Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:37

LOGOUT.hu

nVidia GeForce GTX 1050 / 1050 Ti (GP107) összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1681) weborgon válasza giornalista (#1665) üzenetére


weborgon
csendes tag

Azért szerintem ne ugassuk le annyira Sir81 -t, mert bizonyos szempontból van igazság a szavaiban, bár én más szempontból közelíteném meg.

Gondoljátok át skacok, hogy voltaképpen miért lőtt ki ennyire magasra a BitCoin és egyéb cryptovaluták árfolyama? A BT pl. járt már 2800 dolláron is, és bár az árfolyamuk totál hullámvasút, de évek óta stabilan növekszik. Mi ezeknek a virtuális valutáknak a legnagyobb kézzelfogható előnye?

Megmondom: az anonimitás. A tranzakciók lekövethetetlenek, nem csak a NAV, hanem senki által nem láthatóan mozognak a nagy pénzek. Bár sokan mondogassák, hogy majd mögé áll a reálgazdaság és nem csak a feketepiac mozgatja.. ez talán majd egyszer így lesz, de most még tuti nem. Mutatóba ugyan van pár webáruház meg üzlet ahol cryptovalutákkal is fizethetsz, de ezek valós aránya azért elég minimális. Ez érthető, uis. épeszű üzletvezető nem bizniszel a cégében olyan valuta alapján, aminek az árfolyama akár napi szinten 20-30% föl-le mozgásokat produkál. A reál gazdasági szféra gyártói és forgalmazói addig nem állnak át egy új pénznemre, amíg annak árfolyama nem stabilizálódik - hacsak nem akarnak kaszinó üzemmódban termelni.

Szóval a BT, ETH meg egyéb cryptopénzek árfolyamát (ma még) biztosan nem a qrva nagy reálgazdasági háttér tolja felfelé, hanem az anonimitás ténye és abból fakadó előnyök (meg persze a magánemberektől származó spekulatív célú tőkebefektetés, akik "hisznek" a dologban, de az más tészta). Az anonimitás és pénzmozgások nyomonkövethetetlensége meg annak jó, akinek dugdosnivalója van. Mondjuk ha egy drogbáró lennék, akkor manapság tuti nem készpénzzel szarakodnék, hanem ha az egyik "leányvállalatom" lovét akar nekem küldeni, akkor ők vesznek BTC -t, azt elutalják nekem, én a kapott BTC -t átváltom dollárra és ha jó az időzítés, akkor az egész tranzakciós művelet pár perc vagy órán belül lezajlott. Lové nálam és egy hatóság se tudja követni, aka pénzmosás kipipálva.

Az árfolyamok tehát azért lőttek ki annyira, mert az uccsó pár évben mind több feketepiaci szereplő állt át hasonló módszerre, vagyis non-stop kereslet van a cryptovalutákra. Drog, fegyver, qrvák, emberkereskedelem.. soroljam? A Wannacry -hoz hasonló vírusok készítői se azért BTC -ben kérték a dellát, mert olyan modernek, hanem azért mert az anonimitás nem rossz, ha ilyesmi bizniszben utazol.

Most biztosan nagyon sokan fognak lehurrogni meg elküldenek a p*csába, merthogy "igenis a reálgazdaság egyre aktívabb részvétele tolja meg az árfolyamot" (ami miatt most érdemes ebbe magáemberként is beszállni), meg satöbbi. Én viszont a józan paraszti eszemmel azt mondom, hogy ha holnap - valami csoda folytán - hirtelen megszünne a BTC, ETH és egyéb virtuál pénzek anonimitása, akkor villámgyorsan a béka segge alá zuhannának az árfolyamok - persze nem a nullára, de a jelenlegi töredékére. Ilyen csoda persze nem várható, ezeket a kódokat szinte lehetetlen feltörni, szóval még jódarabig ezzel kell élnünk.

A bányászok lényegében ennek a hálózatnak a fenntartásáért, működtetéséért kapják a pénzüket. Pici marzs az övék, havi pár tízezer azért leeshet egy magánembernek is, főleg ha az áramot is "okosba" meg tudja oldani. Nagyon minimális, milliomodnyi töredéke ez annak a lovétömegnek, amik anonim mozgatásához hozzájárul, de a pénz forrása attól még lsd. fentebb.

Szóval a morális vetülete a dolognak inkább innen nézve érdekes, és nem a VGA -k ára felől megközelítve. Pár hónapja én is totóztam rajta, hogy üzembe állítsak-e egy bányászgépet, de én a fentiek miatt inkább nem. Sir81 jól mondja a #1654 hozzászólásban: a pénz nem minden. Annyira sz*rul meg nem állok anyagilag, van nekem rendes szakmám is amivel a hamburgerrevalómat megkereshetem. Sok évvel ezelőtt pár pacák megkeresett, hogy csináljak nekik egy webáruház szerű oldalt, csak ott főleg vagy 200 prosti lett volna, a normál ár dupláját ajánlották, én meg azt is - nagyon udvariasan - visszautasítottam. Később jópár programozó ismerősöm mondta, hogy milyen hülye vagyok. Én meg hiába magyaráztam, hogy önmagában nem a qrválkodással van bajom - ha a lány full önként csinálja és részéről OK, akkor nincs abba semmi rossz -, de ne mondja már nekem senki, hogy ha van 200 prosti egy honlapon, akkor ott kivétel nélkül mindegyik önként és dalolva csinálja mert mindig is erről álmodott, s egy sincs köztük, aki ne valamiféle kényszerből (fizikai, lelki, anyagi, drog, stb.) S ha csak egy lány is van a 200 -ból, akkor az a weboldal-készítés már nem az én bizniszem. De ez csak az én hülye heppem, ha ügyvéd vagy könyvelő lennék, akkor is megnézném, hogy milyen személy érdekeit védem vagy milyen cégnek adminisztrálok.

Persze, senki ne értsen félre: nem teszek egyenlőséget az illegális, feketepiaci tevékenységek és a bányászkodás között. Egy-egy bányász részesedése minimális ezekben a folyamatokban és ettől még senki se válik bűnözővé. Jogilag a dolog full legális. Morálisan meg kinek mi fér bele.

Van aztán a dolgoknak még egy környezetvédelmi vonatkozása is, de ebbe mostmár nem megyek bele. :-) Az meg, hogy a VGA -k árára ez az egész milyen hatással van, már tényleg sokadrangú kérdés. Most a raktárkészletek kiürültek, majd pár hónap múlva vissza fogják tölteni. Kell egy kis idő, amíg a gyártók alkalmazkodnak és felfuttatják a termelést, de idővel le fog ez csengeni, aztán úgyis a kereslet/kínálat szabályoz. Most megnőtt a kereslet, de nem lesz ez mindig így.

Na, peace! :-)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.