Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
junior tag
Sziasztok.
Router váltás előtt állok, mert az Asus Rt-AC65P FW-hez 2020-as patch-ek az utolsók.
Az internet Digi optikán jön (1000/300), szolgáltatói cucc bridge módban van kezdettől.
Wifi nem szempont. (Mikrotik AP lóg egy switch-en erre a célra)
Felmerült pfsense, mint teljes értékű router os.
Milyen HW kellene ez alá, ami pppoe kapcsolaton tudja a fentebb írt net tempót?AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
válasz Multibit #1494 üzenetére
szjoci írásából " fél hónap alatt 50TB" úgy értettem, h neki 2 hét alatt írt ennyit. Nem az 50 TB a sok, a 2 hét nagyon kevés...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Multibit
nagyúr
Milyen log beállításaid vannak a tűzfaladban?
-
Multibit
nagyúr
Nem tudom, hogy pontosan mennyi idő alatt, de biztos, hogy több, mint két hét. Igaz, már elég rég minimumra állítottam a logolást, tehát nem manapság jött össze ennyi, hanem az SSD használatának elején. De mindegy is, datacenteres MLC meghajtóról van szó, bírja a gyűrődést.
-
-
azért ez extrém soknak tűnik. Milyen addonok vannak, milyen log beállítások? Sokmindent tud ramba pakolni, sok log kikapcsolható. De mindent bekapcsolva sem lehetne ennyi...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Olyan létezhet, hogy fél hónap alatt 50TB adatot írt a háttértárra (ssd) az opnsense? Ide dobtam be a kérdést, de lehet itt hamarabb meglesz a probléma oka... -
opnsense-nél, de szvsz pf-nél is default deny van, szal. ami nem bentről kérésre válasz, az megy a levesbe. Más a szitu, ha pl. weboldalt is üzemeltetsz, amit kintről el kell érni.
-
-
halisa
tag
Abban segítsetek, hogy lehet IP-ket blokkolni? Vannak IP-k amiket blokkolni szeretnék. Ezt IP listába gyűjteném(.txt) amihez hozzá tennék vagy kitörölnék.
Ezt hol lehet megtenni? Van rá mód?
Köszi! -
-
opnsense alatt Tailscale frissítésnél a compile hibát dob, go123 verzió bánata van...
vki tudja a megoldást, vagy guglizzak tovább? Eddig nem sok használható infót találtam sajnos.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Ezek a "jó" hibák, meg kell keresni, h meddig megy a delej. Valószínűleg vmi feszstab halt meg, [link] ilyesmiket keress a bemenetnél és mérj rá. Vagy a bekapcs jelző ledtől keress visszafelé.
-
szjoci
őstag
Nem még sajnos... Mivel nem vagyok egy marha nagy műszerész guru, vettem egy ugyanolyat hogy tudjak hibát keresni, és ha sikerül javítani jó lesz tartaléknak. Murphy természetesen dolgozott: persze hogy változtattak az alaplapon... Na mindegy, ha lesz rá ingerenciám és időm, ránézek. Hibajelenség: nem kapcsol be, hátulján a kék bekapcsoló gomb sem világít.
-
paler
aktív tag
Egy kis helyzetjelentés a témába.
Tegnap megjött az új netünkhöz az új ONT (Technicolor FGA2235MAG).
Pikk-pakk beüzemeltem, miután minden oké volt, jött a Topton (OPNSense-vel) próba…és működik
Tehát nem a Topton Lan portja döglött be (bár csúnya is lett volna 4 hónap használat után), hanem tényleg a Huawei ONT adta meg magát egyik napról a másikra, annak ellenére, hogy tűzfal nélkül továbbra is adott netet. Egyébként hihetetlen hogy pont akkor adta meg magát a készülék, amikor csomagot váltottunk (150/50 -> 1000/1000) és ez miatt mindenféleképpen szükséges volt a készülék ceréje. Mintha csak megérezte volna és megsértődött, hogy le akarjuk cserélni, ezért bosszúból az utolsó 2 napon beintett nekünk.
Most lassan 24 órája működik az új felállás Technicolor ONT -> OPNsenes -> Switch -> Wifi Router hibátlanul, és a sebességre sincs panaszunk:Mondhatom úgy is, hogy feljebb kapcsoltunk…nem kicsit...úgy hiszem gyorshajtók lettünk.
[ Szerkesztve ]
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
szjoci
őstag
Nálam két évet bírt egy j4125 topton, egyik napról a másikra elhalálozódott, és sajnos nem a tápegység... Pedig csak opnsense futott rajra, nem volt agyonnyüstölve
[ Szerkesztve ]
-
paler
aktív tag
válasz KaqXar19 #1471 üzenetére
Nem! OPNSense-t használok, csak a hálózati kártya mint hibalehetőség nekem is képbe került. Mondtam a technikus srácnak, hogy az új eszközt is Bridge módba szeretném használni. Állítólag ezekre az új eszközökre már távolról be tudnak lépni, és tudják konfigolni (ráírrok majd a kollégára is hogy nálla hogyan műkszik a téma). A jelenlegi Huawei-t még nem lehet így bezegelni, csak a jelet tudják mérni rajta.
A OPNSenese hw: Topton 12th Gen Intel N6000 Firewall Router 4x i226-V 2.5G LAN NVMe
Tényleg remélem nem ez szart be, mert szerintem még nincs 4 hónapos sem miótta megvásároltam és szolgálatba állítottam.[ Szerkesztve ]
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
paler
aktív tag
válasz KaqXar19 #1469 üzenetére
Én is arra gyanakodtam, de volt itthon egy régebbi routerem, és érdekes módon a PPPO kapcsolat azzal sem működött, csak akkor ha sima routerként állítottam be a szolgáltatói eszköz (HG8245H) mögé. Hétvégén módosítottam szersződést (1000/1000 netre), holnapra igérték az új eszközt egy Technicolor FGA2235MAG. A műszakis sráccal abba maradtunk, hogy holnap megnézzük hogy lesz-e valami változás.
Volt olyan, amikor a szolgáltatói eszköz kapcsolatba volt, de IP címet nem adott Na holnap majd talán okosabb leszek...vagy nem
-
paler
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap este még volt netem, reggelre pedig nincs.
Nem piszkáltam, nem is frissítettem a tűzfalat, egyszerűen csak egyik napról a másikra nem működik a net.
A következő hibaüzenetet kapom:
A webhely nem érhető el
A(z) www.google.com DNS-címe nem található. A probléma diagnosztizálása folyamatban van.
Próbálkozzon a Windows Hálózati diagnosztika futtatásával.
1. DNS_PROBE_STARTED
2. DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET
Ha közvetlenül az ONT-ra kapcsolódok a laptoppal, akkor van netem, tehát a szolgáltatás üzememmel.
Találkozott már valaki ilyennel?
Hol keresem a hibát? Semmi kedvem újra nulláról bekonfigurálni a tűzfalat!!
A terminálba a WAN-nál üres:
*** OPNsense.HomeFirewall: OPNsense 24.7.5 ***
LAN (igc1) -> v4: 192.168.48.1/24
OPT1 (igc2) ->
OPT2 (igc3) ->
WAN (pppoe0) ->
Most csináltam egy visszaállítást 17-i pontra, de továbbra sem működik.JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
KaqXar19
tag
[Boost Your pfSense Security With CrowdSec's New Plugin]
felraktam, megy. remelem jo is ez nekemInWin Chopin MAX eladó
-
paizinho
tag
opnSense 24.1.8 --> 24.7.x upgrade utáni hiba
Csendes vasárnap reggeli programnak indult.
A 24.7-re frissítés után még minden renden működött. A 24.7.6-ra frissítés után az AdGuard plugin nem indult el és nem tudtam életre lehelni. Nálam Unbound és Adguard teszi a dolgát, így megszűnt a net hozzáférés ("No address found for the selectec mirror" update keresést követően). A DNS szervernek 8.8.8.8-t beállítva az update már lefutott, de net nem volt a lokál gépen. Családi program miatt nem volt időm tovább keresgélni, így a Proxmox backup-ból visszaállítottam a 24.1.8-t.
Nem tudom valaki belefutott-e (bocs, hogy nincs több részletem)
Nekifutok még valamikor az upgrade-nek, de esélyes a Proxmox miatt az opnSense Clean install is. -
paler
aktív tag
Opensense-n belső hálózaton belül kell létrehozni bármilyen szabályt, hogy a Wake on LAN működjön? Amíg csak router volt addig működött az Androidos app, el tudtam vele indítani és leállítani egy HTPC-t, de mióta a Opensense van, azóta nem látja az app a gépet.
-
paler
aktív tag
Az otthoni NAS-hoz WG keresztül szeretném ha tudna csatlakozni a családom. Az OPNsense WG Peer generator QR kódján keresztül a 4 mobilból kettővel működik a kapcsolat, viszont a másik két mobillal nem.
A beállítások csak 2 ponton különböznek az összes mobilon:
A Peer: Public key és Allowed IPs pontokban.
Mi okozhatja hogy a 4 QR kódos beállításból 2 működik, 2 pedig nem
Találkozott már valaki hasonló jelenséggel?
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz Multibit #1452 üzenetére
Első körben csak ismerkedési célból használnám, viszont jól értem, hogy csak tűzfalként nem funkcionál, hanem router + tűzfal egyben?
A jelenlegi routert nem akarom lecserélni, ezt egy kis homalab céljára használnám."There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
őstag
SW vs HW switch: nálam nem okozott semmit a váltás, de ez nyilván a tereheléstől is függ. Ki kell próbálni, ha nagyon terheli, akkor még lehet HW swicth-re váltani.
Nálam sem terhelt, pedig a gép csak egy HP T620 plus thin client. Csak ha már ott volt a switch, mindent abba dugdostam.
-
-
opnsense-ben nem szeretek bridgelni, több helyen kell átállítani dolgokat.
Mivel PVE a host-od Neked is, egyszerűbb ott bridgelni, mert a beállításokat csak a végén változtatja meg, amikor már mindent átállítottál.
Utána ezt az OVS bridge-t kell Opnsense LAN-nak adni.SW vs HW switch: nálam nem okozott semmit a váltás, de ez nyilván a tereheléstől is függ. Ki kell próbálni, ha nagyon terheli, akkor még lehet HW swicth-re váltani.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Multibit #1455 üzenetére
A másik meg az, hogy egy switch cserével bővíthetjük a hálózati pontok számát, vagy a helyi hálózat sebességét (1G->2.5G).
Én ezért adtam el a 4 portos kártyát és cseréltem ki egy 2 portosra. A LAN be van dugva egy 16 portos tp-linkbe, az jó napot. Most gondolkodom, gogy az Aliról rendelek 2.5-ös switchet, a hálókártyák már meg vannak hozzá, és a falban CAT6 vezeték fut. -
őstag
A három portot,, amit LAN-ként szeretnél használni kapcsold össze bridgbe, és ezt nevezd LAN-nak. Különben, ha mindhármat külön-külön LAN-ra állítod, akkor hiába lesznek egy hálózaton, nem fgják látni egymást az eszközök.
Szerintem egyszerűbb lett volna kétportos kártyát használni, és a LAN-ra kötni egy swichet. -
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Ismerkedek az Opnsense rendszerrel, pár dolgot szeretnék rajta beállítani. A hardver Fujitsu S920 mini pc, HP 331T 4 portos hálózati kártyával.
A telepítésnél 1 portot adtam meg a WAN interfésznek, 1 másikat a lan interfésznek, a többit optionalként adtam meg, ezeket hogy tudom beállítani szintén lan portként, tehát, hogy ugyanazon alhálózaton működjenek?
Ezen felül be kellene állítani egy port forwardot a letöltő szerver felé, illetve szeretnék használni tailscale és valamilyen reklám blokkolót, mondjuk adguard home-ot, ezeknek mi a legegyszerűbb módja?
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
Multibit
nagyúr
válasz J0shu4M1ll3r #1451 üzenetére
Szemezgetek a pfsense tűzfal lehetőségeivel
Megfogalmaztad magadnak konkrétan, hogy mi az ami hiányzik szamodra egy konzumer routerből, és mi az, amit vársz a pfSensetől?yanling mini pc-k újracsomagolása a protectli. Ez igaz?
Ez egy hibás általánosítás. Van olyan típus, amire igaz.elég egy celleron j vagy kell a 8th gen intel?
Ehhez is kell a válaszod az első kérdésemre -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Szemezgetek a pfsense tűzfal lehetőségeivel és nézegetés közben azt olvastam, hogy a yanling mini pc-k újracsomagolása a protectli. Ez igaz? Megéri ilyen yanling gépet venni inkább? Ha igen, akkor elég egy celleron j vagy kell a 8th gen intel?
Köszi!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Egérpad topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB