Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speed®
titán
válasz
kolja58
üzenetére
H55/i3-i5 mellett gond nélkül mentek az unbuffered ECCk, annak ellenére, hogy az IMC nem támogatja elvileg. 1155+Xeon párossal meg nem mentek, miközben ott hivatalosan is ECCs az IMC..úgyhogy tényleg lapja válogatja :S Árban ki lehet fogni amúgy simán, az utóbbi 2 hónapban jellemzően 1k/GB áron szereztem 2-4GB modulokat.
-
Speed®
titán
válasz
kolja58
üzenetére
Oké, hogy LinX, de ha nem adsz neki RAMot, nem dolgozik..3GB beállítással told minimum. Az alacsony GFlops értékekből látszik, hogy nem dolgozik annyira..nálam i5-750 csinált 50 körüli értéket.
-
-
menalcas
őstag
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kolja58
üzenetére
ES az mérnöki példány. Az még nem a végleges széria érett prockó hanem egy béta verziós. De ugyanúgy használható. Ha jóval olcsóbb vagy vmi nagyon jó tuningos ES akkor vállalható.
-
mpierre
veterán
válasz
kolja58
üzenetére
Ááááá. Ilyen eszembe se jutott.....
, de főként tényleg a lábakkal van baj. Legalábbis eddig úgy tűnik, de majd cinkoxid megmondja. Neki már - talán - elég sok deszka átment a kezén, hogy reprezentatív legyen az adat.Tény, hogy melegedik az x58, de azt bírja 75-80°C-ig. Az áramellátó részeket a gyártók nem merték elbliccelni. A nyák az jó bonyolult a tri ch miatt is..... Sz'al sok itt a hibaforrás..
-
válasz
kolja58
üzenetére
Nem engedek a csábításnak, így 1.46-1.47V-ra droppol le teljes terhelésen, amit még mernék neki adni rendes használatra és körülbelül ez az a fesz, amit még lehűtök akármilyen melegben, ergo én biztonságosnak titulálom.
Tény, hogy durván mutatna 12 szál 5GHz-n, 6 szállal nem tudom mennyit menne, de hőfokokat tippelve úgy meglenne egy 5200-5300, csak megint a fesz kérdése...

A legbiztonságosabb pörgetés a 4600, 1.4 körüli droppon megy.
-
-
cinkoxid
senior tag
válasz
kolja58
üzenetére
4 foglalat volt 4x2gb ram.
bclk emelésével csak az északi híd emelkedik, cpu magja nem.Unigine heaven:
4,7 GHz TC+HT:
átlag: 97,5 fps
max: 169,6 fps
min: 30,7 fps4,0 GHz TC+HT:
átlag: 95,1 fps
max: 165,7 fps
min: 26,5 fps3,0 GHz TC+HT:
átlag: 94,4 fps
max: 156,6 fps
min: 20,5 fpsHT nélkül minimálisan romlott az fps szám, mondhatni hibahatáron belül maradt.
Single Channel és Triple Channel között semmilyen különbség nem volt.A "táblázatban" azaz érdekes, hogy a minimum fps mindig növekszik, tehát elméletileg simábban futnának a játékok.
-
cinkoxid
senior tag
válasz
kolja58
üzenetére
Gondolom a linx nem szereti a HT-t.
Este futtattam teszteket 4,4 GHz mellett TC, DC, SC, HT on - off társaságában.
Eredmények:4,4 TC HT on:
x264: 31,23 ; 1:20
Cinebench: 10,99
Cinebench r15: 971
7zip: 36034
Legmelegebb mag: 82 fok4,4 DC HT on:
x264: 31,07 ; 1:20
Cinebench: 11,08
Cinebench r15: 976
7zip: 35824
Legmelegebb mag: 69 fok4,4 SC HT on:
x264: 30,41 ; 1:22
Cinebench: 11,03
Cinebench r15: 975
7zip: 29357
Legmelegebb mag: 58 fok (csak a linx körök végén ugrott fel, átlagban 48-50 fok volt linx alatt)4,4 TC HT off:
x264: 26,28 ; 1:20
Cinebench: 8,76
Cinebench r15: 747
7zip: 25968
Legmelegebb mag: 75 fok4,4 TC HT off:
x264: 26,28 ; 1:35
Cinebench: 8,76
7zip: 25968
Legmelegebb mag: 75 fok4,4 DC HT off:
x264: 26,30 ; 1:35
Cinebench: 8,80
Cinebench r15: 745
7zip: 25559
Legmelegebb mag: 75 fok4,4 SC HT off:
x264: 25,86 ; 1:37
Cinebench: 8,78
7zip: 24216
Legmelegebb mag: 60 fok4,7 TC HT on:
x264: 32,85 ; 1:16
Cinebench: 11,69
Cinebench r15: 1030
7zip: 382464,7 DC HT on:
x264: 32,86 ; 1:16
Cinebench: 11,87
Cinebench r15: 10374,7 SC HT on:
x264: 32,26 ; 1:17
Cinebench: 11,74
Cinebench r15: 1034
7zip:32374Ezek csak szintetikus tesztek, játékok közben nem tudom, hogy lenne-e kimutatható/érezhető hatása a változásnak. Az látható, hogy lényegében mindegy, hogy Triple Channel, vagy pedig Single Channel van működésben. Viszont a hőfok drasztikusan tud csökkenni, illetve a feszültségből is kevesebbet kér. Így aki többet szeretne kihozni a procijából, az megpróbálkozhat TC helyett DC-vel. Ami érdekes volt még, hogy Dual Channel és HT kikapcsolása mellett melegebb volt a proci, mint HT bekapcsolásával.
A HT hiányát a legtöbb program megérzi, a játékok viszont nem tudom. 6 mag önmagában is durva, ezért ha van játék, ami még a HT hatását is megérzi, annak csak örülni lehet. Ami biztos, hogy a több mag hátrány nem lehet, ellenben a több szál sajnos igen (remélhetőleg a jövőbeni játékoknál már nem így lesz, hiszen több, mint 10 éves a technológia)És a végére egy 4,7 ghz, TC+HT PassMark kép:
-
-
válasz
kolja58
üzenetére
én rámérnék előbb, mert sokallom.
egy 850W -os táp elbírt egy szénné tuningolt 4930k -t 5GHz-n... ott azért 200W fölött van jóval a TDP-je, illetve volt mellette 2 db EVGA Classi GTX780 szintén csúcsra húzva...ha ezt (karcosan ugyan) de elbírta egy 850W -os táp, akkor 2 xeont alapon röhögve vinnie kellene (vagy a HP valamit nagyon benézett)

-
mpierre
veterán
válasz
kolja58
üzenetére
Hogy miért nem tolta feljebb az órajelet a LinX az homály, de....
Degradáció szerintem nem lehet, max hőmérsékleti "korlát". Ha jól tudom 72°C-nál van nekik, onnét nagyon vigyáz magára a proci. Tehát mindenképp a hűtés hatásfokát kéne javítani terhelés alatt. Ezt egy képzettebb kolléga megerősíthetné, vagy cáfolhatná. A részemről csak elmélet...
A legjobb gap pad is max egy közepes pasztának felel meg. A paszta jobban felveszi az amorf formákat.... És akkor még ott van, hogy azt a 0,5mm vastagságot se fogod tudni összenyomni 0,05mm-re, hogy patent legyen a hűtő. Arról nem is beszélve, hogy mekkora nyomóerőt bír ki egy ilyen gap pad, tehát meddig garantált a működése. Szóval a ezt nem erőltetném. Maradj a pasztánál, de ezért egy sublerrel megnézném a proci kupakját, meg a hűtő talpát is.
-
-
válasz
kolja58
üzenetére
"A pasztát plasztik kártyával húztam le, ott talán nem rontottam."
Pedig az jobb lett volna!
Így viszont marad a hűtő, vagy a kupak sajnos, de azt azért érdemes ellenőrizni (mármint, hogy melyik nem sík). Hogyha kölcsön tudsz kérni valakitől egy mezei tolómérőt

azt ráfektetve meg lehet állapítani, hogy melyik a problémás. (mivel ez precíziós eszköz, a "szára" elég nagy pontossággal egyenes) -
-
cinkoxid
senior tag
válasz
kolja58
üzenetére
Azt meghiszem

Egyébként szó nélkül felrakja drágábban...
Se üzenet, se semmi. Mondjuk így is viszem, de ha nem néztem volna az új hardvereket, akkor simán lecsapott rá volna valaki, anélkül, hogy egy üzenetet írt volna...
De szeretem az ilyet.
No mindegy, jövőhéten majd csinálok jó sok benchet, illetve megnézem mit tud egy 2600-assal szemben, azonos órajelen. -
Foxmulder89
senior tag
válasz
kolja58
üzenetére
Találtam egy ilyet; "So it turns out disabling C-States in the BIOS eliminates the 22x and 23x multipliers (because "inactive cores" only exist in the C3 and C6 states, and the 22x and 23x multipliers only kick in when one or more cores are inactive)."
A srácnak az volt a problémája, hogy a 21-re beállított szorzója alacsony terhelésen pl win boot közben 22-23 ra felmászott és így instabillá vált a proci. Viszont ha kivan kapcsolva a C-states akkor 21 fölé sosem megy, így kisebb biciklin is kilehet próbálni. Nekem amúgy sem volt sosem bekapcsolva semmilyen energiatakerékos cucc tuninghoz.
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz
kolja58
üzenetére
A rendeltetésszerű használat része a POST kódok kiolvasása. Tehát a rendeltetésszerű használat akadályoztatott. Emiatt ha van rá idehaza kiskergari, akkor simán garizd, egyetértek az előttem is szóló fórumtárssal. Annyi, hogy ne nagyon követeld majd a pénzed vissza, mert jelentéktelen hiba miatti elállásnak helye nincs. Korrekt egyezkedés persze mehet.
HGyu
-
válasz
kolja58
üzenetére
ne is mond

anno azt hittem, hogy a 930-asom a forrófejű...
... lecseréltem ííííívi drágára, és jött a döbbenet. (még így is, hogy egy tényleg remek darabot fogtam ki), kazán a lelkem.
Vártam, hogy na majd a haswell... mégrosszabb
Az eddigi legpozitívabb a Xeon volt, az L5638

-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kolja58
üzenetére
Hallgass az "öregre". Ha piszkálod a mellékidőzítéseket alig nyersz vmi a valós alkalamzáokban viszont cserébe nagyon nehéz lesz megőrizni a stabilitást. Persze ha időd engedi lehet játszogatni vele...
mod:
Egyébként első körben megnézném 128-al. Ha stabil mehetsz még lefelé, ha nem akkor felfelé.
-
YCbCr
csendes tag
válasz
kolja58
üzenetére
Köszönöm, erről a variálásról nem tudtam.
Egyébként Prime95 small FFT-vel terhelve mutatta be a "trükköt". Így, hogy tudom a feltételeket, már könnyen reprodukálható, 1 workernél 18x, kettőnéál 17x a legmagasabb szorzó amit állít magának.
BCLK már most 197, kíváncsi lennék, mit bír
QPI illetve UCLK-hoz mennyire érdemes hozzányúlni, mennyi teljesítménytöbbletet jelenthet?
-
Laraxior
titán
válasz
kolja58
üzenetére
Onnan tudod, hogy degradált, vagy már degradálódik, hogy lősz neki egy stabil beállítást és bizonyos idő után elveszíti a stabilitást, de pluszfesszel újra stabilizálni tudod. Na ez egyre több feszt fog kérni ugyanarra az órajelre. Elég nehéz megmondani róla, mert laponként eltérő a feszelés, beállítás. Tehát ha megvetted és nálad ezt produkálja, akkor ott már elindult a folyamat.
Memóriát két nap alatt lehet degradálni, de ott eléggé látványos a ram hanyatlása, processzornál még nem találkoztam ilyennel, sőt.. semmivel a ramon kívül. -
-
válasz
kolja58
üzenetére
Jó azért ennyire ne ragadtasd el magad, nem akarok ünneprontó lenni, de egy kommentben ne legyen már ennyi smiley, maradjunk azért a témánál.Túlságosan pörögsz mostanság ami nem gond, de akkor foglald össze napi 1-2 kommentbe a dolgokat ha lehetséges.Ez engem konkrétabban nem zavar, de ha valaki benéz és azt látja amit, akkor azért néz majd egy nagyot, elvégre ez egy szakmai topik-
-
válasz
kolja58
üzenetére
Valid azt jelenti, hogy a Windows még feláll és tudsz érvényes képmentést lőni az adott órajelről. Általánosságban viszont úgy használják az emberek ezt a kifejezést, hogy még 1-2 teszt lefut.
85 fokos maghő még oké, az 1.35v és "amit még le tudsz hűteni" között van a valóság, 1.5V még mehet neki VALID-ra ( azaz feláll a rendszer és ennyi, semmi tesztelgetés léggel), ha valamit futtatni is szeretnél 1.45V, de itt lép be a képbe az a pont amit írt Zetor is, hogy "amit még le tudsz hűteni" azaz 90 fok felé ne menj és ezt vízen kívül semmi nem hűti le (hagyjuk a nitrót meg a száraz jeget...) még tesztelgetésre sem normális lapban /normális drop mellett
-
válasz
kolja58
üzenetére
7970 @ 1050/1500
Játékok:
NFS: Most Wanted
Hitman: Absolution
Assassin's Creed 3
Battlefield 3
Crysis: Warhead
Dirt: Showdown
F1 2012
Far Cry 3
Mafia 2
Ruse
The Witcher 2
WRC 3Felbontás: 1920x1080

Egy BF3 Multi már más kérdés, a napokban fog kijönni egy CF mérésem Logout-n amiben különböző órajeleken megy a proci és lesz Single VGA is, de az csak 4200-s proci mellett.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 12 Mini / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
link? 

Eszem megáll amikor 1,5 óra után nem tud tovább lépni a következő körre és hibát dob. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem gondoltam, hogy komolyan veszed.....

és akkor már lehet variálni a szorzókkal a kívánt órajel eléréséhez. Amúgy is jobb a páratlan szorzókat használni, valahogy jobban szereti az 1366os motyó.