Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#4251) Thunderzolee válasza Sopi (#4250) üzenetére

Ha jól értem, törölt RAID tömbből kellene visszanyerni az adatokat, illetve újra összeállítani a RAID tömböt. Az Active File Recovery egy olyan file visszaállító, aminek van RAID visszaállító funkciója is.
Persze lehet, h más file visszaállítók is képesek erre, én egy időben rengeteget kipróbáltam, de RAID mentő funkciót egyikben sem találtam.

Az Active File Recoveryt egyszer régen használtuk, akkor egy RAID0-át szétszedtem, majd egyik HDD-t leformáztam véletlenül.
Ez a program visszaállította a teljes tömböt. Azóta sokszor állítgattam vissza fileokat, de RAID tömböt nem, és akkor sem én csináltam, ez már nagyon régen történt.
Nem tudom, h RAID10-hez is lehet-e használni, ezért linkletem be a program gyártójának oldalát, a dokumentumok közt talán van leírás róla.
Maga a program nekem teljes verziós, de csak a 7.1 van meg, (jelenleg a 7.3-as fut).

De lehet jön majd valaki aki jobban ért hozzá nálam. :K

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4252) Sopi válasza Thunderzolee (#4251) üzenetére


Sopi
senior tag

Szia!

Köszi szépen!
Jól értetted, vissza akarom fűzni a RAIDbe.
A RAID topicban épp most találtam egy hsz-t, amiben Active Boot Disk-et ajánlja, amin ez az eszköz rajta is van, remélem beválik, most töltődik éppen :).

Üdv: Sopi

(#4253) stargazer


stargazer
senior tag

sziasztok!

abszolút új vagyok a témában és szeretném a véleményetek kérni.

volna egy kissebb tereléskövető rendszerünk mysql-ben és az alá szeretnénk valami normálisabb gépet. nem kell komoly dologra számítani, nem akarunk sokszázezer vagy milliós szervert, csak egy erősebb asztali gépet, amibe viszont gondoltam hogy jót tenne ha raid-be lenne 2 vinyó mondjuk, ha ezzel el tudunk érni gyorsulást. kérdésem hogy milyen konstellációban lehetne ezt elképzelni ha ven egyáltalán értelme. kellene-e külön raid vezérlőkártya vagy ilyesmi, mert azt tudom hogy valamilyen alap szoftveres raid-et tud a windows, de nem szeretnénk ha a drága processzorteljesítményünket ellopná a mysql-től. de ha nem olyan megterhelő neki akkor tőlem lehet olyan is.

Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...

(#4254) brd válasza stargazer (#4253) üzenetére


brd
nagyúr

Nem tudom, pontosan mit, és hogyan tároltok az SQL-ben, de több, mint valószínű, hogy az inkább I/O korlátos lesz (ezen inkább gyorsabb elérésű/reagálású háttértároló, vagy sok RAM segít), nem a CPU lesz kevés neki. A mai CPU-knak egy RAID-del kapcsolatos adminisztrációs számítások ujjgyakorlatnak számítanak. Átlagos HW-es vezérlőkön "ilyen" 300-400 MHz-es CPU-k vannak. A RAID-nek (RAID0-nak, jelen esetben, mert a többi leginkább csak lassítana) akkor van értelme, ha az adattárolás olyan formában történik, hogy egyszerre sok, egymás melletti adatra van szükség az adatbázisból. Ha szétszórva vannak kisebb adatok, azok elérésén a RAID0 még lassíthat is.

The only real valuable thing is intuition.

(#4255) horvathkrisz


horvathkrisz
addikt

Sziasztok,

64 bites Vistát akarok 2db 40 vagy 80GB-os, Raid0-ás vinyóra telepíteni.
Tudna segíteni valaki? [link]

(#4256) stargazer válasza brd (#4254) üzenetére


stargazer
senior tag

ja közben találtam az i-ram-ot és lehet hogy sokkal jobb lenne erre.

Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...

(#4257) cascada


cascada
senior tag

Üdv!

Tudna valaki egy olyan oldalt linkelni, ahol szépen le van írva lépésről lépesre, hogyan lehet 2 winyót Raid-be kötni XP és Vista alatt? Csak sima tükrözéses Raid kellene.
Arra lennék kiváncsi hogyan kell az alaplap Biosában létrehozni a dinamikus particiókat, utána a windows-ban mit kell beállitani, stb :)

Köszönöm előre is a segítséget! :P

(#4258) mh197


mh197
senior tag

Sziasztok!

Van egy ilyen lapom: [link]

Két SATA vezérlő van rajta, az egyik az ICH7R intel matrix storage , a másik pedig egy Marvell SATA vezérlő.
Mindkettő tudja a RAID-et. Melyikre érdemesebb rákötni raid0-ba két winyót, ami kevésbé terheli le a procit, meg gyorsabb?

Üdv.

(#4259) mh197 válasza mh197 (#4258) üzenetére


mh197
senior tag

A Marvell -el olvastam már, hogy voltak gondok. Más is tapasztalta ezt?
Az intel ICH7R jobb választás lenne? :F

(#4260) mh197


mh197
senior tag

Ha az intelre kötöm a raid0-t, a lapon van 4 db csatija az intelnek, meg 4 a marvellnek. Ugye 2 db raid0 -ban megy az intel master portjaira, de hová tegyem a backup winyóm sata csatiját? Tegyem az intel vezérlő vmelyik szabad slave portjára, vagy tegyem a Marvell vmelyik master portjára?
Melyik verzió terheli kevésbé a rendszer, illetve melyik gyorsabb?

(#4261) kem válasza mh197 (#4260) üzenetére


kem
addikt

Teszteld le!
Everest read test suite.
Ír sebességet is és processzorhasználatot is. semmi más ne fusson mellette a gépeden. Itt érdeklődhetsz az Everest lehetőségeiről.

Köszi!

(#4262) mh197 válasza kem (#4261) üzenetére


mh197
senior tag

Köszönöm, ez hasznos volt.
Ha még nem próbálta senki ezen két vezérlőt, akkor marad a teszt. Sztem érzésre, meg amit itt korábban olvastam vszínű az intel lesz a gyorsabb. A backup winyó meg marad a marvell-en.
Azt mondjuk nem vágom, hogy azt mivel teszteljem, hogy ha két külön vezérlőre van kötve a cucc, vagyis az intelre a raid0, a marvellre a backup, akkor ez a verzió jobban terheli-e a gép erőforrásait, mintha csak az intelen lenne a raid0 is, meg a backup is, és a marvellt biosban kikapcsolnám. Illetve sebességben is érdekes, hogy melyik a jobb verzió, bár azt ugye tudom mérni everesttel. De vajon mi a helyzet az erőforrásokkal pl cpu, meg egyéb leterhelés?

(#4263) kem válasza mh197 (#4262) üzenetére


kem
addikt

Én teljes mértékben bízom a marvellekben (már amennyire egy alaplapiban lehet). Mivel RAID0-val se éred el a SATA2 "sávszéljét", így szerintem éppen hogy csak lenne különbség.

Köszi!

(#4264) Thomas012


Thomas012
csendes tag

Sziasztok!

ICH7/R-es Raid vezérlőre Raid0-ban mekkora vinyókat rakhatok maximum?

Előre is köszi!

(#4265) kem válasza Thomas012 (#4264) üzenetére


kem
addikt

Van valami limit, de egész biztosan nem tudod elérni... most hirtelen nem tudom mennyi:B

Köszi!

(#4266) Mirus


Mirus
csendes tag

Sziasztok! Van egy meglehetősen kellemetlen problémám :) Van a gépembe egy 750 GB samsung vinyó tele adattal (3 partició) Most megvettem a testvérkéjét (csont ugyanilyet) és szeretném úgy raid 1 kötni, hogy a tömbkészítés során ne törölje az összes adatot... Van is egy haditervem csak nem tudom jó ötlet-e ;]
1. kiveszem az adatos vinyót
2. beteszem az újat
3. arra "ráépítem" a raidet
4. az így elkészült vinyón kialakítom a partíciókat és rámásolom az adatokat.
5. lepucolom a régi adatos vinyót
6. beteszem azt is és helyreállítom a raid 1et mintha elszállt volna a az egyik vinyó és beraktam volna egy újat.

Ez a terv :D A kérdés csak az hogy hogyan történik a raid 1 helyreállítás? ez automatikus vagy valamit bütykölni kell érte?

(#4267) marcee


marcee
addikt

Egy haldokló irodai gépben van egy PCI-os Silicon Image PATA RAID kártyánk, és azon 2db 320GB-os winchester RAID-1 tömbben. Rajta egy 20-30GB-os XP Prof rendszer és a maradék hely az adatoknak. Összeraktam egy "új" gépet, benne SATA winchester, és rajta egy új windows.
Át rakható-e a RAID kártya és a két winchester az új gépbe változatlan konfigurációban? Úgy értem, hogy ha átszerelném, a rendszer indulna az új winchester-ről, telepíteném a RAID kártya driver-ét és manager szoftverét, akkor meg maradna a tömb?
Ha ez így működik, akkor törölném utána a régi rendszer partícióját és át kellene méretezni az adatparticiót teljes méretűre (ntfs). Ehhez tudtok ajánlani valami megbízható, windows-os, lehetőleg free szoftvert?

\m/

(#4268) brd válasza Mirus (#4266) üzenetére


brd
nagyúr

A megfelelő számú HDD nélkül nem tudsz RAID-et kialakítani.

The only real valuable thing is intuition.

(#4269) brd válasza marcee (#4267) üzenetére


brd
nagyúr

Igen, működni fog, mert vagy a kártyán, vagy a lemezeken tárolja ugye egy RAID-vezérlő a RAID adatait, de itt mindkettő átkerül, tehát no problem. Ingyenes átméretezőt nem ismerek, így az engem is érdekelne. ;)

The only real valuable thing is intuition.

(#4270) nmark


nmark
csendes tag

sziasztok!
mi a különbség a raid és az ahci között?
kösz!

[ Szerkesztve ]

(#4271) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Hi

Problem:

Két 500-as Raid 0-ban lévő Samuról szeretnék váltani 2 1tb-os Samura...Persze azok is Raid 0-ban....

Alaplap Asus M2N-E......Vajon ezzel az alaplappal megoldható-e az, hogy a meglévő Raid 0 mellé létrehozzak egy másik RAID 0-át.... és simán átkopizzak egyik raidről a másikra....
Thxxx

[ Szerkesztve ]

(#4272) Májsztró


Májsztró
addikt

Üdv ! Szeretnék kérdezni RAID ügyben. :)

ha jól tudom , van a RAID-nak olyan opciója , mikor a két egyforma vinyón ugyan az van ,így a rendszer , vagy éppen ami rajta van , gyorsabban elérhető mintha csak egy vinyón lenne.

Na már most , rendszert megéri RAID-ra telepíteni ? Plusz a játékokat ? Vagy ilyen felhasználásnál nem feltűnő a RAID használata ?

(#4273) brd válasza Gézengúz (#4271) üzenetére


brd
nagyúr

Valószínűleg igen. Ha van 4 portja, amin RAID-et tud kezelni, akkor 100%.

The only real valuable thing is intuition.

(#4274) brd válasza Májsztró (#4272) üzenetére


brd
nagyúr

Amire gondolsz, az a RAID1 (mirror) Vezérlőfüggő, hogy tud-egy gyorsítani mirror esetén az olvasáson azzal, hogy mindkettőről olvas. A drágábbak biztosan tudják, de ott általában nem is sima RAID1-nek hívják, hanem RAID1+0-nak. Viszont az írás mindenképpen lassabb lesz, mert ugye 2 HDD-re kell ugyanazt kiírni. Persze nem 2x lassabb, de lassabb.

The only real valuable thing is intuition.

(#4275) Gézengúz válasza brd (#4273) üzenetére


Gézengúz
addikt

6 satája van!

Akkor menni fog?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#4276) Májsztró válasza brd (#4274) üzenetére


Májsztró
addikt

tehát nem éri meg ezért RAID-ra kapcsolni :)

(#4277) brd válasza Májsztró (#4276) üzenetére


brd
nagyúr

RAID1-re szerintem nem, csak ha fontos, hogy nagy legyen a rendelkezésreállás. RAID0-nak talán van értelme (bizonyos esetekben), de ott ugye kb. feleződik a biztonság a különálló HDD-hez képest is...

The only real valuable thing is intuition.

(#4278) Fel


Fel
addikt

Sziasztok!

Két darab WD 6400AAKS hdd-m van. Az egyik 00A7B0, a másik 00H2B0. Ezeket lehetne RAID 0-ba kötni? Érdemes AHCI módban használni őket, vagy a Native/Legacy IDE is megfelel?
Köszönöm!

(#4279) brd válasza Fel (#4278) üzenetére


brd
nagyúr

Érdemes. AHCI-ben használd, ha tudod. Persze alaplapfüggően ez XP-vel problémás lehet.

The only real valuable thing is intuition.

(#4280) Gézengúz


Gézengúz
addikt

2*1Tb Samsung 103UJ RAID0 :)

(#4281) proof88 válasza Gézengúz (#4280) üzenetére


proof88
addikt

Ez hányas verzió? Lehet mérnék ezzel is holnap.

(#4282) Gézengúz válasza proof88 (#4281) üzenetére


Gézengúz
addikt

[link]

ez az....

(#4283) proof88 válasza Gézengúz (#4282) üzenetére


proof88
addikt

thx! :)

(#4284) proof88


proof88
addikt

Feltelepítettem a Matrix Storage Managert, és beállítottam a write-back cache-t.
Most már 2 db-os RAID0 tömb majdnem tényleg 2x-es sebességet hoz, tehát:
1 Raptor: min: 49.5, max: 82.4, avg: 71.1, burst: 110.4, access time: 8.3.
2 Raptor: min: 88.8, max: 155.5, avg: 131.7, burst: 1943, access time: 8.2.

Viszont a gond akkor jön, amikor 4-et beállítok, illetve 5-öt. Iszonyatosan lassul az egész:
4 Raptor: min: 52.9, max: 159.7, avg: 77.3, burst: 767.9, access time: 8.3.

Az értékek MB/s-ben értendőek, csak az acc. time millisec.
2 Raptornál is érdekes az a Burst. Gondolom a 4-esnél meg reális, csak a többi érték nem.
Illetve a 4 Raptorosnál azok a max értékek is csak 4 pontban vannak elérve, de ez látszik is az avg-ből.

Mit tegyek, mi lehet a gond? Chipset driver fenn van, és a matrix storage manager is, legújabb verzió. 128K-s strip size.

(#4285) zmiko


zmiko
csendes tag

Sziasztok!
Van egy ASUS P5QL-E alaplapom és vettem bele 4x1TB diszket. Akkor koppantam, amikor a négy diszket RAID5-be rakva nem ismerte fel az XP32. Három diszkkel minden OK. A 2TB-os korlát (gondolom, erről van szó) minek a korlátja? Az XP-é vagy a RAID vezérlő chip-é (utóbbit nem hiszem, mert létrehozza, eszközként látja is az XP, de diszkként már nem), vagy valami másé? Mi a megodás?

(#4286) brd válasza zmiko (#4285) üzenetére


brd
nagyúr

Az MBR alapú lemezkezelésé. Konvertálni kellene GPT (GUID Partition Table) formára a volume-t, de ezt az x86-os (32 bites) XP nem kezeli. x64-es XP kell hozzá, vagy Vista (a 32 bites is jó), vagy 2003-as, és újabb server OS.

The only real valuable thing is intuition.

(#4287) brd válasza proof88 (#4284) üzenetére


brd
nagyúr

Hátööö... ez szerintem ennyit tud... (jav.: mármint nem maga az Intel RAID, hanem azon az alaplapon, valami hibából kifolyólag). Esetleg a stripe size-t próbáld állítgatni, 32 K, vagy 64 K-ra (vagy akár 256 K-ra, ha tud olyat az Intel RAID). Vagy újabb BIOS-t próba az alaplaphoz, amiben újabb RAID firmware van (ha létezik ilyen persze).

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

(#4288) zmiko válasza brd (#4286) üzenetére


zmiko
csendes tag

thx

(#4289) proof88 válasza proof88 (#4284) üzenetére


proof88
addikt

No, sikerült megoldanom a problémát, most már jó, megvannak a sebességek! Hogyan csináltam? Nem tudom...

(#4290) Gézengúz válasza proof88 (#4289) üzenetére


Gézengúz
addikt

Mennyi az annyi? :)

(#4291) proof88 válasza Gézengúz (#4290) üzenetére


proof88
addikt

Ígérem, hogy hétvégén rakok fel képeket. Elöljáróban annyit, hogy ATTO-ban tesztelve (most ott is mértem), összehasonlítva a Te eredményeddel, 2 Raptor nagy méretekkel lassabb, egészen kicsikkel gyorsabb. De ez nem meglepő, kisebb az elérési idő, viszont az 1 Terrás winyóknak a lemezein enyhén szólva nagyobb az adatsűrűség. :)

(#4292) proof88 válasza Gézengúz (#4290) üzenetére


proof88
addikt

(#4293) Gézengúz válasza proof88 (#4292) üzenetére


Gézengúz
addikt

Szép...

(#4294) proof88 válasza Gézengúz (#4293) üzenetére


proof88
addikt

Amúgy Te elsumákoltad a pár kB-os eredményeket... :N
Raptorok RAID0-ban, végre jó eredményekkel (innen van a kép is).

(#4295) Gézengúz válasza proof88 (#4294) üzenetére


Gézengúz
addikt

Pótolva.... :) Nem sumákság... lustaság..... :))

(#4296) proof88 válasza Gézengúz (#4295) üzenetére


proof88
addikt

:R

(#4297) C64


C64
őstag

Hali

Két vinyó raid0-ban. Ha kozzá akarok fűzni egy 3. is, akkor újra kell konfigolni és minden adat elvész, vagy csak simán is mellé lehet fűzni?

Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ

(#4298) brd válasza C64 (#4297) üzenetére


brd
nagyúr

Vezérlőfüggő. Az olcsóbbakon újra kell konfigurálni.

The only real valuable thing is intuition.

(#4299) C64 válasza brd (#4298) üzenetére


C64
őstag

Intel ICH9R

Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ

(#4300) brd válasza C64 (#4299) üzenetére


brd
nagyúr

Tudomásom szerint az nem tud ilyet, csak RAID1- szerű dolgokkal, pl. különálló HDD RAID1-esítése, vagy 2 HDD-s RAID0 tömbből RAID0+1-et lehet vele varázsolni.

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.