Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31024) mtibee2


mtibee2
tag

Sziasztok!

Tegnap üzemeltem be egy új wifis fogyasztásmérőt, hogy megtudjam, hova folyik el az a rohadt sok áram, amit fogyasztok, több meglepetés is ért, de itt most csak az LG OLED55B7V típusú TV-m mért adatait szeretném közölni, nagyon tanulságosak. Nem is szaporítom tovább a szót, itt vannak az adatok:

Teljes képernyős fekete: 58 W;
Teljes képernyős kék: 225 W;
Teljes képernyős zöld: 273 W;
Teljes képernyős piros: 312 W;
Teljes képernyős fehér: 200 W, thx ABL;
Teljes színskála: 298 W.

Tipikus fogyasztás 4K HDR Youtube videók alatt: 220 W, de nagyon szórt a képtartalomnak megfelelően, pl. egy éjszakai beltéri jelenetnél 120 W is volt, de egy verőfényes napsütéses jelenetnél mértem 280 W-ot is. Néztem néhány intenzívebben mozgó zenei videót is Full HD-ben, illetve TV-adást SD-ben, de jelentős eltérést nem tapasztaltam a fogyasztásban, a processzor tehát nem igazán befolyásolta az eredeményeket.

Ami még érdekes, az az ABL, merthogy a mért adatok alapján feleslegesen túlbuzgó, ugyanis 200 W-ra veszi vissza a fogyasztást úgy, hogyha pl. teljes képernyős piros van, akkor 312 W-ot is megeszik a TV. Szóval ezt inkább csak bosszantásnak gondolom, mint szükséges, és hasznos húzásnak.

A másik, hogy az LG úgy hirdeti a TV-t, hogy az 112 W-ot fogyaszt átlagban (max. 170 W), ami kb. a lehetetlen kategória, hacsak nem állandóan éjszakai felvételeket nézegetsz rajta, vagy nem 20%-os fényerőn használod...
Megjegyzés 1: a TV kikapcsolt állapotában nem tudtam mérni a fogyasztást, mivel még néhány eszköz lóg azon kívül a fogyasztásmérőn. (PC, modem, router, nyomtató, mobil töltő, hangrendszer, stb.) A mérési bizonytalanság ezzel együtt is kb. ±2 W, ekkora különbségek voltak a mérési eredmények között a többszöri ismétlések után. (Természetesen a többi eszköz fogyasztását kivontam a végeredményből.)
Megjegyzés 2: a tesztábrákat HDMI-n keresztül küldtem át PC-ről, azokat mértem.
Megjegyzés 3: a Youtube videós tesztelést kikapcsolt PC mellett végeztem, és a TV saját lejátszóját használtam, így születtek a fenti adatok.
Megjegyzés 4: a készüléket tesztábrák segítségével "kalibráltam" manuálisan, ettől jelentősen eltérő értékek is kijöhetnek egy hivatalos kalibrációval, vagy más beállításokkal.

Nyilván ez nem egy laboratóriumi mérés, kérem, ennek megfelelően kezelni!

Ha valakinek konkrét kérdése van, tegye fel nyugodtan!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.