- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- total90: Microsoft, te drága…
- MasterDeeJay: Nagyon budget egér és billentyűzet. Tigertech
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
wasd.hu
senior tag
ha megnézed, higy a amd-ryzen-ai-7-450
AI Engine Capabilities
Overall TOPS : Up to 66 TOPS
NPU TOPS : Up to 50 TOPS
Akkor a GPU ( 8 CU ) kiszámolhatóan : 16 TOPS teljesítményű.----
még a amd-ryzen-ai-9-hx-475 - GPU -ja is ~ 31 TOPS-ot tud.
( 16 CPU )
AI Engine Capabilities
Overall TOPS: Up to 91 TOPS
NPU TOPS : Up to 60 TOPS--------------mobil szinten teljesen versenyképes az NPUegy RTX 5050 mobile : (INT8) 61.44 TOPS -ot tud,
Az RTX 5060 mobile : (INT8) 77.48 TOPS
az RTX 5070 mobile : ( INT8) 105.1 TOPSés a következő generációs XDNA3-nál már
~ 100 TOPS körül tervezik az NPU-t,
sokkal több adatformátum támogatással.> sw upgrade nagyon esélyes, h belátható időn belül nem, értsd
> sokára vagy - soha nem közelíti meg a 30Ft Claude szintet.
a latency-t és a privacy kérdéskörét kihagyod,
pedig az is fontos.Pontosan: az NPU a belépő dedikált GPU-k szintjét sem éri el nyers TOPS-ban. A fix funkciós NPU helyett a GPU rugalmasabb, és az adatformátum-támogatása is érettebb. A dedikált GPU vagy az erősebb iGPU arányosabb teljesítményt ad feladatspecifikus korlátok nélkül.
Xdna3 - meglátjuk. Ha ennyire ügyes az alma, kevesen vesznek majd inkább R9+ m$ kombót
-
ddekany
nagyúr
> Tippre az volt a motiváció, hogy majd AI-al folyamatosan profilozzák/monitorozzák, hogy mit csinálnak az emberek a notebookjukon,
Az Apple már 2017 óta tesz a chipjeibe Neural Engine ( NPU ) -t.
https://en.wikipedia.org/wiki/Neural_Engine
és azóta eléggé össze is van integrálva manapság az operációs rendszerrel és az lehet a példakép sokak előtt, amit a windows-on is látni szeretnének.És ha valaki meg szeretné érteni, hogy az utóbbi időkben miért olyan népszerű a Mac - részben ez is az oka.
"""
The Neural Engine is used for real-time AI-driven applications such as Face ID, Siri, and augmented reality (AR). It also handles computational photography features, including Smart HDR and Night Mode, by processing large amounts of sensor data for real-time image enhancements.[4]
In 2024, Apple also introduced its Apple Intelligence AI suite to iPhone, iPad and Mac, which included features like improvements to Siri, creating images with 'Image Playground' and proofreading and correcting text with 'Writing Tools'.[6]
"""
---ezen kivül az AMD ugyanazt az APU chipet használja az ipari PC-iben és a robotikában is.
és ott az NPU elég hasznos tud lenni.
pl. orvosi képfelismerés, ..."AMD’s Physical AI Plans Come Into Focus as Company Launches Ryzen Embedded AI X100"
és hogy mekkora helyet foglal el?
( a nagy GPU - 40 CU-val olyan 76 TOPS eljesítményű és akkor semmi mást nem csinál és a lapka hőkereteét nagyrészt felhasználja.
a hozzá képest pici NPU pedig 50 TOPS-ot tud )
Amúgy meg a jövőben a CPU-ba integrált mátrixszámítás is általános lesz ( AMX, ACE, SME, SME2, ... )----
Gaming ?
a Microsoft next gen XBOX / Helix -nél 110 TOPS-os NPU-t pletykálnak.
"Adding some spice to the mix is that Microsoft is investing in a potent neural processing unit (NPU) capable of 110 TOPs. The word is that Sony is instead banking on the GPU to provide ML acceleration - though of course, Xbox can tap into that too: until evidence emerges to the contrary, the suggestion is that both consoles use the RDNA 5 architecture.
...
I see the inclusion of an NPU more as a necessity in Microsoft's eyes bearing in mind they want the silicon not just to run games but to run as a standard PC too - and that's another crucial area where a new Xbox provides functions that a PlayStation cannot. The chances are it'll be a significantly more expensive device, but then again, so are PCs more generally. And that's the point really: in bringing Xbox and Windows 11 together, Microsoft believes the way to make maximum impact is to deliver a specs-heavy PC. And here, consoles are just a part of the strategy if the reports that Microsoft is looking to enable OEM Xbox hardware bear fruit.
" ( innen )De amúgy az nvidia ACE -rendszerének futtatásához is jól jön az NPU ( például majd a konzolokba való konvertálás esetén ) https://developer.nvidia.com/ace-for-games
"Optimized for On-Device Inference
AI models fine-tuned and optimized for gaming hardware, provide high accuracy and low latency within a small memory footprint."
Mert a TTS / AST / LLM -es részeket jól át lehet rakni NPU-s futtatásra.OK, több oka is lehet. De az MS-nek az LLM/mindjárt-itt-az-AGI láz kitörésekor lett ez fontos valahogy, hogy na akkor NPU az mindenbe kell, Copilot+ matrica, stb. Mikor az Apple kezde ezt, ők még aligha tudtak erről, hogy mi lesz itt jópár évvel késöbb.
-
S_x96x_S
veterán
Nem kötődik a hozzászolásomhoz szerintem, de amúgy igen, az energiatakarékosság lenne a NPU lényege. Tippre az volt a motiváció, hogy majd AI-al folyamatosan profilozzák/monitorozzák, hogy mit csinálnak az emberek a notebookjukon, de ennek elfogadtatásához fontos, hogy ez a háttértevékenység ne járjon feltünően több zajjal és gyorsabb akku merüléssel. Ezen jövő felé mentelésben lenne korai szoktató a Windows Recall is. Gondolom az legalább kihaszánlja az NPU-t.
> Tippre az volt a motiváció, hogy majd AI-al folyamatosan profilozzák/monitorozzák, hogy mit csinálnak az emberek a notebookjukon,
Az Apple már 2017 óta tesz a chipjeibe Neural Engine ( NPU ) -t.
https://en.wikipedia.org/wiki/Neural_Engine
és azóta eléggé össze is van integrálva manapság az operációs rendszerrel és az lehet a példakép sokak előtt, amit a windows-on is látni szeretnének.És ha valaki meg szeretné érteni, hogy az utóbbi időkben miért olyan népszerű a Mac - részben ez is az oka.
"""
The Neural Engine is used for real-time AI-driven applications such as Face ID, Siri, and augmented reality (AR). It also handles computational photography features, including Smart HDR and Night Mode, by processing large amounts of sensor data for real-time image enhancements.[4]
In 2024, Apple also introduced its Apple Intelligence AI suite to iPhone, iPad and Mac, which included features like improvements to Siri, creating images with 'Image Playground' and proofreading and correcting text with 'Writing Tools'.[6]
"""
---ezen kivül az AMD ugyanazt az APU chipet használja az ipari PC-iben és a robotikában is.
és ott az NPU elég hasznos tud lenni.
pl. orvosi képfelismerés, ..."AMD’s Physical AI Plans Come Into Focus as Company Launches Ryzen Embedded AI X100"
és hogy mekkora helyet foglal el?
( a nagy GPU - 40 CU-val olyan 76 TOPS eljesítményű és akkor semmi mást nem csinál és a lapka hőkereteét nagyrészt felhasználja.
a hozzá képest pici NPU pedig 50 TOPS-ot tud )
Amúgy meg a jövőben a CPU-ba integrált mátrixszámítás is általános lesz ( AMX, ACE, SME, SME2, ... )----
Gaming ?
a Microsoft next gen XBOX / Helix -nél 110 TOPS-os NPU-t pletykálnak.
"Adding some spice to the mix is that Microsoft is investing in a potent neural processing unit (NPU) capable of 110 TOPs. The word is that Sony is instead banking on the GPU to provide ML acceleration - though of course, Xbox can tap into that too: until evidence emerges to the contrary, the suggestion is that both consoles use the RDNA 5 architecture.
...
I see the inclusion of an NPU more as a necessity in Microsoft's eyes bearing in mind they want the silicon not just to run games but to run as a standard PC too - and that's another crucial area where a new Xbox provides functions that a PlayStation cannot. The chances are it'll be a significantly more expensive device, but then again, so are PCs more generally. And that's the point really: in bringing Xbox and Windows 11 together, Microsoft believes the way to make maximum impact is to deliver a specs-heavy PC. And here, consoles are just a part of the strategy if the reports that Microsoft is looking to enable OEM Xbox hardware bear fruit.
" ( innen )De amúgy az nvidia ACE -rendszerének futtatásához is jól jön az NPU ( például majd a konzolokba való konvertálás esetén ) https://developer.nvidia.com/ace-for-games
"Optimized for On-Device Inference
AI models fine-tuned and optimized for gaming hardware, provide high accuracy and low latency within a small memory footprint."
Mert a TTS / AST / LLM -es részeket jól át lehet rakni NPU-s futtatásra. -
ddekany
nagyúr
az NPU lényege pont az, hogy a CPU-t és a GPU -t ne foglalja le.
és az AI inference-t minnél kevesebb energiából oldja meg.
Ha csendes AI-t szeretnál, akkor az NPU ideálisabb
mint a CPU és a GPU.
( főleg mivel hogyha a CPU-t vagy a GPU-t használom, akkor erőssen felpörög a ventillátor, hogy az extra hőt elvezesse )Nem kötődik a hozzászolásomhoz szerintem, de amúgy igen, az energiatakarékosság lenne a NPU lényege. Tippre az volt a motiváció, hogy majd AI-al folyamatosan profilozzák/monitorozzák, hogy mit csinálnak az emberek a notebookjukon, de ennek elfogadtatásához fontos, hogy ez a háttértevékenység ne járjon feltünően több zajjal és gyorsabb akku merüléssel. Ezen jövő felé mentelésben lenne korai szoktató a Windows Recall is. Gondolom az legalább kihaszánlja az NPU-t.
-
S_x96x_S
veterán
ha megnézed, higy a amd-ryzen-ai-7-450
AI Engine Capabilities
Overall TOPS : Up to 66 TOPS
NPU TOPS : Up to 50 TOPS
Akkor a GPU ( 8 CU ) kiszámolhatóan : 16 TOPS teljesítményű.----
még a amd-ryzen-ai-9-hx-475 - GPU -ja is ~ 31 TOPS-ot tud.
( 16 CPU )
AI Engine Capabilities
Overall TOPS: Up to 91 TOPS
NPU TOPS : Up to 60 TOPS--------------mobil szinten teljesen versenyképes az NPUegy RTX 5050 mobile : (INT8) 61.44 TOPS -ot tud,
Az RTX 5060 mobile : (INT8) 77.48 TOPS
az RTX 5070 mobile : ( INT8) 105.1 TOPSés a következő generációs XDNA3-nál már
~ 100 TOPS körül tervezik az NPU-t,
sokkal több adatformátum támogatással.> sw upgrade nagyon esélyes, h belátható időn belül nem, értsd
> sokára vagy - soha nem közelíti meg a 30Ft Claude szintet.
a latency-t és a privacy kérdéskörét kihagyod,
pedig az is fontos. -
wasd.hu
senior tag
A sw upgrade nagyon esélyes, h belátható időn belül nem, értsd sokára vagy - soha nem közelíti meg a 30Ft Claude szintet.
Így elég felesleges a mini NPU és többet ér nagyságrendben a továbbra is hangos rtx - korlátozott de elfogható alaptudás mellett
-
S_x96x_S
veterán
akinek válaszoltam, annak nem volt evidens, mert feltette a kérdést, hogy "minek."
A szoftver upgrade egyszerűbb mint a hw upgrade.
És 1 hónapja akvirálta az egyik ezzel foglalkozó startup-ot az AMD,
vagyis fókuszban van a szoftveres probléma megoldása."FastFlowLM Joins AMD to Advance AI Inference"
https://www.amd.com/en/blogs/2026/fastflowlm-joins-amd-to-advance-ai-inference.html
Jul 17, 2026"FastFlowLM was built in the open-source ecosystem and made possible with IRON, the open-source NPU compiler technology developed and released by the AMD Research and Advanced Development (RAD) Group. Incubated by RAD and shaped through engagements with external researchers and developers, IRON underpins a fully open stack for AMD leadership agentic AI platforms."
-
sh4d0w
félisten
mint a CPU és a GPU.
( főleg mivel hogyha a CPU-t vagy a GPU-t használom, akkor erőssen felpörög a ventillátor, hogy az extra hőt elvezesse )Ez mindenkinek evidens, de ha a szoftvert nem ugy irjak meg, hogy hasznalja is, akarhova is teheted a tudast...
-
S_x96x_S
veterán
GPT-OSS 20B : 19 tps
Ezek az LLM-ek kb. talán fele sebességgel még simán CPU-n is elmennek. A kérdés hogy minek. GPT-OSS 20B meg pár 32GB-be beleférő társát próbáltam. Pl. hogy leiratból írjanak egy tömörebb összegzés jellegű változatot. Használhatlanúl teli volt hallucinálva, meg ahol nem, akkor is eléggé béna volt. OpenRouter-en hasonló feladatot egy rendes mérsékelten nagy model (pl. Claude Sonnet) megcsinál kb. 30 Ft-ért.
mint a CPU és a GPU.
( főleg mivel hogyha a CPU-t vagy a GPU-t használom, akkor erőssen felpörög a ventillátor, hogy az extra hőt elvezesse ) -
ddekany
nagyúr
AI felhasználók számára azért "minimális" értelme van,.
Ryzen AI SW - támogat NPU+GPU hybrid módot.
"""
In hybrid mode:
- The NPU handles prompt processing.
- The GPU handles token generation.
"""
https://lemonade-server.ai/docs/guide/faq/#hybrid-and-npu-questionsÉs önmagában az XDNA2-es NPU is használható
( kevés energiát fogyaszt emiatt nem fogyasztja le a noti aksiát olyan gyorsan )
https://fastflowlm.com/benchmarks/
pl.
"GPT-OSS 20B : 19 tps // AMD Ryzen™ AI 7 350 with 32 GB DRAM
Qwen 3 0.6B : 80 tps ; Prefill speed: 1,356 tps with 2K prompt
Gemma3 1B : 66 tps Prefill speed: 1,657 tps with 16K prompt"
https://fastflowlm.com/docs/benchmarks/A nagyobb modellek : Qwen3.6-35B-A3B - azért lassúak..
https://fastflowlm.com/docs/benchmarks/qwen3.6_results/Az XDNA3 -as remélem sokkal jobb lesz.
GPT-OSS 20B : 19 tps
Ezek az LLM-ek kb. talán fele sebességgel még simán CPU-n is elmennek. A kérdés hogy minek. GPT-OSS 20B meg pár 32GB-be beleférő társát próbáltam. Pl. hogy leiratból írjanak egy tömörebb összegzés jellegű változatot. Használhatlanúl teli volt hallucinálva, meg ahol nem, akkor is eléggé béna volt. OpenRouter-en hasonló feladatot egy rendes mérsékelten nagy model (pl. Claude Sonnet) megcsinál kb. 30 Ft-ért.
-
hcl
titán
Mindig elámulok, hogy én vagyok-e a hülye, hogy ha olyat olvasok, ami nincs meg, akkor utánakeresek.
A videókat meg se nézem, olvasni szeretek inkább, meg az már tényleg nagyon konyha. -
laed
senior tag
Néha érdemes lenne, de azért na, van tudástár, van Google

Mondjuk nekem nem annyira cikkek, hanem ha egy alapvetően PC nerd fórumon leírom, hogy ez azért egy 20 éves fogalom...
@laed : Közérthetőnek is sokféleképpen lehet lenni. Aki jár ide, az látta a NPU-s cikkeket amikor kitalálták a procikba.
van Google
És túráztassuk csak azt a többszáz olvasót, aki nem tudja.

Ugyanakkor meg a YT videók óvodás szinten mozognak.
1 mondatos cikkekből csinálnak többperces videókat.
-
hcl
titán
Sokszor engem is, de nem igazán érdekel. Én tudom, hogy én vagyok a helikopter.

Mármint, baszki, gondolj bele, hogy nézve ki minden egyes cikk, ha minden esetben, függetlenül attól, hogy ki volt-e már a téma vesézve, függetlenül attól, hogy mennyire alap a tudás a megfelelő körökben, minden szar ki lenne fejrve minden alkalommal, minden cikkben. Konkrétan olvashatatlan, idegesítő, unalmas, sőt, szvsz egyenesen taszító lenne.
Néha érdemes lenne, de azért na, van tudástár, van Google

Mondjuk nekem nem annyira cikkek, hanem ha egy alapvetően PC nerd fórumon leírom, hogy ez azért egy 20 éves fogalom...
@laed : Közérthetőnek is sokféleképpen lehet lenni. Aki jár ide, az látta a NPU-s cikkeket amikor kitalálták a procikba.
-
opr
nagyúr
Mennyire mélyre kell szerinted menni?
NPU?
CPU?
Számítógép?
Tranzisztor?
Elektromosság?
Elektron?Hol van a határa annak, hogy elvárható egy szakportálon egy abszolút minimális tudás (vagy internetezési készség) a kedves olvasóktól?
-
laed
senior tag
Ja, csak attól hogy szakportál, még nem hiba a közérthetőség.
Más újság ezt meg tudta lépni. -
wasd.hu
senior tag
"""
In hybrid mode:
"""
https://lemonade-server.ai/docs/guide/faq/#hybrid-and-npu-questionsÉs önmagában az XDNA2-es NPU is használható
( kevés energiát fogyaszt emiatt nem fogyasztja le a noti aksiát olyan gyorsan )
pl.
https://fastflowlm.com/docs/benchmarks/A nagyobb modellek : Qwen3.6-35B-A3B - azért lassúak..
https://fastflowlm.com/docs/benchmarks/qwen3.6_results/Az XDNA3 -as remélem sokkal jobb lesz.
Ezeket inkább GPU-ból célszerűbb megoldani, ilyen picike belépős NPU elég karcsú. Jelenleg megy az erőforráspazarlás, amit a gyártók nem követnek. SZóval ja +1 remélem az új jobb lesz
-
S_x96x_S
veterán
"""
In hybrid mode:
"""
pl.
-
opr
nagyúr
Sokszor engem is, de nem igazán érdekel. Én tudom, hogy én vagyok a helikopter.

Mármint, baszki, gondolj bele, hogy nézve ki minden egyes cikk, ha minden esetben, függetlenül attól, hogy ki volt-e már a téma vesézve, függetlenül attól, hogy mennyire alap a tudás a megfelelő körökben, minden szar ki lenne fejrve minden alkalommal, minden cikkben. Konkrétan olvashatatlan, idegesítő, unalmas, sőt, szvsz egyenesen taszító lenne.
-
hcl
titán
-
opr
nagyúr
Ez elvileg egy szakportál, vagy minimum lelkes érdeklődő amatőrök portál. Szerintem elvárható, hogy a közönség vagy legyen tisztában az alap fogalmakkal, vagy legalább vagy a guglit, vagy a valamelyik AI-t tudja használni egy kérdés erejéig.
-
laed
senior tag
Én a cikkbe azért beleírtam volna, hogy mi az az NPU, mert nem biztos, hogy mindenki tudja.
De lehetett volna az is címben, hogy nincs benne vitamin, mert az is igaz.....
-
wasd.hu
senior tag
-
hcl
titán
Pesszmisita vagyok leiratozás, de még a transcription kapcsán is... Eddigi korlátos benyomásom, hogy ha át kell lépni a szinten amit már sok éve tudtak ezek, akkor oda a kétértelműségek kontextus alapján való feloldása kell. Ezt egy közepes LLM megoldja, de hát az ugye minimum sokszor 10 GB RAM, és lassú is lesz 2 csatornás DDR5 sávszéllel.
Háttér kitakarás nem tudom javult-e érdemben COVID óta. Akkor Zoom-ban próbáltam egy romhalmaz kb. raktár szobában, és nem értette hol kezdődök és végződök. Ha meg valami kulturált van mögöttem, akkor meg nem érdekel hogy azt könyvespolcra (a "bölcs" indiai főnökök mánija) vagy tengerparta/mezőre cseréljem (női alkalmazottak...
).Javult, próbáld ki a Teams-est, ha használtok olyat.
Magáncélra mondjuk még embert nem láttam Teamst használni
Én inkább homályosítást szoktam látni. Sokan nem a kupi elfedésére használják, hanem nem akarják a lakást mutogatni.
Illetve : én csináltam egy képet magamról egy céges háttérrel, betettem háttérnek, kameratakaró elhúzva, sok résztvevőnél nem veszik észre.
Volt az a csóka, aki videót csinált az üres szobáról, amibe pár percenként benyit saját maga, és az a háttér...
-
ddekany
nagyúr
Pesszmisita vagyok leiratozás, de még a transcription kapcsán is... Eddigi korlátos benyomásom, hogy ha át kell lépni a szinten amit már sok éve tudtak ezek, akkor oda a kétértelműségek kontextus alapján való feloldása kell. Ezt egy közepes LLM megoldja, de hát az ugye minimum sokszor 10 GB RAM, és lassú is lesz 2 csatornás DDR5 sávszéllel.
Háttér kitakarás nem tudom javult-e érdemben COVID óta. Akkor Zoom-ban próbáltam egy romhalmaz kb. raktár szobában, és nem értette hol kezdődök és végződök. Ha meg valami kulturált van mögöttem, akkor meg nem érdekel hogy azt könyvespolcra (a "bölcs" indiai főnökök mánija) vagy tengerparta/mezőre cseréljem (női alkalmazottak...
). -
hcl
titán
LOL
Amúgy a kamera alkalmazás inkább mobileszközökre való lenne, gondolom. Ld. még fotózni a telefonnal, x86-os tablettel.
Eddig mire volt hasznos nekem : melóban HDMI capture eszközzel BIOS képernyőt felvenni / guide videót rögzíteni / olyan gépről képet közvetíteni, ami nem kerülhetett olyan hálóra, amin elérték volna
Amúgy meg lehet vele nézni távirányító működőképességét is
(iPhone pl. szűri az infrát
)Úgy néz ki, hogy bizonyos fejlesztőcsapatok úgy döntöttek, hogy használják, vagy olyan API-t használnak, ami használja
Nagyon egységes lehet belül is a MS fejlesztés 
-
freeapro
senior tag
Az AI feladatokat még mindig a GPU vagy iGPU hajtja végre, sok hasznuk nincs ezeknek az NPU-knak.
-
opr
nagyúr
A legjobb vicc amúgy az, hogy a "camera" app, ami kb semmi másra nem való, csak megnézni, hogy amúgy működik-e a kamera meg a mikrofon, és senki soha nem is használja semmi másra, mert szó szerint nincs neki más funkciója... na, az használja az NPU-t az effektezésre, most néztem meg.

-
hcl
titán
Hát, a teams pl pont nem.

Ezt onnan tudom, hogy itt ülök egy mighty AI PC előtt, amiben van egy R7 PRO, amiben van NPU, bekapcsoltam a teams-et, beléptem a kamera beállításokba, bekapcsoltam mindenféle AI faszságot, mint pl háttér homályosítás, super resolution, aminél konkrétan odaírja, hogy local AI segítségével yada yada yada, és miközben ezek mennek, látom az áldásos hatásukat a kamera élőképén és nézem az eszközkezelőben az NPU gyönyörű, 0%-os kihasználtságát...
Bingó, olyan MS intézés az egész
Pedig ugye pont ezek tudnák kisználni azt a harmatos NPU-t. -
Sanya
nagyúr
-
opr
nagyúr
Hát, a teams pl pont nem.

Ezt onnan tudom, hogy itt ülök egy mighty AI PC előtt, amiben van egy R7 PRO, amiben van NPU, bekapcsoltam a teams-et, beléptem a kamera beállításokba, bekapcsoltam mindenféle AI faszságot, mint pl háttér homályosítás, super resolution, aminél konkrétan odaírja, hogy local AI segítségével yada yada yada, és miközben ezek mennek, látom az áldásos hatásukat a kamera élőképén és nézem az eszközkezelőben az NPU gyönyörű, 0%-os kihasználtságát...
-
hcl
titán
Kb egy fél éve találtam erről egy tesztet, ahol megnézték, mégis mi használja az npu-t és mennyire. A konklúzió az volt, hogy szinte semmi. Vannak ilyen nagyon picsányi modellek, amikből van, ami használja, de még azok is ritkán. Van, amire jó, persze, de ez annyira ritka, hogy az átlag halandó kb soha nem fog ilyennel találkozni. GPU és/vagy cloud, ezek mennek. Copilot se lokálba fut, csak van pár modulja, ami futhat lokálban is, de még azok közül se mind használja az NPU-t.
Olyan szinten haszontalan a cucc, hogy nem lepne meg, ha a mostani formájában pár generáció múlva kikopna a procikból.Hát így nem is csoda. De már meg se lep, hogy a MS rinyálására az egész x86 gyártói szcéna ugrik

BTW nemtom, ilyeneket néztek, hogy amiket fentebb írtam, a háttér-homályosítás, stb., az használja-e?

@fukasza : Alapjáraton kb. semmit, de pl. árban, meg mm2-ben nem mindegy.
-
fukasza
junior tag
Ha ennyire nem fut ezen semmi, akkor kb. üresjáratban pislog egész idő alatt. Vajon úgy mennyit fogyaszthat, hány W-ot vesz el a CPU/GPU-tól? Legyártani is kész pénzpazarlás, hát még ha a delejt is issza.
-
opr
nagyúr
Kb egy fél éve találtam erről egy tesztet, ahol megnézték, mégis mi használja az npu-t és mennyire. A konklúzió az volt, hogy szinte semmi. Vannak ilyen nagyon picsányi modellek, amikből van, ami használja, de még azok is ritkán. Van, amire jó, persze, de ez annyira ritka, hogy az átlag halandó kb soha nem fog ilyennel találkozni. GPU és/vagy cloud, ezek mennek. Copilot se lokálba fut, csak van pár modulja, ami futhat lokálban is, de még azok közül se mind használja az NPU-t.
Olyan szinten haszontalan a cucc, hogy nem lepne meg, ha a mostani formájában pár generáció múlva kikopna a procikból. -
hcl
titán
Az elsőre mondjuk a legtöbbeknek, akik Teams meetingelnek
A másodikra szintén. Harmadikra is.
Hát erre kell is egy specializált proci
-
Chiller
őstag
Erre elég 50-80 TOPS:

Már csak az a kérdés, kinek van ezekre szüksége (meg a recallra).
Meg amúgy ezeket egy 6-8 magos CPU csípőből megoldja/oldaná ha leprogramoznák. -
hcl
titán
-
Sanya
nagyúr
Azok a nagyteljesítményű, sok memóriát tartalmazó gpukat szeretik. Ez a pici npu semmit sem tud. Talán 50TOPS-t tudnak, miközben egy mobil 5070 meg majdnem 800-at.
-
hcl
titán
Akiket ismerek, és ilyet akarnak, azok pl. hackeléshez vagy kódoláshoz akarnak (etikus hacker tanfolyam, ilyesmi) lokál AI-t, ami korlátozásoktól mentes, esetleg nem kell rá előfizetni. De erre meg van megfelelő gép, nem kell egy mezei laptopba NPU hozzá, pláne nem elég erős egy prociban levő NPU...
Viszont lehet, hogy egyéb számításokra lehetne használni.BTW egy Windoswon mi az, amit a Win nem tud rólad összeszedni magától is?

-
joghurt
addikt
Receptötleteket kérni, életmód- és egészségügyi tanácsokért online helyett a lokális AI-t futtatni. De számottevő munkára totál alkalmatlan egy "Copilot ready" gép.
És akkor bárkinek le is eshet, hogy nem arról szól, hogy neked végezzen hasznos munkát, hanem hogy rólad végezzen... -
hcl
titán
Attól még tud
@opr : A lokálisan futó modellek használhatják, gondolom.
Az nekem fura, ha legalább egy Copilot nem ismeri fel
-
opr
nagyúr
Azoknak az OS-be épített AI szarságoknak a nagy része amúgy is
A) a felhőben futott
B) ha lokálisan is futott (legalább részben), az esetek nagy részében szart az npu-ra, és simán a GPU-n futottIgen, még a nagy MS AI PC OS natív baromságok is.
Ezen a szinten ennek az egész NPU-nak semmi, de semmi értelme nincs, azt kivéve, hogy gatyába lőtt tőle a marketing csapat. ¯\_(ツ)_/¯ -
Armagedown
őstag
Végre lesz új processzor ai slop generáló rész nélkül is.
-
fukasza
junior tag
Tehát nem fog automatikusan snapshottal kémkedni a windows a user után. Hurrá! A letiltás gondolom az AI részleg által felzabált energiát szétdobja a többi részegység között, tovább mehet a turbó, nemigaz?
-
hcl
titán
-
opr
nagyúr
És akkor így, hogy a teljesen felesleges, semmi és senki által soha nem használt baromság kikerült belőlük, amire ráadásul a vevők is nagy ívben szarnak, és nem lehet ráaggatni az árduplázó AI PC marketingbullshit címkét, mennyivel olcsóbb a cucc?
-
Robitrix
őstag
Lehet, hogy a gyártás során hibás NPU résszel sikerült CPU-k. amiket kikapcsolva az NPU részt el lehet adni sima CPU-ként. Végül is ha olcsóban adják.... pont ilyen volt három magos AMD. amik eredetileg 4 magra készültek csak egyik mag döglött lett. így a hibás magot letiltották gyárilag és aladták 3 maggal vagy ilyen volt a 486sx/DX DX-nek készült és amelyikben nem sikerült a lebegő pontos rész letiltották és eladták SX-nek. És átcimkézték. A mi igen bonyolult procik(GPU) esetén mikor egy szilicium szeletben lgyártanak vagy 300 darab CPU-t simán elkurodik vagy 25-30% is akár. vagyis 300 CPU-ból gyakorlatilag szemét lesz mondjuk 90 darab is. ha visszabutitva használható érdemes olcsobban eladni és más felirattal olcsobban értékesíteni, hiszen sok mindenre még akár tökéletes is lehet. Speciel az én asztali gépemben sincsen a CPU-ban semmi féle AI támogatás és ettől még remekül müködik a gép. Igaziból eszem ágában sincsen AI müveleteket végezni a CPU-n így nem kel hozzá NPU rész. Ha AI- kell az simán megoldom ChatGPT, Gemini és a többiekkel fent a neten. Nyomatják ránk az NPU-s CPU-kat miközben átlag felhasználónak semmi szüksége igaziból rá. Igaziból ha van a gépében használható modernebb dedikált grafikai kártya azon sokkal több ás gorsabb Ai művelet végezhető el, mint egy NPU-s CPU-n. Az AI támogató CPU-k esetében a 40-45 TOPS teljesítmény a minimum elvárás. Ezzel szemben egy RTX 3050-es grafikának nagyjából 60-70 TOPS a teljesítménye, egy RTX 3060-as vaéahol a 92-96 TOPS. egy RTX 4090-es úgy 512 TOPS, egy RTX 5090-es meg valahol a 2200 TOPS környékét adja. Persze úgy kell megirni a programot, hogy AI jellegű műveletekhez a GPU-t használja....
-
tibaimp
nagyúr
-
sh4d0w
félisten
Celeron, pepitában.
Nem műxik az NPU, letiltja a gyártó. -
joghurt
addikt
Helyes. A mai világban (különösen a megcélzott szegmensben) senkinek nincsen 3 veséje az AI-hoz szükséges RAM mennyiségre.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- 3D nyomtatás
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Linux kezdőknek
- Mesterséges intelligencia topik
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Metal topik
- Az USA szerint az nem lopás, ha az AI mások munkáiból tanul
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 2700X + AMD Wraith Prism RGB
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 2 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 13700K - 16mag/24szál - Új, Bontatlan - Gari 2028.02.21. -ig - Eladó!
- Intel Core I9 13900K - 16mag/24szál - Új, Bontatlan - Gari 2028.03.09. -ig - Eladó!
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R5 5600G 16GB DDR4 500GB SSD RTX 4060 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Lenovo ThinkStation P330 Gen 2 Tower Xeon, ECC workstation /számla- garancia
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX10 i5-13450HX RTX 5050 24GB DDR5 512GB 144Hz 36 hó gari
- HP EliteBook 655 G10 15" Ryzen 5 PRO 7530U 32GB RAM Garancia 2028.02.27

).