Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-06-06 15:06:01

LOGOUT.hu

Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47701) Vicoo


Vicoo
senior tag

Sziasztok!

Elakadtam. Elémvágtak egy 2009-es MB Prot, hogy meg kellene csinálni, mert sikerült róla törölni mindent, így nem indul.
A cmd+r nem működik. El Capitan telepítőt nem ismeri fel, Yosemitet sem, mint bootolható eszköz. Ugyanakkor a "shell"ben látszik bekapcsoláskor a pendrive. Viszont a boot menüben csak a benne lévő SSD látszik, amiről nem indul el a rendszer. De Windows alatt nézve a mappaszerkezete megvan.
Azt hiszem ebben amúgy sincs még net recovery, de mindegy is, mert ha tudja, akkor sem indul el. Próbáltam egy time machine mentéssel visszaállítani, de nincs kéznél ennyire régi gép, így nem lehet visszaállítani abból sem.

Mit próbáljak még meg?

(#47702) slayvincoln


slayvincoln
csendes tag

Sziasztok!

Vásároltam egy Asus TUF Z370-Pro Gaming lapot, i5 8600 K- val illetve egy be quiet hűtővel. Kapott egy új FSP 600W Hyper K Pro tápegység illetve először egy 16GB 3200MHz DDR4 RAM G.Skill Aegis CL16 (2x8GB) (F4-3200C16D-16GIS) memóriát. Összerakást követően DRAM hibát írt a lap illetve nem indult egy a monitor sem. Memóriára gyanakodtam mivel ez a memóriát nem támogatta a lap ezért beszereztem egy 16GB 3200MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws V CL16 (2X8GB) (F4-3200C16D-16GVKB) memóriát amit már támogat, de ezzel is fentáll ugyan ez a DRAM probléma. Az eladó akitől vettem azt mondta, hogy működött a lap mielőtt elküldte nekem. (igaz azóta nem elérhető, nem válaszol a kérdéseimre sem...) Mem.OK! gombot használtam, pwr kap a lap illetve a cpu led is kialszik.. Csatikat átnéztem, memória foglalatot takarítottam, nem látszik rajta sérülés.. Esetleg mit lehetne még megpróbálni, csinálni?
Köszi a segítséget

Még a törött óramutató is elindul a jövő felé

(#47703) -Sawyer- válasza FlashR (#47700) üzenetére


-Sawyer-
tag

Igen, valószínűleg többet izzadt nála, de ez már úgysem derül ki. :U
Ha már gen 4-es az új lapom akkor upgradelek egy komolyabb SSD-re, meglátjuk azzal mit produkál. Ez meg jó lesz a Steam/Origin könyvtáramnak :B
És köszi a segítséget! :R

(#47704) bencesz19


bencesz19
újonc

Sziasztok!

Lehet Offtopic, de szükségem lenne a segítségetekre.

Az épített gépemben egy RX6900XT Waterforce VGA van. Valamilyen okból kifolyólag,
heti néhány alkalommal a bekapcsolásnál a gép felpörög, ahogy kell, de képet nem ad tovább a monitorra. Ilyenkor, az alaplap állapotjelző ledeknél a VGA led pirosan világít. Emlékeim szerint ilyen esetben, a perifériákat (egér-bill) sem látja el delejjel, mert nem kapcsolnak be a perifériák világításai. És plusz infó (ha jól emlékszem) hogy ha alvómódba teszi magát a gép, nem tudom visszahozni, teljes a sötétség, és csak gombbal tudom leállítani.

Átnéztem a VGA PCIe kábelét, tápkábelek csatlakozásait a VGA-ban és a tápban. Én laikusként nem láttam rendellenességet. Ezt követően újratelepítettem a Win11-et, hátha csak valami szoftveres hibáról beszélünk. Sajnos ez sem segített. Később backuppoltam Win10 re a rendszert, hátha valami Windows Bug, de ugyanúgy jelentkezik a hiba teljesen random.

A képet HDMI2.1 kábellel továbbítom, ami a VGA HDMI1 output-ából megy a monitorba, de a ki és bemeneti cserélgetések sem segítettek. Remélem tudtok nekem segíteni, vagy ötleteket mondani. Én első körben a PCIe kábelre tippelek, hogy ott lesz valami gebasz.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

A gép specifikációi a következők:

Alaplap: Gigabyte B550 Aorus Master - doboz, számla, 3év DP Computee Kft garancia
Processzor: AMD Ryzen 5950X - doboz, számla, 3év Aqua garancia
Processzor hűtő: Barrow Ryzen AM4 D-RGB (LTYK3A-04-V2) - Nickel + Plexi - doboz
Memória: Corsair Vengeance RGB 32Gb (4x8Gb) - 3800Mhz CL16 beaállításokkal mennek jelenleg (Samsung B-Die )
Videókártya: GIGABYTE Radeon AORUS XTREME WATERFORCE WB RX 6900 XT 16GB GDDR6 - doboz, számla, 3év PCLand garancia
Videókkártya rögzítés: Lian Li O11D Vertikális GPU keret + Riser PCIe 4.0 - doboz
SSD: Samsung 980 Pro 1x1TB + 1x1 500Gb PCIE 4.0 SSD SSD - doboz, számla, 3év Aqua garancia
Táp: Seasonic Prime TX 1000W 80 Plus Titanium - doboz, számla, 1év ImportPc garancia
Ház: Lian Li O11D (moddolt) - doboz
Radiátorok: 2db Corsair XR5 360 30mm (egyik felül, másik oldalt szerelve) - doboz, számla, 3év Alza garancia
Vízpumpa-tartály kombó: Barrow D5 pumpa + Barrow 150ml tartály (a ház oldalsó rekeszébe szerelve) - doboz
Vízszűrő: Bitspower Touchaqua G1/4 - doboz
Hűtőfolyadék: Aqua Computer Double Protect Ultra ( Clear )
Fittingek-adapterek: 10/16mm AlphaCool + Barrow fittingek és G1/4 Barrow adapterek, 10/16mm Bondex szilikon cső
Ventilátorok: Gamdias AEOLUS M2-1204R 12cm, 3csomag = 12db, ebből 9db beépítve, 3db tartalék (moddolt vezérlővel) - doboz
RGB Cuccok: Adata XPG Prime 24Pin ARGB kábel kiegészítő (doboza megvan) + 3x8Pin Streamer ARGB kiegészítő kábel kiegészítő (doboza megvan) + noname rgb ledszalag (alul, felül, oldalt szerelve)
A legtöbb alkatrésznek megvan a doboza és garanciális, ezt minden alkatrésznél jeleztem a felsorolásban.
Rendkívül halk és nagy hatékonyságú hűtéssel rendelkezik. A ventilátorokat 25%-on, a pumpát 40%-on használva, szinte teljesen hangtalan.

(#47705) koanla


koanla
aktív tag

Sziasztok, az alábbi probléma behatárolásában szeretnék segítséget kérni:
június közepén cseréltem alaplapot és CPU-t, a RAM maradt a régi (2019 júliusi). Nem túl rég és ezelőttig csak akkor egyszer előfordult, hogy bekapcsoláskor egy hosszút és három rövidet sípolt, aztán elhallgatott és nem bootolt be. Akkor némi pihenő után (kapcsolós elosztóm van, amit mindig áramtalanítok, amikor nincs a gép bekapcsolva) simán elindult.

Tegnap este viszont hiába "pihentettem", még órákkal később is ugyanez a jelenség. Ma reggel rápróbáltam és megint simán indult. Ennek ellenére szétszedtem és először a Windows 11 beépített teszterével, most pedig a memtest86-tal tesztelem/teszteltem. Utóbbi még fut, de már három passzon túl is van.
A teszt úgy nézett ki, hogy először kipróbáltam RAM-ok nélkül, de úgy egyfolytában az egy hosszú-három rövid csípolással jutalmazott végtelenítve. Aztán a memória modulokat külön-külön végigpróbáltam az alaplap mindegyik szlotjában. Alapból az A2-B2-ben voltak a modulok, ahogy a lap manualja is ajánlotta. Egyik modullal sem bootolt be egyáltalán az A1 és B1 szlotokban (még csak csipogás sem volt, egyszerűen csak próbálkozott, aminek az lett a vége, hogy feljött a bios képernyő, hogy mivel nem sikerült bebootolnia, ezért ellenőrizzem a beállításokat. Mentés, kilépésre aztán megint idáig jutottam csak), viszont bármelyikkel igen az A2 és B2 szlotokban. Utóbbi esetek mindegyikében hiba nélkül le is futott a Win11 tesztere.
Jelenleg a két modul az A2-B2-ben van és úgy megy a memtest86.

A gép:
CPU: Intel Core i5-12600KF
alaplap: ASUS PRIME Z690-P D4
RAM: Corsair 2x8GB DDR4 3200MHz Vengeance LPX Black CMK16GX4M2B3200C16

Előre is köszönöm a segítséget!

(#47706) Submarine válasza bencesz19 (#47704) üzenetére


Submarine
senior tag

Hali!
Ha szerencséd van, a riser lesz a bűnös. De még a driver is bekavarhat.
DisplayPort nem játszik? Jobb lenne, persze monitor függő.

#47702 slayvincoln
Első nyuszira a deszkát kell körbejárni. Mindent ki kell próbálni egy másik lappal.

#47705 koanla
Ha szerencséd van, csak átvitted a régi slotból a koszt az újba. Ezt egy alapos takarítás meg kellene hogy oldja.
Ram nélkül nem is fog elindulni. A modulokat a manual leírása alapján kell behelyezni. A teszteket meg mindig végig le kell futtatni.

(#47707) koanla válasza Submarine (#47706) üzenetére


koanla
aktív tag

Szia, köszi a választ!
Egyébiránt az történt, hogy a vatta új alaplapot és a CPU-t, valamint a használt RAM-okat még júniusban raktam össze, a hiba meg tegnap előtt jött elő masszívabban.
A teszt pedig még tegnap este teljesen lefutott, csak amikor elküldtem az előző hozzászólásomat, akkor még folyamatban volt. Úgy futott le, hogy a négy passz során 0 hibát írt. Ehhez képest ma reggel rátettem a doboz oldalát, helyére tettem és megint nem indul.

(#47708) FlashR válasza koanla (#47707) üzenetére


FlashR
tag

Szia, próbálj bios frissítést, próbálj játszani egy kicsit a profilokkal, nézd meg alapon XMP profil nélkül, vagy ha van 1.0, 2.0 azokat is csekkold. Egyesével is próbáld ki a ramokat.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47709) FlashR válasza FlashR (#47708) üzenetére


FlashR
tag

*Mármint egyesével is a lehetséges profilokkal.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47710) xenonboy13


xenonboy13
tag

Sziasztok!
Hosszú hetek után bekapcsoltam a gépemet (nem volt áram alatt) elkezdtem használni, majd kikapcsolt, utána már nem postolt a bios. FF-et ír az alaplap, volt teljes szétszedés, ramot rakosgattam a slotokba összevissza, videókártyát szedtem ki, hdd-ket húztam le de semmi. CMOS elemet cseréltem, ki vettem hagytam félórát de úgy sem postolt a lap. Speaker nem csipog. Ha ki veszem a ramot akkor is FF van ami érthető, de rammal is ezt csinálja. Ilyenkor mi hányhatta összemagát?

Lap: Atermiter X99
proci: Xeon e5-2640 v3
Mem: DDR4 ECC 16GB

(#47711) Kisgomb


Kisgomb
csendes tag

Sziasztok,
Van egy a tárgyban említett alaplapom. A gépet, ha bekapcsolom gyakorlatilag semmit nem csinál, csak a ventilátorok indulnak el (processzor hűtő, videokártya, ház ventillátorok). Az alaplapon világít egy piros led, amely az alaplap leírása szerint a CPU led. Próbáltam volna a BIOS flashback funkciót, de az sem működik. Esetleg valakinek valami ötlete, hogy mi mehetett tönkre? A gépben egy Asus Gryphon Z97 armor edition alaplap van. Lehetséges, hogy ez ment tönkre?
Köszönöm

(#47712) codec válasza xenonboy13 (#47710) üzenetére


codec
senior tag

Ez olyan, mintha win alól próbált volna biost frissíteni, és nem sikerült. Szerintem sérült a bios file, emiatt nem indul.

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#47713) jokeph válasza xenonboy13 (#47710) üzenetére


jokeph
nagyúr

Üdv !
Ez az a lap ? :U
Nem látok BIOS Flashback lehetőséget...

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#47714) xenonboy13 válasza jokeph (#47713) üzenetére


xenonboy13
tag

Igen ő lenne az.

#47712 codec
Nem volt hálozaton a gép, szóval nem tudom mit akart, és hogyan frissíteni, holnap elméletileg jön egy másik proci, gyanakodom a hűtésre, mert meg volt lógosódva a borda, és lehetséges hogy meleg által lett halott, ezt már csak szétszedés után vettem észre.

(#47715) ntrbot


ntrbot
csendes tag

Sziasztok!
Van egy általam 2018-ban épített AMD AM4 foglalatra épülő gép, ami 2 hete megadta magát.

Konfig:

GIGABYTE B450M DS3H alaplap
AMD Ryzen 5 2600 YD2600BBAFBOX processzor
Kingston 2x4GB DDR4 3000MHz
HyperX Predator XMP
HX430C15PB3K2/8 memória
Asus RX570 4GB GDDR5
ROG-STRIX-RX570-4G-GAMING
videokártya
Samsung 250GB 860 EVO
MZ-76E250B/EU SSD meghajtó
Western Digital 1TB 64MB
WD10EZEX merevlemez
FSP 500W Hyper M tápegység

Hibajelenség: random nem indul el, csak felporog a tapegyseg és a ventik, neha a power led se vilagit és 20-30mp múlva reset gombal elindul. Sőt a lapon van egy led csík, na amikor ez a hiba van az sem világít. Utána van, hogy egy hétig elindul minden hiba nélkül. Áramszünet volt, gondoltam az elem merült le a lapon, de azóta is néha ilyen hibával indul, mióta cserélve lett. Windows memória diagnosztika lement hiba nélkül, így ötletem sincs mi lehet.

Segítségeteket előre is köszönöm!

A legnagyobb akadály a benned rejlő kétség a sikerben.

(#47716) codec válasza ntrbot (#47715) üzenetére


codec
senior tag

Másik tápegységgel próbálkozz. Táphibának tűnik..

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#47717) FireKeeper


FireKeeper
nagyúr

Sziasztok

újabban egy olyan hibajelenségbe futottam, hogy csontra fagy a gépem, viszont a hang megy tovább (legyen akár a játék zenéje, akár voice chat). csak hard reset segít. win újratelepítés megvolt, driverek legfrissebbek, hőfokok rendben vannak. ez lehet esetleg GPU hiba?

konfig:
ryzen 5 3600
32gb ddr4 3600mhz
rx 6700 xt
gigabyte B550I
650W fractal táp

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#47718) Submarine válasza FireKeeper (#47717) üzenetére


Submarine
senior tag

Üdv!
Ha a driverből a legfrissebb van fenn, tedd vissza a 22.5.1-et.
Tiszta telepítéssel persze.
Hátha csak annyi a baja.
Esetleg "driver only" módban.

[ Szerkesztve ]

(#47719) cyber86


cyber86
őstag

Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni, hogy mi okozhatja azt, hogy a be quiet dark base 900 pro házamban levő gyári led szalag úgy viselkedek bármelyik színnel mintha "pulsálna". Csináltam egy videót de nem adja annyira vissza mint élőbe. Táp hiba lenne? Vagy a led vezérlő fog bedögleni? [link]

Asus Rog Strix Z790-E Gaming Wifi II, 14700K, 2x16 GB Corsair Vengeance 7200Mhz,Artic LF II 420, XFX 6750 XT 12GB, Samsung 980 PRO 1 TB M2 , Asus Rog Strix 850G, Be Quiet Shadow Base 800FX, Acer Predator XB273UNV

(#47720) FunPro


FunPro
senior tag

Sziasztok!

Egy nagyon érdekes hibával szembesültem. :D

Adott egy csapat pc, amik nem brand pc-k, de ugyanazokból az alkatrészekből lettek összerakva.

Már a második gépnél tapasztalok olyat, hogyha rádugok a gépre egy pendrive-ot (vagy bármilyen usb eszközt), majd kihúzom a slotból, akkor a gépen KINYÍLIK A DVD MEGHAJTÓ.

Igazából úgy tűnik, hogy csak az első slot csinálja, viszont kétlem, hogy valami megnyomná a dvd nyitógombot.

Valaki hallott már ilyen hibáról?

[ Szerkesztve ]

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47721) almafa42 válasza FunPro (#47720) üzenetére


almafa42
aktív tag

Sziasztok,

Z170 Extreme 4
i7-6700K
16GB RAM
M2 SSD + vinyók

A gép szépen elindul, majd 10 perc és pár óra közötti idő eltelte után kifagy. Mindegy, hogy épp az operációs rendszert vagy Memtest86+t bootoltam be, vagy akár a BIOS-ban vagyok, ugyanaz történik. A képernyő megfagy, perifériák nem mozognak, a gép hálózaton nem elérhető. Reset segít, majd idővel újra kifagy. A kifagyás nem egy adott művelet hatására történik, ha nem nyúlok a géphez akkor is megtörténik.

CPU nincs húzva, BIOS-ban minden Auto-ra van állítva. Memtest86+ több mint egy órát futott, semmi hibát nem talált. CPU 60 okos kb. Van ötletetek, merre induljak el?

Köszi előre is.

(#47722) FunPro válasza almafa42 (#47721) üzenetére


FunPro
senior tag

Mivel maga a bios is kifagy, így elég bonyolult a helyzet.

Lehet rossz a ram, talán a proci, maga az alaplap, vagy csak szimplán a bios.

Esetleg egy bios frissítésel tehetsz egy próbát.

U.I.: Egyébként mintha én már rossz hdd miatt is szoptam volna ilyennel.

[ Szerkesztve ]

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47723) almafa42 válasza FunPro (#47722) üzenetére


almafa42
aktív tag

Kipróbálom HDD-k nélkül, ez jó ötlet. Bios legújabb :/

(#47724) thoger


thoger
csendes tag

Sziasztok!

Végső elkeseredésemben írok. Van egy HP EliteDesk 800 G1 TWR asztali gépem:
- Intel i7 4770K
- Intel HD 4000
- 14gb RAM
- 256GB SAMSUNG SSD
- 500W táp ( a gép folyamat mérve volt, terhelés alatt 240W-ot evett)
és egy nem rég vásárolt GIGABYTE GTX 1060 Mini ITX OC GV-N1060IXOC-6GD

Szuperul működött, kb 1 hónapig, napi 1-1,5h terhelésnek volt kitéve. (PUBG Low -Medium beállításokkal)
Egyszer csak játék közben teljesen elszállt fekete képernyővel és újrabootolt. Onnantól kezdve a Windows képernyő megjelenésénél mikor kéri a pinkódot elszáll, és újra reboot. Mivel a windows érzékeli hogy eldurrant, folyamatosan próbálná javítani a dolgokat, és előjön a helyreállító képernyő, de semmi nem képes elindítani rendesen. Ha elindul, a szokásos PIN-kódig jut, és elszáll.

Miket próbáltam / mi volt a gondolkodásom:
- Csökkentett mód hálózattal
- Láttam az eszközkezelőben a kártyát, eltávolítottam driverestül. Újraindítás után nem volt változás.
- Megpróbáltam eltávolítás után nvidia drivert telepíteni, de nem engedte csökkentett módban.
- Xubuntu bootolás pendrive-ról
- Youtube ment 4k-t vitte, az oprendszer látta is a kártyát, drivert is ajánlott ha telepíteném a rendszert...
- Windows 10 Reinstall
- Sajnos csak egy régi windows 10 telepítőm volt, és nincs lehetőségem újjabra. ez nem okozott gondot, szépen felment a rendszer, el is indult. Az eszközkezelőben érdekes módon csak az Intel HD 4000 látszódott, és nem is bírtam felbontást állítani, emlékem szerint 1024x768 volt...
- Elindítottam a Windows Update-t el is kezdte lehúzni a biztonsági frissítéseket és a funkciófrissítést.
- A funkció frissítés végeztekor újra előjön a probléma potnosan ugyan-úgy...
- Ubuntu 22 bootolás. Pontosan ugyan azt tapasztaltam mint a Xubuntu esetében. gyönyörű felbontás, Youtube 4k megy 1080p felbontáson...

- Ami érdekes hogy mindig, mikor bekapcsolom a gépet felpörög a ház és a CPU venti a GPU ventijével együttesen. Majd az összes leáll. A CPU és a házventi felpörög, és bejön a bootfolyamat a képernyőn. A tesztek alatt nem pörgött a venti, az Ubuntu Youtube-ozása alatt sem!

- Tápcsere, mert az volt.
- Beleraktam egy régi fiók videókártyát, amivel egyébként gyönyörűen elindult a Windows 10.

Hát ennyi lenne, megdöglött a kártya? De akkor hogy a francba ad képet? Ha ad képet, és bekapcsoláskor minden mással együtt felpörög, miért nem pörög használat alatt? Lehetséges hogy ilyenkor az "integrált" Intel HD 4000 dolgozik?

Mit lenne érdemes még megpróbálnom, kipróbálnom? Ezzel, hogy egyébként látszólag működik elég bizonytalan vagyok mi lehet a baj... :(((
Szeretném ha kiderülne hogy valami más a hibás. Nagyon fájna hogy egy 40k-s használt kártya pont nálam dögöljön meg, mikor nem is terheltrem...

(#47725) FunPro válasza thoger (#47724) üzenetére


FunPro
senior tag

Ha jól tudom van olyan 1060 ami folyamatosan pörgeti a ventit (aztán lehet nincs), de az 1060-ról tudni kell, hogy elég energiatakarékos kártya. Ez azt jelenti, hogy a ventilátor 60 fok fölött indul el, az alatt meg sem moccan, kivéve a rendszerindítást. Akkor is csak pár másodpercre, így ebből a szempontból a kártyád flottul működik.

Haverom kicsit másképp, más kártyával ugyan, de elég hasonlóképpen járt.

Ha jól emlékszem, neki 980 van a gépében. Neki játék közben indult újra. Tippeltünk memória hibára, mindenre. Végül kiderült, hogyha bekapcsolja a windows frissítéseket, valamelyik frissítés telepítése után meghülyül a gép. Újra rakta a wint, egyből kikapcsolta a frissítéseket, azóta nem indul újra a gépe.

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47726) FunPro válasza FunPro (#47725) üzenetére


FunPro
senior tag

Hozzáteszem, ezek az újraindulások érdekes anomáliák tudnak lenni.

Az én gépem akkor csinálta, amikor a dark souls 3-ban meghaltam. Játék ment normálisan -> halál felirat -> gép újraindul. Ott valószínűleg kifutott a ramból, mert miután belepakoltam még 8 gigát a gépbe, a probléma megszűnt.

Ha túlmelegszik a proci, akkor is hajlamos minden előjel nélkül újraindulni a gép.

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47727) vezeralmos2


vezeralmos2
senior tag

Sziasztok!
A múlt hónapban vásároltam egy Asus Prime B450-PLUS-t, Ryzen 5 3600, Fury Beast 3200 2x8GB -ot.
Egy két hétig semmi baja nem volt aztán elkezdett kékhalálozni a WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR kóddal és egyre gyakrabban. :))
Friss windows van a gépen, próbáltam driverrekkel játszani, memória sebességgel, de egyik sem segített.
Aztán észrevettem hogy csak 1.1 voltot állított be magának a cpu, úgyhogy feltettem 1.2 voltra a feszt.
A fesz beállítása után kb. 3-4 napig hiba nélkül ment, de utána megint elkezdte ugyanezt a kékhalált dobálni és sajnos egyre gyakrabban.
Terhelés nélkül gyakrabban szállt el mint terhelésre. Tehát játék alatt kevesebbszer.
Netezés közben pedig pár másodperccel a BSOD előtt van előjele, mégpedig az hogy nem enged semmire sem kattintani, felvillan az kattintás animáció de már nem tudsz semmire kattintani, majd pár másodperc múlva kékhalál. Ez nekem memória corrupted gyanús de mivel a cpu fesz emelése pár napig megoldotta a problémát lehet a cpu memória vezérlője a rossz.
A ryzent és a ramot iponnál vettem már le is adtam garanciára, TERMÉSZETESEN azonnal azzal jöttek hogy biztos az alaplap a rossz. És húzta a száját hogy a B450-es chipset nem szereti a 3600-ast, én meg néztem hogy ez mi a faszt beszél mert 450-es chiphez legtöbb ember ezt a procit veszi és hiba nélkül mennek évek óta.
A lapot meg a Foramax -nál vásároltam, ők természetesen azt mondják hogy cpu gyanús a helyzet.
Mindhárom komponensre 3 év gari van.
Ti mit gondoltok erről, találkozott már valaki ezzel a hibával?
Tápegység hiba kizárva, előző konfigomat is az látta el árammal(FSP 700W 80+)
GTX 1070 GamingX 8GB van benne, előző gépben az is hiba nélkül üzemelt évekig, szóval ennek a hibáját is kizárhatjuk, plusz másik kártyával is próbáltam.
Se a lapon nem volt meleg semmilyen komponens, memóriák is 30 fo körül, proci max 50 körül volt terhelés alatt, és nem volt húzva, 3600-on ment.
Üdv
Vezér Álmos

A Sandy Bridge legendája

(#47728) FunPro válasza vezeralmos2 (#47727) üzenetére


FunPro
senior tag

SSD nem lehet rossz?

Ugyan nem írtad, de jó eséllyel az van a gépben.

Ilyenkor ugye úgy lehetett volna tesztelni, hogy valami portable os-en kezded használni a gépet. Ha ott is kifagy, akkor vagy ram vagy proci vagy alaplap, de inkább ram vagy proci.

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47729) vezeralmos2 válasza FunPro (#47728) üzenetére


vezeralmos2
senior tag

Nem hinném. Egyrészt az is új, másrészt akkor a cpu fesz emelés nem oldotta volna meg a problémát 3 napra.

A Sandy Bridge legendája

(#47730) FunPro válasza vezeralmos2 (#47729) üzenetére


FunPro
senior tag

Véletlenek mindig vannak, az pedig, hogy új az ssd, nem jelent semmit.

Sok új, de rossz ssd-be futottam már bele.

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47731) Krisz0418


Krisz0418
őstag

Sziasztok!

adott egy konfig:
-ryzen 5900x
-b550 tomahawk
-2x16gb 3200 cl16
-xfx 6800xt
-kingston 480gb ssd+patriot 1tb ssd
-cm v1200 platinum tap

mar a multkor is furcsaltam a “the forest” jateknal de 1-2 alkalom utan nem csinalta. De most ujra elojott.

gondoltam neki allok ujra kijatszani a crysis 2 remasteredet. Elso palya, teljesen random idokozonkent fogja es leall a gep teljesen, visszakapcsolni csak ugy tudom ha lenyomom a tapot, varok egy kicsit majd vissza es bekapcsol a gep. (Kulonben nyomkodhatom a gombot nem tortenik semmi)

A tapra gyanakszom, de a forest nem akkora igenyu jatek, raadasul a fall guynal is csinalta mar egyszer.

erdekes mod valorantnal sose csinalja, ott siman tudok jatszani orakat minden hiba nelkul.

probaltam mar minden visszatenni stock beallitasra ez sem oldotta meg.

ez mitol lehet? Tap csere megoldana? Kozrejatszhat hogy a rendszer ssd 88%-os? De a jatekok a masikon vannak ami 98%.

AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||

(#47732) FlashR válasza almafa42 (#47721) üzenetére


FlashR
tag

Én a ramra tippelek, ha 2x8 van benne, mindenféle váriációban próbáld ki egyesével, másik slotban.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47733) FlashR válasza Krisz0418 (#47731) üzenetére


FlashR
tag

Amikor bizonyos fokú terhelés alatt leáll a gép teljesen, általában túlmelegedés okozza, amit az alaplap egy védelmi mechanizmussal próbál védeni, hogy ne legyen belőle maradandó károsodás. Mindenképp csekkolnám a videokártya és a processzor hőmérsékletét terhelés alatt, nyilván nem minden játék okoz ugyanakkora terhelést/melegedést.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47734) Krisz0418 válasza FlashR (#47733) üzenetére


Krisz0418
őstag

Hat ezekkel szerintem nem lehet gond.
proci max 50fok korul van (280as aio van rajta)
kartya pedig 60-65fok es 70-75fok hotspot.

esetleg valami olyan alkatresz melegszik aminek nem tudom kiiratni a hofokat?

AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||

(#47735) Vapor


Vapor
aktív tag

- Gigabyte B250M DS3H
- Intel Core i5 7500
- 16GB Kingston HyperX DDR4
- MSI RX 580 8GB
- 256GB Samsung MZHPU256HCGL M.2 SDD
- Chieftec GPS-500AB-A 500W 80+

Kezdődött azzal, hogy ha játékot indítottam el pár percig futott majd vagy lefagyott vagy újraindult a gép. Videókártyára tippeltem, kivettem portalanítottam/újrapasztáztam, vissza, nem segített.
Pont volt munkám amit meg kellett csinálnom (kb csak Chrome és Excel) kivettem a kártyát és használtam az alaplapi integrálttal, működött gond nélkül. Gondoltam adok még egy esélyt a videókártyának, újraraktam a windows-t hátha csak driver gond, visszaraktam, sajnos nem.
Kis ideje már csak az integrálttal használom, viszont most már azzal sem tudom, ugyan az a jelenség mint amikor a videókártya kezdett elszállni (vagy legalábbis azt hittem), bekapcsolom és amint megnyitok akár egy böngészőt vagy egy filekezelőt újraindul a gép vagy lefagy. Néha bekapcsolás után idle is újraindul...
Próbáltam másik SSD-vel, friss oprendszerrel nem segített, videókártya most nincs benne.

Mit javasolnátok mit kéne megpróbálni cserélni? Táp? Alaplap?

Előre is köszi!

PSN ID: SaLa17 | http://www.flickr.com/photos/isasa7/

(#47736) FunPro válasza Vapor (#47735) üzenetére


FunPro
senior tag

Eseménynaplóban milyen hibák vannak?

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

(#47737) RAMy


RAMy
tag

Sziasztok! Van egy gép, ami tök jól működik pár bekapcsolásig, utána fekete képernyő. Ha kiszedem a videókártyát, BIOS elemet és visszateszem őket, utána megint jó. Van, hogy az egér+billentyű nem működik, de kép van. Mitől lehetnek ezek?

(#47738) Vapor válasza FunPro (#47736) üzenetére


Vapor
aktív tag

Sajnos odáig nem tudok eljutni jelenleg :/

PSN ID: SaLa17 | http://www.flickr.com/photos/isasa7/

(#47739) N.Szil


N.Szil
tag

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az mitől lehet, a gyerek 10 perc warface-zés után, annyira akadozni kezd a játék, hogy játszhatatlan. Most lett véve egy SAPPHIRE Radeon PULSE RX 6400 4GB GDDR6 64bit videokártya, régi, új driverrel ugyan ezt produkálja. Kártya hőfoka msi afterburnerel olyan 62 fok játék közbe. Új Windows 10 lett telepítve és akkor is akadozik. Már ott tartok, hogy kalapács alá kerül és szétcsapom! Előtte egy GTX 1070 volt a gépbe, azzal semmi baj nem volt. Aki jár/járt már hasonló cipőben, kérem segítsen!
Számítógép:
Alaplap: MSI MAG B550 Tomahawk
Processzor: AMD® Ryzen5 3600
Memória: 32Gb/3200Mhz DDR4
SSD: Kingston 500Gb SSD SNVS/500G
Videókártya: SAPPHIRE Radeon PULSE RX 6400 4GB GDDR6 64bit
Számítógép ház: Deepcool MATREXX 55 MESH
Tápegység: Seasonic FOCUS GX-650W Gold (Focus GX-650)

(#47740) FlashR válasza N.Szil (#47739) üzenetére


FlashR
tag

Szia
Az 1070 régebbi, de klasszisokkal erősebb kártya 2x annyi GDDR rammal(8GB 256bit), mint az RX6400, ami egy nagyon belépő kategória. Persze DDR6 meg PCie 4.0, de valószínű, hogy egy idő után elhasal a fele annyi 64 bites grafikus memória miatt. Talán meg kellene próbálni kisebb grafikai beállításokkal játszani, hátha akkor elég neki hosszabb távon.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47741) N.Szil válasza FlashR (#47740) üzenetére


N.Szil
tag

Próbáltam alacsonyabb grafikai beállításokkal játszani, de úgy is 10 perc warface-zés után, annyira akadozni kezd a játék, hogy már játszhatatlan. Viszont 1080p magas grafikán az RX 6400 4GB hozza a 180-200 fps-t warface-ba nem hinném, hogy a grafikai beállítás lenne a probléma.

(#47742) FlashR válasza N.Szil (#47741) üzenetére


FlashR
tag

Nem ismerem igazán az online játékokat, de utánanéztem, ez valóban elég kis gépigényű játék. Azt tudom javasolni, hogy próbálj egy furmark-ot, hogy viselkedik folyamatos terhelés alatt a kártya, ha ott nem stabil valami érték, akkor lesz több infó. Más játékot nem említettél, több játéknál is előfordul ugyanez?

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47743) thoger


thoger
csendes tag

Kiegészíteném:
[link]

A GPU átkerült egy másik gépbe, ahol gyönyörűen feltelepült driverestül egy Windows 10.

Feltételeztem hogy így már csak az alaplapnál lehet valami sz@r, adtam neki egy BIOS frissítést, gyári visszaállítást, de semmi.

Friss windows 10 telepítése esetén ugyan úgy rebootol a gép...

Én azt gondolom mégsem a vga a hibás. Egyre jobban azt érzem hogy az alaplap megmakacsolta magát, és nem aakr együttműködni vele. (Másik GPU-val megy!!)

[ Szerkesztve ]

(#47744) N.Szil válasza FlashR (#47742) üzenetére


N.Szil
tag

Értem és köszönöm a tippet. Futtatom a furmark-ot, de honnan tudom meg, hogy baj van a kártyával? Mert ilyet még nem csináltam.

[ Szerkesztve ]

(#47745) FlashR válasza N.Szil (#47744) üzenetére


FlashR
tag

Ha a videokártyával van gond, 10 perc játék helyett már kb 2 perc múlva mutatkoznia kell valami anomáliának (a Te esetedben nagy mértékű fps csökkenés). Ha nincs semmi különös, elindul mondjuk FHD-ban 50fps-el és úgy is marad, stagnál egy bizonyos hőmérsékleten és zökkenőmentesen fut mondjuk egy fél órát, akkor máshol kell keresni a hibát.

300 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#47746) zoli860


zoli860
csendes tag

Sziasztok!
Mostanában a számítógépem háromféleképpen szokott indulni.
1. A gép indul de nem ad jelet a monitornak,többszöri ujraindítás után a jel megjelenik és kikapcsolásig minden szuperul működik
2. Indítás után pár percig minden jó aztán eltünik a jel és ismétlődik a procedúra.
3. A gép hibanélkül indul és kikapcsolásig jó (ez a ritkább változat).
Mi okozhatja a hibajelenséget?
Előre is köszönöm a segítséget

(#47747) Submarine válasza zoli860 (#47746) üzenetére


Submarine
senior tag

Üdv!
monitorkábel/kontakt - hiba

(#47748) zoli860


zoli860
csendes tag

Hdmi kábel cserélve lett.

(#47749) zapee_


zapee_
csendes tag

Sziasztok! Dúrván fél éve, hogy lecseréltem a gépem erre:

• MSI PRO Z690-A DDR4
• Intel Core i5 12600K
• LG 27GP850-B Ultra Gear 165Hz IPS
• Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600 C18 2x8GB
• Arctic Liquid Freezer II 240 A-RGB
• be quiet! Light Wings 120mm PWM high-speed
• be quiet! Light Wings 120mm PWM Triple Pack high-speed
• Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Black Midi Tower
• Corsair RM750x PSU
• Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 SSD
• Western Digital Red Plus WD40EFZX 4TB

Ekkor még a jó öreg 1060 6gb-os kártyával használtam. Nem volt vele igazából semmi gond. Használtam. Tökéletesen müködött minden. Nehéz már vissza emlékeznem, de durván az összeszerelés után 3 héttel játék közbe kaptam egy kékhalált ( már nemtudom milyen hibakóddal ) Igazából nem foglalkoztam vele, újraindult használtam tovább. Nem tapasztalam semmiféle lassulást vagy ilyesmi. Aztán egyre gyakoribb lett a kékhalál, de még ekkor se érdekelt. Heti 1x fordult elö max, azt hittem valami virus ilyesmi.
Most cseréltem a héten a kártyát msi rtx 3080 12gb-ra és szinte totál meghalt a gépem. Az elsö pár órában még használtam, tesztelgettem az fps-t különbözö játékokba semmi baj nem volt. Majd másnap szinte a windows inditása után egyböl kékhalál, folyamatosan más hibakódokkal. Win 10 volt fent! Gondoltam újratelepitem és megpróbálom a win 11-et. Ezzel viszont tökéletesen müködik már 2 napja csak kicsit aggaszt a dolog. Érdemes lenne ezt kivizsgáltatni? Vagy egyszerüen az új konfig nem csipte a régebbi rendszer? Lehet hülye kérdés, de eskü fingom sincs mi lehet a baj. Elöször a tápra gondoltam, hogy lehet kevés a 750, de rengeteg oldalon utánna olvastam és ehhez a konfighoz épp elég kell hogy legyen. Valami tipp? Mellékelek pár képet.

Köszi a segitséget

https://gyazo.com/d59d7e53e914dbbbf27cfb4be2b167c8
https://gyazo.com/579eef55e7b1da9045a793cda128b5a2
https://gyazo.com/670e9991ec03f4281d0c1c06c35e6af5
https://gyazo.com/49ed007d2c157318c678739074bb7f8e

MSI PRO Z690-A, i5 12600K, RTX 3080, Vengeance RGB Pro 2x16GB 3600, 970 EVO Plus 1TB, benq xl2411z

(#47750) FunPro válasza zapee_ (#47749) üzenetére


FunPro
senior tag

Mivel az összes hibád a rendszerhez köthető, így én elsődlegesen vagy az SSD-re vagy a ramokra gyanakodnék. Másodlagosan a procira valamilyen aspektusból.

Aztán lehet tényleg csak a windows volt meghülyülve. :K

I'll try my best, and that's the best anyone can do.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.