- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor #15497 üzenetére
Regebben vt Mahle az enyemben is. Kar, hogy igy elsilanyulnak.
-
Firstaye
tag
2 éves Mahle olajszűrő, rozsdás picit.
Kínai.
Kilométer max 5e lehetett benne, le lett téve a kocsi. -
Qru
MODERÁTOR
Who Approved This and Why Is It Still Being Made? Wet Belt aka Belt in Oil Engines
Jo kis vidi az olajban futo szijjakrol. -
grizlisandor
veterán
Láncos vezérlésű motor, én a gyárilag megengedett legalacsonyabb viszkozitású olajat önteném bele, ami ha jól látom a Castrol EDGE 0W-30 API SP, OV 040 1547 - G30.
-
AIex
tag
válasz
grizlisandor #15469 üzenetére
Köszi !
Az első vagy második találaton pont 0,5L-es volt, figyelmetlen voltam,
@Ummon
Az enyémnek bronzból vannak a hajtókarjai, sajnos akkor kiesett a GL5@Qru
Nyílván azért futok ennyi kört, mert szeretném hibamentesen használni, javítani drága, újat venni horror.
Sajnos ahogy nézem egyfokozatú 80W oljaból csak ásványi alapú van. -
d4d
aktív tag
Opel Insignia 2012, 1.4 turbo (103kW) motorkód: A14NET
Mivel volt dolgom opellel a közelmúltban, így most is ezt az olajat választanám. Vélemény, egyéb tipp?
Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 (pdf)
API SP, Dexos 1 Gen 3, OV 040 1547 - G30 -
d4d
aktív tag
Ázsiai piacokon már kint van, api sq, gf7a
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor legyen szakmai kérdés is:
Érdemes Motul Gear300 helyett Motul Gear300 LS-t vennem?
Polgári használatra lesz, szóval egyelőre a nem fele hajlok... -
Höh... ez még mindig egyszerűbb. Levegőszűrő patentos, olajszűrő fent, klisésen akár nadrágszíjjal is le lehet szedni. Pollenszűrő alapos takarítással már egy 15 perces művelet.
-
troll81
addikt
sziasztok [link] ezt néztem ford s max 2007 2.5 t be a kormány műbe. nincs tapasztalat ezzel az olajjal. vélemény?
-
d4d
aktív tag
válasz
ParmaBoy #15475 üzenetére
Nekem már az is "nehéz", ha alul bontani kell a takarólemezt az olaj leeresztéshez vagy hogy a szűrőhöz hozzáférj.
Izzócserével kapcsolatban eddig egy Volvo V50-es volt a világbajnok számomra. Két sátor leszúró vashoz hasonlító fém akármi fogja a lámpákat kihúzod és jön a komplett lámpatest is kifele. Ha kéznél vannak az izzók, szerintem két percnél nem tart tovább kicserélni minden izzót, mindkét lámpában, "szereléssel" együtt. Látszik hogy vki pl belegondolt abba, mi van ha éjszaka útközben van szükség ilyesmire, ahol nem biztos hogy van idő v lehetőség a negyed elejet lebontani az autónak egy izzócseréhez. -
tboldi
nagyúr
válasz
ParmaBoy #15475 üzenetére
+1
Olaj és szűrőcsere szempontjából a Honda Jazz is rettentő egyszerű, de ha izzót kell cserélni, már más a helyzet.
A flottánkból meg a MiTót nevezném a legnehezebbnek, de megfelelő szerszámokkal az sem vészes, csak mindig elfelejtek ilyet venni az olajszűrő kupakjához, mikor a helyi barkácsboltban járok.
-
ParmaBoy
tag
Egy csomo autonal konnyu amugy. Ami hirtelen eszembe jut az a 2013-19 kozotti 3-as mazda, 2.0 skyG. Legszuro hasonlo, mint a swiftnel, 1perc, pollenszuro szinten ket mozdulat (kesztyutarto kibillent es ki is lehet huzni), olajszuro is jo helyen, nem betetes, sima ratekeros.
Nincs feltetlenul osszefugges az eletkor es a szerelhetoseg kozott szvsz. -
d4d
aktív tag
válasz
ParmaBoy #15473 üzenetére
Megmondom hol egyszerű még cserélni, pedig az már "mai" autó ehhez képest. 12-es octavia volt nemrég nálunk olajcserén. Nem csak a légszűrő cseréje, de a komplett olajcsere gyerekjáték, még annak is aki igazi műszaki antitálentum. Nagyon könnyen felülről lehet hozzáférni az olajszűrőjéhez is, nincs semmi útban, nem szűkös a hely, legszűrőházat talán négy csavar fogja, az egy kellemes meglepetés volt ilyen szempontból.
2016os diesel swiftnél az üzemanyagszűrő cseréjéhez le kellett bontani a komplett szélvédő előtti részt ablaktörlők, műanyagok, de még a komputert is ki kellett szedni, ott volt vhol mögötte lent a szűrő... az öreg swiftnél hátul, alul, a bal hátsó kerék mellett van vhol az üzemanyagszűrő, kb 47 másodpercig tart kicserélni.. -
d4d
aktív tag
Jövőhéten elvileg meglesz a csere, ma jött meg a légszűrő. Remélem ezt nem szívja be a 39kW.
-
d4d
aktív tag
Kauffernél várakoztam, mögöttem lévő fickóval elkezdtem beszélgetni, volt a környezetében egy 5 literes szívó V8 Lexus IS-F, azt mondja egyszer odaléptek neki úgy igazán, majd egyszer csak felvillant a check engine lámpa, megállt a móka. Kiderült, hogy vmi "noname", Unixtól származó légszűrő volt, benne amit beszívott a motor.
-
AIex
tag
válasz
grizlisandor #15464 üzenetére
grizlisandor & Qru
Köszönöm a segítséget,
LIQUI MOLY GL4 1020 sajnos csak 0.5l-es van, nekem pedig 6-8dl kell,
Alábbi termékeket találtam, mint helyettesítő, mivel 2 flakon ára fedezi őket :
Ásványi vonalon :
Motul TRANSOIL 10W-30, elméletileg mehet 80W olajat igénylő hajtóműbe, GL4-es specifikácóval
Liqui Moly Hypoid Getriebeöl, 80W viszont GL5, aminek magasabb az EP értéke, nem tudom, ebből származna-e bármilyen hátrány,
Sintetikus vonalon :
RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80 - Gl4
Mehet bele több fokozatú olaj, vagy célszerű egy fokozatúnál maradni ?
-
AIex
tag
Sziasztok !
Lehet egyszer már kérdeztem itt, viszont akkor nem jutottam előrébb, így most megpróbálnám újra,
Adott egy magasnyomású mosó, aminek a sűrítőrésze olajban fut, illetve a felépítése is hasonló egy belsőégésű motorhoz,
Mivel az olaj állásban is degradálódik, szeretném lecserélni, a gyártó, az adott táblázatban szereplő olajakat adja meg :
Alapvetően egyfokozatú (ha jól írom) 80W hajtóműolajat, vagy UTTO olajat ajánl hozzá, amikkel a probléma, hogy jellemzően 20L kannákban értékesítik az eszközbe pedig 6-8dl kell,Kérdésem az lenne, hogy a felsorolt 80W hajtőmű olaj, kiváltható-e, más márka 80W hajtómű olajával, illetve többfokozatú (ha jól írom) 75-80W hajtómű olajjal kiváltható-e.
Továbbá ajánl még 15W40 olajat is, ezek hagyományos motorolajnak tűnnek, szerintetek ez lenne jobb választás, vagy a hajtóműolaj ?
-
Ti a gyúlékony dolgokat otthon hol tároljátok? Félig meddig idevág a motorolaj is. Féktisztító, rozsdaoldó, meg ilyen nagyon gyúlékony dolgok érdekelnének, hogy mibe érdemes őket pakolni?
-
Öntsünk jaffát a Corollába!
https://youtube.com/shorts/lqibnTnz2WQ?si=MiexlZd_68uEXdP3 -
A.Winston
tag
Igen, ezek eleg huzosak mikor en is kerdeztem. Viszont sok ceg csinal am ilyesmit sajat maganak is, amit nem reklamoznak szolgaltataskent.
En melo kapcsan sok cegnel forgok es az egyik nagygepuzemeltetessel foglalkozonal rakerdeztem, csinalnak-e ilyesmit es lam lam igen, meg vegulis lehet rendelni is. Maganszemelykent kb 20as per elemzes.
Most ceget nem irnek, de erdemes szerintem beprobalkozni ilyen helyen. Eleg ha teszteredmenyt megkapod, abbol mar nemi olvasgatassal el lehet donteni van-e valamivel para.Hogy olcso-e relativ szerintem. Mivel en magamnak cserelem folyadekokat meg sok mast, ugy vagyok vele hogy belefer a jobb cuccok mellett. Illetve hamarabb latszik ha valamivel problema lehet.
-
grizlisandor
veterán
ST22 Lacika videóban volt a Total Energy is vállal ilyet.
-
grizlisandor
veterán
Darkfly-os srácok videójában láttam, hogy öntötték valamibe, mondjuk ők Zsu partnerek úgy meg könnyű.
Szerintem motorolajban tudja a kötelezőt, attól nem félnék.
Szűrőkben nem tudni, hogy saját gyáruk van vagy gyárttatják valahol. Saját autómhoz nem találtam se Kauffernél, se Kovácsautónál, pedig mindketten hivatalos forgalmazói a márkának.
-
Bocsánat, ezt még leírom, hogy pontosítsak, mert szerintem félreérthető volt, amit írtam.
Pest megyében lakom, nem Debrecen mellett, úgy értettem, hogy "ide építik az akkugyárat", mint ide az ország területére, mert amúgy máshol is baj van a vízzel, pl. Duna-Tisza köze, Homokhátság. Egyre több embertől hallom, hogy nincs víz a fúrott kútban.
Témára visszatérve Magyarországon foglalkoznak-e olyasmivel, hogy motorolaj bevizsgálás? Blokkból vennék mintát bevizsgáltatni, hogy találnak-e benne, valami oda nem illő dolgot, pl. szilícium?
-
norrberth
addikt
Egyet értek!
Sose volt normális az emberiség, az a durva ezek az olajlobbi cégek, már akkor tudták mi lesz ennek a következménye, de a kutyát se érdekelte.
Csomó szabadalmat eltűntettek ami ellenük szólt.
Mikor sétálok haza, minden kertesháznál locsolják a tonna füvet meg virágokat.
Az unokája meg majd szomjan hal, pocsékolunk ez biztos.
Én azt figyeltem meg 25 év alatt durván elfajultak a dolgok, ellehet kint pusztulni, úgy értem nem 50-100 év telt el, és még ez se olyan nagy idő.
Mi lesz itt...
De egyébként szarik itt mindenki mindenbe, csak mi hisszük azt hogy ezek a javunkat akarják.
Csakis 1 valami számít pénz pénz pénz.
Itt is ahol én lakom, Zeiss 6 éven keresztül tolta be a vegyianyagot a talajvízbe!
Benne voltak páran, és a kamion sofőr is. 1 fuvaron több milliót kaszáltak.
És ez úgy derült ki, utcánkba fúrattak kutat pont azon a talajrétegen volt a krémje, bevizsgáltatta, azonnal kijöttek a vizügyesek.
Annyire szennyezett volt a víz.
És ezzel locsolta mindenki a zöldséget a kertben, velem az élén.
Ezért nem jó gyárak közelében lakni....
Akksi gyárak se kutyák, ott dolgozók tudnának mesélni biztos. -
válasz
norrberth #15443 üzenetére
Majd leköltözünk a föld alá, mint a hobbitok meg a törpök, mert ezt az UV sugárzást meg hőt már a bantuk bőre se bírja. A földfelszínen meg hűtőfolyadékot keringető szkafanderben, vagy a Dűne könyvekből ismert cirkoruhában mászkálunk. Vicc az egész és most lehet csak az ördögöt festem a falra, de amúgy totál hülye az emberiség.
Meg Debrecent körbe építik Akkumulátor gyárakkal.
Az is kell, mint sz*r a zsebbe, főleg, hogy szárad ki meg sivatagosodik el az ország. Én nem emlékszem rá, hogy itt a környéken mikor jött fel utoljára a talajvíz. És ide építik az akkugyárat.
-
norrberth
addikt
Megjött az ózongenerátorhoz a Habotest HT682
Aliról 3500Ft volt, 8 nap alatt befutott. -
norrberth
addikt
Itt a bizonyíték hogy nem bassza szét a motort a vastagabb olaj
2016 os kép.
11 éven keresztül kapta a 10W40 olajat.
Azóta eltelt 14 év és 5W40 olajból fél decit se eszik.
És régebben rengeteget mentem télen is.
Ami azt jelenti túl van lihegve ez a téma. 🫤 -
Más. Olajszűrőknél vannak olyan típusok, ahol a szűrő tetején van egy kis műanyag szelep, ami elvileg segít abban, hogy az olaj lassabban csorogjon vissza az olajszűrőházból a teknőbe. Neki a másik Toyotájában volt olyan, hogy a szűrő tetején az a pici műanyag letört és dugulást okozott, feldobta a motor az olajnyomáslámpát. Szűrőcserét követően megszűnt a hiba.
Szóval nem árt az óvatosság az ilyen típusú szűrőkkel.
-
Valami rémlik nekem is, illetve a kollégámnak is ilyen autója van. 5W30-as Eneost raktak neki bele, mert a szerelő szerint az való bele. Nekem úgy rémlik pedig, hogy valami vékonyabb olajat kéne bele rakni. Nem tudod pontosan, hogy melyiket?
Szerk.: az egy Toyota Yaris 1.33-as motorral, nem tudom mekkorák a különbségek ezen méretű motorok között, mert az Aurisban is ilyen van. -
válasz
tibbike01 #15413 üzenetére
Nem a tavalyhoz képest, hanem az utóbbi mondjuk 10 év átlagát nézve egyre enyhébbek jelenleg a telek. A tavalyi télen én pár napra emlékszem, ahol -8 fok körül volt, de tényleg csak pár ilyen nap volt. Átlag olyan 1-2 fok biztosan volt mindig. Ehhez az 5W30 vagy 5W40 is elégnek kéne, hogy legyen. Ha sokat van rövid úton használva az autó télen is, akkor inkább 5W30.
A nyarak meg kezdenek forróvá válni, 40 fok nem ritka, hanem éppen hogy gyakori. Arra meg az 5W40 egy arany középút.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
A.Winston #15421 üzenetére
Az a tuti.
Nálam fix 10 ezres periódus van, az kb 1-1,5 év de hobbi autó nem megyek vele rövid távokat, szóval nem degradálódik olyan gyorsan az olaj. A gyártó azért írja a 15k vagy 1 évet mert feltételezik, hogy nem mész 15k-t egy évben akkor sok rövidtávot mész ami eléggé gyilkolja az olajat.
-
Qru
MODERÁTOR
Mondjuk ha ez igaz, akkor inkább a 0W40-re kell átnyergelni: Hamarosan 45 fokos nyarak és mínusz 30 fokos telek jöhetnek Európában
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
A.Winston #15416 üzenetére
Az olaj a könyezeti hővel van hűtve. Ha nem tudod eléggé lehűteni az olajat a kocsi, akkor nem tudja az olajhőfokot sem kordában tartani.
Nyilván itt régi konstrukciókról van szó (Rowon G Astra és C Corsa-ról beszél pl), amiket még nem ilyen forrósághoz terveztek és nem véletlenül van a gyári ajánlások között forróégövre vastagabb olaj előírva. Pl az enyémben lévő motor 2000-ben mutatták be, tehát a tervezése vmikor a 90-es évek végén indult. Ha megnézed akkor milyen hőfokok voltak itthon és most milyenek vannak... Simán mehet már itt is a vastagabb olaj.
-
tibbike01
őstag
Szóval akkor a magyarországi nyári éghajlatra ajánlott inkább 5w40 motorolajat tölteni 5w30 helyett a motorba, hogy biztosítva legyen a jobb kenési képesség és csapágyvédelem?
Ezt nekem valahogy nem veszi be a gyomrom. Ha egymás mellé rakod a 2 olaj datasheetjét és elemzed az adatokat (még a nyári hőségre kihegyezve is) az 5w40 nyer? -
A.Winston
tag
Persze tudnak, de mellette gyartoknal fontos szempont, hogy eves fenntartasi koltseget higy tudjak piacon pozicionalni az adott termekhez. Egy M-es BMW-t el adni ugy hogy 6-8e km a gyari ajanlott olajcsere periodus (annak az is sok de mindegy..) viszont egy polo vagy csaladi autot nem annyira. Plane itt EU-ban irgalmatlan draga mindenkinek az ideje, igy inkabb arra jatszanak pl VW-nel hogy 20-30e km-t birni tudo olajspecifikaciokat tamasztanak. Az kerdes hogy laborba ugyan kepesek produkalni ilyesmit, de mennyi ertelme van gyakorlatban eroltetni. Hol lesz annak az olajnak a viszkozitasa 2 ev meg 30k km utan, mennyi extra kopasfem kering emiatt..
Persze 3 ev nem nagy ido, ha amugy a legyartott motor nem rossz, kb mindegy mit specifikalnak.Egy uj 3L-es Tuareghez neztem par honapja mi lenne jo - mert szol a kocsi h kene olajat tolteni es ilyen mol-os loret tolt ra tulaj (apam). Es akkor lattam hogy annak pl minden mas regioban rovidebbek az ajanlott szerviz periodusai..
Persze amugy hiaba gyozkodom h ne varjon 2 evet legalabb az elso cserevel hiaba gyartoi ajanlas, de megingathatatlan a nemet mernoki precizitasba vetett hite.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tibbike01 #15413 üzenetére
Gondolom több éves távlatban gondolkodik, hogy 20 éve ami még optimális ajánlás volt az nem biztos, hogy ma is megállja a helyét maradéktalanul. Itt most ugye régi/öreg motorokról van szó.
Hogyne lenne. Melegen jobb kenési képesség és jobb csapágyvédelem, csak hogy a fontosakat említsük.
-
A.Winston
tag
Ha nem eszi szerintem felesleges feljebb menni.
Milyen gyakran csereled amugy? Egy olajanalitika lehet hasznos megnezni kopik-e valami hatarertek felett (bar az is inkabb rendszeres cserenel csinalva adja meg kello kontextust).
A sok autopalya is jo az olajnak. Szoval a helyedben szerintem nem biztos erdemes sokat lamentalni valts-e.Japanok egyebkent eleg lazan kezelik olaj speci kerdest, es mivel fo piacuk amerika az API-ra fokuszalnk inkabb.
Nalad gondolom a kozos Merci fejlesztes miatt vettek at at siman az ajanlast. -
A.Winston
tag
Igy elso blikkre olvasva nekem olyan erzesem van foleg adjak gyartok ala a lovat a tovabbi emisszio csokkentesekhez. Oszinten szolva nem vagyok meggyozodve, hogy vedelmi szempontbol is jelent-e javulast. LSPI megint ki van emelve, meg ahogy hasznaltpiacot is elarasztjak a kis turbos mocik egyre fontosabb, de azt mar lekezeltek utolso szabvanyokkal.
De persze ez az en szubjektiv velemenyem.. -
d4d
aktív tag
válasz
A.Winston #15403 üzenetére
API SQ
LIQUI MOLY is ready for the API SQ
Understanding the New API SQ Category
Új motorolaj szabványok: API SQ, ILSAC GF-7A és ILSAC GF-7BVan pár itthoni webshop ahol már pl mobil1 olajoknál a leírásban szerepel az API SQ, de meglepődnék, ha ténylegesen lenne náluk polcon olyan flakon, amin ez szerepel is.
-
A.Winston
tag
Hat, en csak sajat mocik kapcsan tajekozodtam eddig, de gyors kereses alapjan ezt gondolnam:
1. MB 229.1 (Merci szabvany!?) alapjan nem reszecskeszuros, igy full SAPS lehet
2. Nem irtad, de gondolom szivo benzin az 1.3, igy az LSPI vedelem nem kulonosebb szempont, ami sokkal tobb adalekcsomag hasznalatat teszi lehetove (turbonal lenne mas a helyzet)
3. Nem irtad futast, de pl Qru velemenye lehet tampont, vagyis 150e km alatt w30 afelett w40 (de ez se szentiras)
w30 es w40 relacioban kerdes meg:
3a. hogy nezed-e mennyire eszi az olajat? ha igen akkor w40 inkabb
3b. milyen fokon megy motor, tudom ez trukkos sokszor, de egy obd2 megmutatja ha van benne szenzor, vagy nemi netes kutatas. Bar gondolom nem rally auto, igy w30 is jo
4. API szinteknel magasabb altalaban jobb vedelmet is ad es azt jellemzoen megveszik a gyartok, szoval erdemes nezni (SP az utolso azt hiszem, van “-RC” tag valtozat, de az Resource Conserving-et jelent es csak kvazi fogyasztast javitani hivatott - szoval vedelem miatt mindegy)Egyebkent legfontosabb szempont csere idotartam, fuggetlen attol mit valasztasz. Bar olajonkent eltero meddig birja papiron es nyilvan motor meg hasznalat fuggo, de gyakrabb csere jellemzoen mindig tobbet er barmilyen csucs olajnal. 8-10e km max. es evente min 1x. Ha csak rovid varosi furikazasra van, akkor akar fele ennyinel is erdemes csinalni.
-
gg72
veterán
Ahogy már korábban is linkeltem, egy 1.3-as Colt-ról van szó:
-
A.Winston
tag
Az valoszinu teljesen jo, de mellette tobbi specit is erdemes figyelni. SAPS tartalom milyen kell
legyen (reszecskeszuros-e az auto!), de API is szamithat hiaba amerikai speci (SN, SP stb). Illetve jo tisztaban lenni europai gyartok eloirasaival. BMW, Porsche eleg komoly kovetelmenyeket tamaszt. Mivel certek dragak sok olajgyarto nem mindet licenszeli minden termekre, de ettol fuggetlen lehet teljesen jo alkalmazni.
Elkeszdesz nezeledni, ne ijedj meg h eleg mely a
nyul urege, mert egy szint utan inkabb hitvita jellegu. Ettol fuggetlenul erdemes tisztaban lenni vele. Menthet meg draga fejvakarastol embereket.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest