Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#6206) Piftuka válasza yvsmad (#6191) üzenetére


Piftuka
veterán

"A Verbatim összes AZO védőréteggel ellátott lemeze archiválónak nevezhető."

Igen, azok nagyon jó kis lemezek! Nekem még "Advanced AZO+" felületű, sötétkék-zöld Verbatim lemezeim is vannak 4-5 évről korábbról, de sajnos azóta sem lehet ilyeneket kapni! (Talán meg is szüntette a gyártását a Verbatim!?)

Jobb híján a "sima" AZO lemezekből vásároltam én is.

Viszont pár éve olvastam az ún. "hard coated", arany felületű archiváló lemezeikről, amelyekre 50-100 év adatbiztonságot garantálnak.

Nekem ilyenre van szükségem, mert sok 10 GB-nyi családi fotó és videofelvétel, emlék, stb. vár arra, hogy lemezen tudjam biztonságban őket. (Hiszen a merevlemez megbízhatósága messze alulmarad ilyen szempontból.)

Legjobb tudomásom szerint a JVC-nek is volt még archiváló lemeze, mégpedig a "Tayio Yuden" gyártotta hozzá az alapanyagot, ami egyet jelent a megbízhatósággal és magas minőséggel.

Az a baj, hogy eddig nem találtam olyan boltot, ahol garantáltan eredetit forgalmaznak. Egy időben keresgéltem, de csak néhány szlovák székhelyű webáruház (nem ritkán egyetlen email cím megadásával, mint elérhetőség :U ) kínálatában láttam ilyen lemezeket.

Bizonytalan forrásból pedig nem vásárolok. (Éppen egy archiváló lemez esetén nem is lenne értelme/szabad így tenni.)

"Nálam a Pio írónak még egyetlen lemezzel sem volt gondja, nincs olyan, hogy a Verbát megírja, a TDK-t vagy a Maxellt nem."

Utóbbiról jut eszembe, hogy van a '90-es évek közepéről 3 db 1-4x sebességű Maxell CD-m (zöld cimke, rajta "szívárvány színekben csillogó" lemez képe), amelynek a felülete smaragdzöld, és még a Nap felé fordítva sem nagyon látszik át. Na az volt még az etalon CD a kategóriájában!
A felülete tele van már karcokkal, de a mai napig gyorsan, és pontosan olvassa be bármelyik jobb optikai meghajtó.
(Nem sokkal később már a halovány zöld, majd kék felületű, fény felé tartva meglehetősen átlátszó Maxell CD-k készültek ebben a sorozatban - ugyanilyen borítóval -, de azok már meg sem közelítik minőségben a fent emíltett első szériát.)

"Aquila non captat muscas."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.