Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-Shadow-
aktív tag
válasz
asthring
üzenetére
Na, ebben és sem voltam biztos, de itt el lehet olvasni. Tényleg a kisfilmes értékre van meghatározva, tehát napfényes körülmények közt 300mm-en (2-es szorzó miatt) 1/600 jön ki záridőnek. Ha nagyon stabil a kezed, akkor stabival, így telénél 2 max 3 fényértékkel kevesebbet is meg lehet tartani.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
asthring
üzenetére
hmm..Köszi.
Igazából a Foveon még nincsen kiforrva rendesen, ennyi a bökkenő..
De.. A Sigma SD1-et amit 46MP-es szenzorral szerelnek (ami valójában ugye 15MP) jönni fog majd valamikor, már réges-régen itt kellene lennie.. Én csak ebből kifolyólag gondoltam, hogy hátha..
Közben persze tudom, hogy nem így lesz csak elmélkedem 
Arról nem is beszélve hogy az egy másik rendszer szenzora, más mérettel. stb..
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
Bocs, hogy beleböfögök, azt jó látni, hogy mindkét oldalt ismered személyesen.
A canon mint rendszer mellett szerintem a legjobb érv a 70-200 F4L és pont ez az az obi, ami miatt racionálisabb ezt a rendszert választani a nikonnal szemben (ott ugye csak a 2,8-as fényerővel van a 70-200 horror áron).
Másrészt biztosan "márkasznobnak" fogsz tartani, de én nem vennék 3rd party obi-t egy félprofi vázra (canon 7d, vagy nikon d300s), de egy szinttel lejjebb se (60d és d7000). Mondhatom azt is, ha végre van egy jó váz, akkor pont a rendszer igazi minőségi előnyét szúrjam el egy gyengébb obival?
A gond az alap zoomokkal van. Átfogásban van alternatívája egy ZD 12-60-nak is, de mindkét nagynál azok az obik egy kategóriával alacsonyabb szegmensbe tartozó obik (c 15-85 és n 16-85) és annak megfelelően 1FÉ-el gyengébbek, vagy nevén is szólíthatjuk sötétek.Ennek ellenére nagyon vonzónak tartom mind a c és az n rendszert is, de azok se tökéletesek és részemről a 3rd party cuccokkal való érvelés engem nem hat meg, mások a szempontok.
Szerintem nem kell sok száz obi választék elég, ha az a 2-3 obi létezik, ami nekem kell. -
Messer22
senior tag
válasz
asthring
üzenetére
HI
Nem soroltalak oda, mert akkor nem is lennél itt ebben a topicban, nem?
14-54-ből 2 van, I és II. a régebbi 70-80 között megy, annyiért 17-85 van max, amit az IS-es kitobi is körberöhög 25e-ért használtba. Az új drágább, de nem muszáj itthon venni

tesztek és hardcore C-sek alapján a canon 70-300 IS USM alatt minden más hasonló obi elvérzik, ott az 55-250 IS a legjobb alternatíva, többért Meg az 70-200F4L. -
-
Messer22
senior tag
válasz
asthring
üzenetére
HI
mindenkinek más jön, be és ez így van jól

Azt nem értem, hogyha kicsivel többért van (70-80 körül van 14-54) szuper jó obi, akkor minek vegyek 2-3 olcsó, de kétes minőségű darabot,miért ezt hozzák fel a canikonosok
1100D ? tegnap az MM-be, nagyon gyenge építés, csúszós műanyag. -
Messer22
senior tag
válasz
asthring
üzenetére
HI
Lehet
Volt canon rendszerem is a 4/3 mellett, de nem jött be. a 18-55IS optikailag nem jobb a 14-42-től, a sokkal drágább 17-85 még az előzőhöz képest is gyenge. a 40-150 zuikók se gyengék a konkurenciához képest.
A 70-200F4L nem hozza az swd nélküli 50-200 szintjét.vázak: az oly vázak építése egész jó, ellenben a canon 350D-1100D széria a kindertojás minőségét hozza.
Feljebb már más a helyzet, de az 520 szintje volt a kérdés.
-
-Shadow-
aktív tag
válasz
asthring
üzenetére
Nekem ilyenkor mindig egyik tanárom mondata ugrik be a fotósuliból: - Nem feltétlen a jobb technikára kell vágyakozni, hanem abból kell kihozni a maximumot ami van. -
Vannak olyan területek ahol igen is sokat számít a technika, de szinte mindennel lehet maradandót alkotni. -
deanka2
csendes tag
válasz
asthring
üzenetére
Dehogy
csak szeretek érveket ütköztetni, már ha van mivel...
Az nem lehet, hogy nem a dinamika tartomány különbözősége miatt tetszik jobban a fotó? Amúgy nem jobb, pl: az E3 9 EV, a 5DII 8,4 EV e-620 9,2, ettől még nem állítanám, hogy jobb gép a 620, mint az 5d.
Remélem nem ördögtől való dolog elismerni, ha tévedtél, és az érveid szubjektívek. Ettől persze még Canon rulez
-
deanka2
csendes tag
válasz
asthring
üzenetére
Értem, tehát ha az oly gépek dinamikatartománya kb az aps-c gépek szintjén van, akkor nosza hasonlítsuk egy kb 8x annyiba kerülő FF érzékelős géphez? Jó válasz, köszönöm.
Nem hiszem, hogy mindenáron győzni kéne ebben a vitában vkinek, elég ha elismered, hogy a dinamika tartományuk nem jelentősen kisebb, sőt... mint a hasonló kategóriájú aps-c szenzoros gépeké.Ennyi mindössze.
Az öddé II meg sehol nincs a hasselbladhoz...- de ugye ezt nem kérdezted
A szubjektív véleményről/használatról meg annyit, hogy 550-et párhuzamosan használtam e 500-al, és szubjektíve az 550 képei szarabbak voltak. Na erre a "döntő" érvre mit mondasz
? Pedig ugye újabb, fejlettebb drágább, gyorsabb...stb.- magyarul jobb gép. -
deanka2
csendes tag
válasz
asthring
üzenetére
A dpreview-en vannak dinamika összehasonlítások, hát sztem aki a kompaktok fölé csak picivel teszi az olyt, az vak... minimális dinamika különbség van az aps-c érzékelőjű gépekhez képest, különösen az e-3, e-30, e 620 ... estében. nézd már meg alaposabban. Egy dologban jobbak-valamivel a dinamikát tekintve- a világos részek később égnek ki. De nem nagyságrendbeli a difi.
-
nesa
veterán
válasz
asthring
üzenetére
Az jo hogy probalkozol mindenkepp folytasd ,de a fenyek tekinteteben komoly lepesekre van szukseg mert igy mindig kommersz marad ,ugyan boven meguti az atlagot de kommersz.
Jatekos
Gondolom mint E510 nel.
Menu gomb + 2. menusor+ AE BKT be es PL +- 1EV vagy amit bealitasz neki.
-
Messer22
senior tag
válasz
asthring
üzenetére
HI
az ember fotózáshoz nem igen értek..de néhány észrevétel:
m42-es vagy hasonló régi obival próbálkozz F1.4 vagy F1.8 fényerőn a szűkebb dof miatt, valamiféle sejtelmesebb fényeket kéne összehozni (világítás kérdése) és valami retus progi vagy szelektív zajszűrés a modell bőrére..
mondjuk külső vaku, cto (melegebb fényt ad) fóliával, zsinóros vagy rádiós kioldással. -
-Shadow-
aktív tag
válasz
asthring
üzenetére
Sajna itt jönnek elő azok a problémák amiket írtál. Mármint az állandó fényű megvilágításnál. Sok mindenre jó, csak mozgó "célpontnál" igen problémás, mert nincs semmi, ami kimerevítse a mozgást. Pedig az lenne az üdvözítő megoldás, főleg ha mélységélességet is szeretnél.
-
nesa
veterán
válasz
asthring
üzenetére
Probald alvanyrol ha birod es ne 20mm en.
Dim Light Beauty 11 :nekem ez bejon
csak probald ujra mert olyan mintha felkaru lenne. -
2ning
tag
-
nesa
veterán
válasz
asthring
üzenetére
14 es 42 mm en is kort rajzol annyira vignettal , a vignetalas 25mm a legkissebb de ott nembirsz latvanyossan jobb eredmenyt elerni mintha siman kitekered 42 ig.
De ha nemzavar a vignetta 42mm-en is hasznalhato.Ez PL 42mm keszult nyivan ugy kell fotozni hogy kibird vagni, ez a virag kb 3mm magas.
-
-
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
AF tracking, 7fps srozat, 1080p video, állandó iso kijelzés a felső státusz lcd-n, nagyobb dinamika a csúcsfényeknél (ezt remélem, hogy tényleg hozza), 4 custom mód az e3-ban lévő 2 helyett.
Lényegében amit az árkategóriában a többi váz tud.
Ellenben felőlem nyugodtan kihagyhatták volna belőle a "művészi" szűrőket. Ez pro gépnél ez most komolyan, ki a fenét érdekel? Ezt elég lenne, ha az Oly master raw konverziónál megcsinálná. Nem tudom, hogy gondolta az Oly, de egy olyan vázba ilyet tenni ahol eleve csak PASM módok vannak?! Ennyi erővel e téma módok is elfértek volna, azok is csak arra vannak, hogy kerülgesse őket az ember.Azért jó váz ez csak talán túlhergeltük magunkat a várakozásokkal.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
Ezek családi, dokumentatív jellegű képek napsütésben. Se a mélységélességet, se a vakut nem használta kreatívan (az asztal alatti kutyaportét nem sorolnám oda, se a 14mm-en meglőtt porté perspektíva gondokkal küzdő aránytalanságát).
Ezek után a képek sorsa az lett, hogy feltette picassawebre 1024x768-ban. Jobb napokon talán lesz belőle 10x15-ös kép, ha nagyon igényes, akkor megkockáztat 13x18-as méretet. Az 1024-ben mutogatásban hol jönnek ki a nála járt e520 előnyei?Ha megnyugtat akkor szerzek kölcsön egy 10Mp-es kompaktot csinálok vele napsütésben egy családi fotót, amit leméretezek 500x375-be és büszkén mutogatom milyen éles, színes a kép.
Nem akarok senkit lebeszélni a dslr-ről, se a kompaktról, de attól, hogy valaki az általánostól jobban érdeklődik a fényképezés iránt, attól még nem biztos, hogy a rokona, barátja is boldog lesz egy nagyobb bonyolultabb géppel. Mások meg majd örülnek amikor az apróhirdetések között feltűnnek az 500 expóval eladó xy dslr kihasználatlanság miatt című hirdetések.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
Hogy szép legyen a csillag forma az obin is múlik. Egyrészt egy több lamellás blende esetén már más az eredmény, valamint nem mindegy a lamellák formája se. A lencséken pedig az múlik, hogy a csillagok szélén lesz-e CA vagy sem, tehát nem mindegy hogyan teljesít az obi ellenfényben. Ilyet amúgy nyugodtan lehet F16-os is próbálni.
-
nesa
veterán
-
-
Mercutio_
félisten
-
-
aldebaran
addikt
válasz
asthring
üzenetére
Szerintem az adatok a jpg-re vonatkoznak hivatalosan. (cáfoljon meg valaki aki szerint nem, mert nem biztos)
Én is észrevettem, hogy azok a képek amik megvannak raw-ban és jpg-ben, a rawnál oldalt még több pixel van, mint a jpgben. Azt hittem, ez így természetes. (ne feledjétek, nekem ez az első gépem és a fenti kép az első próbám...
) -
Degeczi
nagyúr
válasz
asthring
üzenetére
odáig rendben van, h az érzékelő pixelszáma és a kamera névleg fölbontása nem egyezik meg, mert a szélső cellák kalibrációs célokat szolgálnak - de azok így a képalkotásban nem is vehetnek részt
meglepő lenne tehát, ha más programmal tényleg lényegesen több (mert pár pixel eltérés még OK, de 60-70 már nagyon sok, bő 2%-a az adott fölbontásnak) információ lenne leszedhető - ennyit csak nem hagyna ki a gyártó, ha onnan még hasznos adat nyerhető ki
ez még az optikai kereső lefedettségét is erősen befolyásolná: pl nem 95%, hanem mondjuk 92%?szóval érdekes, szerintem próbáld ki, tényleg nyerhető-e ki annyival nagyobb kép, vagy csak a teljes érzékelő-pixelszámot írja ki, de nem fogja fölhasználni
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
Ha a kép elkészült, akkor annak adati már a fájlban feljegyzésre kerültek. Tehát a kép auto gradiation beállítással készült. Viszont mivel raw-ban dolgoztál, ezért ennek csak abban van jelentősége, hogy megnyitáskor ezt az alapértéket hozza fel.
A már egyszer feldolgozott raw fájlok kezelése programonként eltér. pl: az ACR a feldolgozott raw mellé elmenti a te beállításaidat egy xml fájlban, így ha újra megnyitod az raw fájlt, akkor ott a már utolsó beállítás jön be és azon tudsz tovább dolgozni és új jpg-et előhívni belőle.A sötét részek azért zajosodnak az auto gradiation esetén, mert ott felhúzásra kerül a kép, ilyen esetben akár 3-4 FÉ többlet fényt is rárakhat a gép.
Próbáld ki, hogy van egy helyesen exponált képed, amin vannak sötét részletek (lehet az akár iso 100, vagy 200-al készült is) és ha felhúzod 4 FÉ-el akkor bizony a kivilágosított sötét részeken ott lesz a zaj. Persze ez a felhúzás az egész képet elrontja főleg a világos részeket, ezért az auto gradiation jóval kifinomultabb megoldás. Legjobban talán a shadows/highlight PS funkcióra tudom hasonlítani, csak ott finoman állítható, hogy mennyire akarod felhúzni a sötétebb részeket, vagy visszatolni a csúcsfényeket. Ilyen utólagos algoritmusok miatt célszerűbb normal gradiation használata. Raw esetében pedig ott van a fill light és a recovery, ami szintén finoman állítható az ízlésed szerint.A custom reset settings mellett azért nézd meg, hogy nincs-e valami gép kikapcsolásakor automatikus reset funkció engedélyezve, mert az is alaphelyzetbe rakhatja a gradiation-t.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
asthring
üzenetére
Nem egészen értem, hogy most az a bajod, hogy működik az auto gradiation, vagy az, hogy nem?
A funkció nem változtat az iso beállításokon, sőt nagyobb erősítést se használ a gép, egyszerűen a kép gradiációs görbéjét úgy módosítja a gép, hogy a sötét részek gradiációját növeli, esetleg a csúcsfényekből meg visszavesz. Ezzel növeli a kép dinamikáját.Ha a gradiation normál, az azt jelenti, hogy nem nyúl bele a görbébe a gép, tehát egy normális (ha így jobban tetszik lineáris) gradiációs görbét kapsz, így a sötét részeken nem látsz zajt se.
A low és high gradiation talán egyértelmű hogyan módosítja a a görbét.A gépednek PASM módban meg kell jegyeznie a normal vagy auto értéket, ha auto, vagy témamódban használod a gépet, akkor valószínűleg ki/bekapcs illetve más módba való kapcsolásból visszatérés esetén a témamódhoz tartozó alap érték fog megjelenni és az utolsó beállításod elvész, míg PASM módokban mindig a te beállításaid maradnak meg.
Ha van olyan a menüben, hogy kikapcsoláskor resetelje a gépet azt kapcsold ki. Valamint ha van néhány általad preferált menü és gép beállítás, akkor azok beállítása után célszerű a custom reset settings közé elmenteni, így ha sok mindent elállítottál a gépen és időt akarsz spórolni nincs más dolgod csak kérni egy custom resetet, amivel az elmentett állásodat visszakapod. Ilyenből elvileg 2 független memória is van a gépedben.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Spórolós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elite X2 1013 G3 - i7-8650U I 16GB I 512SSD I 13" 3K Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bontatlan iPhone 16 Pro (128 GB) (rendelhető)
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

De.. A Sigma SD1-et amit 46MP-es szenzorral szerelnek (ami valójában ugye 15MP) jönni fog majd valamikor, már réges-régen itt kellene lennie.. Én csak ebből kifolyólag gondoltam, hogy hátha..

Összességében elégedett vagyok a dinamikával..

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)