Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#9951) brd válasza Lord Dragon (#9950) üzenetére


brd
nagyúr

Házból nehezebb tarcsi'ban tartani egyet, mint háttértárolóból, de ott is van lehetőség biztosításra. ;)

Pl. attól halna meg, hogy egy mechanikus eszköz, sok olyan alkatrész van benne, aminek nem feltétlen van előjele, hogy egyszer csak már nem tudja ellátni a feladatát (mondjuk a saját gépemben még nekem sem köszönt el hirtelen HDD, de attól még a fontos adatok több tárolón vannak). De szerintem felesleges folytatni, ha tudatában vagy a kockázatnak és/vagy nem pótolhatatlan adatokról van szó, felőlem használd így, nekem nem fáj. ;)

The only real valuable thing is intuition.

(#9952) prime_adam válasza brd (#9949) üzenetére


prime_adam
aktív tag

Köszi a válaszokat! De sajnos ez a törlés nélküli mirror rebuild nem akar nekem összejönni. Sőt, már más hibám is van. Ha bármelyik disket, ami eddig a mirrorban volt disconnectelek, akkor megjelenik egy új lemez, ami hibát ír ki.

Online:

Offline:

De már nincs is köztük mirror, mert mikor a foreign lemezt betettem átalakultak sima lemezzé. Ezért nincs már sync sem. Egyébként, ha az erroros lemezt reaktiválom nem történik semmi.

(ez alapján próbálkoztam: https://technet.microsoft.com/en-us/library/ff601861.aspx)

OFF: kezd elegem lenni ezekből a raid dolgokból , de egyelőre nem találtam jobb módot arra, hogy a munkákról és dokumentumokról naprakészen legyen 2 kópia.
Gyakorlatban külső adattárolóra jó ha fél évente történik egy mentés, és azért 1 hétnyi munka is elég fájdalmas, ha elveszik.

(#9953) brd válasza prime_adam (#9952) üzenetére


brd
nagyúr

Egyszerűen töröld a kinézett lemez tartalmát és ne disconnecteld, a RAID infó még ott van a rendszerben, csak a már módosított lemezt nem tekinti a tagjának!

A RAID1 nem 2 kópia, hanem 1 db, de az redundánsan elérhető, értsd, ha a filerendszerből törölsz egy file-t, az azonnal mindkettőről törlődik. Akár percenként is lehet menteni, a mentési helyen pedig esetleg valamilyen snapshot megoldást alkalmazni, hogy ha a már odamásolt mentés is hibás lenne. A RAID1 igazából arra jó, hogy ha az egyik tag meghibásodik, azt akár online is lehessen cserélni (megfelelő HW esetén), így minimalizálva, vagy akár megszüntetve az emiatt fellépő üzemszünetet.

The only real valuable thing is intuition.

(#9954) MaxxDamage


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Sziasztok,

Azt mi okozhatta, hogy RAID0 megfelelő volt és egyszercsak botolásnál a "Status" résznél azt irta, hogy "dead" és megnéztem a 2 HDD-t külön-külön és úgy jó volt, de együtt nem....majd a vezérlő BIOS-ba formazva mind2-t (csak külön csatlakoztatva látta) újra össze kotottem es jó volt, latta a vezérlő, majd R0 lett csinalva és azóta is jó...... :K (ilyen kellemetlenség váratlanul nem túl szerencsés)

L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#9955) prime_adam válasza brd (#9953) üzenetére


prime_adam
aktív tag

Igazából úgy van most, hogy ez egy házi szerver. :) A lanos gépek backupjait tartalmazza + megosztott dokumentumokat. Az egészről meg fél évente készül egy külső másolat. Ezek közül most a legsebezhetőbbre, a megosztott dokumentumokra kerestem megoldást, mivel azok csak egy helyen/lemezen tárolódnak + egy fél évvel ezelőtti állapot, ami nem túl fényes. Újabb eszköz már extrémen paranoiás lenne, hogy a backup eszközt is backupolja valami. A külső mentés meg napi gyakorisággal felejtős.

Így jutottam oda, hogy az egyetlen megoldás egy újabb lemez a gépbe :) Ha viszont már benne van, az magában kockázat és elsődleges lemez meghibásodásán kívül amúgy sem tudna nagyon extra védelmet biztosítani (mondjuk ez a snapshotos dolog eddig nem jutott eszembe), az előbbit meg a raid1 is lekezeli. De ahogy említetted a snapshotot, ha napi vagy 2 napi szinten lenne gépen belül egy copy készítve az elsődleges lemezről, akkor a törlésből/esetleges vírusból eredő károkat is tudnám kezelni. Már ha nem fertőzi meg a backupot is. :U

Csak kéne valami jó program hozzá, esetleg Windows backup. Egész lemezről nem csináltam még snapshotokat.

(#9956) Lord Dragon válasza brd (#9951) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

:R

Egyet egyébként nem értettem abból amit mondtál korábban:

"software RAID (félHW)"

Ez mit jelent? :R Milyen RAID típusok vannak?

[ Szerkesztve ]

(#9957) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Hardweres RAID-et a BIOS-ban lehet állítani?

(#9958) brd válasza Lord Dragon (#9956) üzenetére


brd
nagyúr

Alapvetően háromféle:

- tisztán software, ilyenkor teljes mértékben az OS vezérli a RAID funkciót, ez bármilyen fizikai háttértároló-vezérlővel működik;
- fél HW, ilyenkor egy alapfunkciókat ellátó HW vezérli a RAID-et (pl. lehet bootolni róla bármilyen OS-szel), de a szervezésével kapcsolatos műveleteket (RAID5-höz a paritásszámítás pl.) a driveren keresztül a CPU-val végezteti a vezérlő, ilyen fordul elő leggyakrabban az alaplapra integrálva, ill. ezek a párezer-~20k HUF-os kategóriában kapható vezérlők. Ezeknek az szokott lenni a baja, hogy ha a gép lefagy, vagy hibásan működik, az kihat a RAID állapotára is - általában emiatt jön a legtöbb sírás, hogy szétesett a RAID, elfelejtette a beállításokat stb.;
- tisztán HW-es, ilyenkor az összes, RAID szervezésével kapcsolatos funkciót a RAID vezérlő kezeli, van rajta saját processzor, memória, és egy akkumulátor (utóbbi lehet opcionális is, de akkor nyilván kevésbé hibatűrő a működése), hogy a lekapcsoláskor még esetleg nem kiírt adatokat tárolni tudja.

DrojDtroll: Előfordulhat, hogy ott, de legtöbbször a BIOS után kell lenyomni egy billkombót (kiírja a vezérlő BIOS-a, amikor elindul), hogy a vezérlő saját beállítóprogramjába bejusson az ember.

The only real valuable thing is intuition.

(#9959) DrojDtroll válasza brd (#9958) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Utánanéztem és az alaplap oldalán szépen ott van a leírás.

(#9960) Lord Dragon válasza brd (#9958) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

Rendben, köszi az infót!

Ma is tanultam valamit! :R

(#9961) Isoo


Isoo
csendes tag

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem.
Van egy Raid 1-be állított számítógép amiben 2 db 1 terrás vinyó van. Ezekről szeretném a teljes windows 10-et átmenteni egy másik nem raid vinyóra. Meg kell hogy maradjon minden progi is mert van amit nem lehet újra telepíteni.

A windows biztonsági mentés elegendő hozzá? Mindent lement?
Ha a raid1 mellé beteszek egy másik vinyót (nem raidbe) akkor nem hullik szét a raid beállítás? Mert ugye arra menteném le a biztonsági mentést a windowsból.

Vagy esetleg más megoldás?

Előre is köszönöm!

(#9962) flash-


flash-
veterán

felmerült bennem a raid lehetősége, lévén hogy elérhetővé vált nálam is a telekom 1000, amit torrenttel csak raid esetében fogok tudni kihasználni.

vennék két darab 2 terrás hdd-t és raid 0-ban használnám.
kérdés:
meg lehet -e azt oldani hogy ennek a két hdd-nek ne az egész területe legyen raid hanem csak egy része?
pl egyik hdd-ből is csak 1 terra lenne raid-ra használva, meg a másik hdd-ből is csak 1 terra...
(a maradék 1-1 normál módon menne...)
lehet ilyet?(pl. particionálással, vagy bármi mással ezt elérni)

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9963) HUfantom válasza flash- (#9962) üzenetére


HUfantom
őstag

Szia!
Nem jó ötlet :P nagyon nem :P De meg lehet csinálni szoftveres RAID-el.

Nézd ha RAID 0 akkor had menjen. Ha mellé raksz másik particiót akkor az azon végrehajtott műveletek visszafogják a RAID 0 tömb sebességét. Annyi pénzből inkább vegyél SSD-t az bírja sebességgel

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#9964) flash- válasza HUfantom (#9963) üzenetére


flash-
veterán

akkor maradok sima raid 0-nál! és szerintem olcsóbb mint egy ssd...

és torrenten meglesz a 100mega/s...

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9965) qnadam válasza flash- (#9964) üzenetére


qnadam
veterán

sokkal jobbat mondok: sima vinyóra megy a letöltés, de úgy, hogy a félkész fájlok ssd-n vannak. viszont lehet csalódni fogsz, mert torrenttel sem egyszerű kihasználni a gigás netet.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9966) flash- válasza qnadam (#9965) üzenetére


flash-
veterán

ez volt a terv, aztán megláttam EZT, azóta a raid0-án jár az eszem:)

mindenhogy jól járnék, sebességben(ez már 800megabit) és ár/tárhely arányban is:)

különben a raid0nál a játékok is gyorsabban töltődnek be valamivel?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9967) HUfantom válasza flash- (#9966) üzenetére


HUfantom
őstag

nézd a RAID 0 csodálatos amíg működik...
De amikor 4TB anyag repül az örökkévalóságba akkor már mindjárt más a leányzó fekvése :P

RAID 0 + GAME az kb annyival gyorsabb mint Windows + RAID 0 KB semmivel.
Alig érezhető. Mind a játékok mind a windows kis fájlok millióiból áll. Ezek műveleteit csak az SSD gyorsítja de az látványosan.
Itt egy Példa.

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#9968) flash- válasza HUfantom (#9967) üzenetére


flash-
veterán

mindenesetre Vigilante fórumtársnak a raid 0 torrentezéssel szép eredményt hozott..
nekem samsung 830al kb 70megabájt/s volt a plafon...

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9969) tpeter77


tpeter77
addikt

sziasztok,

Kollégám a két vinyóján lévő adatot tükrözni szeretné.
Azt nem tudjuk, hogy járunk jobban: ha alaplapi RAID 1-et használjuk ki, vagy ha Windowsból szoftveresen a lemezkezelőn belül használjuk a tükrözést.

A dilemma a meghibásodáson van. Ha a hdd hibásodik meg, vagy az alaplap akkor mi történik alaplapi RAID1 és szoftveres raid között?
Gondolom ha szoftveres raid esetén megy tönkre egy hdd, akkor a régin lévő adat továbbra is használható, ugyanolyan hdd beszerelése után újra felépíthető a raid tömb.

De mi a helyzet, ha az alaplapi raid vezérlő megy tönkre? Az alaplapból kiszerelt és másik lapba beszerelt hdd-n lévő adat fog egyáltalán látszani?

Ki melyik megoldást javasolná? És mi az előnye/hátránya az alaplapi és a szoftveres raid-nek?

(#9970) Seraph 16


Seraph 16
őstag

Sziasztok!
Családi fotók, videók tárolására szeretnék NAS-t szolgálatba állítani. Amit eddig sikerült összevásárolgatni: Synology ds416j NAS 1db 4tb WD red és 3db 4tb WD black (bár ez utóbbiban nem vagyok teljesen biztos, lehet hitachi lesz, amit sikerül megvenni). A lényeg, hogy eredetileg raid 5-ben gondolkodtam, de rátaláltam néhány cikkre, ami arról írt, hogy biztonság szempontjából szinte semmit nem ér a raid 5, és raid 10 -val (vagy -zel :DDD ) lenne érdemes dolgozni. Ti mit gondoltok erről?

"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"

(#9971) ANOka


ANOka
őstag

Üdv mindenkinek!

Rendelt már valaki Kínából utángyártott(?) RAID vezérlőt? (Pl.: link)
Valami tapasztalat ezzel kapcsolatban?

RAID 5-ös, legalább 4 portos SATA kártya kellene kb. max. ~50 kHUF / ~170 USD értékben. (+BBU + kábelek, de ezek ára külön számolandó, nem kell, hogy az előbbi keretbe beleférjen.)
Windows 7 x64 alatt használnám!

[ Szerkesztve ]

(#9972) sebgutkopf válasza tpeter77 (#9969) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Régi téma, de Raid 1 alaplapi.

Egy érdekes mai téma.
Korábbi évekkel ezelőtt másik gépben (alaplap chipset stb..) használt raid tömbömből megmaradt (már nincs a gépben) vinyóját gépbe tettem alkalmi adatmentésre, ráadásul úgy hogy újra is particionáltam egy idegen géppel. Ennek ellenére a mostani gépem intel raid vezérlője megismerte, hogy az a vinyó egy raid tömb darabja és hiányzik mellőle a másik lemez. Értelem szerűen most töröltem ezen lemez kötetbeni létét.

(#9973) brd válasza sebgutkopf (#9972) üzenetére


brd
nagyúr

Igen, sajnos Intel vezérlővel vigyázni/figyelni kell, mert a szokásosnál sokkal hülyébbek bizonyos részei. A legnagyobb hibája talán az, hogy olyan alaplapon is képes RAID tagjának nézni az ilyen lemezt, amelyben egyébként le van tiltva a RAID funkcionalitás. Ezzel az a baj (ha nem lenne egyértelmű), hogy ilyen alaplapra kötve lehetetlen elérni a háttértároló adott részeit, ezért máshol kell letörölni róla a RAID-del kapcsolatos információkat.

The only real valuable thing is intuition.

(#9974) tpeter77 válasza brd (#9973) üzenetére


tpeter77
addikt

akkor a windows-os megoldás jobbnak bizonyul, mint az alaplapi RAID1 tömb?

Arra kiváncsi lennék, hol lehet törölni a RAID-del kapcsolatos bejegyzést, ha az alaplapon már tiltva van?

(#9975) brd válasza tpeter77 (#9974) üzenetére


brd
nagyúr

Nehéz erre nem vitaindítóan válaszolni, mert mindenkinek mások a szempontjai. Szerintem alapvetően a nem HW-es RAID-nek nem sok értelme van, mert a legtöbb valamilyen szinten bugos, és nem jól éli túl egy háttértároló igazi meghibásodását (pl. ha megjelenik egy hibás sector, és elkezd vele küzdeni a háttértároló, és ez túl sokáig tart, akkor a leggyakoribb, hogy ettől megakad az egész tömb elérése, ahelyett, hogy kivágná a francba a vezérlő a tömbből, rosszabb esetben ilyenkor az egész OS-t a halálba taszítja a vezérlő drivere), így az egész RAID értelme veszik el (szünetmentes működőképesség). Ha nincs pénz/igény (rendes) HW-esre, de RAID-re valamiért mindenképpen, akkor én a fél-HW-es helyett inkább az OS-re bíznám a RAID kezelését. Kivétel lehet ez alól, ha távolról jó lenne értesítést kapni a tömb állapotáról, és egy adott fél-HW-es vezérlő képes erre (email-t küldeni, ha szétesik). Software-esnél ez nem, pontosabban nehezen oldható meg.

Ha az adott alaplapon van (vagy nincs letiltva) RAID vezérlő, akkor ott kell egy Clean-t nyomni az adott HDD-nek, ekkor legalábbis az adott RAID vezérlő számára üres lesz és nem lesz tagja RAID-nek. Ha nincsen, akkor, (ha nem az általam imént írt bugos Intel RAID nemvezérlő-de-mégis-vezérlő van a gépben) egy HDD eleje-vége felülírás tünteti el róla teljesen. Ha az van (egy bugos Intel), akkor csak másik gépben/vezérlővel.

The only real valuable thing is intuition.

(#9976) sebgutkopf válasza brd (#9975) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Sőt az alaplapinál már nem is kell a raid biosban játszadozni, minden megoldható az intel RST-vel win alatt.
A raid tag raidmentesítését is 2 klikkel meg tudtam oldani, miközben minden adat megmaradt. Ma már a tömböt is win alatt a gyári vezérlő programmal hozom létre sokkal egyszerűbb és biztosan nem keverem össze a lemezeket :)
A alaplapi raid ilyen szintű sw-es támogatása mellett szerintem már nem érdemes külön programokkal, vagy biossal mókolni.

(#9977) tpeter77 válasza brd (#9975) üzenetére


tpeter77
addikt

szia,
nem tudom, nem néztem utána milyen raid vezérlő van az alaplapon.
Asrock Z170 Pro4 alaplapról van szó, ebben van RAID vezérlő.
Két hdd-t rakunk bele és tükörként használjuk, ha az egyik hdd elromlana, akkor a másikon megmaradjon az adat.
Az a kérdés, hogy az alaplapi RAID1-et használjuk vagy a windows sajátját.
Ha megbízható az alaplapi, akkor azt fogjuk használni, de ehhez a részéhez (még) nem értek.

(#9978) HUfantom válasza tpeter77 (#9977) üzenetére


HUfantom
őstag

Nézd alapesetben mindkettő jó
Viszont kevesebb macera van az windows RAID-jével, mert ha bedöglik csak kiveszed a winyót és máris bootolsz a másik gépről. Sőt ha alaplapot cserélsz is megy azonnal.
Persze arról már nem szól a fáma, hogy a win mit szól ha alaplapot cserélsz alatta de a RAID szempontból menni fog.

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#9979) sebgutkopf válasza HUfantom (#9978) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Alaplapi raid esetén is, ha az egyiket kiveszed simán megy a vinyó magában is, pont ez a mirror lényege, hogy az adat megmarad az egyik halála esetén is, sőt másig gépben is olvasható akár 1 db időlegesen a mirrorból kivett vinyó. Viszont ha az egyik vinyó elhal és a jó mellé teszel egy újat, akkor arra rögtön csinálja is a duplikációt és helyre áll a rend automatikusan.

Mondjuk system-et én nem telepítek raid mirrorra, az a fontos adatoknak való a rendszer meg legyen gyors egy ssd-n.

(#9980) sebgutkopf válasza tpeter77 (#9977) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Azon intel raid van, ami tudja a raid 0, 1, 5 és 10-et. Tökéletes használatához és konfigurálásához az intel rapid storage software telepítése kell a win alá, amit az alapalapod támogatási oldaláról, de az inteltől is le tudsz szedni.

Egyébként próbáld ki bátran akár melyiket bajod nem lesz belőle.

[ Szerkesztve ]

(#9981) tpeter77 válasza sebgutkopf (#9980) üzenetére


tpeter77
addikt

szia!

Az intel rapid storage softwarerről még nem hallottam,
kösz a tippet, ki fogjuk próbálni.

(#9982) sebgutkopf válasza tpeter77 (#9981) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Ennek használatához azért előzőleg az alaplap biosában a sata felület kezelést raid módba kell tenni (nem sata ahci stb.., hanem raid), de kötetet nem kell a raid biosban létrehozni az már mehet az intel rapid storage-el, aminek a használata elég intuitív, lényegében adja magát.

(#9983) GeryPc válasza sebgutkopf (#9982) üzenetére


GeryPc
senior tag

.

[ Szerkesztve ]

Ha fontos inkább telefonon keress! tel:70/530 4958 (h-p-ig 10-18 között) | http://www.gerypc.hu

(#9984) GeryPc


GeryPc
senior tag

Mivel eddig még nem kellett sosem, abban kéne segítség hogy sw-es raid1-el szeretnék már egy meglévő rendszert tükrözni egy másik hdd-re (windows 7 alatt)

Van 3db hdd-m, jelenlegi + 2 egyforma 250gb-os
ha sikerülne a tükrözés akkor a 2db 250-es maradna csak benne.

Megoldható ez egyáltalán újratelepítés nélkül (elvileg pont ez lenne a lényeg)

köszönöm

Ha fontos inkább telefonon keress! tel:70/530 4958 (h-p-ig 10-18 között) | http://www.gerypc.hu

(#9985) sebgutkopf válasza GeryPc (#9984) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Erre biztos választ nem tudok neked mondani, mert ha rendszer lemezről van szó, akkor kell az mbr, boot stb... részek tökéletes tükrözése és egy sima klónozás ezzel nem azonos, mert tömb tagként is meg kell jelölni. Ha az alaplap támogat raid-et, akkor annak szoftverével nagy valószínűséggel meg lehet csinálni már futó win alatt, hogy bekapcsolod egy tömbbe a kijelölt vinyót.
Csak szoftveres vonalon nem tudom hogyan kezeli a win.

Ami szintén megoldható, hogy ha 1 vinyón van a rendszer és a 2 másik vinyó tartalma veszhet, akkor abból létrehozni egy mirror tömböt és már a kész üres raid tömbre klónozni (mondjuk egy ghost-al) az 1-es rendszer vinyódat. Ennek előnye, hogy ha bármi rosszul menne, az eredeti működő rendszered ott van az 1-es vinyón, amit bármikor visszatehetsz a gépbe.

(#9986) GeryPc válasza sebgutkopf (#9985) üzenetére


GeryPc
senior tag

köszi próbálkozom vele :R

Ha fontos inkább telefonon keress! tel:70/530 4958 (h-p-ig 10-18 között) | http://www.gerypc.hu

(#9987) Hunter2


Hunter2
addikt

most váltok alaplapot és a régi Asus alaplapi RAId vezérlőről átkerülne egy SIL 3114-es RAID kártyára két HDD-m.
Bekavarhat ez valamit? vagy csak egyszerűen beállítom az új raid vezérlőnek hogy tükörben kizelje őket és ennyi?

(#9988) letix válasza Hunter2 (#9987) üzenetére


letix
aktív tag

hi,

Nem vagyok nagy tudora a témának, de amennyiben azt várod, hogy egy "vezérlőn" felépített tömböt egy teljesen más típusú vezérlőre át tudd emelni, az szerintem nem fog menni. Azonos márkánál még elvileg lehetne foreign config-ot felhasználni, de alaplapiról egy SIL chipsetesre erősen kétlem.
Mentést követően szerintem az új vezérlőn újra kell építeni a tömböt és vissza az adat.

udv
letix

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

(#9989) Hunter2 válasza letix (#9988) üzenetére


Hunter2
addikt

Menet közben én is erre jutottam.

(#9990) fgordon válasza letix (#9988) üzenetére


fgordon
senior tag

Szia, igen, nekem is volt ilyen SIL vezérlő, ez egy buta egyszerű "szoftveres" raid, alap hw támogatással. Működik, de az újraépítése lassú, faék egyszerű.
Szerintem sem lehet átrakni, így kell +1 eszköz, amire mindent átmásolsz, létrehozod a raid-et, és visszamásolod az adatot.
Ha máshogyan sikerülne, várjuk a beszámolód. Hw raid-ek tudnak olyat, hogy berakod a hdd-t, és megadod, hogy 2-ből melyik a forrás, és azt tükrözi rá a másikra. Ami nekem volt SIL nem tudott ilyet.

▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏

(#9991) Hunter2 válasza fgordon (#9990) üzenetére


Hunter2
addikt

van itthon hardveres raid kártya is csak azzal meg rohadt lassan indul a gép. Rendeltem egy egyszerű SATA3-as vezérlőt meg haver ad egy adaptecet, azokat is kipróbálom.

(#9992) dontibee


dontibee
tag

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Egy Asus P8Z68-V Gen3 alaplapom van, a rendszerem (Win 7 64 bit) egy SSD-ről indul. Vettem két merevlemezt (a meglévő 3 mellé) és ezeket RAID 1-ben szeretném üzemeltetni. A RAID tömböt meg tudtam csinálni, de amikor a BIOS-ban átállítottam a SATA módot AHCI-ről RAID-re, a rendszer nem indul és az alábbi üzenetet adja: "disk read error occurred". Olvastam az alaplapom fórumán (nem tudom, nekem is jó-e??!!), hogy az alábbi beállításokat végezzem el.
Ha itt kell változtatnom, akkor melyik fájlt?

Valamelyiknél az érték mezőt 0-ra kell állítani, de melyiknél? Bocs, ha nagyon egyértelmű a válasz arra, amit kérdezek, de nem akarok rossz értéket átállítani!

Vagy ha más a megoldás a problémámra, és megírjátok, mit kell tennem, akkor is nagyon hálás lennék.

Előre is köszönöm a segítséget!

Az alaplapommal kapcsolatos fórumra is megírtam a kérdésem, de mivel az nagyon inaktív, remélem itt kapok választ.

(#9993) letix


letix
aktív tag

A RAID configot hol csináltad? Az alaplap BIOS-ában?

Elméleti síkon én azt mondanám, hogy ha az alaplapod AHCI módban volt, mikor telepítetted az SSD-re az oprendszered, most pedig átállítottad RAID módban, akkor ne csodálkozz hogy nem indul. Ezen beállítás minden alaplapi SATA portra vonatkozik.

Komolyabb kártyákon ilyenkor az a szokás, hogy a rendszernek szánt 1db eszközre létre kell hozni 1db RAID0 volume-ot, és ő lesz majd a rendszeré.

Ötletek:
-Újratelepíted, vagy szerzel pár ezresért egy Areca ARC1210-es vezérlőt a "többi" lemeznek, és akkor nincs ilyen gondod, hagyod az SSD-t a lapon AHCI-ben..
-Hagyod AHCI-ben az összes lemezt, és az oprendszerből oldod meg. "Software RAID" létezik Win7 fölött..
-Vagy pedig a nálam okosabbak megmondják, hogy ezt hogy lehet kikerülni.

udv
letix

[ Szerkesztve ]

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

(#9994) dontibee válasza letix (#9993) üzenetére


dontibee
tag

Szia!

Először is köszönöm, a válaszaidat.

Igen, a RAID configot BIOS-ból csinálom.

AZ SSD AHCI módban volt, mikor telepítettem rá az oprendszert. De elvileg megoldható a váltás, ha még AHCI módban indítom a rendszert és a windowsban elvégzem az alábbi beállításokat (a 704-e és 706-os hsz. a lényegesebb számomra). És itt merült fel a kérdés számomra. Hogy valamelyik az érték mezőt 0-ra kell állítani, de melyiknél?

Ez lenne a legjobb megoldás számomra, ha ez így működne. Ha nem, akkor újra rakom a Win-t, de ha nem muszáj ne ez legyen ez első opció.
A szoftveres RAID-ről többen azt írják, hogy inkább mellőzzük, mert folyamatosan erőforrásokat foglal a rendszertől. Ezzel szemben az alaplapinál nincsen ilyen probléma. Aztán lehet, ezt is csak rosszul értettem. Akkor bocsánat, a tudatlanságért.

Köszönöm az eddigi segítséged letix!

[ Szerkesztve ]

(#9995) letix válasza dontibee (#9994) üzenetére


letix
aktív tag

Lehet hogy kicsit le vagyok maradva a friss kütyükkel, nehezen tudom elképzelni, hogy portonként lehet AHCI és RAID mód egyszerre.. Persze attól még simán lehet hogy én nem tudok róla.

Mivel az alaplapodon gyanítom hogy nem valódi HW RAID vezérlő van (gondolom elem nincs hozzá) így sok előnyét nem fogod élvezni. Áramszünetnél ugyanúgy lehet gondod. Ha szimpla tükrözést használsz (software-es), úgy a Dynamic típusú lemezt áramszünet esetén is bármikor fel tudod olvastatni más gépben (azonos rendszeren), ergo nem fáj nagyon, ha gond van, ellentétben az alaplapi vezérlőddel..

Én a helyedben nem kókányolnék a registry hack-el, elvégre a következő rendszer újratelepítéskor úgy is megint szívás lesz.

Amúgy kíváncsi volnék milyen típusú RAID-et bíznál az alaplapi vezérlődre.

udv
letix

update:
Az jutott még eszembe, hogy ha átklónozod a rendszered egy azonos (vagy nagyobb) HDD-re, azzal azért biztonságosabban tudod "haxolni", én ezt javasolnám ha már mindenképp a registry megoldást választod.

[ Szerkesztve ]

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

(#9996) dontibee válasza letix (#9995) üzenetére


dontibee
tag

Meg is győztél az érveiddel. Akkor szoftveres RAID lesz.
Amúgy RAID 1-ben fog működni a két lemez, tehát a legféltettebb adatok kerülnek majd rá tükrözve.

Köszönöm szépen a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#9997) letix válasza dontibee (#9996) üzenetére


letix
aktív tag

Én RAID1 beállítás előtt javasolnék azért mentést.
Meg persze azt követően is, a RAID1 nem egyenértékű a mentéssel.

Remélem segítettem.

udv
letix

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

(#9998) Steven


Steven
addikt

Szeretnék érdeklődni..

Adott egy szerver 2013... szoftveres raid 1 be van , van egy 3. winyo back up nak. Az egyik winyo kezdi megadni magát. Csere miként működik (raides)?

Rakok bele egy újat win felismeri hogy az egyik winyo hiányzik vagy üres és felajánlja a javítást? :R

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#9999) hawrlantb


hawrlantb
tag

Sziasztok!

Előre leszögezném, hogy kezdő vagyok a témába de azért próbáltam tájékozódni mielőtt kérdezek.

Szükségem lenne a számítógépemen egy olyan partícióra amin az adataimat biztonságosan tárolhatnám.
Főleg fényképek, dokumentumok lennének rajta tárolva (tehát kis méretű fájlok).

Én első körben arra gondoltam, hogy veszek 2db 1Tb-os vinyót és egy RAID vezérlőt (az alaplapom nem támogatja) és RAID1-el tükrözöm.

Mielőtt ezeket megvenném gondoltam, hogy érdeklődök, hogy a megoldás életképes-e illetve jó-e?

Ezen felül olvastam, hogy ez csak akkor jelent biztonságot, ha csak az egyik winchester hibásodik meg viszont ha valami baromságot csinálok, vagy egyéb probléma van, az ellen nem véd.
Erre láttam megoldásként a backupot, amit viszont nem értek :D

Szóval a kérésem az lenne, hogy segítsetek már kiépíteni egy korrekt, olcsó és mindenekelőtt biztonságos partíciót! :C

A gépem konfigurációja:

HÁZ: Cooler Master N300
TÁP: FSP Hexa+ 400W
MBO: MSI B150M MORTAR
CPU: Intel Core i7-6700
VGA: Gigabyte GTX960 4GB DDR5
RAM: Kingston 2x8GB DDR4 2133MHz HyperX Fruy
SSD: Samsung 250GB EVO
HDD: Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX

Előre is köszönöm a segítségeteket!!! :C :C :C

(#10000) letix


letix
aktív tag

Hello,

Én azt javasolnám neked, hogy ha nem értesz hozzá, akkor ne RAID vezérlővel bíbelődj, főleg ha mentést sem tervezel.
Amennyiben esetleg a RAID vezérlő halna meg, és nincs a polcon egy ugyanolyan, az adataidnak szinte biztosan annyi.
A Software RAID (win7 fölött) járhatóbb út lenne, de jól látod, a törléstől fájl korrupciótól a RAID technológia nem véd.

Én a helyedben 1 HDD-n tárolnám a gépben, illetve napi/heti rendszerességgel mentő szoftverrel mentemém/szinkronizálnám (akár USB-re kötött HDD-re, vagy SATA Mobil rack-re ami ugye kikapcsolható) akkor differenclisan vagy inkrementálisan. Pl free win32 alkalmazás a Cobian Backup.

udv
letix

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.