Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#951) ficanka


ficanka
csendes tag

Szevasztok!Végigolvastam az egészet,nagyon tetszik a szakmaiság,segítőkészség,hangulat de azért látom egy cseppet ezt is haza lehet vágni!Azért fordulok hozzátok mert kiutalási fázisba van az LTP-m.NE rendszerbe szeretném fektetni és 3 1/2 hetem van nyilatkozni az OTP felé.Kérlek segitsetek,hogy mire van szükségem és javasolni 1 idegmentes kivitelezőt,vmint első lépésekben amit tennem kell.DK, 45°, római cserép,most télen a szomszéd erdőből 12ó körül részleges árnyékolás,nyáron nincs,18500ft vszámla.Előre is köszönöm :R :R

(#952) Borisz76 válasza ficanka (#951) üzenetére


Borisz76
veterán

Szia.

Magyar Napelem Napkollektor Szövettség honlapján tudsz a lakóhelyedhez közeli megbízható kivitelezőt / kivitelezőket keresni.

A " Regisztrált kivitelezők " fülön megyékre lebontva.
Alul jelmagyarázat segít a piktogramok megértésében !

Érdemes olyat választani , aki tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozik.

Szerencsés vagy , hogy az LTP-d még megkapta a 30%-s állami támogatást !
Az újonnan kötött szerződésekre már nem jár.....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#953) agyarka válasza ficanka (#951) üzenetére


agyarka
aktív tag

Szia! Jelenleg az éves éves áram felhasználásod kb. 5 045 kWh. Milyen nagy fogyasztóid vannak? Milyen az elektromos rendszered állapota? ( fázisok száma, tarifák, teljesítmény korlát, vezetékek, földelés... ). Tervezed a fogyasztói szokások változását ( gyerekek elköltöznek, fűtésrásegítés, e autó... )?
Mennyi az amit muszáj most elkölteni (LTP) és durván mekkora a keret?

[ Szerkesztve ]

(#954) agyarka válasza Borisz76 (#952) üzenetére


agyarka
aktív tag

Állami támogatás nélkül még köt bárki LTP t? Kamatot eddig sem fizettek.

(#955) Borisz76 válasza agyarka (#954) üzenetére


Borisz76
veterán

Ha jól tudom, akkor LTP-t már csak a Fundamenta ad.

A többiek beszüntették azt a konstrukciót.

DE a Fundamenta ajánlata még így is JOBB mint bármilyen banki hitel.

PL :
- CSOK 3 gyerekre : 10 MFt vissza nem térítendő + 15 MFt HITEL 3%-s kamatra
- CSOK 2 gyerekre : 10 MFt HITEL 3 %-s kamatra

- Fundamenta :

A megtakarítási időszakban , az 1 év alatt befizetett összegnek 5 %-t jóváírják mint kamatbónusz.
Ezt évente ismétlik.....sajnos nem kamatos kamat ...tehát mindig egész évet néznek, s ha megvan , akkor jár az 5 % kamatbónusz.

A megtakarítási időszak után felvehető hitel 2.9 %-os ami FIX , forint alapú a FUTAMIDŐ VÉGÉIG ! ....és nem kell hozzá gyerek.....felújításra, modernizálásra, ...mindenre. Ha elültetsz egy fenyőfát az udvarodon...azt is lehet vele rendezni.

A CSOK ennyire nem rugalmas :D

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#956) agyarka válasza Borisz76 (#955) üzenetére


agyarka
aktív tag

Nekem nincs annyi pénzem, hogy eltartsak belőle egy pénzintézetet. A szüleim úgy tanították, hogy addig nyújtózkodjam ameddig a takaróm ér.
A Fundamenta kapálózik, valamiből fizetnie kell egy darabig a lejáró szerződéseket. A kérdés az, hogy mi lesz a sor végén?
Aki szolgáltatóként több lábon állt, az megteheti, hogy nem erőlködik, hanem alkalmazkodik.

[ Szerkesztve ]

(#957) ficanka válasza Borisz76 (#952) üzenetére


ficanka
csendes tag

Természetesen kulcsrakészen szeretném.Papír munka,ügyintézés kizárt mert mint írtátok a szolgáltatók,szakik "korrekt" viselkedésével néha gond van.Az MNNSZ Pest megye alatt 71 cég található sok közülük megyén kívüli,ez azt jelenti,hogy Bp-n is telepítenek? #953) agyarka kérdéseire:nagy fogyasztók a minden 2-ik egész héten ittlevő unokáim!Ilyenkor az emeleten minden megy tv-k, számítógépek, világítás,légkondi meg minden amit be lehet kapcsolni még ha lent vannak a földszinten akkor is.Viccet félretéve 30 éves ház,földkábel,1x20 A,3 fázis az óra alatt,vezetékek rendben,földelés /gondolom/ rendben,2 légkondi,2 mosógép,tűzhely,mosogatógép,lézer proji 100-140w kb 10ó naponta tv helyett.Ha az első nagyfogyasztó kiesik főleg fűtés rásegítés de ezt már most is szeretném használni.A keret 2400000ft, fele kedvezményes kölcsön.Egyébként az EON-ra gondoltam,de mint írtátok az alvállalkozói kivitelezők miatt necces.Köszi

[ Szerkesztve ]

(#958) agyarka válasza ficanka (#957) üzenetére


agyarka
aktív tag

Akkor a fogyasztásod nappali áramból jön össze, és jelentősen nem csökkenthető ( korszerűbb gépek, éjszakai áram/ GEO /H tarifa) .
A 20A, 1F behatárolja a lehetőségeket, tűzhely mellett már most is necces. Megfontolandó a teljesítmény és vagy fázisszám bővítés. Amennyiben ehhez szabványosítás szükséges, akkor érdemes rögtön az éjszakai áramot is kérni, hátha vmikor szükséges ( pl. melegvíz, légkondicionálás... ).
A jelen állapotában ( amennyiben műszakilag rendben van a mérőhely) akkor 4 kW os rendszert elbír. A szolgáltató 1 F ra 2,5 kW ig köteles engedélyt adni, 2,5 - 5 kW ig mérlegelhet.
Amennyiben engedélyezik, akkor a megadott DK, 45 fokos dőlésű tetőről durván 17-18 db (~280W os) panellel elvárható az éves 5MWh ( helyigénye kb. 29 m2).
Mivel árnyékolás csak télen van, amikor amúgyis kisebb a termelés mennyisége, ezért nem érdemes miatta az árnyékot jobban kezelő "okos" rendszerbe ( SolarEdge, Maxim panelek... )ruházni.
Az olcsóbb kinai invertereket inkább kerülném, maradnék a jól bevált Froniusnál, vagy kategória társainál.

(#959) ficanka válasza agyarka (#958) üzenetére


ficanka
csendes tag

A tűzhelyet nem jól adtam meg,csak a sütő elektromos amit nem gyakran használunk.4.5-5Kw-ot szeretnék,erre kértem ajánlatot több cégtől.Ha befutnak jelentkezem.Egy rendszer 4.59KWp-ben SolarWatt Blue és ABB PVI 4.2 inverter,ez rendben lenne? Az Eon engedélyezett inverterek listáján szerepel.Köszi

[ Szerkesztve ]

(#960) agyarka válasza ficanka (#959) üzenetére


agyarka
aktív tag

A 20A be még éppen belefér az inverter , de felesleges 4kW felettibe fektetni. Engedélyezése neccesebb (1F), és jelenleg még 0Ft a teljesítmény adó 4 kW felett, de ez az összeg nincs kőbe vésve.

[ Szerkesztve ]

(#961) Kolondrum


Kolondrum
félisten

Üdv! A jövőben lesz napelemünk. Nem a Sziget üzemes az fix. Ennyire nem akarunk fanatikusok lenni. Jelenleg így állunk:
[link]
[link]
1 fázis, ekkora szekrény és a kocsibeálló. Utóbbit növelni akarjuk mert most nem bír el 20kg/m2-et. 10:45-kor készült a kép látható hogy honnan forogja körbe a nap. Ez adva van. Később hosszabb és szélesebb lesz. Olyan 1m-el lesz hosszabb és 30-40cm-el szélesebb. A beálló és az óra között szűk 40m van.
Mit kell ide alkotni h ez működjön? Pl az inverter elvan a beállón? Másik óra kell vagy másoDIK óra, engem az érdekel hozzá kell e nyúlni a villóra szekrényhez. Azon túl, hogy bele kell varázsolni a kábelt.
5 - 5.5 a havi Villányszámlánk.
Érdemes pl 3 fázisra bővíteni a bejövőt a napelemek előtt?
Szeretnék villanyautó töltési pontot kialakítani és nem a sima autóhoz adott konnektoros 16 óra/ 80%-ra verziót. Egy 7Kw-os pont legalább kéne. 1 fázis 32-es megszakítóval alig több mint 7Kw. Ezért s kérdés a 3 fázisra.
Köszi ha valaki útba igazít.
Tervezett megvalósítása 1 éven túl. Első a beálló, eleve úgy építve hogy elbírja a napelemeket.

[ Szerkesztve ]

(#962) Geresics válasza Kolondrum (#961) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Huhh, ez hosszú lesz.
Kezdjük a beszólással (csak a motoros topik miatt! :DDD )!
Szép dolog a stilizált, fekete-fehér fotó, csak épp nem látszik rajta a lényeg: a megszakító színe - ez árulkodik az amperitásról. Gondolom 1x32A.

Jelenlegi állapot:
Havi 5500Ft mellé nem szoktam napelemes rendszert ajánlani, mert fajlagosan (Ft/kWp) drágák a kis rendszerek! Ekkora fogyasztáshoz még egy 2kWp méretű rendszer is túlzás volna! Azt javaslom, amíg nincs meg az elektromos jármű, addig ne vegyél napelemet - addig is olcsóbb lesz...

Kocsibeálló:
Szép kép, csak épp méreteket nem tudunk belőle, így azt sem tudhatjuk, hogy mekkora lesz, a nagyobbítás után. Ha tudsz mondani pontos méreteket, akkor lehet abból kiindulni, hogy mi az, ami felfér! Ha jól látom, most kelet-nyugat a tájolása a tetőfelületeknek, ami szintén nem ideális.
Ha lebontásra kerül, és új lesz építve, akkor más a helyzet! Akkor rengeteg lehetőséged van! Pl. csinálhatod úgy, hogy csak egy irányba (dél felé!) dőljön, és máris 2x akkora a rendelkezésre álló felület! A dőlésszöget ha 30-35°-ra állítjátok (kb, mint most, csak dél felé), akkor tökéletes tájolásotok lesz, és a napelemek maximális teljesítményt tudnak éves szinten produkálni! Én tuti ezt tenném!

Hálózatbővítés:
Ha gyorsan akarsz autót tölteni, akkor a 3 fázis kelleni fog gondolom (soha még csak nem is olvastam utána, mert eddig nem érdekelt a téma, így aki jobban tudja, kérem javítson ki)! A jelenlegi szekrényt tuti szabványosítani kell majd...

Inverter:
Mivel nem tudunk rendszerméretet, így nehéz bármit is mondani. Ha van méret, lehet gondolkodni. Normál esetben megoldható, hogy az invertert a kocsibeállóban legyen. Célszerű úgy rakni, hogy nap ne érje, ez segít neki nem idő előtt meghalni. Sajnos több kijelzőt is láttam már, ami a sok napsütés miatt kiégett...

Ha bármi további kérdésed van, tedd fel bátran! :K

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#963) Rolly válasza Geresics (#962) üzenetére


Rolly
veterán

Autó töltéshez:

1 fázison általában 8-12-16A-rel tölthetőek az autók (autóktol fuggoen)
A töltésnél korlát az autóba lévő inverter is... Így tudni kellene, hogy milyen autó van a tervben.

1 fázis 8A: 1,9kWh
1 fázis 12A: 2,9kWh
1 fázis 16A: 3,8kWh

Tehát ha napi 6 óra töltést nézünk akkor cirka 20kWht bele lehet tölteni az autóba, ha ennél több kell akkor érdemes 3 fazisos töltőt telepíteni...

Én egy i3assal szemezek ami 22kWh aksival van 100-150kmes hatotavot tud. Mivel napi 30-35kmt megyünk így bár van 3 fázis de sima 240Vrol töltenem...

(#964) biker válasza Geresics (#962) üzenetére


biker
nagyúr

nem kell 3 fázis, jelenleg kb 3 autó van, ami 3f 22kw-ot fel tud venni, legtöbbje 3f16A vagy 1f16-32A-el elmennek.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#965) Kolondrum válasza Geresics (#962) üzenetére


Kolondrum
félisten

Jó sorban. :) 25-ös van bent. A villszámla meg 5k sincs. Térfigyelővel is megáll majd 5.5k-ban (a jelenlegi kissé sokat eszik és így sem 5k/hó). a plafon a 6k lenne. Minden ultra takarékos fogyasztó az a helyzet.
Hany ft-tol éri meg?

Max nem építünk de attól még én rakhatok fel napelemet ezért, azért.

I3 vagy Model3, valami 200km-es villany később jó lenne. Nissan Leaf csak keveset megy.
Villany autóval sem éri majd meg? Persze évek múlva. Egy P100D jó lenne, model3 és társai.

[ Szerkesztve ]

(#966) grabber


grabber
addikt

Sziasztok!

Új házat szeretnénk építeni a tavasszal és a mostani tervező azt javasolta,hogy ne gázban gondolkodjunk fűtésben hanem levegő-levegő rendszerben. Klímával GEO tarifa stb. Akkor már a napelem is javasolt.
A telek már megvan. 30 fokban nyugat felé hosszanti irányú.
A ház előzetes elképzelés szerint emeletes lenne,picit hosszantis. Attika fallal. 140 nm. Szerintem a tető 45 fokos lenne.

Olvastam a topikot és nagyon az jött le,hogy még sokan nem értenek a napelemekhez de már telepítik. HIába kérnék árajánlatot,lehet hülyeséget ajánlanának. Nem szeretnék rosszul járni,emiatt is érdeklődöm hogy tisztában legyek a dologgal amennyire kell. Mikre kellene figyelnem,hogy el tudjam dönteni jót ajánlanak-e? Mekkora napelemek kellenének,milyen márkák jöhetnek szóba,munkapontokat hogyan kell figyelembe venni?

Ja és mivel a tervezővel most fogjuk megterveztetni az egészet,tervezésnél is mire figyeljek? Jó lenne megbízni benne,de manapság már nagyon nem tudok és szeretek mindennel képben lenni.

Köszönöm!

(#967) agyarka válasza biker (#964) üzenetére


agyarka
aktív tag

A kulcsszó jelenleg! Ez biztosan változni fog néhány éven belül. Az, hogy az autók többsége csak 1F al, esetleg kettővel tölthető sokáig nem tartható. Jelenleg elenyésző azoknak a száma amelyekben megfelelő teljesítményű inverter van a gazdaságos töltéshez . Amint az elterjedtségük nagyobb lesz, elkerülhetetlen, hogy szabályozva legyen az elektromos járművekről kötelezően megosztandó adatok köre. Ebbe pedig bele kell tartozzon a különböző töltésekkel együtt járó töltési veszteség. Amint tudatosodik az emberekben az, hogy a villanyóra 30% ban feleslegesen pörög, a kereslet a gazdaságosabban tölthető autók irányába fog mutatni. Az egyre nagyobb hatótáv miatt növekvő akku kapacitás miatt is szükségszerű a töltés gyorsítása nemcsak DC, hanem AC táplálással.
Aki kicsit is hosszabb távon gondolkozik az bőven 11 kW feletti csatlakozásban gondolkodik.

(#968) agyarka válasza grabber (#966) üzenetére


agyarka
aktív tag

Szia!
Mekkora lesz a ház tervezett éves hőigénye? (Fűtés, szellőztetés, hűtés, melegvíz, konyhai és egyéb háztartási eszközök)
Mekkora és milyen tájolású (irány, árnyékolás) tetőfelület fog rendelkezésre állni?
A levegő - levegő hőszivattyút nehéz egy egész házra jól megoldani ( szellőzőbe vezetve bonyolult a helyiségek külön szabályozása). Több készüléknek már számottevő a karbantartási költsége is. Új építésnél nem túl nagy + költség a vizes padlófűtés kialakítása. Megfontolandó a víz - víz ( csőkígyó a kertbe), vagy a levegő -víz hőszivattyú telepítése.

(#969) Kolondrum


Kolondrum
félisten

Jó amit látok a hsz-ek alapján. Ide ilyen kis Villányszámla miatt felesleges a napelem, villany autónál már érdemesebb a dolog + akkor bővítés 3f-re. A beálló eleve egy olyan volumenű téma ami sok anyagilag. Nagyobb zárt, szigetelt beálló lenne. Oda vinnék Rendes villanyt. Napelemek miatt mi kell ide és a ház közé? Én alapból minden ismeret nélkül vinnék oda 5*6-os földkábelt, UTP kábelt és tennék még oda 6*0.22-est is kettőt. Mert kaput akarok bentről nyitni legalább, továbbá kamera kiállás.
Vélemények?
A 30-35-fokos dőlésre gondolunk, előtte fix h értékezek napelemes szakemberrel. Az elv: 1* kell rendesen megcsinálni.

Az is érdekel milyen a villanyóra szekrénybe bejövő kábelekkel kell számolni, mert a ház lábazatát bontani kell és akkor oda már tennék be csövet ami bejön a szekrénybe. 36mm-es PVC elég lehet.

[ Szerkesztve ]

(#970) agyarka válasza Kolondrum (#969) üzenetére


agyarka
aktív tag

6 mm2 es főkábel helyett inkább vastagabban gondolkodnék, állandó veszteség évtizedekik, ráadásul 2x. A garázshoz jó lenne még tartaléknak egy védőcső 5 vezetéknek, ki tudja milyen szabályozása lesz az otthoni elektromos autó töltésének. Egyszerűbb most becsövezni.
Tipizált mérőhely ( köznyelven szabványos villanyóra szekrény) külön történet. Mivel a dupla mérőóra szekrény csak kicsivel drágább érdemes egyszerre megcsináltatni az éjszakait is. Ingyenes ugyanolyan teljesítményig mint a nappali tarifás. Később még jól jöhet.

(#971) Kolondrum válasza agyarka (#970) üzenetére


Kolondrum
félisten

Mire nem elég 6-os vezeték 40m-en? Persze nem csak le lenne dobva. Csőben menne.

(#972) agyarka válasza Kolondrum (#971) üzenetére


agyarka
aktív tag

Nem azt írtam, hogy nem elég, csak azt, hogy érdemesebb vastagabban gondolkodni. 32 A nél 13 m en van 1% feszültség esése a 6 os rézvezetéknek. 40 re a szolgáltatónak is 35 mm2 es alut kellene húzni a megengedett 1% feszültség eséshez. Tudom ez már a fogyasztó területe, ahol több is megengedett, de veszteség is, (ráadásul határesetben előfordulhat, hogy az inverternek sem tetszik). 40 m en több mint 2,26% veszteség van (22kW, 6mm2 réz) ami oda - vissza már nem kevés.

A földkábeles bekötésről még annyit, hogy ELMÜ területén a mérőhely a telekhatártól nem lehet 1 m nél messzebb. A földkábelezés bekötését az ELMÜ intézi ( tervezés, közmű egyeztetés, engedélyeztetés, kivitelezés) , új bekötés esetén 15 m ig ingyenes.

[ Szerkesztve ]

(#973) agyarka válasza Kolondrum (#971) üzenetére


agyarka
aktív tag

Amennyiben a mire nem eléget nem a méretezésre értetted, akkor a tartalék cső akkor kellhet, ha esetleg az adótartalom, vagy hálózati kiegyensúlyozás miatt előirják azt, hogy az otthoni töltéshez külön mérővel kell rendelkezni ( ami esetleg vezérelt).

(#974) biker válasza Kolondrum (#971) üzenetére


biker
nagyúr

"Mire nem elég 6-os vezeték 40m-en?"
32A-re nem elég :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#975) biker válasza agyarka (#972) üzenetére


biker
nagyúr

"Aki kicsit is hosszabb távon gondolkozik az bőven 11 kW feletti csatlakozásban gondolkodik."

"A földkábeles bekötésről még annyit, hogy ELMÜ területén a mérőhely a telekhatártól nem lehet 1 m nél messzebb. A földkábelezés bekötését az ELMÜ intézi ( tervezés, közmű egyeztetés, engedélyeztetés, kivitelezés) , új bekötés esetén 15 m ig ingyenes."

sikerült egy pár szóláson belül rávilágítani, hogy nem mindenkinek megoldás... Pl nálunk is ha lehetett volna, már 50A lenne nem 32A, és akkor úgy építem ki a töltőt.
De a 22-es csapdája: sorház, 4 lakás, egy hrsz, egy légvezeték az első lakásig, innen lakásonként 1f 32A betáp, minden lakás hátsó kertjében van a mérőóra. Ez 2011-ben még szabályos volt.
Ma ha 50A-t vagy 3f-t szeretnék, új méretlen fővezeték terv, amit nem fogadnak el, mert nem lesz szabályos, és ha az én egyetlen órám cseréje kedvéért nem kivitelezhető, ergo ha én ugrálok, akkor a 4 lakás óráit ki kell tenni az új szabály szerint, de akkor meg egy másik szabályukba ütközik, hogy egy hrsz alatt két mérőóra lehet, tehát legyünk kedvesek társasházzá válni.
Ez most itt 2mFt amit leírtam.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#976) agyarka válasza biker (#975) üzenetére


agyarka
aktív tag

Hrsz re nincs mérőóra szám megkötés. Az MEE VET azt írja elő, hogy egy ingatlanon már 3 csatlakozás lehet. A kettő nem ugyanaz!
Be kell szerezni a másik 3 tulajdonostól az ingatlan megosztásra vonatkozó nyilatkozatot és megosztási vázrajzot, valamint a hozzájárulást a munkavégzéshez ( szolgáltató formanyomtatványa). Ezen kívül kell tulajdoni lap, földhivatali helyszínrajz, térképvázlat. Be kell menni személyesen az ügyfélszolgálatra és beadni a teljesítmény bővítésre a papírt. A helyszínrajzon meg kell jelölni a külön bekötést, és az új mérőóra helyét. Mivel a többi lakás egyetlen bekötésen van, őket nem bolygatják, kapsz egy külön (jelen esetben a 2.) csatlakozást. Egyedüli gond, hogy fel kell túrni a sorban előtted állók kertjét, majd vissza kell állítani az eredeti állapotot ( vagy légkábel és segédoszlopok). Ebben a legnehezebb a szomszédok beleegyezése.
A kivitelezése annyival drágább mint egy sima szabványosítás, hogy nagyobb távolság miatt több földmunka ( vagy +1 segédoszlop) és mint irtam vastagabb vezetékezés szükséges.

Mielőtt azt mondod, ez nem megy, nálam erre 3 ELMÜ engedélyes villanyszerelő, két tervező villamosmérnök is azt mondta nem fog menni. Kénytelen voltam személyesen utána járni, és ment, teljesen szabályosan, minden stikli nélkül.
A segédoszlopnál a műszaki ellenőr kötözködhet, érdemes a feszítő oszlopot (EG) megvenni, műbizonylattal még a csavarokról is. Utólag nem bonyolult, csak ki kell ismerni a rendszert, a sok apró, idegesítő, nem nyilvános előírásaival. Ez ami csúnya, hogy az ELMÜ csak az ajánlott szerelőinek adja át az aktuális előirásait, mert ezzel erősíti a piaci helyzetüket. Holott amit leírtam, bárki megcsinálhatja (akár magának), csak utána egy mérőhely felülvizsgálatot kell végeznie egy arra feljogosított személynek.

(#977) agyarka válasza biker (#975) üzenetére


agyarka
aktív tag

A lényeg, Te leválni szeretnél egy nem szabványos rendszerről, és bővíteni akarsz, amiért fizetsz is nekik teljesítmény bővítési díjat. Ez a fő érv az ügyfélszolgálaton ( miután minden felsorolt papír megvan).
A szomszédoknak meg érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy mi történik akkor, ha véletlenül megrongálódik az egyetlen betápláló légkábel, vagy az első lakásnál a főelosztó ( vihar, túlfeszültség).
Elárulom. Az ELMŰ ragaszkodna a teljes szabványosításhoz, az pedig mindenkinek a társasházzá alakulással valósítható meg. Addig senkinek nem lenne árama, akár hónapokig. Még annak sem aki időközben HMKE -t telepít arra az egy légkábelre.

[ Szerkesztve ]

(#978) agyarka válasza biker (#974) üzenetére


agyarka
aktív tag

A kérdés annyiban jogos, hogy a villanyszerelők melegedésre ( biztonság) méretezik a vezetékeket. Ebből a szempontból a 6 mm2 es rézvezeték 35 -57 A ig megfelelő a telepítési viszonyoktól függően. A feszültségesésre és a veszteségre méretezés a fenntartó érdeke.

[ Szerkesztve ]

(#979) biker válasza agyarka (#976) üzenetére


biker
nagyúr

nagyon szép amit írsz, nyers elmélet, gyakorlatban NEM MŰKÖDIK

- a 3 szomszéd kertjét nem fogja engedni feltúrni,
- 3 kerítést nem bontunk fel alappal együtt, mire átér hozzám,
- a nettó földkábelhez nem fogunk útáttörést fizetni (az út túloldalán van az oszlop)
- oszlophoz túl messze van (60m)
- a két középső lakó 60nm zsebkendő kertjébe nem tudunk oszlopot állítani, és nem is engedné

Lépj ki a papír mögül, mert ami papíron lehetséges, az ha indokolatlan magas költséggel és/vagy olyanok beleegyezésébe fullad, akik nem egyeznek bele, akkor az nem lesz lehetséges, akkor se, ha lehetséges

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#980) Elemental válasza grabber (#966) üzenetére


Elemental
addikt

A levegő-víz hőszivattyú (padlófűtés/mennyezethűtés) nem került szóba, vagy lebeszélt róla a tervező?

(#981) grabber válasza Elemental (#980) üzenetére


grabber
addikt

De csak padlófűtéssel. Hogy jó legyen kell a víz is a rendszerbe. Nem tudom melyik a legjobb. Víz-víz még drágább.
Kérdés hogy ki lehet hagyni a gázt a fűtésből és napelemmel padlódűtéssel+klíma megoldható a fűtés normális áron? Vagy még nem éri meg. Ennek próbálok utánajárni. Ma beszélek a tervezővel.

(#982) agyarka válasza biker (#979) üzenetére


agyarka
aktív tag

- A szomszédok kerítését nem kell elbontani, elég alatta elvezetni a kábelt.
- nem kell neked külön útáttörést fizetni, földkábel 15 m ig ingyenes,
felette is egységáras,
- "Az oszlop hoz túl messze van 60m" Az oszlop és az első kerítés távolsága számít földkábelnél, légkábelnél 30 és szintén lehet mérőhely a kerítés nél,
- a szomszédokkal meg kell értetni, hogy most még megválaszthatják, hogy mi legyen, úgyhogy van áram pl. gázfűtés keringető szivattyújához, ha beüt a krach akkor csak és kizárólag a szabványosság számít. Esetleg még egyedi terveztetés szóbajöhet, amit hosszú huzavona után vagy elfogadnak, vagy nem.
- megértem, hogy sajnálod rá az időt és a pénzt, nem olcsó dolog.
A szomszédokat neked kell meggyőznöd, senki nem csinálja meg helyetted. Elég egyetlen hiba a betáp bármelyik részén, és vkinek/ vkiknek nem lesz áram nagyon hosszú időre!
A költségekről: legrosszabb esetben a 60 m az oszlop és a telekhatár között van, ez (60-15)x4000x1,27=228600 Ft, azaz max ennyivel lehetne drágább a bekötésed. Ez felár a mérőhely kialakítása, a házba való bekötéséhez képest önmagában számottevő. Rendes teljesítmény bővítés, napelemes rendszer, elektromos autó és töltőhely költségeihez viszonyítva viszont nem sok.
- én már kiléptem a papír mögül, rájöttem, hogy az egy hrsz én lévő többlakásos ház elektromos betáplálás szempontjából problémás részét senki nem oldja meg helyettem. Azóta nyugodtan alszom. Nekem sajnos senki nem mondta el, hogy ezzel kapcsolatban mi a megoldás, ezért mindennek magamnak kellett utána néznem. Azok a szomszédaim akik ez miatt hónapokig nem voltak hajlandóak szóba sem állni velem, ma már rájöttek, hogy mindenkinek jobb lett volna, ha akkor együtt rendbetesszük a hálózat bekötését. ( Nálam annyival rosszabb volt a helyzet, hogy vmiért nem voltak külön lakásként nyilvántartva a házrészek, és határidőre kellett végeznem, viszont az oszlop közelebb volt).

[ Szerkesztve ]

(#983) agyarka válasza grabber (#981) üzenetére


agyarka
aktív tag

A hőszivattyús rendszer ára ma már a gázfűtésesé közelében van, és a hatásfokuk miatt a gázzal versenyképesek még nappali áram áron is.

(#984) Kolondrum válasza biker (#974) üzenetére


Kolondrum
félisten

Ja azt vágom, de nem hiszem, hogy plafonon járna. Most más úton 0.75megy ki. 9 évig így ment C16-ra kötve. Én tettem be c6-ot jibb híján hirtelen. Még ez a dolog meg nem valósul addig marad így. Na ott már van fesz esés, kivittem a hajszárítót. :D és ott a 3*0.75 mtk egy sima gége csőben megy ki alig 10cm mélyre ásva. Horror.
Jó köszi az infókat, majd ha aktuális lesz jövök még, mit érdemes beletenni a csőbe.

[ Szerkesztve ]

(#985) biker válasza Kolondrum (#984) üzenetére


biker
nagyúr

3x0,75 és 16A ??? Bátor emberek

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#986) biker válasza agyarka (#982) üzenetére


biker
nagyúr

"- A szomszédok kerítését nem kell elbontani, elég alatta elvezetni a kábelt."

De kell, mert ez egy rendes kerítés, van lábazata, 50cm mélyen pincefalazó elem, kiöntve, a talajfúrónak is kellene mindkét oldalán kiásni nem kis lyukat. Az egész kertet lehetne túrni, betonozással

"- nem kell neked külön útáttörést fizetni, földkábel 15 m ig ingyenes,
felette is egységáras,"

De kell, vízbekötésnél is meg kellett érte harcolni. Egyébként jó kérdés lenne, hogy egy hrsz-re be lehet e kötni egy légvezetéket és egy földkábelt is egyszerre.

Ez egy működő rendszer, és meg van oldva a napelem és az autó töltés is, és töredékéből, és a szomszédoknak százezres károkat okozás nélkül.
Végigmentem ezen hónapokig, nincs kedvem újrakezdeni csak azért, mert te megittad a szent grálból a csodaitalt, és mindenre van egy megoldásod, tetszés szerint átírva számokat, hogy hol a telekhatár, meg miért jó a társasház.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#987) agyarka válasza biker (#986) üzenetére


agyarka
aktív tag

- mennyi a fagyhatár Magyarországon? 50 cm mély alap alatti átvezetés Neked probléma, amikor amúgyis mindkét oldalon ásni kell a nyomvonal miatt a fagyhatárig?;
- nem írtam át a telekhatárokat, mivel nem ismerem konkrétan a helyet, ezért a lehető legrosszabb verziót ( bekötésre alkalmas oszlop a legmeszebb a határtól) számoltam, ennél csak jobb lehet;
- semmi nem tiltja a különböző ( lég, föld) bekötéseket, a lényeg,hogy szabályosak legyenek;
- köszönöm, hogy megtiszteltél személyeskedő hangvételű válaszoddal! Én véglegesen és könnyen javíthatóan megoldottam a saját, hasonló problémámat, Te nem, ami jelentős különbség. Ameddig nincs baj a betáppal Nálad addig működik ( 30% os veszteséggel, ha csak a mért oldalt nézzük), de elég egyetlen nagyobb vihar, vagy emberi gondatlanság/ mulasztás, és jó ideig áttérhettek a gyertya használatra. Sajnos számtalan ilyen példa van, kívánom, hogy soha NE kerüljetek ilyen helyzetbe!

Sajnálom, hogy a segítő szándékot személyes támadásnak vetted. Én annak idején nagyon örültem volna, ha vki felvilágosít, és nem kellett volna többszáz oldalt végigbogarásznom, mire megtaláltam a teljesen legális megoldást.

[ Szerkesztve ]

(#988) Kolondrum válasza biker (#985) üzenetére


Kolondrum
félisten

Soha nem tudták meg h ez így nem szabadott volna. Csinálták nekik amiért fizettek. Erről csak annyit.

(#989) biker válasza agyarka (#987) üzenetére


biker
nagyúr

honnan vetted a 30% veszteséget? Most már kezdesz felcsigázni az ilyen számokkal.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#990) agyarka válasza biker (#989) üzenetére


agyarka
aktív tag

Interneten olvastam vhol, ( talán francia gyártótól ? ) anyagot, ami a töltési veszteség nagysága és a töltési áramerősség közötti összefüggésről szólt. Mivel a töltöttség növekedésével az áram erősség csökken, ezért veszteség szempontjából az sem mindegy, hogy milyen állapotában töltjük az akkut.
Egyenlőre a gyártók sajnos még mindent mrgtehetnek, hogy a töltésről csak a marketing rizsát kapjuk, és ne vagy csak nehezen lehessen összehasonlítani az egyes járműveket.

Első nekifutásra ezt találtam, itt a 2. táblázat a töltési veszteségről, amiből sajnos nem derül ki, hogy milyen töltési módot alkalmaztak:
http://www.automotor.hu/teszt/az-adac-merese-szerint-a-villanyautok-is-tobbet-fogyasztanak-a-szabvanyosnal-akar-50-kal/

Amint ismét ráakadok a szóban forgó irásra linkelem.

[ Szerkesztve ]

(#991) biker válasza agyarka (#990) üzenetére


biker
nagyúr

az a Renault Zoe, ami 1F esetén tök mindegy, mennyi árammal töltöd, ennyi veszteséggel tölt, mivel ott a motort használja áramátalakítónak, és 1f esetén szar, mert 3f motor van benne.
A többi autónál nincs ilyen durva eltérés, az ADAC tesztje meg szar, ezt kiveséztük a villanyautós topikban, hiányoznak kulcs mutatók a táblázatból, mint te is észrevetted, se azt nem tudni, 0-100% közt mértek, és teljes átlag, vagy 50-60% közt és azt extrapolálták

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#992) agyarka válasza biker (#991) üzenetére


agyarka
aktív tag

A Q90 esnek egészen megdöbbentő értékei vannak: 6A 41%, 14A 28%, 32A 30% veszteség. Érdekes, hogy egyáltalán napvilágra került.
Minden elektromos autónál kötelezővé tenném az ilyen adatlapokat, kibővítve néhány töltöttséggi variációval.

https://pushevs.com/2016/12/17/renault-zoe-charging-time-efficiency/

(#993) biker válasza agyarka (#992) üzenetére


biker
nagyúr

valamit valamiért. Cserébe az összes 22kW AC oszlop neki villámtöltő, másnak meg lassú szar.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#994) kardkovacsi válasza agyarka (#990) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

A legjobb a VW még itt is kamuzik. Kevesebb ment bele az akksiba mint amekkora :)

(#995) cikasz


cikasz
őstag

Sziasztok.
Most tervezünk napelemes rendszerre beruházni.
SunLink 270W polikristályos napelem és Growatt inverter van az ajánlatban.
Jók ezek a cuccok?
köszi.

https://www.facebook.com/groups/775784742804666

(#996) Geresics válasza cikasz (#995) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Szia,

ezt picit bővebben legyél kedves kifejteni, mert így nem tudunk válaszolni! :N
A napelem gyártóját nem ismerem, de a 270Wp jellemzően beragadt készletre utal. Nincs ezzel baj, nem csökken a teljesítménye, ez csak támpont lehet az árazáshoz.
A Growatt inverter viszont önmagában kevés infó. Melyik típus? Abból már tudni fogjuk, hogy hány munkapontos, hány fázisú, és mekkora DC feszültségű.
És ami még fontosabb: hány napelem lesz rákötve? Hány sztring lesz rákötve? Sztringenként hány napelem lesz? Minden sztring azonos lesz?
Milyen a tetőd? Egybefüggő? Tagolt? Van benne csendesítő? (Ez a törés a tető síkjában.) Több tetősík lesz? Vannak árnyékoló tényezők? (Értsd: fa, villanyoszlop, kutyaól, telefonzsinór, villamos bekötés, villámhárító, stb-stb.) Mekkora a tető dőlésszöge? (Ha oldalról ránézel, és a két tetősík 90°-ot zár be, akkor az 45°-os dőlésű tető, stb.)

Amúgy a legrégebbi Growattos rendszerem 2012-es, és még most is hibátlanul működik. Van több Growattos rendszerem is, de eddig 2x kellett garanciáztatnom: mindkét esetben telepítői hiba miatt (túláram)!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#997) cikasz válasza Geresics (#996) üzenetére


cikasz
őstag

Háttööö megpróbálom.
Az inverter tipusa 4200 MTL-S. 16db napelem hozzá (durván 4000kw az éves fogyasztásunk) . Nincs árnyék. Elég lapos a tetőnk 10-15 fokos kb. Elvileg Dél-kelet a tájolása.(privátban küldök egy cimet google earth-ön meg tudod nézni) Ezekről a sztringekről meg ilyenekről fingom sincs még nem is hallottam róla. :)

https://www.facebook.com/groups/775784742804666

(#998) Geresics válasza cikasz (#997) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Ismerem az EU-Solar-t. Igazából az egész ország ismeri őket, köszönhetően a cégtulaj jellemének. Ettől még a telepítőik lehetnek rendes, jó emberek persze. Amúgy pár napja büszkén osztotta az észt egy nyílt facebook csoportban, hogy ő 0,20 €-ért vesz 1 Wp napelemet. Súgok, ez nettó 18000Ft/270Wp napelemárat jelent. Nála. Erre tegyél még rá egy tisztességes nagyker+kisker hasznot. Ha a végeredmény messze áll attól, ami az ajánlatodban szerepel, akkor döntsd el Te, hogy jó-e Neked az ő ajánlatuk...
Tényleg nem szokásom mások pénztárcájában turkálni, és szerintem nem jó ötlet ország világ előtt kikiáltani a beszerzési lehetőségeinket, de ha Ők nyíltan vállalják, akkor az az ő döntésük. Mondom, facebookon ők maguk dicsekedtek ezzel a számmal, szóval szabad a gazda. Kivételesen...

Megnéztem a házat, az a tető szerintem közel 30°-os (ha a streetview-n az üres telek mellettiről beszélünk). Ide - ha nagyon jó áron adják a polikristályos napelemet, akkor jó az, ha nem, akkor inkább monokristályosat tennék.

A 4200 MTL-S inverter 2 munkapontos inverter. Max DC bemeneti feszültsége 550V, a nominális feszültsége 360V (ez volna az ideális munkaponti feszültség)!
Ezek a fontos számok, ugyanis a 16db 270Wp napelem üresjárati feszültsége normál esetben 612,8V (télen 680V-nál is több!), tehát ha egy sorba (sztringbe) kötik, akkor az inverter túlfeszültséget kap, és megáll. Ha 2 azonos sztringbe kötik, akkor az áramerősség duplázódik (ez most Neked mindegy), és az üresjárati feszültség feleződik 306,4V-ra. Ez jól hangzik, viszont a munkaponti feszültség (amikor dolgoznak a napelemek), az csak 248,8V lesz 25°C cellahőmérséklet mellett! Nyáron (amikor a nagy termelés folyik) ez simán leesik 225-215V környékére! Nem fog tudni jó hatásfokkal dolgozni az inverter, ergo nagyobb lesz az átalakítási veszteség!
Persze ez rögtön megmagyarázza, hogy miért akar eladni 4320Wp napelemet 4000kWh fogyasztásra! 4320kWp napelem a Te tetődön 4600-4700kWh energiát kellene előállítson!

[ Szerkesztve ]

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#999) biker válasza Geresics (#998) üzenetére


biker
nagyúr

nagyon korrekt és szép számítás!

---

nekünk ma jött meg az advesz óra, és mellé a tél és havaseső és "ba...meg..át" idő .:)
Egész 200W is lejött a panelekről

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1000) biker válasza cikasz (#997) üzenetére


biker
nagyúr

A kolléga számításaihoz hasonlót végeztem én is, és én fronius mellett döntöttem, mert sokkal szélesebb feszültség tartományban tud dolgozni, 2x10 panelem van, 300W canadian solar 120 cellás

Arra az inverterre vagy egyben 12 panel, vagy 2x9-2x10 kellene
de leginkább 12x325W :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.