Hirdetés
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Vandit.: Milyen zenét hallgattok most?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Depression: R.I.P.
- Luck Dragon: Óraátállítás
-
LOGOUT
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
-
tasiadam
veterán
Elvittem az elektromontaghoz a skodát, ugye, leendő lambda hibával. Ugye a delphi jó volt benne. A magneti J/N-es. Holtig állított K-s Molbiletron szondával ugye hibát ad. Megnézték, a szodna nem bele való. A bárdi 2ből 2x nem azt adta el, amit árulnak.
AZM-et raknak bele, vállalják is rá a garit, szívjon vele az, akinek 2 anyja van innentől kezdve.
-
dozó
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem tudom hogy a tiedhez van-e, enyém B8 5 gen.haldex.
OBD Eleven egykattintásos alkalmazások.

-
Atish19
őstag
Elérhető friss térkép ha valaki szeretné naprakészen tartani

-
dozó
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
OBD Eleven-el is átállítható, a gyári standard érték, egykatintásos alkalmazásokban, erősebbre, illetve gyengébbre, én itt alítottam erősebbre.
-
J&P
aktív tag
Jászberény-Budapest 17 ker 31 főúton, közeleg a húsvét, gázpedálon a tojás.
Passat B8 variant 2.0 tdi.
-
Bondix
aktív tag
válasz
Bondix
üzenetére
Tegnap rá is néztünk és egész nap rossz volt.
Ma mentem h cseréljék ki erre jó volt...😂
De azt mondták össze volt égve a szál az égőbe azért de egy bucka vagy valami és ujra el ment volna. Így csere lett persze. Csak nem értettem elsőre hogy most nem jelez jó is mi van akkor. -
T0mBd1gg3R
veterán
Haldex controllert próbált már valaki?
Korábban csak 1000 eurósokat találtam, de most felbukkant egy 200 fontos (kábellel 280)
Telóról lehet állítani, akár fix 50/50 vagy nagy gázra kapcsol nem ha elpörög -
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Sőt...én pont abba szaladtam bele, hogy a nem volt elég a kcsa által listázott szabványok, hanem konkrétan az a xx A és yy V kombót kellett, hogy tudja, különben nem ment... Ez konkrétan úgy derült ki, hogy megvettem a töltőt és bedugtam és nem vitte a 45W-os gyors töltést...miközben amúgy 100W-os is tud a töltő...és mikor utánajártam kiderült, hogy ismerni kell azt adott "profilt" is a töltőnek...
-
-
kcsa
veterán
-
Öcsi1975
csendes tag
Sziasztok!
A kérdéseim hozzátok:
Árazás: Szerintetek reális ez az ár :11 490 EUR (~4,5 millió Ft), a közel 200 ezres futásteljesítmény mellett? Mennyi lehet itt a reális alkualap egy kereskedésnél?
Motor: Mire kell figyelnem az 1.5 TSI (ACT) motornál ennél a kilométernél? (Vezérlés, kokszosodás, kettőstömegű?)
Garancia: Van tapasztalatotok kereskedői garanciával? Mennyire vehető komolyan, vagy csak marketing fogás?
Köszi!
[link]
-
BlacKSouL
addikt
Azt nem tudom milyen, de ilyen néven nem láttam. Csak szemetest lehet bele 2-féle színben(fekete meg bézs, utóbbi szerintem nem lett hozzáigazítva a 'cognac' belsőhöz)
Viszont bocs, most látom, a kartámasz alatti rekeszben (Jumbo-box) van egy 12V-os "szivargyújtó" csatlakozó, csak hát ugye akkor megint oda kell egy sziv.gy.töltő, meg onnan kihozni a kábelt, vagy lehet a telefont ott is tartani, de akkor minek elöl a dedikált "phone-box" és az ő usb-c aljzatai? Ráadásul nem tudom a könyöklő alól mennyire jó a rádiójel/gps kapcsolat, pláne fűtött szélvédővel.
Szóval az egészet egy zökkenőmentes sínre tenné, ha az usb-c aljzatok amúgy egész egyszerűen csak tudnák azt a teljesítményt amivel hirdetik.vlevi: köszi, ez jó hír. Nekem az A500 Pro plus+ volt ami kevesellte az 1,5-ös kábelen jövő áramot, még akkor is, ha a hátsó rc06-ot lehúztam. Én A810S+rc24-et terveznék bele, nem tudom az mit kér enni.
-
vlevi
nagyúr
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Nekem éppen ilyen konfigom van, Octavia Mk4, és egy 70mai [link] első + hátsó kamera.
Ezt hibátlanul meg tudja hajtani az előbb említett alis kárytaolvasó az első középkonzolon lévő USB-C csatlakozóról.
Nem tudom, hogy ennél van-e későbbi kamera típus, ami több áramot igényel, de nekem ezzel meg.
Nem mernék megesküdni rá, de talán volt már rá szükségem, hogy a másik Type-C csatlkoazóra pedig rá kellett tenni tölteni a telefont. -
Golfba rendelhető, én nem kértem, de így is van benne szivargyújtó dugalj. Majd kipróbálom működik-e. USB-C van 2 elől, ezt se használtam még. Többit nem tudom, tényleg ritkán szoktam tölteni autóban, akkor Qi-vel, ami nem egy nagyszám.
Furcsa lenne, ha egy Skodában nincs, azok eleve "simply cleverek".
-
BlacKSouL
addikt
Köszi a válaszokat.
Igen, a most rendelhető MK4, B9, 3Y Superb kombiról van szóA középkonzolban a telefontároló rekeszben lévő 2 db, összesen max 45 Wattosnak mondott Usb-c aljzatokra, és a tükörház jobb oldalán lévő, 15 Wattosnak mondott Usb-c aljzatra gondoltam. Azért lényeges, mert az újabb autókban utastérben már nincs szivargyújtó aljzat, a csomagtartó legvégétől meg nem akarnék odahúzni egy tyúkbelet a telefonhoz. Ha egy 10 órás utazás alatt a folyamatosan dolgozó telefont nem tudja rendesen tölteni, vagy legalább csak szintentartani, akkor egyrészt dísznek vannak, másrészt a telefont egy powerbankre kell kötni, tehát muszáj a BT-Wifi kapcsolattal csatlakozni az AA-nak.
A 70mai tisztesebb kamerái már az 1,5 A-esnek mondott gyári kábellel sem hajlandók működni, (szivargyújtóból sem) csak a 2,4A-esnek mondottal. De ugye hiába egy erős kábel, ha az aljzat nem tud kipréselni magából minimum 10 Wattot, vagyis 2A-t, akkor az is csak dísznek van, mert pont csak a kamera nem működik róla, hiába annak lett odatéve. Ami szivargyújtó hiányában megintcsak bukta. Nem beszélve az esetleg pluszban rákötött hátsó kamera plusz energiaigényéről.
Vagyis igen, szerintem 2026-ban eléggé lényeges tud lenni, hogy az adott célra dedikált aljzatok hozzák-e a névleges körüli teljesítményt, ha már egyszer vannak. És a marketinganyagokvan szerepel. Ha csak díszek, akkor visszugrunk vagy 15 évet a csak szivargyújtós, kábelezős, elosztós szenvedéshez. Azt meg ennyi pénzért a 21.század egynegyedén túl nem szeretné az ember.
Persze értem, vegyek Qi képes telefont, nem lesz kábeligény, bár a kamerát még az sem oldja meg.A kesztyűtartó hűtésre pont nem jött válasz, gondolom akkor az van. A lámpa jó hogy akkor van benne, 1987-ben az ezerhármasban is már volt...

Az automata tükrök dimmelése azért lényeges, mert ha a középsőben lenne csak szenzor, és hátul fel van pakolva magas csomag, akkor még ha az a belsőből vakítást ki is takarja, de a külső se sötétülne, az meg akkor vakít. De akkor ez is pipa.
A jobb oldali esernyő is egy marginális kérdés, de ha videókon kettőt látok, a kérdés felmerül. Ezekszerint külön kiegészítő, valami tizenezer asszem. Hogy miért? Nem egy esetben szálltam már ki kocsiból szakadó esőben, és nem egyszer volt hogy nem egyedül utaztam. De nem gond, majd én double clever, teszek anyósnak is
A térképolvasó/ajtónyitás belső világítás érintéssel szabályozható. Mk4 Octaviában megérintve 100%-ra kapcsol, (újra megérintve kikapcsol), megérintve és tartva elkezdi halványítani, ahol elengedem ott marad. Érintésre lekapcsol, újabb érintésre megint maxra fel. Nekem legalábbis nem sikerült az, hogy halvány állapotból történő lekapcsolás után érintésre a halvány állásra kapcsoljon vissza. Éjszaka menet közben viszont hasznos lenne ha nem maxon indulna.
Kilépőfény alatt erre gondolok, ez a tükörházból világít, ennél hasznosabb lenne a homogén fény, vagy egy másik lámpa az ajtó legalján kinyitáskor, de persze értem ezt a dizájn utalást a hűtőrácsra meg a műszefalbetétre.
A változtatható magasságú csomagtérpadlót viszont így külön nem látom a választható opciók között, de rejtett rekesz a csomagtérpadló alatt az van opcióként. Lehet hogy ez ugyanazt takarja? Nem azt mondom hogy ez is maxifontos, de pl. a zakótartót, vagy minek hívjam azt a lelógó pluszt ahova a kis cuccokat lehet rakni a roló alatt, sőt a rolót is be lehet tenni pont a megemelt padlószint alá, hogy egybe legyen a csomagtér utastérrel, míg ha ezek fel vannak szerelve, a padló meg lejjebb, akkor meg lehet hogy jól jön a plusz 5 centi mélység.
-
Bondix
aktív tag
Ahhh köszi a gyors választ

-
Bondix
aktív tag
Sziasztok
Ez a jelzés jött ma ki
Volt aki azt mondta fékbetét egy másik hogy az abs jeladó amire én is gyanakszom mert a fék fog de az abs hetek óta volt h ki be kapcsolt.
De ez a jell szó szerint mi nem a fék betét kopás ugye?
Mas hiba jelzés nincs melette utána se csak ez
2005 Audi A3 8p sportback a gépKöszi előre is

-
kcsa
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
hát igen, csak ugye mk4 octaviaban már szivargyújtó aljzat sincs

szerk.: de ugyanígy gond van a tükörházba épített usb-c aljzattal is, 70mai kamerám van, gondoltam mekkora áldás lesz ez, nem kell végigkábelezni az autót, erre a natív usb-c kamera nem megy usb-c aljzatról (csak ha bedugok egy usb c -> usb a átalakítót majd ebbe egy usb a -> usb c kábelt. Agyrém)
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
De Neked MK3-ad van nem? Ő meg Mk4-et szeretne venni, vagy nem is tudom, de mindenesetre arról érdeklődik.
Még pár kérdés (ahol nem írom is: Superb L&K kombi 2.0tsi):
-Mért már valaki akár telefonos appal, akár más módon ténylegesen elérhető teljesítményt a phone box illetve a tükörház névleges max 45/15 Watt aljzatain?
- Én nem.
-A kesztyűtartó hűtött, külön lámpa van benne? Azt gondolnám naná, de nem láttam erre vonatkozó leírást.
- Van benne LED.
-Van különbség aközt, ha BT/Wifi kapcsolattal, vagy ha kábellel kapcsolódik a telefon, AndroidAutoval?
- Az autó AA funkciói hibátlanul mennek vezeték nélkül, nincs különbség.
-L&K kombinál is csak a sofőroldalon van esernyő? Néhány videón anyós oldalon is van. Helye akkoris megvan, ha nincs benne alapból?
- Ez rendelhető extra, hogy a jobb oldaliban is legyen.
-A kombinál a változtatható magasságú csomagtérpadló mitől függ, hogy van vagy nincs? (2.0tsi L&K, canton hifi, acél szükségpót) És melyik állásban mérik a 690 litert? A 'Rejtett rekesz a csomagtérpadlóban' felszereltségopció mit takar, és az alu rendezőléc csak ehhez van?
- Ez is rendelhető extra, vagy kéred a duplát vagy nem. Mindig a legnagyobb "litert" írják ki a katalógusokban.
-A Connect care mennyire megbízható? A G.Play értékelések alapján nem annyira, de azok valós problémák, vagy csak confirmation bias?
- Nálam a Scalaban hibátlanul működik, MK4 Superb-el nincs tapasztalatom.
-A térképolvasó lámpa esetében meg lehet azt oldani, hogy eleve alacsony fényerővel kapcsoljon be? Vagyis ne a maxról kelljen lehúzni?
- Fogalmam sincs
-A külső tükör és a belső tükör fényérzékelője ugyanott van, egyszerre dimmelnek?
- Nem ugyanott van és nem is egyszerre dimmelnek.
-A talajvilágítás/kilépőfény a tükörben mindig ez a csíkos, homogén fény nincs? Illetve a tükrön kívül az ajtó aljában nincs külön talajfény?
- Fogalmam sincs.Szerintem szánj erre pár órát, menj be egy kereskedésbe és jól nyomkodd meg a dolgokat, nézd végig. Én is motorokkal, hajtásláncokkal foglalkozom, minden modell ilyen részletesen nincs meg fejben

-
kcsa
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
"
-Mért már valaki akár telefonos appal, akár más módon ténylegesen elérhető teljesítményt a phone box illetve a tükörház névleges max 45/15 Watt aljzatain?
Hogy, hol? Ha direktben az autó USB-re kötöd a telefont az nagyon lassan tölt. Nem tudom mennyivel, de még a fast charge-ot sem dobja fel. S24 Ultraval használom"Octavianál megjártam már a témát, még USB szabványokat detektáló cuccot is bedugtam, és tényleg nem tud semmit. De némi guglizás után megtalálható, hogy felszereltségtől, évjárattól függően több USB megoldás van, és van olyan ami tud 45W-ot is. Persze az enyémben sem ez van, retrofittelhető, de nem kezdtem bele.
-
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Hogy, hol? Ha direktben az autó USB-re kötöd a telefont az nagyon lassan tölt. Nem tudom mennyivel, de még a fast charge-ot sem dobja fel. S24 Ultraval használom. Én vettem egy szivargyűjtós töltőt ami biztosan tudja a Samu töltését...így van fast charge 2.0. De nem minden töltő ismeri ezt, mert hiába van PD, meg PPS... az nem garancia.-A kesztyűtartó hűtött, külön lámpa van benne? Azt gondolnám naná, de nem láttam erre vonatkozó leírást.
Én úgy emlékszem van benne lámpa... de direktben nem figyeltem.-Van különbség aközt, ha BT/Wifi kapcsolattal, vagy ha kábellel kapcsolódik a telefon, AndroidAutoval?
Részben. Vettem aliról egy ilyen Wifis Android auto sticket... Tök jó amúgy. Az autó csatlakozáskor Google Pixel3 XL-nek ismeri fel ami fura, de szerintem nincs jelentősége. A waze tükrözéskor nem viszi át a grafikus beállításokat. Tehát ha batmobillal vagy telefonon, akkor is egy sima nyíl leszel az autó képernyőjén.
Más eddig nem esett ki.-L&K kombinál is csak a sofőroldalon van esernyő? Néhány videón anyós oldalon is van. Helye akkoris megvan, ha nincs benne alapból?
Érdekes kérdéseid vannak. Sofőr oldalon néztem meg. Eddig egyszer vettem elő. Megnézni. -A kombinál a változtatható magasságú csomagtérpadló mitől függ, hogy van vagy nincs? (2.0tsi L&K, canton hifi, acél szükségpót) És melyik állásban mérik a 690 litert? A 'Rejtett rekesz a csomagtérpadlóban' felszereltségopció mit takar, és az alu rendezőléc csak ehhez van?
- Ezt meghagyom Corsa02-nek.
-A Connect care mennyire megbízható? A G.Play értékelések alapján nem annyira, de azok valós problémák, vagy csak confirmation bias?
Általában jó... De előfordult, hogy frissítés után nem kapcsolódott az autóhoz, vagy nem volt hajlandó elindítani az állófűtést. Nekem általában az tette helyre, ha rácsatlakoztam az autóra és mentem vele egy nagyobb kört... de lehet csak placebo.
Mostanában nem volt vele gondom.-A térképolvasó lámpa esetében meg lehet azt oldani, hogy eleve alacsony fényerővel kapcsoljon be? Vagyis ne a maxról kelljen lehúzni?
Ha a fenti kis LED-re gondolsz, ami ajtónyitásra is kapcsol, akkor én annak a fényerő szabályozását még az életben nem láttam. PEdig már párszor oda-vissza megnéztem a menüt. De lehet félreértettem valamit.-A külső tükör és a belső tükör fényérzékelője ugyanott van, egyszerre dimmelnek?
Azt tudom megerősíteni, hogy dimmelnek. Ez amúgy milyen valós use case esetén számít?-A talajvilágítás/kilépőfény a tükörben mindig ez a csíkos, homogén fény nincs? Illetve a tükrön kívül az ajtó aljában nincs külön talajfény?
Én úgy láttam, hogy az ajtóból jön a SKODA feliratú fény. -
426os
őstag
válasz
Emunem
üzenetére
Tök sok autóhoz lehet kapni FitCamX (vagy ugyanazt noname kivitelben) kamerát, ami típusspeficikus kialakítású és a tükörnél lévő szenzorsziget házába integrálódik. Akartam is a Golfba, de ehhez a felszereltséghez, ami nekem van pont nem jó sajnos egyik verzió sem. A Hátsó kameráját nem tudod elrejteni, de az elsőt aránylag nehéz kiszúrni nem szakavatott szemnek.
-
Emunem
őstag
válasz
1stVikman
üzenetére
sosem volt tiltva, csak DE-ban. At-ban szürke zóna. Ha betartasz pár dolgot, akkor lehet: Csak eseményt rögzíthet, ennek megfelelően kicsi sd kártyával, nem lehet online stream-et közvetíteni, csak személyes felhasználásra. Mindezt 2 kapitányságon is megerősítették.
Már nem kapható, amazonos GKU D500. Van elsö és hátsó, 4k+2,5K felvétel.
Hátsót még nem raktam be, de lehet veszek valami olcsóbb-at hátra, hogy ne kelljen az egész autón végig húzzak egy kábelt, csak hogy 1 egységről menjen a dolog...szerk: DE-ban is megy amúgy a jogi izmozás, mert sok ev-nek van beépített kamerája, ami napi 0/24-ben rögzít. Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége. Most mondjuk fontosabb dolgok vannak terítéken.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Corsa02
üzenetére
Így már világos, köszi.
Még pár kérdés (ahol nem írom is: Superb L&K kombi 2.0tsi):
-A kesztyűtartó hűtött, külön lámpa van benne? Azt gondolnám naná, de nem láttam erre vonatkozó leírást.
-Van különbség aközt, ha BT/Wifi kapcsolattal, vagy ha kábellel kapcsolódik a telefon, AndroidAutoval?
-L&K kombinál is csak a sofőroldalon van esernyő? Néhány videón anyós oldalon is van. Helye akkoris megvan, ha nincs benne alapból?
-A kombinál a változtatható magasságú csomagtérpadló mitől függ, hogy van vagy nincs? (2.0tsi L&K, canton hifi, acél szükségpót) És melyik állásban mérik a 690 litert? A 'Rejtett rekesz a csomagtérpadlóban' felszereltségopció mit takar, és az alu rendezőléc csak ehhez van?
-A térképolvasó lámpa esetében meg lehet azt oldani, hogy eleve alacsony fényerővel kapcsoljon be? Vagyis ne a maxról kelljen lehúzni?
-A külső tükör és a belső tükör fényérzékelője ugyanott van, egyszerre dimmelnek?
-A talajvilágítás/kilépőfény a tükörben mindig ez a csíkos, homogén fény nincs? Illetve a tükrön kívül az ajtó aljában nincs külön talajfény? -
BlacKSouL
addikt
válasz
Corsa02
üzenetére
DNND-re a német wiki nem 204 hanem 207 PS-t ír, és 150 helyett 152 kW-ot. (DMSA-ra 204 ps és 150 kW van megadva)
Akkor a konfigurátorban 150 kW-al, 204 Le-vel hirdetett, de jelenleg gyártásban lévő autók melyik motorral érkezhetnek, és milyen teljesítménnyel?
Nem nagy különbség, de mégis..
(Superb) -
cass
aktív tag
Sziasztok!
Az alany egy 2009-es sedan B6 passat 2.0 CR TDI 4motion kevesebb, mint 300k kilométerrel.
Motorkód: CBAB (BKP)
Többszöri eltávolítás után is előjött a P2196-os hibakód(1. lambdaszonda, 1. hengersor: túl dús jel). Utána olvastam, amennyit láttam itt a topicban illetve más helyeken és meg fogom a lambdaszonda cserét oldani, de az lenne a kérdésem, hogy mennyire veszélyes motor szempontjából így használni szerintetek?
Ha veszélyben a motor a lambdaszonda hiba miatt akkor inkább leredukálom az autó használatát a cseréig.
Köszönöm előre is! -
BlacKSouL
addikt
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Na...kezelési azt írja a Park pilotra:
[kép]
ugyanakkor meg:
[kép]
Tehát a funkció kikapcsolható, illetve ha jól értem előrementben ha nem aktiválom kézzel, akkor is bekapcsol akadályra 10 kmph alatt, csak nem fog vészfékezni.
És 10 illetve 15 kmph felett már nem a Park pilot, hanem a Front assist fog belenyúlni és satuzni. -
-
bnorci71
addikt
7éve van elől, hátul még nincs, de koccantak belénk hátulról a kamerán az is érzékelhető volt pedig a lökös csak karcolódott horpadás se lett rajta, ember próbálkozott hogy mert a nejem büntifékezett.... mondtuk neki ember, itt reggel ebbe az az araszolós dugóba, meg van kamera hívjunk rendőrt? nem volt rá szükség
-
Emunem
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
mellé érek, benézek, szemkontakt ha megvan leintem, és utána simán csak tovább megyek.
Kicsit felébrednek, eddig 10/9 volt haszna. Mivel sötétitett az autó B oszloptól, + kiderült van több hasonló vadászgép Nö, Wien és Bgl-ban is, sokan azt hiszik sün vagyok (+ dashcam és kábelei is sokat sejtetően lógnak elöl.
) és vagy szépen beáll sebességre, vagy szépen lehúzódik, lerakja a telefont és könyörgően néz rám, hogy most mi lesz...? Néha elég csak mögé beálljak egy gyorshajtónak, egybül fék lassít vissza, peddg csak simán haladni akarok én is az árral.

szerk: az a 10/1 miután visszaelözött bemutatva tovább hajt
. (általában nem olcsó autókkal) -
Emunem
őstag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
ja, ´16 passat is tudja.
-
Emunem
őstag
válasz
bnorci71
üzenetére
pontosan. Szabály szerint nem legális, ha 200m-n belül nincs autó a középsöben haladni (120-5000€ és jogsi elvonás, szabadságvesztés) tehát kötelezö lenne neki jobbra tartania. H balról lehet elözni, miért ne, de ha vonat van belsöben, akkor villantok néha álomszuszékra, hogy merre van az arra.
-
bnorci71
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
Volt rá példa az XC60 elől "5" perc után se ment ki a jóember -nem villogtam nem indexeltem- jött mögöttem Q5 vagy X5 de valami tekintélyesebb, magam elé engedtem és jééé a csóka észbe kapott.
Hozzáteszem a céges fosokkal is ugyan úgy és annyival közlekedek mint a sajátommal, halink tényleg szar lett nem tudom mi történt
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur
üzenetére
Egyszer volt egy durva telefonos emberke, akivel nemigen tudtam mit kezdeni: mazsola belassul egész 80ig a 120as táblánál, de átlóg a másik sávba = várok az előzéssel. Feleszmél, visszatáncol a sávjába: ok, megelőzöm: csávókám konkrétan az ablaknak támaszkodva telefonál.... Eltelik 2-3perc: elszáguld mellettem 140-el, majd ÚJRAKEZDI az egész telefonálós-sávtáncos agybajt
. Közben 3 sávra szélesedik a pálya, már csak a legbelsőben tudom megelőzni.Ha rádudálok, hogy éébresztő, akkor összef.ssa magát, fejreáll és mindmeghalunk...
Országra már nem emlékszem, nem Mo, talán Belgium. Ott értettem meg, kiknek is való az automata sávtartás...
-
joshua7
veterán
válasz
szabonagyur
üzenetére
Formentor ezt pl. nem is engedte ha tempomattal mentem
Igen, ez így van a konszernnél egy ideje. A '17 nyári gyártású Golf 7.5 GTI-m is pontosan ezt csinálja.
-
szabonagyur
félisten
válasz
bnorci71
üzenetére
Én értem amit írsz.
De a legtöbb esetben a belsőben telefont nyomkodva, félig aludva, világukat nem tudva közlekednek az emberek, sz@rnak bele mi megy mögöttük.
Lehet villantatni, indexelni, akár hevesen villogni egyik sem tűnik fel.
Pár hete jártam otthon az autót rámhúzó vagy éppen kanyarban elém vágó a duda szót nem vette észre, ennek aztán villogtathatsz.
A linkjeid ritka rosszak

-
bnorci71
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
én is csodálkozva hallottam ,de a kresszprofesszor mondta, villantással és balra indexel jelzed, hogy szeretnéd megelőzni. Nyilván ha paraszt leszarja, vagy még satu féket is nyom ,ha csak elbambázott akkor meg érteni fogja.
Autópályán a belső sávban indokolatlanul haladó (azaz nem előző) jármű vezetőjének jelzése kényes helyzet, mivel a KRESZ nem szabályozza külön a "lehúzódásra való felszólítást", a követési távolság be nem tartása pedig veszélyes és tilos.
A szabályos és biztonságos jelzési módok a következők:
Megfelelő követési távolság megtartása: Ez a legfontosabb. Maradjunk biztonságos távolságban, hogy jelezzük: gyorsabbak vagyunk, de nem akarunk beléjük hajtani.
Irányjelző használata (indexelés): Balra irányjelzéssel finoman jelezhetjük a szándékunkat, hogy előzni szeretnénk, miközben a megfelelő követési távolságot tartjuk.
Fénykürt (villantás) óvatosan: A fénykürt használata megengedett a veszélyhelyzet elhárítására vagy a szándék jelzésére, de nem szabad zaklató jelleggel, "letolásként" alkalmazni. A túl közeli villantás büntetendő.elég szubjektív mi a villantás és mi az agresszív levillogás de szerintem érted te is
Passat se megy el mellette magától ahogy BigBlackDog írja kicsi gáz és mehetünk.
Az autót még mindig én vezetem
Olyan ez mint a bók a hölgyeknek ha sok az tolakodás el kell találni mi a pont jó
-
426os
őstag
válasz
bnorci71
üzenetére
A középen menők nagyon tudnak bosszantani, amikor a külső üres...
Általában én is balra indexel jelzem, hogy mennék, úgy gondolom ez egy udvariasabb és kevésbé agresszív jelzés, mint a villogás. Általában működik, de van, hogy rászoktam villantani is egyet, ha nem vesz észre. Hozzáteszem, hogy ha épp előzésben van előttem valaki, vagy nincs hova behúzódnia, sosem villogom le, max ha nagyon indokolatlanul lassan megy. Aki csak szimplán kintfelejtette magát az általában az indexre vagy már anélkül is lehúzódik.
Aztán átérek a határon, felmegyek egy magyar autópályára és teljesen mindegy mennyivel megyek, letudok-e húzódni vagy sem, mindig 10 centire van valaki mögöttem és vadul villog... -
szabonagyur
félisten
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Tudom, de arra írtam, hogy alap esetben az sem engedi.
Főleg ha a végén a bamba belsőben menő meg kihúzza rád...
-
BigBlackDog
veterán
válasz
szabonagyur
üzenetére
"Formentor ezt pl. nem is engedte ha tempomattal mentem."
Rá kell pöccinteni a gázpedálra és figyelmen kívül hagyja.
-
szabonagyur
félisten
válasz
bnorci71
üzenetére
Nem hinném, hogy a balra index szabályosabb, mint a villantás.
Aki nem akarja megérteni nem fogja.
Utolérem a szélsőbe és szabályosan elmegyek mellette.
Formentor ezt pl. nem is engedte ha tempomattal mentem. Utólérte a belül menőt és az autó végénél megállt szépen. Mutatta is szépen, hogy a bal oldalon levő autóhoz állt be.
-
bnorci71
addikt
válasz
Emunem
üzenetére
Egyébként a szabályos módja a villantás és balra index a jelzése ,hogy szeretnél menni és menjen ki egy sávot.
A túlzott villogás és "tolás" ami nem szabályos.
Az osztrákoknál egy időben a középsőben menőket 2sávváltással megkerültem, de már leszoktam róla felesleges nem érti.
Utolérem a szélsőbe és szabályosan elmegyek mellette. -
Emunem
őstag
válasz
bnorci71
üzenetére
Villogtam én rendes rendőrre is, bent felejtette magát a belső sávban, visszament külsőbe, elnézést kért, ennyi.

Nem a rendőrrel van baj, hanem az önjelölt rendőrökkel. Akiknek valamilyen flusztrációt “kell” ki adniuk magukból azzal, hogy bent maradnak annak ellenére, hogy az összes külső sáv üres. Az ilyen birkáktól a falra mászok!
roadmovie: az ideiglenes rendszám egyenesen arányos módon vonzza a police-t minden országban.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fényes siker is lehet szög a koporsóban: gondban a MacBook Neo gyártása
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Windows Insider Program
- Gyúrósok ide!
- Peugeot, Citroën topik
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Call of Duty: Black Ops 6
- OLED monitor topic
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Eladó OKAI Neon Lite
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Új MSI 15 Cyborg FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Apple iPhone 15 Pro/ 128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia/ Akku: 88% / Gyári Garancia 2027.08.20ig
- 27% - ASUS ZenDrive U9M optikai meghajtó DVD RW Ezüst
- AlzaPower LML-120 Monitor Light Bar 5W, 51cm, fekete
- HP Thunderbolt 4 kábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
De 3000 km alatt szép gyűjtemény.
csak túl sok energiát beleöltél már.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nem erény, hanem állapot.

Kabelezes hozza kuka,keresztbe tort mind,fele rajta maradt a gyertyan.
. Közben 3 sávra szélesedik a pálya, már csak a legbelsőben tudom megelőzni.