Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#8351) dchard válasza Jester01 (#8350) üzenetére


dchard
veterán

Pedig ez történt. A szerver szünetmnetessel táplált, a memória ECC-s, de egyébként ezt követően (mint ahogyan azt a beüzemelésnél is) teljes hardver tesztet kapott, és ahogyan a telepítéskor úgy az ellenőrzésnél is hiba nélkül teljesített. Újraindítva sem volt, pusztán annyi történt, hogy a szokásos évenkénti teljes SMART offline teszt erejéig lecsatoltam a filerendszert, leállítottam a RAID tömböt. és elindítottam az offline SMART tesztet mind a 4 vinyón de egyszerre csak egyet. Mindezt azért mert lett felfüggesztett hibás szektor amit csak offline tesztnél tudott javítani a rendszer. És miután a hiba sikeresen javítva lett az offline teszt során, egy újabb, már hibamentesen lefuttatott offline teszt után amikor a tömböt újraindítottam, már gyanús volt, hogy nulláról kezdi a szinkronizálást, majd jött a meglepi a felcsatolhatatlan filerendszer, a lemez (RAID5) fizikai méretét meghaladó filerendszer méret miatt.

Én arra tippelek, hogy a reallokálás nem spare területre történt, hanem az egyik lemez fiizkai mérete lett valóban kisebb (vagy nem is történt reallokálás csak megjelölte hibásnak, lehet már nem is volt olvasható a tartalma), emiatt már a RAID mérete sem stimmelt és ez zavarhatott be.

Akárhogy is a 2.7TB-os tömbből boldogan feláldozok 2-300MB-ot, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Ettől függetlenül amit írtam a superblockokról meg a RAID konfigurációjáról, lemezbeálltások kimentéséről, továbbra is fenntartom. Nekem nagyon jól jöttek a helyreállítás során, mert bizony az fsck és a resize sem tudott elindulni amíg kézzel nem adtam meg egy valid superblock helyét. Tulajdonképpen ez mentette meg az "életemet", hogy ez az adat megvolt. Ennek nyilván a sérült filerendszer volt az oka. Ezek kimentése kb. 2 perces elfoglaltság, és pár száz byte adatról van szó, viszont éltetet menthetnek.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#8352) brd válasza dchard (#8351) üzenetére


brd
nagyúr

...egyik lemez fiizkai mérete lett valóban kisebb

Kimostátok forró vízben, vagy bedobtátok a présgépbe? Bármilyen hibás blokk is legyen rajta, a mérete ettől nem lesz kisebb. Vagy reallokálja a blokkot, vagy marad az eredeti, hibásan. Hová is tüntetné? Az összes utána következőnél egyel kisebb címet használ, vagy hogy képzeled ezt el a valóságban?

The only real valuable thing is intuition.

(#8353) dchard válasza brd (#8352) üzenetére


dchard
veterán

Nekem elhiheted, hogy én is meglepődtem amikor az fsck szerint nagyobb volt a partíció mérete mint a tömb kapacitása, és hogy hogynem első körben talán csak 10MB-tal méreteztem kisebbre és az fsck lefutott és a filerendszer is használhatóvá vált. Nekem nincs rá jobb magyarázatom de örömmel hallgatom a tiédet, vagy bárkiét.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#8354) brd válasza dchard (#8353) üzenetére


brd
nagyúr

Szerintem a filerendszer (vagy a RAID nyilvántartása) sérült megy úgy, hogy kisebbnek látszódott.

The only real valuable thing is intuition.

(#8355) dchard válasza brd (#8354) üzenetére


dchard
veterán

A kérdés már csak az, hogy vajon mi lehetett ennek az oka, ha a szektorhiba javítása szerintetek biztosan nem vezethetett ehhez a szituációhoz.

Érdekes, hogy az eset kb. egy éve történt de a lemezek azóta is szépen futnak (köztük az is amin a 2 db újraallokált hibás szektor volt).

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#8356) brd válasza dchard (#8355) üzenetére


brd
nagyúr

Nem tudom, mennyire sérülékeny az a RAID/filerendszer megoldás, amit használsz, az sem elképzelhetetlen, hogy a hibásan működő (hibás sectorral küzdő, és közben nem válaszoló) HDD gyengélkedése okozott ilyet. Tudom, nem kellene, de mégis. Intel alaplapi RAID1-nél (fél-HW-es vezérlő) láttam már ilyet, azóta bármit el tudok képzelni. Igen, RAID1, és megborult a filerendszer csak az egyik HDD hibájából, jól érted.

The only real valuable thing is intuition.

(#8357) dchard válasza brd (#8356) üzenetére


dchard
veterán

Linux softraid (mdadm) amit használok. Több rendszeren is használom, voltak már mindenféle hw hibák, haláloztak el diszkek, de ilyet még nem pipáltam én sem. Alaplapi raidet nem használnék, és a rendszer sem a tömbről fut, áramszünet nem lehetett, a többi hw meg rendben van. Egyébként kifejezetten jó a tapasztalatom az mdadm-mel.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#8358) Antibazsi


Antibazsi
aktív tag

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne: ha van egy 3x3TB-os Raid5 tömböm, később hozzá tudok e fűzni egy negyedik 3TB-os HDD-t úgy hogy ne kelljen szétszedni a tömböt? Magyarán adatmásolgatás nélkül megoldható e a bővítés?

Üdv, Balázs

(#8359) brd válasza Antibazsi (#8358) üzenetére


brd
nagyúr

Vezérlőfüggő, de elméletben igen.

The only real valuable thing is intuition.

(#8360) tomic


tomic
addikt

Sziasztok!
Kis segítség kellene raid telepítéséhez,mivel soha nem csináltam ilyet.
Adva van 2db 64gb-s ssd. Ezek lennének raidbe kötve rendszernek (konfigom az adatlapomon).
Annyit láttam biosban ,hogy át lehet állítani raid-re a vezérlőt. Gondolom akkor ezt át is kell.
Majd eztán hogyan tovább?
A lapom oldalán láttam ,hogy kell egy driver hozzá. Ezt gondolom mikor a rendszer feltelepült utána kell.
Telepítésnél egyáltalán hol tudom majd beállítani hogy milyen kötetet szeretnék? Persze raid0-át.
Segítségeteket előre is köszönöm.

(#8361) Fire/SOUL/CD válasza tomic (#8360) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"Annyit láttam biosban ,hogy át lehet állítani raid-re a vezérlőt."
Igen, ezzel kezdődik a történet, utána pedig letöltöd a X79_RAID_Manual.zip-t és szépen lépésről-lépére le van írva a menete.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#8362) tomic válasza Fire/SOUL/CD (#8361) üzenetére


tomic
addikt

Köszi. Csak sajna angolul nem tudok. Így nehéz lesz.

(#8363) Antibazsi válasza brd (#8359) üzenetére


Antibazsi
aktív tag

Alaplapi vezérlő lenne, Intel H77. Kérdés, hogy egyáltalán érdemes otthoni adatokat raid5-ön tárolni? Évek óta gyűjtögetett filmek, zenék, képek, játékok és már annyi adat gyűlt össze, hogy félek "simán" tárolni őket. Tükrözve meg kicsit drága lenne. Mennyire lassítaná a rendszert? (Az oprendszer SSD-n van.)

Üdv, Balázs

(#8364) Fire/SOUL/CD válasza tomic (#8362) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"Sajnos" a deszkád is angolul fog veled "beszélgetni", amikor a hardveres RAID tömböt létrehozod.
Azért talán ez segít

1. BIOS-ban RAID-re az üzemmód, beállítások mentésével kilépni
2. Gép indulásakor megjelenik a -doksiban is látható- képernyő(pár másodpercre), ott meg kell nyomnod a CTRL+I bill. komót
3. belépve a RAID Utility-be (így nevezik) van lehetőséged hardveres RAID tömb kialakítására. Mivel írtad, hogy RAID 0-t szeretnél eszközölni, ezért a leírástól eltérőn válaszd a RAID0(STRIPE) lehetőséget.
(leírásban itt RAID1(MIRROR) szerepel

Innentől viszont egyértelműnek kell lenni a dolognak, mert ki kell jelölni a 2 azonos kapacitású meghajtót(ezt írtad korábban, hogy ez a helyzet)...

UI: Az Intel legújabb(azaz nem feltétlenül az alaplapod oldalán található) driver-ét kell majd használnod, mivel csak bizonyos verzió felett támogatja RAID-ben a TRIM-t a driver...

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#8365) tomic válasza Fire/SOUL/CD (#8364) üzenetére


tomic
addikt

Ezer köszönet! :R Holnap élesben is kipróbálom, ha elakadnék írok.
Rendszernek jó választás a raid0?

(#8366) Fire/SOUL/CD válasza tomic (#8365) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Csak sebességmérők eredményeiben fog 2x-es sebesség mutatkozni, rendszer alatt ebből(mármint csak és kizárólag az OS működését illetően) nem fogsz észrevenni nagyságrendi különbséget(SSD-kről van szó ugyebár). Ezen topik 0. hozzászólásában találsz ilyen bejegyzést.
(RAID0 üzemmód sebesség szempontjából a leggyorsabb(ami SSD esetén nem szempont, a linkelt hsz elolvasása után világos lesz miért nem), ugyanakkor adatbiztonság szempontjából a legkockázatosabb, mivel ha a tömböt alkotó meghajtók közül ha az egyik megsérül, onnantól az összes adat megy a levesbe. Nincs olyan Datat Recovery, ami ilyenkor bármit tenni tudna, max akkor, ha Uri Geller Data Recovery-nek nevezik :DDD )

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#8367) tomic válasza Fire/SOUL/CD (#8366) üzenetére


tomic
addikt

Azért gondoltam a raidre,mert volt egy db ssd- m. Ami ugye az idők folyamán egyre csak telt. Ezt ugye nem tudom most úgy eladni hogy az árát meg kétszerezve vegyek egy új 120gb- t. Így hát 12ért vettem még egy ugyan ilyet. Hallottam ,hogy akármi bibi is lesz valamelyikkel akkor ott ugrik minden. De ezeken én csak rendszert,progikat és jatékot tartok. Igy hát bele vágok. Még egyszer köszi mindent.

[ Szerkesztve ]

(#8368) brd válasza Antibazsi (#8363) üzenetére


brd
nagyúr

Arról fél perc alatt nem találni ilyen infót, valószínűleg azért, mert Intel (tovább nem keresgélek, ilyenkor elkönyvelem, hogy na', ilyet sem fogok használni/javasolni senkinek, mert a szint alatt van). A RAID5 nem tárolni van (nem csak otthon, sehol sem), mert mindössze 2 előnye van: megfelelő vezérlővel on-line bővíthető a mérete, ill. 1 db HDD kiesése esetén leállítás nélkül cserélhető a hibás HDD. A fő probléma a RAID5-tel, hogy ha a vezérlő nem tud/csinál időszakosan ún. patrol read-et (háttérben/kisebb igénybevételű időszakokban futtatott felületteszt), akkor könnyen előfordulhat, hogy 1 HDD kiesésekor/cseréjekor derül ki, hogy másik HDD-n is hiba van. Ilyenkor általában ugrott a tömb épsége, és lehet kézzel bogarászni az adatokat (esetenként nem kevés szakismeret szükséges), vagy szakemberhez vinni, hogy mentse a menthetőt.

The only real valuable thing is intuition.

(#8369) Antibazsi válasza brd (#8368) üzenetére


Antibazsi
aktív tag

Köszi a választ, mivel csak halvány sejtelmem van a témához így engem meggyőztél! :) Nem lesz raid5, de akkor milyen megoldást tudnál ajánlani (vagy bárki), hogy nagyobb biztonságban érezhessem az adataimat és ne kelljen rá százezret költenem. 7+ TB adatról van szó.

Üdv, Balázs

(#8370) brd válasza Antibazsi (#8369) üzenetére


brd
nagyúr

Én nem tudok ilyen keretből biztonságos megoldást. A legolcsóbb, biztonságos talán az lenne, ha 2 csomag, fizikailag különböző helyen tárolt HDD-ken tárolnád az adatokat, viszont egy 3TB-os HDD is 33-35k HUF körül van (kiskerár), így nem fér bele a keretbe ez sem. Ha valaki olcsóbbat tud, az engem is érdekelne.

The only real valuable thing is intuition.

(#8371) Pista0001 válasza Antibazsi (#8369) üzenetére


Pista0001
addikt

Én a biztonságot azzal növeltem hogy kímélem a vinyókat (2*2 TB). A beszerzés két kisebb vinyóra történik, a tárolókra már feldolgozás után a nekem tetsző formában kerülnek az adatok. Az asztali géphez van egy eSATA dokkoló, a HTPC-ben meg egy belső hot swap rekesz, a nagy vinyók így csak akkor mennek ha valóban kell nekik. Ennél olcsóbbról nem tudok.

(#8372) grex4


grex4
aktív tag

sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni!

Van egy Silicon Image Sil 3512 SATARaid Controller kártya egy Asus M2N alaplapban mert a lapon nem működnek a sata csatlakozók és újra szeretném telepíteni az operációs rendszert és telepítéskor nem lát HDD-t, gondolom be kellene tölteni a raid kártya driverét amit nem találok sehol.

WDC WD16-00JD-55HBC0 a merevlemez, elvileg SATA 2-es, Floppy meghajtó nincs a számítógépben.

Tudna valamelyikőtök segíteni hogyan lehetséges újratenni a rendszert? Egyáltalán melyik driver kell innen? Windows 7 lenne a cél, és ez sem ismeri fel alapból!

köszönöm előre is.

üdv

(#8373) tomic válasza Fire/SOUL/CD (#8366) üzenetére


tomic
addikt

Megjött a másik ssd is. Azt szeretném kérdezni,hogy fontos mind két ssd-n ugyan olyan fw lenni? Vagy az nem érdekes.

(#8374) Jester01 válasza grex4 (#8372) üzenetére


Jester01
veterán

Nem vagyok windowsos de régebben (mondjuk XP idejében) lehetett másik gépen olyan telepítőt csinálni amibe beleintegráltad a drivert. Miután megtaláltad a megfelelőt, persze. MOD: ami valószínűleg a "SiI3x12 32-bit Windows SATARAID Driver" vagy a 64 bites.

Illetve mintha az újabb windows telepítők már usb meghajtóról is tudnának drivert betölteni.
Szerintem kérdezz rá windowsos topikban.

[ Szerkesztve ]

Jester

(#8375) grex4 válasza Jester01 (#8374) üzenetére


grex4
aktív tag

Integráltam már egyet, neten talált leírás szerint de nem látszódott avval sem a HDD. az a probléma hogy egyik barátom gépe és ritkán tudok eljutni egy próbához ezért írtam ide hogy melyik egyáltalán a megfelelő driver hozzá. Ha már megvan, onnantól több lehetőségem is akad hogy beolvastassam. köszönöm.

Silicon Image Sil 3512 SATARaid Controller, Win 7 HP oprendszer, 64 bit kéne, de a 32 se rossz csak mutasson rá valaki a driverre :D

üdv

(#8376) Jester01 válasza grex4 (#8375) üzenetére


Jester01
veterán

Te adtad a linket, kiválasztod az eszközt és leballagsz/rákeresel arra ami kell.
De tessék, itt a direkt link.

Jester

(#8377) tomic


tomic
addikt

Elakadtam raid telepitésénél. Addig eljutottam hogy biosban át állitottam raid-re a rendszert. Ez után ctrl-I vel beléptem a menübe. Itt létrehoztam a raidet. Itt nem állitottam semmit csak hogy 0 -s legyen. Kiléptem. Közben pendrivon rajta a win. El is indul a telepités. Itt jön a baj. Nem lát meghajtót. Mit nem csinálok jól?

(#8378) grex4 válasza Jester01 (#8376) üzenetére


grex4
aktív tag

köszönöm.

üdv

(#8379) Fire/SOUL/CD válasza tomic (#8377) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Be kell adagolni a RAID drivert (amit pl pendrive-ra korábban kitömörítettél, egész pontosan ezt [link]). RAID driverek esetén (függetlenül, hogy 32 avagy 64 bites az OS), mindkét drivert be kell adagolni. (azaz 64 bites rendszernél a 32 bites RAID drivert is)
Amikor eljutsz a telepítővel addig a képernyőig, ahol a meghajtót és annak partícióját lehet kiválasztani(ami most üres), ott kell a drivert beadagolni, egész pontosan ezt a drivert:

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#8380) tomic


tomic
addikt

Méretnek mekkorát állítsak be? 4,16....128?

(#8381) tomic


tomic
addikt

Lemaradt a hsz eleje. Mikor a raidet létrehozom akkor ott mekkora legyen a strip size?

(#8382) dlaccc


dlaccc
aktív tag

Sikerült beállítni a RAID0-át a két hd204ui vinyón. Az a gondom most hogy betöltés közben lefagy a gép. A windows az ssd-ről indulna. A két hdd üres. Nem értem, ha visszateszem achi-ra elindul a gép. Windows javítás nem segített rajta. Azt még nem néztem hogy az ASmedia vezérlőre dugom az ssd-t úgy menne-e a dolog. Jól gondolom hogy az intel vezérlő ha raid-re van állítva az ssd-t is raid-ként próbálja kezelni? :F

[ Szerkesztve ]

(#8383) Pista0001 válasza dlaccc (#8382) üzenetére


Pista0001
addikt

Nem jól gondolod, csak a raidbe kapcsolt lemezeket kezeli raidként, amik nem részei tömbnek azok ahci módban mennek. Nekem egyik lapon sincs plusz vezérlő, mindkettőn simán ment az ssd két vinyóval, utóbboak raid0ban.

(#8384) dlaccc válasza Pista0001 (#8383) üzenetére


dlaccc
aktív tag

Akkor csak újratelepítés segíthet? Win7 logó egy darabig megy aztán újraindul a gép. Első raid-es kisérletem ezért is vagyok tanácstalan.

(#8385) Pista0001 válasza dlaccc (#8384) üzenetére


Pista0001
addikt

Szerintem először próbáld úgy, hogy a SATA vezérlő RAID módban, csak az SSD csatlakoztatva a SATA0-ra ("belső" szürkék közül valamelyik). HA így megy, akkor jöhetnek a vinyók, mégpedig a "belső" feketékre. Így mennie kéne ha minden beállítás jó.

(#8386) dlaccc válasza Pista0001 (#8385) üzenetére


dlaccc
aktív tag

Így is próbáltam, sajnos a betöltés mindig elakadt, gondolom a win7 driverek kavartak be. Most újratelepítettem az egész gépet és jó. Vagyis most jelenleg ott tartok, hogy van egy 2048GB és egy 1678GB nem particionált területem, amivel nem tudom mihez kezdjek, csak az elsőt tudom particionálni, innen hova tovább? :U

(#8387) brd válasza dlaccc (#8384) üzenetére


brd
nagyúr

A megoldás az lesz, hogy RAID-re állítod a vezérlőt, de a másik vezérlőre (ASMedia? Ez egy + S-ATA vezérlő az alaplapon?) kötöd az SSD-t, elindítod a gépet, majd telepíted a RAID drivert az első vezérlőre, leállítod a gépet, és visszakötöd az SSD-t is az első vezérlőre, így már el fog indulni a gép.

The only real valuable thing is intuition.

(#8388) brd válasza dlaccc (#8386) üzenetére


brd
nagyúr

Jobbgomb a lemezen, konvertálás GPT-re.

The only real valuable thing is intuition.

(#8389) dlaccc válasza brd (#8388) üzenetére


dlaccc
aktív tag

És tényleg ilyen egyszerű volt, nagyon köszönöm a segítséged, mostmár működik :R

(#8390) ST05


ST05
őstag

sziasztok! Force GT 60 Gb, intel raid-0 ban jónak tűnik? :R

(#8391) tomic válasza ST05 (#8390) üzenetére


tomic
addikt

Be tudnád linkelni melyik raid drivert használod? Tegnap este óta próbálkozom ,de feltelepítésnél vagy mikor feláll a rendszer utána 1-2 újra indítás után össze omlik minden.

Érdekes ,hogy az olvasás kisebb érték mint az írás.Vagy ez normális?

[ Szerkesztve ]

(#8392) ST05 válasza tomic (#8391) üzenetére


ST05
őstag

laponként különbözhet,:
az alaplapom oldalán asrcock oldaláról töltöttem ( sata raid driver
z68 pro3 gen 3, és az oda tartozó sata raid drivert tettem fel, mint utólag kiderült, ez
maga az intel driver, ilyen 10.x.x. verzió szám szerü cucc lesz, amit, pendrive-ra kitömöritve,
gép indulásakor f6 al telepített ( már raid-be kapcsolva biosba)
ezzel bejött, egy bioshoz hasonló meü, ahol ki lehetett választani a 2 ssd-t pároztatásra, még sose csináltam hasonlót, szóval tök átlag user vagyok,,,
de az alaplap leirásánl a 2 sor alapján cselekedtem ,és ugy tünik jó :R

(#8393) tomic válasza ST05 (#8392) üzenetére


tomic
addikt

Érdekes. Ami a lapomnál van azt ha kitömörítem nem látja a telepítésnél.
Viszont amitFire/SOUL/CD linkelt abból az egyiket felismerte.

(#8394) ST05 válasza tomic (#8393) üzenetére


ST05
őstag

pedig látnia kellene szerintem
FAt32-be formázd a pendrive-ot, és ugy mehet rá a kitömöritett teljes tartalom,
más ötletem nincs

(#8395) tomic válasza ST05 (#8394) üzenetére


tomic
addikt

Arra van formázva. Kipróbálom még egyszer. De már kezdem unni. Én is most csinálok először raidet,de már kezdem picit bánni,hogy belefogtam. De a remény hal meg utoljára. ;)

(#8396) tomic válasza tomic (#8395) üzenetére


tomic
addikt

Telepítésnél megint nem látta a lapom driverét,csak a másikat. Mindegy felment és most a drivereket rakom. Eddig ok. Kopp kopp.

(#8397) Pista0001 válasza brd (#8387) üzenetére


Pista0001
addikt

Ez fura, nekem semmi ilyesmi bolondozásra nem volt szükség emlékeim szerint. Nem is tudtam volna, nekem nincs plusz vezérlő, csak az Intel. Lehet hogy a kollégánál az is hozzájárult a kavarodáshoz.

(#8398) brd válasza Pista0001 (#8397) üzenetére


brd
nagyúr

A + vezérlő legfeljebb segít, a problémát nem mélyíti. Vezérlő/driverfüggő, hogy mennyire problémás RAID-ről AHCI-re állítani (és visszafelé).

The only real valuable thing is intuition.

(#8399) Pista0001 válasza brd (#8398) üzenetére


Pista0001
addikt

P55-ön csináltam az attrakciót, egyszer át lett az egész kötve egy Z77-re (a kollégáé is Z77), semmit nem kellett variálni, csak a BIOS-ban beállítottam RAID módra a vezérlőt, Win elindult, Intel diver elindult, kért egy újraindítást és működött, mindez teljesen automatikusan.

(#8400) brd válasza Pista0001 (#8399) üzenetére


brd
nagyúr

Tudom, van, hogy így működik, írtam, *függő a dolog...

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.