Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:54:46

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86651) fehér_ember válasza Ba cy lus (#86649) üzenetére


fehér_ember
addikt

Fejesekről beszélt.
Amúgy én is szeretem ha vannak rendesen minőségi mélyek is (pl. dt 880-é szerintem nem azok, bár aki a occsó refis mélyládahangzást kedveli annak még OK is lehet).
Szerintem már közepes láncokon is jó pl. a seni hd 660 s, az at ad900x, de emlékeim szerint az akg k612 is jól szólt ...stb.(mivel tuti kifelejtettem ezt-azt).
Jó újra látni (már ha te vagy a nick mögött ;]). Ja és veled sem vitatkozom; (fölösleges :P :) ).

[ Szerkesztve ]

(#86652) p76 válasza s4tch (#86650) üzenetére


p76
senior tag

Van olyan zárt fejhallgató aminek jó mélye van? :F
Lenne rá legalább egy példa?
De ne olyat ami csak egy nagyot puffan és aztán elhallgat. :)

(#86653) fehér_ember válasza p76 (#86652) üzenetére


fehér_ember
addikt

Mondjuk a hangzásával pont nem volt bajom: [link]
Otthoni környezetbe ez is megfelelő.
De bizonyára vannak bőven.
Neked mi van?

[ Szerkesztve ]

(#86654) fericske válasza -Skylake- (#86642) üzenetére


fericske
addikt

"A Beats divatmarka , sokkal tobb ember tud a letezeserol es ezert nepszerubb, nem azert mert jobb lenne."

Igen, ahogy írod.
Erre szeretem volna utalni az esettel, amivel viszont erre akartam reflektálni:
"A nagy tömeg ízlése pedig sokkal közelebb áll ahhoz a hangkarakterhez amit a Beats nyújt, tehát evidens, hogy ilyenre van hangolva."

A lakótársam is a nagy tömeghez tartozik, és bizony azt gondolta, hitte, hogy a Beats a jó hangzás, köszönhetően a marketingnek és médiának.

Nem akarok most, itt belemenni mélyen ebbe a dologba, ami egy nagyon valós és komoly problémát feszegetne, mert sok volna benne a politikai felhang és nem a topik témája sem.
Felületesen annyit erről csak, hogy legyen értelme ennek a bejegyzésnek.
A művészetek, alkotások, és ezekben való gyönyörködések, elmélyedések nagyon fontosak a lelki feltöltődéshez ami a kreatív gondolkodást segíti elő.
A zene, zenehallgatás talán a legerősebb hatással bíró művészeti ágazat.
A "hatalom" szempontjából rossz a gondolkodó polgár, akinek csak egy értelem nélküli statisztikai adatnak kellene lennie, aki elvégzi a napi robotot.
A megoldás a szépérzék tudatos rombolása.
Esetünkben torz hangzásvilágot nyújtó eszköz reklámozása, ami a mainstream "zenei" irányzatokhoz igazodva megdobogtatja a dobhártyánkat, de a lelkünkig már nem jut el.

Értelmes embernek tartalak, biztosan már ennyiből is érted, hogy valójában erről szólt a #86640 bejegyzésem, nem pedig személyed ellen.

Equilibrium 2002

(#86655) Ba cy lus válasza fehér_ember (#86651) üzenetére


Ba cy lus
őstag

Az lehet, hogy fejesekről beszélt, csak arra akartam kilukadni, hogy sokan vannak, akik olyat várnak fejhallgatótól pl mélyek terén, amit az egyszerűen nem tudhat, ez pedig fejhallgatókra vonatkozóan eltorzíthatja az ízlést szélsőséges irányba, ami viszont hangdobozos ízlésre nem feltétlen ültethető át. Azaz ilyenkor egyáltalán nem biztos, hogy az illető önmagában mélynyomót hallgatna legszívesebben, csak mondjuk annyit várna, amennyit egy álló reflexes doboz tud. Én még annyit sem várok, csak amit egy zárt doboz tud, és bár elégedett vagyok mondhatni, mindig át kell állni a "fejhallgatós dimenzióra", mert az a basszus maximum ott tud ütni.

[ Szerkesztve ]

(#86656) s4tch válasza p76 (#86652) üzenetére


s4tch
veterán

Én találtam már többet is. Természetesen az árának megfelelően értékelve a Nad HP50, Fostex TH900, Ultrasone Signature DXP nekem bejött. Még a Denon D7200 is jó volt, csak a forrásra volt érzékeny.

(#86657) tasiadam


tasiadam
veterán

Udv. lehalt (vezetektorott es hulladek hangminosegu) MSI utan vettem most a pixelben egy Roccat Renga Boostot. van valakinek tapasztalata vele? 2 tesztet neztem, egyik szerint tok oke a cucc, masik szerint nem annyira, 3/5 csillag.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#86658) Tim82 válasza tasiadam (#86657) üzenetére


Tim82
nagyúr

[link]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#86659) tasiadam válasza Tim82 (#86658) üzenetére


tasiadam
veterán

igen?

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#86660) :AMF: válasza tasiadam (#86657) üzenetére


:AMF:
senior tag

Nincs vele tapasztalatom, de árukeresőn 4-ből 3 vélemény 1 csillagos azért, mert 1-2 hónap alatt meghibásodott (a cseredarab és a csere cseréje is).

(#86661) Tim82 válasza tasiadam (#86659) üzenetére


Tim82
nagyúr

Nem jó topikban kérdezed, linkeltem neked a topikot.

Amúgy jobbra fent a kis téma tudnivalók, meg a lenyitható összefoglaló is ezzel indít.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#86662) tasiadam válasza Tim82 (#86661) üzenetére


tasiadam
veterán

Jaaa nem volt vilagos ez a resze, hogy kulon van nekik. :D

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#86663) tasiadam válasza :AMF: (#86660) üzenetére


tasiadam
veterán

Pixelben mondtak hogy a felhozatalban ez a legjobb. en meg biztam bennuk. max megyek meg parszor oda.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#86664) Gzula[HUN] válasza tasiadam (#86663) üzenetére


Gzula[HUN]
őstag

Akkor a többi milyen lehet...
ITT próbálja egy srác a megtört vezetékét forrasztani. Komment szekcióban további elégedetlen tulajdonosok. Nem tudom mennyit adtál érte, de amennyiért az árukereső kidobja, már fejhallgatót is lehet kapni. Meg a kialakításával kapcsolatban is a "bazári" érzés keveredik a "nagyot akart pukizni a szerző, de bex@rt"-al.

20 körül már van HyperX Cloud. Ha meg nagyon kell a nyitottság, akkor rendelj Kínából egy Philips SHP9500-ast meg egy V-Moda Boompro-t. (OK, utóbbi combó már már árkategória.)

[ Szerkesztve ]

Eladó Meze 99 Neo: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/gzula_hun/index.html

(#86665) :AMF:


:AMF:
senior tag

Tanácsot szeretnék kérni fejhallgató átkábelezéséhez. Egy AD500X és egy DT880/600 lennének az alanyok. Mindkettőt cserélhető kábelesre alakítanám át (lehet, hogy útközben a DT880 szimmetrikussá is változik).
Kácsánál OFC rezet, OCC ezüstöt, illetve Litze rezet látok. Jól gondolom, hogy a gyári kábelek minőségét már az OFC is hozza? Érdemes-e ezen (DT880) a szinten az ezüsttel, illetve a Litze-vel próbálkozni?
Fentieken kívűl esetleg más vezetékmárka, amit érdemes megnézni?

(#86666) Dorien válasza contaxg (#86641) üzenetére


Dorien
veterán

A Harman-görbe nem hülyeség. Elvileg a NAD Viso HP50 nagyjából lefedi ezt és ennek a fejesnek tényleg qrvajó, zavaró kiemelésektől és beesésektől mentes, zenei tónusa van. (Vettem egy pirosat bagóért, és ráadásul most még kényelmetlennek sem találom. :) )

vlaca2: Szerintem ne dobj ki ennyi pénzt fülpárnára. Inkább vedd meg ezt a Fidelio X2-t, ezerszer jobban jársz: [link]

:AMF:: Az AD500X szerintem nem éri meg az átkábelezést. Inkább add el és vegyél eBay-ről egy AD900X-et. Azt már érdemes lehet átkábelezni, kitűnő fejes.

[ Szerkesztve ]

"Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 189.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html

(#86667) szakibá... válasza contaxg (#86629) üzenetére


szakibá...
senior tag

Úgy tűnik, hogy nem értitek, mi az a Harman görbe. Ez a görbe azt mutatja, hogy ha egy ideálisan lineáris fejhallgatót megmérnek egy műfül mikrofonnal, akkor nyersen (raw) ilyen görbét KELL kapni. Azért ilyet, mert az emberi fül saját átviteli görbéje ilyesmi. Ezt az eredményt nehéz értelmezni, ezért ennek a görbének az inverzével kompenzálva lesz az eredmény egy vízszintes vonal. Általában ilyen kompenzált görbéket szoktak közzétenni a fejhallgatókról, amikből könnyebb a várható hangra következtetni. Ti a kompenzált görbékhez szokva kritizáljátok a Harman görbét, aminek semmi értelme nincs. Ehhez hasonlót mindig használtak fejhallgatók mérésénél, mint elérendő célt. Ennek semmi köze a "loudness"-hez vagy a Beats-hez. Azon lehet vitatkozni, hogy az átlag fül átviteli görbéje mennyire hasonlít a Harman görbére, de ez más tészta.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86668) Gzula[HUN] válasza Dorien (#86666) üzenetére


Gzula[HUN]
őstag

Nagyon rákattantál az X2-re, sejtettem, hogy ez lesz :))
Egyébként nem tudom, mit csináltak azzal, amit az aprón hírdetnek, de (ok, tudom, hogy nem pont ugyanaz az x2hr) az enyém 1 év után tök ugyanúgy néz ki, mint ahogy kivettem a dobozból. Pedig nem tudom mondani, hogy el van hanyagolva. Naponta több órát van rajtam, 1-2 nap maradt ki. A párnája mosás + szöszölés után is újszerű állapotú. Egyébként meg lehet most már érdemes volna megvárni a BF-et egy x2hr-rel, tavaly akkor elég jó áron volt.

AMF a vezetéket az AD500X-en azért akarja kicserélni, mert felhúzta magát rajta. A cserélhető vezetéket meg utána arra rakod, amire akarod.

[ Szerkesztve ]

Eladó Meze 99 Neo: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/gzula_hun/index.html

(#86669) contaxg válasza szakibá... (#86667) üzenetére


contaxg
veterán

Köszönöm neked és Doriennek a választ.
Azért még párszor el fogom olvasni amit írtatok, mert nem esik le a dolog így elsőre. :U :B Megyek is aludni. :DDD és köszi még 1x!
:AMF:
A DT880-hoz szerintem ne vegyél ezüstöt. csakis rezet4 Abból is a legjobbat amit elbír a pénztárcád és a legvastagabbat, amit elbír(sz)mechanikailag. A csatlakozókon se spórolj ha teheted. Az egy jó kis fejes ha rendesen ki van szolgálva.

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#86670) #71562240 válasza szakibá... (#86667) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ilyen alapon a hangdobozt is Harman görbére kéne hangolni - meg az egész világot.
Szóval elvileg is és tapasztalataim szerint is az a lineáris fülhallgató, amelynek a nyers görbéje lineáris - amennyire esetleg mégis eltérítendő ettől, az a fülre-fülbetevésből adódó virtuális akusztikai sajátosságok.

(#86671) :AMF: válasza Dorien (#86666) üzenetére


:AMF:
senior tag

Légyszíves ne ajánlgass ebay-es AD900x-et... a Te hibád, hogy ezt is megvettem. Hetekig nézegettem a görög ebay-es linket, amit megosztottál, aztán nem bírtam magammal és vettem egyet. :D Akarom mondani köszönöm! :DD

Amikor először szembesültem a térrel, amit produkál, csak annyit mondtam, hogy "b+". :) Nem értettem miért adtam annyi pénzt a DT880-ra. Ez egészen addig így volt, amíg el nem kezdtem piszkálni az opa-kat az A30/D30-ban és a beyer végre elkezdett jól szólni. Mint kiderült, szegény AD500x nem skálázódik úgy, így sajnos lemaradt a versenyben. (Úgy is fogalmazhatnék, hogy eljutottam Bodz 6 éve megfogalmazott véleményéhez.) Most keresem a helyét és közben bosszankodom a vezetékén.
Eladni még nem akarom. Pár dac/amp-al még próbát tennék, hátha előhúz valamit a kalapból és meggyőz, hogy van maradása.

Gzula[HUN]: úgy-úgy! :)

(#86672) Ba cy lus válasza contaxg (#86669) üzenetére


Ba cy lus
őstag

Igazából az a lényeg, hogy a Harman-görbe akar lenni a "0-szint". A mért frekimenetet ehhez képest nézik, így a kompenzált az már az ettől a 0-szinttől való eltérés. Ha a mért ugyanaz, mint a Harman-görbe, akkor nincs eltérés, tehát az eredmény egy egyenes 0 dB-nél, ez a "Harman-lineáris" frekimenet.

Hozzáteszem, hogy ez a bizonyos "célgörbe" elég durván változott az idők folyamán, egy kb. 40 évvel ez előtti tesztben még 20-tól 500 Hz-ig egy vízszintes egyenes volt. Azóta a közízlésnek engedelmeskedve ez a görbe megemelkedett 20 Hz-nél 5 dB-ig, és 50 Hz-nél is ekörül van az értéke, illetve a középmagastartományban is emelkedett 5-10 dB-t. Tehát akár értetted a Harman-görbe jelentését, akár nem, abban igazad volt, hogy ma már a loudnesszesebb hangzás alapelvárás lett.

[ Szerkesztve ]

(#86673) Fid121


Fid121
csendes tag

rossz topik

[ Szerkesztve ]

(#86674) Dorien válasza :AMF: (#86671) üzenetére


Dorien
veterán

Én azt ajánlok, amit akarok, te meg ebből annyit fogadsz meg, amennyit akarsz... ;)

Ba cy lus: A vintage AKG K400 jut eszembe arról, amit írsz. Annak a láncomról nagyon középorientált hangja volt. Közvetlenül utána felvéve az AD900X-et egy jó erős V karaktert kaptam. :) Pedig a mai mezőnyben egyáltalán nem számít annak, de ugye ez relatív...

[ Szerkesztve ]

"Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 189.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html

(#86675) p76 válasza szakibá... (#86667) üzenetére


p76
senior tag

Ezt "szeretem" az audio csodálatos világában.
Van egy ilyen definíciója a Harman görbének. Meg van egy másik hogy X ember véleménye alapján ezt kedvelik legjobban az emberek.
Na most melyik? :F
Szerintem attól függ hogy a Google melyiket dobja fel éppen első találatnak :)
Mondjuk ez az átlagos preferencia elég furcsán hangzik. Lehetne erősítőknél is ilyen felmérést csinálni. Mint tudjuk a 2. harmonikus torzítás kellemes ezért az lenne a szabály hogy minimum -60 dB 2. harmonikus torzítás kell egy jó erősítőnek.

[ Szerkesztve ]

(#86676) vlaca2 válasza Dorien (#86666) üzenetére


vlaca2
tag

Köszi az ajánlást, utána nézek mit írnak róla :)

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum

(#86677) Ear001 válasza szakibá... (#86667) üzenetére


Ear001
addikt

Ezzel két bajom van. Pontosabban három. Az első, hogy a Harmannem ezt mondja. A második, hogy nem lehet exakt módon mérni a fejeseket. A szabványban a műfülre illeszkedést segítő lezáró zsírozás, meg maga a műfül is, hogy úgy mondjam, ad lehetőséget az eltérésekre, pláne ha végiggondolja az ember, mit is modellez a mérés. A harmadik meg az, hogy az ehhez hasonló, megkutatott görbékből egy csomó van, ahogy Ba cy lus is írta.

(#86678) kNG


kNG
senior tag

Sziasztok!

Noob-ként beszállnék ebbe az ASR-es vita témába. Mint írtam is, noob vagyok, szóval ha nagy hülyeséget írok bocsi, de ugye szubjektív dolgokról beszélünk... :))

Eddig kb. 2x próbáltam EQUALIZER APO-t, Auto EQ-val, de végül pár perc hallgatózás után mindig uninstall lett a vége. Az LCD-X mérés olvasása után úgy döntöttem, adok még egy esélyt az EQ-zásnak, Harman Curve-re hangoltam a HD559-et Parametric EQ-val (mindent jól csináltam, a leírás szerint, most a részletekbe ne menjünk bele, HD518-as mérést használtam alapnak, ha jól gondolom a 2 fejhallgatóban ugyanaz a driver van).

Tapasztalatom: Több részletet hallottam, de az én füleimet zavarta a treble kiemelés, és az énekesek hangja teljesen hiteltelen volt. Uninstall után még a "veil" ellenére is sokkal hitelesebben szól a zene. Igen, "kevésbé részletes", "kevésbé tiszta", de az énekhang az én füleimnek sokkal valódibb. Nálam itt bukott meg a Harman görbe, meg az EQ-zgatás, meg ez az általános méregetés.

Szerintem nem ennyire egyszerű ez a hobbi, és abban sem vagyok már biztos, hogy a fejvesztett párducokkal értékelt drága erősítők, dac-ok annyira rosszak lennének, sőt, valószínűleg jobbak is, mint azok, amik jó értékelést kaptak.

Éééééés meg is érkeztünk az általános ajánláshoz, miszerint lehetőség szerint mindent hallgassunk meg, mielőtt megvesszük! Badummmtsss! Innentől kezdve én már abban sem kételkedem, hogy a kábelek számíthatnak. A tudomány, és a mérnöki mérések mindig azt mondják, hogy a placebo hatás miatt hallasz jobbnak egy DAC-ot manapság már, mint az olcsóbbik társát. De jobbnak hallod!

A konklúzióm: a saját fülünk tapasztalása feljebbvaló akármilyen mérésnél, és valószínűleg intelligensebb is annál...(persze kell időt adni magunknak, amíg váltunk például egy AD700X és egy HD650 között). Mindenki más, és valószínűleg az, amit az érzékszerveiddel tapasztalsz, sokkal hitelesebben mutatja meg az adott eszköz képességeit (számodra), mint egy mérés, vagy egy letépett párducfej. Magyarán (ebben a hobbiban legalábbis) szubjektív tapasztalat > mérés (számomra).

Nem lehet mindent mérni...és amúgy is, ha csak placebo hatás miatt szól jobban a Te fülednek valami, de jobban szól...akkor már megérte.Na lehúzom magam a klotyón a véleményemmel. :DDD

MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

(#86679) szakibá... válasza #71562240 (#86670) üzenetére


szakibá...
senior tag

Hű, de nagy a káosz! Hogy jön a Harman görbe a hangszóró méréséhez? Az kizárólag fejhallgatók mérésénél jön a képbe. A hangszórókat és fejhallgatókat a használati körülményeknek megfelelően kell mérni. Hangszórót általában zárt helyiségben használunk, de ezek különbözősége miatt a mérést süketszobában végzik, hogy csak a hangszóró jellemzőit tudjuk értékelni, a szobák zavaró hatásai nélkül. A hangszóró és a mikrofon is szabadon áll. A fejhallgató pedig csak a fülön dolgozik megfelelően, mert a hallott hang a fül üregeivel együtt alakul ki, az ad neki akusztikus lezárást. Fejhallgatót mérni tehát csak fülön lehet, a fejhallgató és a fül alkot egy akusztikus rendszert., ezt tudjuk mérni, ennek van értelme. Viszont mi a fejhallgatóra vagyunk kíváncsiak, tehát ebből a rendszerből le kell választani a fület. Ezért használnak műfület a mérés során, ami szabványosítva van. A műfül saját átviteli görbéjét imitálja a Harman görbe, tehát ezt a görbét kell kivonni a kapott mérési görbéből, hogy csak a fejhallgató átvitelét lássuk. A méréskor kapott nyers görbe soha nem lehet lineáris, mert akkor nagy baj van, az a fejhallgató egy 15-20 dB-s gödröt produkál 3 KHz környékén, ami nagyon gáz. Tehát a Harman görbének semmi köze ahhoz, hogy hogyan halljuk a világot, mert a fül sajátossága ez a jelleg, ezzel születünk. Ez csak a mérésnél játszik. A gond csak az lehet, hogy sokféle műfüllel mérnek a világban, mindegyikhez saját korrekciós görbét kéne használni, tehát a Harman görbe nem univerzális, mégis mindenki hivatkozik rá mostanában. A mi szempontunkból a lényeg az, hogy ha nagy púpot látunk 3 KHz környékén, az valószínűleg a nyers mérés, ha közel van a vízszinteshez, akkor az már a kompenzált görbe, amiből kivonták a mérő műfül átvitelét és jobban értékelhető az adott fejhallgató. Ez egy nagyon leegyszerűsített ismertető volt, a helyzet sokkal bonyolultabb.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86680) p76 válasza Sinesol (#86638) üzenetére


p76
senior tag

Amirban azt szeretem hogy ő nem tiszteségtelen, becsületesen leírja hogy:
"As usual, I crave as much money as I can get out of you"
Remélem contaxg példát vesz róla.

(#86681) Ear001 válasza szakibá... (#86679) üzenetére


Ear001
addikt

Nos a leírásodban ott szerepel, hogy NEM a műfül saját korrekciós görbéjét vonjuk ki, hanem a Harman görbét, amit úgy találtak ki, hogy az emberek jó része ezt hallja kellemesebbnek. Nekem ez még mindig tudományos mázzal bevont marketingtrükk.

(#86682) p76 válasza Ear001 (#86681) üzenetére


p76
senior tag

Itt Gras Harman target szerepel, akkor ez a műfülé?

[ Szerkesztve ]

(#86683) szakibá... válasza kNG (#86678) üzenetére


szakibá...
senior tag

Te sem értetted, hogy miről van szó. TILOS A HARMAN GÖRBE SZERINT ÁLLÍTANI AZ EQ_T BÁRMILYEN ESZKÖZÖN! Az nem arra van, CSAK a fejhallgatók gyártóinak szól, akik jó esetben hangolják a fejhallgatóikat, mert tudnak mérni. Az AKG-Harman cég szétkürtölte a világban, hogy ezentúl módosított görbét használ a méréskor a korábbihoz képest, és ezzel a marketing fogással jó nagy káoszt okozott. FELEJTSÉTEK EL A HARMAN GÖRBÉT! AZ ÁTLAG FELHASZNÁLÓNAK SEMMI KÖZE HOZZÁ!

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86684) contaxg válasza Ear001 (#86681) üzenetére


contaxg
veterán

Nekem is hasonló gondolataim vannak. :U

(#86680) p76
Egy tök ismeretlen valakiről (mint pl. én neked) simán kijelented, hogy tisztességtelen, és nem becsületes (hiszek szerinted példát vehetek valakiről aki nem olyan és nekem is hasonlóan kellene tevékenykedem), akkor ilyen megközelítésben szerinted én gondolhatok ismeretlenül olyat pl valakiről, hogy egy agyalágyult futóbolond?? Köszönöm segítőkész válaszodat előre is! :R

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#86685) p76 válasza contaxg (#86684) üzenetére


p76
senior tag

Bocsánat nem úgy értettem :R
kammerer már régen mondja hogy ne írogassak összevissza

(#86686) szakibá... válasza Ear001 (#86681) üzenetére


szakibá...
senior tag

Bocs, én ilyet nem írtam. Azt írtam, hogy a műfül saját átviteli görbéjét kell kivonni a mérésből, amit a Harman görbével jellemeznek mostanában. Ennek nincs köze ahhoz, hogy az emberek mit hallanak kellemesebbnek, erről nem írtam semmit. Az egész egy méréstechnikai kérdés, csak sajnos a sok lelkes érdeklődő félreértette és most pánikol. A Harman cég pedig ebből hasznot húz azt sugallva, hogy az ő termékei jobbak, mert az ő mérésük valóságosabb. Mutatok egy képet valódi emberi fülek átviteléről, amit hamarjában találtam:
Ezt próbálja imitálni a műfül és a Harman görbe.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86687) Ear001 válasza szakibá... (#86686) üzenetére


Ear001
addikt

Biztos nem. A műfülekhez jár a saját korrekciós görbéjük, amiben benne van az adott mikrofon korrekció, meg az adott szabványosított fülhöz tartozó szabványosított korrekció. A Harman specifikált mikrofont, fület? Mert én csak azt találtam, hogy az emberek 64%-nak ez tetszik.

(#86688) szakibá... válasza Ear001 (#86687) üzenetére


szakibá...
senior tag

Mit nem? A szabvány is csak egy megállapodás, amit a Harman a saját íze szerint módosított, mindegy, hogy milyen hangzatos indokokkal. Az ő görbéjük is belefér abba a Range-be, amibe nyilván a régi is. Ez nem egy egzakt tudomány. Nem kell ezzel foglalkozni, mert semmi közünk hozzá, csak akkor, ha emiatt valaki tudatlanságból elrontja a saját rendszerét átgondolatlan EQ-zással.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86689) fericske válasza p76 (#86685) üzenetére


fericske
addikt

:DDD :DDD :DDD
De te azért írogatsz. :D
Ez jó volt amúgy, jót vidultam rajta. :)

Harmangörbe?
Egyenhallás kidolgozása? Emberek droidikálása? Szájmaszk mellé fülmaszk?

[ Szerkesztve ]

(#86690) szakibá... válasza fericske (#86689) üzenetére


szakibá...
senior tag

A kérdéseid mögé nem tettél vigyorgó emojit, így komolyan aggódom érted. Olvass vissza pár hsz-t, hátha megérted, hogy milyen görbéről van szó. Ha abba a táborba tartozol, akik szerint az 5G terjeszti a covidot, akkor nem segíthetek.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#86691) kNG válasza szakibá... (#86683) üzenetére


kNG
senior tag

Akkor [ez] úgy hülyeség ahogy van? Lehet nem jól fogalmaztam meg, amit csináltam, de ezen a linken lévő leírást követtem. Egyébként nekem jobban tetszik a gyári hangja a fejhallgatóimnak, mindenféle EQ nélkül, csak tényleg kíváncsi vagyok, mi ez a nagy auto EQ őrület (meg általában véve az EQ őrület). Én a lehető "legnyersebb" hangot szeretném visszakapni a fejhallgatóimtól, ha nem tetszik a hang, akkor vagy megszokom - azaz adok időt az agyamnak, pl. mid-treble kiemelt fejhallgató után egy melegebb hangzásúnak -, vagy alapból nem veszem meg a fejhallgatót, mert tudom, hogy nem azt a hangot keresem).

Nem veszekedni szeretnék, csupán a kíváncsiság hajt, és szeretném bővíteni a tudásomat, és a megértésemet a témakörrel kapcsolatban (természetesen csak a saját szintemen). Kizártnak tartom, hogy a drága, prémium fejhallgatók rosszak out of the box (és Amir kb. ezt állította az LCD-X-ről), a büdös életben nem állnék neki EQ-zni egy olyan fejhallgatót (a sajátjaimat is csak kíváncsiságból kezdtem el, 5 percig bírtam, aztán Equalizer APO uninstall). Jók úgy, ahogy vannak, az árkategóriájukban mindenképp :).

[ Szerkesztve ]

MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

(#86692) landau


landau
csendes tag

Bedobok egy titkos favoritot: Soul SL-150, ár: 7900 Ft


Senki sem ismeri, meghökkentően jól szól!

Divatfülesként 60e Ft-ért indult 2013-ban, Magyarországon visszhang nélkül ment a süllyesztőbe, de egy helyen még nevetséges 7900 Ft-ért kapható.
Szerintem 20e fölött is az ajánlott típusok közt lenne a helye. Ennyiért meg - durván.

Én most vettem a 2. példányomat, (az elsőt 2013-ben, még 23e Ft.ért!)
Mivel látom, hogy a Soul SL150 egy teljesen fel nem fedezett típus maradt, gondoltam, bedobom a közösbe! Teszteljétek, kellemes meglepetés lesz!

A sztorija:
2013-ban füles után bogarásztam itt a topikban, egyetlen valaki mellékesen megdicsérte a Soul SL-150-et. Bevettem a kipróbálandók közé, kipróbáltam (több ajánlott mellett), ez nyert. Azóta nem foglalkoztam a fülesekkel, és most láttam, hogy egyrészt még kapható 7,9e-ért. másrészt, hogy senki nem tud róla.

A Soul by Lucacris SL-150 abszolút divatfülesként indult 2012-ben 60e forintos áron.
Magyarországon pár PR-cikkre futotta, alig árulták, a hájpkísérlet elmúltával beállt egy 23e körüli reális árra, majd az audiofil népek által sosem felfedezve mára van még forgalomban egy forgalmazónál, anyagáron, 7900-ért.

Ez most gyanúsan bestbuy, ár/érték aránykirály stb.

Persze, amíg fel nem fedezitek, és mindenki el nem kezdi keresni.
Mivel csak egy helyen beszerezhető, lehet, hogy véges a készlet, lehet, hogy megemelik az árát, ha felfut.
Olvassatok utána, teszteljétek:

https://www.av-online.hu/fejhallgato/soul-by-ludacris-sl150-passziv-zajzaras-utcai-fejhallgato-teszt_595
http://www.thehonestreviews.com/audio/soul-by-ludacris-sl150-reviewed/
https://www.stereophile.com/content/soul-ludacris-sl150-page-2

(#86693) Sinesol válasza kNG (#86691) üzenetére


Sinesol
veterán

“ Kizártnak tartom, hogy a drága, prémium fejhallgatók rosszak out of the box”

Mar miert lenne kizart? Szinte majdnem minden iparagban tele a piac lehuzassal, főleg a drágább kategoriakban, miert lenne epp itt maskepp?
Amugy a legtöbb szakiro is meg szokta jegyezni, plusz talan tanulmany is volt a temaban, miszerint nincs összefüggés az ár es a hangminőseg közt.
Dragan es olcson is egyarant vannak jó es rossz fejesek is. Szóval nem olyan egyszerű a dolog, hogy megveszed valamelyik draga cuccot es biztos jo lesz. Mondjuk az is relativ, hogy kinek mi a rossz.
Neked lehet rossz es draga is pl. egy Beats fejes, miközben masoknak tetszik.

[ Szerkesztve ]

(#86694) fericske válasza szakibá... (#86690) üzenetére


fericske
addikt

Tudom mi ez a görbe, s, hogy ez már egy másik görbe.
Lásd a #86654 hozzászólásomban, és érted majd miért nincs vigyori mögötte.
A covidot (is) a média terjeszti, az 5g másról szól. Ez utóbbi egy hatalmi harc kína és usa között, de ez megintcsak nem tartozik ide.

kNG
Írta szakibá..., hogy nem otthoni EQ-ra van a görbe, hanem a gyártóknak.
Nem csoda, hogy nem gyere be. Mint egyébként a szoftveres EQ-zás, szerintem legalábbis.

(#86695) kNG válasza Sinesol (#86693) üzenetére


kNG
senior tag

Szerintem alapvetően szubjektív az, hogy kinek mi a jó. Én pl. kezdésnek egy olyan fejhallgatót szerettem volna, aminek részletes hangja van, akár a basszus rovására, így az AD700X-et választottam. Erre tök szuper, de ha valaki, aki a mély basszust imádja, és utánanézés nélkül "ráugrik", annak csak egy kacat lesz - átverés. Aztán szerettem volna egy hosszan hallgatható fejhallgatót, amivel jól tudok relaxálni, ha pl. fáradt vagyok ahhoz, hogy elővegyem az AD700X-et (helyesen fogalmazva: fárasztana a hangja), és inkább "háttérzenéléshez" keresgéltem, szem előtt tartva, hogy ennek azért már legyen basszusa, mert pár műfajnál jól jönne. A részletes hangkép, vagy nagyon nagy tér nem volt szempont, első körben nem akartam beugrani egy nagyon nagy kiadásba, így a HD559-re esett a választásom némi utánajárás után. Imádom a hangját (egy kis bejáratás ennek is kellett - vagy inkább az agyamnak?). Ha viszont azt várnám el tőle, hogy részletező legyen magaskiemeléssel, egy rakás kacat lenne - átverés. De nem ezért vettem. Most a HD6-os széria érdekel, de nem várom tőle, hogy nagy legyen a soundstage...és még fojtathatnám. Attól, hogy az LCD-X nem úgy szól, ahogy Amir-nak tetszik, nem akarom elhinni, hogy rossz, vagy átverés. Szimplán olyan a hangja, amit Ő nem szeret, de más szeretheti. Abban egyetértünk, hogy olcsón is lehet jó fejhallgatókat kapni. Drágán rosszat szerintem kevésbé (kivéve Beats :DDD ). Neves cégektől drágán maximum olyat, ami ár/érték arányban nem éri meg, de attól még "jól" kell, hogy szóljanak - "a saját hangolási kategóriájukban", ha nem így lenne, a saját "szavahihetőségét" ásná alá a cég. Illetve azért is hallhatja valaki rossznak ezeket, mert nem elég jó erősítőt, DAC-ot használ mellé, de ez már tényleg csak vaktipp részemről, ahogy írtam is, kezdő vagyok a témában. De azt nem hiszem el, hogy egy prémium fejhallgatót kiszolgál egy 30e Ft-os erősítő, és DAC. :N Szó mi szó, sok az ellentmondás ebben a témakörben (hobbiban) is.

MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

(#86696) kNG válasza fericske (#86694) üzenetére


kNG
senior tag

:R

MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

(#86697) Zoliee válasza kNG (#86691) üzenetére


Zoliee
senior tag

Alapvetően én sem EQ-zom. Ha valami nem tetszik, váltok.
Viszont nem ördögtől való bűn, főleg ha tetszik a végeredmény. És ez a lényeg.
Pl mint kifutó sorozat, olcsón vettem egy Sony Wh-1000xm3 Bluetooth-os fejhallgatót utazáshoz, nyaraláshoz stb. Tudni kell róla, hogy alapvetően ez egy basszus bomba. Viszont parametric Eq-val 100 Hz-ig -4.0dB!!! csökkentve a mélyeken, "kis szódával" elfogadható a hangja... :DDD egyébként meg marha kényelmes, hosszú üzemidő, jó NC, LDAC stb.

[ Szerkesztve ]

(#86698) kNG válasza Zoliee (#86697) üzenetére


kNG
senior tag

:R Igen, kissebb mértékű módosításhoz valóban hasznos lehet!

MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

(#86699) milu válasza landau (#86692) üzenetére


milu
aktív tag

Egy linket bedobhatnál, hol lehet megvásárolni! Ennyiért valóban megéri!

(#86700) Gzula[HUN] válasza milu (#86699) üzenetére


Gzula[HUN]
őstag

ITT. Postával együtt 9390.-HUF. Van hozzá 2 vezeték, egyik mikrofonos. Plusz a tartó. (elvileg) 2 év gari. Szegény ember "bícc"-je.

[ Szerkesztve ]

Eladó Meze 99 Neo: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/gzula_hun/index.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.