Hirdetés

2022. július 4., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) inf3rno


inf3rno
veterán

Már összeszemeteltem többi topikot ezzel a témakörrel, és úgy érzem eljött az idő, hogy összeszedjük egy helyre az ezzel kapcsolatos ismereteket. A problémakör nagyjából az, hogy sok PCIE bővítőkártyánk van, amit az alaplapra szeretnénk rádugni, PCIE lane is lenne elég hozzájuk, viszont nincs elég PCIE foglalat az alaplapon a céljaink megvalósításához. Fontosnak tartom kiemelni már az elején, hogy kriptovaluta bányászattal nem foglalkozik ez a topik, minden ilyen jellegű kérést, kérdést törlünk! Helyette a tipikus probléma, hogy mITX vagy uATX lapba szeretnénk még egy videokártyát, hálókártyát, stb. betenni vagy ATX-es lapon szeretnénk még több foglalatot, mert nagyon sok bővítőkártyánk van.

Először is a bifurkáció, trifurkáció, kvadfurkáció egy PCIE foglalat szétbontása 2, 3 vagy 4 részre értelem szerűen. Általában 1x16 foglalatról van szó, amit 2x8-ra vagy 4x4-re bontunk, de ugyanígy lehetséges 1x4-et 2x2-re vagy 4x1-re bontani, kinek mihez van kedve. A dologhoz alaplapi támogatás szükséges és például egy PCIE bifurcation riser kártya, ami rendelkezik ilyen képességekkel.

Amennyiben az alaplap nem támogatja a dolgot, akkor PLX chipes bifurcation riser kártya kell, ami 100.000Ft-os tétel. A másik lehetőség, hogyha megfelel a chipset, akkor lehet kérni a gyártótól módosított BIOS-t vagy magunk megmókolni, de az első esetben az ASRock az egyedüli, aki talán hajlandó segíteni, az utóbbihoz pedig komoly ismeretek kellenek. Volt már mindkettőre példa, hogy összejött.

A dolog PCIE verzió függő is lehet, tehát például PCIE Gen 4-et nem tudunk szétbontani több PCIE Gen 3-ra, ezzel növelve a sávok számát, vagy legalábbis komoly elektronikai szakismereteket követel, egy szimpla bifurcation riser kártya biztosan nem csinálja meg.

A legnagyobb probléma az ilyen jellegű megbízható kártyák és a hozzájuk való szalagkábelek, SAS kábelek, stb. olcsó beszerzése, a kis házakban a hely megfelelő kihasználása, a házak moddolása, stb. Ezekben próbálunk segíteni.

[ Szerkesztve ]

(#2) fatpingvin válasza inf3rno (#1) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

Szuper, tök jó hogy csináltál dedikált topikot :)

pár technikai alapvetést én is idevetek, csak hogy úgy tűnjön mintha értenék hozzá (nagyrészt a blogposzt alól szemezgetve)

a bifurkáció lényegében annyit jelent hogy a meglévő PCIe sávokat új végpontok hozzáadásával gyakorlatilag csak újracsoportosítjuk. új végpontok létrehozásához két dolog kell: egyrészt az, hogy az alaplap BIOS-a támogassa ezt, valamint egy célhardver, amit bifurkációs risernek nevezünk, ez egy borzasztó egyszerű hardver, ez egyetlen aktív blokk rajta (a tápkörön kívül) egy clock buffer chipnek nevezett kis mütyür, ezen kívül gyakorlatilag csak egy kazalnyi vezeték.

a legtöbb alaplap ami tudja ezt az jellemzően 4-es lane csoportokra enged bontani: pl egy x16 slotot szét tudunk szedni 4 darab x4 slotra, vagy 2 darab x8-asra, illetve ezek tetszőleges permutációira. Fontos itt kiemelni, ez tényleg gyakorlatilag csak kábelcsoportok logikai rendezgetése: PCIe gen váltást, kevésből több sávot, egyebeket így nem lehet előállítani.

Kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag az egyetlen közismert ilyen eszköz a NVMe SSD foglalat, ami egy 16-os slotba ül bele és 4 SSD-t fogad, ez a 16-4x4 osztást valósítja meg. Vannak azonban kevéssé ismert megoldások amik full-size PCIe kártyákat fogadnak, van ami OEM, van amit egyetlenegy ember csinál a németeknél, nagyobb cég Tajvanon, satöbbi.

pár alapvetés, előzetes FAQ:
Q: tudok egy kevésből több sávot csinálni?
A: Igen, de ezt nem bifurkációval hanem egy aktív PCIe switch segítségével. Bányában használt hardver pl a kis 1-4 átalakító, egy x1 slotba ül bele és 4 darab x1 slotot biztosít, gyakran már a riserekhez használt USB3 csatira kivezetve. Vannak nagyobb megoldások is, szélesebb slotokkal mindkét irányba, de ezek rendszerint egy középkategóriás alaplap árán mozognak.

Q: Olyat lehet hogy a sávszélesség megtartásával mondjuk egy 8 sáv széles Gen.4-es slotból csinálok egy 16 széles gen.3 slotot?
A: elvileg nem lenne lehetetlen, de ehhez egy aktív PCIe switch kéne amit nem gyárt senki, ugyanis ez nem egy reális piaci igény.

Q: két keskenyebb sávot össze lehet valahogy fogni egy darab szélesebb slottá?
A: ez lényegében a bifurkáció ellentéte lenne, és ha a két slot ugyanabból a root komplexből jön akkor ELVILEG lehetséges lenNE, de ez a gyakorlatban kb kivitelezhetetlen. a rövid válasz nem :)

Q: Bármelyik alaplappal működik a bifurkáció?
A: nem. ezt a chipsetnek/procinak és a BIOSnak is támogatnia kell. olvasd el a lapod kézikönyvét, ha nem világos írj a gyártónak, vagy posztold ki ide, segítünk.

Q: egy mITX lapba szeretnék négy videokártyát, hat Ethernet vezérlőt meg két SAS HBA-t beletenni. ezt bifurkációs riserrel meg tudom oldani?
A: vegyél egy nagyobb alaplapot. ez a téma nem ide tartozik, hanem az alaplapos kérdések topikba. Ha elfogytak a slotjaid egy ATX deszkában, de még mindig kell a hely a x1-nél szélesebb slotot igénylő bővítőkártyáknak, akkor gyere vissza ide.

Q: kriptót bányászni érdemes bifurkációs riserrel?
A: ez nem az a topik, amúgy meg a rövid válasz nem.

Remélem ezzel pár kérdést megválaszoltam ami felmerülhet :) remélem sokaknak hasznos lesz ez a topik, bár elég niche téma. Szerintem kettőnk nevében beszélek, igyekszünk segíteni amiben tudunk, kitalálni a legjobb megoldást a problémákra, megtalálni a legalkalmasabb célhardvert vagy csak simán csak ötletelni :)

a különböző forgalmazókat még össze kéne gyűjteni...

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#3) inf3rno


inf3rno
veterán

A már említett BIOS moddolásról itt lehet olvasni: [link]. Itt 2x8 mode (vagy máshogy írva x8/x8) támogatást adnak egy olyan MSI lapnak, aminél a BIOS-ból hiányzott ez a funkció, de más hasonló lapoknál megvolt, és csak egy kapcsolót kellett átbillenteni úgymond. A dolog egyébként kockázatos, mert könnyű brickelni vele a lapot. Ennél a konkrét esetnél úgy emlékszem csak az volt a gond, hogy a lap 1x8+2x4 mode-ot támogatott, de 2x8 mode-ot nem, tehát a foglalatok számával nem volt gond, emiatt riser kártya sem kellett. Ez is tanulság lehet, mert sok esetben jobban megéri egy másik alaplapot venni, amin van elég slot a riser kártya megvétele helyett, mert például 1x16 -> 2x8 esetében olyan 50.000Ft egy riser kártya, ami azért jelentős többlet kiadás. Én személy szerint ezen vacillálok már jó ideje, hogy maradjak a lehető legkisebb méretnél, és vegyek 100.000Ft-ért vagy többért egy x16 foglalatos mITX alaplapot, ami támogatja a bifurkációt [link] és 1x16->2x8 riser kártyát [link], vagy vegyek inkább egy uATX lapot, amin két x16 foglalat van és támogatja a 2x8 mode-ot [link], és akkor talán megúszom 50.000Ft körüli összegből egy picivel nagyobb méretben. A helyzet az, hogy például AMD AM4-nél nem is létezik az utóbbi, csak Intel LGA 1151-nél, és ott is ritka. Az előbbi riser kártyás mITX-es megoldás viszont az Intel LGA 1151-nél nem létező dolog, tehát ez már erősen befolyásolja azt is, hogy milyen processzort tehetek a gépbe és ebből kifolyólag az árakat is. Érdekes módon az én 2x8-as problémámra még egy ATX lap sem feltétlen jelent megoldást, mert ritka az olyan, ami 50.000Ft-os kategória és támogatja a dolgot. [link] Szinte mindenhol 1x8+2x4 vagy hasonló mode a támogatott, és ez nem csak BIOS probléma, hanem konkrétan csak 4 érintkező van felforrasztva az alaplapon a második és harmadik x16-os foglalatra, tehát ha akarom sem tudom elérni az x8 sebességet a hálózati kártyával, amit abba tennék, hiába van papíron elég lane. Sajnos az ilyen lapok általában a bifurcation riser kártyákat sem támogatják, szóval ha mellényúltunk, akkor csak új lap vásárlása segít ebben az esetben. Nagyon észnél kell lenni már az alaplap vásárlásnál is bármelyik megoldást választjuk erre a 2x8-as problémára.

A másik amibe könnyű belefutni, hogy a processzor nem támogat elég PCIE lane-t, és emiatt bár a foglalat szám megvan, mégis csak csökkent sávszélességgel tudnak dolgozni a bővítőkártyák. Én például az előző alaplapomat ezért voltam kénytelen eladni, mert csak 1x16g3 + 1x2g2, ami támogatott volt. A PCIE Gen 2, ha rákeresünk pedig 4 Gbps kapcsolatot tud támogatni lane-enként. A 2g2 = 2x4 Gbps = 8 Gbps papíron megvolt, a gyakorlatban olyan 5.5-6 Gbps, amit tudott hozni vele az SFP+ hálókártyám a 10 Gbps helyett. Az alaplap csere után már simán megvolt a 10 Gbps sebesség. A mostani projekt is nálam hálókártyás, ott 2x8g3 amire szükségem van, és ha kiszámoljuk, akkor egy kártya elméletileg 8g3 = 8x8 Gbps = 64 Gbps sávszélességet tud hozni. A gyakorlatban 56 Gbps QSFP+ kártyák mennek majd bele ebbe az itthoni routerbe, amiknek a kihajtására pont elég ez a sávszélesség. Maga a terv pedig annyi, hogy a helyi hálózaton is lehessen M2 sebességgel másolni, aminél 4g4 = 4x16 Gbps = 64 Gbps a felső határ jelenleg. Ugyanez a fajta számolás a sávszélességgel előjön akkor is, ha például 1x16g3 -> 4x4g3 M2 quadfurcation riser kártyát teszünk a gépbe. Egy ilyen kártyával például a maximum elméleti másolási sebesség 32 Gbps lesz egy M2 SSD-re. Ugyanígy szükség lehet a megfelelő sávszélességre videokártyáknál is. Ezért tisztában kell lenni vele már az elején, hogy hány lane kell és milyen PCIE generációs ahhoz, hogy a bővítőkártyák elegendő sávszélességet kapjanak. Ha ez megvan, akkor kell CPU-t, alaplap chipsetet és utána konkrét alaplapot nézni hozzá, ami a megfelelő lane felosztási mode-al vagy riser kártyával ezt támogatja.

(#4) inf3rno


inf3rno
veterán

Riser kártya gyártó cégek a teljesség igénye nélkül:

egyszemélyes vállalkozások:
- CPayne [link] USA (szállít)
- MaxCloudOn [link] Bulgária (nem tudni, hogy szállít e, de komolynak tűnnek a kártyák)

cégek:
- AmeriRack [link] USA (emailben esetleg meg lehet kérni, hogy küldjenek egyet, volt már rá példa, hogy küldtek magánszemélynek, de olyan is, hogy nem)
- IOI [link] Taiwan (valószínűleg csak viszonteladókkal foglalkoznak ők is, de hamarosan kiderül)
- SuperMicro [link] multi (nincs túl sok info róla, jó eséllyel nem szállítanak magánszemélyeknek csak cégeknek)
- ASRock [link] multi (esetleg egyetemeknek, nagyobb cégeknek szállít projektekhez, magánszemélyeknek nem)

Nehéz eldönteni, hogy a nagy cégek miért nem dobják piacra ezeket a termékeket. Lehet a kriptovaluta bányászokat próbálják akadályozni, aminek sok értelme nincsen, mert nekik 1x16 -> 16x1, amire szükségük lenne. Valószínűbb, hogy beskatulyázták ezeket business grade kategóriába, ami igencsak fura, mert közben consumer grade mITX alaplapok támogatják ezt a funkciót.

(#5) inf3rno válasza fatpingvin (#2) üzenetére


inf3rno
veterán

Nem csak mi keressük ezeket, itt a fórumon is voltak már többen, akiknek kellett volna, van olyan, aki vett is AmeriRack-et. Redditen is lehet olvasni a témáról, de a legkomolyabb valamiért mégis ez az amcsi fórum lett: [link] Szerintem gyakran előkerül a dolog, ha valaki mITX lapra akar építeni komolyabb játékos gépet két videokártyával. De volt olyan, aki ugyanezt csinálta csak nem játékos géppel, hanem tudományos célra kellett neki 2 kártya neurális hálókhoz, és valamiért az mITX mellett tette le a voksát.

[ Szerkesztve ]

(#6) inf3rno


inf3rno
veterán

Közben írtam az IOI-nak, de nagyon úgy néz ki, hogy csak cégekkel üzletelnek ilyen fogyasztókkal nem. Majd válaszolnak, de már eleve a regisztrációs űrlapjuk is cégeknek szólt. Mondjuk amennyire hiány van ebből, még akár azt is bevállalnám, hogy vállalkozóként vennék párat viszonteladásra, csak legyen már valami.

[ Szerkesztve ]

(#7) fatpingvin


fatpingvin
aktív tag

Na, nekem eljött az a pillanat amikor nem nagyon maradt más választásom mint hardvert lesni a bifurkációhoz: egynél több olyan kártyám lett ami elvárja a x4-es slotot (név szerint egy SAS és egy SCSI HBA, valamint a fiókban pihen még egy 10G Ethernet vezérlő is)

ezt néztem ki magamnak: [link] bár az ára harap, de még mindig olcsóbb mint venni egy lényegesen nagyobb alaplapot.

Fennmaradó kérdés hogy vajon az alaplapom hogy fog viszonyulni ahhoz, hogy a bifurkációs riserben ülő kártyáknak mindnek van komolyabb BIOS-a amit rendszerindításkor be szeretne tölteni memóriába.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#8) inf3rno válasza fatpingvin (#7) üzenetére


inf3rno
veterán

Kíváncsi vagyok mire jutsz ezzel a céggel. Ha bejön neked, akkor én is tőlük fogok rendelni 2x8-asat, ha eljutok odáig, hogy elkezdem építeni a gépet. Bulgária mégis közelebb van, mint az USA, és jól néz ki a kártya is.

Én még ezen agyalok, hogy az egyik gépnél ahelyett, hogy vennék új alaplapot és CPU-t, inkább teszek be egy ilyen PCIE -> NVMe adaptert. [link] Szeretném, hogy meglegyen a sebesség, de nem akarok sokat költeni rá.

[ Szerkesztve ]

(#9) fatpingvin válasza inf3rno (#8) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

a vásárlás biztos nem most fog megtörténni, 180 dodó mindenestül, annyit meg most nem tudok rászánni. Mindenesetre ha bekövetkezik itt fogok róla elsőnek helyzetet jelenteni :)

egyébként ami nekem a pontot tette a gondolatmenet végére az az volt hogy mivel a mostani házamba úgyse fogok beférni, a külső frame-et nem úszom meg, viszont akkor meg már riserezni kell. Ez meg ugye alapból ezt kínálja, nem kell pluszban toldozgatni.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#10) inf3rno válasza fatpingvin (#9) üzenetére


inf3rno
veterán

Jaja, én is a pénzzel küzdök most. Legalább 125k csak a maradék hálókártya és optikai kábel. Plusz 125k a routerbe a maradék alkatrész, ha bifurkáció nélkül csinálom. Ha birfurkációval, akkor még legalább 50-et rá lehet pakolni, de érzésre lesz az 100 is. Nem lesz olcsó.

(#11) inf3rno


inf3rno
veterán

Rinyáltam egy sort az ASRock-nak miután elutasítottak, hogy hogy van ez, hogy customer grade lapokon van ilyen funkció, és mégsem adnak kártyát. Aztán úgy néz ki valahogy eszkalálták a dolgot, mert most küldtek levelet, hogy keressek másik részleget vele, hátha ott tudnak segíteni.

A taiwani cég nem írt semmit, valószínűleg ők csak nagyban játszanak viszonteladókkal.

(#12) fatpingvin válasza inf3rno (#11) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

elég abszurd ez az egész... végén kiderül hogy a bolgár cég nem véletlenül jött létre.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#13) inf3rno válasza fatpingvin (#12) üzenetére


inf3rno
veterán

Ja.

(#14) inf3rno


inf3rno
veterán

Közben írtam levelet a másik ASRock supportnak. Egyelőre semmi válasz. Talán majd jövőre ránéznek a levelekre, ha lemegy ez a karácsonyi, újévi hajtás.

(#15) fatpingvin válasza inf3rno (#14) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

kíváncsian várom a fejleményeket

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#16) fatpingvin


fatpingvin
aktív tag

Érintőlegesen kapcsolódik csak a topikhoz de aki itt nézelődik annak érdekes lehet, miket legyártanak már a vörös sárkány földjén.

nyilván a mining a kulcsszó, de tényleg érdekes cuccok vannak: expresscard-PCIe egybe breakout, MXM3.0-PCIe x1 riser board, persze Asus bifurkációs panelt is találtam, de van PCIe x4 - 8 PCIe x1 switch is, meg PCIe-U2 bifurkációs board...

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#17) inf3rno válasza fatpingvin (#16) üzenetére


inf3rno
veterán

Ezt figyeld, itt van a cpayne féle kártya Németországból 30-ért: [link] Ahogy nézem, mintha nála is leárazás lenne, mert 60 EUR csak [link], és szerintem ennél több volt jóval. Mondjuk az USA-ból a szállítás meg az áfa megduplázza. Én várok még az ASRock ajánlatára, aztán ha nem jelentkeznek, akkor megveszem valamelyiket ettől a német viszonteladótól. Azért még a szalagkábel hozzá jön ehhez. Abból sem tudom mi a jó.

[ Szerkesztve ]

(#18) fatpingvin válasza inf3rno (#17) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

hajrá, bár a 2x4-es az nem ennyi volt eddig is?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#19) inf3rno válasza fatpingvin (#18) üzenetére


inf3rno
veterán

Passz. Nekem 2x8 kell, de azt tudom, hogy az USA-ból nagyon nem érte meg. Ilyen 50 körülre jöttem ki. A 30 az már tűréshatáron belül lenne, de ugye még ott vannak a kábelek meg a túlsó végére is kell majd valami foglalat gondolom. :S Lehet jobb a bolgár, amit te csinálsz.

(#20) inf3rno


inf3rno
veterán

ASRock azt mondja, hogy ebből a listából válasszak inkább lapot: [link] mert a consumer grade lapok nem biztos, hogy kompatibilisek. Mondjuk sokra megyek a tanáccsal, amikor a kártyát nem tudom beszerezni.

(#21) fatpingvin válasza inf3rno (#20) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

imádom az ilyet amikor valaki nem a feltett kérdésre válaszol...

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#22) inf3rno válasza fatpingvin (#21) üzenetére


inf3rno
veterán

Ja visszakérdeztem, hogy a kártyát honnan tudom megvenni, mert sehol nem kapható. Szerintem felejtős ez az ASRock. Eleve nem is értem hogy ilyen tanácsot adnak, hogy a saját kártyájuk talán nem jó a saját lapjukhoz, alternatíva meg semmi. Azért majd rákérdek amikor azt mondják, hogy sehol, hogy akkor melyik ASRock riser kártyát javasolják erre a célra a consumer grade lapjaikhoz. Mondjuk lehet addig ütöm a vasat amíg a végén kiveszik ezt a featuret a lapjaikból ahelyett, hogy belátnák, hogy jó lenne riser kártyákat is gyártani hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#23) fatpingvin válasza inf3rno (#22) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

én elengedném, ugyanis valszeg a konzumer lapokban úgy vannak vele hogy rakjon bele a júzer ilyen m.2 only adapter kártyát és élvezkedjen a RAID0 tempón, értelmesebb kártyákat meg ne akarjon így csaltakoztatni. emiatt nem is fogják kivenni, szerintem úgy vannak vele hogy a konzumer lapokban legyen ez az egyetlen felhasználási terület.

végén megadod magad és kistermelői bifurkációs riser lesz belőle? :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#24) inf3rno válasza fatpingvin (#23) üzenetére


inf3rno
veterán

Ja, nagyon úgy néz ki. Bár van 50k-ért egy jó MSI ATX lap az mITX-es szopás helyett. Nehéz az élet. :D

(#25) fatpingvin válasza inf3rno (#24) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

irigylem a problémáidat :D

főleg hogy neked megoldja a helyzetet egy sima alaplap upgrade

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#26) inf3rno válasza fatpingvin (#25) üzenetére


inf3rno
veterán

Pont ez az, hogy nem akarok kompromisszumot kötni most. Kis gépet akarok.

[ Szerkesztve ]

(#27) fatpingvin válasza inf3rno (#26) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

jó ez mondjuk más. mondjuk függően a kártyák számától, egy mATX deszka egy kicsi házban is nagynak számít?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#28) inf3rno válasza fatpingvin (#27) üzenetére


inf3rno
veterán

Nem hiszek a félmegoldásokban. ;]

(#29) inf3rno válasza fatpingvin (#27) üzenetére


inf3rno
veterán

Na válaszolt az ASRock support megint valami bullshitet. Igazából magyarázatot nem írtak, csak hogy consumer grade riser kártyát nem árulnak, pont. Marad a CPayne vagy a bolgár cég, jobb ötletem nincsen. Nekem a bolgár szimpatikusabb kinézet alapján feltéve hogy tényleg működik. Majd írd meg, hogy mik a tapasztalatok velük!

(#30) fatpingvin válasza inf3rno (#29) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

Ha rendelnél akkor ne várj rám, nekem valszeg anyagi okokból kifolyólag ez nem a következő héten lesz aktuális.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#31) inf3rno válasza fatpingvin (#30) üzenetére


inf3rno
veterán

Én meg ma azon agyaltam, hogy megcsinálom inkább egy 1Gbps pfsense-es routerrel a hálózatot, hogy azon tudjak gyakorolni, a két gépet meg direktbe összekötöm optikával, és akkor a sebesség is meglesz meg gyakoroltam egy kicsit az optikai kábel szerelést is. Még így is húzós ára lesz a dolognak, de legalább megáll 100-150-ből 3-400 helyett...

[ Szerkesztve ]

(#32) fatpingvin


fatpingvin
aktív tag

kicsit felélesztem a totyikot ugyanis lassan égető aktualitássá válik számomra ez a dolog.

Azon kezdtem el gondolkodni, hogy mi lehet a leginkább pénztárcabarát, belépő szintű megvalósítása ennek a kérdésnek, és a következőre jutottam:

ebayről 12-15k környékén lehet rendelni NVMe SSD-hez való bifurkációs panelt, valamint 1500 pénz környékén vannak a m.2-PCIe x4 adapter boardok. Azon jár az agyam, hogy ugye ez PCIe 4.0 esetén nagyjából borítékolhatóan nem fog menni, viszont ha az ember lejjebb veszi az igényeit és kibékül a 3.0-val, akkor elképzelhetőnek tartom hogy egy ilyen konstrukció működhet 20e alatt.

szembeötlő probléma hogy ebben az esetben a slotok merőlegesen fognak állni az alaplapra, tehát hosszú, nagy kártya nem fog belemenni. Erre lehet esetleg áthidaló megoldás a sima slotos kiemelőpanelek helyett a laptopokhoz készített, szalagkábeles megoldások, azonban ezek, ha mind a négy végpontra kártyát szeretnél és nem NVMe SSD-t, akkor érdemes elengedni ugyanis ezek már együttes árukon kiadnak egy direkt erre a célra készített bifurkációs kártyát.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#33) inf3rno válasza fatpingvin (#32) üzenetére


inf3rno
veterán

Én még a térálláson egyáltalán nem is gondolkodtam. Valószínűleg függőleges lesz vízszintes helyett, legalábbis csak ilyeneket láttam, és logikus a kártya elforgatása a hely szűke miatt is. Az M2-re azt írják, hogy nagyon lutri, hogy működni fog e rajta bármi SSD-től eltérő dolog, pl videokártya vagy hálókártya. Nem teljesen értem, hogy miért, valami olyasmit írtak, hogy alacsony a feszültség, és gyenge a jelminőség, de már régen olvastam róla. Egy próbát mindenképp megér, ha azzal előrébb vagyunk.

Én most hegymászó cuccot raktam össze, úgyhogy nincs rá keret. Majd 1-2 hónapon belül foglalkozok ezzel is.

Egyre inkább hajlok afelé, hogy szétszedem sima 1Gbps pfsense routerre, és direkt kötöm össze a szervert és a PC-t 56Gbps-el. Ez így árban fele annyiból kijönne, bifurkáció viszont nem kell hozzá. A különbözetet el tudnám költeni a PC és a szerver felújítására, hogy ténylegesen tudjak ezzel a sebességgel a helyi hálózaton másolni.

[ Szerkesztve ]

(#34) fatpingvin válasza inf3rno (#33) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

leírtad a kulcszót, a legnagyobb fenntartásaim nekem is azzal vannak, hogy vajon mennyit romlik a jel egy ilyen konstrukcióban.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#35) inf3rno válasza fatpingvin (#34) üzenetére


inf3rno
veterán

Olvasgatni kell, hátha leírják valamelyiknél a userek, hogy mire jutottak vele. Talán bányászok használják, és ha elvisz egy videokártyát, akkor esetleg rendben lehet.

(#36) fatpingvin válasza inf3rno (#35) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

nyilván, de azért ez nem annyira mérvadó, csákányolni úgy is lehet vele, hogy BIOS-ból leveszed a slotot 2.0-ra, az nem annyira érzékeny a vezetékelésre, viszont erős tökönlövés elég sok dolognak amit bifurkációs riserbe pakolnánk (pl gyors hálókártya, SAS HBA, vidikari, etc...)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#37) inf3rno válasza fatpingvin (#36) üzenetére


inf3rno
veterán

Ja igaz.

(#38) fatpingvin válasza inf3rno (#37) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

igazából itt nem az a kérdés hogy tudsz-e vele bifurkációval működő végpontot csinálni belőle (mert azt nyilván igen), hanem az hogy ez ténylegesen ki fogja-e tudni szolgálni azt az igényt, ami miatt a bifurkációba belekezdtél. Igazávból szerintem kifejezetten érdekes kérdés, de jelen helyzetben nem annyira szeretnék 25e-t kiadni egy próba-szerencse kedvéért. Főleg hogy nem tudom mennyire lehet kudarc esetén eladni a cuccost.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#39) inf3rno válasza fatpingvin (#38) üzenetére


inf3rno
veterán

Nézni kell aprón, hogy mennyire pörögnek ezek.

(#40) PROTRON


PROTRON
őstag

Nocsak hova téved az eNber ha a mini-itx topicot olvasgatja. :D

Én elkezdtem egy munkaállomást építeni amibe majd idővel el fog kelleni a bifurkáció.
Az alaplap egy MSI X299 PRO, amihez már megvan a 10940x proci. Ezek együtt tényleg kezelik a 48 PCIe sávot, amivel annyira beharangozták az intelnél a cascade lake X szériát, hátha mentenek vele némi piacot, aztán látva a folyamatos árcsökkentést a procik terén nem jött be nekik. :D

Ugye x299 alaplapok közül ez az egyetlen aminél ki is lehet használni a 48 sávot, a többinél csak marketing, mert soha az életben nem fogsz 3 db NVME SSD-t munkaállomás felhasználásban úgy meghajtani. A raidnek sincs sok értelme ha olyan hálózatod van ahol le tudod menteni kellő rendszerességgel az adatokat, vagy az egész rendszert klónozni.

Ennél a lapnál ameddig a 4 pcie slotból csak 3-at használok (2 db x16 és 1 db x8), addig az utolsó 8 sávból 4-et megkap az elsődleges SSD és 4 pedig elveszik az éterben. De nekem szúrja a szemem hogy lopnak tőlem, hisz 4 sávot bukok.
Szal a cél majd az lesz hogy a jelenlegi 1 db gtx 1070 vidkari helyett 3 db 3xxx szériás vga, a 4. slotba meg bifurkációval 2 db x4-es eszköz.
Valszeg az egyik az elsődleges winboot nvme SSD, aztán hogy mi lesz a másik azt majd a VR meg AR jövő eldönti. :D
Gondolkodtam hangkártyán, de azok meg csak x1-esek.
Homeofficehoz meg nekem elegendő az alaplapi 2,5G LAN, a serverembe raktam külön ennek megfelelő lankártyát.

Amúgy azért 3 vga, mert elvileg nem a multi gpu halott, hanem csak az hogy ehhez külön sli vagy crossfire hid kéne, mivel mostanra már az alaplapok maguktól le tudják kezelni a pcie slotok között a VGA-k egymásközti kommunikációját.
Persze az NVLINK azért kell a legerősebb kártyánál, mert az simán gyorsabb mint a pcie gen 4.0

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#41) sutszi


sutszi
veterán

Jó ez a topik...be is jegyzem magamnak. Hamarosan jövök majd egy X399-es Asus ROG E-gaming-el, meg egy Asus Hyper M.2 SSD kártyával... :D Pár hét kérdése mire odaérek...Reméljük nem

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#42) kozika1988


kozika1988
csendes tag

hello srácok!
adott egy GIGABYTE Z590M lap, és szeretném használni az egyik pontosabban a feljebb lévő m.2 foglalatot riserként! Meg is van hozzá a kis adapter viszont a biosban nem tudom sehol sem állítani hogy pci-e legyen vagy ssd.. hogy működik ez?

(#43) fatpingvin válasza kozika1988 (#42) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

hello, szerintem kicsit eltévesztetted a topikot ugyanis a kérdésednek nincs bifurkációs vonatkozása de megpróbálok válaszolni: Ha meggyőződtél róla, hogy a kérdéses slot tud NVMe SSD-t fogadni, a következő lépés a breakout panel ellenőrzése kell hogy legyen. ha az is rendben van, akkor egy BIOS resettel célszerű kezdeni úgy hogy a kívánt konfig már össze van benne állítva. ha ezután se megy akkor én személy szerint elengedném a dolgot, nem minden BIOS van felkészülve arra hogy a m.2 slotban egy NVMe SSD-n kívül bármilyen másféle PCIe eszköz legyen. laptop alaplapokban pl jellemző hogy a SSD és a wifi kártya slotjába mást nem tudsz beletenni (illetve bele tudod tenni csak a BIOS nem fogja bevenni a device tree-be és nem inicializálja.)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#44) inf3rno válasza kozika1988 (#42) üzenetére


inf3rno
veterán

Elvileg tud NVMe-t. [link] Én azért feltenném a legfrissebb BIOS-t. [link] Ha azzal sem találod meg a PCIE - SATA váltást az M2 foglalathoz, akkor írj a Gigabyte supportnak.

[ Szerkesztve ]

(#45) fatpingvin válasza inf3rno (#44) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

gyanítom a BIOS automatikusan fel hivatott ismerni hogy mi van belebökve. ennek az tud nagy buktatója lenni, ha inicializáláskor nem simán SATA/PCIe-re kérdez rá hanem SATA/NVMe-re. a NVMe carrier protokollja nyilván PCIe de ezen is elvérezhet. ha mondjuk egy SAS HBA-t böksz bele, én nem fűznék komoly reményeket hozzá hogy fog róla bootolni :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#46) inf3rno válasza fatpingvin (#45) üzenetére


inf3rno
veterán

Én már láttam olyan lapot, amin manuálisan lehetett választani. Nem tudom, hogy volt e benne automatikus választási lehetőség. Ha rajta van a linkelt listán az SSD, akkor támogatnia kell.

(#47) fatpingvin válasza inf3rno (#46) üzenetére


fatpingvin
aktív tag

én azért is írom, mert az én deszkám (MSI Tomahawk B450) elvileg automatikusan választ. bár ezt nem tudom megerősíteni ugyanis eddig kizárólag PCIe eszközök voltak benne.

(ezt már nem teszem offba, releváns lehet)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. Ha értenék valamihez, nem a fórumon írogatnám a hülyeségeimet.

(#48) inf3rno


inf3rno
veterán

Van most aprón egy érdekes lap: Gigabyte Z490I Aorus Ultra. A manual szerint tud x8/x8-at, igaz a risert nem írják: [link] Egy i5-10400-al együtt próbálja árulni valaki, szerintem elég jó választás lehet, mert tud IGP-t az a processzor, szóval ha nem menne headless, akkor is elég egy HDMI dongle és meg van oldva. Nemrég raktam össze egy combosabb irodai gépet, amivel 4k 60Hz-et elvitte, szóval még erre is jó akár az a beépített videokártya, bár én sok hasznát nem venném. Agyalok rajta. Az ára nem rossz. Vagy ez vagy a síbakancs. Képtelen vagyok spórolni. ;]

[ Szerkesztve ]

(#49) sutszi


sutszi
veterán

No... ha már bifurkáció...
Asus X399 E-gaming. Asus Hyper M.2 Gen 4-el működött. A kártyára 2 SSD-t tettem.
BIOS-ban a megfelelő beállításokkal láthatók voltak a meghajtók.
Alaplapi RAID vezérlővel a RAID tömb is előállt. Bár a driverrel voltak makacsságok... AMD RAID drivert kellett kézzel még egyszer ráerőszakolni.
A sebesség PCIE 3.0 korlátnak megfelelően 7000MB/s-nél tetőzött...
A megnevezés és a terminológia a bioson belül azért gyártónként eltérhet...de intuitív.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#50) #25954560


#25954560
törölt tag

kicsit off, mert se nem alaplap, se nem riser kartya vagy kabel :)

lett egy Intel E810-2CQDA2 kartyam kolcsonbe. eddig ennek a kistesojaval dolgoztam, volt is meglepi.

begyugom, aszongya egy portos. aaaaa, mondok engem nem versz aaaat, EPCT az en baratom, majd jol atkonfigurallak. hat fraszt! :D
akkor nezegessuk meg egy kicsit a leirast. nem vicceltek:
"The Intel® Ethernet Network Adapter E810-2CQDA2 delivers up to 200Gbps of total bandwidth in systems1 that are PCIe 4.0 compliant. Each QSFP28 port supports up to 100Gbps, providing the functionality and throughput of two 100Gbps adapters in a single bifurcated PCIe 4.0 x16 slot."

megerkeztunk. szoval mint a jo oreg RedRockCanyon-nak, ennek is szet kell valasztgatni a pcie szlotot. azt hittem ez mar kiment a divatbol :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.