Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
Az első próbakörök az átalakított pályán. Naná, hogy a hurokvágányt kostolgattam elsőnek. A háttérben nyargalászó E41, a leendő alagútban lévő átalakított felsővezetéket teszteli közben.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Szólista #5471 üzenetére
Egy mérföld hosszú modellvasúti szerelvény! Ha 0-ás méret, akkor borzasztó nagy. Méretarányosan a nagyvasúti szerelvény kb. akkora lenne, hogy a mozdonyok valahol Kelenföldön, az utolsó kocsi pedig Tatabánya környékén. Ha G azaz kertivasút, akkor sem kicsike a szerelvény.
-
Szólista
senior tag
Érdekesség ha volt már akkor bocsi.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
ArthurShelby #5464 üzenetére
Lehet hogy igazad van. Én arra alapozom a megállapítást, hogy kb egy éve a face csoportban volt egy szavazásos felmérés, hogy hányan digiznek és hányan tolják analógban. Ott jött ki kb fele-fele arányra. Én a magam részéről maradok analóg vonalon, a digiben nem találtam semmi olyat amiért váltanék vagy hajlandó lennék többet fizetni.Pillanatnyilag szinte minden modell kijön analógban is(előkészített). Nem beszélve róla, hogy egy halom olyan típus van amit már nem gyártanak és csak analóg változatban lehet hozzájutni.
-
YanezTTrain
tag
válasz
ArthurShelby #5466 üzenetére
A mozdonynak is Märklinnek kell lenni, vagy legalább is Märklin AC rendszerűnek. Ma már gyárt a Roco, Brawa, sőt még a Piko is AC rendszerű három sínes gépet. És nem is rosszkat!
-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2 #5467 üzenetére
Ja, aki benne van a témában és tud magának építeni...
Én már évek óta játszom a gondolattal, hogy beszerzek egy nyolc csatornás relé kártyát és a saját asztalomat annak segítségével "kompjúterizálom." Van egy baro "Stone Age" P1 laptopom, amin mindenféle ósdi ki és bemenetek vannak. Többbekközött LPT port is. Van egy-két még idejében az Internetről levadászott vezérlő program is, kérdés, össze tudnám e ezt rakni, működőre, vagy csak pénzkidobás lenne az egész. Mondjuk nem annyira nagy összeg, hogy ne érné meg már magát a játékot is a dolog. Előbb utóbb rápróbálok a dologra. Most, hogy átalakítom éppen az asztalt, valószínűleg meg is csinálom a belső pályakör szakaszolásait olyanra, hogy az megfeleljen a kívánalmaknak és egy plusz vezetékköteggel megoldom a kártya csatlakoztatásának lehetőségét. És persze kell a lehetőség az átkapcsolásra a kézi és az automatizált üzem között.Ha már belekezdtem egy komolyabb átalakításba, akkor ezt sem hagyom ki a lehetőségek közül. Mivel a Märklin M-es vágányrendszereinek váltóit a vonatok minden további nélkül képesek felvágni üzemszerű működés mellett, így csak a szakaszolásokat és a jelzőket kellene vezérelni, megfelelő előzetes váltóbeállítás után.
Még nem teljesen kiforrott az ötlet, dolgozom rajta. -
Batman2
őstag
Nekem is analóg terepasztalom van és bár terveztem digitalizálást, de maszek megoldásban, ahol magam építem a digitális vezérlést, a kapcsolatot a számítógéppel, de a vezérlés többi része továbbra is analóg maradna akkor is, csak a gép tudná kapcsolgatni, vezérelni a pályát különféle egyszerű D/A megoldásokon át.
Egy pályás kivitelben már volt is egy kis prototípusom belőle, de akkor pénzem nem volt hozzá, most már (főképpen) időm nincsen hozzá.Nekem egyébként pont célom is, hogy amit csak lehet, automatizálást, vezérlést analógban csináljak meg, az sokkal érdekesebb, no meg persze az, hogy saját fejlesztésű rendszer.
A vezérlést anno még nyomtatóportra (LPT port) terveztem, illetve a hajdani régi PC - ISA buszra saját gyártású kártyával, aminek olyan és annyi kimenete van, ami nekem kell, de ennek is csak egy prototípusa készült el.
Közben a számítástechnika tovább fejlődött, az ISA busz már sehol sincsen, PCI buszra már bajosabb házilag üzemképes kártyát építeni, szakirodalmam sincsen már hozzá, már csak az USB-LPT átalakítóval tudnék dolgozni, de annak már bonyolultabb a programozása, nem állok ott programozásból, sőt, most már sehol sem állok.
Anno a sokak által utált és lenézett Basic nyelven programoztam, amivel nem volt gond még 286-os gépen, DOS operációs rendszerből a saját kártya közvetlen vezérlése sem.Manapság Wingyógy alatt nem is lehet közvetlen vezérelni kártyát, csak a rendszeren keresztül, ennek a módjait már nem ismerem, meg haladja az én képességeimet.
Üdv.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
YanezTTrain #5465 üzenetére
A marklint nem nagyon ismerem, csak azt tudom, hogy drága, márkás és minőségi (meg hogy középen is van egy sín, és most már értem is hogy miért).
Viszont ha jól értem, akkor a mozdonynak is marklin-nek kell lenni. -
YanezTTrain
tag
válasz
ArthurShelby #5464 üzenetére
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Quasi_modo #5462 üzenetére
Nekem kevésbé van rálátásom, de én olyan 35-65%-ra tippelem az analóg javára.
Meg az analógnál szerintem jobban lehet mókolni. Mármint ott neked kell megcsinálni/bekötni. A digitálisnál, meg bele kell tenni, és be kell programozni, hogy hányas. De nincs meg a vezetékeléses feeling.
Meg az ár miatt is jobban megy az analóg. Főleg akinek már megvan a saját cucca analógra (pl lámpa/szemafor) nem fog digitálisat venni (váltani), hogy a régit kidobja.
Anno a roco használatijában is nem véletlen volt részletezve több helyen is, hogy hogy kell összekötni a digitális és az analóg pályát. -
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo #5462 üzenetére
Én is tervezem egy digitális pálya összerottyantását. Persze csak a Märklin kis digijére gondolok a Deltára. Egy picike kis asztalon, kis három tengelyes mozdonyokkal, csak érdekesség képpen, hogy ilyen is van, volt. Egy két Telex kuplungos mozdonnyal tökéletesen bemutatható annak a rendszernek minden tudása és hiányossága.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #5461 üzenetére
mindenképpen a digié a jövő Mert azt tolják az ember képébe. De egyelőre még nagyon is él az analóg.
Analóggal már csak az ilyen utolsó mohikánok foglalkoznak mint én Én is mohikán vagyok és még sokan mások is.
Pillanatnyilag szerintem fele-fele. -
YanezTTrain
tag
válasz
ArthurShelby #5460 üzenetére
Nem mondanám, hogy kevésbé javítható. Mivel a digitális korszakban vagyunk a modellezéssel, így alkatrész minden mennyiségben és már millió egy gyártó van aki evvel foglalkozik. Árban nyilván odébb van egy digitális vezérlés, mint egy analóg, de valamit valamiért. Én részemről maradok a régi analóg darabjaimnál, bár sokszor ezek sem olcsóak lévén szó 40-50-60 éves vagy még öregebb Märklin gépekről. De mindenképpen a digié a jövő, Analóggal már csak az ilyen utolsó mohikánok foglalkoznak mint én. Gyakorlatilag ez is pont olyan modellvasút mint a többi, csak egy picit más. Idézhetném itt Gabent az Üvegtigrisből: " Ha mindenki kólát iszik, de Te Traubizol, akkor Te különbözöl. Ugyan azt a cukros löttyöt öntöd a beleidbe, mint Ők, de! Attól, hogy Te Traubit iszol, különbözöl. " Tréfát félretéve, jó az a cucc. A kék dekódert lehet nem nagyon fogják tudni megoldani, de a pirosakat biztosan a Medikernél. Egy időben ingyenesen frissítették a szoftverjét, vagy mijét annak a piros rendszernek. Lehet nálad is ilyen probléma van, egy frissítés után tökéletessé válhat a rendszered. Mondom ezt én, akinek lövése nincs az egész digitális hercehurcáról!
-
ArthurShelby
addikt
válasz
YanezTTrain #5459 üzenetére
Köszönöm szépen!
Viszont mivel digitális sokkal drágább, és kevésbé javítható gondolom. Kíváncsi vagyok mit mondanak majd a rossz (kék, világítós) távirányíthatóra (hogy javítható-e, vagy csak cserélhető). Anno cserélhettük volna garanciába, csak kellett a világítós funkciója miatt.
Így néz ki egyébként az alapszett. És így néz ki nálam a távirányítózás, csak az egyik mellék helyén váltó irányító van. Így néz ki a kék.
Egy hibát még elfejtettem mondani. Ugyanis ez a gumírozott sín olyan szempontból rossz, hogy a váltóknál vágni kell, mivel túl széles, és anno nem a legszebben sikerült a vágás (igaz nem is egyszerű feladat). -
YanezTTrain
tag
válasz
ArthurShelby #5458 üzenetére
Klassz kis digitális szerkó, gratula hozzá!
A kontakthiba okozója lehet mind amiket felsoroltál. Koszos pálya, kevés betáp pont illetve a mozdonyok kerékáramszedőinél is összegyűlhet annyi kosz-piszok amitől akadozóvá válik a járás. A motorokkal nem hiszem, hogy gond lenne! Sőt! Egyszerre annyi motor tuti nem romlik el. A vágányok takarításával kezdeném a dolgot. Valami nem szálazó, szöszölő anyag-mondjuk vászon darabot kis denszesszel meglocsolni és a sínszálakat óvatosan, de határozottan végig törölni, többször is. Meg fogsz lepősni, mennyi kosz fog lejönni. Mire végzel a fehér vászon fekete lesz. A váltókat sem kihagyni, de ott óvatosabban.
Ettől függetlenül azért még 2-3 betáp pont is jól jönne, mert minél többa betáp annál stabilabb a pálya. Ha mindezek ellenére is akadozik az üzem, akkor a mozdonyok kerékáramszedője alól is ki kell takarítani a koszt. A Roco cég az egyik aki gyárt síntisztító kocsit, egy olyan kocsi beszerzése ajánlott, akkor sokkal kevesebb lesz a panasz a pályára.Én analógban nyomatom így a digi dolgokhoz nem tudok hozzászólni. Budapesten a Medikernél foglalkoznak ilyen digitális csodával, ott adnak tanácsot, vagy ha beviszed a cuccot akkor meg is oldják a problémákat általában.
-
ArthurShelby
addikt
Üdv!
Most találtam meg ezt a topikot.
Apukámnak volt még anno pico vasútja, aztán kb 10éve kaptam karácsonyra én is (akkor még nem volt válság). De ez már roco, és a mozdonyokat külön tudom irányítani egyenként (állandó a fesz a sínekben), még a gumi talpas sín (bár így utólag úgy tudom akkor volt kifutó modell már).
Alapból kaptam egy start kit-et (sima kör) plusz síneket hozzá (2 tojáskor, 4 váltó). Aztán időközben bővült a pálya (főleg következő karácsonykor), lett angolváltó, az egy belső vágány (állomás), meg a külső kör is kijjebb ment.
Időközben az összes váltó távirányítható lett (valamilyen modul kell bele), lett váltó távirányító is és egy másodlagos távirányító.
Problémák:
Lehet, hogy sokat volt fönn a sín és koszos lett, vagy a mozdonyok lettek koszosak, de néha nem kapnak/vesznek föl áramot (lehet hogy már relatíve túl nagy a pálya, és csak egy helyen kap áramot (a startkitből származik az elem). Lehet a mozdony moduljai rosszak?
Távirányítóból 3 van (egy jó sima fő piros, egy rossz sima mellék kék, és egy jó váltóirányító). A kéket azért szeretjük, mert annak a gombjai átlátszóak, és tud világítani (látszik pl, hogy a világítás, f3...be van e kapcsolva. Viszont nem lehet fő irányítóként használni (nem lesz áram a sínben), és csak később lehet bedugni, mint a főtávirányítót (mert annak az újraindulását okozza, viszont ha az már betöltött, akkor már be lehet dugni). Ez okozhat-e valamilyen hibát a rendszerben (elront e valamit)?Egyébként van egy v43-masom (még a legelején kaptam), 2 taurus-om és egy startkit-es dízelmozdonyom.
Kocsikból a 2 kicsit startkit-es teherszállító, 2 magyar utasszállító (1, 2 osztály), és apukám régijei (a legjobb a világító étkező kocsi)
Egyébként már rég volt felállítva a pálya, meg már én is öreg lettem azóta
, de megörültem, hogy megtaláltam ezt a topikot
.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #5456 üzenetére
A nap valóban mindig csak 24 óra, pedig sokszor szeretnénk bővíteni !!!
No jó munkát hozzá, aztán majd várjuk a fejleményeket !Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2 #5455 üzenetére
Nem. Ez a saját asztal otthon a szobában. 2012-óta volt ez a felállás, kisebb nagyobb módosításokkel illetve 2 éve egy űj alaplapra költözött az egész a toldott foldott asztallapról. De a sok dilikörért folyamatosan kaptam a fejemre, hogy nem játszható az asztal. Valami igazság volt benne, mert csak körbe körbe tudtak menni a szerelvények felváltva, a két szint között sem volt vágánykapcsolat. Tény és való, hogy nem izgulta magát agyon az ember a forgalmat figyelve. Így arra gondoltam, hogy picit átvariálom az elrendezést. A felső szintet egy az egyben megszüntettem és az alaplapi három dilikörből is eltünk a legbelső, ami gyakorlatilag megegyező ívsugarú volt a TT vasút legkisebb ívével. Ott csak kis 2-3 tengelyes járműveknek volt szabad a pálya. A két nagyobb körív maradt, épült egy új vágánykapcsolás, hogy ne kelljen tolatva átjárni egyik pályáról a másikra, hanem normál forgalomszerű lehessen a pályáváltás. Lett egy állomási tároló vágány a négy átmenő vágány mögött, illetve egy rövid csonka, a nagyon nem használt gépeknek, tartalék mozdonynak, stb. A pálya túl oldalán a kétvágányos tároló majd kialakul, lesz belőle egy kis ipartelep, akkor ott jókat lehet toligálni tehervonatokkal, illetve ugye a hurokvágány további gengszterkedésekre ad lehetőséget.
Épület, növényzet, és más tereptárgyak mind visszakerülnek az elbontott felső szintról is. Lesz egy rövid alagút, hegyoldallal, a hegyoldalba beépül a templom és a kis falusi házacskák. Az állomás körül pedig a városi házakból kialakul egy kisvárosi részlet.
Beszerezni gyakorlatilag csak némi ragasztót, nikecellt és statikus meg nem statikus szóróanyagot kellett. A nikecell sem volt gond, mert a rengeteg építkezésen, felújításon mindig van a szemeteskonténerekbe dobálva jópár komolyabb darab, csak nyitott szemmel kellett járni és nem kellett szégyenlősködni. 3-4 helyről összeszedtem annyi nikecellt, hogy akár a nimaláját is modellezhetném az asztalon, ha odaférne. Egyéb járulékos anyagok persze vannak, mint a vezérlődoboz anyaga, csatlakozók, stb, de ez viszonylag kis összeg. Ha elkészül jó pár évig nem nagyon kell hozzányúlnom remélem. Igazából már inkább játszani szeretnék rajta, mint bütykölni. Persze az sem rossz. Bízom benne, gogy augusztus végére látványosabb lesz a produkció, mint amilyen jelenleg. Dolgozom rajta, most megint az apróságokkal molyolás következik egy két hétig, utána egy látványos előre haladás.Kaptam például több mint 50 db eredeti Märklin felsővezeték mezőt, amiknek az állapota sajnos nem a legjobb. Most pl. ezeket egyengetem, javítgatom, hogy felkerülhessenek majd az asztalra. Az új vezérlő dobozt is össze kell rakni, beépíteni a kellő dolgokat, trafók kapcsoló pultok, különböző kapcsolók, stb, stb és utána összevezetékelni az asztallal. Mind eközben a tereppel is foglalkozni kéne. A nap meg változatlanul csak 24 óra, a fene vigye el... -
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #5451 üzenetére
Akkor gyak. minden évben új asztalt és vezérlést építesz?
Az alap váz az továbbra is forgácslap, esetleg valami hajdani asztalra ráépítve ?Üdv.
-
hun_solo
újonc
válasz
YanezTTrain #5453 üzenetére
A TTsre is kíváncsi vagyok
-
YanezTTrain
tag
válasz
hun_solo #5452 üzenetére
Azért annyira nem lesz brutálisan jó. Nem szegecsszámláló üzemmódban építem, csak úgy a magam szórakozására. Öreg Märklin vasak ezek, van egy sajátos hangulatuk. Az egész asztalnak egy sajátos egyedi képet, hangulatot igyekszem adni, véletlenül sem a szabvány uniformizált dolgokat részesítem előnyben. Persze még hibádzik egy két érdekesség, mint a mechanikus sorompó, vagy egy két régi Märklin lámpa, jelző esetleg épület. Modellvasút egy kis egyéni mesevilággal vegyítve. Fő a jókedv és a szórakozás, a valóság hajszálpontos utánzása, csak másodlagos, vagy nem is igazán érdekes.
Ha pedig a Märklin pálya újjáépítése elkészült, következő produkció a retro TT asztal lesz. Ahhoz is van már sok sok minden, de még gyűlnek a csecsebecsék. Az a téli elfoglaltság lesz.
-
hun_solo
újonc
válasz
YanezTTrain #5451 üzenetére
Ez nagyon állat lesz
örülök,ha az enyèm majd fele ilyen szèp lesz : -
YanezTTrain
tag
Rombolás és alkotás...
Az utóbbi napokat ez a kettő jellemezte.Hozzákezdtem a tervek megvalósításához. Eltűnt a dilikör tenger, Maradt egy kétvágányú fővonal. Létesült néhány tároló és csonka vágány, egy második vágánykapcsolat a két pályakör között, hogy a szerelvények üzemszerűen tudjanak egyik körről a másikra átjárni. És persze a hurok is megszületett, így lehet mozdonyt,vonatot fordítani, vagy éppen csak egy szerelvénnyel össze vissza kóvályogni a pályán. Rengeteg minden lekerült az asztalról ideiglenesen. Amit csak lehet, mindent visszatelepítek naz új elrendezésbe. A rengeteg faanyag helyett a nikecell az új barátunk. :-) Mindent habanyagból, hogy ne legyen az asztal egy mázsa!
Egy kis ízelítő a rombolásból és az újjászületésből. Miután a hely nem növelhető ezért ennyivel kell beérnem. De itt már legalább nem csak körbe-körbe rohannak a szerelvények, lehet picit játszadozni is az asztallal.
NA persze van még feladat bőven. A terep újjáépítése mellett az új vezérlőegység összerakása, ami függetleníthető lesz az asztaltől. Ennyivel is könnyebb lesz a terepasztal, mert a négy benga Märklin trafó kapásból van vagy 6-8 kiló.
Az építés mellett megy a folyamatos bontás, ateljes egészében egyben leemelt felső pályaszintről a még le nem szedett vágányzat és a rengeteg tereptárgy épen történő lebontása sem piti feladat. De rajta vagyok! -
hun_solo
újonc
válasz
Quasi_modo #5449 üzenetére
De,lehetséges,csak kipróbáltam,hogy milyen lenne.
-
OceanStorm
tag
Miután megírtam az előző hozzászólást vettem észre hogy az eladó csak Amerikán belül postáz, rákérdeztem hogy nem-e tudna kivételt tenni mire azt válaszolta hogy semmi probléma, azt csinált egy számlát "potom" 6000 Ft-os pk-el. Ezután már nem gondolkodtam sokáig a vásárlást illetően, ilyen szép modellt nem sokat láttam még, ha volt is egy-kettő az eBayen pont akkor mindig üres volt itthon a kassza.
-
OceanStorm
tag
Ez a Tangent Scale Models kocsi most van fent az eBayen, nem olcsó 23000 Ft + Pk még gondolkozok rajta aztán lehet hogy rárepülök, egyszer élünk. 1987-es gyártmány, még meg sem születtem amikor ez készült.
Nagyon részletes a kidolgozása, illetve kapott egy kis "koszt" hogy még eredetibb legyen.
A dolgomat csak az nehezíti hogy egy másik ritkasággal is szemezek már egy ideje, ez még real life is ritkaság volt, a modellt pedig már vagy 10 éve nem gyártják így elvétve találni olyat ami még jó állapotban van.
Mindkettőt be kéne szerezni de akkor lehet arcon is csapnám magam mert most nincs eleresztve a ló.
-
hun_solo
újonc
válasz
Quasi_modo #5445 üzenetére
-
hun_solo
újonc
válasz
Quasi_modo #5443 üzenetére
Nos,megpróbáltam bekarcolni a mintát,majd lekentem szürke makettfestékkel.Annyira
jónem lett rossz,ha gondoljátok,rakok fel képet róla. -
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #5441 üzenetére
Változatlanul állítom, hogy a nyomtatott papír csak akkor jöhet szóba ha vastag dombornyomott. A többi igénytelen. De ha valaki igényes, van ideje és némi tehetsége, akkor van más megoldás is téglafal és hasonlók készítésére.
N méretnél pedig lehetőleg az átfúrt talpfába csavarozunk és nem a talpfák közé. Igényesebb, gusztusosabb. -
hun_solo
újonc
válasz
YanezTTrain #5441 üzenetére
A képek hamarosan érkeznek,amint megjött a maradék lap
Csavarozva lesz első sorban;aztán kiveszem,amint odakerült a ragasztó.
Némileg változtatva lett a terven,pár egyenes ki lett véve hosszában.Viszont betettem több váltót,és egy 2-állásos fűtőházat. -
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo #5440 üzenetére
Talpfa közbe tud csavarozni. N méretú vágányról beszélve, már a 2-es osb csavar feje is tart a két talpfán annyit ami kell szerintem. Ha meg leragasztotta az ágyazatot, ki is veheti a csavart.
Én a hungarocell dolgokat az asztalomon mindenhol sima 120 grammos papírra nyomott anyaggal burkoltam. Nem mondanám igénytelennek. Igaz nem otthoni nyomat, hanem egy profi nyomtatóstúdióban készült a nyomtatás brutálisan komoly fotoprintereken. Viszont mivel telibe nyomtatták az A4-es oldalakat így sokkal olcsóbb volt mint modellboltban megvenni a kis ficniket, sok száz forint per darab áron. Sajnos a nyomtatásra rá kell áldozni egy bizonyos összeget, de ha negyobb mennyiség kell mindenképpen megéri.
Persze az igazi a Stirol lap, de az horrorisztikus költségeket okoz a terepasztal építése során komolyabb mennyiségszükséglet esetén.De szerintem ezt bízzuk mindenki egyéni fantáziájára és ízlésére. Minden esetre kíváncsian várom barátunk képeit a készülő asztalról, mert egy új alkotás születésének figyelemmel kísérése mindig izgalmas és tanúságos dolog. Hajrá modellező bajtársak, kellemes kerékcsattogást a síneken a nyár hátralévő részében!
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #5437 üzenetére
Észrevétel: sínt csavarozni két talpfa között csak akkor lehet, ha az ágyazatos. Nem biztos, hogy olvtársunk azt használ.
A fénymásoló papírra nyomott tégla/terméskő minta szerintem roppant igénytelen. Én nem használnám.
-
hun_solo
újonc
válasz
Quasi_modo #5438 üzenetére
Köszi
Jogos,könnyű...de én béna vagyok és nem sikerült -
YanezTTrain
tag
válasz
hun_solo #5436 üzenetére
Kőmintás karton. Egyelőre nincs még fent az oldalamon, de egy két napon belül felkerül a letölthető A4-es tégla, terméskő, stb. Ezt fogod, ráteszed egy pendrive-ra és egy nyomtató szalonban kinyomtatod annyi példányban amennyiben akarod. Ha úgy tetszik sima A4-es fénymásoló papírra, avval könnyen lehet burkolni bármit, vagy viszel 200, 250,300 -as papírt és arra nyomtattatod a cuccot, akkor önmagában is képes megállni. Vagy ha nagyon sürgős, akkor nézz körül itt.
A Brick Paper fülre kattintva rengeteg tégla, kő, mifene burkoló anyagot tudsz letölteni. Nyomtatási eljárás, mint fent.
NE SZÖGELD A SÍNT!!!
Csavarozd, két talpfa között, megfelelő méretű és fejnagyságú csavarral. Egyébként, ha az ágyazat elkészül ott lesz annyi ragasztó, ami a vágányt megtartja a csavarokat ki is veheted. Nekem még a nehéz M-es töltéses fém síneket is megtartja az a ragasztó mennyiség ami a sínek mellé kerül a terep, ágyazat építésekor. Az N-es vágány súlya meg lepkepuki a Märklinhez képest.
A fenti oldalon találszépületeket, alagút kaput minden féle jó dolgot. Ez egy angol oldal, itt minden 00, azaz 1:76 méretarány. Ha lekicsinyíted kb. 55 százalékra nyomtatásnál a dolgokat, akkor tökéletesen megfelelnek az N-es vasúthoz.
-
hun_solo
újonc
Igen,ezekre gondoltam.Parafa van itthon rengeteg
N soportot sajna nem találomlinket tudsz adni hozzá?
Köszi a szóróanyagot.Szögnek van rés a talpfán?Vasúti töltésanyagot rendelni fogok szerintem.Akkor utat is otthon csinálok
Megjött az első hungarocell lap,még varom az alapot(rétegelt lemez) és egy másik hungarocellt.Aztán gyihaaa
Csak alagútbejáratot,hidat és kőmintás lapot nem találtam sajna.Ezekről kérhetek linket?
Bocsesz ha megint sok lett
Előre is köszi
Üdv,Solo -
br120
csendes tag
válasz
hun_solo #5433 üzenetére
Helló , pár tanácsot én is adnék.
A síneket ne a faanyagra fektesd közvetlenül , hanem rakj alá parafa lapot [link] . Ez egyben töltésimitációnak is jó. A síneket ne ragaszd , inkább szöggel rögzítsd. Ha esetleg fel kell szedni , a ragasztott vágányzat annyira fog sérülni , hogy nem fogod tudni újra felhasználni. Szóróanyagot a VMC-nél [link] lehet beszerezni , de ledarált parafából házilag is el lehet készíteni , vízfestékkel igény szerint színezni. Az aszfaltút házilag is elkészíthető , kartonlap vagy rajzlap méretre vág felragaszt és vízfestékkel vagy temperával festhető. Esetleg finom homok festékbe keverésével imitálható a durva felület. Terepasztal anyagának rétegelt lemezt ajánlok léces vázszerkezettel. -
hun_solo
újonc
válasz
Quasi_modo #5432 üzenetére
Elnéztem arrafelé,és ők is hasonló anyagból építik a domborzatot.A sín farostra lesz fektetve,nem közvetlen erre a habszerű anyagra.Purhabot pedig már elvetettem
Egyébként(nyilván nem fog annyira jól sikerülni)de ha szerintetek NAGYON jó lesz,akkor pl.a veszprémi általános téli kiállításra lehet jelentkezni?Vag ez egy nagyon hülye ötlet? -
hun_solo
újonc
válasz
YanezTTrain #5430 üzenetére
Köszi újra.
Hát,én ilyen spéci dolgokat biztos nem fogok belerakni mint a Car System vagy felsővezeték
első körben úgyis dízel fut majd,a felsővezeték meg majd(ha építek)a következő asztalra megy majd.
Hát,én útnak a Woodland Smoot itet néztem ki,de azt lefesteni...inkább veszek valami ragasztószalag alapút,de a kartont is megfontolom.
Megpróbálok mintát faragni,lessz egy kis próba terepem.Ha nem megy rendelek,hidat meg amúgy is rendelni fogok akkor.
Az asztalod tökre király,habár az enyém nem lesz ilyen szép.
Föld szóróanyagot honnan szerezhetek be?Mert weben nem találtam,de láttam olyat aki száraz levélből csinált(feldarálta)de egyelőre rendelésnek örülnék.
A sínt hasonló alapra ragasztom(előtte lekenem alapozóval),aztán megy raá a töltés,aztán a wet water és a ragasztó.
Egyébként alapból digitális,nemtudom ismered-e a Z21-et és a MultiMaus-t.
Itt vannak a tervek: https://itcafe.hu/dl/upc/2017-07/6
https://itcafe.hu/dl/upc/2017-07/667358_snapshot2.jpg67358_snapshot.jpg
https://itcafe.hu/dl/upc/2017-07/04/667358_j4k6c0cj6uliiv6c_snapshot3.jpg -
YanezTTrain
tag
válasz
hun_solo #5429 üzenetére
A könyvet tanulmányozd át alaposan. Többször is érdemes az aktuális fejezeteket átnézni, mindig akad valami új, ami megfogja a fantáziát.
Alagutak kidolgozása. Ha nem belátható az alagút, akkor nrm igazán kell túlspilázni a dolgot. Ha szem előtt van, akkor alagűt belső falát lehet burkolni kőnyomatos műanyag, vagy karton lappal. A műanyag 3D-ben kidolgozott, valós barázdákkal, stb. A karton lap 2D viszont egyszerűbb vele a munka mint a műanyaggal. A műanyagot ívre hajtani sem egyszerű, ahhoz valami sablon, hőlégfúvó, azbesztkesztyű kombó ajánlatos. Már, ha még kellenek az ujjaid.
Nikecell faragás is szóba jöhet, de az nagyon molyolós, szerintem nem éri meg és nem lesz olyan szép, mint a műanyag vagy karton lapos burkolás.Én kartont használtam az asztalhoz.
Vetemedés: Anyag eldeformálódása. Esetünkben csavarodás, görbülés, felpuposodás, amire számítani lehet, ha az asztalt mondjuk a fürdőkádban tartod fél méter vízben. Normál esetben azért a vetemedés esélye elég kicsi, főleg, ha a nyers asztalt valami festékkel esetleg lenolajjal bekened azaz konzerválod. Én matt szürke alapozó festéket használtam. OSB meg amúgy sem könnyen szívja a vizet, a benne levő nagymennyiségú ragasztónak köszönhetően. Hidak készítése. Linzbauer könyvben erre bőséges anyag található. Viszont azt mondom, ha kezdő modellező vagy gyakorlat híjján, az alagút kapukat, hidakat, felsővezetéket inkább boltból, maceráról ebayról szerezd be.
Statikus szóró 10 ezerért, hmmm... Jó lehet. Viszont az sem biztos, hogy tuti álló füvet csinál. Temofeszten a VMC-sek csinálnak évről évre terepépítési bemutatókat és bizony ott sem mindig volt az a fű a húha kategória. Egyéni ízlés és főleg zseb függvénye.
Terepasztal forrasztási munkáihoz érdemes beszerezni egy forrasztó állomást. Ez átlagban egy 4-8 ezer forint közötti összeget kíván, típustól függően. Nem kell az eredeti Weller-t megvenni harminc ezerért, jó egy gyengébb másolat is. Persze nagy mennyiségű durvább forrasztáshoz nem árt egy pisztoly páka, vagy egy két állandó hőfokú hagyományos forrpák. Forrasztó anyagból legalább két különböző olvadáspontút illik tárolni. Erre pl. szükség van a felső vezeték építésénél. A magasabb hőfokúval készülnek az oszlopok, függesztékek, maga a felső vezeték elemek, stb. Az alacsonyabb hőfokúval pedig a felsővezeték megy a helyére, hogy forrasztásnál a már elkészült szerkezeti elemek ne olvadjanak meg, ne essenek szét.. Persze ehhez kell a már említett forrasztó állomás, ahol a forrasztó páka hőfoka szabályozható.
Út készítésére megint csak van millió féle megoldás. Jó a karton burkoló lap, vagy az előre gyártott útelemek. Viszont, ha pl. Faller Car Systemet is akarsz az asztalon üzemeltetni, mindenképpen valami komolyabb strapabíróbb burkolat kell az acél vezetőszál fölé.Imhol van némi képes, videós információ az asztalomról. Itt elég sok minden házi készítés. Persze nem verik a gyári cuccokat, de azért nem is olyan csapnivalóak.
-
hun_solo
újonc
válasz
YanezTTrain #5428 üzenetére
Köszi a választ.
A könyv megvan(egyelőre könyvtárból)
Mit jelent az hogy vetemedik?
Egyébként nikecell szerű anyagból lesz,falemez alapon.
Hidakat miből célszerű építeni?
Néztem egy rakás videót,elég sokat tanultam.Forrasztást meg megtanulom akkor,habár itthon nincsen.
Olvastam,hogy az alagutakat 10-15 cm mélyen célszerű kidolgozni,mert addig belátunk kb.
Ezt hogyan célszerű?Véssek kő mintát a nikecellbe,aztán fessem le?
Útkézsítésre néztem cuccokat,holnap még leírom,miket találtam,és hogy célszerűek e.
LáttameBayen10esért elemes statikus szórót,jó lehet vajon?
Bocsi ha kicsit sok lett,ezek a kérdések,amiket nem találtam neten,és itt a tapasztaltak tudnak segíteni.
Üdv Solo -
YanezTTrain
tag
válasz
hun_solo #5427 üzenetére
Nos, a digitális téma nem egy egyszerű dolog. Viszont elvileg szinte bármit meg lehet csinálni vele.
Terepasztal építés. Ezt a purhab dolgot kicsit zavarosnak találom. Nem nikecell amire gondolsz? Terepasztalt viszont illik valamiféle erősebb vázra a vágányokat pedig minden képpen valamiféle fa alaplemezre telepíteni. Ez lehet olcsó OSB, vagy farost, ha jobban el vagy eresztve zsével, akkor rétegelt lemez. az nem vetemedik.
Forrasztás. Egy vasútmodellezéssel foglalkozó embernek elkerülhetetlen az, hogy valamilyen szinten tudjon forrasztani. Nekem speciel a szakmám szerves része, de azért, ha minimálisan is de ajánlott beletanulni, Bármikor adódhat egy letört forrasztás, fém alkatrész, amit vissza kell tenni, hogy a vasút működhessen. Én pl. magam készítettem az asztal teljes felsővezeték rendszerét és az oszlopok egy részét, ami igen csak komoly forrasztási munka volt, viszont sok-sok tízezret spóroltam az asztal építésénél.
Terepfű téma: A leginkább a valósághoz hasonlatos a statikus szóróanyag, mivel több féle szálhosszban, színben, stb. kapható, ezeknek a kombinációjával tényleg nagyon szép terep építhető. Régen, vagy 30 éve még divatban volt a színezett fűrészpor, leginkább azért, mert sztatikus anyagot Bécsnél előbb nem nagyon lehetett kapni.
Fűszórásra nagyon jó a szűrős megoldás, de egy közepes méretű szélesebb szájú műanyag palack is megtaszi. A palack kupakjára 5-6 mm átmérőjű lyukakat kell fúrni. Palackba bele a statikus szóróanyagot. A palack felrázásával a dörszölődés hatására a sztatikus anyag feltöltődik. Kiszórva, ha nem is áll minden szál mint a szög, de elég jó felület jön létre a ragasztón.Váltó-jelzők vezérlése: Kapcsolópulttal pillanat árammal az állítóműveket lehet vezérelni. Ha a fényjelzőnek van állítóműve, akkor azt is lehet ilyen pulttal hajtani, egyébként állandó áramot adó több állású kapcsolóra van szükség, attól függően, hányféle jelzésképet akarunk a jelzőn megvalósítani.
Fák készítése-lomb anyag. Ki kell próbálni, kinek mi válik be a gyártáshoz. Ez egyedi dolog. A vasútmodellezés alapjainak elsajátításához javaslom Linzbauer Tamás Vasútmodellezés c. könyvét beszerezni. Csak antikvárosnál, vagy vaterán, stb lehet egy-egy példányt időnként elcsípni, elég kemény árakon. A vasútmodellezés Bibliájának is szokás nevezni. Jó kis könyv, pedig van vagy 30 éves. A másik Gerhard Torst Vasútmodellezés c. könyve. Ez nem annyira átfogó, de az alapokhoz ez is elég. Ezt el tudom küldeni pdf formátumban ha kell.
-
hun_solo
újonc
Sziasztok!
Nos,elhatároztam,hogy építek egy terepasztalt.Eddig volt egy H0-ás PIKO vasutam.Vettem hözzá pár bővítést,de rájöttem,hogy nem olyan élvezetes szőnyegen...
A terepasztal N-es,Fleischmann lenne.Purhabból kivágva,Temperával festveMéretei:180x80 cm.Ma még küldök képet a pályatervről.
A kérdeses dolog a füvezés.Bár nagyon a statikus fű felé hajlok,nagyon macerásnak és drágának tűnik.(Na meg persze teljesen újonc vagyok,megcsinálnám a légycsapós változatot,denem tudok forrasztani seMegéri? milyen más módok vannak fű készítésére?Illetve ottvannak a bokrok,fák...Fákot otthon csinálnám.A lombot viszont rendelném,az a kérdésem,hogy megéri?Jó a NOCH féle lombanyag?Ha nem,mit ajánlotok helyette?
Van még kérdéses dolog...A Fleischmann digitális szetthez 1 betáp sínt adnak.Szükséges több?(küldök majd képet pályatervről)Mert kezdetben egyedül futna rajta a vonat,de a pálya bőven meghaladja a kezdőszett méretét.És késöbb szerelvénybővítés is lesz.
Vasúti jelzők és váltók.Ezek is később lennének digitalizálva.Forrasztani kell hozzá?(mert akkor megtanulom)Illetve a jelzőkhöz is kétállású kapcsolópult kell?
Szóval,így kb. ennyi lenne. Bocsi,ha kicsit sok
Aztán,majd küldök képet a terepasztalról is. -
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #5425 üzenetére
Igencsak átérzem a helyzetet, szélességben nekem sincs 1m-nél több és ez eléggé behatárol midenféle elképzelést.
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori #5422 üzenetére
Az ötletek megfontolást érdemelnek. Az alagút meghosszabbításában is van fantázia, bár az állomásig biztosan nem hozom el, esetleg 30-40 fokig az ívben.Így a borzasztóan nagy híd is kisebb lesz, kb a fele, mint a tervezett. Az alagútban a tároló sem rossz gondolat, ezen még rugózni kell hogy oldjam meg, mert hely nincsen. A jelenlegi asztalméret a felhasználható területet illetően 105x250 cm és már a határokon fut a vasút mindenhol.Ha pedig tároló akkor illenék mindkét vágánykörből elérni, ami további keresztváltók beszerzését teszi szükségessé. Na persze a tervező program azért van, hogy megkönnyítse a munkát, különösen ilyen extrém helyhiány esetében. Szóval dolgozom az ötleteken, meglátjuk mit lehet még megvalósítani. Nem csak a pálya áttervezésére gondolok, hanem a vonatközlekedés rendjének elemzésére is.Minden esetre az átépítést két hét múlva elkezdem. Illetve a bontást már a jövő hét közepén. Onnan napi rendszerességgel jelentkezem majd a hírekkel, hogyan is alakul a pálya sorsa.
A legelső variáció mindenképpen létre fog jönni, a többit pedig meglátjuk, mi fér bele a területbe. A terepépítés kizárólagosan hungarocellel lesz megoldva, az asztal súlyának csökkentése okán. Fém, fa, csak a legszükségesebb helyeken a továbbiakban, ahol elkerülhetetlen az alkalmazásuk.
Augusztus végére szeretném rendben látni az asztalt. Persze ehhez kell még rengeteg meló és pénz is nem kevés, mivel az épületeket is cserélni szándékozom. -
Batman2
őstag
No ilyet még nem láttam, ez nem rossz kis vasút !!
[link]Üdv.
-
Pityu89
senior tag
válasz
YanezTTrain #5419 üzenetére
Nem vagyok nagy híd rajongó. Én inkább az asztal szélét hegyesíteném, az alagút tartana majdnem az állomásig és a dombra meg felkapaszkodhat a vonat, híd nélkül. Hülye ötlet volna?
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #5418 üzenetére
Jópofák a tartók !
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Még egy váltó beépítésével tovább fokozható a menetek száma. Az új szárnyvonal felmegy a városba. Kis röbid személyvonat E63 mozdonnyal mint betét járat a két állomás között, illetve olykor teherforgalom is lehetséges.
Így az alagút mellett egy újabb látványosság egy komoly méretű ívben fekvő híd is felkerülhet az asztalra. A városnak pedig lesz egy picike kis vasútállomása fent is.
-
YanezTTrain
tag
Jön a nyári szabadság. Végre nekifoghatok a tervnek, ami egy ideje már kivitelezésre vár. A csupa dilikör terepasztalt kissé átépíteni, hogy valamivel játszhatóbb pálya jöjjön létre végre. A felső terepszint teljes egészében megszűnik, a vasútvonalat felszámolom, a város leköltözik az alapszintre illetve az újonnan épülő részre, a vasúti alagút fölé. Létesül egy második vágánykapcsolás, hogy a szerelvények üzemszerűen tudjanak átjárni egyik pályakörről a másikra, illetve néhány tároló és csonka vágány. Az összekötő vágánnyal létre jön egy dupla hurok a pályában. Ennyi plusz lehetőséggel már valamennyire feledhető a dilikör jellege a dolognak talán. Minden esetre elég sokféle tolatásra és más vonatmozgásokra lesz majd lehetőség a jelenlegi körbe körbe vonatozás lehetőségével szemben.
Két pályakör marad összesen, az alapszinti legbelső dilikör is eltűnik. Így lekerülnek a pályáról az 5120-as ívek, amik igazából csak a rövid kis mozdonyok kocsik futását teszik lehetővé a 300 mm-es ívsugáron. Három transzformátor fogja kiszolgálni a pályát, kettő a két pályakört, egy pedig a felsővezetéket, ami természetesen a teljes vágányzat fölött ki fog épülni. A felsővezeték trafóját megtoldom egy egyenirányítós pólusváltós kapcsolással illetve egy átkapcsolóval a válakozó és egyenáramú üzemek lehetősége között. Így a Märklin villamosmozdonyok mellett lehetőség lesz egyenáramú villanygépek üzemére a felsővezetékről
táplálva.Némi 3D megjelenítés a körülbelüli kinézetről. A külső pályakör és az azon kívül levő dolgok nem nagyon fognak változni. Azon belül viszont komoly átalakítás fog történni.
-
pumukli93
csendes tag
Hátha valakit érdekel egy Roco digitális központ.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #5403 üzenetére
N-ben biztosan létezik több gyártónál is. Illene, hogy hogy legyen
TT-ben is. -
Batman2
őstag
Ezek az Indiai vonatok elképesztőek, ott még virágkorában van a vasút!!!
[link]Üdv.
-
Batman2
őstag
Egy kicsit érdekes körülmények között mennek a vonatok !!!
[link]Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #5403 üzenetére
Szevasz
Köszi az infókat !
Közben én is nézelődtem, leltem is két gyártónál, arra már nem emlékszem én sem, hogy volt e TTben.
Viszont nagyvasúton még sohasem láttam ilyet, tudnál e esetleg egy fotót feltenni, vagy linkelni valahonnan, hogyan is néz ki ez a valóságban ?Előre is köszi !
Üdv.
-
athomi
veterán
válasz
pirosvilamos #5407 üzenetére
-
rita7107
aktív tag
Ránézésre sima Piko sín, és egy sima összekötő papucs. Ha megfordítod a sínt akkor rajta kell lennie hogy Piko. Ha nem, mert esetleg más a márka kkor is lehet még kapni.
Bármelyik modellboltban tudnak segíteni.
A trafó pedig egy sima Piko FZ1 trafó. A jobb oldali csatlakozókra a pályát kell kötni, és a középső gombbal tudod előre-hátra irányítani, a bal oldali csatlakozópár pedig a váltók, és egyéb elektromos eszközök csatlakozója.
-
Batman2
őstag
Apropo váltók!
Lehet kapni a nagyobb gyártók kínálatában y illetve illetve 3 ágú y váltót, vagy ez is csak maszek gyártmányban létezik?
TTben lenne nekem jó.Létezik ilyen a valóságban?
Én még nem láttam.Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- Politika
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Diablo IV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Nyaralás topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Samsung Galaxy A55 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest