Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#8851) imanoob válasza kraftxld (#8850) üzenetére


imanoob
csendes tag

Munkaállomás dolgozni és szerver biztonságban tudni.
A vétellel van a gondom.Nem akarok most semmi újat.Max egy ssd,és ram .De ha nem raid akkor off.Nassokat csekkolom egy ideje.Hang és fogyasztás nem érdekel.Csak ha dolgozok menne,és nem tudom egy nas mennyit tud.Az ezer éves poweredge még mehet ezer évig. kiegészítve egy powervault 220s el pedig olyan raid tömböt építek amilyet akarok.Szekrény van Dell-töl. Ki írhatnám pendrivere is az olcsóbb mint egy Nas.Gépnek pedig megfelelne a HP laptopom.Viszont két képernyővel szoktam és jól telepakolom többnyire az asztalokat.

(#8852) *Ropi* válasza imanoob (#8851) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Ki írhatnám pendrivere is az olcsóbb mint egy Nas."

És mit mondasz majd az ügyfeleidnek, ha a pendrive letérdel és volt nincs adat? ;)

Olcsót akarsz vagy biztonságosat? A kettő együtt nem megy.

Eleve munkagépet nem szemetelünk tele játékokkal, filmekkel, stb. Közös lónak túrós a háta... ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8853) brd válasza *Ropi* (#8852) üzenetére


brd
nagyúr

Túros. Sebes lesz, és nem túrós. ;)

The only real valuable thing is intuition.

(#8854) imanoob


imanoob
csendes tag

Pendrive=hagyjuk.
Próbáltam nem tele szemetelni annak ellenére hogy mindenre használtuk . Ez fog változni . Ha végre beszélgetünk róla hogy merre induljak. Tudom hogy egy xeonos lap scsi 10.000-es winyo val gyorsabb lenne, de most nem kívánok kiadni 2-3000€ igy év elején kezdesnek!
A poweredge azért jött képbe mert megis szerver. 10.000.- forintért pedig elfér a rack szekrényben. Ha ehhez veszek szintúgy 30.000.- ért egy 220s+ kábelek akkor sincs sokkal többen mint egy nas. A nas nálam film tároló nem adat. Egy 5 vinyos nas pedig horror. Tehát adott a kérdés nem költők most 5000€ egy irodai gép parkra hanem az adott dolgokat kicsit felpörgetem. De merre induljak?
Azt tudom hogy az 500-as vinyo val szuper volt a Photoshop közben még vagy 5 szoftver futott de tudom hogy mint kezdő volt vagy 3 hónap mire beállítottam mindent!!! Ez nekem nem kis munka ezert gondoltam hogy mielőtt megint eltöltök fél évet azzal hogy kisérletezek megkérdezem a kollégákat most 2014-ben mi a trendi:-) tehát több a kérdés mint a válasz!
Mindjárt felvetődik egy olyan kérdés hogy egy tükör telepítés ha az egyik belassul,winyo ki be a másik és mehet tovabb a móka. De nem tudom merre induljak,nem vagyok annyira benne. Most az Asus egy raidon megy a raptorokkal. Két raptor, és a Windows teszt nem ad csak 5 pontot a winyora. Az 500 as 8 volt asszem. Most még fent sincs semmi program csak az alapok. Ha tovabb megyek és egy kalap kaka lesz na az elég idegesítő szokott lenni. Tehát biztonságos , és ág adott cuccokból csak munkára használom!! Használnám:-) a család a megmaradt alaplapból kap egy htpc-t és pofa be!

(#8855) imanoob


imanoob
csendes tag

Annyit hozzáteszek hogy ünnepek alatt rendeztem a vinyok tartalmát és csak 50mb volt a sebesség max. Kb 4 terra filmet mozgattam meg kb 4 nap alatt. Na ebből is elegem van de nem tudom lecserélni sata3 ra pl. Azt pedig nem értem hogy mi miért van igy!! Én rontottam el vagy csak ennyit tudnak a vinyok vagy a gép. Fogalmam sincs!!

(#8856) *Ropi* válasza brd (#8853) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jogos, ott a pont! :K

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8857) *Ropi* válasza imanoob (#8855) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egyrészt a hardvereid sem a mai csirkék, másrészt olyan apróságokon dolgokon múlhat a sebesség, mint egy rosszul megválasztott driver, vagy egy program beállítása...Ezt pedig csak az adott hardveres és szoftveres környezet pontos ismeretében lehet csak megmondani. Úgy, hogy saját bevallásod szerint sem értesz hozzá ez orosz rulett: lehet, hogy bejön, de inkább nem. ;)

Ráadásul azt érzem, hogy magad sem tudod mit szeretnél, de azt nagyon és már tegnapra! ;)

A helyedben egy HP microservert néznék: adattárolásra tökéletes, a család is nézheti róla a sorozatait, árban sem vészes (HDD-k nélkül 40-60k pontos tipustól függően) és a sebességére sincsen panasz, mert a Gigabites hálózat a szűk keresztmetszet. ;)

Munkaállomásnak viszont egy új gépet lenne érdemes venned, mert a programok erőforrásigénye folyamatosan nő: követni kell vassal, ha szereted a száguldást. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8858) imanoob válasza *Ropi* (#8857) üzenetére


imanoob
csendes tag

Azért vagyok itt hogy a kérdésemre választ kapjak. Nem mai darabok de eddig el voltam vele. Vitt mindent csak meg kelett várni hogy rendesen fel álljon a rendszer. Azt akarom most módosítani a következővel: csak munka!!!
Persze hogy nem tudom mit akarok , azt csak kb mit nem!nem lesz HD film vágás se 3D tervezés! Hogy mi lesz? Irodai programok, Adobe CS(3-6)
Sok sok kuncsaft info remelem, és a munkához kapcsolódó tervrajzok, anyag lista, néha plakát tervezés, weboldal , webshop mokolás,stb. Építőipari cég, boltal, kivitelezés. Persze ez is kicsiben max 4 ember. Nem olyan kemény dió ez hogy ne tudná el vinni ez a hardver. A driverek meg az adott cucchoz vissza időutazva. Az se baj ha xp lesz a gépen, mert igaz eddig jó volt a win7 de azt se bánom ha Linux lesz rajta csak ki be kapcsoláskor ne egyen a fene. Pl. Na szóval,kicsit bele olvasgattam. Van egy 450gigás scsi dell wincseszterem.poweredge 2950 hez. Nem próbáltam ősze a raid kártyával csak simán a sata portra. Lehet nekem nem ment de sata pöttöm nem láttam. Azt olvastam egy raid kártya látja. Mi lenne ha raid kártya és megfelelő scsi tarolokkal csinálnék egy raid 5-öt? Azt olvastam az nekem pl jó lenne. Nem tegnapra kell hanem tavaszra!
Igy oké?:-)

(#8859) xuldar válasza xuldar (#8848) üzenetére


xuldar
őstag

Nos hát minden gond nélkül felismerte az új alaplap a RAID tömböt, és a windows is rendesen lát mindent, ahogy kell, pedig a 2 alaplap között kb. 5 év a korkülönbség. Ez is egy tapasztalat. Most felírtam egy nagyon nagy piros pontot az Intelnek.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#8860) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Szervusztok! Remélhetőleg ti tudtok megoldást a problémámra.

Gigabyte alaplap alaplapi RAID vezérlőjével (Intel) csináltam egy RAID 0 tömböt két HDD-ből, a BIOS-ban RAID-re állítva a vezérlést természetesen.

Ezt jóideig így használtam.

Ma sajnos a BIOS setup-ban a Fail safe beállításokat kellett eszközölnöm, különböző egyéb RAM problémák miatt. Ezek a problémák megoldódtak ugyan, de a RAID tömböm tönkrement, mert a RAID beállítás helyett más volt ott (AHCI, vagy IDE, már nem is tudom, hogy mi a default, annyira ideges vagyok).

Ez után már hiába állítottam vissza a RAID beállítást, mert a vezérlőben írta, hogy a RAID 0 tömb létrehozása meghiúsult. Az egyik vinyóra azt írta, hogy non-Raid, a másikra pedig azt, hogy member 0.

Sajnos nincs a vezérlőben Raid helyreállítás funkció. :(

Mit tudnék még tenni, hogy helyreállítsam a Raid 0 tömböt? Egyelőre nem nyúltam hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#8861) radi8tor válasza sellerbuyer (#8860) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ezzel a programmal
RAID Reconstructor

Recover Data from a broken RAID Level 5 or 0 Array

Egy próbát megér.

⭐ Stella

(#8862) sellerbuyer válasza radi8tor (#8861) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Köszi, jómagam is ennél lyukadtam ki végül. Folyamatban van. Kíváncsi leszek, hogy vissza lehet-e nyerni valamennyi adatot vele + Get Data Back persze.

Köszi mégegyszer! :R

(#8863) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Az alaplapi (szoftveres) vezérlő sajnos elég primitív, nem tud semmit. Non-raid-é lehet tenni egy vinyót és ennyi kb., meg persze lehetne új tömböt létrehozni és recovery funkció van még benne. Egyikkel sem megyek semmire, bár az első lehetőséget lehet, hogy ki kell próbálnom, nem lesz más út.

Jelenleg a RAID Reconstructor+Get Data Back-el próbálkozom, pontosabban egy egész napot szántam rá eddig.

Sajnos mindig csak az egyik vinyóról tudom visszaállítani az adatokat, bármennyire is megmondja a RR a GDB-nek, hogy ezek valaha egy tömb voltak és kezelje úgy őket. Ez így használhatatlan, mivel ugye a file-oknak csak az a része van meg, amik az egyik vinyón tárolódtak, a másik fele a másik vinyón van, amihez viszont nem tud hozzáférni vmiért a GDB, folyton I/O hibát jelez. Próbáltam RAID-be tenni a vezérlőt, próbáltam simán AHCI-vel, hogy külön vinyóként jelenjen meg mindegyik, de így sem jó. :(

Az a baj, hogy mindegyik másképp jelöli a volt tömb HDD-it, amik ráadásul egyformák, így baromi nehéz beazonosítani, hogy most a non-raidként jelöltről tudta visszaállítani az adatok felét a program, vagy pedig a memberről? Ha ez sikerül és kiderül, hogy a non-raid volt a jó neki, akkor annyit még meg tudok tenni, hogy a vezérlőben a member hdd-t átállítom non-raidre és akkor talán mindkettőt le tudja húzni a GDB.

(#8864) HUfantom válasza sellerbuyer (#8863) üzenetére


HUfantom
őstag

Azért remélem nem azért írod, mert meglepődtél...
Azokat ilyen tessék láséknak vannak benne a lapokban. RAID 0, 1, 10, 01 -ot tudják jól kezelni. A RAID 5 höz már igénybe veszik a procit is számolni. Semmilyen funkciót nem szabad elvárni tőle...

Amire azt lehet mondani, hogy RAID kártya az 100.000 Forint fölött kezdődik...
De a sima emberke nem szán ennyit, egy RAID 5, 6 ot meg a többszintű RAID-et kezelő kártyára, mert otthon nem tudsz mit kezdeni vele...

RAID 0-nál meg ugye alapból nem tartunk fontos adatokat.
Azok a programok utolsó szalmaszálként vannak...

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#8865) sellerbuyer válasza HUfantom (#8864) üzenetére


sellerbuyer
őstag

1. Azért írtam, hogy ha valaki véletlenül megpróbálna segíteni, akkor legyen infója.

2. Nem tudom, miért annyira nagy tudásnak számít az egy vezérlő részéről, hogy ha kikapcsolom a RAID-et és úgy bootolok be, akkor ne menjen már szét a tömb annyira, hogy kövi boot előtti RAID visszaállításkor már ne legyen meg a tömb rendesen és örökre visszaállíthatatlan maradjon? Mindez úgy, hogy semmi máshoz nem nyúlok. Szerintem nevetséges ez a primitivitás.

3. Nem okos megállapításokat és kioktatást kértem, hanem segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#8866) earth


earth
csendes tag

Sziasztok.

Remélem jó helyen keresek segítséget és remélem, hogy valaki segíteni is tud.
Van egy ismerősömnek egy fájlszervere (NAS 200 linksys) amit nem tudott egyáltalán elérni mert, el sem indult. A merevlemezeket átrakta egy másik működőképes házba, de ott meg nem akarta felismerni, azt az üzenetet olvasta, hogy a merevlemezek ki lettek cserélve és formázza előtte a benne lévő merevlemezeket, de nem szeretnénk formázni mert nagyon sok és fontos információ van rajta. Esetleg ötlet hogyan lehetne leszedni ezekről a merevlemezekről az információkat?

Segítséget előre is köszönöm.
További kellemes napot és B.U.É.K.

(#8867) HUfantom válasza earth (#8866) üzenetére


HUfantom
őstag

Egy gyorskérdés...
Most a winyokat rakta át egy PCbe, vagy egy másik NAS ba ?
RAID 1 volt kapcsolva a cuccoson ? Esetleg titkosítva volt az adat rajta ?

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#8868) earth válasza earth (#8866) üzenetére


earth
csendes tag

Szia,
A vinyókat rakta át egy másik NAS-ba az adatok nem voltak titkosítva rajta és a RAID 1 be volt rajta kapcsolva.
Köszönöm a segítséged.

(#8869) *Ropi* válasza sellerbuyer (#8860) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tudod a RAID tömböd eredeti beállításait (a pontos neve, stripe size, ilyesmik)? Akkor max. 10 perc visszaállítani, ha nem szúrod el mással előtte. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8870) earth válasza earth (#8868) üzenetére


earth
csendes tag

Ő csak annyit állított be hogy RAID 1 és a többit automatikusan állította be magának. Más beállítási lehetőség nem is nagyon van. Milyen lépéseket kell elvégezni hogy újra elérhető legyen vagy egyáltalán le lehessen menteni róla az adatokat.
Köszönöm továbbra is a segítséget és mindenfajta útbaigazítást.

(#8871) *Ropi* válasza earth (#8868) üzenetére


*Ropi*
félisten

EXT2 vagy EXT3 fájlrendszer van rajta: a tükrözött tömb kötete Linux és Windows alól is olvasható kell legyen külső USB-s házban.

Másik NAS-ban csak akkor, ha az ugyanolyan mint az eredeti és ugyanazok a beállítások vannak érvényben rajta.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8872) sellerbuyer válasza *Ropi* (#8869) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hát sejtem... Azt csináltam most, hogy a member0-át átállítottam Non-Raidre....

(#8873) earth válasza *Ropi* (#8871) üzenetére


earth
csendes tag

Azaz igazság, hogy ilyen mélységeiben még nem tudjuk hogy milyen fájlrendszer van rajta, és sajnos usb-n keresztül sem látjuk az adatokat. Esetleg más ötlet? Lehet hogy nem szabadott volna áttenni egy másik NAS-ba az lehet probléma? Valahol olvastam hogy ezt nem nagyon ajánlják.

(#8874) *Ropi* válasza sellerbuyer (#8872) üzenetére


*Ropi*
félisten

Visszaállítod a vezérlőt RAID módba, majd a meglévő fél lemezről is eltávolítod a a member státuszt, utána lemezeken létrehozol egy pontosan ugyanolyan paraméterekkel (név, szektorméret, csíkméret) rendelkező új tömböt, mint amilyen a régi volt. A vezérlő figyelmeztet, hogy minden adatod törlődik, de nem kell vele foglalkozni. A lemezek sorrendje ugyanaz legyen a csatlakozókon mint eredetileg, így az újonnan létrehozott tömb metaadatai a lemezeken identikusak lesznek az előzőével. Ezek után az alábbi programot ráengeded a tömbre és követed a guide-ját: kiválasztod a RAID eszközt, a partícióját (GPT), ráengeded analizálni...Ezek után már látod az eredeti partíciót a meglévő adatokkal: kiválasztod a partíció típusát, majd elmented a partíciót. A gépet újraindítod, és nagyon örülsz, mert megvannak az adataid. ;) Ha csak nem túrtál bele az eddigiekkel... ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8875) *Ropi* válasza earth (#8873) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Lehet hogy nem szabadott volna áttenni egy másik NAS-ba az lehet probléma? Valahol olvastam hogy ezt nem nagyon ajánlják."

Szerettek orosz rulettezni? Vagy miért tettétek át anélkül, hogy előtte kérdeztetek volna a fórumon, ha mások nem ajánlották? Túl kevés az adat ahhoz, hogy jó döntést lehessen hozni: bízzátok adatmentő cégre a dolgot! Keressétek Liksoftot itt a fórumon!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8876) sellerbuyer válasza *Ropi* (#8874) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Nagyon köszönöm a helpet! :R

Jelenleg a másik fél is non-raidre áttéve és folyik a GDB-vel a "feltárás". Utána lementek, amit tudok az új helyre, aztán jön az általad leírtakkal a helyreállítási művelet. Remélem sikerül.

Köszi még egyszer! :R

[ Szerkesztve ]

(#8877) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Nem akarom elkiabálni, de nagyon-nagyon jól alakulnak a dolgok, úgy néz ki!

Más:

Van ez a kártya, amit két SATA 3-as vinyóm RAID0 vezérléséhez vettem minap és gyönyörűen műxik is: [link]

Az árából ugye az következne, hogy nem tud hardveres RAID-et, de Marvell 88SE9128 chip van rajta, amiről itt egy leírás azt írja, hogy tud hardveres RAID-et: [link]

Hogyan magyarázható ez, illetve mi a helyzet ezzel? Mennyire valós hardveres RAID ez és mennyire nem az? Mennyire terheli ez a kártya a CPU-t a RAID-hez v. mennyire nem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#8878) sellerbuyer válasza *Ropi* (#8874) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Sikerült 100%-ban visszaállítani az összes elveszett cuccot! :C

Létrehoztam a tömböt, majd a TestDisk-et ráuszítottam, de az valamiért felfedezett fals filerendszereket a tömbben, aztán minden áron Linuxosakat akart létrehozni, pontosabban csak azokból lehetett választani, így inkább szakítottam vele.

Ráuszítottam erre az új tömbre a GDB-et és mindent az ég világon összegereblyézett, méghozzá hiánytalanul és nagyon pontosan, hibátlanul! Így át tudtam másolni másik vinyóra az egész cuccot. :)

Nagyon köszönöm a helpet mindenkinek mégegyszer! :R

(#8879) metrichye


metrichye
csendes tag

Sziasztok!

Legyetek szívesek segíteni, a problémám a következő:
A cégnél van egy speckó "cél-számítógépünk", hardveres Arica RAID1-el. Az egyik vinyó nemrégiben kipurcant és a szaki kicserélte azt egy új, más gyártótól származó típusra és addig ügyezett, amíg azt nem írta ki a gép, hogy no operating system. Ekkor beszálltam az ügybe, hogy segítsek és hazavittem a vinyót és live CD-vel és testdisk-el helyreállítottam a partíciókat, így megvannak az adatok, rá is másoltam az új vinyóra ezeket a létrehozott 2db ext3 partíció közül a nagyobbra.
Viszont mondtam a szakinak, hogy vegyen még egy vinyót, csináljuk egy új RAID1-et a 2 új vinyóra, majd rakjuk rá az adatokat (mert gondolom a RAID tömb létrehozása törli az előzőleg az új vinyóra másolt adatokat)

Sajnos a "célgépbe" kívülről tudok csak belenyúlni és egyszerre csak 2 vinyót tudok belerakni, így az az opció kilőve, hogy 3 vinyó be, ebből 2 új RAID 1 és a 3.-ról copy az adatok.
Valamint az a lehetőség is kilőve, hogy hálózatra felmásolom az adatokat, mert sajna 32 bites a háló és ezek 64 bites rendszer adatai, így levágja a hosszú file-neveket.

Ezért az volna a kérdésem, hogy ha a két új vinyó RAID1 létrehozása után felrakom a linuxot, stb., akkor megtehetem azt, hogy az új RAID1-ből kiveszem az egyik vinyót és berakom egy másik gépbe, valamint berakom a régi, még működő vinyót és Linux live CD-vel átmásolom rá az adatokat; ekkor ha visszahelyezem az új RAID 1 tömbbe az új vinyót, nem fog nekem kiabálni és simán átszinkronizálja magát a másik új vinyóra is? Remélem érthetően fogalmaztam :)

Előre is köszi a segítséget,

üdv

"Könnyű valakit ügyessé nevelni, de nagyon nehéz valakit a saját viselkedésére tanítani."

(#8880) Jester01 válasza metrichye (#8879) üzenetére


Jester01
veterán

sajna 32 bites a háló és ezek 64 bites rendszer adatai, így levágja a hosszú file-neveket.

Itt valamit nagyon összekevertél, a fájlnevek hosszát ez nem befolyásolja. Főleg ha a mentésed mondjuk tar-ban van.

Szoftveres raidnél simán működik az, hogy egy régi és egy új vinyó van benn, megcsinálod az újra a raid1 tömböt 1 hiányzó lemezzel, átmásolod rá a dolgokat, majd kicseréled a régi lemezt a másik újra és szinkronizálsz. Hardveres raidnél nem tudom hogy megy.

[ Szerkesztve ]

Jester

(#8881) *Ropi* válasza sellerbuyer (#8878) üzenetére


*Ropi*
félisten

Örülök, hogy sikerült! :)

HW RAID-et olyan vezérlővel érdemes csinálni, aminek saját backup tápellátása (elem vagy akku) van. Ennek nincsen, tehát ha a tömbre írás közben történik valami gikszer, akkor már csak integethetsz az adataidnak. Vannak olyan helyzetek beállítástól függően, amikor háromszoros hibalehetőség van (pl. RAID5 visszaíró cache-el). Tehát, még ha tényleg tudja is, akkor sem ajánlanám. A másik megoldás, hogy egy elég nagy tartásidejű szünetmentes tápról megy a gép.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8882) HUfantom válasza *Ropi* (#8881) üzenetére


HUfantom
őstag

(pl. RAID5 visszaíró cache-el)
Na attól mentsen meg a Jóisten...... :D

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#8883) *Ropi* válasza HUfantom (#8882) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem véletlenül írtam azt. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8884) earth válasza *Ropi* (#8875) üzenetére


earth
csendes tag

Nem én tettem át hanem kedves ismerősöm, de utólag mondtam neki, hogy nagy hiba volt. Köszönöm, még megpróbáljuk, amiket leírtál aztán ha az sem megy akkor felvesszük a kapcsolatot a sráccal akit ajánlottál.
Mégegyszer köszönöm.

(#8885) *Ropi* válasza earth (#8884) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nincs mit, ezért van a fórum! ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#8886) ocso


ocso
tag

Sziasztok,

a következő kártya vásárlását tervezem: Adaptec RAID 6805E
Asus P8Z77 M-Pro alaplapba lenne, van esetleg valakinek negatív tapasztalata vele, vagy olyan, amire érdemes odafigyelni (milyen hardware-t, alalapi RAID-et, HDD-t nem szerete stb...)?

Köszi!

(#8887) earth


earth
csendes tag

Sziasztok.
Tud valaki ajánlani egy megbízható NAS fájl szervert amibe 2 sata 3-as merevlemezt tudok beletenni, van webes elérése, ethernetes, és van RAID támogatása is.
Köszönöm.

(#8888) earth válasza earth (#8887) üzenetére


earth
csendes tag

És még valami 50-és 80 ezer Ft-ot szánnánk a NAS-ra és a 2 merevlemezre. Ha még hozzá tudnátok esetleg tenni hogy milyen merevlemezt (elég lenne 2x1TB) érdemes lenne hozzá venni azt nagyon megköszönném.

[ Szerkesztve ]

(#8889) radi8tor válasza earth (#8887) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

HP Microserver.

Rakhatsz bele 150k Ft értékű kártyákat is, ha nem tartod megbízhatónak a szoft-raid-et.

Egyéb szerver építési kérdéseddel fáradj ebbe a topicba: Házi szerver építése :R

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#8890) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

soft RAID5-nél van valami ökölszabály arra mennyi helyet kell hagyni szabadon a tömbben vagy akár tele is lehet pakolni adatokkal? :R

⭐ Stella

(#8891) brd válasza radi8tor (#8890) üzenetére


brd
nagyúr

Miért ne lehetne? Ugyanúgy blokkszinten történik a kezelése, mint HW-es esetén.

The only real valuable thing is intuition.

(#8892) radi8tor válasza brd (#8891) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem tudom.
Csak felmerült bennem ez a kérdés, mivel 300GB alá csökkent a 8TB-os tömb kapacitása.
Majd bővítek, csak hát 5db HDD kell :)

⭐ Stella

(#8893) IamGabor


IamGabor
tag

Sziasztok!

Adott egy gép, amely x időközönként (valamikor naponta, valamikor hetente 3szor) lefagy.
Futattam már minden fajta tesztet, kivéve a vinyótesztet, ami szerintem a legesélyesebb.

Két 500-as vinyó van benne RAID 1-ben. (alaplapi RAID).
A teszt programjaimmal nem tudom tesztelni, míg RAID-ben vannak. (Hiren's). Mit lehet ilyenkor tenni ?
Fogom, lehúzom az alaplapról az egyik vinyót, másik tesztel.
Aztán visszadugom, másik kihúz, és újra teszt.
Ezek után vissza tudom állítani ugyan úgy a hardveres RAID-et ? Gondolom nem, mert azt csak szűz vinyókkal lehet.
Megszeretném újratelepítés nélkül oldani, ha lehet. (létezik vmi SYNC, amivel tudom szinkronizálni újra a két vinyót ? Bár adatmódosítás nem lesz, csak ellenőrzés)

Ötletek, esetleg program nevek, amik tudnak RAIDbe kötött vinyókat tesztelni?

Köszönöm előre is!

Üdv.,
Gábor

"Józanul vadászni pont olyan szar, mint horgászni....... józanul."

(#8894) ocso válasza IamGabor (#8893) üzenetére


ocso
tag

Raid vezérlő típusától is függ, de szerintem az egyik legjobb erre a HdSentinel:[link]

(#8895) IamGabor válasza ocso (#8894) üzenetére


IamGabor
tag

Köszi! Próbáltam (bár csak a Hirens-en lévő verziót), de nem tudta kezelni a RAID-et. Nem látott egy vinyót se. :(

"Józanul vadászni pont olyan szar, mint horgászni....... józanul."

(#8896) ocso válasza IamGabor (#8895) üzenetére


ocso
tag

Milyen RAID kártyád van? Itt vannak a típusok, amiket kezel: [link]
Van külön HDSentinel topic is itt:[link]

(#8897) BorgBoss válasza IamGabor (#8893) üzenetére


BorgBoss
tag

Ha windows op. van, akkor a hw raid működik driver nélkül. Viszont a sentinel csak akkor látja a winyókat, ha a win drivert felteszed. Csak ötlet, lehet, hogy fent van :)
Egyébként, ha egy HW raid disket kiszedsz és csak felteszed egy gépre, akkor semmi baja nem lesz és a sentinel ki fogja olvasni belőle az infokat. Nem bántja.

“A nyájat terelgetjük, a csordát hajtjuk, az embereket vezetjük. Vezess, kövess, vagy takarodj az utamból.” G. Patton

(#8898) IamGabor


IamGabor
tag

Köszönöm válaszokat!

Igazából windows-ba belépve tudom módosítani a RAID-emet, vagyis elnéztem, ez nem (csak) hardveres RAID. Ezzel a programmal tudom variálni:

"Intel Matrix Storage Console 7.5"

Látom benne szépen a RAID 1 kötet, és a 2 vinyót is.

"Józanul vadászni pont olyan szar, mint horgászni....... józanul."

(#8899) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Több kérdésem lenne:

1.) - raid0 lehetséges 3db lemezzel, vagy csak páros számúval?
2.) - általános asztali winyóknál milyen hátrányokkal számoljak, ha raid0-ba akarom köti őket mondjuk, egy WD RE4-hez képest?
3.) - olvastam az első hsz-ben linklet cikket, és megértettem, hogy a kis file-oknál kis blokkméret kell, hogy gyorsuljon. 1-2MB-os file-ok kis file-nak számítanak - mondjuk 512kB-os blokkméretnél?

Videoszerkesztésre akarom hazsnálni a kötetet, átmeneti tárolóként.
Ha bedöglik valami, akkor max. 3-4 óra másolási időt bukok.

Köszi!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#8900) Jester01 válasza Bici (#8899) üzenetére


Jester01
veterán

1. Akármennyivel lehet raid0.
2. Szerintem semmivel.
3. Kis fájloknál általában nem az átviteli idő a lassú, hanem a seek azon meg a raid0 nem segít. De amúgy legalább annyifelé kellene szétoszlania amennyi lemez van. Tehát 3 lemez, 512k blokkméret és 1MB-os fájl az nem jó mert csak 2 lemezre oszlik szét.

Jester

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.