Hirdetés

2020. október 23., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#401) elmo


elmo
aktív tag

Szevasztok!

Van egy szerver, amiben két SATA-s vinyó van tükrözött RAID-ben. Hogyan lehetne jól szimulálni egy vészhelyzetet (itt nem arra gondolok, hogy egyiket lehúzom)? Ilyenkor magától újraépül a RAID, vagy nekem mit kell trükköznöm? (alaplapi RAID, telepítés előtt beklikkoltam benne a tükrözést, aztán a Windows-t az F6-os, floppy-s megoldással telepítettem, és így 1 vinyót látott)

A Windows-os Backup progi csinál rendszeres mentéseket a C-ről. Ha ebből kell majd az egész rendszert visszaállítani, akkor először fel kell rakni a Win-t csupaszon, majd a Backup progival visszaállítani? Csinált közületek valaki ilyet?

Más: elvileg hot-swap-es a rendszer; szerintetek megcsinálhatom pl. azt, h. egy 3., független SATA-s vinyót menet közben benyomok a helyére (Windows Small Business Server 2003 fut a szerveren) anélkül, hogy bármi gond lenne?

Kösz, üdv,
Elmo.

p.s.: sajnos nem néztem végig az egész fórumot, link is jó lesz a jó válaszra. kösz.

(#402) Freddy TNT válasza elmo (#401) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Asszem úgy működik, hogy:
RAID0: ha az egyik vincsi kiesik akkor megszívtad. Nem állítható vissza semmi.
RAID1: ha a kettő közül bármelyik megmurdál,akkor a rendszer gond nélkül működik tovább. Később ha beteszel egy új vincsit a kipurcant helyére akkor (asszem) a RAID konfigjában a ''rebuild''-ot kell választani és a többit a gép csinálja maga.
RAID 5 esetében szintén átveszik a munkát a többi vincsik.Az adatvisszaállítás az új wirnyákra szintén a rebuidl parancsal történik.

Ha SATA és támogatja az alaplap is(vagy az SATA vezérlő) és a vincsi is a hot plug-szabványt,akkor elméletileg lehúzható az egyik vincsi menet közben próbaképpen.

(#403) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Az én nagy betűs ERROR problémám lehet harverütközés vagy szoftverütközés a másik RAID vezérlővel ? (SIl 0680 és 3112)

(#404) mh197 válasza Freddy TNT (#403) üzenetére


mh197
senior tag

A 680-as raid hez is van driver : [link] , de google-val is találsz.
Ha mindkettőt kirakod a floppy-ra, akkor f6 után mindkettőt is betöltheted a driver betöltéseknél, és akkor mindkettő megy, és felismeri a rajtuk lévő winyókat (elvileg kisebb az ütközés esélye is, ha mindkettőnek fenn van a drivere! )
Ha így sem megy, akkor tényleg vmi gáz van vele. Amúgy milyen lap is ez? Gondolom a 3112 rá van integrálva, a 680-as meg külön van, vagy mind2 a lapra van téve?
Ha külön van, akkor lehet akadás, ekkor ha a 3112-re megy a raid, akkor ugye a másik kari kivesz, feltelepít, utánna meg a 680-as vissza, és felrak xp-ben a driver.
Ha a 680-ra megy a rendszer, akkor meg alaplapi letilt, vagyis csak sima ide/sata módba tesz, és utánna a 680 -as driverét tölteted be. Ha fenn a rendszer, akkor 3112 engedélyez biosban raid -ként, és xp alatt fel a driver.
Mindkét módszer kockázatos, és hosszadalmas, ráadásul nem is biztos, hogy sikerül, mert ha tényleg nagyon összeakad, akkor utánna sem fog menni. De ha van időd/türelmed, egy próbát megér! Bár szerintem először úgy próbáld, ha ez még nem volt, hogy mind a kettő raid driverét betölteted az xp telepítés indítása során!
(Bár most olvasom, hogy soft ütközés csak akkor lehet, ha már mind2 drivert felraktad a karikhoz egyszerre, mert ugye az xp ezeket nem kezeli alapból)

(#405) lapa válasza elmo (#401) üzenetére


lapa
veterán

ha a system state-et bakupolod akkor vaalami ilyesmi ha jólemlékszem. de ha ott a raid1 akkor lemezhiba miatt erre nem lesz szükség uccse, esetleg más okból kifolyólag.

(#406) lapa válasza Freddy TNT (#403) üzenetére


lapa
veterán

megnéztem a silconfig doksiját, ott láttam valami eseménynapló-szerűséget. az nem mond vmi bővebbet?

a lap egyébként asus a7n8x, a 3112 van csak integrálva.

[Szerkesztve]

(#407) elmo válasza lapa (#405) üzenetére


elmo
aktív tag

Na ez az, például milyen más okból kifolyólag? Mondjuk szimulálni szeretnénk valamilyen hibát, nem ténylegesen megcsinálni.

Azért kösz.

(#408) Freddy TNT válasza mh197 (#404) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Kössz,de a 0680-ast kivonom a forgalomból. Egrészt mert nem kezeli biztonságosan a 120 Gb felettieket,másrészt pedig tehermentesíteni szeretném a PCI foglalatokat.

Most csak azért okoz gondot,mert menteni kéne egyikről a másikra. Egy kissé tökölve, de megoldom egy 3. vincsi beiktatásával,mert külön-külön működnek a kártyák.

(#409) Freddy TNT válasza elmo (#407) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Miért nem ? Ha mindkét hardver támogatja a hot plug-ot akkor elviekben menet közben lehúzhatod az egyik vincsit a RAID1vagy RAID 5 tömbön......

Más módja nem hiszem, hogy lenne egy ilyen szimulációnak..... :U hiszen valamilyen hibát akarsz szimulálni,de ha minden csatlakozás és egyebek OK,akkor hogy is tudna előjönni egy szimulált hiba? Csak akkor, ha szándékosan okozod. Szerintem

(#410) Freddy TNT válasza lapa (#406) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Egy kissé feljebb már említettem, hogy van ugyan log-olás csak éppen semmire sem megyek vele. Annyi van csak benne, hogy megkezdődött ekkor és ekkor a log-olás...

(#411) donw3ga


donw3ga
senior tag

2x80Gb sata II Hitachi deskstar raid 0-ban, hdtach összehasonlító táblázat szerint gyorsabb mint 2x36Gb WD Raptor :F :

[kép]
[kép]

(#412) killahdrums


killahdrums
senior tag

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. :B


Szeretném kihasználni a Raid nyújtotta előnyöket, de nem tudom, hogy milyen konkrét megoldás lenne nekem a legmegfelelőbb.

Adott az alaplapom (DFI LP 875P-T, ICH5R-rel), ami ugye támogatja a 0-át és az 1-et és tervezem egy ST Lab ([link]) 2 portos SATA Raid kártyá beszerzését, mivel az alaplapomon csak az ICH5R 2 portos SATA Raid található.

Jelenleg két 120GB-os SATA vinyóval rendelkezem. Mindkét vinyó fel van osztva 40/80-ra. Az egyik vinyo 40-es részén van az OS és a programok, a 80-as részén a doksik. A másik vinyó 40-es részét scratch disk-ként használom a Photoshop és az Illustrátor számára. A maradék 80GB-on az archíválandó dolgokat tartom.

Ezt a felállást szeretném ''fejleszteni'' Raid használatával.


Az elképzelésem az, hogy veszek még 2 db 80GB-os SATA vinyót, melyeket Raid0-ba kötök, (ha helyesek az infóim akkor ebből egy 160GB-os tömb lesz). Ezt felosztom 40/120-ra. A 40-es részen lenne az OS meg a progik, a 120-as részen pedig a doksik. Az egyik 120GB-os meglévő vinyóm maradna a PS meg az Ill scratch disk-je. A másikon meg az archíválondó cuccost tartanám.

Vagy a meglévő két 120GB-os vinyómat Raid1-be kötöm, (ugye ekkor ''csak'' 120GB-om lesz a két vinyóból 240 helyett) és azon lenénnek a doksik meg az archív cumók biztonságban. A scratch disk pedig a Raid0 tömb fennmaradó 120GB-ja lenne, viszont ekkor az nem egy fizikailag másik vinyón lenne, ami viszont ajánlott.

Vagy Raid0+1, egyáltalán tudok én ilyet?


Eddig ezeket gondoltam ki az igen hiányos Raid ismereteim alapján. Kérlek segítsetek, hogy az elképzeléseim helytállóak e egyáltalán, és van e számomra jobb megoldás mint ezek. Előre is köszi! :))

[Szerkesztve]

There is no God, just Technology...

(#413) elmo válasza killahdrums (#412) üzenetére


elmo
aktív tag

Szevasz!

Röviden:
RAID0 - stripe: összeadódnak a kapacitások (2 db 80-as vinyóból lesz 1 db 160-as), sebesség elvileg nő (váltakozva kerülnek az adatok hol egyik, hol másik vinyóra) adatbiztonság csökken (ha egyik meghal, elvesződnek az adatok (szakértő(k) esetleg meg tud(nak) menteni ezt-azt)).
RAID1 - mirror: tökrözés (2 db 80-asból lesz 1 db 80-as). Az adatok mindkét vinyón egyformán ott vannak, ha egyik elromlik, a másik segítségével megy tovább az élet.

Bővebben:
RAID-es cikk PH!-n: [link]
ez a topic :D

üdv,
Elmo

(#414) n0_gAboR


n0_gAboR
őstag

sziasztok!

Van egy Abit AN8-as lapom ami nForce4-es, tehát van benne integrált raid vezérlő.
Van egy 80-as és egy 160-as winyom, ezeket szeretném raidbe kötni.

Kérdezném h lehet e olyat hogy a 160-bol egy 80-as particiot RAID-be kötni a 80-as winyommal?
mert maskeppen winyo csereles nelkul en nem tudom elkepzeli h megoldhato lenne...

(#415) lazydog válasza n0_gAboR (#414) üzenetére


lazydog
addikt

Meg lehet oldani, de csak azon az áron, hogy elvszítesz a 160 GB-os vinyó kapacitásából 80 Gb-ot.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#416) killahdrums válasza elmo (#413) üzenetére


killahdrums
senior tag

Köszi, de...

Amit írtál ezt mind tudom. Nekem tanács kéne, hogy hogy tudom a számomra legmegfelelőbben kihasználni a Raid előnyeit. Az előző hsz-ben leírtam, hogy elképzeléseim szerint, hogy használnám. Ezt szeretném véleményeztetni, illetve ha van valakinek jobb ötlete, azt szeretném megtudni.

There is no God, just Technology...

(#417) n0_gAboR válasza lazydog (#415) üzenetére


n0_gAboR
őstag

ez nem tul gazdasagos megoldas:(

vmi mas mod nincs?
igazabol en ugy szeretnem, ha lehetne, hogy 2x80-as particio menne raidben, a 3. 80-as meg siman. ilyet nem lehet?

software-s raid-del vagy akarhogy

softwares RAID egyebkent lassab mint a hardware-s?

(#418) kiskegyed válasza n0_gAboR (#417) üzenetére


kiskegyed
aktív tag

Ha winXP Prof vagy 2000 Prof van, akkor dinamikus lemezekkel el tudod érni a célodat [link]. Striped (csíkozott) volumenak hívja a RAID-0-nak megfelelőt. A sebességről nem tudok mondani semmit.

(#419) liksoft válasza n0_gAboR (#417) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem tartom szerencsésnek az ötletet. :(

Kiskegyed írta a megoldást. Úgy célszerű elkészíteni, hogy a 160-at 2 részre osztod. Az első a rendszer, hagyományos partíción. A másodikat kötöd software RAID-be a 80-as winyóval. De ekkor a rendszerwinyó osztozik a gyorsnak szánt RAID egységgel 1 fizikai drive-on.

Ha a 80-ast külön használod és a 160-ast is, mind sebességben, mind biztonságban jobban jársz az előző állapothoz képest. Ugyanis a fejmozgatás a leglassabb. Ha ezt a rendszer és az adatpartíció között állandóan meg kell tennie, hát ..... :F Ha viszont ezek külön drive-ok, akkor pont a rendszer és az adat tud párhuzamosan futni. Nagyon nem mindegy.

Szerk: tedd két külön csatornára is. (SATA esetén a két kábel nem biztos, hogy két csatorna, lehet 1 is, master - slave konfigban !!)

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#420) lazydog válasza liksoft (#419) üzenetére


lazydog
addikt

Honnan derül az ki a SATA-nál, hogy esetleg master/slave a két ill. négy csatlakozó ?

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#421) lazydog válasza n0_gAboR (#417) üzenetére


lazydog
addikt

Mint látod, van más mód.
Veszel egy harmadik 80, vagy 160 GB-os vinyót.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#422) gergo84


gergo84
aktív tag

Sziasztok! Szeretném a segitségeteket kárni pár probléma megoldásában...

ilyen alaplapom van: asus P4P800-E deluxe
a következő lenne a kínom:

szeretném használni az integrált raid kártyát ami az alaplapon van, de nem igazán tudom hogyan is kell.
van a gépemben:
ide1 master: hdd 40gb 2 particio és rendszer hdd
ide1 slave: mobilrack 160gb hdd
ide2 master: dvd olvasó
ide2 slave: dvd iró
sata1: hdd 40gb

ehhez szeretnék hozzá tenni még egy mobil racket, de ahhoz ugyebár már szükségem van a raid-re. szoval a kérdésem, hogyan is kell egyáltalán beállítani?

msn-n is elérhető vagyok: gergo84@hotmail.com

elöre is kösz a segitséget

(#423) gergo84


gergo84
aktív tag

raid-re lehet kötni optikai meghajtót?

(#424) Krix válasza gergo84 (#422) üzenetére


Krix
senior tag

Ha jól értem neked csak arra kell, hogy mégegy vinyót tudjál kezelni és nem kifejezetten a raid 0 v 1 funkciója kellene. Ezesetben elég feltenni a vezérlő driverét, rádugni a vinyót és a win kezelni fogja.

Optikai meghajtót nem szokták szeretni a raid vezérlők, de ez a manualjából valószínűleg kiderül. Van olyan amelyikre lehet dugni.

If it is not broken then don't fix it!

(#425) gergo84 válasza Krix (#424) üzenetére


gergo84
aktív tag

:R Krix :R

lekötelezel a válaszoddal :R
nekem csak arra kell, hogy még egy mobil racket tudjak használni
a driver fennt van azt hiszem
én rádugtam a wincsesztert, de annyi lett belöle, hogy az elején kiirta:
no array defined...
és a windows nem látott semmit

(#426) lazydog válasza gergo84 (#422) üzenetére


lazydog
addikt

Neked nem RAID-re van szükséged, hanem még egy SATA drive-ra.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#427) lapa válasza gergo84 (#425) üzenetére


lapa
veterán

nemtom mert nincs ilyen lapom, de ha jól sejtem valahol a biosban (vagy a raid vezérlő biosában) kéne deaktiválni a tömbcsinálást. de ez csak kósza ötlet...

[Szerkesztve]

(#428) L3zl13 válasza gergo84 (#425) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Valamelyik RAID vezérlő csak úgy tud egy vinyót kezelni magába, ha definiálsz egy egy vinyós raid 0 tömböt. Azt sajnos nem tudom hogy ez utánna áttehető-e sima IDE vezérlőre gond nélkül...

Aki hülye, haljon meg!

(#429) gergo84


gergo84
aktív tag

én totál béna vagyok kijelentem!

annyit tudok, hogy rádugom az ide kábelt a megfelelö helyre
tudom a biosban miket hol lehet kapcsolgatni, de nem tudom a jelentésüket
de, ha a biosban beállítom:
- hogy a raid kártyát raid-ként értelmezze, akkor MBFasttrack 378 jön be az inditásnál
- hogy a raid kártyát ide-ként értelmezze, akkor pedig valamilyen sata378 balblabla

nagyon félve probálkozok, mert már két hdd-t is ujra kellet particionálni, meg formázni, mert a raid szétk*rta az egészett

[Szerkesztve]

(#430) gergo84


gergo84
aktív tag

egy kis info (tudom igy messziről marha nehéz megoldani valamit is), hogy könnyebb legyen

IDE Configuration

Onboard ide operate mode:

enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata / P-ata / S-ata
.........configure S-ata as Raid: no
.............................................yes: serial-ata bootrom: enabled / disabled

compatible mode
........ide port settings:.P-ata only
.................................Primary P-ata + S-ata
.................................Secondary P-ata + S-ata

Onboard Promise Controller: enabled / disabled
.............operating mode: raid / ide

(#431) gergo84 válasza gergo84 (#430) üzenetére


gergo84
aktív tag

most erre van beállítva a masina:

IDE Configuration
Onboard ide operate mode:
enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata
.........configure S-ata as Raid: no

Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: ide

ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
Sata378 TX2 Plus bios version 1.00. stb
- kirja, hogy megtalálta a winyót ultra dma ...stb
- ide bus master enabled

de a winfos nem csinál semmit

(#432) gergo84 válasza gergo84 (#431) üzenetére


gergo84
aktív tag

ha erre állítom be:

Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: raid

ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
MBFasttrack378
no array defined
press ctrl+F to enter fastbuild utility

na ez nekem biztos hogy nem jó, mivel nem akarom raidelni a winyókat
szoval abból a sata-s cuccból kellene kiindulni, de az sem jó, winfos nem lát semmit

:O

(#433) L3zl13 válasza gergo84 (#431) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Szerintem ez a helyes.
Windows alatt eszközkezelőben látszik a vinyó?
Ha igen, akkor lemezkezelőt nézted már?

Aki hülye, haljon meg!

(#434) gergo84 válasza L3zl13 (#433) üzenetére


gergo84
aktív tag

semmi nem látszik a lemezkezelöben
az eszközkezelöben viszont felkiálltójelet mutat a:
- SCSI/Raid állomásvezérlő
- Winxp promise fasttrack 378 controller

ha viszont raid-re állítom, akkor a felkiálltójelek eltünnek

(#435) liksoft válasza lazydog (#420) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ide csak ritkán ugrok be, az adatmentésbe tegyél egy linket ide, ha kérdésed van. Onnan kapok üzit.

Nem tudom, van-e rá progi. Én valahol az eszközkezelőben szoktam kóricálni és az I/O címeket hasonlítom össze alaplapi esetén. RAID kiegészítésnél meg ki szokta írni amikor bemegyek a bios-ába. (Lehet, hogy nem mindegyik, nem néztem.) Talán az Everest kiírja :F .

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#436) Krix válasza gergo84 (#431) üzenetére


Krix
senior tag

Szerintem ez lesz neked a jó.
Windows:

Felügyeleti eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés

Itt látszania kellene a vinyónak, ha a promise driver fent van. (És ugye a promise bios a vinyót felismerte, tehát nem lehet nagy gond.)

Ha mégsem látszana, akkor meg lehet próbálni a promise vezérlő driver törlésével. Ilyenkor újraindítás után a win ismét felismeri és beállítja a rajta lévő hdd-t. A driver eltávolítása:
Sajátgép -> tualjdonságok -> Hardver -> Eszközkezelő -> SCSI és RAID vezérlők -> WinXP Promise FastTrak ... (jobb klikk -> eltávolítás) aztán win restart

If it is not broken then don't fix it!

(#437) L3zl13 válasza gergo84 (#434) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Felkiáltójelnél mit ír? Szvsz BIOSban az a helyes megoldás, aztán még win oldalról kell valamit a vezérlő driverével csinálni, és eltüntetni azokat a felkiáltójeleket...

Aki hülye, haljon meg!

(#438) Krix válasza gergo84 (#434) üzenetére


Krix
senior tag

A-ha, akkor azért nem látszik a lemezkezelőben.

Most nézem az Asus weblapján, hogy a te lapodhoz kétfajta driver van a promise vezérlőhöz. Az egyik:

Promise SATA378 Driver V1.00.0.26 (ATA Mode)

a másik:

Promise FastTrak 378 RAID Driver V1.00.1.37 for Windows 98SE/NT4/ME/2000/XP/2003

Szerintem te a 2-t raktad fel, de az 1-es kellene!

Ez lehet a gond!

If it is not broken then don't fix it!

(#439) gergo84 válasza Krix (#438) üzenetére


gergo84
aktív tag

Marha jól látjátok a probléma lényegét! :R
istenek vagytok :R

igen, elöször még raid-elni akartam, és feltelepitettem a másodikat. aztán rájöttem, hogy az nem is lesz nekem jó.
na most, az eszközkezelöböl eltávolitottam, de restart után visszajön

már látom a fényt az alagút végén

(#440) liksoft válasza gergo84 (#434) üzenetére


liksoft
nagyúr

A PROMISE raid controller csak úgy tud kezelni egy winyót, ha inicializálod. Ez a chip adatbázisa a winyóhoz, amit a winyón tart. Logikus, ha nem találja meg, nem tudja kezelni a cuccot. Nem tudsz vele mit kezdeni, a chip-nek kell, a bios nem tehet róla. Ezek az adatok a winyó végére (nem használt területre) kerülnek, így máshová át tudod vinni, visszahozva működik. De máshonnan init nélkül nem tudsz winyót fogadni. Az már a bios-on múlik, hogy ettől az adatok elvesznek-e, vagy engedi, hogy megmaradjanak.

A nem raid PROMISE nem kér inicializálást.

Fiókot tegyél alaplapi csatornára.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#441) Krix válasza gergo84 (#439) üzenetére


Krix
senior tag

Akkor meg annyi a teendő, hogy az eszközkezelőben a ! sorra jobb klikk és az Illesztőprogram frissítése... alatt megmutatod neki a jó drivert, aztán restart.

If it is not broken then don't fix it!

(#442) gergo84 válasza Krix (#441) üzenetére


gergo84
aktív tag

kijavítottam az illesztőprogramot.
most már látja a hdd-t

köszönöm neketek, minden elismerésem a tiéd Krix :R
és köszönöm, hogy velem fáradoztok

most már müködik, de még nem tökéletes. az eszközkezelöben van egy olyan felkiáltójeles, hogy: scsi/raid állomásvezérlő, és ezt irja ki:
A Windows nem tudja betölteni ehhez a hardvereszközhöz az illesztőprogramot, mert a rendszerben már fut az eszköznek még egy példánya.

ha még ezt is ki lehetne javitani, nagyon örülnék, és akkor folytathatnám tovább a kisérletezést, ugyan is rá fogok kötni még egy hdd-t. lényegében 3 mobil rack. de ez csak átmenet. persze szerintem innen könnyü lesz, remélem!

(#443) gergo84


gergo84
aktív tag

gondoltam tovább lépek, de nem igazán jött össze.
ráraktam még egy hdd-t jumperek nélkül.
s az eredmény: nagyon lassu winboot képernyő, az eszközkezelő semmi, meg van halva
azt hiszem valami nagyon összeütközhetett

rakjak talán jumpereket a 2 hdd-ra?

(#444) gergo84


gergo84
aktív tag

upot a témának ;)

(#445) liksoft válasza gergo84 (#444) üzenetére


liksoft
nagyúr

Olvasd el amit #440-ben írtam. A PROMISE controller önálló mikroszámítógép 1 chip-ben. Ennek más a belseje ha RAID és más ha csak ide vezérlő. Így a drivere NEM cserélhető, valamint NEM oldja meg az alapvető problémádat. :( Ha CSAK ide csatorna kell, akkor ezt tiltsd le az alaplapon, és tegyél be egy sima ide vezérlős kártyát. Vagy az alaplapra teszed a fiókot. A PROMISE controllert NEM csere-bere típusúra, hanem nagy megbízhatóságú RAID vezérlőnek gyártották. Igaz ez az olcsó (általában ezt teszik az alaplapra) változatra (nincs saját cache) és a drága profi server vezérlőre is. A minőség és stabilitás nem tűr meg semmi más kompromisszumot.

Sajnálom, de ha ezt erőlteted továbbra is, az eddigi tapasztalataim alapján sok keserűségben és több OP újrainstallban lesz részed. :o

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#446) gergo84 válasza liksoft (#445) üzenetére


gergo84
aktív tag

én látom amit irsz, és olvasom is, csak nem értem.
ami világos a számomra: hogy azt mondod, nem alkalmas ez a tipusu raid kártya a sima ide használatra.
amit én, és nagyszerü Ph-s segitökész kollégával elértünk: hogy felismeri ide-hént a hdd-t, és minden jól müködik, csereberélni is tudom rajta.

nos ebböl gondoltam, hogy ha 1 elmegy rajta könnyedén, akkor 2is. de még nem probálgattam nagyon. és ha ugy kötném be, hogy ezen a raiden vannak az optikai meghajtók?

(#447) lazydog válasza gergo84 (#446) üzenetére


lazydog
addikt

Optikai meghajtót végképp nem célszerű erre kötni. Valószínűleg nem is működne vele.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#448) gergo84 válasza lazydog (#447) üzenetére


gergo84
aktív tag

Te vagy itt a Zseni! :R

Semmit sem tudtam vele elérni. De tapasztalatot szereztem rendesen. A következőket szerencsétlenkedtem összesen:

1 - 40GB ide hdd rákötése raidre. array létrehozása. a hdd-n lévő adatok elszálnak. a windows látja a winyót, driverek telepitése, és sikerül a beüzemelés

2 - 160GB ide hdd rákötése raidre, hdd-n lévö adatok elszálnak, array létrehozása nem sikerül, a windows nem talál semmit, nagyon belassul a gép

3 - probálkozás, átkapcsolni a raidet ide-re, a windowsban a drivercsere után már lehet kezdeni valamit.

4 - a 40gb hdd ujraformázása és particionálása, mostmár képes a raid ide-ként értelmezni.

5 - a 160gb hdd rákötése másodikként, a bios nem látja, a windows nem látja, nagyon belassul a gép.

6 - a 160gb hdd vissza a mobilrackbe, uj particio és format, hogy ujra a régi legyen

7 - a 40gb hdd eltávolítása a rendszerböl...a bios nem akar betölteni, ha betölt, akkor a windows nem indul.

8 - a 4gb hdd visszarakása, windowsban lemez eltávolítás, driver eltávolítás, reboot, bios raid letiltása, hdd levétele....most már sikeresen indul!

tanuság: hidjem el amit ide leirnak, ne akaratoskodjak, és a raid nem nekem való

de kell még egy mobilrack, és muszáj még egy ide helyet csinálni, de minden foglalt :O

(#449) lazydog válasza gergo84 (#448) üzenetére


lazydog
addikt

Zavarba hozol, és még a végén elbízom magam. :)

Ha már semmi helyed nincs az IDE csatlakozón el kéne gondolkodnod egy külső USB drive vételén. Ez a problémádtól függetlenül is korszerűbb, elegánsabb megoldás a mobilrack-nél. Egyetlen hátránya, hogy jóval drágább. Különösen, ha 2,5 ''-os notebook vinyó-val működőt veszel.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#450) gergo84 válasza lazydog (#449) üzenetére


gergo84
aktív tag

Sajna megteltem. :(((
a gépben fizikai hely még van. dvd olvasó, dvd iró, mobilrack, mobilrack.
ez most a felállás, csak az egyik rack nem megy. :(((

az ide1/1 -en van 40gb rendszer hdd: C:/ és D:/
az ide1/2 -ön van 160gb mobil rack hdd: M:/
az ide2/1 -en van dvd olvasó
az ide2/2 -ön van dvd író
a sata1 -en van 40gb hdd: E:/
a dvd olvasóra szükségem van, mert nagyon sokat megy, és az irot nem akarom terhelni.
az integrált raid kártya biztos nem képes + IDE csatorna létrehozására? nem akarom elhinni, drága alaplap volt, s erre nem képes...marha mérges vagyok :(((
megoldások szerintem:
1.,: a rendszer hdd-t átrakom IDE-ről a Satára, és a 40gb IDE helyett veszek egy 160gb satát. az még probléma nélkül belemegy a gépbe. és akkor van egy fölös IDE csatornám.
2.;: veszek egy pci kártyát, amin van 2 plusz ide csati lehetöség, és kész. héj de az nem ugyanigy raid véletlenül? 4-5k körül van.

kérdés:
mit tudok kezdeni a marha drága alaplapom marhaszuper raid kártyájával :F

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.