Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Köszi. Akkor maradok a gyárinál.
Kesztyű témához. Tegnap megvolt az éles próba. Elég nagy karikát mentünk. Sokkal jobb volt az aláöltöző kesztyű mint amire számítottam. Nyílván kora reggel dobogókőn nem volt melege a kezemnek de 6 fokban is elviselhető volt. Ez mondjuk azért nem azt jelenti, hogy jövőre nem fog kelleni valami zárt kesztyűt amiben van valamennyi bélés. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Nem mondtam, hogy jó, de ez van. A tükör kiesik a látóteremből, a telefontartó pedig a tükörszáron van kb egyvonalban vele.
Inkább tartok nagyobb követési távolságot, rápillantva látom, hogy pl még 4 sarok és számolok...De inkább csak nem aggódom túl, ha elvétem. Szerintem ez többet segít, mint rágörcsölni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Példa kedvéért: lepillantok, 2 km a következő manőverig. Még 1 km. Még 300 m, itt már érdekel, mit is kell majd csinálni. (Melyik sávba sorolok, hanyadik kijárat a körforgalomból, akárm).
Ha mindez országúton van, ahol mondjuk 40 km van a következő manőverig, ki is kapcsolom a kijelzőt és a km-órán nézem, hogy majd valamikor xx.x80 km-nél kapcsolom vissza.Lenézegetni... A kényelmes utazós fejtartással a látómezőmön kívül esik nem csak a telefon/navigáció, de a tükrök is. Márpedig a tükrökbe néha bele-bele pillantok, hogy tájékozódjak a mögöttes forgalomról, manőver előtt fokozottan.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Dettó. Autóban némitva van, motoron viszont megy. A manőver előtt néhány száz méterre szól előre, ha olyan a helyzet egy pillanatra rápillantok a térképre, az elég hogy átlássam a helyzetet.
Néha van bonyolultabb manőver (a kereszteződésben fordulj jobbra, azután azonnal balra) arra tök jó hogy látja az ember a térképet. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Nekem meg hang alapján használhatatlan, főleg városban.
- 300 méter múlva fordulj balra.
- Fordulj balra.
Balra fordulok, amikor mondja, szabályosan, de 2 sarokkal hamarabb, mint ahol kellett volna.
- Újratervezés.
Autóban is le van némítva.Ha elvétem, túlmegyek, mert nem volt időm rápillantani, majd visszakveredek valahogy. A mai szoftverek a mai vasakon már elég hamar újraterveznek.
-
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Itt látszik milyen masszív anyagról van szó, és érdekes, hogy az ott töltött 1 hét alatt a 4db felfogatási pontból 2 eltörött. Persze, az évek folyamán biztos volt legalább 10 eset, amikor túlpakoltam a dobozt, csak ez amolyan furcsa véletlen
Ahogy ez itt a 30 fokban nem szivárgás (ami amúgy típushiba, könnyű elbaszni ezt a tömítést ha szarul rakják össze), hanem páralecsapódás. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Pttypang
üzenetére
390-nél az ülésre rögzítettem a kibontott konzolt, szerintem jól oda volt fogatva, még sem bírta ki amíg elértem a szerelőhöz. Amúgy nemtudom, ott akkor ez tűnt logikusabbnak. Itt a doboztartó platni nem egy külön konzolon van (mint ahogy a mellette lévő Traceren), hanem a farokidomon, így azért többet kibír (vagyis csak kibírt, mert a szerelők a doboznál rángatva tologatták a motort, így a 3 centi vastag fém lemezt végül eltörték, szóval most épp pont nincs dobozom).
-
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Nem, teljesen meg vagyok elégedve a motorral. Mindössze 2-3 fok szabadságra van szükségem hogy ne érjen le a lábtartó szűk kanyarokban, a moddingal 2.5 centivel feljebb fog kerülni a lábtartó (+feszesebb futóművek), ami a célzott 2-3 foknál jóval nagyobb szabadságot ad majd.
Amúgy nem értem a kérdést, futómű upgrade elég common practice, rengeteg motornál csinálják emberek
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Pttypang
üzenetére
Nem tudod kiutogetni, mert nem tudsz mit utni belulrol, mivel egy sikban van azzal, amiben van.
De mint mondtam nem mindegyik motortipusnal, plane nem a regieknel, mivel ott rest hagynak hogy tudd utni. es ha 100e van benne, akkor kb tokmindegy
(Amit a kepen linkeltel, ott kinn van a perem)
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Pttypang
üzenetére
2 fele megoldas van a motorokon:
Amikor a vaz anyagaban van egy res hagyva, ahova egy szerszammal befersz, es kiutod, vagy nincs semmi, csak a vaz sikjabol kilog, tehat a csapagynak a peremet ered el, es azt pufolheted. Ez kupgorgos eseteben vekonyabb, es a vaz sikjabol nem log ki. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Pttypang
üzenetére
Igen, jobb a kupgorgos, a hondanak a gyari nyakcsapagya nagyon vekony, es alultervezett.
De. Nemely tipushoz az allballs vagy tourmax kupgorgos csapagy beszereles utan eltavolithatatlan lesz.
Pontosan fogalmazva nem olyan szeles, es nem "lóg ki" a vaz sikjabol, ezert soha tobbe nem is lehet kiutni onnan.
Csak ha valamit rahegeszt az ember, es azt uti.
Illetve a kupgorgos csapagy a meghuzasnal trukkosebb, mivel lazabbnak kell lennie, mint a sima golyoscsapagynak, de nem szabad kottyannia. Es amint rahuzod a felso villakifli nagy anyajat, azonnal megvaltozik a jateka, es ami a villakifli nelkul jo volt, az a villakifli meghuzasa utan szoros lesz.
Akar tobbszor is fel kell lazitani, es kitalalni, hogyan lesz jo.
Illetve ha nem talalod el, akkor kb 100km utan utana kell huzni. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Pttypang
üzenetére
Rugo hosszat merd le, a manualban megadja, mekkoranak kell lennie. Csak akkor csereld, ha mar akkora meretvaltozast szenvedett el, ami nem megengedett. A tobbirol nincs tapasztalatom.
A femlamellakat akkor csereld, ha hullamosak. Elkopni nem nagyon szoktak. Merd ki oket egyenes feluleten, marvany vagy uveglapon.
Ezutan valszeg le kell merned az egesz pakk vastagsagat, hogy stimmel-e -> manual -
bacus
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Remélem, hogy elmúltak, de nem hiszem, hogy a bizalom valaha is visszajön.
Egész életemben talán 4-5 balesetem volt, egyik sem saját hibás, de csak kettő volt gáz, az egyik, ez, a másik, mikor szintén lámpánál egy civil rendőr jött belém, ahol hátul ült az őrizetes, na ott volt felhajtás, másik autó, átültetni, lepapírozták, stb, vagy 5 civil rendőr autó + 2 rendes, rengeteg ember.
A sofőr mindent elismert, de 1 év után ügyvédi fenyegetésre adták ki a papírt, hogy a biztosító végre fizethessen.
A vonó horog többször mentett.
etnies: áhh, kizárt, hogy bárkit találsz, aki szívesen adja a nevét bármihez! Ez itt Bp, nem németország..
"Ha jól tudom, elég megadni az adatokat és mehetsz."
sztem nem, kék-sárga bejelentőt ki kell tölteni, aláiratni, de sajnos hiába ismeri el a felelősségét, visszavonhatja. Rendőrt hivni biztosabb. -
vlevi
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz a válasz, inkább csak az üvegtigris részlet miatt válaszoltam

Mondjuk a NAV-nál ritka, hogy ne tudnák, hogy hova kell az értesítőt küldeni, vagy, hogy elfelejtenék megállapítani az adót.
Ha van ügyfélkapud, akkor arról biztos kaptál levelet, de, ha nincs, akkor hirtelen nem jut eszembe, hogy a NAV hogyan fog téged értesíteni arról, hogy adó kötelezettséged van???? -
bacus
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
2 éve 1 összegben fizetendő és a NAV -tól jön a határozat, hogy mennyit kell fizetni.
Nem súly, hanem teljesítmény adó, függ a jármű évjáratától is, annak kell fizetni, akinek jan 1.i fordulónapon a tulajdonában van a jármű. Azaz ha veszel jan-2 án és eladod dec31 éig, akkor hiába birtokoltad 364 napig, nem Te fizeted.
Bővebben..
-
vlevi
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
"mindig egy 845 kilos twingot akarok"
Én meg kölyökkoromban arról álmodoztam, hogy 200 ezres fizetésem lesz, meg kettes golfom. Ha minden jól megy jövőre összejön.
De, hogy jön ez most ide? -
bacus
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Lehet, de a tömeget nem tudják csökkenteni, sőt sztem nagyon nem is kell ezeket módosítani, maximum szólnak, hogy ne pörgesd 5e fölé, alatta meg úgysincs teljesítmény.
Ha mégis csökkentik a teljesítményt, az sztem nem tisztességes, kb olyan mintha a f1 szuperliceszhez egy utcai vw golf -al kéne végig menj egy pályán, de azzal sem csikorgó gumikkal.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
"muanyag kockaknal"
Van olyan is, igen.
Egy Givi doboz szett kevesebbe kerül, mint pl. egy Honda gyári doboz szet, pedig az is Givi, de rá van írva, hogy Honda
Persze, ott is vannak típus specifikus doboz szettek, pl. az NT1100-hoz már saját formára van szabva.
Kappa címkével pedig valamivel még olcsóbb.
Ha pedig kékfehér propelleres gyári alu doboz szet, akkor pedig a határ a csillagos ég... -
válasz
Pttypang
üzenetére
Ja, ugyan ez amikor megvettem az autómra a thule szettet. Kis aluprofil és egy nagy műanyag doboz aminek még csak nincs is az a brutális minőség érzete és 300k volt

Mindenesetre egy síelés elképzelhetetlen nélküle
Steven: Egyébként én olyan 10% körüli haszonra gondoltam és mondom akkor van esélyem 1-2% lecsípésére. Abba reménykedem, hogy talán mivel Hondánál Hondát akarok beszámoltatni, talán kedvezőbb ajánlatot kapok mint ha eladnám hahun és utána venném a mocit. Most pénteken el akarok menni hozzájuk megnézni a gépet. (Már ha van már egyáltalán náluk, azt még le kell telefonálnom.)
NT1100D 24/25-öt néztem ki.Korábban KTM Super Adventure 1290 volt a kiválasztott és béreltem is egyet tesztelni, de most ez a Honda nagyon elkapott és persze itt is először egy bérlés lenne. Majd csak valamikor április-május körül tervezek cserélni.
-
-Mosquito-
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Azt nem tudom. De amikor a Solvart feszszabályzó került bele a 2.-ik lett jó. Telefonált a szervíz,hogy gebax van,mert valami 17-18V tud tölteni.
Gyors telefon,még aznap gariban cserélték a feszszabályzót. Érdekes,de másnál is volt ilyen gond. (gondolom szerelési hiba) Amit Linkelt a #151573-ban,neki jól működött az első beszerelt. Azóta nálam sincs probléma. -
7Sony7
addikt
válasz
Pttypang
üzenetére
Ez az, hogyha jelre állítom, az kb 2mm. Akkor a kerék lehet 2cm-el lesz odébb.
Próbáltam a villánál a gumi távolságot megmérni, de nem egyszerű. Azon gondolkozok, hogy addig farigcsálok valamit, hogy éppen beférjen az egyik oldalra, és ahhoz képest látom, milyen a másik. Ha nincs jobb ötlet? -
FeZ...
aktív tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Hát te tökre elvagy tévedve, senki sem írta, hogy nem kell(ene) betartani mindig a szabályokat, hanem azt, hogy ennek ellenére sem sikerül mindig, mindet betartania mindenkinek. Néha hibáznak az emberek. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy néha te is. Az egy tök másik kategória, aki direkt nem tart be dolgokat, mert sz...k rá vagy mittudomén miért nem. Mesedélután se volt, az, hogy az ember lát ilyen eseteket, nem mese, hanem tények.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Ha jól olvasom, akkor a képzésnek nem célja, hogy akik képesek önállóan, biztonságosan, kulturáltan, a szabályokat betartva, a környezetet kímélve közlekedni, és a megszerzett vezetői engedély birtokában járművezetőként szerzett tapasztalataikat felhasználva továbbfejlődni, mindezt rutinból tegyék.
-
FeZ...
aktív tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Huh, te elég kocka is lehetsz, már bocsánat. Nagyon árnyalatok nélkül képzeled el a dolgokat, úgy tűnik, de a valóság ettől eléggé eltér. Szerintem senki sem kérdőjelezi meg a vizsga céljait, azonban az egészen rózsaszínben láthatja a világot, aki azt gondolja, hogy ez sikerülhet is egy ilyen rövid oktatás folyamán. Legfeljebb az irányvonalat mutathatja meg, később a diák hozzáállásán múlik, hogy folytatja-e azt az irányt. Azt meg ne képzeld már bele egy ilyen hozzászólásba, hogy akkor innentől mindenki azt gondolja, hogy nem kellene betartani a szabályokat vagy normális dolog elütni egy gyalogost és elhajtani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Lehet, elsiklottam felette... Leírnád, mi a vizsga hivatalosan kitűzött célja?
Neeem, a szabályokat be kell tartani. Aki járművet vezet, az ráutaló magatartásként magára nézve is elfogadja a kreszben foglaltakat. Ez szerintem legyen már független bármiféle vizsgától, elvégre például a kerékpározáshoz, sétához nincs számonkérés.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Irányjelzővel kapcsolatos rutin: a kis 50-esen erősen kattogott, menet közben is lehetett hallani, bár 50-nél már fülelni kellett rá. Illetve határozott ugrása volt az irányjelző gomb minden irányának. Eleinte odafigyeléssel, de megtanultam, megszoktam, hogy ha befejeztem a manővert, amihez irányjelzőt használtam, rányomtam 2-3× is.
De ez nem az oktatáson, hanem jóval később vált rutinná.
Ha belegondolsz, rutinon csak a pályákon való elindulásnál kell irányjelzőt használni, ez 3 alkalom. Egy forgalmi órán lehet, többször indexeltem, mint a rutinórák összességén.A motoros oktatáson nem volt ezzel gondom egyszer sem, de akkor már volt bennem 12k km városi közlekedés a robogóval.
A kintfelejtett irányjelző persze fontos, könnyen indukálhat balesetveszélyes helyzeteket, de motoron sok olyan általános hiba van, ami sokkal nagyobb kockázatot hordoz.
Az oktatás hivatalosan kitűzött célját meg általában véve maga a rendszer rúgja fel páros lábbal. Hiába volt meg a friss jogsim egy akármilyen sulitól, a Safety Hungary legalapabb tréningjén is mondtak, mutattak újat, pedig ahhoz a tréninghez a jogsi sem feltétel. Ilyen alap dolgok, hogy mi a helyes technika középsztenderre rakni a motort, vagy hogy fogj hozzá felállítani az eldőlt vasat. Tudtam, hogy a vezetői engedély csak arra ad lehetőséget, hogy bemutassam a forgalomban, milyen szarul tudom csinálni. De a vezetői engedélyt célzó motoros oktatás lehet, nem is motorozásról szól, hanem a motorral való közlekedésről. És azért teljesen más A-ból B-be elközlekedni, mint A-ból B-be motorozni helyes kanyartechnikával, fékhasználattal, gázadagolással, stb.
FeZ...: ...mindenki szépen csinálja a kötelező dolgokat, azonban ha kikerül a forgalomba... - akkor minden a feje tetejére áll. Egyszerűen az az unikornis, aki vizsgán kívül is igyekszik minden szabályt betartani.
-
FeZ...
aktív tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Bocsánat, hogy beleszólok, de te nagyon idealista lehetsz !
A vizsgán, aki átmegy, mindenki szépen csinálja a kötelező dolgokat, azonban ha kikerül a forgalomba, hiába tud mindent elvileg, annyi dologra kell figyelnie, hogy néha-néha előfordulhat, hogy kiesik a rutinból. Sőt, ez bizony még a rutinossal is megesik. Egyszerűen egy vizsga során nem lehet felmérni 100 százalékosan egy embert, hogy akkor tutira kialakult-e nála a rutin, azt még egy pszichológus se tudná megállapítani teljes bizonyossággal. Főleg a jövőre nézve. Én pl. annyira megszoktam, hogy bekapcsolom az övet, hogy még a telephelyünkön is becsatolom automatán 8 m odébbállás esetén is. Ettől függetlenül nagyon ritkán van, hogy elfelejtem bekapcsolni vezetésnél, csak pár méter után esik le, hogy kimaradt a mozdulat. Mindezt kb. 38 év vezetés után. Azt már mondhatjuk megfelelő rutin kialakulásához elég időnek, gondolom.
Én is tudok olyan motorosokat, akik több tíz éve vezetnek, mégis előfordul, hogy kint marad az indexük. Rutin ide vagy oda, ez bizony előfodulhat bárkivel. Aztán jön az az eset is, hogy vannak akik idővel tesznek bizonyos dolgokra vagy egyszerűen figyelmetlenek lesznek, rutin ide vagy oda. -
Apophis
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Rutinról nem beszélhetünk egy 20 órás jogsi oktatáson, ahol bizonytalanul és helytelen technikával kerülgeted a bólyákat, aztán 40-el gurulsz az utcán szintén hibák seregével. A rutin 100-1000 órákban mérhető (és a többségnél, mivel nem jár oktatásra, de még csak utána sem olvas, hibás rutin alakul ki). A jogsi kb arra elég, hogy nem borulsz fel a motorral (egy ideig).
-
bacus
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Minden féle emberrel motoroztam már, innen a fórumról is, meg máshonnan is, mindenkivel előfordulhat, hogy kint hagyja az irányjelzőt. Te ezt nem érted meg, mert nem akarod. A vizsga egy egyszeri alkalom, az, hogy ott valaki időben kikapcsolja az irányjelzést, az nem jelenti azt, hogy utána nem ő fogja a legjobban leszarni majd hogy kitegye egyáltalán, stb.
"neked tobb idore van szukseged.
Ez nem problema, tolts vele tobb idot, amig rutinna valik."
Van akinek látod 30 év sem volt elég, de mit tehetne mást, - hiszen úgysem probléma - mint szorgalmasan gyakorol tovább.A motoros oktatást is félre érted, ennyi idő alatt, mondjuk egy A1B kategória 2 órája alatt, nem cél bárminek is a rutinszerű elsajátítása. Az oktatás arra elég, hogy tudd, hogyan kéne tökéletesen csinálni, ugord meg a vizsgán az elégséges szintet, nem véletlenül nincs is csak megfelelt és nem megfelelt eredmény, majd életed végéig tökéletesítsd a tudást.
Az, hogy ez mennyire nem sikerül a 99%-nak, azt bizonyítja, hogy szinte mindenki hibázott már, van aki nagyobbat és baleset is lett belőle, van aki csak aprót és megúszta.Én örülök, hogy neked vannak már rutin szerű beépült mozdulataid, legalábbis az irányjelzés kikapcsolása az még a vizsgád előtt azzá vált.
Én lehet elengedem ezt a témát, de szívesen olvasnék még róla.

-
bacus
őstag
válasz
Pttypang
üzenetére
Ugyan már, én motoroztam olyannal, aki 30 éve motorozott, 40 éve autót vezetett és néha kint maradt az irányjelző (nem 100m-t, hanem több kilómétert. És nem vette észre, hiába mentem mellé, mutattam, nem értette meg, vagy csak sokára) Ez még autósoknak is sikerül, pedig ők hallják a kattogást, látják a műszerfalon, motoron ez még könnyebb.
A modern motorok (gondolom nem csak a bmw csinálja) egy idő után visszaveszik az irányjelzést. Nekem sok idő múlva, így általában én szoktam kikapcsolni, de ez megint csak egy jó kis kényelmi szolgáltatás.Egyébként akinek reflex, az nem hagyhatja kint ? Pont ezen a fórumon vállalják sokan, hogy nekik még a váltás is figyelmet kér, le kell nézzenek a váltópedálra is talán, az irányjelzés visszavétele meg legyen reflex? Én ezt nem tartom egyébként elegendő oknak ahhoz, hogy elbukjon valaki a vizsgán.
De fordítsuk meg a dolgot, mit jelent az irányjelzés? Te látsz közeledni egy kamiont ami jobbra irányjelez, ki mersz elé kanyarodni? Elhiszed neki, hogy bár még nem lassít, sőt semmi jelét nem adja, hogy leáll v. kanyarodni fog? Mit ír erről a kresz? Azért mert irányjelzett neked már nincs elsőbbség adási kötelezettséged? Ha van, a motoros elé ki lehet hajtani? Neki nem jár az elsőbbség?
"nagy baj lehet belőle"
miből nem? -
Topiccsendőr
addikt
-
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Ezek közül nekem a motoros jogsihoz semmit sem kellett csinálni.
Autóshoz pont akkoriban vezették be a rutinvizsgát, parkolás meg emelkedőn elindulás volt (egy ócska Skoda 120assal kellett szerencsétlenkedni egy sóderből hirtelen összedobált emelkedőn). Vészfékezés ott se volt.A lányom nemrég szerezte itt Németországban az autós jogsit, de szerintem emelkedőn neki sem kellett elindulni, eleve tán két órája volt összesen kéziváltós autóval, egyébként automatával vezetett és azzal is vizsgázott. Szerintem itt rutinvizsga sincs. De majd megkérdezem. Motoros jogsi nem tudom hogy megy errefelé.
-
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"ezek kenyelmi extrak, amik elott ugyanugy volt elet."
Természetesen. Ahogy volt élet az elektromos önindító, az injektor, az ABS, az automatikus előgyújtás állítás előtt is.
"bal labad nem tudod letenni"
Például van amikor balra lejt az út amikor meg kell állnod, és ha a bal lábadra akarsz támaszkodni akkor felborulsz. Tele van a net ilyen videókkal. Persze ilyenkor használhatod az első féket is, az is lehetséges. De mennyivel egyszerűbb a hill assist.
Én autóban is szeretem, ott is használom. -
csongi
veterán
válasz
Pttypang
üzenetére
Ma már a kettő együtt van. Nem keverendő az elektromos kézifék az automata kézifékkel.
Az első generációk manulálisan aktivált elektromos volt. Aztán leváltotta az automta.
Az elektromosat is kerülték használni, mert ott is sok volt a hiba, a beragadt fékkel.
És volt-van a hibrid, mechanikus kézifék, visszagurulás gátlóval.
A vissza gurulás gátló a rendszer féket használja sok esetben.
A kuplunggal megtartás gyakorlás kérdése. Ahhoz olyan környezet kell.
Alföldön nagyon tudatosnak kell lenned ehhez. -
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"Csak gyors lab kell hozza"
Persze, elméletben. A gyakorlatban meg ahogy sikerül.
"hatsofekkel nem tudsz elindulni a kuplungot csusztatva es szerinted ez oke."
Egyrészt ki mondta hogy nem tudok? Azt mondtam hogy van ilyen funkció és használom is. Azért van. A gázkart is tudom fix állásban tartani, mégis használom a tempomatot is.
Másrészt nem mindig olyan ideálisak a körülmények, hogy nem kell letenned a jobb lábad. -
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"Vagy a hill assist akkor kotelezo?"
Nem feltétlenül. De ugyanúgy kell akkor használni mint egy manuális kéziféket.
A "simán átlépek a fékről a gázra" kézifék használata nélkül komolyabb lejtőn nem működik.BTW: a motoromban is van hill start control. Kell is használni relatív gyakran.
-
csongi
veterán
válasz
Pttypang
üzenetére
Sajnos nem. Jellemzően a helytelen vagy egyáltalán nem használata a kivezetés egyik oka. Nem kényelmi okból vezették be a járműiparban, és ellenőrzik a műszaki állomásokon. Hivatalosan rögzítő fék a neve. Egy kézifékes elindulás az alföldi vezetők 99%-nak gondot okoz. Vizsgán egyszer sikerül, és az első amit elfelejtenek.
A rossz tapasztalok a berohadt kötelekkel...stb.
A sebesség fokozatba parkolás, felesleges terhelés a hajtás láncra. És nem rögzített állapot.Shadowbull:
Ha így haladunk, lehet évtizeden belül ez is meglesz.
Lehet nem törvényileg, hanem kényszerileg. Nem sok értelme lesz belső égésű motorhoz töltőállomásokat vadászni. -
-
-
Madball
csendes tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Elvileg olajállóságra kell figyelni, ha rossz minőségű gyűrűt teszel be és egy idő után szivárog, azzal rosszabbul jársz.
De célszerű lehet a régi gyűrűket mintaként magadnál tartva hidraulikával, tömítésekkel foglalkozó boltba menni OBI helyett, ott jó eséllyel kapsz jó minőséget emberi áron. -
csongi
veterán
válasz
Pttypang
üzenetére
Dohogynem. A korral haladva megjobban zavar.
.
Google navi egesz hasznalhato, ha van net. Offline is megy, de nagyon lassu.Hangalapon ra hagyatkozni cumi. Akkor inkabb megyek osztonbol
. Ha latod akkor jo, ha nem akkor katasztrofa.Hangalapu navigacio kiralya az IGO. Offline megy mint a szel. Itthon VB, kulfoldon nem az igazi.
Mai napig elerheto storbol. Nem egy draga penz.
Szinte vakon ra lehet hagyatkozni. A szoftvert nem fejlesztik, de anyira meghaladta a korat, hogy a tobbiek csak az online infoval vannak elorebb.
Terkepek regiek, 1-2 negyed evet kesik.
A gyari megoldasokkal is ez a baj. Ha nincs fizetve nincs frissites. Es a frissites es regi, a gogle maps-hoz kepest. Asszem mindenki azt veszi meg es skineli maganak tovabb.
De azert vannak akik jobban bele astak magukat a temaba, vannak itt vilagjarok.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Pttypang
üzenetére
Zavarónak nem mondanám,de tényleg elvonja egy kicsit a figyelmet a vezetéstől.
Ezért aki teheti, az felszereli a műszerfal fölé, hogy NE kelljen annyira levenni a tekintetét az útról.
Persze egy csupaszon, ahol csak a kormányon van felfogatási pont, nehéz ezt megtenni.
Viszont a hangutasítás se mindíg jó, volt nekem is olyan, hogy nem néztem rá, és az, hogy a hajts ki a körforgalmomból, az NEM az előtt a kijárat előtt hangzott el, ahol tényleg ki kellene hajtani. Vagy a fordulj jobbra-nál még vagy egy kis zergebaszta mellékutca, amire te befordulsz, pedig a google a következő lámpás kereszteződésre gondolt.
Szóval jó, ha a hangutasítás előtt rá tudok nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hálózati / IP kamera
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BMW topik
- Apple MacBook
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év garancia
- Apple Watch Series 10 42mm Jet Black 96% (1év Garancia)
- Intel Core i5-9500 / i7-8700T / i7-8700 / i7-9700 /i5-10500T processzorok- számla, garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4638
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Én is tudok olyan motorosokat, akik több tíz éve vezetnek, mégis előfordul, hogy kint marad az indexük. Rutin ide vagy oda, ez bizony előfodulhat bárkivel. Aztán jön az az eset is, hogy vannak akik idővel tesznek bizonyos dolgokra vagy egyszerűen figyelmetlenek lesznek, rutin ide vagy oda.