartalmilag tényleg ki van-e használva, vagy milyen mértékben. Jó példa erre a sok 4k / HDR demo, ami direkt bemutatja, hogy mire lenne képes a TV. Aztán ha nézel egy Netflixes 4k HDR filmet, abban nem látsz ilyen csodákat és úgy kell vadászni egy-egy jelenetet aminél a HDR tényleg megfigyelhető valamilyen mértékben.

Nem kétséges hogy az OLED, QLED sokkal jobb, de jellemzően ritkán tapasztalnád meg ha átlagos tartalmakat nézel. Ha veszel egy átlag magyar embert, az kábeltévés csatornákat néz HD, sub HD formátumban, vagy esetleg BD rippeket. Ott az OLED nem tud annyira csillogni, mert szar az alapanyag.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#57) stilo18 válasza Gomez86 (#54) üzenetére


stilo18
addikt

10 emberből szerinted mennyi követi a tv piacot?
Szerintem úgy kell kérdezni, hogy 100-ból..

Amúgy a tech rétegnél egyértelmű, igazad van.
Én pl 2 évente cserélek, szóval.. Benne vagyok a körben én is :))

PSN ID: oO-STiLO-Oo#PS5#C9oled#MiMix3'5G

(#58) daneel_hu válasza Gomez86 (#54) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Ebben nem vagyok biztos - sőt úgy gondolom hogy a többség így van ezzel, csak nem vallja be. Magának sem"

Szerintem is így van.
Maximum nem tűnik fel. :)

(#59) Duree válasza janos666 (#29) üzenetére


Duree
veterán

Igazad van nekünk itthon mivel nagy a család van 6db tévénk.Sajnos a legnagyobb 65" 5 év után tönkrement pixel csíkos ráadásul a háttérvilágítás egy sora is elfáradt, sok ismerősöm is panaszkodik arra , hogy az Lcd tévéje a végét járja pedig csak 4 éves.

(#60) Piftuka válasza janos666 (#26) üzenetére


Piftuka
veterán

"Ne tegyünk már úgy, mint ha minden LCD kijelzőpanel és/vagy a háttérvilágításuk teljesen homogén lenne. "

No, de kedves János, én egy szóval nem állítottam ilyet! :N

Én éppen arra világítottam rá, hogy ilyen tekintetben nincsen különbség az egyes technológiák között.

Ezért felesleges, és gyakran megmosolyogtató az a "kereszteshadjárat", amit jellemzően az OLED tévék tulajdonosai a különféle LCD televíziók (különös előszeretettel pedig a Samsung) ellen folytatnak a fórumon, mondván "az OLED tökéletes, és minden körülmények között a legjobb választás".

Mert az egészen egyszerűen nem igaz. Különösen nem az a "Tesco gazdaságos, avagy 'belépő' szintű LG OLED"-ekre.

Mindent a helyén kell kezelni, és egyelőre még nagyon messze vagyunk a "tökéletes televízió" piaci jelenlététől.

(Én azért hagytam abba az OLED topic olvasását, mert utoljára objektív dolgot nagyjából akkor olvastam, amikor Te az LG B6-ot tesztelted, és leírtad a tapasztalataidat. És akkor még viszonylag kevés fórumtagnak volt OLED készüléke.

Aztán egyre többen lettek, sokuknak egy OLED készülék volt az első tévéje, és nem sokkal a megvásárlást követően már "szakértők" lettek, és a PH! összes tévés cikkjénél, fórumjában "terjesztik az igét", az OLED hibátlanságáról és tökéletességéről.

Komolyan mondom, rosszabb, mint ami annak idején a plazma TV-k kapcsán ment itt...)"Miért pont a csúcskategóriában tartanák meg az LCD-ket a belépő (és közép?) helyett, mikor az a gond, hogy minőségben vált kínossá LCD-vel versenyezni OLED ellen, míg LCD-ből most is vehetsz olcsóbbat, vagy nagyobbat?"

Először is nem "helyett", hanem mellett.

Persze erre majd az idő (és az adott gyártó pénzemberei) úgyis választ adnak néhány éven belül.

Én azt gondolom, hogy pont most, az olyan készülékek megjelenésével van létjogosultsága a prémium LCD készülékeknek, mint a TCL Q825.

Ugyanis nem feltétlenül a teljesítmény volt "kínos", hanem az ár.

A kínai gyártók már bőven alá tudtak menni a Samsung árainak, és ha ők is csökkentenek, akkor - továbbra is így gondolom - a prémium LCD televízióknak igenis helye lesz.

Pont annyira, mint bármelyik OLED tévének.

Mégpedig egészen addig, amíg meg nem jelenik az a készülék, amelyik garantáltan mindenben jobb az összes többinél, és még árban sem drágább..."A "gamer" szóval fura dobálózni, mikor tudjuk, hogy a legtöbb "gamer" cucc csak idióta hype buta gyerekeknek. "

Ne haragudj, de a lényeget nem értetted meg!

Arra utaltam, hogy amikor ilyen nagy példányszámban adnak el monitorokat is, akkor nem biztos, hogy a saját panelek gyártásának leállítása a legrentábilisabb megoldás...

(Fenntartva, hogy nem ismerem az üzleti eredményeiket, a költségkimutatásaikat, tehát akár még olcsóbb is lehet, csak és kizárólag vásárolni a paneleket.)

Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

(#61) Piftuka válasza daneel_hu (#27) üzenetére


Piftuka
veterán

Természetesen a filmek miatt.

(Bár érdekes belegondolni, hogy egy játékban is mennyi plusz élményt adhat az ilyen...)

Tény, hogy kevesebb a 3D Blu-ray film manapság, de azért azt ne feledjük, hogy ebben éppen annak is szerepe van, hogy jelenleg (immár majdnem 3 éve) nincsen új 3D televízió a piacon.

Ha volna, akkor megtalálná a kereslet a maga kínálatát ismét; és vica versa...

Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.