Hirdetés
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Vandit.: Milyen zenét hallgattok most?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Depression: R.I.P.
- Luck Dragon: Óraátállítás
-
LOGOUT
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Valószínü pedig számottevö lehet a felhasználói szokások hatása is, pl. ott a kipu, a G7 GTI-nek közel sem volt "gyárilag" túlzottan vérmes hangja, a G8.5-nél már állítható a hang, korábbi képen is láttam, hogy "sport" állásban volt, az is "magával tudja rántani az embert" az embert, hogy jobban nyomja picit akár, hadd rotyogjon.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Igen, az autóhoz járó 19"-on már eléggé kopott gumik voltak, a télik 18"-osak eleve, és mivel (szerintem) a német utak is (még ha más helyiértékben is, mint otthon) romló állapotot mutatnak, ezért úgy döntöttem, hogy amit "nyerek" komfortban, használhatóságban (kevesebb aggódásban), az böven kompenzálja azt, hogy látványban kevésbé diszkó az autó, a Leon egyébként is közlekedni van elsösorban, találkozós, hobbizósnak ott lesz a GSi.
Valamint, hogy (szintén szerintem) maga a Leon Cupra is annyira sleeper dizájnban (a Cupra R ST már más kávéház), hogy teljesen jól illik a 18 alá. Alant a téli Enkei szett, nyárra is tervben van egy hasonló, sokküllös dizájn egy Audi szett formájában.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Biztos vagyok benne, nekem az 5F-nél még ilyen puruttya verzió van csak, de ezt se használom igazán.
Igazából, ha "puhítás", szerintem egy szett 18-as felnivel is sokat lehet "javítani" rajta, én például eddig nem bántam meg a "downgrade"-et, nyilván látványban elvesz valamennyit, cserébe viszont sokkal kevésbé kell figyelni/parázni, pl. ha otthon mászkálunk vele ez hatványozottan igaz. -
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Igazából a nálad látható "finomhangolható" DCC-hez képest nekem mindkét Leonban csak a "fapados" (Comfort/Sport/Cupra) DCC volt, illetve aláírom, hogy lehet én is "egyszerü lélek" vagyok ilyen szempontból, de én is azok táborát erösítem, aki "kevés hasznát" éreztem.
Mindkét Leon Cupra eleve sportosabb hangolású futómüvel bír, emiatt komfort módban is kellöen feszes, eddig forszírozva sem éreztem túl puhának komfort állásban, hogy át kelljen lökni más módba.
Ami biztos, hogy sport és cupra állásban érezhetöen (még) keményebb lesz a futómü, de mivel stabilitásban akkora ugrás nincs, mint amekkora a "legkisebb úthibán is nagyot üt"-ben, ezért én az esetek 98%-ban komfortban hagytam/hagyom.
El tudom képzelni, hogy mondjuk egy (verseny)pályán, nyílt napon, ahol tényleg tükörsima az aszfalt, ott ki lehet egy keményebb DCC-vel hozni "elönyét", de ilyen hétköznapi használatban én nem hiszem.
-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
"Meg aztán az ülése sem túl kényelmes"
Látod, még ez is "segít", jobban nyomnád neki, hogy hamarabb odaért, és kevesebbet kelljen ülnöd az ülésben! Mindenre gondoltak a Cupránál!
-
Szada85
aktív tag
Még nem láttam linkelve, VW következö "beltér-dizájn nyelv", elsöként az új ID.Poloba:
Volkswagen zeigt neue Cockpit-Generation – beginnend mit dem neuen ID. Polo | Volkswagen Newsroom4 fizikai ablakemelö gomb, fizikai, gombsor a klímának, a kormányon is rendes gombok, egészen üdvözítö, és egyúttal milyen érdekes, hogy "mégis meg lehet csinálni"...
Nekem az a hangeröszabályzó odab*szva a semmi közepére picit "meeh" talán.Aztán lehet Corsa mindjárt megcáfol, hogy csak valami AI-spambe szaladtam bele.

-
Szada85
aktív tag
válasz
426os
üzenetére
Igen, designban a Leonnál bátrabban mertek játszani a vonalakkal, a Golf az maradt a konzervatívabb látványnál.
Kisebb motoroknál talán elenyészöbb lehet a deficit, a Cupra/GolfR magasságnál már markánsabb felár jött szembe a Golf irányába, pedig ott aztán tényleg 1:1-ben ugyanaz van a lemezek alatt.
Igazából nem tudnék semmi rosszat felhozni az 5F ellen, bár lehet a gyérebb zajszigetelés csípné a "kakaóarisztokraták" fülét, én abszolút nem hallok semmi zavarót használat közben. -
Szada85
aktív tag
válasz
426os
üzenetére
Ha lehet hinni az oldalaknak, akkor a csapotthátú 5F Leon 295 liter, míg a G7 305, míg kombi formában a Leon ST 587 liter, a Golf Variant 605 litert ad.
Gyakorlatilag elhanyagolható különbségek szerintem.
Nem véletlenül kimondottan népszerü ár/érték arányban a Leon akár otthon, akár a németeknél, alacsonyabb áron kapod meg ugyanazt a technikát, vagy azonos áron valószínü jobban felszerelt Leont talál az ember.
-
Szada85
aktív tag
Bár olyan Istenesen nem lett kikormolva, de egész jó átlagot sikerült jönni a németekhez, a 150 feletti tempó, a 4 fő, plusz púpos csomagtartó azért dobott egyet a fogyin, bár szerintem még így is rendben van:
-
Szada85
aktív tag
Kellemes Ünnepeket Kívánok én is mindenkinek!
-
Szada85
aktív tag
Ma reggeli TÜV jelenés sikeresen abszolválva, szemmel tartandót sem említettek, és az Enkei kerekekbe sem kötöttek bele. Örülünk Vincent, két évig békesség.
-
Szada85
aktív tag
válasz
TrollBalint
üzenetére
Mivel típus nem írtál, a korábbi hszeidben pedig egyszer olvastam Octavia III-at, így esetleg ezt próbáld meg:
[link]Nekem a Cuprán pl. a "Reichweite"-t (Range) kell középre kirakni a müszerfalon, majd ott kell nyomva tartani a jobbos görgöt ~10mp-ig, és akkor dobja fel, az Octiban elvileg 5mp-ig kell nyomvan tartani.
-
Szada85
aktív tag
válasz
johnny82
üzenetére
A nagyobb felni boritékolhatóan jobban fog mutatni/tetszeni az autó alatt, igazából pár éven át otthon járva sem ütöttem tojásra a Cuprán a 19"-os kerekeket sem 235/35-ös gumikkal, de látva, hogy a legtöbb ország szívesebben költi az útfelújításra szánt összegeket más dolgokra, így nem bánom, hogy most 18"-on vagyok télen-nyáron.
-
Szada85
aktív tag
válasz
johnny82
üzenetére
Szerinte arra gondolt, hogy a nagyobb átméröjü felni önmagában ugyan jobban néz ki, hiszen nagyobb a "látványos" rész átméröje, viszont a teljes kerék átmérö (gumival) nem változik, így például a sárvédöív és a gumi közötti távolság sem, ugyanúgy befér a végén 2-3-4 ujj.
Itt van pl ez a cikk egy ABT felnis G8-cal, szép malomkerék, de mellette sokat elvesz a látványból a megmaradt "hézag" a kerékjárat - kerék között.Viszont ha bekerül valamilyen ültetörugó, akkor a teljes kerék jobban kitölti a végén a kerékjáratot, emiatt még b*szóbb lesz az optika.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Megértem, igazából néha picit elgyengülök látva egy-egy 19"-os ajánlatot (OZ Superturismo LM az nagyon fancyn áll a Cuprának), de aztán mindig lenyugszom, hogy a 18-asokkal sokkal "gondtalanabb" az utazás, otthon pedig föleg, és az is kellemesen arányos az autó alatt.

(Pedig a fehér Cuprával simán mászkáltam 19"-on otthon is, biztos öregszem...
) -
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
A magam laikusságával én is azt feltételeztem, hogy "normális" lehet, elsönek föleg parkolóházaknak ezen a mügyanta/bevonatos betonon, vagy felfestésen keresztül fordulva tünt fel, és csak akkor csinálta/ja, illetve van 1-1 keresztezödés, ahol élesebben fordulsz rá a keresztútra, ezért tippeltem arra, hogy a nagyon kitekert elsö kerekek miatt kapcsol(hat)ja hozzá a hátsó hajtást, ezért vagyok kiváncsi, hogy milyen egyéb kritériumok lehetnek a Haldex vezérlésében, ami aktiválja.
A fogyit pedig azért kérdeztem, mert legutóbbi hazaútnál -rátankolásos méréssel- autópályán "szabályos közlekedéssel" is 7,2 jött ki, múlt hétvégén pedig gyérebb forgalomnál nyugodt pályázásnál 7 litert írt a BC, ami eddig jellemzöen 2-4 deciket felfelé csalt a rátankolásos módszerhez képest.

(Tudom, egy Cupra nem erre való, de kellemes, hogy utazni is lehet vele emberi fogyikkal.) -
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Ezeknek a modern hajtásláncokról (most nem tudom fejböl a 2019-es Leon Cuprában melyik generációs Haldex van) van valami részletesebb leírás, milyen körülmények, és "elöfeltételek" befolyásolják a müködését, kapcsolását (a tapadásvesztésen kívül)?
(Van egy fura "tapasztalásom", hogy mikor parkolóból 75-80% vagy a feletti százaléknyit kitekert kormánnyal elindulok, vagy keresztezödésben is élesebben fordulok ki, akkor olyan hang jön hátulról, mintha a hátsó gumik is "darálnának" (értsd jól) az aszfalton, tehát mintha olyankor aktívan belehajtaná a hátsó kerekeket is, ezzel segítve az indulást. Nem nagy gázállással indulok, hanem egészen óvatos gázkezelésnél is érezni ezt.)
-
Szada85
aktív tag
Pénteken nekiestem a Leonnak, első tárcsa/betét csere volt a program.
60 ezernél volt csak betét cserélve 23 októberében (rendes szervizben), tárcsát nem cserélték, mert még kicsi volt a válla…
Idén megy vizsgára az autó, most 104 ezer a méter, s bár a betétek elég húsosak voltak, a tárcsa válla már elég árulkodó volt, így nem akartam kockáztatni, inkább még a jó időben megcsináltam.
A szerelés legnagyobb része a rendes eltakarítás volt, nem vagyok meggyőződve, hogy a szerviz elpucolta/kente a szükséges felületeket, de nyugodtan javítsatok ki, ha csak én vagyok túlérzékeny:
Minden felület el lett pucolva, csúszkák ellenőrizve, csúszó felületek megfelelő kenőanyaggal ellátva, lehúzva minden.
Még be kell koptatni, egyelőre olyan 50-60km-nél járok vele. -
Szada85
aktív tag
válasz
norrberth
üzenetére
Most nem annyira tudom már követni a mindenféle csomagokat, anno a Pro-t vettem meg, akkor még az volt Lifetime-ig, nekem is 1000 fölé kúszott a kredit szám a reklámokkal, de azóta jött az Ultimate csomag, arra évente tudnék elöfizetni, de jó ez így most ahogy van.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Igen, az OBD11-gyel ez a baj, hogy egyelöre elég korlátozottan kezelhetö, ez a másik típus a Carly jön szembe akarva-akaratlanul mindenféle YT reklámokban, az nem tudom, milyen lehet, nem sok véleményt olvasni róla (plusz ott van a kisördög a fejben, hogy amit ennyire kell reklámozni, az akkor vajon nem fogy, vagy csak extrán próbálják tolni?).
Nekem a C Vectrás korból maradt egy iCarSoft-os kimondottan Opel specifikus OBD olvasó, ha esetleg érdekes lehet Neked, szólj nyugodtan.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Én szándékosan nem reklámozom sosem, mert nem tudom, hogy mindenkinek mindenhez jó-e (kell-e ennyire drága cucc), én nem bántam meg, hogy 4-5 éve beruháztam, még pár évig a reklámokkal ingyenes krediteket is lehetett gyüjteni, ezt azért finoman kivezették mára, illetve a 1 click app-okkal vigyázni kell, mert tényleg sokszor nem csak azt aktíválja, amit és ahogy le van írva, de ettöl még használható, és hibakódokat olvasni, élö adatot nézni szerintem teljes jó eszköz.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Nem akarnám elvenni a kedved (nagyon), de a linkelt oldalon (bár elég átlagos méretü betükkel írva) azt írják, hogy jelenleg "adózási témák" miatt magánszemélyeket nem szolgálnak ki sajnos.
De idövel változhat persze.
"Liebe Kundin, lieber Kunde, aufgrund der etwas komplizierten One-Stop-EU-Mehrwertsteuerlösung müssen wir unsere Buchhaltung anpassen und können daher leider im Moment Privatleute in der EU nicht beliefern. Die Belieferung von gewerblichen Kunden in der EU und die Belieferung aller deutschen Kunden führen wir nach wie vor schnell und problemlos durch. Vielen Dank, Ihr Teileteam".
-
Szada85
aktív tag
-
Szada85
aktív tag
válasz
simonjoe
üzenetére
Igen arra, akár csinálni egy "ideiglenes profilt" amíg jó gazdát találsz neki, aztán letörlöd onnan.
Sajnos az autóeladás lassanként régiótól függetlenül iszapbírkózással ér fel, értelemszerüen a cintányérok egy szélsöségesebb eset, de a hunok leszármazottai is olyan parádét tudnak néha rendezni.
-
Szada85
aktív tag
Aranyosan kontrasztos, hogy bár valószínü kapott egy teli wellnesst, és telipolírt az autó, és patika a képeken, az oldalindex alatt ott maradt a kosz, a csomagteres képen a falcnál pedig egy kisebb homokdüne száradt oda, oda már nem jutott lelkesedés.

A motorháztetö is mintha picit "elállna", különösen elöl tünik úgy, de lehet csak becsapós, de a kristály tuning lámpa, aftermarket (és picit csálé végü) kipudob sem feltétlen javítja a "vezetett szervizkönyves, gyárias autó" imázsát...

A beltér pedig azért kapott böven, az összes ajtókárpiton vannak kis sebek, a középkonzolból kivarázsolt telefontartó, kopások. Számomra ezek nem azt mutatják, hogy annyira törödve volt az autóval.
-
Szada85
aktív tag
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Ha ezen kívül tényleg más baja nincs, müszakilag (fék, futómü, motor, váltó) rendben van/karban volt, van tartva, akkor szerintem megérheti rendberakni (kérdés, hogy ebben az ajánlatban fényezés is szerepel-e, vagy arra még rájön pluszban), ha veszel egy ismeretlen autót, arra is jó eséllyel rá kell dobni egy elsö karbantartást/nagyszervizt, nem biztos, hogy beljebb lennél.
-
Szada85
aktív tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
A 7es olajos DSG-nél van 120 ezres intervallum, én 80 ezernél cseréltettem megelözö jelleggel, idén januárban volt pár komment a témában, érdemes lehet visszagörgetni, bár nagy konszenzus ott sem volt.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Asbee
üzenetére
Nekem a preFL 5F Leon kombinál is ez a "gumidugó" levágás a lefolyók végéröl volt a "megoldás", elötte nekem is eltömödött, és visszatorlódott a víz, utána én is megúsztam más gond nélkül.
Az, hogy rossz úton néha adott ki cicergést, vagy ilyesmit meg megszoktam, az a kenegetés, ápolás ellenére is megvolt, de betudtam annak, hogy a teljes tetös üveg miatt biztos jobban csavarodott a kasztni. -
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Nem rossz kombó persze az 1.5 sem, de azért picit kár, hogy elveszett így picit a Cupra eredeti “jelentése”.
(Persze más márka is meglépte, lásd Ford a Mustanggal.)
-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Mármint ez még egy “rendes” Cupra, ami úgy is megy, ahogy egy Cuprának kell…
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Ahh so, az talán még nehezebb kérdés, föleg mivel a fwd Cupra 6 gangos DSG-s volt, a mostani pedig 7-es, bár talán ez inkább pályázáskor tud igazán hatékonyan kijönni.
Nagyon "laikusan" 0,5 - 1 liter közé tippelném a diffit köztük, nyugodt pályázáskor a fwd-vel tudtam 6,4-et kiíratni BC-n (talán egyszer sikerült 6,1-et is, de az nagyon "anti-autózás" módon volt), az awd-vel eddig 6,9 volt a legalacsonyabb, vegyes használat átlaga fwd: 7,5 körül volt, awd: 8 - 8,2 között van most másfél év után.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Nehéz erre (szerintem) egyszerű választ adni:
Normál/higgadt hétköznapi közlekedésnél nem nagyon venni észre “előnyt”, állóból érezni talán picit a hajtásláncon, hogy nem “húzza” magát az autó az első kerekeken, hanem sokkal semlegesebb az erő ami az ülésben érződik, de ennyi.
Ahol igazán kijön:
-Tempós elindulásoknál (ha sávot kell ugrani pl.),
-Illetve ha rendesen lövöd neki, akkor (összehasonlítva a FWD 280-as Cuprával) nagyobb sebességnél (120-30 felett is) sokkal stabilabban kapaszkodik az útra, az előző Cuprával ott már sokkal jobban kellett gépészkedni.
Rossz viszonyok mellett (esőben, latyakban) pedig egyértelműen segít.
Rendes hóban még nem nagyon kellett próbáljam, arról nem tudok nyilatkozni. -
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Most DNUE, elötte volt CJXA, de amennyire emlékszem mindkettönél azonos volt a megoldás, egy lefelé fordított hengeres ház, alul a menet.
Ettöl függetlenül én is arra hajlok, hogy a szerelö volt a hiba forrása, vagy kapkodott, vagy nem figyelt, és nem várt eleget, hanem gyorsan kikapta a szüröházat, amiben még olaj volt... -
Szada85
aktív tag
válasz
426os
üzenetére
Engem ebben csak az zavar, hogy egy szolgáltatásért (plusz anyag/hulladékkezelés, tudom) fizetek, aminek a kimenetele nem szakszerü, söt tovább megyek, akár még veszélyt is hordozhat magában (nálam pl. a generátor körül is találtam pár olajcseppet/pacát, egyszerü emberként azt tippelem, hogy ha akár a generátorba, vagy egyéb forró motoralkatrészre/be jut, annak lehet nem túl kellemes mellékhatása)...
(Külön drámai az egészben, hogy pont másnap posztolt egy másik Cuprás honfitársunk fotót az autójáról, amin a motortér pont onnan jobb elölröl indulva égett ki részlegesen, nem biztos, hogy ez volt az oka, azóta nem posztolt fejleményeket a tag.)
Nem mellékesen az eredetileg 1 órás látogatást egy második órás szeánsz követte, ahol kezdésnek kardozhattam le az ügyfélszolgálatossal a gondomat (nem igazán értette mi is a gond, vagy én most ezzel mit szeretnék tölük), majd helyre várni, újra felemelni, haspáncél le, alapos takarítás, közben sürün megmagyarázva mi miért mehetett félre, és amúgy is a gyártó anyját, hogy oda és úgy (fejjel lefelé) tette az egész szüröt
(ezt mondjuk én sem tudom 100%-ban helyeselni, de kíváncsi vagyok van-e ennek valami speciális oka, talán @Corsa02 majd mond valami okosat
), majd újra összerakni, ezt követöen a hazaút után is kontroll, majd néhány tíz/száz km után egy harmadik ellenörzés is, biztos, ami biztos... -
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
A legutolsó mondatban írt miatt kellett visszamenjek legutóbbi olajcsere után, hazaérve látom, hogy a haspáncélban, és az olajteknö peremén állt az olaj... kiderült, hogy valószinü Ö is mellélöttyinthette (szerinte az olajszürö kivételekor csoroghatott le valamennyi, mondjuk egyik hiba ok sem elfogadható számomra...).
Ezentúl csere után mindig frissen ellenörizhetem ezt is.
-
Szada85
aktív tag
válasz
426os
üzenetére
Akik sokszor (sajnos) hasonló, ha nem még ergyább minöségben/színvonalban szervizelnek.
Pl a németeknél az ATU-t is egyre többen szidják, nekem eddig 10 év alatt most másodszor volt kellemetlen élményem velük (mondjuk ez is megérne egy misét, de értem, hogy futószalagon pörög a munka, és kapkodnak, bár ettöl még nem elfogadható számomra ez sem a munkáért elkért összeget tekintve), ettöl függetlenül nem egy "független szervizt" is kellett már keserü szájízzel otthagyjak:
- pár évvel ezelött a frissen vett "offos" V6-os vasat vittem olajcserére, úgy adták vissza - és szó szerint ezekkel a mondatokkal -, hogy "a helyemben sürgösen eladnák ezt az autót, mert a motorja bármikor szétmehet/felrobbanhat, ömlik belöle az olaj, és füsöl... ja, hogy most vettem? Akkor azonnal vigyem vissza, és kérjem vissza a pénzt..." (Valójában egy szelepfedél tömítés - V6 típushiba - volt a ludas, egy másik szerviz kicserélte, utána 3 év és közel 100 ezer km alatt nem robbant fel a motor, és az olajat se ette fura módon...

- A másik szerviz a G7-nél hívott fel azzal, hogy "átbasztak, ez az autó úgy hengerfejes, hogy kuka az egész, keressek másik motort bele", majd ahogy elkezdtek lebontani ezt-azt a motorról kiderült, hogy csak az olajhütö talpa alatti tömítés szakadt el, és lehelletnyit engedte el ott a vizet...
Ez csak két saját élmény, de nagy eséllyel mindegyikünk tudna kapásból pár hasonlót mesélni saját vonalról..

-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
Köszi a véleményeket.
Jeleztem hogy a gyári legjobbat szeretném, elvileg “gyári minőséget” raknak be.
ADAC elvileg “adott kontaktokkal” all szerződésben, meglátjuk. Ha baja lesz, viszem vissza nekik, amíg nem lesz tökéletes.
Addig két hétig még repesztem a ház előtt sajnos, meló miatt Taco földön kell referáljak. -
Szada85
aktív tag
Carglass javít, Carglass cserél….
Hazafelé jött egy PÁKK:
mire az üvegeshez értünk lefelé el is repedt a széléig, visszautat egész jól kibirta, azóta szaladt tovább a repedés.
Casco téríti, de a szélvédőcsere miatt azért fázok picit. -
Szada85
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem feltétlen az autókra gondoltam, hanem kivitelezési minöségben, alkatrészek, komponensek stb.
De azért az utóbbi idöben teszteket olvasva is az az érzet, hogy ahogy Golf/Leon/Octavia vonalon elterjedt az olcsósítás, egyre több kopogós müanyag pl. a beltérben, attól egy kínai BYD, Xpeng beltér már nem feltétlen tér el olyan jelentös mértékben. Bár az Xpeng az talán egy fél/egész polccal feljebb pozicionált, mint a BYD belépö modelljei. -
Szada85
aktív tag
Szerintem is-is, egyikböl jönne a másik, de azért még mindig recseg-ropog sokszor, amit önállóan alkotnak, vagy épp tökéletes kínai módon némileg kiszínezett prezikkel jobbnak adják elö magukat, mint ami a tényleges állapot...
Gyártósori gép, elsö darab Európai lokációnak, német tervezés, dokumentáció, építés, a második sor Kínába megy, a "lokál beszállító" harmad áron prezentálja a gépet (adott a terv, a dokumentáció, tehát csak lemásolja az egészet, és az ottani olcsó munkaerövel legyártatja), elkészül az "olcsósított gép", a management örül, egy vagon pénz lett spórolva...
De az már nincs benne a számokban, hogy a gyártási minöség ~45%-os, pár hétre rá jön a vinnyogás, hogy "valami nem jó, segítséget kérnek", és utána a programozó, és a folyamatfejlesztö heteket, hónapokat tölt azzal, hogy az olcsó gép "szintre legyen hozva", némely alkatrészt újra kell gyártani, mert hanyagul lett lemásolva, és ha összeszámolod a mérnöki órákat, ide-oda repülést, szállást, meg minöség miatt kiesett idöt és selejtet, már nem billenne úgy a mérleg...csak ez már nincs benne a könyvekben..
De pl. nálunk is a héten a management képes volt bedobni a leépítéses prezibe a BYD-t ellenpéldának, hogy "hogy hasít, lemossa a piacot", azt azért picit árnyalja a képet, hogy mekkora állami hátszéllel sikerült az elektromos autóknak és a BYD-nek így kilönie...és ez a management "szaktudása"...
-
Szada85
aktív tag
válasz
simonjoe
üzenetére
Szerintem ez összetett dolog, a kínaiak amiatt is tudtak ekkora ugrást produkálni, mivel az elmúlt évtizedben a legtöbb nyugati cég nyitott ott lokációt, és osztott meg minden tudást technológiát, amit nem volt nehéz a kínaiaknak olcsóbban
lemásolniújragondolni, tegyük azért hozzá, hogy a minöségben a mai napig lehet látni jelentös diffit...Most pedig már nem tudnak az "itteni" cégek költségekben versenyezni a kínaiakkal, ennek (is) következménye, hogy a legtöbb német cég fejvesztve dobálja ki ezresével, tízezresével az embereket, és tolja a lehetö legolcsóbb lokációba a fejlesztést, és ami funkciókat csak lehet (a vezetökön kívül, nekik azért biztos helyük van).
És ez szerintem a nem túl távoli jövöben Magyarországon is látványosan ki fog ütközni, pl. nálunk is többször elhangzott, hogy míg néhány éve Mo. "best cost country" volt, ma már "high cost country" a vezetöség szemében, és Kína, valamint India az új favorit (amíg azok is fel nem zárkóznak bérben, akkor marad még Afrika és D-Amerika, aztán a kör bezárult).Különösen, hogy az európai lokációk addig tudnak fennmaradni, amíg van piac, amit el kell tartani, és azt olcsóbb "helyben", de a piac most Kína, így oda koncentrálja egyre több beszállító is a kapacitását.
Sajnos osztom Corsa szemléletét, autóiparban dolgozni (halandó szinten) most nagyon nem életbiztosítás.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Leginkább a végtelen kapzsiság (legyen az részvényes, tulajdonos, vagy mindkettö) tolja az egészet ebbe az irányba érzésem szerint.(Annyira beleült minden cég az elmúlt tíz év szárnyalásába, hogy olyan optimista terveket készítettek ez alapján, ami tarthatatlan volt hosszabb távon, és most alapjaiban rendül meg, viszont ezt elfogadni egyik "pénzes" résztvevö sem kívánja...)
A vevö (autógyártók) minden egyes centért képesek amúgy bejáratott, minöségi, igényes megoldásokat eldob(at)ni a beszállítókkal, legyen az kényelmi funkciót érintö megoldás, de akár müszaki funkciót érintö...
És hiába hozza ki a beszállító, hogy "oké, figyelj, ennek ez és ez a kockázata", 10-böl 11 esetben az olcsóbb gyöz, és kénytelen vagy "spórolni", hogy tartani tudd a "versenyt", vagy megnyerj egy adott tendert. -
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Szerintem inkább a "következetlenséggel" van baja legtöbbünknek, most a legdemagógabb példa:
vezetés közben mobilt nyomkodni --> büntetendö szabálytalanság
vezetés közben autóban lévö tableten nyomkodni ---> üdvözlendö modernitás...Pedig gyakorlatilag mindkettö "ugyan úgy" vonja el a figyelmet a vezetésröl másodpercekre.
Értem, hogy mellé egyre több autóban van front assist, sávtartó, holttérfigyelö, amik adott esetben "ellensúlyozhatják" a vezetöi figyelem hiányát, de akkor is..
-
Szada85
aktív tag
válasz
Szada85
üzenetére
Ma volt végre idöm, kezdésnek azt a trafót cseréltem ki gyertyával együtt, amire panaszkodott az autó, a gyertya látszólag normálisan kopott, új gyertya bent, új trafó is, mentünk vele egy kört, hogy szépen átmelegedjen, 0 gyújtáskimaradással értünk haza, boldogság.
Holnap jön a többi henger/gyújtótrafó, aztán nyugalom egy darabig bízom benne.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Szada85
üzenetére
Narrátor: "de nem lett kéznél a trafó.."
Tegnap lelkesen rúgtam be a szomszédos Seat szalon/szerviz alkatrészesének ajtaját, bízván abban, hogy hol máshol lenne polcról egy Stück trafó, ha nem ott, de nagyobbat nem is tévedhettem volna...
Rendelni tudják, 2-3 nap alatt jön meg, cserébe 140€ lett volna 1 gyertya+trafó szett, elautózva a másik közeli konszern szervizhez hasonló tasli fogadott, úgyhogy maradt nekem is az autodoc, ahonnan ugyanez a kombó kemény 55€-ból megállt...
Már hozzácsaptam még 3-3 gyertyát/trafót, így még a szállítási költség is grátisz lett, és az is hasonló idö alatt jön meg remélhetöleg..Csak az a fránya várakozás..
-
Szada85
aktív tag
válasz
Corsa02
üzenetére
A Panic fázison már túl vagyok, ma jó tulaj lévén a -3 fokos éjjelek után elvittem egy nagyobb kanyarra, hogy rendesen átmelegedjen minden, erre pályán krúzolva gyorsítás közben EPC Licht, hozzá gázadásra remegés, szerencsére nem hordok almás órát, mert már hívta volna a Medicoptert...
-
Szada85
aktív tag
1 év és ~25 ezer közös km után picit tornáztat egyet a "bébifókátmentenipróbálónembébifókamentö" Cupra, optimista remények alapján egy gyújtótrafóval kezdödik (és remélhetöleg záródik is) a kaland...
("gyújtáskimaradás@Zylinder #2, Zylinderausblendung" hibakóddal, alapjáraton érezhetö 3 hengerezés, élö-adaton pedig valóban csak a 2-es hengerben pörgö gyújtáskimaradás-számláló.)Holnap remélhetöleg kéznél a trafó, hozzá kap egy friss gyertyát is, aztán meglátjuk mekkora a roller...Fingers crossed.
(Ha tényleg ennyi baja lesz, utána természetesen preventíve a másik 3 trafó is megújul, hozzájuk való gyertyával, don´t fos..)
-
Szada85
aktív tag
Arra van esetleg valakinek tapasztalata/tippje, hogy Facelift Leon 5F-nél a "komfort zárás" funkciót milyen módon lehet beállítani a tükrökre is?
Az ablakok mennek le-fel a kulcson lévö gombok hosszú nyomására, ahogy kell, annál müködik a komfort opció.Az elözö FL elötti Cupra (igaz, abban tetöablak is volt) tudta azt, hogy a kulcs gombjának hosszú nyomására (az ablakok és a (nyitva levö) tetöablak becsukása mellett) a tükröket is behajtotta, ha csak röviden nyomtam a záró gombot, akkor bezárt az autó, de a tükör maradt kihajtott állapotban.
A mostanin a középsö kijelzön csak annyit enged beállítani, hogy az autó bezárásakor minden esetben csukja a tükröt is (a gomb nyomásának hosszától függetlenül), vagy ne, de így télen jó lenne, ha a kulcsról is tudnám magam vezérelni, nem mindig leállítás elött a könyöklön lévö tükörállítóval kelljen.
-
Szada85
aktív tag
-
Szada85
aktív tag
Azért szerintem nyugaton élö honfitársaink is tudnak cifra kalandokat mesélni minenféle szervizböl, legyen az márka, vagy független, írtam én is sztorikat már...
De összefüghet ez azért azzal is, hogy ezekben a szervizekben is egyre nagyobb arányban dolgoznak keletröl érkezett emberkék...Az ATU (kb, mint otthon a Kwik-fit) franchise pl. még tavaly is lelkesen számolta fel a "kormány és belsö tér fertötlenítést" amit a Covid alatt vezettek be, pedig már semmit sem csináltak az autóval... minden alkalommal panasz hatására lekerült és jóváíródott, idén még nem voltam, meglátjuk...

-
Szada85
aktív tag
válasz
norrberth
üzenetére
A Fb-os Leonos csoportban az OBD11-röl is írtak hasonló véleményt, hogy egy-egy kódoláskor nem csak az adott dolgot írja át (vagy úgy írja át, amivel más komponensre is hatással van), de lehet ott is csak a saját piacukat féltik.
Ami nekem a preFL Leonnál OBD11 "One-click-App"-pal bekapcsolt opcónál feltünt, hogy a Skandi DRL aktiválásakor a müszerfal/utastéri kapcsolók háttérvilágítása is permanensen aktiválódott, sötétben-világosban folyamatosan ment ha gyújtást adtál az autóra (mint a DRL is)...
A mostani Leonban "gyárilag" állíttathatott valamit az elsö tulaj/vagy ezeket már gyárilag így programozhatták(?), mert alapból DRL-lel megy hátul a helyzetjelzö "csík" is, viszont az utastér/belsö tér háttérvilágításai valóban csak sötétben, a tompítottal együtt kapcsolódnak fel.
-
Szada85
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
A 17" szerintem simán élhetö még otthoni viszonyok mellett is, 5F (Cuprán) használtam 19"-t is, még azzal is el lehetett mászkálni otthon is, (odafigyeltem azért rá), most 18"-on gurulok télen-nyáron, és teljesen hibátlan.
Ennek fényében szerintem a 17"-lal sem lesz semmi baj.
-
Szada85
aktív tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Én is, de nem született eddig, talán Corsa02 tud majd valamit ezügyben is mesélni.

A lenti példa sem az enyém, de én sem vártam meg a 120 ezret a váltóban, 84 ezer körül lecseréltettem én is. -
Szada85
aktív tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
De biztosan meghálálja a technika, ha annál is előbb frissítesz.
Német Cupra csoportban dobták be, 80 ezernél cserélték, így nézett ki:
-
Szada85
aktív tag
válasz
Szada85
üzenetére
Igen, egy nappal elöbb jöttünk végül egészségügyi okokból, a forgalom egészen vállalható volt, egészen sokat lehetett kényelmesen tempomattal haladni, végül 9 óra alatt (tankolásokkal, pisiszünettel) megvolt az 1000km-es trip.
(Fogyi hazaérve ~8,5 liter lett, a német szakasz 150-155 km/h-s utazója megdobta a végére.)
BUÉK Mindenkinek részemröl is!
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Szerencsére nem érzem magam emiatt "szegényebbnek", a fehér Cuprában is "csak arra volt jó", hogy a panoráma tetöablakból beszivárgó vizet teljesen beszívja, hogy aztán két napig szárítgassam...

Viszont az utastéri tárolókhoz "kaptam" Karácsonyra egy 5 méteres filctekercset, abból fogom leszabni a tárolókba a burkolatot, hogy az abban levö apróságok ne zörögjenek bennük.

-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Fura amúgy, hogy "mitöl függ ez", oké a Seat lejjebb pozicionált márka a konszernen belül, és olvastam is, hogy pl. a szigeteléseken érhetö ez tetten, de hogy Fl elött tesznek, a "fejlesztett" Fl-nél pedig pont, hogy elhagyják, érdekes.
Feleségem szülei "jegyezték meg", hogy ez mintha "jobban búgna" a hátsó sorban ülve, mint az elözö, nekem a volán mögött ez sem tünik hangosabbnak, mint a régi Cupra.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Én az 5F Faceliftnél tapasztaltam meglepődve, hogy a csomagtérben a pótkerék-öböl, és maga a csomagtér padlóján (a mozgatható alaplap alatt) már nincs szövet borítás, míg a FL előtti 5F-Ben volt…
(Mivel első magán tulajtól vettem aki csak márkaszervizbe hordta, így az “ő vette ki” teóriát elengedtem..)
-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
“Formentor VZ5 kellett volna neked..”
Javítottam azt a pici hiányosságot a mondatodban…
-
Szada85
aktív tag
-
-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Azt tudod (vagy próbáltad), hogy a figyelmeztetést mennyivel követ(het)i a beavatkozás?
Nekem a fehér Leon jópárszor dobott vaklármát, de sosem fékezett bele, egyszer mentett szorosabb helyzetben, ott helyesen.
Viszont a mostani Leon már szintén csinált egyszer ilyet, mint focvisnak, 70-es szakaszon enyhén jobbra nyújtott üres úton beriasztott (bimm-bamm, és piros jelzés), és kb. azonnal nyomott is egy 1mp-es vészféket, majd utána elengedte a féket, szerencsére nem jött mögöttünk senki, de ott tényleg akadt egy rövid szívritmuszavar...
-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Ach so, ez lemaradt abból kommentböl valóban, dízelböl nem az lesz a jellemzö, csak nagyon 2.0 tsi vonalon ment tovább a kommentszekció, az is megvezetett picit.

-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Azért ha 2018 körüli és utáni autót keres, abból simán ki tud fogni 60 ezer km körüli futásút (vagy alacsonyabbat), vétel után frissen magának cserélteti is, és sokáig vígan elvan vele.
-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Tényleg kell az az ünnepek elötti tali, nincs mese, érezhetöen focvis nélkül értelmét veszti az egész. (Bár valószínüsíthetöen GTI popópróbára lesz az idö nagy része elverve).

-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Akkor ez már az újabb gennel jöhetett be, az én (5F) Leonom csak statikus értékeket mutat így a müszeren belül. Az aktuális fogyit csak a müszerfal közepén lévö kijelzö-részre (a két müszer közé) tudom kitenni.
-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
De Ö pillanatnyi fogyit szeretne tartósan kirakni valamelyik oldali kijelzö közepére, nem átlagot ha jól értem.
-
Szada85
aktív tag
Pedig ACC-vel szerelt autónál valószínü tényleg csak program kérdése lehetne, hiszen a S/S pl. a bérelt Leonnál (KL széria) már tudta, hogy az elötte elinduló autónál "magától indította a leállított motort" akkor is ha még a féken álltam, ugyanezen programkód mentén oldhatná a rögzítést is magától, mire a gázra lép a soför.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Kopottak voltak az emlékek (nem nagyon szoktam figyelni a fogyit ilyen mélységekben jellemzöen) így kijavítom magam, valóban a Leonban is kb. úgy van mint nálad a Golfban:
-A VC jobb vagy bal mezöjébe csak az átlagfogyit lehet fixen kirakatni 3 módban (tankolástól/indulástól/nagy átlag), ennek a módját lehet kiválasztani úgy, hogy "áttekintés" menüben az OK-t nyomkodom. Hosszú nyomás az nulláz nálam is.-A pillanatnyi fogyit csak a VC- közepére (csak azoknál a módoknál, ahol (két kör, vagy ovál) külön müszeren mutatja a sebességet és fordulatszámot) lehet kirakatni nekem is.
-
Szada85
aktív tag
válasz
rbalint88
üzenetére
A Leonnál "kattogó motor"-t írnak, ami kb. innentöl kezdve bármi lehet, de legvalószínübb egy generál a vége így is, úgy is.
Nyilván az ár fényében nem feltétlen para, németeknél 4-5000€ körül megy egy "gyárira felújítás", bar-tek és a többi mühely pedig 7-8000€ körül 5-600 lóig hitelesített komplett motort adnak. Otthon lehet hogy lehet ennél jobb ajánlatot is találni.Ami nekem "red flag" az az autó állapota (focvis sárga saga kalandjaiból tanulva), az utastér/csomagtér már a képeken át is ragad a kosztól, ez piszok sokáig rohadt valami hátsó udvarban, innen pedig a teljes müszaki állapota kérdéses lenne számomra, ha meg esetleg még pöcköltetsz a blokkon, akkor erösebb kuplung, satöbbi, ott is hamar elszalad odáig az ár, amennyiért már egy 300 4Drive-ot is le lehetne vadászni.
De ez csak a feldobott Leon-ra reflektálva.
Biztos láttad [ezt az S4-et), engem hasonló helyzetben lehet berántana, az A4 révén megvannak a kontaktjaid, alkatrészforrásaid, a linkelt darab egész "vicc" áron megy, még ha kap egy nagyrevíziót is nálad sem megy rá el egy garzon ára.
-
Szada85
aktív tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Érdekes, hogy a nagy platform konformitás a szoftver/infotainment vonalra már nem ragadt át... azért is írtam, hogy a Leonnál így megy ez, mondjuk ha lenullázza az értéket az nem akkora tragédia, egy próbát megérhet.

Nekem is idö volt, míg mindent megtaláltam, illetve pl. a Leonban nem is konfigolható annyira szabadon a két széle a VC-nak, ezt egy picit sajnálom azért, pl. nem bánnám ha a motorolaj höfokot bármelyik nézetben be lehetne tenni valamelyik oldali körmüszerbe (csak a Cupra-dizájnnál van jobb alul fixen), vagy hasonlók.
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Fura, hogy ne tudná alapból a pillanatnyi fogyit is, én is arrafelé keresgélnék, amit BBD írt, hogy az középsö nagy kijelzön menni a beállítások közé a Virtual Cockpit (vagy bárhogy is hívja most nálad a VW) menüjébe, nekem is ott is lehetett állítgatni, hogy miket mutasson.
Ami pl. nekem a Cupránál "komplikált volt", hogy az átlagfogyi értéke ne az "indítástól" legyen mutatva a müszerfalon, hanem a "hosszabb idejü", annak is volt egy spéci trükkje, hogy a müszerfal közepén az "áttekintés menüt" kiválasztani, majd ott a jobb oldali görgöt nyomva tartani, míg átugrik... lehet nálad is lesz valami spéci kombó erre.
Nagyobb gondod ne legyen ezzel a bestiával, mint az infotainment összetettsége.
-
Szada85
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Én is nagyon szeretném (célom), hogy odáig legalább kiszolgáljon, kb. most a Leonnál azt érzem, hogy ez tökéletesen megfelel minden (jelenlegi) "elvárásnak", méretileg, eröileg, "szórakoztatásilag" is, árban pedig a mai (új, és fiatal használt) autók árazásának fényében még "emészthetö" ár/érték arányúnak gondolom.
-
Szada85
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igen néztem anno az Ö bejegyzését, de neki "csak" DSG és elsö diffi olajcsere volt (DSG-ben is 1 literrel kevesebb ment), arra fizetett ~300€-t (magyar mühelyben), akkor nálam a német mühelyes kanyar, Haldex-szel, tisztítással megfejelve tényleg rendben lévönek érzödik.
-
Szada85
aktív tag
(Részletesebben nem indokolta, gondolom ez is valamennyire "olaj hitvallás" témakör, a szerelö srác - aki amúgy a fehér Cuprát is megjavította, amikor a márkaszerviz feladta- javasolta, hogy Ö hosszabb ideje ezt használja DSG-khez (amihez jóvá van hagyva persze), és jó tapasztalatai vannak saját autókban is.)
Amúgy G7 GTI/R csoportban motorolajból is sokan járnak Ravenollal, annyira biztos van jó, mint a gyári. (Kíváncsi lennék amúgy a gyárit ki gyártja nekik.)
-
Szada85
aktív tag
válasz
focvis
üzenetére
Föleg a hozzávalók teszik ki az ár nagyját, 6 liter olaj a DSG-hez, mellé Haldexhez, diffihez olaj, tömítések, szerelék. Mellé volt ~3 munkaóra felszámolva.
Ami fontos, hogy biztosan el van végezve a meló alaposan, és mellé szavatosság is van, ha gond lenne, nekem ennyit megért.Ravenol DCT-DSG olaj ment bele, ha jól tudom a 7es DSG-hez a G 055 529 A2-es szabvány él, annak megfelelö ez az olaj is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- Nyomtató topik
- Revolut
- Hello Leo: véget ér a Starlink egyeduralma
- Hobby rádiós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Eladó OKAI Neon Lite
- Polycom P017-POLY-Studio-X50-TC8 - 4K Videokomferencia pult - kamera kijelzővel - Új ára 917.000Ft
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- 27% - ASUS TUF Gaming VG27AQ1A IPS Monitor! 2560x1440 / 170Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4638
- PC Architech Branding
- iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4266
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest