Hirdetés

2021. január 27., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#551) Ghoosty válasza Lalikiraly (#549) üzenetére


Ghoosty
őstag

A fő kérdés, hogy mekkora méretű és teljesítményű lenne az 'ingyenenergia' gép. Ha csak akkorában lehet megcsinálni mint egy ház, akkor nem számítanék komoly változásra. Persze nyilván minden árammal menne és nem égetnénk semmit, szóval a levegő tuti jobb lenne (viszont óriási méretű pazarláshoz is vezetne, így lehet, hogy a globális felmelegedés még rosszabb lenne). Fegyverkezés és sci-fi enrgiaeszközök nem az áram ára és általános elérhetősége miatt nincsenek, hanem olyan méretben és olyan teljesítményen nem elérhetőek az energiatárolók/termelők, ahogy az adott eszközhöz kell. (Extra nehézség a veszteség miatti hőelvezetés megoldása.)
Persze, ha maroknyi méretben elérhető több GW teljesítményű készülék jelenne meg, az más tészta lenne.

(#552) Rive válasza Lalikiraly (#549) üzenetére


Rive
addikt

Amúgx utópisztikus, de milenne, ha korlatlan áram lenne mondjuk?

Bármi felhasználáshoz felszerelés kell, az meg már nem ingyen.
Volt erről egy szép kis vita anno máshol. Néhányan azt képzelték, hogy az ingyenvillany mellett majd lehet hidrogént vagy mifenét csinálni, és akkor az milyen ingyen közlekedés lenne. Nem igazán sikerült megértetnem, hogy az energia az csak egy tényező, a közlekedés - pláne hidrogénnel! - attól még ugyanúgy sokba kerülne.

Hasonló a helyzet, mint az atomerőmű-gazdaságosság föntebb. Hiába van 'ingyen' az üzemanyag*, a végterméknek attól még ára van...

* értsd: nagyon alacsony arányban vesz részt az output árának meghatározásában

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#553) VinoRosso válasza Rive (#552) üzenetére


VinoRosso
addikt

Korlátlan energiának ott a napfény. Viszont az sincs ingyen, hiszen a napelemeket elő kell állítani, az erőműveket karban kell tartani.

Ha létezne ilyen Egely féle nullponti energia kinyerő az sem lenne ingyen, mert az energia kinyerő gépet meg kellene építeni, és karban kellene tartani. Tehát kvázi ugyanott lennénk mint a naperőműnvel.

(#554) apatyas válasza VinoRosso (#553) üzenetére


apatyas
Korrektor

Azt az egy szót szeretném kitöröltetni a hozzászólásodból. Nem akarom itt látni azt a nevet. Ne is mondd ki válaszban még egyszer.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#555) VinoRosso válasza apatyas (#554) üzenetére


VinoRosso
addikt

LOL :DDD Ennyire felbőszít az öreg Mekk Elek?

(#556) Lalikiraly válasza VinoRosso (#555) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Én is ezen filóztam. Ki volt az, mi volt az? :D

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#557) dse válasza Ghoosty (#520) üzenetére


dse
tag

(#558) Rive válasza dse (#557) üzenetére


Rive
addikt

Kedvenc témaköröm...

A dolog azzal jutott ideiglenes nyugvópontra, hogy az érintett országok (csehek, lengyelek) az időhúzást megunva a németek felé menő vezetékeikre az utóbbiak kényszerű beleegyezésével olyan eszközöket (PST) telepítettek, amikkel szabályozni tudják az áramlást. Azóta a németeknek csak abban az irányban van felügyelet nélkül hagyott vezetékük, amit nem voltak hajlandóak szabályozni/bővíteni és ami miatt megpróbálták lesz@rni a szomszédaik fejét ;]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#559) llax válasza Lalikiraly (#511) üzenetére


llax
senior tag

"De ha PAKS 2 árából, teleszórnánk a háztetőket napelemmel milenne?"

Megoldható lenne, nagyjából 3-4x-es energiaárakat bevállalva...

(#560) VinoRosso válasza llax (#559) üzenetére


VinoRosso
addikt

Egyébként hosszú távon (40-50 év) szerintem jobban kifizetődő stratégia.

Bármilyen központosított hálózat baromira sebezhető, és ehhez még nem is kell olyan hűdenagy was ist das egy akkora ország esetén mint a mienk. Elég, ha Szerbiából átlőnek Paksra vegy SS rakétával, perceken belül vége a dalnak.

Ugyanez egy elosztott hálózatnál - mint amilyen az alább taglalt - egy szúnyogcsípés.

És ha végignézzük a múltat akkor rájöhetünk, hogy nincs az az Isten, hogy itt 50 éven belül ne legyen valamilyen komolyabb fegyveres konfliktus.

(#561) hcl válasza schawo (#521) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Létezik ilyen, pl. a pápai reptér világításához van akkutelep valahol a közelében. Elég durva macera üzemeltetni. (Már ha ez még létezik.)

Németeknek viszont van [link]

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#562) schawo válasza hcl (#561) üzenetére


schawo
titán

A pápai egy ősvacak. A németeké szintúgy. Rendes ilyen az ausztráloknak van jópár. Tavaly 66 millió dollárból épült egy 100MW /130MWh próbatelep, meg az elmúlt néhány hónapokban készült még néhány 50MW/50MWh-s is, és egy csomóra kötöttek szerződést. Az összes régi nem összevethető a Tesla csúcstárolóival sem kapacitásban, sem teljesítményben. A első darab a 66 millió dollár költség 55%-át már az első évben visszahozta.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#563) dabadab válasza schawo (#562) üzenetére


dabadab
titán

Mondjuk a dél-ausztrál 100 MW-os projekt pénzügyi sikeréhez szükség volt arra is, hogy egyrészt elég durva aringadozások legyenek, másrészt meg hogy a telep ne legyen túl nagy ahhoz, hogy ezen nagyon sokat faragni tudjon.

DRM is theft

(#564) schawo válasza dabadab (#563) üzenetére


schawo
titán

Az 5MW vicces némethez képest a 100MW ausztrál egy űrhajó.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#565) Rive


Rive
addikt

A német alapvetően más céllal épült, öt éve (!). Azóta egy-két dolog megváltozott.
Az ausztrál sikeréhez pedig az ausztrál hálózat gyalázatos állapota is kellett azért...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#566) llax válasza VinoRosso (#560) üzenetére


llax
senior tag

"Egyébként hosszú távon (40-50 év) szerintem jobban kifizetődő stratégia."

Amíg nem találnak a tárolásra valami kis veszteségű módot és/vagy a forrás nem lesz eléggé olcsó, addig felejtős...

"Ugyanez egy elosztott hálózatnál - mint amilyen az alább taglalt - egy szúnyogcsípés."

Nem...
Ugyanúgy egymásra támaszkodnának a távoli hálózatrészek. Most főleg termelés-elosztás, akkor viszont stabilitás miatt. Továbbra is sok erőmű kellene a hálózatra. Csak az olcsón termelő alaperőművek esnének ki, minden másból sokkal több kellene. Télen atom helyett is szén termelne... Egész télen és azon túl minden éjszaka mennének fullon azok a drágán termelő csúcserőművek is, ami most csak a nyári nappalokon vannak közel teljesen leterhelve.

Magyarország "fogyasztása" éjszaka 3,8-4GW. Nappal 5,5GW. Naponta van 7-8 óra, amikor úgy van 5GW felett a fogyasztás, hogy a napelem még nyáron se nagyon termel. Ezt hidald át valamivel...
Nagyjából 0,5GW körüli az a nappali csúcs termelés napelemnél, ami nagyobb bonyodalmak nélkül bevihető a hálózatba és a hiánya relatíve könnyen pótolható. Ennyi napelem már most is van (több is - de a csúcshoz képest az éves össz. termelésük egy vicc - Spanyol, Olaszo.-nál északabbra kb. mindenütt)...

(#567) VinoRosso válasza llax (#566) üzenetére


VinoRosso
addikt

Én kis helyi rendszerekre, valami ilyesmire gondoltam.

Nyilván több erőforrásra kellene támaszkodni szél, víz, geotermikus energia.

(#568) schawo válasza Rive (#565) üzenetére


schawo
titán

Öt éve, akkor, amikor 15-20 Teslát egymás mellé állítottak, és komolyabb teljesítményt tudtak leadni, mint az az erőműcsoda. A technológiai lemaradás europában fejben keresendő.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#569) llax válasza VinoRosso (#567) üzenetére


llax
senior tag

Nem csak akkor szeretnél fogyasztani, amikor süt a nap...

Audis példa, személyes vélemény: Aki ilyen nagyban tolja, azt kötelezném a (legalább részleges) tárolásra is (oldja meg, ahogy tudja). Akkor derülne ki igazán, mennyire "jó buli" az ilyen sok napelem. Ez nagyon-nagyon nem helyi rendszer, létük és életük továbbra is a hálózattól (és erőművektől) függ, annak üzemeltetési költségeit is növeli.

A víz és a geotermikus kiszámítható, mehetnek az alaptermeléshez, a víz az csúcsrőmű is (könnyen) lehet. A probléma, hogy ezekből hazánkban nem túl sok áll rendelkezésre.
Méretesebb vízerőmű építésével járó környezetpusztítás sokszorosa, mint egy atomerűé, így csak nagyon jó adottságok (egységnyi energia kevesebb pusztítással) esetén tekinthető opciónak.

Visszamegyek kicsit az előző hozzászólásodra:
40-50 év: Ilyen távlatban még a fúziós energia sem elképzelhetetlen (legalábbis a termelés kezdete), a többi erőmű is fejlődik (még a meglévők is, egy-egy "nagygenerál" idején)

(#570) Rive válasza schawo (#568) üzenetére


Rive
addikt

Azzal, hogy a németek fejével komoly bajok vannak, nem fogok vitatkozni: én is így gondolom.
Csak azt jegyezném meg, hogy a húsz lovas fogat anno az még mindig nem tett ki egy gőzmozdonyt összesen se...

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#571) VinoRosso válasza llax (#569) üzenetére


VinoRosso
addikt

A fúziós reaktor is valószínűleg központosított hálózatot eredményezne. Környezetszennyezés szempontjából persze jobb bárminél.

Annyiban helyi rendszer az Audis, hogy ha levágják a gerincvezetékről mindenhonnét a gyárat akkor az irodákban még mindig van villany a tetőről. Egy gyárnak nyilván kevés, de lakossági felhasználásra elég lehet, ha meg van támogatva más irányból is.

Geotermikus adottságaink viszonylag jók szvsz.

(#572) llax válasza VinoRosso (#571) üzenetére


llax
senior tag

Egy ilyen kicsi ország éjszakai minimumfogyasztásakor is gigawattokkal dobálózunk, azt több Paks2 árából sem bírnád megújulóból megoldani. Marad a központosított rendszer.

Az Audinál (és nagy többségében máshol is) hálózat nélkül nem lesz villany a tetőről sem. Az ilyen hálózatra termelő megoldások teljes jogú tagjai a kártyavárnak.
Helyi tároló nélkül nincs autonóm üzem - nem megvalósíthatatlan, de az alapjaiban más megközelítést kíván. No meg ha közeledik egy kis felhő, az irodában mindenki fejvesztve nyomogatja a save gombot :) (vagy indítják a stabil motoros, így mindenféle Euro normát nem ismerő dízel aggregátort)

Geotermikus, csak hogy érezd az arányokat: a világ jelenlegi teljes geotermikus eredetű áramtermelése kb. 2,5-3 Magyarországot tudna ellátni csúcsidőben.
Hazai körülmények között elsősorban távfűtésre lehet gazdaságosan felhasználni. Nálunk a hatékony áramtermeléshez (szerencsére!) nem adottak a feltételek.

(#573) VinoRosso válasza llax (#572) üzenetére


VinoRosso
addikt

Fel(is)hő le(is)hő, a lényeg, hogy onnét mégis csak több áram jönne mint Paksról miután valamelyik délvidéki cárevics lerakétázza a transzformátor állomást.

Tehát az irány hosszú távon egyértelműen ez. Az miért nem megy... engem sosem az érdekelt, hogy mit hogyan nem lehet megcsinálni, hanem hogy hogyan lehet megcsinálni.

(#574) sztanozs válasza VinoRosso (#573) üzenetére


sztanozs
addikt

Az miért nem megy... engem sosem az érdekelt
Ez olyan projektmenedzser hozzáállás... Nálad 9 terhes nőnek meg kellene szülnie egy hónap alatt.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#575) VinoRosso válasza sztanozs (#574) üzenetére


VinoRosso
addikt

Valami rossz főnököd lehet, azt projektálod rám. Abból, hogy valaki a megoldásokat és nem a kifogásokat keresi nem következik, hogy pszichopata.

(#576) dabadab válasza VinoRosso (#575) üzenetére


dabadab
titán

A megoldások keresésekor azért nem ártana figyelembe venni a realitásokat is, te meg éppen az ellen tiltakozol minden erővel.

DRM is theft

(#577) VinoRosso válasza dabadab (#576) üzenetére


VinoRosso
addikt

Tehát szerintetek nem reális egy off-grid pontokból álló energetikai rendszer koncepciója? Ilyen mentalitással soha nem jöhettek volna létre autonóm házak, de még egy kőbalta sem...

(#578) sztanozs válasza VinoRosso (#577) üzenetére


sztanozs
addikt

Általában a fejlődés, nem az elszigetelődésből, hanem a kapcsolódásokból jött létre.
Az autonóm ház jó ötlet, amennyiben az igények teljesen a lehetőségekhez igazíthatók.

Amit amúgy linkeltél, azok fűtési és nem villamosenergia-termelési rendszerek. Villamosra csak régebbi elemzést találtam: [link]
A beruházás költsége igen jelentős és a legnagyobb erőmű teljesítménye is csak 26 GWh (10-15e fős településre elég - ipari felhasználás nélkül). Ráadásul az ország területének alapvetően kevésbé lakott részein létesíthető gazdaságosan üzemelő erőmű, ezért a maradványhő felhasználás (amivel az államnak fizetendő bányajáradék csökkenthető volna) csak komoly trükközés (vagy plusz költségek) mellett lehetséges. Maga a kút létesítés is igen kockázatos (megtérülési szempontból).

Geotermikus egyébként viszonylag jó lenne alaperőműnek, ha egy fortyogó de soha ki nem törő vulkán peremén laknánk egy szigeten (ami részben igaz izlandra).
Amúgy a cikkben említett kiváló hőmérsékletű fábiánsebestyéni kút vize erősen korrozív és némileg radioaktív is.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#579) buherton válasza VinoRosso (#577) üzenetére


buherton
őstag

Szerintem az autonóm ház koncepció pazarlás. Nézzünk egy jövőbeni képet. Akkumulátor van a napelemnek és van az autóban is. Napközben senki nincs otthon, így a napelem vígan töltheti a saját akkumulátorát. Haza esik mindenki, akkor a elkezdik terhelni és még az autót is rákötöd tölteni. Az autót pedig még éjszaka is tölti a napelem akkumulátora.

Ez elég életképtelennek tűnik, hogy a végén már akkumulátort töltesz akkumulátorral.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#580) schawo válasza buherton (#579) üzenetére


schawo
titán

A Tesla már 2023-ra is évente több, mint 600 GWh és 2000 GW olyan akkumulátorkapacitást fog gyártani, ami nem autókba, hanem erőművekbe és lokális, otthoni tárolókba kerül. Még egyszer: évente.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#581) VinoRosso válasza buherton (#579) üzenetére


VinoRosso
addikt

Ezek azért ilyenek mert a mögöttes technológia még gyerekcipőben jár. Ilyenkor mindig több a kérdés, mint a válasz.

Az első lovat sem szőrén ülték meg, aztán jöttek olyan dolgok, mint a nyereg, kengyel, hám stb.
Akkoriban is biztosan sokaknak szürreálisnak hatott, hogy egy élőlény egy másik nálánál sokkal nagyobb élőlényt próbál rákényszeríteni valami olyasmire amit az nem akar.
Aztán egyszer ezek az emberek azon kapták magukat, hogy jön a lovasroham és nem tudnak elfutni.

Idővel a problémák megoldódnak, és akkor azok kerülnek előnybe, akik már egy ideje használják az adott technológiát.

Itt van az AUDI példája, most lesz egy rendszerük, ami valamennyi plusz áramot termel, majd a részleteken agyalnak 10-20 évet és után meg lehet már eljutnak oda amivel az egész irodaépületet lehúzhatják a hálózatról. Tudják,hogy valahol el kell kezdeni ahhoz, hogy eljussanak a célig, nem lehet az első lépésnél feladni mert abból sosem lesz karika.

A német cégekre mindig is jellemző volt ez a mentalitás, azért van ott a német ipar ahol. Itt a közelben is van egy kisebb német cég (Hefter) Nyúlon, vagy 15 éve jöttek ide, már eleve úgy épült a gyárcsarnok, hogy geotermikus energiával megy a hűtés/fűtés.Itthon akkor még azt sem tudták mi ez. A tulajnak saját vizimalma van otthon valami patakon a németeknél amivel ellátja a saját házát árammal és még a településnek is ad el belőle. Pedig megtehetné, hogy ne filléreskedjen az áramon.

(#582) sztanozs válasza VinoRosso (#581) üzenetére


sztanozs
addikt

Geotermia ma :D [link]

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#583) llax válasza VinoRosso (#577) üzenetére


llax
senior tag

Nem reális. Jelenleg nagyon nem reális.
Egy dolog, hogy vannak rá működő példák. Műszakilag lehetséges, gazdaságilag jelenleg és a közeli jövőben biztosan nem (csak muszájból, vagy ha sok a felesleges pénzed).

#573

A hazai geotermikus lehetőségek áramtermeléshez közel sem ideálisak. Fűtéshez szükséges hőmérséklet könnyebben elérhető, mint a világ nagy részén, áramtermeléshez ez nem jó. Nem csak a hő mennyisége (amire szeretnek hivatkozni), de a könnyen elérhető hőmérséklet is fontos. Gazdaságos áramtermeléshez lényegesen magasabb hőmérséklet kell, mint ami nálunk könnyen elérhető. Mennyiségi és gazdaságos áramtermeléshez gőzturbinát kellene hajtanod, 250-300°C-os gőzzel, hogy értékelhető hatásfok is legyen. Van ahol ez olcsón elérhető, nálunk ez 100-150°C-ig igaz (ez kevés - viszont fűteni tökéletes).
Jöhetne több áram, mint Paksról, de nálunk nagyon sok Paks2 árából... Pl. Izlandon már teljesen más a helyzet, ott alig kell lefúrni néhány*100°C-os gőz előállításához.

#581

Az Audi rendszeréből nem lesz 10-20 év múlva off-grid rendszer. Télen is kell áram.
1.: Vedd úgy, hogy késő ősztől kora tavaszig gyakorlatilag tetőfedő elem a napelem, nem jelentős energiatermelő. Mehet mellé szél is, de az nálunk a kiszámíthatatlan (a megbízható működéshez).
2.: A napelemek hatásfoka az öregedéssel romlik. Ha off-grid, akkor tizenévente kell cserélgetni, ha nem, akkor rátudod, hogy kevesebbet termel, ha mondjuk 50%-on megy, akkor sincs probléma.

(#584) schawo válasza llax (#583) üzenetére


schawo
titán

10 éven belül nem hogy 50%-ig, de 90%-ig sem csökken a hatásfok (mármint nem az abszolút, nyilván mindenki érti)

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#585) llax válasza schawo (#584) üzenetére


llax
senior tag

Az 50% csak egy példa volt arra, hogy on-grid rendszerben még akkor sem kell kidobni. A 10% alatti csökkenés (az első 10 évben) inkább a forgalmazók és kivitelezők állítása, ugyanakkor nem is olyan mértékű a romlás, mint amivel az ellenzői sokáig riogattak. Itt sokat számít az ár (minőség...), a jobb minőségűek (ahol 10% alatti /10 év) a megtérülés idejét tolják ki.

Hazai, háztartási méretekben van egy tétel, amiről szeretnek megfeledkezni a hirdetők: biztosítás... Ismerősnek van kevés napeleme, de nem vette be a lakásbiztosításba, mert akkor már nem olyan jó buli...

Nálunk 2009 júniusában szita lett minden tető, 2019 (idén) júniusában megtanultak repülni a tetők... Ez 100% hatásfok csökkenés lenne...

(#586) VinoRosso válasza llax (#583) üzenetére


VinoRosso
addikt

Ez a gazdaságilag nem éri meg érv facepalm kategória.

Csomó dolog nem éri meg gazdaságilag. Haderő, egészségügy, nyugdíjasok, szociális háló, környezetvédelem, holdraszállás, kiskutyafüle.

Mégsem kérdőjelezi meg ezek létjogosultságát senki.

Az ok pedig, amit írtam bőven túlmutat azon, hogy gazdaságilag megéri-neméri tengelyen legyen értelme vizsgálni a kérdést. Az engergiabiztonság nem gazdasági kérdés, hanem honvédelmi.

(#587) dabadab válasza VinoRosso (#586) üzenetére


dabadab
titán

Ahogy a német példa mutatja, a sok napelemmel meg a széllel momentán leginkább csak szétverni lehet az energiabiztonságot.

DRM is theft

(#588) llax válasza VinoRosso (#586) üzenetére


llax
senior tag

Csak "megnyugtatásképp": mindenféle jelenlegi törekvés ezzel ellentétes. A "Super grid" mond valamit?

(#589) buherton válasza VinoRosso (#581) üzenetére


buherton
őstag

Ettől függetlenül pazarlás. Van, illetve lesz értelme az akkumulátoroknak, de nem a házban, hanem az erőműveknél. Hatékonyabban lehet kihasználni az előnyeit, hanem elszigetelt üzemben használják.

Idővel a problémák megoldódnak, és akkor azok kerülnek előnybe, akik már egy ideje használják az adott technológiát.

Szépen hangzik, de ez egyáltalán nem igaz. Ha így lenne, akkor a németeknél lógna be a panel ablakán a gigás üvegszál, nem pedig Romániában. Ha az így lenne, akkor pl. nem nálunk lenne az egyik legjobb 4G-s lefedettség a világon. Nálunk indult el az első villamoshajtású, és a kontinensen az első metró, mégsem lettünk metró nagy hatalom. Hiába kezdtünk el hamar robogót gyártani, mégsem lettünk robogó nagy hatalom, stb.

Az IKEA már meglépte, hogy minimális energiafelvétele van, de amíg ott nagy tételben megy, addig ez egy háznál nagyon sokára fog olyan olcsó lenni, hogy egy átlag magyar is beépíthesse.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#590) hcl válasza buherton (#589) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

". Nálunk indult el az első villamoshajtású, és a kontinensen az első metró, mégsem lettünk metró nagy hatalom. "
Azért ez nagyon sok mindentől függ ám...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#591) dabadab válasza hcl (#590) üzenetére


dabadab
titán

Abban viszont igaza van, hogy ha valahol kiépül az első generációs infrastruktúra, akkor az ott megragad és elég nehezen változik, míg ahol semmi sincs, ott könnyű pikk-pakk bevezetni az éppen aktuális technikát.

DRM is theft

(#592) hcl válasza dabadab (#591) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Régi mondás, hogy jó pap holtig tanul, jó infra mindig fejlődik :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#593) Redneck


Redneck
veterán

Kicsit off de gondoltam érdekelhet titeket is.

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#594) VinoRosso válasza buherton (#589) üzenetére


VinoRosso
addikt

Hogyan lenne pazarlás :Y ??? Pont ellenkezőleg! Még egyszer hangsúlyozom hosszú távon kell gondolkodni.Azt elfogadom, hogy nagy a beugró, de ha befizeted amit utána kapsz az épp nem pazarlás, hanem az ellentéte. Pl itt a Hefteres példa, sokba került kiépíteni, de utána kb tizedáron fűti/hűti a gyárcsarnokot, mint amennyibe egyébként kerülne. Szerintem már rég megtérült neki, onnantól meg aranytojást tojó tyúk.

Egyébként az Innopark a győri ipari parkban ugyanezt kapta. Vagy mondhatnám a lipóti sportlétesítményt. Ott nem volt nehéz a döntés, mivel a tulaj egyben a szomszédos termálfürdő tulaja is. Itt a környékünkön kb bárhol fursz le a föld alá mindenhol találsz termálvizet, mivel a Kisalföld az Afrikai kőzetlemez azon részén fekszik ami az Európai lemez fölé csúszik. Nagyon vékony a földkéreg, majdnem mint Izlandon, csak szerencsére nincsenek (aktív) vulkánok. Emellé a Pannon tenger maradványa is itt található, akárhol leásol 20-40 méter mélyre szinte biztos, hogy vizet találsz. A Szigetközben ahol ott a Duna ez 2-3 méter.

Csak nem nagyon van kihasználva. Éveket töltöttem el úgy, hogy az itteni "élményfürdő" mellett sasszézva jártam egyetemre, ahol télen a feltörő 80 fokos termálvizet külső medencékben hűtötték elfogadható hőmérsékletre a szabad ég alatt ahelyett, hogy megkeringették volna a helyi (egyébként gázüzemű) fűtési hálózatban. Na ha valami pazarlás akkor ez az!

dabadab:

Ugyan miért? Szerintem a németek nem a megújulóknál hibáztak, hanem ott, hogy az atomerőműveket cserélték állították le és nem a fossziliseket. Ez meg az ipari lobbinak köszönhető, kurva sok náluk a lignit, a barnakőszén, az egyébként is leszakadó keletnémet területeken ezeknek a külszíni bányáknak a bezárása rohadt nagy visszaesést okozna. Ahelyett, hogy bezárták volna őket még rányitottak, hogy ne legyen akkora az elvándorlás. Zöld? Nagyon zöld, de csak marketingben.

buherton:

Vedd számításba, hogy jött egy első világháború, meg egy Trianon ami egy gazdasági atombombával ért fel a térségnek.
Én győri vagyok és csak a helyi viszonyokat ismerem részletesen és erről tudok nyilatkozni:

A 14-es háború előtt itt volt Európa legnagyobb ágyúgyára,a vízmelegítőtől kezdve a mozdonyokon át a Fokker repülőgépekig mindent gyártottak itt. Emelett gyártottak többféle személyautót, teherautót nem is akármilyeneket, sorra nyerték a versenyeket a kategóriájukban. Ekkor még az Audi ősei a Rába gyárhoz képest kishalak voltak (később tulképp a Rábát vette meg az Audi).
A helyi postánál a 20-as években rendszeresítve voltak itteni gyártású elektromos(!) meghajtású kézbesítő autók amikkel a küldeményeket vitték ki. A város rendelkezett a belvárost és a folyópartot behálózó vasúthálózattal amire a régiós mezőgazdasági termékek nyugatra történő exportja miatt volt szükség. Az uszályok a Rába mellett található rakpartig úsztak fel, és innét pakolták be a vasútból a rakományt, amihez felhúzható hidakra volt szükség. Vagy 300 kisebb-nagyobb üzem volt megtalálható az akkor 50-60 000-es városban.
Aztán jött a háború aminek az elvesztése kb egy szíven döféssel ért fel. A gazdaság kb kilencven százaléka megsemmisült. A határok felszabdalták a kereskedelmi útvonalakat, az ipari negyedet szó szerint megfogták, felpakolták a vagonokra és elvitték a betörő román csapatok.

Ma kb elértük azt a szintet, hogy ugyanennyi vállalat-üzem van a városban, csak éppen akkor mind magyar volt, most meg mind külföldi, meg mellé laknak kétszer annyian, és az ehhez tartozó infrastruktúra a töredéke a 100 évvel ezelőttinek. Mindeközben van egy trend, hogy a Kárpát-medence minden tájáról boldog-boldogtalan (román, ukrán, szerb, magyar) ide költözik, mert itt "annyira jók" a lehetőségek.

Szóval nagyon kontrasztos a kép, és sajnos nem a jelen oldalára billen a mérleg nyelve.

(#595) VinoRosso válasza llax (#588) üzenetére


VinoRosso
addikt

A mindenfélével azért erőteljesen kételkednék. Ha azt mondtad volna mainstream akkor azt mondanám egyetértek, de az is csak egy rövid távú stratégia. Hosszú távlatban már az ú.n. Nyugat sem ebben gondolkodik (lásd EU 2050-es klímatervét). Saját maguk alatt ők sem akarják vágni a fát, csak mi.

(#596) dabadab válasza VinoRosso (#594) üzenetére


dabadab
titán

"Hogyan lenne pazarlás"

Méretgazdaságosság, átviteli veszteségek.

"Ugyan miért?"

Mert a szél és a nap szabályozhatatlan és akkora ingadozásokat produkál, amiket nem hogy a komplett német energiaipar maradék része nem bír ellensúlyozni, de fél Európa is ezzel küzd.

DRM is theft

(#597) VinoRosso válasza dabadab (#596) üzenetére


VinoRosso
addikt

Méretgazdaságosság, átviteli veszteségek.

:DD

Mondjuk ezt egy Szibériából és a Kaszpi térségből importált gáz esetén, miközben 20 km-es sugarú körön belül van egy olyan hőforrás, aminél az egyetlen "ráfordítás" egy szelep eltekerését jelentené jobbról balra.

Valóban igazad van, csak épp fordítva mint gondolnád!

(#599) hcl válasza -szabi- (#598) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ezekről mindről lehet tudni, s egyik sem tegnap óta létezik. Rém buta cikk, Majak pl. nem erőmű, hanem veszélyeshulladék-tároló, stb.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#600) llax válasza VinoRosso (#595) üzenetére


llax
senior tag

Éppen a zöldebb energiák felé haladnak. Csak ahhoz hálózat kell. Még nagyobb.

Az off-grid rendszereknél tárolni kell. A tárolás egyik megoldása sem nevezhető "zöldnek".

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.