Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Android másképp: Lineage OS és társai
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ROBOTER
addikt
Számomra az a legszimpatikusabb, hogy integrálják a tápegységet. Hihetetlen, mennyire pici az egész. Bár nem csodálkoznék rajta, ha a kisebb méret miatt egy picit visszafognák a teljesítményt.
-
Ribi
nagyúr
Már csak a nevetséges 400Dodo/Terra disk árakkal csináljanak valamit és egész baráti lehet. 2T SSD drágább mint a gép egy igen vicces rész.
-
cousin333
addikt
Szerintem nem lenne indokolt. Ha nem éreznék elegendőnek, nem adnák ki a 14 magos M4 Pro chippel. Igazából az eddigi ház még az inteles Minikhez készült, csak a belét cserélték ki M-es chipekre. Ez az első új Mini ház a megjelenésük óta (kb. mint a régi és az új iMac vagy MacBook Air).
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
cousin333
addikt
Miért van egy magyar cikkben az ár dollárban megadva, amikor forintban is elérhető a bejelentése óta?
"We spared no expense"
-
"Az előző generációhoz képest kevesebb, mint feleakkora megoldás rendszermemóriája a 16 GB-os alapértelmezésről 64 GB-ig fejleszthető."
Ebből azt lehet értelmezni, hogy az előző generáció 32GB memóriánál több memóriát tartalmazott alap kiépítésben.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Hieronymus #8 üzenetére
Itt szerintem a kütyü méretéről írnak, nem a ramról.
-
ROBOTER
addikt
Ebben igazad van, de számomra már alapelvárás a hétköznapi használatban a teljes csend, ahogy a MacBook Pronál megszoktam. Az Pro verzió azért gondolom (CPU+GPU+egyebek) 40..45W körül be tud nyalni. Egy kicsit ezt féltem (nem mintha vennék most ilyet), hogy a kisebb fém felület miatt több szerephez juthat a ventilátor.
-
Z-o-t-y
tag
Beszéljetek le erről mert szerintem nekem ez tökéletes. Fotós vagyok képek editálására és böngészésre használom a laptopomat asztali gépként használva az esetek 99.9%-ban. Van monitorom egerem és billenytűzetem. PS és Lightroom megy a munkában általában. Egy i7-es Asus vivobookot cserélnék le amiben mindössze 8 GB ram van. Ez nekem 250 ért szerintem tökéletes. Ellenérvek?
[ Szerkesztve ]
http://instagram.com/_doublez_
-
ROBOTER
addikt
Csak pár megközelítési irány:
Előfizetsz a Lightroomra és a PS-re? Ha igen, az előfizetésed megszakítható / átvihető?Van bármilyen más szoftver, ami windows only?
Az egér és billentyűzet Mac kompatibilisek? Van USB-A-s eszközöd, amit adapterrel kellene csatolni? Kártyaolvasó vagy mindig a fényképezőgépet szeretnéd rákötni?
[ Szerkesztve ]
-
Z-o-t-y
tag
Oktatási kedvezménnyel 250 az apple oldalán.
Azért kérdezek mást, mert nekem még új a Mac OS, és ezért is írtam le, hogy mire használnám. Így ha valaki azt írta volna, hogy felejtsem el pl mert szarok rajta az ADOBE programok, néha olvasok ilyet is, akkor megfogadom a tanácsot.[ Szerkesztve ]
http://instagram.com/_doublez_
-
-
Surfym@n
senior tag
m4 pro milyen lehet AI gyorsításban pl egy nVidia RTX A5000-hez képest?
(Lightroom AI-DeNoise vagy LensBlur pl)28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...
-
Sidorovich
senior tag
Én egy Asus ROG Gladius III Wireless AimPoint egeret használok egy jó ideje vegyesen PC-n és Macen, mindkettőn tökéletesen működik. Macen Bluetooth-al használom, nincs gond a párosítással vagy a kapcsolattal, macOS az egérbeállításoknál és a widgeten is mutatja a töltöttségét külső program vagy driver nélkül.
Ugyanígy meglepve tapasztalom, hogy a 8 éves Canon MG2550S nyomtatóm, ami anno annyiba került mint ma egy gyros tál, tökéletes driver támogatással rendelkezik macOS-re. A legújabb Sequoia-ra is adtak ki most októberben új drivert hozzá, gond nélkül nyomtatok és szkennelek.[ Szerkesztve ]
-
csendes tag
Lassan 4 éve használok egy M1-s mac minit. Korábbi, illetve egy darabig párhuzamosan (egyre ritkábban) használt gépeimbe mindig akartam valamit mókolni. Lenovo x230 16 GB, lenovo tiny 32 GB ramra maxolva, asztaliba videokártya etc. Eredmény: hangosodó gép, de gyorsulásba, "érzésre" semmi jelentős változás.
Ehhez képest minibe nem éreztem eddig szükségességét semmi "upgrade"-nek, persze leszámítva a tárhelyet - amit valóban aranyáron mérnek rendelésnél, de az egy egyszerű dockkal megoldható volt, és multifunkcionális (mással, máshol is használható).
Persze nem vágok sok terrás videókat, nem fut egyszerre 5-6 virtuális gép (nagy ritkán ha igen 1-2) meg ilyenek, de ilyen használat mellett nem vettem észre, hogy kevés volna a 8 GB RAM.
Kis idő kellett, míg a windowson megszokott programoknak megfelelő oprendszerbe ágyazott vagy alternatívaként talált más szoftverek logikáját, működését megszoktam, de mára zavar és idegen a windowsos környezet. Én merem ajánlani.
Az új minin gondolkodok, mert a mérete, a processzor 3 verziónyi ugrása, és a kicsit több RAM lehet hozna valami érezhető javulást, de ezt inkább a kíváncsiság, mintsem a szükségesség magyarázza. -
S_x96x_S
addikt
> m4 pro milyen lehet AI gyorsításban pl egy nVidia RTX A5000-hez képest?
meg kell nézni majd a benchmarkokat.
de ha a nagy VRAM és a fogyasztás jobban számít
mint a gyorsaság és a CUDA kompatibilitás
akkor az M4 PRO - ideális.-------
Pl. A nagy LLM -re ( > 32Gb )
az új Mac Mini M4 Pro - ideális hobby megoldás.
999 990 Ft -tól kapsz egy
- 64 GB egyesített memóriát
- Apple M4 Pro chip 12 magos CPU‑val, 16 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
- 273GB/s of memory bandwidth -etPersze az M4 Max -os laptopok még ideálisabbak - mivel a mem. sávszélesség is elég fontos a helyi LLM-ek futtatásánál.
( M4 Max supports up to 128GB of fast unified memory and up to 546GB/s of memory bandwidth -- de ez már >=2 349 990 Ft )összehasonlításul:
- Az RTX 5000 - Bandwidth 768.0 GB/s (24GB)
- Az RTX 5000 Ada - Bandwidth : 576.0 GB/s ( 32GB ) [ ~ 2.4 Milla ]----------
és az új CPU-s "SME" támogatás is érdekes - amit majd a szoftver updatek tudnak kihasználni.
"Apple's matrix accelerator is a dedicated hardware unit — it is not part of the CPU core. There is one AMX/SME block in a CPU cluster, shared by all CPU cores. This has a number of interesting consequences. First, the matrix accelerator has access to much higher bandwidth than the individual CPU cores, since it is directly fed from the cluster L2. Second, the latency of executign SME instructions is high, as data communication needs to happen via the L2 cache (there is presumably a fast control bus to share the execution state). Third, one does not need to resort to parallel programming to harvest the performance benefits of SME. Initial experiments suggest that a single CPU tread can already achieve peak processing rate on the SME unit. Finally, those seeking highest possible performance can use on-CPU SIMD (Neon) and SME simultaneously for an additional boost."
https://github.com/tzakharko/m4-sme-exploration[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
RaZroX
addikt
Vajon ez a diák kedvezmény meddig tart?
This is the way
-
hegedus001
aktív tag
Én csak Lightroomot használok a macen, mármint mint képszerkesztő szinten. Egy alap M1 Air-el tolom (8/256), és nem mondom, néha ha oda verek neki a fényelésekkel és maszkokkal akkor matekozik a gép rendesen, de szerintem ennél a mininél, főleg, ha egyel nagyobb RAM-mal veszed akkor évekig nem lesz vele gondod. Én csak azért nem upgradelek mert ez egy hobbi, várni tudok hogy kirendeljen, ha elkezdeném megélhetéssé tenni a fotózásomat, akkor viszont elég gyorsan upgradelnék egy M4-es pro ra 24 GB rammal. meg 512-1 Tb SSD-re. (Bár mivel TB portjai vannak, egy SSD-ről is simán dolgozhatsz)
Ami még szerintem érdekes lehet, én vennék egy igazán jó (gyári) billentyűzetet a helyedben hozzá és egy magic trackpad-et, mert a beépített touchpad nagyon-nagyon jól működik az OSX-el.(itt a gesztusokra gonodlok elsősorban, én kb kétszer próbáltam egérrel használni a laptopomat másfél/két év alatt. Felejtős szerintem.)
-
hibavissza
veterán
A billentyűparancsok, karakterek okozhatnak fejfájást. Mac kiosztású billentyűzet előny. Magic Mouse is remek Better Touch Toollal. Eltekintve a fogástól. ACR-ben, PS-ben vannak suta dolgok és bugok. Pl. görgetés sebessége.
HRR monitornál gond van a smooth scrollal. Nekem eddig csak két egér produkált elfogadható látványt. 60 Hz-en nem annyira zavaró. Ha korábban nem gémer egeret használtál HRR monitorral akkor nem lesz gond, bármilyen egérrel elvan.
Nem szereti a random kínai USB HUBokat. Nem szereti az USB-s HDD-t. SSD nem gond, de a külső HDD nagyon gondolkozósan működik. Képes megfogni az egész rendszert.
Billentyűzetnek én gyárit használok, Logi MX Keys van már mekes és magyar kiosztással. Egérnek Keycrone M6 vagy Magic Mouse. Volt Logi Mx 3s-em. Legpocsékabb egér ever.Türelem. Hónapok kellenek hozzá, hogy átszokj Mac OS-re, ha nagyon power user voltál Windowson.
Dióhéjban ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz hibavissza #32 üzenetére
Folyamatosan javítgatják egyébként a bugokat. Például kezdetben Bridge nem ismerte fel a Kingston USB3 kártyaolvasóm. Finderben tudtam csak átmásolni róla. Ma már prímán működik.
-
hibavissza
veterán
válasz p a s s e r #20 üzenetére
Ennek ellenére van olyan bug ami Mac-en konstans, Intel és M1 is dobja, Windowson nincs. [link]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz hibavissza #32 üzenetére
Simán lehet PC layoutot használni macen, én is azzal tolom.
-
ROBOTER
addikt
Azt láttátok, hogy a mini bekapcsológombja a alján van? Viccesen megjegyezték egy videóban, hogy ugyanaz tervezte, aki az egér aljára tette az USB aljzatot.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A gyártó védjegye a
nullamínusztartományos ergonómia.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
hegedus001
aktív tag
Ugyan nem Mac Mini, de az újakhoz köze van, az Apple visszamenőleg az M2-ig megemelte a minimum tárhelyet a gépeiben. (ahogy elnéztem, ugyan olyan áron adja mint régen a 8 /256-os kiszereléseket.)
-
r3dsnake
nagyúr
válasz hegedus001 #42 üzenetére
Hm?
-
hegedus001
aktív tag
https://youtube.com/shorts/-EDAg_85rJk?si=M1kRx4EOejXONhbA
Modern problems requires moderns solutions
-
hp16
tag
Sziasztok!
A diákkedvezményhez mi kell hogy megvehető legyen 300 helyett 250 ezerért?
köszi -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ezt valószínűleg egyszerűbb lenne megtudni közvetlenül az Apple-től. Szerintem érvényes diákigázolvány biztos nem árt.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
hegedus001
aktív tag
bemutatod a diákodat, szerintem ennyi.
Az istyle nem bonyolítja túl az tuti
"
Oktatási kedvezményeink minden felsőoktatásban tanuló hallgató (főiskola vagy egyetem), és az oktatás bármely szintjén dolgozó tanár részére érvényesek! A kedvezmények igénybevételéhez csupán a hallgatói vagy munkáltatói jogviszonyod igazolására lesz szükség.
A 23/24 2. félévesnél régebbi matricájú diákigazolványt nem tudjuk elfogadni.
"
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RAM topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Asszociációs játék. :)
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Logitech G Pro X billentyűzet és egér tesztje
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Asus ROG GAMER NUC! Intel Ultra 9 185H / RTX 4070 / 32GB DDR5 / 1TB Gen4! BeszámítOK!
- Új GAMER félgép - GIGABYTE Z790 D AX + Intel I7 14700F + Patriot Viper 2x16GB DDR5 6400MHz
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B360M Intel i7 9700E 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB GDDR6 Rampage SHIVA 650W
- Intel Compute Stick STCK1A32WFC - eredeti dobozában minden tartozékával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H110M Intel i5 6600K 16GB DDR4 250GB SSD RX 470 4GB GDDR5 Rampage SHIVA 500W
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest