Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31635) chros válasza krx21 (#31586) üzenetére


chros
őstag

"A szabványok a kezelt dinamika tartományokat említik. A képernyő általános fényereje környezet és egyén függő."

Janos kivaloan leirta a technikai hatteret a dolognak, en csak kisse jobban erthetove szeretnem tenni.

Amit irsz, az az elmult 70-90 ev (! :) ) CRT idoszakara igaz: ez volt a gamma feladata, hogy a kornyezetet is szamitasba vegye (a kijelzo black level-jevel egyetemben). Ezert nevezheto relativnak. Mindezt jol is hozza, de vannak problemai is, foleg, ha nagy fenyerore kepes a kijelzo.

Ezen szerettek volna valtoztatni a PQ-val, s (sajnos vagy nem) abszolut-ra alkottak meg (HLG kicsit mas, az szamitasba veszi a kijelzo gamma-jat is).
Ez azt is jelenti, hogy nem veszi figyelembe a kornyezetet: sotet kornyezetbe terveztek. ( (#31588) junior19 linkjebol jol latszik ez.) Azaz verofenyes napsutesben a kertben "nem lesz ugyanaz az elmeny", mint egy vilagitas nelkuli feketere festett falakkal rendelkezo szobaban. :) Mert nincs semmilyen beallitasi lehetoseg, amivel "korrigalni" lehetne.

LG-n a DV-nek van ugyan Cinema Home preset-je (amit nappali fenynel is jol lehet hasznalni), de itt is csak 2 allitasi lehetosegrol beszelunk.

De ne ertsuk felre egymast: mikor azt modjuk, hogy HDR10 eseten az oled feny 100-as beallitassal megfelelo, attol meg valaki hasznalhatja 50-en (ha 100-as fizikai fajdalmat okoz :) ), de nem lesz "korrekt" a megjelenitett kep. S ezzel nincs is baj, mindaddig, amig masokat nem akarunk meggyozni errol (foleg ujakat).
Ez olyan, mint a Truemotion: 23/24p-s tartalomnal annak kikapcsolva van a helye, de ettol meg be lehet azt kapcsolni (ha valaki ahhoz szokott hozza), csak nem lesz tole jobb a kep. :)

(#31591) krx21 : "Ha megnézünk egy HDR teszt képet, akkor azt akarod mondani, hogy nem 100-as oledfény esetén részletvesztés van???"

Nem feltetlenul reszletvesztes, hanem mashogy fog kinezni, mint ahogy megalmodtak.
Probald ki: allits meg egy tartalmat, s vedd le az oled fenyt pl 50-re, s latni fogod, hogy mas lesz az "elmeny", kevesebb "punch", mivel a dinamika tartomany le van szabalyozva:
es epp ez a dinamika tartomany teszi lehetove, hogy a PQ az emberi szem mukodeset probalja meg utanozni, azzal, hogy a minel nagyobb kontrasztnak koszonhetoen, joval elesebbnek tunjon a kep, mint ami valojaban! :)

Akit erdekel a dolog, van 5 remek bejegyzes mysterybox-on : HDR video part 1-5 (a lap aljan), ahol ertheto formaban probaljak elmagyarazni a jelenlegi HDR mikentjet :)
Es itt egy pdf dia-bemutato HDR-rol (torteneti attekintessel es sok mas erdekesseggel).

(#31590) janos666 : "tuti hogy van sok hulladék HDR anyag (főleg hogy még viszonylag új dolog), ahol akár jobb az SDR kiadás."

En sokat neztem az elmult fel evben (es elotte is madvr-rel SDR-ban), de igazabol csak 1-re (!) emlekszem (Swamp Thing), ami nem volt szep, minden mas gyonyoru volt (meg az agyontomoritett web-dl-ek is).

Ja, Janos, es amit a multkor emlitettem madvr hibakent (19. WB pont), az valszeg LG hiba lesz! megint ... :)

(#31624) janos666 : koszi a ccss-t!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.