Hirdetés

2020. július 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Konzol játékok  »  PS Vita / PlayStation TV (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-01-31 15:14:43

LOGOUT.hu

PlayStation Vita & PlayStation Tv Összefoglaló

A több mint 80 millió példányban elkelt PlayStation Portable (PSP) utódja 2011. december 17-én jelent meg Japánban, majd 2012. február 22-én Európában és Észak-Amerikában - eddig 8,5 millió darab talált gazdára.

Eleinte kétféle verzió volt elérhető a konzolból: Wi-Fi, valamint 3G/Wi-Fi képes modell. Mára már csak Wi-Fi képes készülékeket gyártanak, a 3G-s modelleket kivezetik a piacról. 2014 májusában Amerikában piacra dobták a második generációs PS Vitát, amely 2014 nyarától Európa legtöbb országában, így Magyarországon is elérhetővé vált. Ez a verzió műanyagborítást kapott (szemben az elődmodell üvegborításával), lecserélték az OLED kijelzőt LCD panelre, valamint beépítettek egy 1GB-os belső memóriát. Hamarosan már csak ez a modell lesz elérhető, szóval aki még első generációs konzol tulaj akar lenni, annak jobb lesz sietnie. Az alapgépeken felül elérhetőek különféle Bundle csomagok is, amelyekkel kedvezőbb áron juthatunk hozzá bizonyos játékokhoz.

Amit a hardverről érdemes tudni:
- 85.1 x 183.6 x 18 mm (Slim: 83.5 x 182 x 15 mm)
- 5” OLED kapacitív multi touch kijelző 960*544 felbontással
- hátsó kapacitív multi touchpad
- Sixaxis mozgásérzékelő
- hagyományos PlayStation gombok (d-pad, 2 analóg kar, 2 ravasz, 4 akciógomb)
- bekapcsoló gomb, hangerő gombok, PS gomb
- sztereó hangszórók
- VGA kamera elől és hátul (640*480@60 fps)
- ARM Cortex A9 4 magos CPU
- PowerSGX 543MP4+ 4 magos GPU (543MP4 van az iPad 3-ban)
- 512 MB rendszermemória
- 128 MB VRAM

Memóriakártyák

A második generációs konzolba (PS Vita Slim) ugye LCD kijelző, valamint 1GB belső memória került. Ez az 1GB nem tűnik soknak, de aki csak dobozos játékokkal szeretne játszani, annak bőségesen elég, így rengeteget spórol a memóriakártya vásárláson. Ami a memóriakártyákat illeti, a SONY egy saját M2-es szabványú kártyatípust dobott piacra, a konzolhoz 4, 6, 8, 16, 32 és 64 GB-os kártyák érhetők el. A 64Gb-os kártyán kívül az összes méretű kártya megtalálható a hazai konzolboltokban. A 64 GB-os kártya csak külföldön szerezhető be. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen kapacitású kártyát vásároljunk. Aki első generációs konzolt vesz, és csak dobozos játékokkal (illetve kis méretű Indie letölthető játékokkal) játszana, valamint pár zenét és képet tárolna rajta, annak elég a 4 GB-os, aki egy fokkal nagyobb szabadságra vágyik, az a 8 GB-os kártyát válassza. Aki már játékokat is szeretne letölteni, valamint PS+ szolgáltatásra is előfizetne, az minimum 16 GB-os kártyát válasszon, de a kártyacserélgetéseket és a játéktörléseket elkerülve választhatjuk a 32 GB-os kivitelt. A 64 GB-os kártya az extrém felhasználóknak kedvez. Egy szóval elmondhatjuk, hogy minél nagyobb kapacitású, annál jobb.

Fontos megjegyezni, hogy egy memóriakártyán csak egy felhasználói profil lehet, tehát ha másik accountal szeretnék bejelentkezni, akkor le kell formázni a kártyát, illetve másik kártyát kell behelyeznünk.

Kezelőfelület, egyéb lehetőségek:

A PSP-ről és PS3-ról jól ismert XMB menüt a Live Arena váltja fel, mely teljes mértékben az érintőképernyőre támaszkodik. A Vita erősen épít az online funkciókra, így a PSN Network szerves részét képezi a felhasználói élménynek, a PS3-on megismert funkciók itt is visszaköszönnek: pl. trófeatámogatás, barátlista, party chat.
Természetesen nem csak játékra alkalmas a gép, komplett multimédiás szórakoztató eszköz. Képeket készíthetünk vele, zenéket hallgathatunk és videókat nézhetünk rajta. Rendelkezik beépített böngészővel, amely egész jól használható. Ezen felül elérhető YouTube, Facebook, Twitter, Skype, Foursqare alkalmazás is. Sőt, hamarosana Twitch is elérhetővé válik. Rendszeresen érkezik Firmware frissítés, melyekkel egyre több szolgáltatás és lehetőség válik elérhetővé a konzolon. Nem csak PS Vita, hanem PSP és PS One játékok is elkérhetőek a konzolra. Ezeket a játékokat a PlayStation Store-ról lehet megvásárolni. Sajnos ha rendelkezel is fizikai UMD lemezzel egy PSP játékról, akkor is újra meg kell venned, ezúttal digitális formában, ha játszani szeretnél vele.

Vásárlási tanácsok:

Ha vásárlás előtt állunk, válasszunk olyan készüléket, amelyhez gyártói garancia is van. Kerüljük a Refurbished gépeket! A konzolnak ugyan nincsenek ismert hibái, a legtöbb inkább szoftveresen jön elő, de azok nagy részét már orvosolták néhány Firmware frissítéssel. A gép mellé (egyéntől függően) érdemes védőfóliát és tokot vásárolni. Nincsen lokalizációs zár, a külföldről származó játékokkal is lehet játszani az itthon vett konzolunkon.

PlayStation TV

A PlayStation TV a 2013-as Tokyo Game Show apropóján mutatkozott be, eleinte kizárólag a japán piacra szánták (akkor még PlayStation Vita TV néven). A PlayStation TV (továbbiakban Ps TV) egy mikrokonzol, tömören egy butított, televízióra köthető Ps VITA. A belső hardvert 1:1-ben a Ps Vitából rakták át.
Pár információ róla:

• Európai premier: 2013. november 14.
• Ajándék Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra és OlliOlli
• 65 x 105 x 13,6 milliméter
• 110 gramm
• Négymagos ARM Cortex-A9 MPCore CPU
• 512 MB RAM
• Négymagos PowerVR SGX543MP4+ GPU
• 1 GB belső tárhely
• 4, 8, 16, 32 és 64 GB-os PS Vita memóriakártyával bővíthető (külön megvásárolható)
• Olvassa a PlayStation Vita-játékok kártyáit
• 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth 2.1+EDR
• 480p, 720p és 1080i felbontás (HDMI-kábel jár hozzá)
• DualShock 3- és DualShock 4-támogatás (külön megvásárolható)

Mit rejt a doboz?

A dobozban megtaláljuk magát a konzolt, egy letöltőkódot a fent említett három játékhoz, ezeken felül kapunk egy HDMI kábelt (jó minőségűt), AC adaptert, hálózati kábelt, és leírást a konzolhoz. Fontos megjegyezni, hogy kontrollert nem mellékelnek hozzá, így azt külön kell megvenni!

A Ps TV rendelkezik Ps VITA játékkártya olvasóval, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden Ps VITA játékkal kompatibilis a konzol! Mielőtt játékot vásárolnánk rá, ellenőrizzük itt, illetve itt, hogy az adott játék szerepel-e a listán!

Mikor érdemes Ps TV-t vásárolni?

Nos, ha szeretnél bizonyos Ps Vitás, vagy PSP/Ps One játékokkal nagy képernyőn, televízión játszani, akkor mindenképpen. Ha rendelkezel egy PlayStation 4 konzollal, akkor is, remekül kiegészíti egymást a két konzol. A Remote Play segítségével könnyedén tudod a Ps4-es játékodat egy másik képernyőre streamelni. Ez a funkció ugyanúgy működik itt is, mint egy Ps Vitán. Bővebben itt olvashatsz róla (angol nyelvű!).

PlayStation Plus:

A PlayStarion Store (PS Store) a gép online boltja, a PlayStation felhasználók számára. A Store-ból lehetőség van demók, videók, zenék, játékok és DLC-k letöltésére, melyek tartalomtól függően lehetnek ingyenes vagy fizetős változatok is. 2012-től a magyar accounttal rendelkező felhasználók is használhatják a Store-t. A Store-on fizetni bankkártyával vagy előre vásárolt fix összegű PSN feltöltő kártyával (melyet a Store-on keresztül is lehet már vásárolni PayPal-al) lehet. Fontos, hogy a PSN feltöltő kártya csak a saját régiójában lévő accountra használható fel (és PayPal-lal is csak a saját régiónkban vásárolhatunk). Tehát egy itthon vásárolt magyar PSN kártyával nem tudjuk felölteni az UK accountunkat (és az itthoni bankszámlához kötött PayPal accountunkkal sem vásárolhatunk online UK feltöltőkártyát.)
Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy melyik Store-ra regisztráljunk? Miután 2012-ben elindult a honosított változat, így a logikus válasz a magyar Store regisztráció lenne, azonban a magyar Store egyértelmű hátránya, hogy az online vásárolt tartalmak ára rendszerint jóval drágább a többi ország kínálatához képest, nem ritkán 1-1 játék esetében akár több ezer forinttal is, ráadásul nem ritkák a kompatibilitási gondok (tehát a dobozosan megvásárolt játékhoz a Store-on keresztül vett tartalmak nem használhatóak). Előnye egyértelműen az egyszerűbb vásárlás (használhatunk magyar bankkártyát illetve az itthoni boltokban vásárolhatunk PSN feltöltő kártyát) és talán egyszer majd a magyar nyelvű kezelőfelület. Ezzel szemben a különböző külföldi regisztrációk (UK, USA) esetében olcsóbban juthatunk hozzá a különböző termékekhez, azonban a regisztrációs folyamat során kisebb trükkökhöz kell folyamodnunk, és a vásárlás menete is bonyolultabb. Bankkártya esetében csak az adott országhoz tartozó kártyát fogadja el a rendszer, a PSN feltöltő kártya beszerzését pedig vagy külföldi forrásból kell intéznünk, vagy keresnünk kell egyéb lehetőségeket.

Fontos megjegyezni, hogy a PSN regisztráció jelenleg nem migrálható, a PSN ID nem változatható. Tehát amennyiben a magyar Store-ra regisztráltunk, nincs lehetőség későbbi váltásra. Tehát az összes erre az accountra gyűjtött trófea, megvásárolt és beregisztrált tartalom ide kötött. Régióváltásra egy módon van lehetőség, amennyiben új accountot készítünk ebben az esetben azonban a korábban említett tartalmak (PSN ID is) azon az accounton maradnak. Ettől függetlenül nem ritka, hogy egy-egy felhasználó – a különböző Store-ok különböző előnyeit kiélvezve – több régiós accounttal rendelkezik.

A PlayStation Networkre ezen az oldalon lehet regiszrálni. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem magyar regisztrációt készítünk, fontos, hogy a regisztrációs honlapon valós címet kell megadni. Amennyiben nem tudunk ilyet, a címgenerátor segíthet ebben.
A PlayStation Plus (PS+) külföldön (illetve külföldi accounttal) már 2010-től elérhető, itthon azonban csak a 2012-ben debütált a Store-al együtt. Ez egy „havidíjas” (valóban negyedéves vagy éves díjas, mert ez a két változat létezik) szolgáltatás, melynek árai és kínálata régiónként változnak (USA 1 év: $49.99, 90 nap: $17.99; UK 1 év: £39.99, 90 nap: £11.99, HUN 1 év: 15.000 Ft, 90 nap: 4.500 Ft).
Amint előfizetünk a szolgáltatásra, minden platformon 2 (PS Vita, PS3, PS4) játék érhető el. Ezekkel a játékokkal egészen addig korlátlanul játszhatunk, amíg az előfizetésünk tart, azonban később sem vesznek el. A játék ingyenes „megvásárlásával” a játék bekerül az accountunk Download listájába, ahonnan bármikor újra letölthetjük, játszani velük azonban csak az előfizetési idő alatt tudunk. (Azokat a játékokat, amelyeket nem „vásároltunk meg”, de már kikerültek az ingyenes kínálatból, utólag nem tudjuk letölteni, tehát célszerű minden játékot beszerezni addig, amíg még ingyenes.)
Az ingyenes játékokon túl kapunk minden hónapban ingyenes avatárokat, témákat, 60 perc időtartamra kipróbálható Trial verziós játékokat, bizonyos demókhoz, betákhoz előbb hozzáférhetünk, mint a nagyközönség, ezen felül bizonyos tartalmakra extra kedvezményt biztosítanak. (Az így megvásárolt dolgokra semmilyen korlátozás nincs, teljesen megegyeznek a teljes áron megvásároltakkal.) Mindezeken felül kapunk 1 GB online tárhelyet, melyet játékaink mentéséinek tárolására használhatunk fel.
Amennyiben Plus előfizetéssel rendelkezünk, a PSN avatárunk mellé egy sárga plus jel kerül. Fontos megemlíteni, hogy a Plus előfizetés kizárólag arra az accountunkra él, melyre megvásároltuk, viszont az előfizetés ideje alatt az ingyenesen letöltött játékokkal másik accounttal is játszhatunk. Mivel az előfizetés accountra és nem gépre él, így amennyiben rendelkezünk PS Vita konzollal (és ugyan azzal a PSN accounttal vagyunk bejelentkezve), abban az esetben ott is élvezhetjük a PS+ nyújtotta előnyöket külön havidíj nélkül.

A topiklakók nick nevei és PSN azonosítójuk:

FuRiONight---> FuR1ONight
sittes79---> baluka79
belavagyokbp---> bloosebr.
InterFox---> interfoxthedead
szabo111---> grimlockblade111
Prof01---> Prof_HUN
Sundesz---> Sundesz
Karma---> VZsG-Karma
Da Shep---> Adam_Shepard
LeventeV---> LEVi-o_0

A táma-összefoglalót írta:
szabo111
A`rpi
Sundesz, illetve PS3 összefoglaló szerzői.

Útvonal

Fórumok  »  Konzol játékok  »  PS Vita / PlayStation TV (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.