- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
gliskard
senior tag
Hehe, nekem kb. pont ez a ,,normál" használat napi szinten
MB Air 15, USB HUB, rajta vezetékes billentyűze, egér, monitor, pedrive, ethernet (valamint type C-n kapja a tápot ugye) és néha SD kártya vagy még egy type A USB megy bele. Amikor meg mennem kell valahova, lehúzom a HUB-ot, lecsapom a kijelzőt és kész, viszem. Aztán elketyeg kb. 15-17 órát általános használat mellett akkuról. Amikor visszajövök az irodába, visszadugom és gyí 
Amit leírtál az kb az a use-case amikor a notebook-ot már desktop munkaállomásnak használnak és a hordozhatóság másod-harmadlagos...
Elfogadom, hogy vannak olyan feladatok ahol ezek megléte előnyös (pl. fotózás) vagy szükséges, de ezek már a specifikus esetek és nem a tipikus felhasználás, főleg nem a Neo esetében. -
wolruf
őstag
a képen amit beraktál nem éppen "egy tök átlagos, tipikus use case látható".
Nekem kb 10-15 éve mindig macbook volt a céges gép és még soha nem volt még hasonlóra sem szükségem, de másnál sem láttam még közel hasonlót sem.
Az x86 korszakban a usbc-hdmi átalakító default volt mindenkinél. Nekem ritkán kellett ethernet-et átalakító mert a teleklomban nem lehetett mindent wifi-n elérni, de sem előtte, sem utána nem kellett usbc–ethernet átalakító.
Anno tartottam a noti mellett egy usb-usbc álalakító, ha esetleg pendrive-ot kellene használni, de szerintem már az is elkallódott, mert arra sem emlékszem, hogy mikor kellett ilyet utoljára a gépre dugni.Neo esetében pedig ez eleve egy overkill, akinek ez kell a hétköznapokban az pont a notebook lényegét öli meg...
Hehe, nekem kb. pont ez a ,,normál" használat napi szinten
MB Air 15, USB HUB, rajta vezetékes billentyűze, egér, monitor, pedrive, ethernet (valamint type C-n kapja a tápot ugye) és néha SD kártya vagy még egy type A USB megy bele. Amikor meg mennem kell valahova, lehúzom a HUB-ot, lecsapom a kijelzőt és kész, viszem. Aztán elketyeg kb. 15-17 órát általános használat mellett akkuról. Amikor visszajövök az irodába, visszadugom és gyí 
-
gliskard
senior tag
a képen amit beraktál nem éppen "egy tök átlagos, tipikus use case látható".
Nekem kb 10-15 éve mindig macbook volt a céges gép és még soha nem volt még hasonlóra sem szükségem, de másnál sem láttam még közel hasonlót sem.
Az x86 korszakban a usbc-hdmi átalakító default volt mindenkinél. Nekem ritkán kellett ethernet-et átalakító mert a teleklomban nem lehetett mindent wifi-n elérni, de sem előtte, sem utána nem kellett usbc–ethernet átalakító.
Anno tartottam a noti mellett egy usb-usbc álalakító, ha esetleg pendrive-ot kellene használni, de szerintem már az is elkallódott, mert arra sem emlékszem, hogy mikor kellett ilyet utoljára a gépre dugni.Neo esetében pedig ez eleve egy overkill, akinek ez kell a hétköznapokban az pont a notebook lényegét öli meg...
-
gliskard
senior tag
vicces átolvasni a kommenteket...Apple kihozott a 'selejtes' SoC felhasználásával egy belépő szintű notebook-ot, amit mind árban, mind nevezéktanban az iPad vásárlók azon részére pozícionált, akiknek elég az iPad, de kell billentyűzet is.
– A kisebbik (256Gb) MB Neo ára $1 több mint a legkisebb (128Gb) iPad + Magic Keyboard.
– A nagyobbik (512Gb) MB Neo szintén $1 több mint a 256Gb-os iPad + Magic Keyboard.Láthatóan nem erőgépnek vagy munkahelyi mindenesnek vagy gaming notebook-nak pozícionáltak. Csak szimplán azoknak akinek elég egy iPad is a hétköznapokban az életvitel szerű feladataikhoz, de a touch screen helyett/mellett kellett nekik billentyűzet is.
Ennek ellenére "nagy vihar van a biliben" csatlakozók miatt, azért csak vihar a biliben, mert ha a use case-t nézzük, akkor az ipad-ez képest a vásárlók kapnak plusz egy usb-c port-ot, amin keresztül akár külső monitorra is rá tudják kötni az gépet, de van 3,5 jackpot is... Továbbá valószínűleg az esetek nagy részében csak a töltő lesz a gépre dugva. Egyébként az Air-en is ugyan ennyi csatlakozó van...
Szintén "vihar tombol" a használhatóság körül is... Ezt a gépet (árazás és nevezéktan alapján) iPad helyettesítőnek pozícionáltak ami alkalmas hétköznapi feladatok (böngészés, video nézés, chat, zene hallgatás, streaming nézés, stb.) vagy közép-, felső- oktatási (nem speciális sw-t igénylő) feladatok elvégzésére.
De el futnak rajta a casual játékok (kb mind az mint ami iPhone/iPad-en is megy) és jó pár 'komolyabb' is, ha nem kell egetverő 3D teljesítmény. Lányom pl. ezen játszik Sims4-et, de az alap Factorio (főleg a SpaceAge nélkül) is élvezhető, ha vissza van véve a grafika.Ezek alapján a Neo magában sem egy rossz ár/érték arányú notebook, de a tényleges előny azoknál látszik, akinek már van iphone-ja, de még nem volt Macbook-ja, mert a Neo-val egy ökoszisztémát kap.
Az ökoszisztéma szó már elég elcsépelt, de akinek van iphone-ja és egy airpods-a esetleg egy apple tv-je és vesz melléjük egy Neo-t az egy lényegesen felhasználó barátabb rendszert kap mintha 'csak' egy windows-os gépet vett volna.– az iphone-hoz hozzáadott airpods-ot automatikusan felismeri a Neo is.
– a Neo jelszó megadás nélkül tud csatlakozni a wifi-re amiket az iphone már ismer.
– a sima hanghívásokat is lehet fogadni a neo-n, de ugyan igy lehet az sms/imessage üzeneteket is kezelni.
– megosztott a vágólap az iphone és az Neo között, amit az egyiken kimásolok azt a másikon be tudom illeszteni (nekem napi szinten nagy segítség).
– ha van egy (akár régi) iPad akkor az sidecar módban második monitorként lehet használni és akár a ceruza is használható rajta.
– direktben kezelhető a Apple HomeKit is, de minden más Apple cucc is.
– itthon nem olyan fontos, de az USA-ban nagyon népszerű face time és ez elég jól működik még a Neo-n is.Ezek itt magyar országon nem tűnnek nagy dolognak, de az USA-ban egy elég széles rétegnek vannak apple cuccai. Neki (illetve azoknak akiknek még nem volt MacBook-ja) készült a Neo, ők alapvetően az átlag felhasználók akiket nem érdekel mélyebben, sem az elektronikai sem a számítástechnika, de valószínűleg még a HC gaming sem. Ők azok akik 'csak használni szeretnék' az eszközt, lehetőleg kézikönyv nélkül.
Továbbá a Neo sikerében valószínűleg az is benne van, hogy az USA-ban kb 15.000-16.000 forintnak megfelelő havi részletre el lehet hozni.
Illetve az, hogy mind az Apple-nek mind pedig a Macintos-nak van egy presztízse ami nem csak az iPhone miatt van. Például a mai boomer korosztálynak az Apple II volt az egyik legismertebb iskola számítógép.
Nem véletlen, hogy sokan ezen tanultak programozni, pl. Jordan Mechner aki Apple II-n írta a Karateka-t (1984) és a Prince of Persia-t (1989). De pont az elterjedtsége miatt szintén az Apple II-höz kötődik az "igazi" üzleti SW-k megjelenése is, mert 1979-ban Apple II-re jelent meg a VisCalc.
Tehát az USA-ban és jópár nyugati országban Apple már az iPhone előtt is elég jó brand volt az Apple II, Macintosh, iPod miatt...Lehet szidni a Neo-t hogy csak 8Gb memória van benne, lehet szidni azért mert csak 2 darab usb port van rajta, lehet utálni a MacOS-t... De láthatóan a piac (mert a vásárlók a pénztárcájukkal szavaznak) elég pozitívan értékeli a Neo-t és a hírek alapján a konkurencia egyenlőre letolt gatyával áll a kihívások előtt.
Az ő szerencséjük az, hogy sokan vannak akik utálják a MacOS-t, de még az iPhone-t is...
-
ben2
senior tag
"Akkor vagy a telefon túlméretezett, vagy a laptop alul."
Na ne már, én is ugyanazzal az Anker töltővel etetem a MacBookot, mint az iPhone-t, ebben speciel szerintem semmi nagy dolog nincs. Egy 60-70W-os GaN töltő is tud már tök kompakt lenni és M5-ig bezárólag bármit megetet rendesen (terhelés alatt is).
És közel akkora méretben léteznek usb hubok, ráadásul direkt hordozhatóságra tervezve.

-
Stauffenberg
nagyúr
"Senki sem a többség."
Pontosan.
"Nyilván attól lesz sokkal hordozhatóbb egy valami, ha lehagyunk róla olyan dolgokat, amik amúgy simán elférnek és még plusz izéket cipelünk mellé."
Attól lesz hordozhatóbb valami, ha olyan univerzális csatlakozói vannak, amit bármire át lehet alakítani tetszés szerint ahelyett, hogy van rajta N darab, hogy aztán az N+1edik miatt mégis csak kelljen hozzá átalakító.
"Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy."
Akkor vagy a telefon túlméretezett, vagy a laptop alul.
"Akkor vagy a telefon túlméretezett, vagy a laptop alul."
Na ne már, én is ugyanazzal az Anker töltővel etetem a MacBookot, mint az iPhone-t, ebben speciel szerintem semmi nagy dolog nincs. Egy 60-70W-os GaN töltő is tud már tök kompakt lenni és M5-ig bezárólag bármit megetet rendesen (terhelés alatt is).
-
Stauffenberg
nagyúr
és képtelen volt felfogni hogy nem ő a többség
Senki sem a többség.a legegyszerűbb megoldás, ha a laptopokon van elég nagy sávszélességű usb vagy TB és onnantól mindenki olyan hubot, dockot, átalakítót dug rá, ami pont neki kell.
Nyilván attól lesz sokkal hordozhatóbb egy valami, ha lehagyunk róla olyan dolgokat, amik amúgy simán elférnek és még plusz izéket cipelünk mellé.Pl. egy ilyen izé kisebb és könnyebb, mint egy átlagos laptop táp
Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy."Nyilván attól lesz sokkal hordozhatóbb egy valami, ha lehagyunk róla olyan dolgokat, amik amúgy simán elférnek és még plusz izéket cipelünk mellé."
Egy hordozható SSD méretű HUB nem a világ vége, de amúgy ha menet közben akarsz mindenféle perifériákat bedugdosni, akkor azokat is cipeled, nem? Nem teljesen érthető, hogy miért éppen egy HUB lesz ebben az esetben, ami elrontja a hordozhatóságot és nem a sok fiszfasz periféria, ami miatt eleve szükséged van a sok-sok fizikai csatlakozóra.
-
ben2
senior tag
Senki sem a többség.a legegyszerűbb megoldás, ha a laptopokon van elég nagy sávszélességű usb vagy TB és onnantól mindenki olyan hubot, dockot, átalakítót dug rá, ami pont neki kell.
Nyilván attól lesz sokkal hordozhatóbb egy valami, ha lehagyunk róla olyan dolgokat, amik amúgy simán elférnek és még plusz izéket cipelünk mellé.Pl. egy ilyen izé kisebb és könnyebb, mint egy átlagos laptop táp
Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy."Senki sem a többség."
Pontosan.
"Nyilván attól lesz sokkal hordozhatóbb egy valami, ha lehagyunk róla olyan dolgokat, amik amúgy simán elférnek és még plusz izéket cipelünk mellé."
Attól lesz hordozhatóbb valami, ha olyan univerzális csatlakozói vannak, amit bármire át lehet alakítani tetszés szerint ahelyett, hogy van rajta N darab, hogy aztán az N+1edik miatt mégis csak kelljen hozzá átalakító.
"Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy."
Akkor vagy a telefon túlméretezett, vagy a laptop alul.
-
hapakj
őstag
Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy.Igazából miért akarunk sok portot?
Hogy mindenféle perifériákat rá tudjunk kötni ami már a cél helyszínen van. De akkor miért magára a hordozható laptopra rákötni ezeket?
Alapvetően sokkal logikusabb hely egy ilyen hubnak a célhelyen maga a monitor, hogy kábellel meg lehessen oldani az tápellátást, a perifériákat, és az ethernet kapcsolatot is.
-
dabadab
titán
Minden alkalommal ugyanez a műsor ment, amikor elhagyták a laptopokról a floppy-t, az analóg vga-t, a serial és printer portokat, SCSI, DVI, firewire, DVD írót és így tovább. Mindig volt valaki, akinek pont az hiányzott és képtelen volt felfogni hogy nem ő a többség.
Ezért a legegyszerűbb megoldás, ha a laptopokon van elég nagy sávszélességű usb vagy TB és onnantól mindenki olyan hubot, dockot, átalakítót dug rá, ami pont neki kell.Pl. egy ilyen izé kisebb és könnyebb, mint egy átlagos laptop táp.

Ha csak otthonra kell desktop módban, akkor otthon hagyod, ha mindenhol, akkor viszed magaddal. Előnye, hogy ha viszont pont nem kell, akkor a laptopod vékonyabb, könnyebb, tisztább, szárazabb érzés.és képtelen volt felfogni hogy nem ő a többség
Utazáskor a laptop a telefon töltőjéről megy. -
Raymond
titán
Volt egy pár hónap, hogy nem volt otthon notebookom. Ezt az időszakot úgy vészeltem át (majdnem úgy is maradt, mert annyira bevált), hogy az akkori Samsung telefonomat DEX üzemmódban használtam a tévére kivezetve, egérrel és billentyűzettel. Ahhoz, hogy működjön, szükség volt egy HUB-ra. Az is szempont volt, hogy a HUB időtálló legyen és hordozható. Én ezt választottam:, pici és kompakt. Most is ezt használom az Air-hez.
ASSMANN DIGITUS DA-70866

1x HDMI (UHD resolution, 4K/30 Hz)
1x VGA (Full HD 1080p / 60 Hz)
2x USB 3.0 ports for high speed data transfer, one with a charging function (BC 1.2) for mobile devices (5V/1.5A)Supports Ultra HD (30Hz), 3840 x 2160p resolution (HDMI)
1x USB Type-C port - Power Delivery (PD) 3.0 (100W, 20V/5A max.) + data transfer (5 Gbit/s max.)
1x Gigabit Ethernet port - connects your laptop to the network via cable
2x card readers (MicroSD / SDHC, SDXC, MMC)Stowable USB-C connecting cable (10 cm) - the connecting cable can be stored in the casingHa valaki kifejezetten az Air-hez keres megoldást, akkor ez elég sílusos és van Midnight színben is:
ASSMANN
Az a Satechi kepeken jol nez ki, de a gyakorlatban csak stressz forrasa hogy amikor megmozditod a gepet akkor a dongle vagy a gepen levo USB van fizikailag kinozva vagy mindketto. A kabeles dongle megoldas jobb. Forras - van mindketto. -
Hieronymus
veterán
Volt egy pár hónap, hogy nem volt otthon notebookom. Ezt az időszakot úgy vészeltem át (majdnem úgy is maradt, mert annyira bevált), hogy az akkori Samsung telefonomat DEX üzemmódban használtam a tévére kivezetve, egérrel és billentyűzettel. Ahhoz, hogy működjön, szükség volt egy HUB-ra. Az is szempont volt, hogy a HUB időtálló legyen és hordozható. Én ezt választottam:, pici és kompakt. Most is ezt használom az Air-hez.
ASSMANN DIGITUS DA-70866

2x USB 3.0 ports for high speed data transfer, one with a charging function (BC 1.2) for mobile devices (5V/1.5A)Supports Ultra HD (30Hz), 3840 x 2160p resolution (HDMI)
1x USB Type-C port - Power Delivery (PD) 3.0 (100W, 20V/5A max.) + data transfer (5 Gbit/s max.)
2x card readers (MicroSD / SDHC, SDXC, MMC)Stowable USB-C connecting cable (10 cm) - the connecting cable can be stored in the casingHa valaki kifejezetten az Air-hez keres megoldást, akkor ez elég sílusos és van Midnight színben is:
Satechi ST-HUCPHSD NEM alkalmas a NEO-hoz!
Eltérő csatlakozótávolság. Hiányzó Thunderbolt támogatás.Helyette például: https://satechi.com/products/6-in-1-usb-c-slim-multiport-adapter. Ebből akár kettő. De második számára egy még egyszerűbb hub is elég. Nyomtató, hálózati adapter, ...
Dual portos hub jelenleg nincs a Neo-hoz. -
Stauffenberg
nagyúr
Például hely a nagyobb akkumulátor számára
De sikerült?
A thinkpadban a sok csatlakozó mellett is elfért a cserélhető akku (sőt, az egy mozdulattal cserélhető külső akku + pár csavar után cserélhető belső akku, szóval a hot-swap is működött).Most komolyan. Ilyen színvonalú kérdéseket miért kell erőltetnie egy titánnak.
Azért, mert az ilyen "más, hasznosabb" válaszok a saját tapasztalatommal összevetve erősen terelésnek tűnnek, nem pedig a tényleges történések leírásának.Tegnap ledolgoztam egy munkanapot a MacBook Pro-val akkuról (klímát cseréltek és nem volt áram), este 6-kor 72%-on volt mikor lecsuktam a gépet (táblázatkezelés, szövegszerkesztés, levelezés, PDF szerkesztés, 1,5-2 órányi Photoshop... bár tény, hogy nem lokális LLM-et futtattam vele).
Értem a cserélhető akku koncepciót, de szerintem 100-ból 99 ember mondaná, hogy inkább menne azzal, ami istenbizony kihúz egy teljes napot "hatótáv para" nélkül.
A portokra való igényt értem is meg nem is. Az első MacBookomon volt összesen 2 db USB-C (TB) port és ritkán kerültem olyan helyzetbe, ahol ez kellemetlenséget okozott. Egy minőségi HUB nagyjából egy hordozható SSD méretével vetekszik, van rajta Ethernet, HDMI, kártyaolvasó, több USB, de a komolyabbak akár egy Nvme SSD-t is elnyelnek. Nem tudom ez mivel kényelmetlenebb, mint amikor jobbról-balról mindenféle madzagok lógnak ki egy laptopból.
-
Fritz Teufel
addikt
Minden alkalommal ugyanez a műsor ment, amikor elhagyták a laptopokról a floppy-t, az analóg vga-t, a serial és printer portokat, SCSI, DVI, firewire, DVD írót és így tovább. Mindig volt valaki, akinek pont az hiányzott és képtelen volt felfogni hogy nem ő a többség.
Ezért a legegyszerűbb megoldás, ha a laptopokon van elég nagy sávszélességű usb vagy TB és onnantól mindenki olyan hubot, dockot, átalakítót dug rá, ami pont neki kell.Pl. egy ilyen izé kisebb és könnyebb, mint egy átlagos laptop táp.

Ha csak otthonra kell desktop módban, akkor otthon hagyod, ha mindenhol, akkor viszed magaddal. Előnye, hogy ha viszont pont nem kell, akkor a laptopod vékonyabb, könnyebb, tisztább, szárazabb érzés.Volt egy pár hónap, hogy nem volt otthon notebookom. Ezt az időszakot úgy vészeltem át (majdnem úgy is maradt, mert annyira bevált), hogy az akkori Samsung telefonomat DEX üzemmódban használtam a tévére kivezetve, egérrel és billentyűzettel. Ahhoz, hogy működjön, szükség volt egy HUB-ra. Az is szempont volt, hogy a HUB időtálló legyen és hordozható. Én ezt választottam:, pici és kompakt. Most is ezt használom az Air-hez.
ASSMANN DIGITUS DA-70866

-
ben2
senior tag

Ha csak otthonra kell desktop módban, akkor otthon hagyod, ha mindenhol, akkor viszed magaddal. Előnye, hogy ha viszont pont nem kell, akkor a laptopod vékonyabb, könnyebb, tisztább, szárazabb érzés. -
Hieronymus
veterán
Az USB hub elég olcsó ahhoz, hogy a hub maradjon otthon az összes bedugott kábellel. Csak egy USB csatlakoztatás. Mint a hagyományos dokk esetében, minden egyszerre csatlakozik.
Otthonra egy TB4/TB5 képességű dokkoló állomás a teljesen kompromisszum mentes megoldás. De erre keveseknek van valóban szükségük.És akkor minden csatlakoztatott gépet automatikusan felruházhat CD/DVD vagy akár Blu-ray képességekkel is.
-
dabadab
titán
A dokkoló remek dolog, de nincs mindenhol dokkoló: a mindenféle portok akkor jönnek jól, amikor az ember tényleg úton van és úgy kell megoldania dolgokat.
-
dabadab
titán
A gyártónak! Például hely a nagyobb akkumulátor számára. Ha csak 1 darab, sokadik USB port miatt kell kisebb kapacitású akkumulátort tenni a notiba, inkább a nagyobb akkumulátor.
Most komolyan. Ilyen színvonalú kérdéseket miért kell erőltetnie egy titánnak.
Például hely a nagyobb akkumulátor számára
De sikerült?
A thinkpadban a sok csatlakozó mellett is elfért a cserélhető akku (sőt, az egy mozdulattal cserélhető külső akku + pár csavar után cserélhető belső akku, szóval a hot-swap is működött).Most komolyan. Ilyen színvonalú kérdéseket miért kell erőltetnie egy titánnak.
Azért, mert az ilyen "más, hasznosabb" válaszok a saját tapasztalatommal összevetve erősen terelésnek tűnnek, nem pedig a tényleges történések leírásának. -
V.Milán
aktív tag
egy alkalommal + minden alkalommal, amikor pl irodában prezentálni kell, esetleg utazol, stb.
pl egy asztali pc

-
Mekiúr
tag
"Ha 12 kábelt kell betuszkolni, akkor azt a dokkolóba is be kell" kb. pont egy alkalommal.
"Vagy ha asztali használatról van szó, arra vannak céleszközök " pl. a dokkoló?
-
Hieronymus
veterán
A gyártónak! Például hely a nagyobb akkumulátor számára. Ha csak 1 darab, sokadik USB port miatt kell kisebb kapacitású akkumulátort tenni a notiba, inkább a nagyobb akkumulátor.
Most komolyan. Ilyen színvonalú kérdéseket miért kell erőltetnie egy titánnak.
-
V.Milán
aktív tag
Ha 12 kábelt kell betuszkolni, akkor azt a dokkolóba is be kell
Vagy ha asztali használatról van szó, arra vannak céleszközök
-
Mekiúr
tag
-
Freiherr
őstag
Világéletemben Windows- os laposokat használtam. Volt XPS, Zenbook, tehát nem a csupor aljáról kapargattam. Nem vagyok heavy user, mindig a legjobb felhasználói élményt kerestem egy gépben. Jók voltak, de váltottam egy M4 Air- re.
A legfontosabb szempont a passzív hűtés + hosszú üzemidő kombó volt bika teljesítménnyel. Ezt itt megkaptam, a kijelző, a trackpad, a billentyűzet elsőrangú, az összerakás minősége kiváló
Nem mondom, hogy nem lesz több Win- es gépem, de ez így most komplett csomagban számomra verhetetlen. -
proci985
MODERÁTOR
btw, AMD "AI" széria (i7 350+oled) verziók 16+ óra körüli akuidőt tudnak, szóval elvileg a Neonál érezhetően jobb az akuidő.
350 ilyen szempontból a sweet spot, nagyobb AMDk többet fogyasztanak az eltérő architektúra miatt. az oled meg magában nagyon sokat dob a valós akuidőn.
jelenlegi szériánál AMD üzemidőn hatalmasat javított, korábbi Wines laptopok után felüdülés, hogy lazán végigbír egy hosszú munkanapot.
ami még jó, hogy vannak 1.1 kiló körüli megoldások HDMIvel, pl a Lenovo Yoga 7 S. árban adott esetben akcióban a Neohoz közelítenek, bár a Neo az áráért tényleg, nagyon jó ha valakinek az elég.
memória érdekes kérdés: 350 mellé forrasztott memória jobb, sajnos a magasabb frekvencia érezhetőbb. pár gyártó használ hibrid megoldásokat félig forrasztott memóriával, de az architekturális szempontból nem jó.
Neonak van természetesen létjogosultsága, de a berögződések egy része már nem igaz, jelenlegi mobil X64 generáció már vállalható akuidőre.
-
dabadab
titán
Nem harcolok azért, hogy minél kevesebb csatlakozó legyen a notebook világában. A sok csatlakozó amúgy is a laptop kategória elvárása (volt).
Ha értelmesebb dologra lehet felhasználni azt a helyet, akkor én az értelmesebb dolgot szeretném inkább. Ennyi. Nem kell ezt túlgondolni.
Ha értelmesebb dologra lehet felhasználni azt a helyet, akkor én az értelmesebb dolgot szeretném inkább
És ez az "értelmesebb dologra használás" kinek sikerült és hogy?
-
soundsonic
aktív tag
Nem olvastam el az össze kommentet, csak bennem egy kérdés merült fel. Az amd-s konfig szintén támogatott lesz és használható úgy 6-8 évig mint neo? Szóval szerintem nem csak az árversenyt kellene összehasonlítani..
-
Chaser
legenda
15-ot ( :
Kezd átmenni az amd intelbe és nv-be, ha nem az ő megoldásukat használják akkor az sz@r. Ezzel sztem most lőnek egy öngólt) -
hapakj
őstag
Ok, pontosítok, nem az Ethernet konkrétan, hanem az RJ45. Túl sok eltört kábelt láttam és már laptopban is ment szét az aljazat, legalábbis sokkal gyengébben érintkezett mint újkorában.
Laptopoknál én 1000x jobban szerettem a fixen kábel végére kötött USB-s Ethernet dongle-t, mert USB-A / USB-C / DP (Thunderbolt) sokkal robosztusabb mint az RJ-45.
Szégyen, hogy az ipar nem tudott kiizzadni erre valami jobb csatlakozót, s mondjuk egy spécibb kábellel ne lehetett volna megoldni a laptop, ethernet kényelmetlenséget ilyen abominationok helyett:

-
Hieronymus
veterán
Érdekes, valahogy én soha nem éreztem úgy, hogy mondjuk a csatlakozókkal jól ellátott Thinkpadjaimban ne jutott volna olyasminek hely, ami az Apple laptopokban van, sőt, olyan se szokott eszembe jutni, hogy "de kár, hogy ennyi csatlakozó van rajta", illetve mégsőtebb, csavarok is elférnek benne, hogy a user is szétszedhesse és cserélhessen benne dolgokat.
Nem harcolok azért, hogy minél kevesebb csatlakozó legyen a notebook világában. A sok csatlakozó amúgy is a laptop kategória elvárása (volt).
Ha értelmesebb dologra lehet felhasználni azt a helyet, akkor én az értelmesebb dolgot szeretném inkább. Ennyi. Nem kell ezt túlgondolni.
-
V.Milán
aktív tag
Én értelek és a szemszögedből nézve.
Egymagos teljesítményben az M5 processzor minden most kapható Windows notit lenyom. A teljesítményhez legközelebb a Windows (Panther Lake/Snapdragon) vannak.A Windows (Ryzen AI Max / RTX 5070) erősebb 3D grafika, azonos többmagos erő és AI NPU teljesítmény.
Windows (Core Ultra 9 HX + RTX 5090) Verhetetlen 3D grafika, nyers többmagos erő (de csak konnektorból).A Macbooknak nincs szüksége töltőre a maximális teljesítmény elérésére. Nem kell törödni a hűtés zajával. Az akkumulátor sokkal hosszabban képes kiszolgálni a notit a x86 konkurenciájánál. Qualcomm Snapdragon X2 Elite Extreme üzemidőben az M? processzorokat. Egyben az ARM-alapú Windows-os chipek királya.
Abban van igazad, hogy a Macbook ára magasabb, mint a hasonló teljesítményű Windows gépeknél. Az előző évi Macbook termékeket jelentős árengedménnyel szokták akciózni időnként. Ilyenkor a felár eltűnik a konkurenciához képest.
Van egy Macbook Air 13" M4 notim.
A Single-Core teljesítményben még mindig a TOP 5% tagja. Multi-Core: A középkategória felső szegmense. Vállalható. Kicsit javítottam a hűtésén, most talán már átcsúszott a felső kategóriába. GPU kb a AMD Radeon 780M/880M szintjén mozog. A hűtés ezen is segíthetett valamennyit. Nem játszok rajta. Neural Engine 38 TOPS A kijelző szuper jó! A Touch ID tökéletes. Az előző kettő notimon is volt ujjlenyomat olvasó. Mind a kettővel kínlódtam, meg vannak kopva a barázdák az ujjamon. A frontkamera mindig az arcot mutatja. Lényegtelen hogy van kinyitva a kijelző. Kikapcsolni nem kell, legfeljebb hetente újra indítani. Alvó állapotban sem fogyaszt többet, mint a "kikapcsolt" x86-s processzor.
Ennek is van némi kényelmetlensége/szokatlansága. De maga hardver jól van összerakva.Szerintem te félreértetted a mondanivalómat.
Nem állt szándékomban megkérdőjelezni bármelyik mac létjogosultságát. Abban a kategóriában, ahol a célközönség mozog, remekül helyt áll (és ez a kategória elég széles). Most írhatnék egy 1000,00 m hosszú HSZ-t, hogy én mit tartok jónak a macben és ezzel szemben nem macben (direkt végig "nem mac"-et írtam és nem windowst, mert azokra a gépekre ki mit tud felpakolni; én pl Linux pártján állok), de ez az egész irreleváns.
Amit írtam, az ahhoz a szálhoz tartozik, ahol Synthwave írta, hogyha értelmes perifériákkal akarsz notit használni, kell a dokkoló. Ezt én lévén, hogy NEO a cikk témája, arra értelmeztem és hoztam a párhuzamot, hogy azért a kategória konkurens gépeihez ez nem feltétlen kell. Erre a mac user kolléga felsorolta, hogy a 800.000s gépén mi minden van, én pedig a tisztánlátás végett szükségesnek éreztem kiemelni, hogy azért ennyi pénzért jól néznénk ki, ha tovább takarékoskodnának; 800 pénzért bármelyik laptopon van ennyi csatlakozó.
-
Hieronymus
veterán
Én értelek és a szemszögedből nézve.
Egymagos teljesítményben az M5 processzor minden most kapható Windows notit lenyom. A teljesítményhez legközelebb a Windows (Panther Lake/Snapdragon) vannak.A Windows (Ryzen AI Max / RTX 5070) erősebb 3D grafika, azonos többmagos erő és AI NPU teljesítmény.
Windows (Core Ultra 9 HX + RTX 5090) Verhetetlen 3D grafika, nyers többmagos erő (de csak konnektorból).A Macbooknak nincs szüksége töltőre a maximális teljesítmény elérésére. Nem kell törödni a hűtés zajával. Az akkumulátor sokkal hosszabban képes kiszolgálni a notit a x86 konkurenciájánál. Qualcomm Snapdragon X2 Elite Extreme üzemidőben az M? processzorokat. Egyben az ARM-alapú Windows-os chipek királya.
Abban van igazad, hogy a Macbook ára magasabb, mint a hasonló teljesítményű Windows gépeknél. Az előző évi Macbook termékeket jelentős árengedménnyel szokták akciózni időnként. Ilyenkor a felár eltűnik a konkurenciához képest.
Van egy Macbook Air 13" M4 notim.
A Single-Core teljesítményben még mindig a TOP 5% tagja. Multi-Core: A középkategória felső szegmense. Vállalható. Kicsit javítottam a hűtésén, most talán már átcsúszott a felső kategóriába. GPU kb a AMD Radeon 780M/880M szintjén mozog. A hűtés ezen is segíthetett valamennyit. Nem játszok rajta. Neural Engine 38 TOPS A kijelző szuper jó! A Touch ID tökéletes. Az előző kettő notimon is volt ujjlenyomat olvasó. Mind a kettővel kínlódtam, meg vannak kopva a barázdák az ujjamon. A frontkamera mindig az arcot mutatja. Lényegtelen hogy van kinyitva a kijelző. Kikapcsolni nem kell, legfeljebb hetente újra indítani. Alvó állapotban sem fogyaszt többet, mint a "kikapcsolt" x86-s processzor.
Ennek is van némi kényelmetlensége/szokatlansága. De maga hardver jól van összerakva. -
S_x96x_S
veterán
> Az Ethernet a legnagyobb undormány, amit egy hordozható gépre tenni lehet.
1.) A wifit könyebb zavarni és feltörni is mint az ethernetet
Amúgy meg, sok fiatal még a vezetékes telefont se ismeri![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
2 .) néha praktikus : "Mac mini with Power over Ethernet"
3.) túl magas labda az AMD-nek, aki már a szabvány következő iterációján dolgozik:
- Ultra Ethernet Consortium (UEC)
- https://www.amd.com/en/blogs/what-is-ai-networking.html
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Frieeman
csendes tag
-
Frieeman
csendes tag
Érdekes, valahogy én soha nem éreztem úgy, hogy mondjuk a csatlakozókkal jól ellátott Thinkpadjaimban ne jutott volna olyasminek hely, ami az Apple laptopokban van, sőt, olyan se szokott eszembe jutni, hogy "de kár, hogy ennyi csatlakozó van rajta", illetve mégsőtebb, csavarok is elférnek benne, hogy a user is szétszedhesse és cserélhessen benne dolgokat.
Ezzel én is így vagyok. Ha elfér és nem nagy tétel akkor miért ne lehetne minél több csatit rászórni.
-
dabadab
titán
Nem kell.
A csatlakozók csak a hasznosabb beltartalomtól foglalja a helyet.
Útközben nem nagyon van rá szükség. Otthon egyetlen USB/TB4(TB5) dokkolóval "felokosodik" a notebook. Kettő USB-C port elég. (Az ethernet már rá sem fér a notikra.)Érdekes, valahogy én soha nem éreztem úgy, hogy mondjuk a csatlakozókkal jól ellátott Thinkpadjaimban ne jutott volna olyasminek hely, ami az Apple laptopokban van, sőt, olyan se szokott eszembe jutni, hogy "de kár, hogy ennyi csatlakozó van rajta", illetve mégsőtebb, csavarok is elférnek benne, hogy a user is szétszedhesse és cserélhessen benne dolgokat.
-
hapakj
őstag
Azért a nem mac noteszeken többnyire szokott lenni legalább 1 hdmi, 1 thunderbolt (ami alkalmas a monitorokhoz), meg 1-2 sima USB is (már ritkán, de SDHC, CD olvasó is). Ethernetről nem is beszélve. Nem látom hol kéne itt a hub "értelmes perifériákhoz", ez kb lefed mindent.
Úgy mondanám, hogy machez kell a dokkoló, ha perifériákkal akarod használni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az Ethernet a legnagyobb undormány, amit egy hordozható gépre tenni lehet.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
hapakj
őstag
Ez nem kis túlzás, hanem egy alaposan kiszínezett, én négy évig használtam egy 8GB-os M1-est (egy hónappal ezelőttig) és nem találkozik a kettőnk valóságérzékelése és nem is ez a fórumozók általános tapasztalata sem.
Én mai napig használom.
Teljesen reszponzív és 5 évesen is köröket ver akku időben sok laptopra.
-
V.Milán
aktív tag
MacBook Pro:
3 db Thunderbolt (USB-C, ami DisplayPort-Alt módot is tud)
1 db HDMI
1 db SDXC kártyaolvasó
1 db Jack
1 db MagSafeEthernet csatlakozó az pont nincs. Micsoda blaszfémia!
Mondjuk kb az összes épkézláb dokkolón van, de hát na... Mi van ha nekem éppen egy kávézóban támad kedvem egy routerhez odakuporodni és madzagon internetezni, nem pedig otthon az íróasztalom ölelésében. Veszek is inkább egy Windows gépet helyette.
Még jó hogy
-
Stauffenberg
nagyúr
Azért a nem mac noteszeken többnyire szokott lenni legalább 1 hdmi, 1 thunderbolt (ami alkalmas a monitorokhoz), meg 1-2 sima USB is (már ritkán, de SDHC, CD olvasó is). Ethernetről nem is beszélve. Nem látom hol kéne itt a hub "értelmes perifériákhoz", ez kb lefed mindent.
MacBook Pro:
3 db Thunderbolt (USB-C, ami DisplayPort-Alt módot is tud)
1 db HDMI
1 db SDXC kártyaolvasó
1 db Jack
1 db MagSafeEthernet csatlakozó az pont nincs. Micsoda blaszfémia!
Mondjuk kb az összes épkézláb dokkolón van, de hát na... Mi van ha nekem éppen egy kávézóban támad kedvem egy routerhez odakuporodni és madzagon internetezni, nem pedig otthon az íróasztalom ölelésében. Veszek is inkább egy Windows gépet helyette. -
V.Milán
aktív tag
Erről mondjuk fölösleges vitázni, mert kinek milyen igénye van, olyat vesz. Járt már nálam esatás noti is, ha már külső tárolóról beszélünk (nem mac volt). Szerintem machez jóval többen ítélik szükségesnek a dokkolót, mint nem machez. Az viszont igaz, hogy akár a mindenféle portok (vagy CD/DVD) a hasznos helyet veszik el, de kinek mi.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Rengeteg Win/Linux noteszhez is. Legalábbis akkor, ha néha szeretnél valami külső háttértárat vagy bármi egyebet is csatlakoztatni.
-
Hieronymus
veterán
Nem kell.
A csatlakozók csak a hasznosabb beltartalomtól foglalja a helyet.
Útközben nem nagyon van rá szükség. Otthon egyetlen USB/TB4(TB5) dokkolóval "felokosodik" a notebook. Kettő USB-C port elég. (Az ethernet már rá sem fér a notikra.) -
ben2
senior tag
> 2 monitor lehet felmenne rá,
a Macbook Neo - csak 1 külső monitort támogat !
( ami nem lehet TB-os )"A MacBook Neo egy külső kijelző használatát támogatja 4K (60Hz) felbontásig.*"
"Megjegyzés: A csak Thunderboltot használó kijelzők nem kompatibilisek a MacBook Neóval. Ha a Thunderbolt-kijelzője egy másik szabványt is használ – például DisplayPort 1.4-et vagy USB 3‑at –, akkor kompatibilis a MacBook Neóval. Ha csak Thunderboltot használó eszközt csatlakoztat, megjelenik egy jelzés."
( forrás )
Tehát egy darab USB monitort kell rádugni, ami egyben hub is.
-
V.Milán
aktív tag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Én egy air- t használtam 8 giga rammal, kis túlzással, azt hittem megőszülök, mire történt valami a kattintás után. Ráadásul 13-as kijelzővel, alig láttam rajta valamit, "dobtam is a sarokba, nagy ívben". A skálázással meg alig fért valami a kijelzőre. Amúgy megvan, hogy a neo-n a port lehetőségek 2 db USB c meg 1 jack? 2 monitor lehet felmenne rá, de akkor már a vezetékes egerem és billentyűzetem már nem....
Ha egy noteszt értelmes perifériákkal akarsz használni, ahhoz szinte mindig kell egy jó dokkoló.
-
S_x96x_S
veterán
Én egy air- t használtam 8 giga rammal, kis túlzással, azt hittem megőszülök, mire történt valami a kattintás után. Ráadásul 13-as kijelzővel, alig láttam rajta valamit, "dobtam is a sarokba, nagy ívben". A skálázással meg alig fért valami a kijelzőre. Amúgy megvan, hogy a neo-n a port lehetőségek 2 db USB c meg 1 jack? 2 monitor lehet felmenne rá, de akkor már a vezetékes egerem és billentyűzetem már nem....
> 2 monitor lehet felmenne rá,
a Macbook Neo - csak 1 külső monitort támogat !
( ami nem lehet TB-os )"A MacBook Neo egy külső kijelző használatát támogatja 4K (60Hz) felbontásig.*"
"Megjegyzés: A csak Thunderboltot használó kijelzők nem kompatibilisek a MacBook Neóval. Ha a Thunderbolt-kijelzője egy másik szabványt is használ – például DisplayPort 1.4-et vagy USB 3‑at –, akkor kompatibilis a MacBook Neóval. Ha csak Thunderboltot használó eszközt csatlakoztat, megjelenik egy jelzés."
( forrás )
-
ben2
senior tag
Rádugsz egy usb monitort, ami ellátja a laptopot árammal és arra kötöd az egeret és a billentyűzetet is. Így egy darab dróttal megoldod a desktop dokkolást.
-
Robitrix
őstag
Egy csomó embernek a munkájához nem kell más, csak egy böngésző, esetleg egy pár könnyű irodai szoftver.
na ja és arra böven elég is volna neki egy olcsó chromebook vagy egy olcsó notebook tökéletes harmad áron, mint egy mac.....
-
Stauffenberg
nagyúr
Ez nem kis túlzás, hanem egy alaposan kiszínezett, én négy évig használtam egy 8GB-os M1-est (egy hónappal ezelőttig) és nem találkozik a kettőnk valóságérzékelése és nem is ez a fórumozók általános tapasztalata sem.
-
Fex
tag
-
cpt_sanya
tag
Mitől jobb egy Apple laptop munkára, mint egy EliteBook? Mitől jobb a szoftveres háttér? Ha office-jellegű munka, akkor mitől lenne jobb az Apple? Ha nem, akkor hogyan birkózol meg azzal, hogy rengeteg ipari program csak Win-en fut? (Jó, egyre kevesebb, de még mindig nagyon sok)
Semmi különbséget nem látok ilyen szempontból a laptopok között. Hónapok alatt pl csak akkor indítom újra, amikor frissítés jön... és sose volt semmi baj. Ezek ilyen meddő hitviták.Azt mondják stabilab, hibamentesebb jobban optimalizált. Személy szerint nekem kevés tapasztalatom van aple cucokkal az is Ipaddel- 3 ipadet kelett bekonfigolni első indítás után 3-ból 2db lefagyott a egy ponton tablet indulás után mikor az aple pay stb beállítások vannak. Neten azt írták tipikus hiba töltőre kell rakni akkor feléled a rendszer. Tényleg így történt. De , ha annyira stabil hiba mentes, akkor hogy maradt benne ilyen tipikus bug.
-
Armagedown
őstag
Azt hittem, hogy a Windows 11nél nincs csúnyább, de megnéztem ezt a világmegváltó Neot, hát ez az Mac Os qrva ronda.
-
MongolZ
addikt
Mitől jobb egy Apple laptop munkára, mint egy EliteBook? Mitől jobb a szoftveres háttér? Ha office-jellegű munka, akkor mitől lenne jobb az Apple? Ha nem, akkor hogyan birkózol meg azzal, hogy rengeteg ipari program csak Win-en fut? (Jó, egyre kevesebb, de még mindig nagyon sok)
Semmi különbséget nem látok ilyen szempontból a laptopok között. Hónapok alatt pl csak akkor indítom újra, amikor frissítés jön... és sose volt semmi baj. Ezek ilyen meddő hitviták. -
ben2
senior tag
Én nem láttam még olyat, hogy valaki laptopot az AMD.com-ról vásárol, akkor miért szűkítjük le a MacBook vásárlást az Apple.com-ra? Csak akkor éri meg onnan venni, ha előrendelsz, amúgy heteken belül elkezdenek csökkenni az árak az Authorized Reseller és a Premium Reseller hálózatokban (pl: Best Buy, Amazon, Media Markt, Alza, stb).
Én most az MBP M5-öt vettem német Amazonról (és ez már az új, ami alaból 1 TB-os, már csak extra RAM-ot kellett vennem), átszámolva 710k volt (magyar 27% Áfával!), Apple.hu-ról ugyanez a konfig 900k.
Persze számít mindennek a nyitóára, ha azonos generációkat (akár platformokon átívelően) akarunk összehasonlítani, de vásárlási tanácsadásnál szerintem ennek semmi értelme, ott az a lényeg, hogy a pénzedért mit kapsz ha A, B vagy C opcióra teszed.
Jaja, csak a téma nem vásárlási tanácsadás, hanem hogy melyik termékkategória milyen áron mit szolgáltat, mert ugye ebbe állt bele az AMD.
A Neo egy friss termék, még nincs belőle kifutó verzió, így nem érdemes mint termékkategóriát más termékkategóriák kifutó áraihoz hasonlítani.
Majd ha lesz A19Pro Neo meglátjuk, hogy az A18Pro kifutó ára és a korábbi Air verziók között mekkora lesz a különbség és akkor lehet az előző generációs termékeket is ár / teljesítmény szempontból összevetni.
Még egyszer: nem konkrét vásárlás a kérdés, mert az AMD sem a német Amazon akciós áraira hivatkozik, hanem az apple.com-éra. -
Stauffenberg
nagyúr
Értem, értem.
Csak én másról beszéltem: ha az a kérdés, hogy per pillanat kellene egy Mac laptop minél olcsóbban, akkor egy akciós kifutó Air - azonos, vagy alig magasabb áron - vitán felül sokkal jobb döntés, mint egy Neo.Ha viszont magát a termék kategóriát nézzük - és ugye ebbe állt bele az AMD, nem a kifutó M2 Air-be -, akkor azt érdemes egymáshoz hasonlítani, hogy ha rámegy a user apple.com-ra, akkor milyen termék választékkal találja szemben magát: a Neo 6-700 dollár, az Air meg 1100-tól kezdődik. Számára úgy merül fel a kérdés, hogy majdnem dupla árat megér-e plusz 8GB RAM és plusz 256gb SSD. Az esetek többségében nem, mert eleve az húzta be az apple.com-ra, hogy a 600 dolláros mezőnyben keresgél és ott állítólag lehet ennyiért minőségi laptopot kapni és a tesztek és influenszerek egybehangzó véleménye szerint az alap modell Neo is teljesen jól használható arra, amire neki kell.
Aki körbekérdez a tomshardware-n, vagy a PH-n, vagy akárhol és lehet nekik kifutó modelleket ajánlani már egy teljesen más user kategória.Én nem láttam még olyat, hogy valaki laptopot az AMD.com-ról vásárol, akkor miért szűkítjük le a MacBook vásárlást az Apple.com-ra? Csak akkor éri meg onnan venni, ha előrendelsz, amúgy heteken belül elkezdenek csökkenni az árak az Authorized Reseller és a Premium Reseller hálózatokban (pl: Best Buy, Amazon, Media Markt, Alza, stb).
Én most az MBP M5-öt vettem német Amazonról (és ez már az új, ami alaból 1 TB-os, már csak extra RAM-ot kellett vennem), átszámolva 710k volt (magyar 27% Áfával!), Apple.hu-ról ugyanez a konfig 900k.
Persze számít mindennek a nyitóára, ha azonos generációkat (akár platformokon átívelően) akarunk összehasonlítani, de vásárlási tanácsadásnál szerintem ennek semmi értelme, ott az a lényeg, hogy a pénzedért mit kapsz ha A, B vagy C opcióra teszed.
-
ben2
senior tag
De ez csak mazsolázgatás, sokaknak nincs hangulata vagy bátorsága a használt piachoz (tesóm laptop szervizes volt egy pár évig és annyi vízkáros gépet látott, amik időzített bombák voltak, hogy nem vennék, de ez a személyes véleményem).
Egy kifutó vadiúj MacBook Air-ről te szeded le a fóliát, te koptatod be a billentyűzetet, van rá 3 év gari és ha kell tudsz még rá AC+ biztosítást is kötni. Persze ott a használt piac is azoknak, akik éreznek rá affinitást, de ők eleve nem is szemeznek a Neo-val valószínűleg. De annak más a fekvése, hogy a bolti Neo árában kapsz bolti Air-t is, ha bevállalod, hogy nem idei modell (ahogy a használt sem lenne).
Értem, értem.
Csak én másról beszéltem: ha az a kérdés, hogy per pillanat kellene egy Mac laptop minél olcsóbban, akkor egy akciós kifutó Air - azonos, vagy alig magasabb áron - vitán felül sokkal jobb döntés, mint egy Neo.Ha viszont magát a termék kategóriát nézzük - és ugye ebbe állt bele az AMD, nem a kifutó M2 Air-be -, akkor azt érdemes egymáshoz hasonlítani, hogy ha rámegy a user apple.com-ra, akkor milyen termék választékkal találja szemben magát: a Neo 6-700 dollár, az Air meg 1100-tól kezdődik. Számára úgy merül fel a kérdés, hogy majdnem dupla árat megér-e plusz 8GB RAM és plusz 256gb SSD. Az esetek többségében nem, mert eleve az húzta be az apple.com-ra, hogy a 600 dolláros mezőnyben keresgél és ott állítólag lehet ennyiért minőségi laptopot kapni és a tesztek és influenszerek egybehangzó véleménye szerint az alap modell Neo is teljesen jól használható arra, amire neki kell.
Aki körbekérdez a tomshardware-n, vagy a PH-n, vagy akárhol és lehet nekik kifutó modelleket ajánlani már egy teljesen más user kategória. -
Stauffenberg
nagyúr
Ez oké, de ennyi erővel példálózhatnánk a használt piaccal is, mert hogy Mac-ből tényleg mindig a használt, 1-2 generációval régebbi adja a legjobb ár / teljesítményt.
Azaz ha nem konkrét, pillanatnyi vásárlási tanácsadás a téma, hanem a termékkategória általánosságban, akkor értelmetlen az akciós, kifutó modellekhez hasonlítani bármit is, legyen az laptop, pizzasütő vagy markológép.De ez csak mazsolázgatás, sokaknak nincs hangulata vagy bátorsága a használt piachoz (tesóm laptop szervizes volt egy pár évig és annyi vízkáros gépet látott, amik időzített bombák voltak, hogy nem vennék, de ez a személyes véleményem).
Egy kifutó vadiúj MacBook Air-ről te szeded le a fóliát, te koptatod be a billentyűzetet, van rá 3 év gari és ha kell tudsz még rá AC+ biztosítást is kötni. Persze ott a használt piac is azoknak, akik éreznek rá affinitást, de ők eleve nem is szemeznek a Neo-val valószínűleg. De annak más a fekvése, hogy a bolti Neo árában kapsz bolti Air-t is, ha bevállalod, hogy nem idei modell (ahogy a használt sem lenne).
-
ben2
senior tag
Honnan tudod, hogy fasza cuccot adtál ki? Elkezdi fikázni a konkurencia vagy nem is közvetlen konkurencia. Ilyen volt az iPhone, az iPhone X, az iPhone 7 jack elhagyás stb.
Ilyen a Neo is. Bitang jó egy szálas teljesítménye van, így az alkalmazásindítás baromi gyors. Kiváló anyagminősége van, kijelzője, hangszórója. Az üzemidő pedig páratlan.Ez olyan, mint játékoknál a Baldur's Gate 3. Hibamentes volt a játék. Rögtön jöttek ajvékolni, hogy jaj ne várjunk ilyen minőséget, ez nem alap stb. Csicskagyászok.
Emlékszem, amikor még a Samsung no1 reklámüzenete az volt, hogy a droidos telefonokon van Flash.
-
hapakj
őstag
Amikor elfogy az M2-es, akkor lesz M3-as, amikor az elfogy, lesz M4-es, amikor az is elfogy, az aktuális modellt már M7-nek fogják hívni. Mindig lesz olyan kifutó, jobban felszerelt modell, amit inkább megéri megvásárolni, ez nem egy egyszeri, vissza nem térő alkalom, hogy alig drágábban kapsz kifutó Air-t.
Ami viszont (szerintem) egyszeri és vissza nem térő alkalom az a Neo ebben a formában. Már most tarthatatlan, hogy a Siri AI kimarad, mert túl kevés a RAM benne, pedig egy fontos új Apple funkció és szolgáltatás, amitől többlet bevételt is remélnek, hiszen a funkciók egy része iCloud előfizetős paywall mögött lesz.
Gyanús hogy gyorsan lesz refreshelve a macbook Neo A19Pro-ra.
Siri AI probléma is megoldódik, meg az A18 Pro hiány is.
-
janeszgol
félisten
Honnan tudod, hogy fasza cuccot adtál ki? Elkezdi fikázni a konkurencia vagy nem is közvetlen konkurencia. Ilyen volt az iPhone, az iPhone X, az iPhone 7 jack elhagyás stb.
Ilyen a Neo is. Bitang jó egy szálas teljesítménye van, így az alkalmazásindítás baromi gyors. Kiváló anyagminősége van, kijelzője, hangszórója. Az üzemidő pedig páratlan.Ez olyan, mint játékoknál a Baldur's Gate 3. Hibamentes volt a játék. Rögtön jöttek ajvékolni, hogy jaj ne várjunk ilyen minőséget, ez nem alap stb. Csicskagyászok.
-
ben2
senior tag
Amikor elfogy az M2-es, akkor lesz M3-as, amikor az elfogy, lesz M4-es, amikor az is elfogy, az aktuális modellt már M7-nek fogják hívni. Mindig lesz olyan kifutó, jobban felszerelt modell, amit inkább megéri megvásárolni, ez nem egy egyszeri, vissza nem térő alkalom, hogy alig drágábban kapsz kifutó Air-t.
Ami viszont (szerintem) egyszeri és vissza nem térő alkalom az a Neo ebben a formában. Már most tarthatatlan, hogy a Siri AI kimarad, mert túl kevés a RAM benne, pedig egy fontos új Apple funkció és szolgáltatás, amitől többlet bevételt is remélnek, hiszen a funkciók egy része iCloud előfizetős paywall mögött lesz.
Ez oké, de ennyi erővel példálózhatnánk a használt piaccal is, mert hogy Mac-ből tényleg mindig a használt, 1-2 generációval régebbi adja a legjobb ár / teljesítményt.
Azaz ha nem konkrét, pillanatnyi vásárlási tanácsadás a téma, hanem a termékkategória általánosságban, akkor értelmetlen az akciós, kifutó modellekhez hasonlítani bármit is, legyen az laptop, pizzasütő vagy markológép. -
janeszgol
félisten
Nem gondoltam volna, hogy az AMD átmegy csicskagyászba.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Sinesol
veterán
A következő a helyzet. Itt van a Microsoft, az Intel meg az AMD. Ezek az elmúlt 10-15 évben a világon semmit nem csináltak. Az Apple pedig folyamatosan adja nekik az olyan pofonokat, amire reagálni sem tudnak. Ez volt a pro szegmensben, majd az Air-rel a középkategóriában és most végül a belépő szinten is olyan minőségi cuccot tett le az Apple, amire szintén nincs válasz egy komplett iparágnak. Ha nincs válasz, ha nem tudsz mit tenni, hogy felvedd a versenyt, akkor marad az, hogy fikázod a másikat. Az a sok millió fiatal, akit most szív át az Apple a saját ökoszisztémájába, na az naaaaaaaagyon fog hosszú távon fájni a Windows/X86 érának. Csak hát, késő bánat. Előbb kellett volna minőségi cuccokat gyártani, megfizethető áron gyártani. Nem kva drágán, széthulló, műanyag vackokat. Persze az még nagyobb baj, hogy nem csak eddig, de még most sem tudnak versenyre kelni az Apple-lel.
A magam részéről kb. 30 év Windows használat után most váltok Apple-re. Mert hányok attól, a hogy a Win-es gyártók nem képesek egy normális gépet összerakni, de ha valami csoda folytán mégis, akkor az úgy kezdődik, hogy 1 millió+ ft. Ehhez képest a hajdan méreg drága Apple kb. ingyen adja a cuccait. És a Windows nettó baxakodásaiból is elegem van már. Nagyon. Szóval Game Over. A WinTel kartell addig bénázott, míg végül meghoztam a döntést, hogy köszi, részemről ennyi volt. És rohadt sok user hozza meg napjainkban ezt a döntést. Kellemetlen.Epp csak azt felejtik el, hogy aki Mac-et akar, az azt fog venni, pont belesz.rik, hogy mit tud az a gep, ami nem Mac.
Telonal is mindig előjön, hogy ez vagy az milyen jo iphone alternativa, közben meg kutyat se erdekli azt, aki az ios-t szereti es iphone-t akar. En pl. mar jo par eve nem is nezek droid tesztet, nem is erdekel, sose fogok olyan telot venni… -
troviko
senior tag
A következő a helyzet. Itt van a Microsoft, az Intel meg az AMD. Ezek az elmúlt 10-15 évben a világon semmit nem csináltak. Az Apple pedig folyamatosan adja nekik az olyan pofonokat, amire reagálni sem tudnak. Ez volt a pro szegmensben, majd az Air-rel a középkategóriában és most végül a belépő szinten is olyan minőségi cuccot tett le az Apple, amire szintén nincs válasz egy komplett iparágnak. Ha nincs válasz, ha nem tudsz mit tenni, hogy felvedd a versenyt, akkor marad az, hogy fikázod a másikat. Az a sok millió fiatal, akit most szív át az Apple a saját ökoszisztémájába, na az naaaaaaaagyon fog hosszú távon fájni a Windows/X86 érának. Csak hát, késő bánat. Előbb kellett volna minőségi cuccokat gyártani, megfizethető áron gyártani. Nem kva drágán, széthulló, műanyag vackokat. Persze az még nagyobb baj, hogy nem csak eddig, de még most sem tudnak versenyre kelni az Apple-lel.
A magam részéről kb. 30 év Windows használat után most váltok Apple-re. Mert hányok attól, a hogy a Win-es gyártók nem képesek egy normális gépet összerakni, de ha valami csoda folytán mégis, akkor az úgy kezdődik, hogy 1 millió+ ft. Ehhez képest a hajdan méreg drága Apple kb. ingyen adja a cuccait. És a Windows nettó baxakodásaiból is elegem van már. Nagyon. Szóval Game Over. A WinTel kartell addig bénázott, míg végül meghoztam a döntést, hogy köszi, részemről ennyi volt. És rohadt sok user hozza meg napjainkban ezt a döntést. Kellemetlen. -
Dragon3000
nagyúr
Csak ha nagyon kevés hely marad szabadon, akkor az ssd egy része gyorsan el tud használódni, főleg akkor, ha olyan programot is használsz, aminek kell 8GB ram és így az ssd-re irkál, persze aki ilyen programokat használ, az ne neot vegyen vagy várja meg a frissített verziót, ami majd új socot kap és nem lesz hardver szinten 8GB-ra korlátozva a lehetőség.
-
ben2
senior tag
-
Raymond
titán
1. ha valkinek neo-ra van pénze, és ezt akarja miért kell leszólni, el lesz vele, nem windows
2. magyarországon vagyunk, ildomos lenne magyarországon forgalmazó boltokkal példálózni, 14 nap valós elállási lehhetőség nagyon nem mindegy
3. feketén fehéren leírta a fórumtárs hogy van gond, akkor miért kell meghazudtolni... Saját nevedben beszélj, örülj neki hogy neked (nem vagy mindenki, hiába a titan rang) nem volt gondod a boltal
4.2x Zen 4 , 4x Zen 4c vegyen a halál kismagos windows notebook-ot, sok a gond velükMinden rendben mester?

-
S_x96x_S
veterán
A korai M1-eseknél volt egy bug a Macos-ben, ami túlhajtotta az SSD írást, a 11.4-ben javították. [link]
Ami az SSD-k várható időtartamát illeti, az általad linkelt cikkből:
"My iMac Pro is now well over 7 years old, as it was bought new in December 2018. It has a 1 TB internal SSD (I wanted 2 TB, but couldn’t wait for a BTO), and has run pretty well 24/7 since I got it. As I work every day, even over Christmas, and it has been my main production system, it has probably been in use for over 2,500 days now.
According to the SSD’s records, over that period its 1 TB SSD has written about 150 TB in total, from its total expected lifetime of 3,000 TB, if it reaches 3,000 erase-write cycles. At current usage rates that would take another century, or 133 years if you want to be precise. In reality, it’s generally believed that most SSDs will cease functioning after about 10 years in any case."A várható élettartama ( TBW -je)
egy normál 256GB - disk-nek sokkal kisebb mint egy 1TB-nak.
és 90-95% -os foglaltságnál még jól be is lassul. -
ben2
senior tag
egyszerű a megoldás,
Meg kell kérni a Prohardver-t,
hogy 95% foglaltság mellett - stressz tesztelje a 8GB+256GB-Disk -es rendszert![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
---
""""
Key points
- SSDs wear out differently from hard disks.
- Protect your Mac and its internal SSD with good mains power filtering, preferably using a UPS.
- Expect modern Mac internal SSDs to wear out after at least 3,000 erase-write cycles.
- To monitor wear, measure the total data written to the SSD.
- Expect an internal SSD to wear out when that total reaches 3,000 times the total capacity of the SSD.
- For a given amount of data written to an SSD, the larger the total capacity of the SSD, the slower it will wear out.
- Keep at least 10% of the SSD free at all times, with 15-25% even better.
- Ensure your Mac has sufficient memory to never use VM swap space.
https://eclecticlight.co/2026/02/26/how-long-will-my-macs-ssd-last/"Unless you work with huge media files, by far your worst enemy is swap space used for virtual memory. When the first M1 Macs were released, base models with just 8 GB of memory and 128 GB internal SSDs were most readily available, with custom builds following later. As a result, many of those who set out to assess Apple’s new Macs ended up stress-testing those with inadequate memory and storage for the tasks they ran. Many noticed rapid changes in their SSD wear indicators, and some were getting worryingly close to the end of their expected working life after just three years."
A korai M1-eseknél volt egy bug a Macos-ben, ami túlhajtotta az SSD írást, a 11.4-ben javították. [link]
Ami az SSD-k várható időtartamát illeti, az általad linkelt cikkből:
"My iMac Pro is now well over 7 years old, as it was bought new in December 2018. It has a 1 TB internal SSD (I wanted 2 TB, but couldn’t wait for a BTO), and has run pretty well 24/7 since I got it. As I work every day, even over Christmas, and it has been my main production system, it has probably been in use for over 2,500 days now.
According to the SSD’s records, over that period its 1 TB SSD has written about 150 TB in total, from its total expected lifetime of 3,000 TB, if it reaches 3,000 erase-write cycles. At current usage rates that would take another century, or 133 years if you want to be precise. In reality, it’s generally believed that most SSDs will cease functioning after about 10 years in any case." -
Noxy
veterán
> A nyugodt stresszmentes munka, tanulás stb.., már nem lényeges?
a 8GB egyesített memória + 256 GB-os SSD-tároló ,
( ami nem bővíthető )
nem kifejezetten munka barát.a vágyott nyugodt és streszmentes munka csalódásba megy át, hogyha a sok disk swap - kinyirja az SSD-t
+ 256 GB-os SSD-tároló , ( ami nem bővíthető )
Az igaz hogy a memória nem bővíthető, de az SSD igen.
Nálam az iMAC-n a 256 GB-os gyári SSD-n csak a rendszer, meg a gyári app-k vannak. Minden más, pld a home folder egy 500 GB-s Netac NVMe M2 SSD-n van. (összes kép, videó, zene, letöltés, doksi stb.. többi a NAS-n van)
2 év után még 95 GB szabad hely van a gyári SSD-n.
Úgy hogy bőven van hely a munkához.
Amúgy használsz MAC-t? Dolgoztál már vele, vagy csak úgy írogatsz?
-
ben2
senior tag
"És kétszer annyiba kerül."
Nem, ebben igaza van a fórumtársnak! Egy kifutó M2-es Air 16/256 GB-tal 300k, míg a Neo meg alacsonyabb felszereltséggel 280k. Én is az Air-re szavazok, ha valakinek ebben az árkategóriában kell gépet javasolni, jelentősen jobban felszerelt gépet kap.
Ezt én sem gondolom másként, csak a kifutó M2 Air egy aktuális deal, azaz átmeneti lehetőség, ezt nem érdemes szembe állítani egy új termék kategóriával.
-
NandoXXL
senior tag
1. ha valkinek neo-ra van pénze, és ezt akarja miért kell leszólni, el lesz vele, nem windows
2. magyarországon vagyunk, ildomos lenne magyarországon forgalmazó boltokkal példálózni, 14 nap valós elállási lehhetőség nagyon nem mindegy
3. feketén fehéren leírta a fórumtárs hogy van gond, akkor miért kell meghazudtolni... Saját nevedben beszélj, örülj neki hogy neked (nem vagy mindenki, hiába a titan rang) nem volt gondod a boltal
4.2x Zen 4 , 4x Zen 4c vegyen a halál kismagos windows notebook-ot, sok a gond velük -
S_x96x_S
veterán
"de manapság már a Macbook Air is alapból 16GB"
És kétszer annyiba kerül.
"pontosítok: csak neked értelmetlen"Mondhatnám hülyeségnek is, csak gondoltam az "értelmetlen" kulturáltabb.
"de ez hasonló ahhoz hogy 2026-ban a 8GB GPU elég-e vagy sem.
és hogy mennyire jövőálló."És amíg nem határozod meg pontosan, hogy milyen célra, milyen piacra, addig a kérdésfelvetés "értelmetlen".
2020-ban az első M1 Macbook Air megjelenésekor is ugyanez volt a mantra, hogy a 8GB éppen hogy elég, de nem lesz jövőálló. Ehhez képest alapfeladatokra (amire eredetileg is szánták) 6 évvel később is tökéletesen megfelel.
A Neo pedig az Air alatti kategória. Innentől az Apple fejlesztőin múlik, hogy a célpiac igényeinek meg tud-e felelni újabb hat évig.
Nem mellesleg ennek a termék kategóriának pont az a lényege akár Apple, akár Windows PC, hogy kapudrog, első belépőknek szánt olcsó termék, hogy amikor komolyabb feladatokra is használnia kell és belefut valami teljesítmény limitbe, akkor az ökoszisztémán belül keressen erősebb és drágább megoldást.egyszerű a megoldás,
Meg kell kérni a Prohardver-t,
hogy 95% foglaltság mellett - stressz tesztelje a 8GB+256GB-Disk -es rendszert![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
---
""""
Key points
- SSDs wear out differently from hard disks.
- Protect your Mac and its internal SSD with good mains power filtering, preferably using a UPS.
- Expect modern Mac internal SSDs to wear out after at least 3,000 erase-write cycles.
- To monitor wear, measure the total data written to the SSD.
- Expect an internal SSD to wear out when that total reaches 3,000 times the total capacity of the SSD.
- For a given amount of data written to an SSD, the larger the total capacity of the SSD, the slower it will wear out.
- Keep at least 10% of the SSD free at all times, with 15-25% even better.
- Ensure your Mac has sufficient memory to never use VM swap space.
https://eclecticlight.co/2026/02/26/how-long-will-my-macs-ssd-last/"Unless you work with huge media files, by far your worst enemy is swap space used for virtual memory. When the first M1 Macs were released, base models with just 8 GB of memory and 128 GB internal SSDs were most readily available, with custom builds following later. As a result, many of those who set out to assess Apple’s new Macs ended up stress-testing those with inadequate memory and storage for the tasks they ran. Many noticed rapid changes in their SSD wear indicators, and some were getting worryingly close to the end of their expected working life after just three years."
-
Stauffenberg
nagyúr
"de manapság már a Macbook Air is alapból 16GB"
"pontosítok: csak neked értelmetlen"Mondhatnám hülyeségnek is, csak gondoltam az "értelmetlen" kulturáltabb.
és hogy mennyire jövőálló."És amíg nem határozod meg pontosan, hogy milyen célra, milyen piacra, addig a kérdésfelvetés "értelmetlen".
2020-ban az első M1 Macbook Air megjelenésekor is ugyanez volt a mantra, hogy a 8GB éppen hogy elég, de nem lesz jövőálló. Ehhez képest alapfeladatokra (amire eredetileg is szánták) 6 évvel később is tökéletesen megfelel.
A Neo pedig az Air alatti kategória. Innentől az Apple fejlesztőin múlik, hogy a célpiac igényeinek meg tud-e felelni újabb hat évig.
Nem mellesleg ennek a termék kategóriának pont az a lényege akár Apple, akár Windows PC, hogy kapudrog, első belépőknek szánt olcsó termék, hogy amikor komolyabb feladatokra is használnia kell és belefut valami teljesítmény limitbe, akkor az ökoszisztémán belül keressen erősebb és drágább megoldást."És kétszer annyiba kerül."
Nem, ebben igaza van a fórumtársnak! Egy kifutó M2-es Air 16/256 GB-tal 300k, míg a Neo meg alacsonyabb felszereltséggel 280k. Én is az Air-re szavazok, ha valakinek ebben az árkategóriában kell gépet javasolni, jelentősen jobban felszerelt gépet kap.
-
ben2
senior tag
> Ebben a kategóriában nem úgy merül fel a kérdés, hogy mennyi memóriát meg SSD-t akarsz, hanem hogy elég-e, amit kapsz.
A jövőállóság - mindig csak a jövőben derült ki,
de manapság már a Macbook Air is alapból 16GB> Ez ugyanaz az értelmetlen vita, mint ami az összes
pontosítok: csak neked értelmetlen.
de ez hasonló ahhoz hogy 2026-ban a 8GB GPU elég-e vagy sem.
és hogy mennyire jövőálló."de manapság már a Macbook Air is alapból 16GB"
Nem mellesleg ennek a termék kategóriának pont az a lényege akár Apple, akár Windows PC, hogy kapudrog, első belépőknek szánt olcsó termék, hogy amikor komolyabb feladatokra is használnia kell és belefut valami teljesítmény limitbe, akkor az ökoszisztémán belül keressen erősebb és drágább megoldást. -
S_x96x_S
veterán
Ebben a kategóriában nem úgy merül fel a kérdés, hogy mennyi memóriát meg SSD-t akarsz, hanem hogy elég-e, amit kapsz.
A tesztek és a felhasználói tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy nem csak elég, de az esetek többségében még túl is teljesíti az elvárásokat.
Ha az elvárásaid magasabbak, akkor meg eleve nem ezt az árkategóriát célzod.
PC-ben sem.Ez ugyanaz az értelmetlen vita, mint ami az összes játékkonzol topikban is felbukkan minden egyes bejelentéskor, hogy nekiállnak PC mentalitással fikázni a konzol nettó hardver paramétereit teljesen ignorálva az árat, a funkciót és a piacot.
> Ebben a kategóriában nem úgy merül fel a kérdés, hogy mennyi memóriát meg SSD-t akarsz, hanem hogy elég-e, amit kapsz.
A jövőállóság - mindig csak a jövőben derült ki,
de manapság már a Macbook Air is alapból 16GB> Ez ugyanaz az értelmetlen vita, mint ami az összes
pontosítok: csak neked értelmetlen.
de ez hasonló ahhoz hogy 2026-ban a 8GB GPU elég-e vagy sem.
és hogy mennyire jövőálló. -
Raymond
titán
Gyakorlatból beszélek, Sopronból jártam ki évekig dolgozni Bécsbe, itthon bejelentett KATA vállalkozóként, így 0% ÁFA-val tudtam Ausztriában vásárolni.
A geizhals-on kerestem én is mindent, de az esetek igen nagy többségében hiába szűrtem rá bármire, ha már közvetlenül a boltban próbáltam vásárolni valahogy semmi sem úgy volt, főleg az ár. Olyan is volt, hogy személyesen elmentem a boltba, mire kiderítették, hogy jaa volt belőle 1 darab, két hete elvitték, de tudunk rendelni másfélszer annyiért.
Volt 1-2 bolt, aminél sikerrel jártam és a végén már eleve azoknál kerestem mindent, hiába voltak a geizhals-on 25-30%-al olcsóbbért is, mert úgyis azoknál kötöttem ki.
Az amazon.de messze nem a legolcsóbb, de általában tartja a közép árat és ha rányomsz a vételre, akkor az annyi.10+ eve azon keresztul keresek es rendelek mindent. Akkor nincs valami mire rakattintok ha valami orult akcio volt es elkapkodtak 10 perc alatt, de ez normalis es nagyon nagyon ritka.
-
Fecogame
veterán
A Neo azt tudja, amire ki lett találva, abba nem lehet belekötni. A dömper is teherautó, mégsem lehet vele fagyasztott árut szállítani. Szerintem csak savanyú a szőlő
A dömper is teherautó, mégsem lehet vele fagyasztott árut szállítani.
De lehet, csak ne kelljen messzire vinni
-
ben2
senior tag
LOL, az ilyenekre hova jarsz?
A sorolas problemadra itt a megoldas a lista felett:

Az elerhetoseg problemara pedig itt az oldal tetejen:

Vagy ha konkret termeknel akkor itt az eladok listaja felett:

"Ár ellenőrzésre jobb az amazon.de, a geizhals inkább próba-szerencse vásárlásokra."
Ennek az ellentete a valosag
Gyakorlatból beszélek, Sopronból jártam ki évekig dolgozni Bécsbe, itthon bejelentett KATA vállalkozóként, így 0% ÁFA-val tudtam Ausztriában vásárolni.
A geizhals-on kerestem én is mindent, de az esetek igen nagy többségében hiába szűrtem rá bármire, ha már közvetlenül a boltban próbáltam vásárolni valahogy semmi sem úgy volt, főleg az ár. Olyan is volt, hogy személyesen elmentem a boltba, mire kiderítették, hogy jaa volt belőle 1 darab, két hete elvitték, de tudunk rendelni másfélszer annyiért.
Volt 1-2 bolt, aminél sikerrel jártam és a végén már eleve azoknál kerestem mindent, hiába voltak a geizhals-on 25-30%-al olcsóbbért is, mert úgyis azoknál kötöttem ki.
Az amazon.de messze nem a legolcsóbb, de általában tartja a közép árat és ha rányomsz a vételre, akkor az annyi. -
Raymond
titán
Na igen, a problema viszont ott van hogy hiaba jobb a kifuto m4 ha az alap Neo piaci ara 585-599eur a keszterol kiszort M4-es viszont 835-50eur. Igen, tobb ertelme van az utobbinak, de amikor valaki veszi akinek nem mindegy ott azt latja hogy +40% felar van az M4-re. A rohej egyebkent az hogy ugyanezek az emberek pedig 1000-1200+ eur telefenokkal rohangalnak.
-
wolruf
őstag
Szeretem az intelligens beszélgetést, manapság ritka
A felvetésed jogos. Munkára inkább már a 16/512-őt vennèm, de annyi pénzem nincs
Amikor ez lett beszerezve, úgy gondoltam, ez is elég lesz. És így is lett. A mai napig is teljesen jó arra a munkára, amire vásárolva lett (nomeg az akksi üzemidő, hangminőség, passzív mivolt mind segít
). De ugye az Air (főleg a 15” verzió) nem ez a liga árban (ez M3-as amúgy). Ha valakinek most kéne egy ilyesmi, szerintem a 8/256 most is elég lehet a Neoból. Tartalomfogyasztásra, alap munkára gyszerűen remek. De megint mondom, ez az olyan, főként irodai munkáknál igaz, amire én is hasznalom. -
Raymond
titán
A geizhals-al érdemes vigyázni, mert gyakorlatilag bemondás alapon sorolja az árakat, aztán ha konkrétan meg is akarod venni, akkor kiderül, hogy nem is árulják már, vagy nem annyiért, vagy három hét rendelési idő, vagy csak személyes átvétel egy adott boltban, stb.
Ár ellenőrzésre jobb az amazon.de, a geizhals inkább próba-szerencse vásárlásokra.LOL, az ilyenekre hova jarsz?
A sorolas problemadra itt a megoldas a lista felett:

Az elerhetoseg problemara pedig itt az oldal tetejen:

Vagy ha konkret termeknel akkor itt az eladok listaja felett:

"Ár ellenőrzésre jobb az amazon.de, a geizhals inkább próba-szerencse vásárlásokra."
Ennek az ellentete a valosag
-
Noxy
veterán
Nem csak arra, kapsz egy nagyon jó billentyűzetet, trackpadet, kijelzőt, audiót, építési minőséget és nem az évről-évre egyre gázabb Windowst kell nyomkodnod rajta.
Amúgy meg én is mindig azt mondom, hogy kifutó MacBook Air-t kell venni, eleve 16 GB RAM-mal, nem pedig Neo-t.
Amúgy meg én is mindig azt mondom, hogy kifutó MacBook Air-t kell venni, eleve 16 GB RAM-mal, nem pedig Neo-t.
Sztm is, de aki még nem használt MAC-t, azt nehezen lehet erre rávenni.
Az unboxingos lila ködöt nem fújja el.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
%%Lehet, meg kéne súgni az AMD-nek, hogy nem játszani vesznek Neót az emberek.
Jealousy is an unsightly thing.
------------------------------------------------------------------
(#28) ben2: Úgy.
------------------------------------------------------------------
(#28) scdlsc: Azaz. Inkább a kapálódzás megy. Meg a "csóró" emberek nem háromszázezerért vesznek noteszt.
------------------------------------------------------------------(#30) dippe: A Google bögészőnek álcázott bloat spyware-én kivül azért bőven vannak még opciók. Itt most a Vivaldi + Brave több száz tabbal eszik összesen ~5,5 GB-ot.
-
scdlsc
senior tag
Az AMD sejtésem szerint azért "ment neki" a NEO-nak, mivel a saját ARM alapú termékeit próbálja fölé pozícionálni. Elég komoly teljesítményű procikat hoztak létre, el kell ismerni. Viszont ha nincs gyártó, aki laptop formájában értelmes áron össze tudja rakni, akkor mégsem Neo alternatíva. Szóval nem értem mit akarnak elérni.
640K mindenre is elég. a 8GB is ...
felhasznállás függő. Lehet bizonygatni, hogy egy Arduino uno vagy egy RPi mindenre is elég, csak értelmetlen győzködni magunkat.
Mostani gépemben a 8GB-ot a Chrome magában megeszi -> nehezen tudom értelmezni, hogy miért ekkora a hype a Neo körül. Ez a gép egy "vicc", a csóró, Mac-re vágyó emberek lehúzása. Elszomorít, hogy itt tartunk, és az is, hogy az egyéb laptop gyártók nem képesek egy épkézláb gépet összerakni 100-150eFt-ért, ami könnyedén ment még pár éve."Ez a gép egy "vicc", a csóró, Mac-re vágyó emberek lehúzása."
Hát nekem nem úgy tűnik, mintha az AMD, meg a többi cég önfeledten röhögne.
-
dippe
tag
Az AMD sejtésem szerint azért "ment neki" a NEO-nak, mivel a saját ARM alapú termékeit próbálja fölé pozícionálni. Elég komoly teljesítményű procikat hoztak létre, el kell ismerni. Viszont ha nincs gyártó, aki laptop formájában értelmes áron össze tudja rakni, akkor mégsem Neo alternatíva. Szóval nem értem mit akarnak elérni.
640K mindenre is elég. a 8GB is ...
felhasznállás függő. Lehet bizonygatni, hogy egy Arduino uno vagy egy RPi mindenre is elég, csak értelmetlen győzködni magunkat.
Mostani gépemben a 8GB-ot a Chrome magában megeszi -> nehezen tudom értelmezni, hogy miért ekkora a hype a Neo körül. Ez a gép egy "vicc", a csóró, Mac-re vágyó emberek lehúzása. Elszomorít, hogy itt tartunk, és az is, hogy az egyéb laptop gyártók nem képesek egy épkézláb gépet összerakni 100-150eFt-ért, ami könnyedén ment még pár éve. -
Noxy
veterán
( ami nem bővíthető )
nem kifejezetten munka barát.a vágyott nyugodt és streszmentes munka csalódásba megy át, hogyha a sok disk swap - kinyirja az SSD-t
Ezt miből számoltad ? Matematikus vagy?

Használtál már ilyent? Dolgoztál már vele?
Mutass egy linket hogy a swap kinyírja az SSD-t a MAC-n. Konteó.
Másik meg a 100% kompatibilitás az iPhone, iMAC, Apple Watch, HomePod, AirPods, AirTag, ATV, meg az iPad eszközökkel.
Valahogy mindig minden 99%-ban működik.
Az Apple-nél rendszerben kellene gondolkodni, nem egy árva eszközön keresztül kellene nézni az iT világot.
-
ben2
senior tag
Ebben a kategóriában nem úgy merül fel a kérdés, hogy mennyi memóriát meg SSD-t akarsz, hanem hogy elég-e, amit kapsz.
A tesztek és a felhasználói tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy nem csak elég, de az esetek többségében még túl is teljesíti az elvárásokat.
Ha az elvárásaid magasabbak, akkor meg eleve nem ezt az árkategóriát célzod.
PC-ben sem.Ez ugyanaz az értelmetlen vita, mint ami az összes játékkonzol topikban is felbukkan minden egyes bejelentéskor, hogy nekiállnak PC mentalitással fikázni a konzol nettó hardver paramétereit teljesen ignorálva az árat, a funkciót és a piacot.
-
S_x96x_S
veterán
Harmadik éve nyúzom munkára 15-ös MacBook Air-emet (8GB+256SSD párossal). Azon túl, hogy persze, jobb lenne a több háttértár, az operatív memóriával nincs bajom (pedig Win-es aggyal borzasztó kevés). Helyette munka során van atomstabil rendszer (pár havonta kell maximum restart), reszponzív kezelőfelület és nagyon jó minőségérzet. Egy-két célhardver vezérlését leszámítva semmire sem kell a munkámhoz Windows, az irodai/multimédia/szerkesztési munkákhoz pedig lényegesen jobb a MacOS. Játékra és egyéb bigyókra meg ott a PC-m, ha éppen kell

A kérdés, inkább az, hogy
MÉG MA is 8GB+256SSD vennél-e ?
vagy inkább 16GB+ 512GB felé csábulnál. -
Carlos Padre
veterán
Na, intelesedik az AMD?
-
wolruf
őstag
( ami nem bővíthető )
Harmadik éve nyúzom munkára 15-ös MacBook Air-emet (8GB+256SSD párossal). Azon túl, hogy persze, jobb lenne a több háttértár, az operatív memóriával nincs bajom (pedig Win-es aggyal borzasztó kevés). Helyette munka során van atomstabil rendszer (pár havonta kell maximum restart), reszponzív kezelőfelület és nagyon jó minőségérzet. Egy-két célhardver vezérlését leszámítva semmire sem kell a munkámhoz Windows, az irodai/multimédia/szerkesztési munkákhoz pedig lényegesen jobb a MacOS. Játékra és egyéb bigyókra meg ott a PC-m, ha éppen kell

-
Wone
újonc
Én még januárban vettem egy vivobook-ot 200k-ért (snapdragon x Elite processzorral, 32gb ram és 1TB tárhellyel). Asus oldaláról, igaz használtan de csak az aksin látszódott meg, előtte Mac mini-n gondolkodtam de ez jobb vétel volt szerintem
-
Stauffenberg
nagyúr
Amúgy semmi baj a Neo teljesítményével sem, ez olyan, mintha autónál a végsebességet mérnénk össze a nyomatékkal vagy a gyorsulással, pedig mindegyik valid mérőszám, csak éppen tök mást mutatnak meg.
Ezért unom a benchmarkok nagy részét, mert semmilyen kézzelfogható visszajelzést nem adnak arról, hogy milyen egy adott gépet használni.
-
hapakj
őstag
Nem csak arra, kapsz egy nagyon jó billentyűzetet, trackpadet, kijelzőt, audiót, építési minőséget és nem az évről-évre egyre gázabb Windowst kell nyomkodnod rajta.
Igen én sem értem, mindenki csak a teljesítményt nézi, a minőség pedig másodlagos.
Megnéztem pár laptopot Macbook Neo árban megjelenéskor hát egyiknek se voltam elájulva a minőségétől.
-
hapakj
őstag
hát ez valami gusztustalan a macbook neohoz képest. ráadásul van benne egy hodály zajkeltő és porhűtő ventilátor
-
hapakj
őstag
Hihetetlen. Egy olyan platformon, ahol általában mindent is emulálni kell, mint OS-t CPU utasítást architektúrát, meg grafikus API-t, az nem olyan jó mint a mi platformunk.
Ez a kijelentés inkább gáz az AMD részéről

Jah, s nem mellesleg egy crippled és legacy mobil chippel versenyeznek

-
ben2
senior tag
-
Stauffenberg
nagyúr
-
V.Milán
aktív tag
Egy csomó embernek a munkájához nem kell más, csak egy böngésző, esetleg egy pár könnyű irodai szoftver.
Arra 280 pénzt kiadni...
-
Stauffenberg
nagyúr
( ami nem bővíthető )
-
GodGamer5
addikt
Aki Neo-t vesz az telibesz@rja a játékot...
Böngészésre meg overkill az egész, úgyhogy az AMD-nek savanyú a szőlő....
Aki viszont mindenáron játszani akar Mac-en, az felrakja a Gamehubot és el van intézve. -
powerage76
tag
Nyitott kapukat döngetnek, ha játszani akarok, értelemszerűen nem Neót veszek, hanem asztali gépet Bazzite OS-el.
-
S_x96x_S
veterán
Atyavilág. Mintha az élet a csak a játékról szólna.

A nyugodt stresszmentes munka, tanulás stb.., már nem lényeges?
Win alatt sem sokat játszottam, de annál több időt töltöttem a win lelkivilágával, egy két elb@..tt update után. Most csak felhajtom a fedelet, nyomok egy TID-t, oszt ott folytatom ahol abbahagytam.> A nyugodt stresszmentes munka, tanulás stb.., már nem lényeges?
( ami nem bővíthető )
-
Noxy
veterán
Atyavilág. Mintha az élet a csak a játékról szólna.

A nyugodt stresszmentes munka, tanulás stb.., már nem lényeges?
Win alatt sem sokat játszottam, de annál több időt töltöttem a win lelkivilágával, egy két elb@..tt update után. Most csak felhajtom a fedelet, nyomok egy TID-t, oszt ott folytatom ahol abbahagytam. -
dongettó
tag
És ez már 860M , az összehasonlítás meg 740M -es.
https://youtu.be/1_Ey0aTKT7k
Azért a hp gondosan ügyelt a zsanérokig már ne érjen el semmiféle magnézium, de jutott a gépbe nyomokban.
amúgy egész igényes. Bill ahogy tovább van fűzve
3 évet kibírhat a kasztni. -
ben2
senior tag
A geizhals-al érdemes vigyázni, mert gyakorlatilag bemondás alapon sorolja az árakat, aztán ha konkrétan meg is akarod venni, akkor kiderül, hogy nem is árulják már, vagy nem annyiért, vagy három hét rendelési idő, vagy csak személyes átvétel egy adott boltban, stb.
Ár ellenőrzésre jobb az amazon.de, a geizhals inkább próba-szerencse vásárlásokra. -
S_x96x_S
veterán
-
dongettó
tag
Sztem ez a valaha létrehozott leg őszintébb változat, ha amd reklámról van szó. ( az elmúlt 30 évet nézve )
https://coub.com/view/sk39f
Bár mára már pozitív a tendencia. -
ben2
senior tag
2026 top 20 játék Radeon 740 iGPU-val...
Elindulni lehet, hogy elindul, de minek? -
Fritz Teufel
addikt
A Neo azt tudja, amire ki lett találva, abba nem lehet belekötni. A dömper is teherautó, mégsem lehet vele fagyasztott árut szállítani. Szerintem csak savanyú a szőlő
-
Duck663
őstag
Simán csak arról van szó, hogy az AMD és társai, be vannak sz@rva, egyszerűen annyira erős konkurens a Neo, függetlenül attól, hogy egyébként nem egy nagy eresztés, hogy megpróbálják kikezdeni, "lejáratni". De! Ez az ami épp a visszájára szokott elsülni! Az Apple-nek igazából sokat nem is kell tennie, még csak azt sem kell mondaniuk, hogy "de ez nem játékra készült, vagy rámutatni egy árcédulára".
-
S_x96x_S
veterán
MacBook Neo - Indulóár: 279 990 Ft
( 256 GB Magic Keyboard)
https://www.apple.com/hu/shop/buy-mac/macbook-neo -
V.Milán
aktív tag
Nem szeretem a NEO-t, de azért egy ár összehasonlítás elfért volna a cikkben (meg az ASUS oldalán is
). Én is tudok olyan laptopot mondani, ami veri a NEO-t, ha a pénz nem számít. -
Dragon3000
nagyúr
Nem tudom más hogy van vele, de ha nekem valami ilyesmi teljesítmény kellene hordozható formában, akkor a játék egy sokadlagos tényező lenne, mert nem arra kellene, aki meg játszani akar, szerintem eleve erősebb megoldásban gondolkodik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CNC topik
- Honor 600 Pro - 苹果
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Bittorrent topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Panasonic Toughbook CF-20 MK2 Ipari Laptop/Tablet - Garancia, Számla
- Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 4000 8GB FHD
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Intel Iris Xe FHD
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Intel Iris Xe FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Intel Iris Xe FHD
- Xbox Wireless Headset 3 hó garancia, számlával!
- Legújabb típusú PlayStation okosító lemezek - PS4 GoldHEN Loader 13.00-ig és PS5 Autoloader 12.00-ig
- Huawei Watch Gt 42mm,Újszerű,Dobozaval, 12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Powercolor RED Devil RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 4000 8GB FHD
vicces átolvasni a kommenteket...
A thinkpadban a sok csatlakozó mellett is elfért a cserélhető akku (sőt, az egy mozdulattal cserélhető külső akku + pár csavar után cserélhető belső akku, szóval a hot-swap is működött).

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

). Én is tudok olyan laptopot mondani, ami veri a NEO-t, ha a pénz nem számít.