Hirdetés

2020. szeptember 23., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Logoszféra  »  mycso

Hozzászólások

(#1) mycso


mycso
(Topikgazda)

Gyakori kérdések:

Milyen a kamerája? - szuper + kamera összehasonlító teszt [link]

A kamera sérült, vagy van rajta valami fólia? - nem sérült, egy kör-fólia van rajta, ami a fényképezést nem zavarja, de természetesen leszedhető [link]

Tényleg nincs helyszíni javítás Note 4-re? - Egyelőre nincsen, bár egyes források szerint, majd a közeljövőben erre a készülékre is elérhető lesz a szolgáltatás.

Fejlesztői beállítások - "Beállítások/Általános/Eszköz névjegye" --> Itt a "Build száma"erre bökjünk rá 7x, ezután kiírja, hogy Fejlesztők lettünk. Egy menüt visszalépve, találjuk az új opciót: "Fejlesztői beállítások"

ART vagy Dalvik? - ezek android futtatási környezetek és az 5.x (Lollipop) romok óta, csak az újabb ART környezet elérhető. Bővebben

Driver problémák - ITT elérhetőek a legfrissebb x86 és x64 USB és ADB Samsung driverek, vgay ITT

Meddig bírja az akku? - Természetesen ez használat függő, de nagyon jó akkuidőkről számolnak be a felhasználók

Hogyan tudok bármilyen görgethető háttérképet beállítani?
A Wallpaper Setter program segítségével, illetve custom launcher használatával

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 32GB tárolóból, miért látok csak ~2xGB-ot? - azért mert a többit a rendszer, rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Google Play-ről tudunk programokat/játékokat letölteni.

Rootolható-e a garancia megőrzésével? - sajnos egyelőre nincs rá lehetőség. Rootolásra ugyan van megoldás (lásd lentebb), viszont ez a garancia megszűnését eredményezi.

Készíthető-e screenshot? - Igen a képernyő előtt, jobbról-balra húzzuk el a kezünket [link]
Vagy a power+home gombok együttes lenyomásával.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#2) mycso


mycso
(Topikgazda)

Kiegészítők; tokok, fóliák, stb....

Fólia:
A széleken ívelt üveg sajnos nem könnyíti meg azok dolgát, akik szeretik a lehető legjobban óvni a telefon kijelzőjét. Teljesen esztétikus megoldás sajnos nincs, mivel a két szél „lelóg” az üvegről.

Tempered Glass: a fóliához hasonlóan, a kijelző ívéből adódóan vagy nem fekszik fel teljesen, vagy nem ér ki a kijelző széléig: [link]

Ebből létezik egy másik megoldás is, ami fedi az egész kijelzőt. Viszont, mivel a kijelző széle kerekített, nem fog a széleken tökéletesen illeszkedni, így kerülhet alá por-kosz: [link]

Tok:
A telefonra pattintós tokok közül a gyári Protective Cover és Spigen Neo Hybrid beváltnak mondható.

Qi:
A Note4-hez létezik vezeték nélküli (Qi) töltés, viszont alap állapotában erre nem alkalmas.
1, vagy gyári erre alkalmas hátlappal "aktiválhatjuk" ezt a funkciót [link]. Ez a hátlap már tartalmazza a szükséges elektronikát, viszont valamivel vastagabb az eredeti hátlapnál
2, az eredeti hátlap alá rakható utólagos elektronika. Sajnos ebből tökéletes nincs, mindegyik kitartja kissé a hátlapot a kamera környékén. Mégis a legideálisabb talán a Nillkin megoldása: [link]
3, gyári S-view tok [link]

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#3) mycso


mycso
(Topikgazda)

Szoftverfrissítés, csere N910F

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a készülékünk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.
Samsung USB és ADB driver: [link]

Sajnos rossz hír, hogy a Samsung védelmi rendszere a KNOX itt is jelen van és úgy fest nem lehet mit tenni ellene, aki módosítani szeretné a telefonja szoftverét, akár egy ROOT-olással is, annak a garanciától el kell búcsúznia. Bővebben a KNOX-ról: [link]

ezt mutatja az érintetlen rendszer download módban

Szoftver frissítése

Ha nem szeretnénk a Samsung saját publikus módszereit használni: KIES, FOTA akkor természetesen a Note 4 esetében is alkalmazhatjuk a szervizek által is használatos szoftvert, az: ODIN-t.

1, szükséges fájlok
- Odin v3.10
- Samsung USB driver
- és maga a rom: samfirmware.com
N910F pl.: N910FXXU1ANK4_N910FPAN1ANK2_PAN.zip

2, telepítjük az USB drivert, kicsomagoljuk a romot (amennyiben *.rar vagy *.zip formátumban töltöttük le) majd kicsomagoljuk és elindítjuk, az ODIN-t

3/a, Egy fájlos romok esetében:
Az ODIN / AP részébe betallózzuk a N910FXXU1ANK4_N910FPAN1ANK2_N910FXXU1ANK4_HOME.tar.md5 fájlt.

3/b, Több fájlos romok esetében:
Az ODIN / PIT részébe betallózzuk a *.pit fájlt
Az ODIN / BL részébe betallózzuk a BL_ kezdetű fájlt
Az ODIN / AP részébe betallózzuk az AP_ kezdetű fájlt
Az ODIN / CP részébe betallózzuk a CP_ kezdetű fájlt
Az ODIN / CSC részébe betallózzuk a CSC_ kezdetű fájlt

4, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal (a samsung logó megjelenéséig tartsuk nyomva a gombokat)

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot:
-->

5, Csatlakoztassuk a számítógéphez a telefont, az ODIN majd kiírja, hogy melyik portra csatlakozott (mindenképp hátlapi, vagy notebook esetén egyedül álló USB portra csatlakoztassuk)

6, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

7, Ha végzett és ezt látjuk, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használható a friss felrakott rom:

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#4) mycso


mycso
(Topikgazda)

KitKat romok

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#5) mycso


mycso
(Topikgazda)

Lollipop romok

Mikor érkezik az Android 5.0 Lollipop?
2015 február elején jelentek meg az első 5.0.1 romok a "C" és "F" variánsra is. Azóta már a Lollipop legfrissebb 5.1.1 verziója is elérhető a készülékekre.
A már fent említett sammobile.com oldalon elérhetőek és a KitKat romoknál leírtak szerint lehet felrakni.
A vélemények vegyesek a működését, újításait és a kinézetét tekintve, így nem is szeretnék ebben állást foglalni.
Jó hír azoknak, akik frissítettek Lollipopra (5.0.1), de mégis a régebbi KitKat romok egyikét használnák, hogy büntetlenül térhetnek rá vissza!

2015 április végén az itthoni szolgáltatók is kiadták első Lollipop romjaikat , az 5.x romok késését a Samsung a Gear VR kompatibilitási gondjaival indokolta, amit sikerült megoldaniuk.

HIBA:
5.1.1 romoknál egy olyan probléma szokott még előfordulni, hogy az ODIN a HIDDEN flashelésnél FAIL-al megszakítja a műveletet. Ez általában szolgáltatós telefonoknál fordul elő, amennyiben független romot szeretnénk rárakni.
Ennek megoldásához segítséget, szintén Spityu27 kolléga blogjában találhattok: [link]

NOTE4 pit fájl gyűjtemény

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#6) mycso


mycso
(Topikgazda)

Marshmallow romok

2016.04.07.-én megjelent az első 6.0.1 rom, lengyel XEO product kóddal N910C készülékre: [link]

2016.05.09.-án megjelentek az első 6.0.1. romok az N910F készülékre is. A független DBT product kódos német és rengeteg Vodafone-os rom került ki az elsők között.

NOTE4 pit fájl gyűjtemény

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#7) mycso


mycso
(Topikgazda)

Gyors letöltési lehetőségek, több állományos gyári romok

- Több állományos (repartition) gyári romok: rstwingo jóvoltából: [link]

- Gyorsabb letöltésű gyári romok: Spityu27 kolléga blogjában elérhető: [link]

- Még egy gyors elérhetőség létezik a gyári romokhoz, ez pedig egy apró program: a neve, erről és a használatáról ITT olvashattok bővebben, részletesebben.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#8) mycso


mycso
(Topikgazda)

ROOT

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári ROM-okon kívül módosított ROM-okat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a telefon rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári ROM nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak, dióhéjban erre használható.

A megoldás közel sem tökéletes, hiszen a fentebb említett KNOX státusz, mely alap esetben '0', a root metódus végére '1'-re vált, ami a garancia megszűnéséhez vezet.
Éppen ezért nem is térnék ki erre a műveletre, akit ilyen feltételek mellett is érdekel, megtekintheti az XDA oldalán, Chainfire posztolásában.

1. Töltsük le a CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smn910f.zip vagy CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smn910c.zip fájlt a telefon típusától függően, majd csomagoljuk ki (tartalmazza az Odin legújabb verzióját és a rootoláshoz szükséges fájlt).
A letöltő linkeket és azt, hogy melyik root melyik android verzióra van kiadva a következő linken találjátok: [link] (jelenleg 6.0.1-re elérhető)

2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smn910f vagy c.tar.md5 fájlt

3, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot.

4, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

5, Ha végzett, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használhatóak a ROOT jogok. Tartalmazza a SuperSU-t a hozzá tartozó *.apk fájlal együtt.

ROOT 6.0.1

6.0.1 rom rootolása
(csak saját felelősségre)
Töltsd le ezt a SuperSU-t és másold fel az SD kártyára.
Ezután töltsd le a TWRP image fájlt N910F esetén vagy ezt a TWRP fájlt N910C esetében és tallózd be az Odinba a PDA részhez . Odinba KIVESZED a pipát az "auto reboot" elöl.
rádugod a telefont download módba a PC-re és elindítod a telepítést, ha végzett a kis téglalap zöldre vált, ekkor lehúzod a telefont, kiveszed majd visszateszed az aksit. Indítsd el recovery módban és telepítsd az előzőleg felmásolt SuperUser zip fájlt.
Ezután újraindítod és kész, ha szükséges akkor rendszer alól frissíted a SU-t.

EFS mentés

Az EFS mappa fontos adatokat tartalmaz, amelyek szükségesek a telefon normál működéséhez, pl. az imei számot. Főleg régebbi modellek esetében fordult elő a probléma, hogy 1-1 romcsere (főleg custom) után eltűnt vagy megváltozott az imei szám. Ez sokszor azt vonzotta magával, hogy a telefon használhatatlanná vált és vagy nem, vagy csak nehézkesen volt orvosolható a probléma. Nos erre nyújt megoldást az eredeti EFS mappa/partíció lementése, mely probléma esetén könnyedén visszaállítható.
Ezt legegyszerűbben az IMEI TOOL SAMSUNG Note4 alkalmazással tehetjük meg.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#9) mycso


mycso
(Topikgazda)

Custom Recovery

Minden készülék rendelkezik recovery-vel (pl.: 3e recovery), viszont a gyári megoldás eléggé korlátozott és csak bizonyos fájlok flash-elhetőek benne (signed *.zip fájlok):

A CWM/TWRP ezzel szemben, egy kiterjesztett, custom recovery, rengeteg plusz lehetőséggel:

Többféle variáns elérhető, de ahogyan a ROOT esetében, itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk.
N910F:
CWM
CWM touch
TWRP vagy TWRP

N910C:
CWM
CWM touch
TWRP vagy TWRP

1, Letöltjük a fenti linkek valamelyikéről a nekünk tetsző Custom Recovery-t
2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a r*.tar.md5 vagy *.tar kiterjesztésű fájlt
3, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomvatartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal.

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot.

4, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP
5, Ha végzett, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#10) mycso


mycso
(Topikgazda)

Egy fájlos custom/főzött romok/kernelek/CWM

Itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk. Hiszen ehhez is a ROOT megléte és egy Custom Recovery telepítése szükséges.

Találunk olyan ROM-okat/kerneleket, amik nem a megszokott *.tar vagy *.tar.md5 kiterjesztést használják, hanem *.zip kiterjesztésűek.. Ezek a CWM-ben flashelhető Custom/Főzött romok, vagy kernelek, esetleg más hasznos fájlok: modemek, patchek, modok, stb. ...
Egyelőre nem sok minden található a Note 4-hez, de idővel bővülni fog.
!!! Itt is figyeljünk a pontos típusra N910F vagy N910C !!!
XDA link

Mi az a „főzött rom”?
A főzött rom nem más, mint a gyári romok lelkes amatőrök és profik által módosított verziója. Az alábbiak miatt érdemes használni: témát lehet rátenni, optimalizáltabb romok, és jellemzően gyorsabbak is, mint a gyáriak, rengeteg plusz funkciót tartalmaznak, könnyebb az utólagos módosítás, illetve alapból rootolt. Egy hátrányuk van: ha nem szakszerűen tesszük fel, hibát (FC, más néven „Force Close”) okoz(hat). Persze ezek nem végleges hibák, könnyedén orvosolhatóak. Fontos: a hibák nem hardveres hibák, hanem szoftveres, tehát a telefont NEM lehet elrontani ilyen módon, csak szélsőséges esetben. Ezért egy tanács. NE Te teszteld a romot, várd meg mások véleményét.
Sokféle rom van, mindegyik másban erős, egyik gyorsabb, másik jobban bánik az akkumulátorral, nincs egyértelmű „legjobb”.

Ez esetben az adott fájlt a telefonunk SD kártyájára másoljuk, majd recovery módban indítjuk el a telefonunkat (hangerõ fel + középsõ + bekapcsoló gombok együttes nyomva tartásával. KÉP), vagy ha rendelkezünk kiterjesztett restart menüvel akkor újra is indítható CWM módban.

A gyári és custom recovery elérésének módja:
A telefont kapcsoljuk ki, majd a hangerő fel gomb, a középső és a bekapcsoló gombok együttes nyomásával indítsuk el recovery módban:

A következő képen tudunk innen telepítést, rom cserét végezni:
install zip from sdcard --> choose zip from sdcard --> majd betallózzuk az imént felmásolt fájlt.

A navigálást a hangerő gombokkal végezzük és a home gombbal tudunk választani.
Ezután újraindítjuk a telefont és készen is vagyunk.

reboot system now

!!!FONTOS!!!

!!!Mindenképp olvasd el az adott rom, patch, stb. készítői által leírt utasításokat!!!

A telepítés menete nagy általánosságban:

0, ugye itt is mindig érdemes backuppal és a szükséges biztonsági intézkedésekkel kezdeni (EFS mentés/gyári rom beszerzése, stb. ...)
1, első körben a legfrissebb, illetve az előírásban szereplő CWM verzióval kell rendelkeznünk
2, ezután töltsük le a készülékünknek megfelelő romot (egyes custom romok esetén a gapps csomagot is) és másoljuk a belső tárolóra
3, indítsuk el a telefont recovery módban
4, csináljunk egy egy full wipe-ot:
"wipe data and factory reset"
"wipe cache partition
"wipe Dalvik cache” (az advanced menüben találjuk)

5, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be a romot és telepítsük
6, ha végzett, akkor "restart" és készen is vagyunk

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#11) mycso


mycso
(Topikgazda)

Átláltszó:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#12) mycso


mycso
(Topikgazda)

Samsung Galaxy Tab 10.1 (P75x0) Összefoglaló

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2011 második felének elején jelent meg, hazánkban a T-mobile és a Telenor forgalmazásában megvásárolható. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. Itt érdemes szót ejteni a Vodafone forgalmazásában megvásárolható "első generációs" 10.1-ről, amely a Galaxy Tab 10.1v (GT-P7100) névre hallgat. És létezik még, valószínűleg Amerikába szánt változat is: 10.1 LTE (SCH-I905) és 10.1v (SCH-I800) néven.

Specifikációk, tartozékok:

Mérete elsőre nagynak mondható viszont és a súlya is rendben van a méreteihez képest: 256,7 x 175,3 x 8,6 milliméter és 565 gramm, egy kézben már nehezen megfogható, inkább alá kell raknunk egyik kezünk.. Anyaghasználata és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, nagyon jól néz ki és a kezünkbe fogva minőségi érzést ad. A tablet kijelzője egy 10.1” Super PLS LCD 1280x800 pixel felbontású, kapacitív érintőkijelző. 1GB LP-DDR2 RAM és modelltől függően 16,32 vagy 64GB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely sajnos neml bővíthető. Operációs rendszernek a 3.1-es Honeycomb-ot kapjuk a készüléken, melyet egy NVidia Tegra2 250 SoC típusú processzor hajt és 2 magja egyenként 1GHz-en ketyeg. Ezt a teljesítményt a GeForce ULP grafikus chip maximalizálja. Több készülék létezik belőle, típusszám szerint p7500 és p7510 bár külsőre egyformák, az utóbbiban nincsen 3G modem, így nem tudunk SIM kártyát tenni bele, le kell mondanunk a 3G/HSPA internetelérésről (és létezik még a fentebb említett Vodafone kiadású p7100). Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban, 3.2 megapixeles ledes villanófényes hátlapi és 2 megapixeles előlapi fényképezőgép, amely HD (720P) videó felvételére is képes, ezek mellett "n"-es wifi és 4.0-ás Bluetooth, FM RX-TX rendszer is segíti a felhasználhatóságot.

Az alapcsomag tartalma: készülék+stereo headset+töltő fej+USB adatkábel. (tehát nem sok minden, főleg a készülékhez mérten, ez nagyon sajnálatos)

Tapasztalt hibák:

- Gyári böngésző tud az alap rommal fagyásokat produkálni. (rom frissítés, custom rom megoldja)

- Gyári rommal, ha több mindent csinálunk, nyitogatunk egyszerre, bizony a készülék meg-meg áll gondolkozni.... (szintén romcserével, custom rommal orvosolható)

-Előfordultak 1-2 embernél random fagyások, vagy lezárt állapotból nem lehetett felkelteni a tabot (rom frissítés, custom rom megoldja)

-Nagyobb felbontású videókat, mkv fájlokat nem igazán szereti, akadozva játssza le...(dice player + tegra plugin, ami megoldja ezt a problémát)

-A gyári Samsung TW, hát hogy is mondjam....használhatatlan, gusztustalan, bár ez nem hiba, de tény (másik rom, custom rom, esetleg gyári honeycomb launcher patch...)

-Az első szériás 10.1-es taboknál érdemes vásárláskor tüzetesen átnézni a kijelzőt, ugyanis azoknál gyakori a pixelhiba előfordulása. mod.: nem csak az első szériára vonatkozik :(

Hasznos/ajánlott programok:

Hasznos:

SGS Secret Codes - Mivel a tab nem tartalmaz tárcsázó programot, így a fontosabb teszt/szervíz kódokat sem tudjuk futtatni.

Launcherek:

Lecserélhető a gyári Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testre szabhatóságra, illetve a gyári Samsungos TW így nagyrészt kiváltható:

ADW Launcher EX
SPB Shell 3D

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt)
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, sajnos csak a trial verzió ingyenes
Dice Player - a fentebb említett hibára a megoldás, sajnos fizetős, bár létezik belőle Trial verzió is. És természetesen a Tegra Plugin hozzá.
TuneIn Radio - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

3G Watchdog - adatforgalom mérő: 3G és Wifi forgalmának elég pontos mérése, widget is.
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype szinte teljes értékű Skype alkalmazás, a bár én a videóhívás funkcióját még nem tudtam működésre bírni
MSN Messenger: Mercury Free mint a neve is mutatja, ez egy nagyon jó msn messenger androidos alternatíva

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük tabletünket.
A tablet saját feladat/ram kezelője teljesen tökéletes, az efféle használatra, így ilyen jellegű progit én külön nem szeretnék ajánlani.

Általános kérdések

Tudok-e rajta telefonálni? - SIM kártya, tehát GSM hálózat segítségével nem. Ugyanis nincsen benne GSM modem, maradnak az alternatív megoldások pl.: Skype
Egyébként SMS küldés/fogadásra van lehetőség!
!!!update!!! - XDA fórumára kikerült egy kis módosítás, melynek segítségével megoldott a telefonálás: [link]

Meddig bírja az akku? - film nézéssel, játékkal folyamatosan nyomkodva lemeríthető 1 nap alatt, viszont ha valamilyen adat kapcsolatot használunk (3g/wifi)/böngészgetünk, stb. akkor 1-1.5 napot talán 2-t is kibír kibír.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 12GB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Nem tudok a samsung Apps-ba bejelentkezni/belépni - P7500 esetén, mindenképp szükségünk van egy sim kártyára, ekkor regisztrálunk egy Samsung fiókot, ezután wifiről használható, illetve a sim is eltávolítható.

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni. Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált az Android Market fizetős szekciója is.

Hogyan tudok külső tárolót, SD-t, stb. eszközöket csatlakoztatni? - szükség van egy speciális OTG kábelre, ezután kis áramfelvételű USB eszközök, vagy külső tápos USB eszközök csatlakoztathatóak /sd olvasó, nyomtató, egér, billentyűzet, külső tároló, stb.../ vagy Samsung USB adapter vagy SD adapter.

Össze tudom-e kötni TV-vel, pl. filmek megtekintésének céljából? - természetesen igen, viszont itt is szükséges egy plusz kiegészítő: USB to HDMI adapter.

Tudok-e rajta filmeket/feliratos filmeket nézni? - Igen, természetesen bár a nagyobb HD felbontású filmeket, ahogyan fentebb is írtam, csak a megfelelő lejátszó/plugin alkalmazásával játssza folyamatosan.

Készíthető-e screenshot? - Igen az információs sávon lévő "screen capture" gomb megnyomásával

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

II. A TABLET SZOFTVERÉNEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

!!!A leírás, európai 16GB-os P7500-hoz készült!!!

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.

HC Romok

Mivel még elég új készülékről/szoftverről van szó, természetesen kevesebb romot találunk, mint elődjeinél, de már így is szép számmal vannak hozzá különböző Stock és Módosított (CUSTOM) romok. XDA fórum

A STOCK rommal foglalkoznék bővebben, egyébként a fentebbi linkeken mindegyikhez megtalálható az eredeti angol leírás:

STOCK P7500OXAKI1_P7500XXKI1_P7500XXKI1: rootolható, 3.1-es "gyári rom"
Természetesen már gyári 3.2-es romok is találhatóak szép számmal, ezeket a sammobile.com oldalról tudjuk letölteni, egy ingyenes, gyors regisztráció után.

Magyarul a frissítés menete:
00. - Ezen samsung táblagépek hajlamosak lehetnek imei számuk elvesztésére, ezért elsőként le kell mentenünk azt a mappát, ami a telefon gyári/eredeti fájljait tartalmazza.
EFS mappa lementése: lementéséhez root jogokkal kell rendelkeznünk, a rootrol lentebb található leírás.
- Szükségünk lehet egy jó fájlkezelőre: pl.: a fentebb említett ASTRO File Manager vagy RootExplorer, ebben megkeressük a telefon gyökerében az EFS mappát és másoljuk a telefon SD kártyájára, majd gondosan elmentjük a számítógépünkre.

0.- A teljes folyamat előtt, érdemes egy teljes gyári visszaállítást csinálni
1. - Töltsd le ezeket:
Gyári romot az imént említett oldalról pl.: P7500OXAKI1_P7500XXKI1_P7500XXKI1.rar
ODIN v1.85
2. - Csomagoljuk ki mind a két állományt és indítsuk el az ODIN-t
3. - Tallózzuk be a P7500OXAKI1_P7500XXKI1_P7500XXKI1_HOME.tar fájlt a PDA részbe. [link]
4. - Csatlakoztassuk a tabot download módba: hangerő gomb - (le) és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával eddig nyomjuk, majd a (hangerő felfele gomb)-ot nyomjuk meg ezután ezt kell látnunk: [link], ezután értelemszerűen ismét megnyomjuk a (hangerő felfele gomb)-ot link és ezután a kép után csatlakoztassuk a géphez. Első alkalommal pár drivert feltelepít, majd az ODIN-ban kiírja, hogy melyik portra kapcsolódott: [link]
Ha a KIES nincs telepítve, akkor szükség lehet az USB driverre
5. - Ezután az ODIN-ban kattintsunk a Start gombra! A frissítést ne szakítsuk meg, legyen feltöltve a tabunk!
6. - Ha végig ment a frissítés, akkor EZT az ablakot fogjuk látni, ezután lehúzhatjuk és újraindíthatjuk a tabunkat.

Mindenki, óvatosan, figyelmesen elolvasva, csak is saját felelősségére csinálja végig!

Root/CWM P7500

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül módosított romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a telefon rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári rom nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak a Root Uninstaller-rel.

Az imént felrakott rommal ellátott tabunk természetesen rootolható, mégpedig a következő módon:

0. - Az egész művelet előtt a Tabunk:
Beállítások/Alkalmazások/Fejlesztés menüpont alatt, pipáljuk be az "USB-hibakeresés" opciót.
1.- Szükségünk lesz itt is az imént használt ODIN-ra, valamint a következő fájlra: root.zip
2. - Kicsomagoljuk a fenti fájlt, majd az ODIN indítása után, csatlakoztatjuk a tabot downloading módban.
3. - Betallózzuk az ODIN PDA részében az imént kicsomagolt recovery-cwm_4.0.0.4-sam-tab-10.1.tar.md5 fájlt, majd itt is üresen hagyva a Re-Partition opciót a Startra kattintunk.
4. - A flash végeztével megvárjuk, amíg a tab újraindul (kb. fél perc) ekkor már települve lesz a Custom Recovery v4.0.0.4 -es verziója.
5. - Most jön a tényleges ROOT, a "0." pontban leírt menüben, vegyük ki a pipát az "USB-hibakeresés" opció elől és csatlakoztassuk a tabunkat a számítógépünkhöz.
6. - Másoljuk a tab gyökerébe, a leírás elején letöltött root.zip-ből kicsomagolt Samsung_Galaxy_Tab_10.1_root.zip fájlt.
7. - Ezután kikapcs és indítsuk el a tabot Recovery módban: hangerő- (le) és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával. és itt válasszuk ki a bal oldali ikont a hangerő gombokkal: [link]
8. - Ezután menjünk az: “Install zip from SD card” menübe és válasszuk ki a “Choose zip from SD card” lehetőséget, és tallózzuk be az imént felmásolt Samsung_Galaxy_Tab_10.1_root.zip fájlt és telepítsük. [link]
9. - Ha végzett, azt a “Install from sdcard complete” felirattal jelzi, menjünk a főmenübe és “reboot system now” ezután élvezzük a ROOT jogokat.
*. - A CWM/nandroid backup menün belül, lementhetjük a teljes gyári romunkat, persze rootolt lesz és a recovery sem a gyári lesz már, erre megoldás a következő pontban.

A teljes folyamatról ITT látható egy angol nyelvű videó!

ICS romok

A legfrissebbek megtalálhatóak a sammobile.com oldalon.
A legfrissebb és leg stabilabb közülük a román 4.0.4: P7500XWMPL_P7500OXXMQ2_HAT

Frissítés menete:

0. - Opcionálisan érdemes lehet biztonsági mentést készíteni a tabon tárolt adatainkról, programjainkról.
1. - Töltsd le az imént linket romot és az ODIN v1.85-t
2. - Csomagoljuk ki mind a két állományt és indítsuk el az ODIN-t
3. - Tallózzuk be a P7500XXLQ8_P7500OXALQ8_P7500XXLQ8_HOME.tar.md5 fájlt a PDA részbe. [link]
4. - Csatlakoztassuk a tabot download módba: hangerő gomb - (le) és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával eddig nyomjuk, majd a (hangerő felfele gomb)-ot nyomjuk meg ezután ezt kell látnunk: [link], ezután értelemszerűen ismét megnyomjuk a (hangerő felfele gomb)-ot link és ezután a kép után csatlakoztassuk a géphez. Első alkalommal pár drivert feltelepít, majd az ODIN-ban kiírja, hogy melyik portra kapcsolódott: [link]
Ha a KIES nincs telepítve, akkor szükség lehet az USB driverre
5. - Ezután az ODIN-ban kattintsunk a Start gombra! A frissítést ne szakítsuk meg, legyen feltöltve a tabunk!
6. - Ha végig ment a frissítés, akkor EZT az ablakot fogjuk látni, ezután lehúzhatjuk.
7. - Automatikusan újraindul, az első indulás sokáig tarthat.
mod.: megeshet, hogy első indítás után (főleg ha valami custom rom volt a tabunkon), a "SAMSUNG" feliratnál megáll a BOOT folyamat.
Ebben az esetben indítsuk el a tabot "Recovery" módban: hangerő- (le) és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával. és itt válasszuk ki a bal oldali ikont a hangerő gombokkal: [link], majd válasszuk a "wipe data/factory reset" opciót.

Root/CWM P7500

1.- Szükségünk lesz itt is az imént használt ODIN-ra, valamint a következő fájlokra: Samsung_Galaxy_Tab_10.1_root.zip és recovery.tar.md5 (touch recovery)
2. - Másoljuk a tab belső tárjának gyökerébe a Samsung_Galaxy_Tab_10.1_root.zip fájlt, majd indítsuk el a tabot download módban.
3. - Betallózzuk az ODIN PDA részében a recovery.tar.md5 fájlt, majd itt is üresen hagyva a Re-Partition opciót a Startra kattintunk.
4. - A flash végeztével megvárjuk, amíg a tab újraindul (kb. fél perc) ekkor már települve lesz a Custom Recovery touch v5.8.3.1 -es verziója.
5. - Most jön a rootolás
6. - Ezután kikapcs és indítsuk el a tabot Recovery módban: hangerő- (le) és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával. és itt válasszuk ki a bal oldali ikont a hangerő gombokkal: [link]
7. - Ezután menjünk az: “Install zip from SD card” menübe és válasszuk ki a “Choose zip from SD card” lehetőséget, és tallózzuk be az imént felmásolt Samsung_Galaxy_Tab_10.1_root.zip fájlt és telepítsük. [link]
8. - Ha végzett, azt a “Install from sdcard complete” felirattal jelzi, menjünk a főmenübe és “reboot system now” ezután élvezzük a ROOT jogokat.

Problémák

Előforduló probléma ezeknél a taboknál, a "Rolling Recovery Bug", amikor recovery-be lépve, úgymond "szalad" a kép:

Erre megoldás a BOOTLOADER cseréje, amit a következő képen kell elvégeznünk.

1, szükségünk van a romcserénél is említett ODIN programara és a samsung USB driverekre
2, szükségünk van a javított BOOTLOADER-re
3, csatlakoztatjuk a tabot download módban
4, az alábbi kép szerint tallózzuk be a bootloader.tar.md5 fájlt és indítsuk el a frissítést

EREDETI LEÍRÁS!

Az újabb romokkal, újabb problémák jöttek elő, az előző bug nem minden esetben javítható az említett módon, illetve előfordulhat egy olyan jelenség is, hogy a képernyő lezárása, majd feloldása után, ez a kép fogad minket: (az előzőhöz hasonló)

A megoldás, frissíteni a bootloadert (4.0.4) és a recoveryt (6.0.1.5) a legfrissebb verzióra.
Menete:
1, letölteni a fájlokat (nem szabad átnevezni)
2, az előbb is említett ODIN3 v1.85 programra is szükségünk van
3, az előbb leírtakhoz hasonlóan frissítsük a bootloader majd a recovert is (utóbbit a PDA részbe tallózzuk)

Custom romok

ICS portok

Már 2011 december közepe-vége óta léteznek a p7510-hez kang-cm9 ICS portok és vagy jó 2 hónapja a p7500-hoz is elég jól használható portok. Bár én egyelőre nem erőltetném, vannak még hiányosságai, amik a hivatalos ICS megjelenéséig valószínűleg nem is lesznek kijavítva.

Tehát azért azt jegyezzük meg, ezek még erősen béta állapotú romok, mindenki csak óvatosan bánjon ezekkel!!
Ettől függetlenül, természetesen gyors, és akár mindennapi használatra is felrakhatóak, tehát tényleg szépen haladnak vele.

Talán a legjobb, legtöbbet frissülő rom az AOKP - P7500 és P7510 -hez is elérhető.

Telepítés:
1, rendelkeznünk kell, célszerűen a legfrissebb CWM verzióval (ODIN segítségével telepíthető)
2, letöltjük a romot és a hozzá tartozó gapps csomagot, majd a belső tárolóra másoljuk
3, opcionálisan készíthetünk nandroid mentést az aktuális romunkról
4, CWM módban újraindítjuk, a tabot, majd "wipe data/factory reset"
5, ezután telepítjük a romot és a gapps-t
6, "reboot"

OC/UV/stb.

Létezik egy nagyon jó kernel, amit 3.2-es Honeycomb verzió mellé lehet feltenni: preshoot. Bővebben. Telepítése CWM-ből.
OC/UV támogatottsága nagyon jó ennek a kernelnek, a SetCPU programmal tág keretek között állíthatjuk a feszültségeket/órajelet (max.: 1400MHz) és profilokat hozhatunk létre, szerintem érdemes kipróbálni.

ICS alá a legnépszerűbb módosított kernel az A1, infók, letöltések az XDA fórumon.

Rom csere/root/cwm/stb...GT-P7300 (8.9) esetében.

Bootloader kinyitás GT-P7100 (10.1v) esetében. - köszönet érte: z0d1AK -nak.

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#13) mycso


mycso
(Topikgazda)

Tapasztalt hibák:

- A legelső rom verziókkal gyors akku merülésről számoltak be, ez az újabb szoftver verziókkal javul vagy teljes mértékben megszűnt
- FOTA szoftverfrissítés után, ha nem történik factory reset, megesik, hogy az "n" (főleg 5GHz) wifi hálózatokat nem fogja tudni stabilan fogni (eldobálja vagy nem is csatlakozik)
-
-
-
-
-

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#14) mycso


mycso
(Topikgazda)

Gyakori kérdések:

Milyen a kamerája? - szuper - 4K UHD

Hogyan tudom újraindítani, ha baj van? - Mivel az akku nem kivehető, így ez az opció kiesik. A hangerő "le' + a "bekapcsoló" gombok együttes myomva tartásával indítható újra.

Az érintőgombok háttérvilágításának időtartama állítható-e? - Sajnos a megszokott módon (menüből) már nem elérhető ez a funkció. De pl. ezzel a programmal megoldható.

Driver problémák - ITT elérhetőek a legfrissebb x86 és x64 USB és ADB Samsung driverek, vgay ITT

Meddig bírja az akku? - Természetesen ez használat függő, de nagyon jó akkuidőkről számolnak be a felhasználók

Szoftvert frissítettem, de nem szeretnék factory resetet, a cache törölhető? - Igen törölhető, méghozzá recovery mód alól. VIDEÓ

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

A 32/64GB tárolóból, miért látok csak ~XYGB-ot? - azért mert a többit a rendszer, rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Google Play-ről tudunk programokat/játékokat letölteni.

Készíthető-e screenshot? - Igen a képernyő előtt, jobbról-balra húzzuk el a kezünket [link]
Vagy a power+home gombok együttes lenyomásával.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#15) mycso


mycso
(Topikgazda)

Kiegészítők; tokok, fóliák, stb....

Fólia:
A széleken ívelt üveg sajnos nem könnyíti meg azok dolgát, akik szeretik a lehető legjobban óvni a telefon kijelzőjét. A ZAGG a Screenknight és az Ultimate Shield fóliák az ajánlott és minőségi kategóriába tartoznak.

Tempered Glass:

Tok:
A telefonra pattintós tokok közül a gyári Protective Cover és Spigen Neo Hybrid beváltnak mondható. Valamint a Nillkin összes megoldása (akár szilikon, vagy fix, kemény -tok) is az ajánlott tokok között van.

Qi:
Szinte kivétel nélkül mindegyik Qi töltő működik a telefonnal, viszont itt le kell mondanunk a gyors töltés funkcióról. Bár létezik néhány Qi pad, amely támogatja a gyors töltés funkciót is: Pl.

Gear VR:
A T-mobile -nál, online vásárolt készülékekhez (2016.06.hó - 08.hó-ig) ajándékba adta.
Mobilarena teszt: [link]

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#16) mycso


mycso
(Topikgazda)

Szoftverfrissítés, csere G935F

Itt több lehetőség is adott, az első a telefonról elvégezhető frissítés: FOTA.

A többi lehetőséghez számítógépre van szükségünk.

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a készülékünk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.
Samsung USB és ADB driver: [link]

Még egy gyári megoldás létezik, a Smart Switch, melynek használatáról bővebben ITT olvashattok.

Sajnos rossz hír, hogy a Samsung védelmi rendszere a KNOX itt is jelen van és úgy fest nem lehet mit tenni ellene, aki módosítani szeretné a telefonja szoftverét, akár egy ROOT-olással is, annak a garanciától el kell búcsúznia. Bővebben a KNOX-ról: [link]

ezt mutatja az érintetlen rendszer download módban

Szoftver frissítése (ODIN)

Ha nem szeretnénk a Samsung saját publikus módszereit használni: FOTA, KIES, Smart Switch, akkor természetesen az S7 Edge esetében is alkalmazhatjuk a szervizek által is használatos szoftvert, az: ODIN-t.

1, szükséges fájlok
- Odin v3.11.1
- Odin v3.12.3 (újabb romoknál pl.: 7.x, ez ajánlott)
- Samsung USB driver
- Samsung USB driver 2
- és maga a rom:
- Sammobile
- Samsung-updates
- Updato
- Samfirm (program)

2, telepítjük az USB drivert, kicsomagoljuk a romot (amennyiben *.rar vagy *.zip formátumban töltöttük le) majd kicsomagoljuk és elindítjuk, az ODIN-t

3, Több fájlos romok esetében: (S7 Edge esetén, csak ilyen formában elérhetőek a romok)

Az ODIN / PIT részébe betallózzuk a *.pit fájlt (PIT fájlok) - ez nem szükséges, elég csak a letöltött csomagban lévő fájlokat használni és az új ODIN sem igényli
Az ODIN / BL részébe betallózzuk a BL_ kezdetű fájlt
Az ODIN / AP részébe betallózzuk az AP_ kezdetű fájlt
Az ODIN / CP részébe betallózzuk a CP_ kezdetű fájlt
Az ODIN / CSC részébe betallózzuk a CSC_ kezdetű fájlt

A letöltött csomagban kétféle CSC fájl található:
HOME_CSC_XXX: Ezt akkor kell betallóznunk, ha a telefonunkon lévő rom régiókódja (CSC) megegyezik az újonnan felrakni kívánt roméval. Ebben az esetben nem fog factory reset történni, marad az eredeti CSC kód.
CSC_XXX: Ezt akkor kell betallóznunk, ha a telefonunkon lévő rom régiókódja (CSC) nem egyezik meg az újonnan felrakni kívánt roméval. Ebben az esetben az új rom szerinti CSC fog beállni és factory resetet fog végrehajtani a telepítés.

Egy fájlos rom felrakása, egy szimpla rendszerfrissítésnek felel meg, megmaradnak az adataink, programjaink, beállításaink. Viszont több fájlos romk esetében, ez automatikusan felés egy factory reset-el is (gyári beállítások visszaállítása), így minden törlődik a telefonról.
Javaslom mindkét lehetőség előtt, biztonsági mentés készítését.

4, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal (a samsung logó megjelenéséig tartsuk nyomva a gombokat)

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot:

5, Csatlakoztassuk a számítógéphez a telefont, az ODIN majd kiírja, hogy melyik portra csatlakozott (mindenképp hátlapi, vagy notebook esetén egyedül álló USB portra csatlakoztassuk)

6, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

7, Ha végzett és ezt látjuk, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használható a friss felrakott rom:

Az egész folyamatról videó: [link]

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#17) mycso


mycso
(Topikgazda)

Marshmallow romok

Eddigi tapasztalatok alapján, mindig érdemes az érkező frissítések telepítése. A frissebb romok általában jó hatással vannak az akkumulátoros üzemidőre.

S7 EDGE pit fájl gyűjtemény

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#18) mycso


mycso
(Topikgazda)

ROOT

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári ROM-okon kívül módosított ROM-okat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a telefon rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári ROM nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak, dióhéjban erre használható.

A megoldás közel sem tökéletes, hiszen a fentebb említett KNOX státusz, mely alap esetben '0', a root metódus végére '1'-re vált, ami a garancia megszűnéséhez vezet.
Akit ilyen feltételek mellett is érdekel, megtekintheti az XDA oldalán, Chainfire posztolásában.

1. Töltsük le a CF-Auto-Root-hero2lte-hero2ltexx-smg935f.zip fájlt, majd csomagoljuk ki (tartalmazza az Odin legújabb verzióját és a rootoláshoz szükséges fájlt).
A letöltő linkeket és azt, hogy melyik root melyik android verzióra van kiadva a következő linken találjátok: [link] (jelenleg 6.0.1-re elérhető)

2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a CF-Auto-Root-hero2lte-hero2ltexx-smg935f.zip fájlt

3, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal (a samsung logó megjelenéséig tartsuk nyomva a gombokat)

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot:

4, Csatlakoztassuk a számítógéphez a telefont, az ODIN majd kiírja, hogy melyik portra csatlakozott (mindenképp hátlapi, vagy notebook esetén egyedül álló USB portra csatlakoztassuk)

5, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

6, Ha végzett, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használhatóak a ROOT jogok. Tartalmazza a SuperSU-t a hozzá tartozó *.apk fájlal együtt.

Android 7.x Nougat rootolása: [link] XDA

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#19) mycso


mycso
(Topikgazda)

Custom Recovery

Minden készülék rendelkezik recovery-vel (pl.: 3e recovery), viszont a gyári megoldás eléggé korlátozott és csak bizonyos fájlok flash-elhetőek benne (signed *.zip fájlok):

A CWM/TWRP ezzel szemben, egy kiterjesztett, custom recovery, rengeteg plusz lehetőséggel:

Többféle variáns elérhető, de ahogyan a ROOT esetében, itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk.
G935F:
TWRP

XDA fórumán bővebben: LINK

1, Letöltjük a fenti linkek valamelyikéről a nekünk tetsző Custom Recovery-t
2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a r*.tar.md5 vagy *.tar kiterjesztésű fájlt
3, a, Csatlakoztassuk a telefont Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomvatartása közben kapcsoljuk be a telefont a power gombbal.

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot.

4, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP
5, Ha végzett, akkor a telefon el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol.

Android 7.x Nougat: XDA

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#20) mycso


mycso
(Topikgazda)

Garancia

A Magyarországon hivatalos Samsung viszonteladótól/partnertől (a szolgáltatók is ide tartoznak) vásárolt készülékekre 2 év garancia érvényesíthető. Ebbe beletartoznak a prémium szolgáltatások is. A tartozékokra (pl.: headset, töltő, akkumulátor), csak az első évben él a garancia, sajnos a készülékkel egybeépített akkumulátorokra is ez érvényes.
A prémium szolgáltatások köre megváltozott, 2015.09.30. után regisztrált készülékekre már nem él a „Helyszíni javítás”, de a „Szervizfutár” szolgáltatás továbbra is elérhető. Ezen kívül lehetőség van még „Kiterjesztett jótállás” vásárlása is, ami újabb 12 hónap.
Korábban a 2 év garanciához „Termékregisztráció” után plusz 2 hónapot adtak hozzá, ez a szolgáltatás is megszűnt.
A 2 év garancia a szolgáltatóknál vásárolt készülékeknél nem regisztrációhoz kötött így a vásárlás pillanatától él. Míg függetlenül, valamilyen hivatalos üzletben vásárolva alap esetben 1év jár, a következő 1 év pedig regisztráció után érhető el, amit a my Samsung weboldalon tudunk véghez vinni.
Az garanciális idő első évében elég szokott lenni a garanciajegy vagy csak a számla bemutatása, természetesen kitöltve, lepecsételve.
A második évben viszont kérheti a szerviz mindkét papírt (garanciajegy + számla), valamint független készülékek esetében a kinyomtatott „Garancia hosszabbítást igazoló lap”-ot is kérhetik.

EU tagállamokban vásárolt készülékek esetében itthon 1 év garancia érvényesíthető valamennyi Samsung Electronics Magyar Zrt. márkaszervizben. Természetesen ha a külföldi üzlet ahol a vásárlás történt hosszabb garanciaidőt vállalt, az 1 év letelte után náluk lehet érvényesíteni.

EU tagállamokon kívüli készülékeknél itthon nem lehet a garanciát érvényesíteni, csak is a vásárlás helyén.

Itthoni nem hivatalos viszonteladóknál vásárolt készülék esetén szintén nem érvényesíthetjük garanciális igényeinket a Samsung Electronics Magyar Zrt.-vel szemben. Itt általában az adott bolt vállal rá garanciát, ami sok esetben nem valós garanciális szolgáltatás.

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#21) mycso


mycso
(Topikgazda)

Samsung Galaxy S7 Edge Összefoglaló

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2016 március elején jelent meg, hazánkban mindhárom nagy szolgáltatónál megvásárolható. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. Arany, ezüst, fehér és fekete színekben kapható. Illetve készült belőle egy speciális "Injustice Edition" (Batman design).

Specifikációk, tartozékok:

Méretei: 150,9 x 72,6 x 7,7 milliméter és 157 gramm, ez már-már nagynak mondható, bár a kialakítása miatt, szépen kézbe simuló.
Anyaghasználata és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, végre a hátlapi kamera nem lóg ki a készülék testből, legalább is nem annyira, mint az S6-nál. A technikai hátteret tekintve: a kijelzője egy 5.5"-os Super AMOLED 1440 x 2560 felbontású, kapacitív érintőkijelző amit GorillaGlass 4 véd. A tárhelyet illetően 32GB vagy 64GB-os, belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával bővíthető (max. + 200GB). Operációs rendszernek a 6,0,1.-es Marshmallow-ot kapjuk a készüléken a Samsung megszokott egyedi felületének új verziójával, a TouchWiz-el kiegészítve.
A technikát tekintve a következő paraméterekkel bír a telefon: a lelke az Exynos 8890 SOC amely, négy 1,6 gigahertzes Cortex-A53, és négy Exynos M1 magot tartalmaz big.LITTLE elrendezésben. A megjelenítést a Mali-T880MP12 grafikus chip segíti, mely 12 maggal és 650 MHz-en teszi a dolgát. Memóriából 4GB LPDDR4-et kapunk.
Természetesen itt is elérhető a Google Play, mely segít a testre szabhatóságban. A kamera12 mega pixeles ledes villanófényes hátlapi, amely F/1,7-es rekeszértékű, Sony IMX260 vagy Samsung ISOCELL típusú szenzort használ Dual Pixel technológiával és 4:3 arányú képeket készít és 4K videó rögzítésre is alkalmas. Valamint 5 megapixeles előlapi fényképezőgép segíti a multimédiás igényeinket, amely videó felvételére is képes és a kijelzőt tudja "vakunak" használni. A készülék bal oldalán a hangerőt szabályozó gombokat találjuk, jobb oldalt pedig a power gombot, mely a kijelző feloldására/lezárására is szolgál. Az alján 3,5 mm-es jack és microUSB csatlakozó valamint a hangszóró kapott helyet. A nano sim - microSD tálca a készülék tetején kapott helyett. Az előlapon a kijelző felett a másodlagos kamerát, szenzorokat és az RGB jelző led-et találjuk, alatt pedig gombok találhatóak --> két kapacitív és egy fizikai. Ez utóbbinál található az ujjlenyomat olvasó, ami nagyon jól "érintésre" teszi a dolgát. A hátlapon felül van a kamera, alatta a hozzá tartozó led segédfénnyel ami mellett a pulzusmérőt találjuk, ez az oxigén-telítettség (Spo2) mérésére is alkalmas.
Az S7 Edge készülék IP68 szabványú, tehát por és vízálló, 1.5m mélységig 30 percig használható víz alatt. Ha ezen tulajdonsággal kapcsolatban valami probléma merülne fel (pl.: tömörtelen a telefon)
, akkor a készülék ez jelezni fogja és invitálni fog minket egy szerviz látogatásra.A hátlapi borítás alatt találjuk a 3600mAh akkumulátort, mely nem cserélhető, viszont remek akkuidővel büszkélkedhet.
A többi specifikációra, tulajdonságra külön nem térnék ki, erre tökéletes az itteni mobilearena -s teszt.
A garanciát tekintve 2 évet kapunk a telefonra a Samsung-tól (1+1)

Az alapcsomag tartalma: készülék+sim-tű+OTG adapter+stereo headset(jó minőségű)+töltő fej+USB adatkábel:

- Garancia
- Tapasztalt hibák
- Gyakran Ismételt Kérdések
- Kiegészítők, tokok, fóliák
- A telefon szoftverének cseréje, frissítése (gyári megoldások)
- Gyors letöltés gyári romokhoz (SamFirm)
- Marshmallow (Android 6.x)
- Nougat (Android 7.x)

- Root
- Custom recovery
- Főzött / Custom romok

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#22) mycso válasza mycso (#17) üzenetére


mycso
(Topikgazda)

Nougat romok

2017.01.18.-án hivatalosan is megjelent az android 7.0, elsőként az angol BTU CSC kóddal tölthető.
Letölteni az eddigi megszokott módok egyikével lehetséges:
- Sammobile
- Samsung-updates
- Updato
- Samfirm (program)

Közvetlen gyors letöltés (google drive):
7.0 BTU
7.0 XSG

Köszönet érte: -nek

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#23) mycso


mycso
(Topikgazda)

Egy fájlos custom/főzött romok/kernelek/CWM

Itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk. Hiszen ehhez is a ROOT megléte és egy Custom Recovery telepítése szükséges.

Találunk olyan ROM-okat/kerneleket, amik nem a megszokott *.tar vagy *.tar.md5 kiterjesztést használják, hanem *.zip kiterjesztésűek.. Ezek a CWM-ben flashelhető Custom/Főzött romok, vagy kernelek, esetleg más hasznos fájlok: modemek, patchek, modok, stb. ...
!!! Itt is figyeljünk a pontos típusra G935F vagy G935FD, stb. ... !!!
XDA link

Mi az a „főzött rom”?
A főzött rom nem más, mint a gyári romok lelkes amatőrök és profik által módosított verziója. Az alábbiak miatt érdemes használni: témát lehet rátenni, optimalizáltabb romok, és jellemzően gyorsabbak is, mint a gyáriak, rengeteg plusz funkciót tartalmaznak, könnyebb az utólagos módosítás, illetve alapból rootolt. Egy hátrányuk van: ha nem szakszerűen tesszük fel, hibát (FC, más néven „Force Close”) okoz(hat). Persze ezek nem végleges hibák, könnyedén orvosolhatóak. Fontos: a hibák nem hardveres hibák, hanem szoftveres, tehát a telefont NEM lehet elrontani ilyen módon, csak szélsőséges esetben. Ezért egy tanács. NE Te teszteld a romot, várd meg mások véleményét.
Sokféle rom van, mindegyik másban erős, egyik gyorsabb, másik jobban bánik az akkumulátorral, nincs egyértelmű „legjobb”.

Ez esetben az adott fájlt a telefonunk SD kártyájára másoljuk, majd recovery módban indítjuk el a telefonunkat (hangerõ fel + középsõ + bekapcsoló gombok együttes nyomva tartásával, vagy ha rendelkezünk kiterjesztett restart menüvel akkor újra is indítható CWM módban.

A gyári és custom recovery elérésének módja:
A telefont kapcsoljuk ki, majd a hangerő fel gomb, a középső és a bekapcsoló gombok együttes nyomásával indítsuk el recovery módban:

A következő képen tudunk innen telepítést, rom cserét végezni:
install zip from sdcard --> choose zip from sdcard --> majd betallózzuk az imént felmásolt fájlt.

A navigálást a hangerő gombokkal végezzük és a home gombbal tudunk választani.
Ezután újraindítjuk a telefont és készen is vagyunk.

reboot system now

!!!FONTOS!!!

!!!Mindenképp olvasd el az adott rom, patch, stb. készítői által leírt utasításokat!!!

A telepítés menete nagy általánosságban:

0, ugye itt is mindig érdemes backuppal és a szükséges biztonsági intézkedésekkel kezdeni (EFS mentés/gyári rom beszerzése, stb. ...)
1, első körben a legfrissebb, illetve az előírásban szereplő CWM verzióval kell rendelkeznünk
2, ezután töltsük le a készülékünknek megfelelő romot (egyes custom romok esetén a gapps csomagot is) és másoljuk a belső tárolóra
3, indítsuk el a telefont recovery módban
4, csináljunk egy egy full wipe-ot:
"wipe data and factory reset"
"wipe cache partition
"wipe Dalvik cache” (az advanced menüben találjuk)

5, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be a romot és telepítsük
6, ha végzett, akkor "restart" és készen is vagyunk

Vissza a téma összefoglalóhoz:

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#24) mycso


mycso
(Topikgazda)

Renault topic Összefoglaló

Hasznos oldalak:
Renault klub fórum
Megane klub fórum (index)
Megane klub
Megane klub fórum (műszaki, technikai fórum)
Laguna 2 club fórum
Laguna 3 club fórum

Renault kezelési utasítások (hivatalos, renault.hu)

Renault motor, váltó infók
Olaj, folyadék kereső (total, elf)
Izzó kereső (lumenet)
Izzó kereső (osram)
Renault gumi, felni gyári méretek
Gyári alkatrész/cikkszám kereső

Tagok és autóik képekben


benvolio: Megane Chic ’98, 1.4 8v


BLUE TORNADO: Megane Energy '98, 1.4 8V


Csabee.: Megane ’00, 1.4 16v - Budapest


dhgm: Megane II '06, 1.5dci (86) -
[link]


diablo1984: Laguna '99, 1.9DTI - Hajdúböszörmény


eTrade: Megane Classic RN ’00, 1.4 16v - Budapest


feco6512: Megane ’9X, 1.6e - Lovasberény


FerNandor: Megane II Grandtour Privilege '08, 1.5dci (106) - Pécs


forceberg: Megane II '03, 1.5dci (82)


FRENK1988: Megane II Limousine ’06, 1.4 16v - Kisvárda


Füge007: Clio II ’04, 1.5dci (101)


gabx76: Grand Scenic II '07, 2.0 16v - Pécs


giigz: Megane ’98, 1.4 8v - Debrecen


gkawka: Megane RT Cool ’01, 1.9 DTi -


gooool: Laguna II '05, 1.9 dCi (120) - Öcsöd


g.gergo: Grand Scenic 1x, 1.6 dCi - Balassagyarmat


hosszú: Grand Espace III ’98, 2.2DT - Szolnok


Hugó85: Clio II ph1 '00, 1.4 16v TechRun (98hp)


Josi: Megane RT Cool ’00, 1.4 16v (benzin/gáz) - Szombathely


just: Laguna III Grandtour '11, 2.0dci - Cegléd


kisninja: Megane Classic '00, 1.4 16v - Szekszárd


lajo: Megane II Monaco ’04, 1.4 16v


LamerGyuri: Thalia ’04, 1.4 16v - Székesfehérvár


laszlo168: Thalia ’03, 1.4 8v - Nyíradony


meroly: Clio II '03, 1.4 16V - Győr


MMA87: Megane II ’03, 1.6 16v - Cegléd


mycso: Laguna III 4Control ’12, 2.0dci (150) - Miskolc


nagymalac: Megane Scenic II '08, 1.5dci (106) - Pilis


orosziem81: Laguna II '07, 2.0dci


Pecc: Megane Classic '01, 1.6 16v -


Reaper04: Megane II Berline ’03, 1.6 16v - Lukácsháza


rob210: Megane Classic ’01, 1.6 16v - Budapest


salieri.: Megane II '08, 1.6 16v (112)


savanya: Megane II '04, 1.5dci (82)


Shamat: Laguna II '01, 3.0 V6 – Miskolc


Sly189: Megane II Grandtour live ’07, 1.5dci (86) - Kazincbarcika


SocketA: Megane II „Coupe” ’03, 1.4 16v


SZATA: Clio II ’01, 1.2 16v – Budapest


ThodEE: Megane RN ’96, 1.4 8v - Szada/Pécs


toldy: Megane II Coupe '03, 1.5 dci ( 82 )


Tom5: Megane '00, 1.4 16v


Tomi0703: Laguna II '04, 1.9dci (120)


vallas: Clio IV ’14, 1.5dci – Székesfehérvár


wertigo1984: Clio ’94, 1.4 – Nyíregyháza


Xardas: Mégane II Sedan '03, 1.6 16v


zsizsef: Mégane II Grandtour Expression '07, 1.6 (LPG) – Létavértes

Tiszteletbeli tagok


tresh

Babcola


Whiz_Khalifa

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#25) mycso


mycso
(Topikgazda)

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#26) mycso


mycso
(Topikgazda)

Eladó holmik:

AMR R5 240 1GB (oem) - 7.000ft
[link]

Chieftec GPS-550AB A - 6.000ft
[link]

Logitech Formula Vibration Feedback Wheel - 7.000ft
[link]

Proci E7200 - 1.000ft
[link]

Huawei E5776 mifi - 7.000ft
[link]

TP-Link TL-WN321G (kupakja nincs meg) - 1.000ft
[link]

Dupla radiátor vízhűtéshez - 5.000ft
[link]

Szimpla radiátor vízhűtéshez - 2.000ft

Revoltec UV aktív pata kábelek - csoki
[link]

Xencn H1 2300K izzó - 5.000ft
[link] [link] videó

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

(#27) mycso válasza mycso (#26) üzenetére


mycso
(Topikgazda)

Sziasztok, lenne pár eladó holmim:

Illetve ezeken felül, még pár apróság:

Revoltec UV aktív IDE kábelszett:

H1 Xencn új 2300 izzó:

Ram hűtők új(vagy inkább csak dísz: fekete/arany):

3.5 Jack-helyére rakható infra:

Displayport - hdmi átalakító új:

Proci, E7200:

AC F8 ventilátor új:

Ezen utóbbi lomok árai, megbeszélés szerint.

Illetve van egy TP-link WDR3600 routerem, ami egyik napról a másikra azt csinálta, hogy egyfolytában újraindulgat boot közben, ez nemom valakinek ér-e valamit.

[ Szerkesztve ]

“The Night is Dark and Full of Terrors”

Útvonal

Fórumok  »  Logoszféra  »  mycso
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.