Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Cpt.Zsöci #9029 üzenetére

Ha sietsz és minimális munkával akarod megúszni, akkor most azonnal elkezded újraépíteni a tömböt, vagy ha ráérsz és inkább elébemennél a dolgoknak, akkor előbb tesztelgeted egy kicsit a kihullott lemezt (pl. teleírod csupa 0 vagy véletlenszerű adatokkal és visszaolvasod az összes szektort, hátha elakad valahol, helyez át közben szektorokat, stb).

Mielőtt nekiállsz újraépíteni, azért nem árt valahova lementeni egy másolatot a fontosabb adatokból. (Bár gyakorlatilag ha elakad, akkor is olvasható szokott maradni az ilyen szoftveres RAID-5 tömb.)

Amúgy nemrég csináltam ilyet én is szoftveres Intel RAID-5 tömbbel.
    Gajjra ment egy WD winyó, elkezdtem újraépítnei, de nem sikerült, mert onnantól kezdve megállás nélkül köpködte a szoktorhibákat.
    A tömb azóta is olvasható, ha végre visszajön majd a garanciás cseredarab, akkor újraépítem.

Én sem sok helyen olvasom ezt, helyette inkább azzal van tele az internet, hogy:
    1: a RAID-5 abszolút megbízhatatlan, mert egy esetleges újraépítéskor megeszi majd egy URE az egészet (elfelejtik, hogy ha jobb is a RAID 1+0 vagy 6, az 5 azért még mindig nagyságrendekkel jobb, mint egy szál lemez, dehát az 5 az akkor is szar otthonra is...)
    2: a szoftveres RAID-5 használhatatlanul lassú, mert nincs dedikált írási gyorsítótár (ami általában egy bizonyos fokig nagyon jól elrejti többek közt azt a problémát is, mikor nem páratlan számú lemezből építesz RAID-5 tömböt) és dedikált processzor (szóval a mai gyors CPU-dból elpazarol egy otthoni körülmények közt gyakorlatilag elhanyagolható számítási időt).

Ha 3 lemezed van RAID-5 tömbben, és 32k a stripe size, valamint 64k a filerendszer foglalási egység, akkor minden kiírandó kis egységet szét tud vágni a vezérlő 64/2=32+32 szeletekre, hozzá tud csapni még 32k redundanciát, majd 3 lemezre kiírni ezt a 32+32+32k szeletet.

4 lemeznél ez közel sem ilyen szép, mert tört értékek jönnek ki, amiket össze kell várnia egy gyorsítótárban, míg felesleges lemezműveleteket kell végeznie. Aztán ha betelik a gyorsítótár, akkor nagyon lassú lesz, és szoftveres vezérlésnél nem szoktak lehasítani túl sok RAM-ot erre a célre (nem úgy, mint ha egy kártyák van dedikáltan RAM csak erre a célra).

• janos666

nagyúr

válasz Cpt.Zsöci #9027 üzenetére

Ez csak megjegyzés, de RAID-5 tömböt páratlan számú lemezzel érdemes építeni (3,5,7), főleg szoftveres vezérlésnél, ahol kisebb az írási cache.

Vedd ki a lemezt a tömbből és nézd meg, hogy mi a baja (pl. a HDSentinel is elárulhatja). Ezt vagy itt csinálod, vagy a Windows-os GUI-val. De átteheted egy másik gépbe is, és akkor ott semmit nem kell csinálni, hogy sima HDD-ként legyen felismerve.

Aztán, ha tényleg hibás és nem "javul meg" attól, hogy teleírod nullákkal, és még garanciás, akkor gariztasd, ha nem lehet, akkor vegyél egy másik ugyan ilyet. De lehet, hogy igazából semmi baja, csak valamiért azt hitte a vezérlő.

Ha "megjavítottad"/cserélted, akkor pedig újra kell építeni a tömböt.

Új hozzászólás Aktív témák